Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sickboy25
addikt
sziasztok
szeretnék vásárolni egy multimétert, otthoni használatra. Milyen márkájút vegyek? Kb. 10-12 K -m lenne erre a célra. Köszönöm
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9750 üzenetére
Akkor nézd meg a CD CD4051/4052/4063/4054 szériát. Ezek a klasszikus CMOS 4000-es széria tagjai, analóg multiplexerek. Sok név alatt futnak, ahol a számok ugyanazok. Tudtommal ezek 3V-tól 18-ig táplálhatók.
-
fero02
nagyúr
Hi all!
Lenne erősítős kérdésem:
Adott egy autós erősítő, amin van alacsony és magas szintű bemenet is. A kérdésem az lenne, h az erősítőben a magas szintű bementenél miféle kapcsolás van és miként működik, hogyan lesz a nagy jelből kis jel, ill. h az autórádiónak nem káros-e az, h nem ellenállás terheli a végfokát, hanem egy vmi kapcsolás. Nem kérek pontos leírást, elég csak ha nagyjából leírná vki a dolgok mikéntjét.
Köszönöm előre is!
Üdv!
-
Lompos48
nagyúr
Körülbelüli kérdésre hasonló válasz:
Elképzelhető, hogy a kisszintű bemenetnél van még egy előerősítő. De az is, hogy a nagyszintű van leosztva. Az eszközök tárháza csak a fantáziától függ.
...autórádiónak nem káros-e...
Nem. Nyugodtan elmegy terhelés (hagngszóró) nélkül is (ami végtelent jelent), csak értelmetlen.
A végfok terhelés nélkül maradása csak a csöves erősítőknél (volt) végzetes a végfokra, de ott van még egy kimenőtrafó is - az egyik legfontosabb/precízebb alkatrész - ami ludas a dologban. Annyit azért még megjegyeznék, hogy erősítőre nem az autórádió hangszóró kimenetét szokás kötni, hanem annak végerősítő előtti jelét. -
zetecR
addikt
Sziasztok,
van egy Bosch Ixo akkus csavarhúzóm, ami évek óta hibátlanul üzemel, viszont 2 napja nem működik, ha befelé akarok csavarozni vele.
Kifelé, tehát "hátra" jó, előre nem.Szétszedtem, de látszólag minden rendben, se mechanikai, se elektromos probléma nem látszik.
Mihez kezdjek vele?
-
zetecR
addikt
válasz Lompos48 #9756 üzenetére
Úgy értettem, hogy én nem látok eltérést.
3 kapcsoló van benne, az egyik a LED-et kapcsolja (ezzel nincs gond), egy mikrokapcsoló, ami indítja motort és egy három állású tolókapcsoló, ami középső állásban reteszel, bal - jobb oldalon pedig előre-hátra engedi hajtani a motort.
A mikrokapcsolónak biztos nincs baja, mert kifelé teker, csak befelé nem, tehát a 3 állásúnál kellene a hibát keresni.
Viszont ha rámérek, minden lábon 3.6V-ot találok. Lehet, hogy multiplexelt?
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
Na, ebbe már nem szólok bele. Tényleg tele van elektronikával. A 2. képen látok minimum 7 tranzisztort és még mi lehet a szivacs alatt. Nem valószínű, hogy a kapcsoló cserélgetné a szálakat. Innen passz. Maximális tanács: méregesd végig az alkatrészeket a panelen. A kapcsoló is mérhető a forrasztások felől (gondolom a szivacs alatt).
-
fero02
nagyúr
válasz Lompos48 #9754 üzenetére
Aham.
Na most, ezzel nem értek egyet:
"Annyit azért még megjegyeznék, hogy erősítőre nem az autórádió hangszóró kimenetét szokás kötni, hanem annak végerősítő előtti jelét."
Én ezt nem így tudom. És amit eddig láttam, az sem így volt megcsinálva. A hangszóró csatlakozónál csak simán le volt párhuzamosítva egy dróttal és azt ment bele az erősítőbe. A rendszer azóta is működik.
-
vammil
tag
hello
Lenne egy olyan kérdésem hogy tudna e valaki nyáktervet mutatni nekem egy saját előlapi LCD panelhoz?valahogy olyasmit szeretnék ami kitudná jelezni a HDD-k ,CPU,GPU hőmérsékletét és 3-4 ventillátor sebességét esetlegesen.Lehet felőlem olyan is amit usb vagy soros vagy bármilyen portra kell kötni.
Jöhet nyákterv alkatrész lista nyugodtan; vállalkozó kedvű vagyok.
De ha esetleg van valakinek egy ilyenje otthon és nem használja és olcsón hozzájuttat akkor azt is szívesen veszem
A válaszokat előre is kösziemail: vammilhtc [kukac] gmail.com |||| Telefonon 7.00-22.00ig hétköznap 06/húsz/232-1472 vagy 06/hetven/515-9609
-
Lompos48
nagyúr
Na most, ezzel nem értek egyet
Nem baj, nem muszáj, személyes jogod, tiszteletben tartom.
Én ezt nem így tudom.
Az se baj. Vagy megváltozik idővel a tudásod... vagy nem.
És amit eddig láttam, az sem így volt megcsinálva.
Nem sokat láthattál. De amit láttál az nem volt rendesen megcsinálva. Nem mondom, hogy úgy nem működik, de logikátlan. A hangszóró kimenet az csak hangszórónak jelent jelforrást. Szerinted mekkora jel jut az erősítő bemenetére, ha egy bömbölő hangszóróról kap jelet?
A hangszóró csatlakozónál csak simán le volt párhuzamosítva egy dróttal...
Ezt vegyük viccesre: párhuzamosítva = sönt (shunt), egy dróttal >> rövidzár >> végfok kaput! Érdekes lehet utána a működése.
Tanácsolom: olvasgass még utána egy keveset. -
fero02
nagyúr
válasz Lompos48 #9768 üzenetére
Ez nem jog kérdése, de örülök, h így állsz a dolgokhoz.
Az elektronikában sok mindent lehet látni (jót, rosszat), mert ugye az működhet attól jól (vagy legalábbis látszóan jól), h nem szabályosan van megcsinálva.
Továbbá nyilván azért kérdeztem, mert nem tiszta előttem, amivel ugye megint nincs is gond, mert azért van a fórum. De azt sem mondtam, h amit láttam (láttam amennyit láttam) az jól volt megcsinálva.
No de akkor tegyük félre a viccet: fejegységen nincs RCA kimenet további erősítő számára, ezért a mókus azt csinálta, h ami a gyári kábelkötegben meg hangszóróhoz vezeték, azt megblankolta és ráforrasztott polaritáshelyesen egy 2 eres kábelt, amit utána az erősítő magas szintű bemenetére kötött. Így továbbra is szólnak a gyári hangszórók, meg a sub is, ami a fentebb leírt módon kapja a jelet.
Így érted mire gondolok?
-
Lompos48
nagyúr
Így továbbra is szólnak a gyári hangszórók, meg a sub is, ami a fentebb leírt módon kapja a jelet.
Idézem önnönmagamat: nem mondom, hogy nem működik, de logikátlan és hozzá teszem helytelen is.
Most mondjam azt, hogy egy modern dieseles Mercedes is elmegy étolajjal vagy a MacPro is egy biciklidinamóról, csak MINEK?
Így érted mire gondolok?
Nehezen, lassan most már kezdem negyvenannyi év elektronika után. De hát jó pap is holtig tanul.
[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
válasz Lompos48 #9770 üzenetére
Ok.
No akkor közelítsük meg más szemszögből. Ezt írtad:
"...erősítőre nem az autórádió hangszóró kimenetét szokás kötni, hanem annak végerősítő előtti jelét."
Ez a gyakorlatban nem egyenlő egy RCA kimenet jelével? Ha nem, akkor miért nem, ha igen, akkor azt miért a nagy szintű bemenetre kell kötni és miért nem a kis szintűre?
Bocs már a sok hülye kérdésért, de tényleg érdekel a dolog, mert a közeljövőben szükségem lesz az infókra.
-
Lompos48
nagyúr
Én jelről beszéltem és nem csatlakozóról. Mindegy, hogy RCA, DIN, jack vagy akármi. Attól hogy RCA még nem kimenet. RCA van ki is, be is táp is, vagy amit akarsz. Csak egy csatlakozó típus.
Az is kérdés mit nevezel kis- és nagyszintű bemenetnek. Rendes, "ortodox" audio definícióban a kisjelű (1mV) körüli az eletrodinamikus lemezjátszó, ugyanolyan mikrofon stb bemenet. Nagyjelű a vonalszintű (0.707V), amit line in/line out-tal jelöl minden magára valamit is adó gyártó. Hogy az autós bömböldéknél mit neveznek ugyanígy, azt nem tudom, de szerintem gyártó és divatfüggő.
Amikor jelről beszéltem nem utaltam másra, mint a kapcsolásban fellelhető 2x2 pontra, ahol az a jel megtalálható.
Próbálj máskor pontosa(bba)n kérdezni. -
zetecR
addikt
válasz Lompos48 #9764 üzenetére
Az mondja a link, a csúszókapcsoló érintkezőit kellene meghajlítani, mert az lehet a problémás.
Természetesen a fotóm és az én csavarhúzómban lévő kapcsoló nem egyforma , viszont kipróbáltam, hogy ha a kapcsoló végállásától enyhén középállásba nyomom a kapcsolót, akkor beindul, tehát mindenképpen a csúszókapcsolónál van a probléma.
Asszem óvatosan lefeszítem a házat róla, akkor rendesen belelátok és megtalálom a hibát.
-
Sickboy25
addikt
válasz Speeedfire #9773 üzenetére
Igen én is ezeket nézegettem. Köszi
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
Speeedfire
félisten
Nézegetem ezeket az analóg kapcsolókat, de nem tudok rájönni, hogy mi alapján működnek.
Konkrétan találtam a tda1029-et amit, ami már ajánlottatok itt is. Itt van is egy kapcsolási rajz hozzá, de véleményem szerint ez már kicsit túl van bonyolítva. [link]Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9780 üzenetére
Ha alaposabban megnézed nem olyan bonyolult. Igaz van benne egy kosár ellenállás, de azoknak az a szerepe, hogy asszimetrikus táplálásnál (0, +Vs) a jeleket a táp felére (közepére) "húzza" hogy se fent se lent ne jussanak a limitálás közelébe csak szimmetrikusan. A második IC pedig elfelejthető ha nem akarod monitor üzemmódban használni. Ez régen volt hasznos, amikor a lemezről szalagra, vagy kazetták között másolt az emberfia és hallani szerette azt, ami történik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9780 üzenetére
Kifutottam az időből
Szó volt a múltban arról, hogy ezekhez 6V kell, neked pedig nincs csak az USB. Nézd meg a CMOS analóg multiplexereket is: [link]
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #9782 üzenetére
Igen, csak próbálok rájönni, hogy hogyan lehet ezeket "irányítani".
A cd4066-ot néztem mert ott 4-et is rá lehet kötni. Ebből kellene majd 2, egyik a bemeneti másik a kimeneti analóg oldalra.
Hiába nézem az adatlapot nem leszek tőle okosabb.Szerk.: De lehet, hogy még ez is kevés lenne, mivel stereo-ban akarom ugye a jeleket váltogatni.
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Batman2
őstag
Üdv. mindenkinek !
Adott egy Asus A6-os akku (asszem A42-es) ami most kb. 20percről megy lefelé, anno 2és negyed órát bírt.
Fel szeretném újítani, mert az új nagyon drága.
Utánanéztem a felújításnak és közben eszembe jutott, hogy házilag én magam fel tudom e újítani ?Csak az akku cellákat kellene cserélni értelmezésem szerint és gondoltam hogy veszek új cellákat és megcsinálom magam !
Tud valaki jó cella forrást ?Viszont olvastam olyat a felújításnál hogy a pakk vezérlő újra programozása !
A krédésem, hogy azt vajon el lehet e intézni azzal, hogy beteszem az akkut a gépbe a műtét után és újrakalibráltatom az akkut ??Üdv.:
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9783 üzenetére
Az se rossz, ennek a csatorna ellenállása kisebb, mint a 4016-é, a rajza ugyanaz. Működése tök egyszerű: A ControlA (B,C,D)-ra 1-es logikai jel nyitja, a 0 zárja a hozzá tartozó Input/Output - Output/Input párost. Tehát a nyitás azt jelenti, hogy átmegy a jel, a zárás, hogy nem. Ugyanúgy "drótozod" össze, mintha közönséges kapcsolókkal tennéd. Egyre kell vigyázni: +/- 0.5V-ot tűr el az analóg bemeneteken a nulla alatt meg a táp fölött. Ez azt jelenti, hogy itt is illik középre húzni az analóg jeleket.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #9785 üzenetére
Az se rossz, ennek a csatorna ellenállása kisebb, mint a 4016-é, a rajza ugyanaz. Működése tök egyszerű: A ControlA (B,C,D)-ra 1-es logikai jel nyitja, a 0 zárja a hozzá tartozó Input/Output - Output/Input párost. Tehát a nyitás azt jelenti, hogy átmegy a jel, a zárás, hogy nem. Ugyanúgy "drótozod" össze, mintha közönséges kapcsolókkal tennéd.
Ezt értem, hogy nyit-zár a controllal, de mivel tudom ezt megtenni? Egy nyomógomb? Vagy egy 4 állású "tekerővel"?
De ez sem jó ha jobban megnézem, mert nem stereo.Amit számolgattam, nekem valami 14-16 lábú ic kellene vagy még több, vagy több stereo.
2 rca és 2 jack bemenet lesz, szóval 2*4 bemeneti láb kell, ugyan ennyi kimeneti + akkor a control lábak + a tápellátás.Egyre kell vigyázni: +/- 0.5V-ot tűr el az analóg bemeneteken a nulla alatt meg a táp fölött. Ez azt jelenti, hogy itt is illik középre húzni az analóg jeleket.
Ezt nem teljesen értem. Mit értesz az alatt, hogy középre? Minél közelebb a táphoz?Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9786 üzenetére
Bármivel, amivel egyenként rá tudsz vinni egy 1-es szintet a control.lábra (nyomógomb, ha úgy marad, tekerő, egyéb logikai áramkör, tranzisztor, párhuzamos port, mikrokontroller...)
Sztereóhoz, több csatornához több tokot kell használni, ez természetes.
Mint a TDA-nál az ellenállásokkal meg kondenzátorokkal, tehát a föld és táp közötti feszültség(távolság) felénél.
-
Lompos48
nagyúr
Megpróbálok előásni egy több évtizedes rajzot, ha sikerül...
-
Speeedfire
félisten
Vagy esetleg valami ilyesmi megoldással meglehet oldani a stereo választást?
szerk.: Akkor jól sejtettem valahogy több ic-vel kellene ezt akkor megoldani.
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9789 üzenetére
Úgy nem lesz jó, mert az első sor kapcsoló után összekötöd a bal-jobb csatornát.
Légy kis türelemmel, próbálok egy skiccek csinálni Eagle-lel. -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9791 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #9792 üzenetére
Ha mindent jól csináltam akkor ennek elvileg jónak kellene lennie.
(ha jól sejtem akkor az 5kohm-os ellenállás és az 1uF-os kondi kell a kapcsolásba)
Egy dolgot nem értek, az eagle-ben a schematikus rajznál nincs ott a Vdd és a Vss, de a nyák kapcsolásnál meg már ott van.
Ezt hogy lehet rákötni?Szerk.: Illetve a bemenetek gnd-jét csak össze kell kötni?
Mert ugye 3 ág van, az egyik a bal csatorna, a másik a jobb csatorna, és a harmadik a gnd, ha jól tudom.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9793 üzenetére
Sajnos nem.
A kondi esetleg a vezérlő szálakra kellhet a kapcsolók pörgése ellen. Így megöli a hasznos jelet. C2, C3 és C8 még rosszul is van kötve. Az ellenállásokat én a GND felé tenném és akkor akár használhatsz a legegyszerűbb kapcsolókból kontroll bemenetről az 5V felé. Ha kapcs be akkor felhúzza 5V-ra, ha kapcs ki elengedi és az ellenállás húzza le a GND-re. És lehetnek jóval nagyobbak, nem kell minden kapcsolónál megenni 1-1 mA-t hiába.
Jel-földeket összekötöd, persze.Mert ugye 3 ág van, az egyik a bal csatorna, a másik a jobb csatorna, és a harmadik a gnd, ha jól tudom.
Itt 4 jelforrás van. A test az közös. DE! Egyáltalán nem ártana a GND-t külön kezelni a hasznos jel testétől, mondjuk AGND néven. Aztán majd valahol egyetlen pontban kötődik össze a GND-vel elkerülendő a földhurkokat.
Egy dolgot nem értek, az eagle-ben a schematikus rajznál nincs ott a Vdd és a Vss, de a nyák kapcsolásnál meg már ott van.
Fogalmam sincs. Én az Eagle-lel azóta vagyok "kapcsolatban", amióta említetted, addig azt se tudtam, hogy létezik. Valószínú van annyira intelligens, hogy ezt a Vdd-Vss dolgot kezelni tudja. Fedezd fel, aztán számolj be róla.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #9794 üzenetére
Sajnos nem.
A kondi esetleg a vezérlő szálakra kellhet a kapcsolók pörgése ellen. Így megöli a hasznos jelet. C2, C3 és C8 még rosszul is van kötve. Az ellenállásokat én a GND felé tenném és akkor akár használhatsz a legegyszerűbb kapcsolókból kontroll bemenetről az 5V felé. Ha kapcs be akkor felhúzza 5V-ra, ha kapcs ki elengedi és az ellenállás húzza le a GND-re. És lehetnek jóval nagyobbak, nem kell minden kapcsolónál megenni 1-1 mA-t hiába.
Jel-földeket összekötöd, persze.Akkor ezt benéztem. Ez alapján javítottam rajta valamennyit. Itt csak a kimeneten volt ellenállás a gnd felé, gondolom ez valami védelem féleség akar lenni.
Itt 4 jelforrás van. A test az közös. DE! Egyáltalán nem ártana a GND-t külön kezelni a hasznos jel testétől, mondjuk AGND néven. Aztán majd valahol egyetlen pontban kötődik össze a GND-vel elkerülendő a földhurkokat.
Ezt nem teljesen értem. Hol lenne akkor érdemes ezt összekötni? Esetleg nem lenne egyszerűbb még 1 ic a gnd részére? Vagy az már túlzás lenne?Fogalmam sincs. Én az Eagle-lel azóta vagyok "kapcsolatban", amióta említetted, addig azt se tudtam, hogy létezik. Valószínú van annyira intelligens, hogy ezt a Vdd-Vss dolgot kezelni tudja. Fedezd fel, aztán számolj be róla.
Meglett. Egyik alkatrészen jobb klikk, invoke, majd a felugró ablakban a pwr-t ki kell választani és leokézni. Nem igazán értem, hogy ezt alapból miért nem rakták bele.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9795 üzenetére
Itt csak a kimeneten volt ellenállás a gnd felé, gondolom ez valami védelem féleség akar lenni.
Az csak azért került oda, hogy ne lebegjen akkor, ha nincs egyik csatorna se kiválasztva. De azt is figyeld meg, hogy szimmetrikusan van betáplálva, tehát ha a jel nulla, akkor a kapcsolók kimenete is a két táp között középen, elméletben nullán áll.
Hol lenne akkor érdemes ezt összekötni? Esetleg nem lenne egyszerűbb még 1 ic a gnd részére? Vagy az már túlzás lenne?
Nem vagyok jó pedagógusnak, de megpróbálom. Az analóg testet (minden jel nulláját, mondjuk az összes árnyékolt kábel köpenyét egy helyre kell kötni, ez lesz az AGND. Ezt akár el lehet hozni a NYÁK szélére például a GND mellé (ami a táplálás nullája). Ott meg egyszerűen összekötni őket. Ez azért szükséges, hogy véletlenül se cirkuláljon (folyjon) tápáram olyan vezetéken, ami a jelek nullájához tartozik. Ellenkező esetben ennek az áramnak a változásai (például kapcsolásokkor) rátevődnek a hasznos jelre és zajt okozhatnak. Tehát GND és AGND teljesen külön, aztán a lap szélén összekötve.
Még egy IC értelmetlen.Kösz az információt. Logikus. Sok esetben a táp 2 külön belső rétegen van megoldva (tehát összesen 4 réteg), akkor pedig nem kell foglalkozni velük csak ott. Megkönnyít(het)i a munkát.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #9796 üzenetére
Az csak azért került oda, hogy ne lebegjen akkor, ha nincs egyik csatorna se kiválasztva. De azt is figyeld meg, hogy szimmetrikusan van betáplálva, tehát ha a jel nulla, akkor a kapcsolók kimenete is a két táp között középen, elméletben nullán áll.
Hmmm. Akkor nekem nem is kell oda rakni semmit sem? Vagy mégis, mert nálam a Vdd +5v a Vss meg a gnd, szóval nálam nincs szinuszos táplálás ergo, a közepe nálam a 2.5v, ha nincs rajta semmi akkor is. Vagy lehet hüleséget mondok. Mivel lehetne a kapcsolást "tökéletesre" csinálni?Ilyet javasoltak nekem:
Nem tudom mennyire érzékeny rá a 4066, de ha gondod lenne az átviteli karakterisztikával, olyat szoktak, hogy az audiójelbe sorosan egy kondi,
aztán a kondi másik lábát egy osztóra kötöd (szimmetrikus osztó: pl 1k -1k), az osztott pontot meg bevezeted a 4066-ba. Így tápfesz közepén lesz az offszeted, a kimeneten meg a földre kötött ellenállásról
egy kondival veszed le a jelet. Nem biztos hogy kell, de ha gondod lesz, ezt kipróbálhatod. Ha nincs szkópod akkor úgy tudod megítélni, hogy hallásra torzít-e a szerkezetet. Ha nem,
akkor fölösleges a cécó.A másik: ez nem feltétlen kell, vezérlésed pontosságától függ. Miről is beszélek: a kimeneteket szépen összekötötted, így ha a kontrollodnál csúszol , vagy tévesztesz,
előfordulhat, hogy a kimeneteken szintkülönbségnél összezárod.(ha nem kizárólagos a vezérlésed) Ha gyors a kontroll részed nincs gond, ha kézi vagy lassú a váltás (pl ms-os) akkor gond lehet. Ez attól függ,
hogy a 4066 mekkora áramot bír a kimenetén. Illetve mennyi ideig.
A megoldás: a kimenetekre egy-egy soros 100 ohm, majd a 100 ohmok összekötve és ez a pont egy 10K-s ellenállással földre.
Így szebb, de több az alkatrész. Tervezés kérdése.Nem vagyok jó pedagógusnak, de megpróbálom. Az analóg testet (minden jel nulláját, mondjuk az összes árnyékolt kábel köpenyét egy helyre kell kötni, ez lesz az AGND. Ezt akár el lehet hozni a NYÁK szélére például a GND mellé (ami a táplálás nullája). Ott meg egyszerűen összekötni őket. Ez azért szükséges, hogy véletlenül se cirkuláljon (folyjon) tápáram olyan vezetéken, ami a jelek nullájához tartozik. Ellenkező esetben ennek az áramnak a változásai (például kapcsolásokkor) rátevődnek a hasznos jelre és zajt okozhatnak. Tehát GND és AGND teljesen külön, aztán a lap szélén összekötve.
Még egy IC értelmetlen.
Értem, összeköt kihúz a szélére és ott összekötni a "rendes" gnd-vel. Eddig miért nem esett le.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9797 üzenetére
Mind bonyolít, de mind jó.
az audiójelbe sorosan egy kondi, aztán a kondi másik lábát egy osztóra kötöd (szimmetrikus osztó: pl 1k -1k), az osztott pontot meg bevezeted a 4066-ba. Így tápfesz közepén lesz az offszeted, a kimeneten meg a földre kötött ellenállásról
egy kondival veszed le a jeletA második kondi szerintem nem szükséges. Egyszeri galvanikus leválasztás elég. Az osztó pedig pont az, ami a TPA-ba például be van ép1tve.
-
Speeedfire
félisten
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9799 üzenetére
Nem jó úgy, mert ott szimmetrikus tápok vannak. Úgy, ahogy javasolták neked (visszakozom a második kondenzátor kivételétől):
az audiójelbe sorosan egy kondi, aztán a kondi másik lábát egy osztóra kötöd (szimmetrikus osztó: pl 1k -1k), az osztott pontot meg bevezeted a 4066-ba. Így tápfesz közepén lesz az offszeted, a kimeneten meg a földre kötött ellenállásról egy kondival veszed le a jelet.
Befolyásolás az erősítés, szinteltolás is. De ne aggódj.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5 Pro teszt
- Autós topik
- BestBuy topik
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Teszten a SteelSeries Apex Pro Gen 3 billentyűzet
- További aktív témák...
- Brother HL-L6400DW duplex WiFi-s lézernyomtató 50lap/ perc!
- Új Gamer PC Intel i5 12400F/RTX 3070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/700W 2-3 Év Gar
- PlayStation 4 Slim + PS4 kontroller (Csere XBox Series S)
- Asus ZenBook Flip 13-UX36EA, I7-1165G7, 16GB DDR4, 256GB NVME, 1ÉV GARI, ÁFÁS SZÁMLA
- Csere-Beszámítás! Black&White Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest