Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Babetta-X
senior tag
válasz Lompos48 #10452 üzenetére
Igen tudom, csak az a baj, ha látnád mit vettünk előzőlag és mit kellett megérteni eddig, és utána látnád ezt akkor el lennél képedve.. Nagyon össze vissza megyünk. Amúgy kapcsi rajz alapján tényleg sokmindent megcsinálok, csak az ilyesmi nem annyira megy, régebben TINA-val próbáltam áramköröket rajzolgatni, de nem lett a kedvencem.
Köszönöm a segítséget mégegyszer Ha szeretsz olvasni nézd meg a hirdetéseimet és válassz egy könyvet
-
Lompos48
nagyúr
válasz Babetta-X #10453 üzenetére
Az már eleve nagyon jó ha egy oktatott észreveszi az oktató hibáit Akkor van kinek és hogy továbbmenni. Sajnos sok (egyre több) a felületes vagy egyenesen felkészületlen oktató, akik elveszik a tanuláshoz való kedvet. Rendszerhiba. De hál' Istennek most már információ VAN. Csak meg kell érte dolgozni. De végül megéri. Bocsánat a moralizálásért.
-
Babetta-X
senior tag
-
atesss
addikt
válasz Jancsi #10211 üzenetére
A többi tantárgyam tanulása (meg betegség) miatt eddig most nem nagyon foglalkoztam a mikrokontrolleres projektekkel.
Most viszont meg kell írnom az órának az alapszoftverét - ennek a hétnek a végére kellene - mivel ezt ígértem a tanárnak.
Úgyhogy elöször a szoftveres megvalósítás jön, a hardver megépítésével már csak februárban tudok foglalkozni majd tovább.Viszont ami még eszembe jutott, hogy milyen jó lenne 7-szegmenses, vagy akár karakteres LCD kijelzőt használni a LED helyett.
Pl. a fogyasztása is sokkal kissebb (persze ha nincs aktív háttérvilágítás).
De az LCD kijelzők vezérlése elektronikailag hogyan is működik pontosan ?
Gondolom, hogy önmagában egy "átlagos" Atmega nem is lenne elég hozzá - megfelelő külső alkatrész nélkül - mivel léteznek beépített LCD vezérlős AVR-ek is.[ Szerkesztve ]
-
_ATi_1
senior tag
And és Lompos48:
Köszönöm mindkettőtöknek a kimerítő választ.
Akkor a dimmernél hanyagolom a LED-eket, bár azt hiszem 18db izzót kapcsol a dimmer, talán elérné a minimális induló teljesítményt, de a fényerő szabályzás ki lenne lőve.
A villogásról még annyi érdekelne, hogy ez befolyásolja a LED-ek élettartamát ahhoz képest, amikor simítva is van a feszültség ? -
And
veterán
válasz atesss #10458 üzenetére
Karakteres (alfanumerikus) kijelzőt 'csupaszon' nem szokás használni, grafikust meg pláne nem. Igazából beépített önálló LCD-kontroller nélküli modulok nem nagyon vannak, esetleg ilyen 3+1/2 digites nyers LCD fordul elő, amelyhez pl. 200mV-os alapműszer IC (ICL7106 és klónjai) használatos meghajtóként. A karakteres modulok saját kontrollert tartalmaznak, amelyek szokásosan minimum felülről kompatibilisek az - amúgy már kifutott - ősi HD44780-as kontrollerrel. Ehhez legjobb esetben 6 portlábbal (4 adat és két vezérlőbemenet) lehet csatlakozni a µC felől, és szinte minden magasabb szintű nyelvet támogató fordító tartalmaz hozzávaló függvénykönyvtárat, mivel ezek használata szinte szabvánnyá vált.
-
And
veterán
válasz _ATi_1 #10459 üzenetére
Nem igazán: amíg az abszolút csúcsáramot nem léped át (ami egy lednél amúgy is extrém magas érték lehet az impulzus hosszától függően), addig csak az áram átlagértéke számít. Ha az ugyanannyi, mintha DC-vel hajtanád, akkor a várható élettartam is ugyanolyan nagyságrendű lesz.
-
GerykO
aktív tag
Hali!
Megint unatkoztam itthon, túrkáltam kicsit az elfekvő alkatrészek között itthon, majd belemászott egy bogár a fülembe. Találtam egy Vipower ATA133as belső racket, aminek a hátulján figyel egy 5 tüskéből álló USB csati is. Kicsit próbáltam utánaolvasni, 2005ben még szó is volt róla egy-két fórumon, a PH-s zárolva is lett. Aztán találtam még egy USB-s infrát is(Sigmatel STIr4200S) -még vissza kell szereznem a nokia 7650es telómat, és a távírányítás is megvan-.
A kérdésem pedig az lenne, hogy ha az infra USB csatlakozójának a megfelelő lábaira rákötöm a racket, akkor az működni fog-e egy porton(lényegében az USB-HUB úgy működik-e, mint egy 220Vos elosztó?), vagy mindenképpen külön USB portot kell használnom?
Csak azért lenne fontos, mert a külső portok mind foglaltak, az alaplapi kivezetésre meg az előlapi panel lett bekötve egyik portra a kártyaolvasós rész a másikra meg egy előlapi USB, amiben a pendrájvok szoktak mozgolódni. Igazából a számítógép pedig a HI-FI állványba lett beépítve, és a DVD meghajtó IDE kábelét szeretném eltüntetni, mert az nagyon belerondit az üveglap mögötti összképbe.
Másik kérdés, ami lehet nagy baromság. Ha USB-n van rákötve a RACK, akkor az elektronikája 1, vagy 2 IDE csatornát fog biztosítani?
És mivel szeretek fúrni-faragni, és örömmel tölt el, ha én készítem el a megoldást, és nem veszek ilyen célra horror áron kész megoldást.[ Szerkesztve ]
Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10465 üzenetére
Ez már halad a nehezebb dolgok felé. Azt írtad, hogy: A bal csatornán átjön az egész hangszín, a jobb csatornán csak a mély hangszóró szól. Próbáltam megcserélni a hangfalakat, akkor meg fordítva, tehát az erősítőnél van valami.
Én ebből azt értsem, hogy miután megcseréled a hangfalakat, akkor nem jönnek a magasak a másik hangszóróból? Tisztábban: A csatorna A hangszóró OK, B csatorna B hangszóró ROSSZ. Csere után A csatorna B hangszóró OK és B csatorna A hangszóró ROSSZ? Gondold végig alaposan![ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #10466 üzenetére
Megpróbálom érthetően leírni.
"A" kimenet bal csatorna: Csak mély hangokat ad ki a rákötött hangfal.
"A" kimenet jobb csatorna: Minden hangot kiad a rákötött hangfal.
"B" kimenet bal csatorna: Csak mély hangokat ad ki a rákötött hangfal.
"B" kimenet jobb csatorna: Minden hangot kiad a rákötött hangfal.A hangfalakat teszteltem a házimozi erősítőmön, mindkettő hibátlanul, minden hangot kiad, tehát mindkettőben remekül működik a mély és a magas sugárzó is.
[ Szerkesztve ]
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #10469 üzenetére
Itt parázok, ontom magamból a hozzászólásokat, de mégis az én hülyeségem miatt szedtem szét és raktam össze újra a kütyüt.
Semmi probléma vele, az egyik hangfal mégiscsak nyűglődik.
A biztosítéktáblát ki fogom iktatni a hátuljáról, úgy sem hallgatom olyan hangosan, hogy kiüssem a hangszórókat.Bekapcsoláskor megmozdulnak a hangszórók lassan befelé majd kifelé és megállnak.
Ez normális ennél az erősítőnél?A két 8 ohm-os magas sugárzó helyett betehetek 2 4 ohmosat?
Lenne olcsón autóba való 40W-os kétutas, közép/mély hangszóró a helyükre.Ha kipihented magad, várnám a választ!
Köszönöm az eddigieket és jövőbeli segítségeket is Lomos Mester!
Jó éjt!
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Aki tud légyszi segítsen: Van egy HP notim aminek a tőltője a gépbe csatlakozó oldalán megtört, így nem mindig érintkezik.
Van egy másik rossz töltőm. Kérdésem az, hogy lehet e az ilyen komoly elektronikát simán forrasztani mert ha igen akkor csak levágnám a csatlakozót a régiről és kész?! Ez működik vagy kiütné a gépet? Változik az ellenállás, feszültség stb?? -
PH-User
addikt
válasz szabifotos #10471 üzenetére
Szia!
Ha megegyezik a két töltő, akkor levágod a rossz csatlakozót, plusz ~5cm részt még a vezetékből.
Fogod a másik jó csatlakozót, levágod 10cm ráhagyással, lehántod a szigetelést, megforrasztod és működnie kell úgy, mint előtte.
Ajánlom, hogy vegyél zsugorcsövet, vágj annyit méretre, ahány szál vezeték fut a kábelben és húzd fel őket a szálakra, majd, ha összeforrasztottad ezeket a szálakat, akkor húzd rájuk a zsugorcsövet és melegítsd rájuk. Bónuszként lehet egy vagy két nagyobb átmérőjűt ráhúzni a fő kábelre és mikor a kis szigetelések külön megvannak, akkor a nagyokat is rámelegíteni.Remélem tudtam segíteni.
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Egy érdekes ötlettel fordulok hozzátok!
Viszont analfabéta vagyok az elektronikában, tudtok segíteni?
Neten keresgéltem, nem újkeletű az elképzelés, de mindenhol csak áramköri rajzokra bukkantam, nem kész termékekre.szerk: jah, szóval neten pwn-to-linear fan control néven ismeretesek, ha jól értelmezem.
Az elképzelésem, h kellene vmi kis egyszerű kiegészítő a 4 tűs aljzat és a 3 tűs csatlakozó közé.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10470 üzenetére
A biztosítéktáblát ki fogom iktatni a hátuljáról, úgy sem hallgatom olyan hangosan, hogy kiüssem a hangszórókat.
Ha a biztosítékok a hangfalakat védik, akkor majdnem igazad van. De ha úgysem teszed ki "stressznek" azokat, akkor szép csendben a biztosítékok is elüldögélnek ott. Ha sorban vannak a hangszórkimenetekkel, akkor a végfokot is védik egy kimeneti rövidzártól. Én ott hagynám, mert csak egyszer hibázik az ember.
Bekapcsoláskor megmozdulnak a hangszórók lassan befelé majd kifelé és megállnak.
Ez normális ennél az erősítőnél?Itt a gubanc, hogy rajz nélkül nem tudjuk mi EZ az erősítő. A mozgás az egyenszint lassabb beállása miatt van. Vannak olyan kapcsolások, ahol ezt külön oldják meg, késleltetve a hangszórók rákapcsolását például. Ha a mozgás nem drasztikus, akkor elnézheted az erősítőnek.
A két 8 ohm-os magas sugárzó helyett betehetek 2 4 ohmosat?
Az utóbbi időben 3-4 erősítő-ügyben pofáztam errefelé. Azt hiszem ez volt az, ahol csatornánként 2 hangszórót lehet rákötni. (Igen?) Ha igen, akkor szó volt arról, hogy csatornánkét az eredő terhelés ne legyen kissebb, mint 4 ohm. Tehát cserélheted. De ne felejtsd el, hogy az áram megduplázódik, tehát a kimenő teljesítmény is. Csak zárójelben: az előbb említett membrán mozgás is.
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #10474 üzenetére
Rajzot sehol sem találok hozzá, de még egy normális specifikációt sem.
Mi ez és mit tud?
2 csatornás és csatornánként 2 hangfalat lehet rátenni ez tény.
Elég jelentős teljesítményű, ahogy olvasgattam a LUXMAN után, kiderült, hogy 0,05% körül lehet a THD.Jelentenék a múltkori erősítőről is, amiről beszélgettük.
Dual Mono kialakítás a cucc, 2x20W körül lehet a teljesítménye, 0,10% THD.
Két poti van rajta, kiderítettem, hogy egyik a hangerő a másik a levágási frekvenciát állítja.
A felső határ szerintem 100Hz, az alsó 50Hz. Tehát csak mélyládához jó.
Gondolom olyanhoz, amiben két hangszóró van.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10475 üzenetére
Rajzot sehol sem találok hozzá, de még egy normális specifikációt sem.
Mi ez és mit tud?Eladó példányt találtam valahol, ahol leírja nagyjából, hogy milyen. Már nem tudom hol, de tény, hogy 135W-osnak emlegetik (4x35 ott van valahol). THD-t nem láttam.
2 csatornás és csatornánként 2 hangfalat lehet rátenni ez tény.
Ergo, rátehetsz EGY PÁR 4W-ost.
Dual Mono kialakítás a cucc, 2x20W körül lehet a teljesítménye, 0,10% THD.
Két poti van rajta, kiderítettem, hogy egyik a hangerő a másik a levágási frekvenciát állítja.
A felső határ szerintem 100Hz, az alsó 50Hz. Tehát csak mélyládához jó.
Gondolom olyanhoz, amiben két hangszóró van.Ez kicsit idegen nekem, de tudom, hogy az autóerősítők esetében elgurult a gyógyszer felhasználóknál és gyártóknál egyaránt. De ha megy kísérletezz vele, hátha engem is fel tudsz majd homályosítani újdonságokkal.
-
_Petya_
őstag
Sziasztok!
Az alábbi áramkört szeretném megcsinálni:
Vs = 12V
Rrelé = 847 ohm
Input = 12V-os vezérlő jel (minél kevésbé szeretném terhelni, mert nem tudom mennyi áramot lehet innen húzni, egyébként ez egy projektor 12V-os trigger kimenete)
Dp = 1N4001
Qs = BC337Ezek alapján Rb-nek 20kOhm-ot számoltam.
Egy szakit megkérnék, hogy nézzen rá, hogy helyes-e ez így.
Köszönöm!
Petya
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
_Petya_
őstag
Köszi a segítséget mindenkinek.
Amit még nem írtam, hogy a +12V egy egyszerű tápegységből jön (12V 0.33VA-s trafó, 1000uF 25V kondi, graetz). Üresjáratban az elkón 30V mérhető. Nem okoz ez gondot? Nyilván nagyon kicsi lesz a terhelés, így jóval 12V felett lesz a feszültség.
Iletve, az Input bementre nem csak a projektor vezérlő jele kerülhet, hanem a +12V és a GND is (3 állású kapcsolóval). Tehát akár 30V is lehet ott.
Ebben az esetben milyen félvezetőt és előtétellenállást ajánlotok?
Petya
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
swoody
senior tag
Sziasztok.
Nem tudom mennyire ismeritek a Seagate 7200.11-es vinyót de BSY hibája van.
Egy ilyen műveletett kéne csínálnom. ->[link]
A lényeg, hogy kell hozzá egy CA-42 es adatkábel ami így néz ki. -> [link] Nah most ahogy nézem az enyém hiánzyik a narancssárga amire igazából nincs is szükségem de akkor is miért nincs?
A másik, hogy nem tudom szétszedni az usb felöli nyákot, hogy biztosra tudjam, hogy melyik a RX,TX és a GND(föld asszem) mert -> Egybe van öntve a nyákkal.
Ezt se tudom miért van egybe hiszen szinte egyik videoba,tutorial-ba se láttam még ilyet talán arra tudok gondolni, hogy ez egy utángyártott cumó.Szóval, miként tudnám meg, hogy melyik mi?
Gondoltam még arra, hogy ezekre a kis tüskékre kötöm rá a kábelt mivel hiába más a kábel akkor is ugyan azoknak a kábeleknek kell kimenniük,nem? Az első képen lévő telefon felöli tüskékre gondolok.Köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
_ATi_1
senior tag
válasz swoody #10486 üzenetére
Mivel a vége úgy is az lesz, ezért a telefonba csatlakozó végét levághatod a kábelnek úgy, hogy maradjon pár centi kábel mérni. Leblankolod, majd szakadás mérővel egyenként megkeresed, hogy melyik tűhöz melyik szín tartozik.
Ha nincs műszered, legvégső esetben egy elem és egy izzó segítségével is meg lehet oldani.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz _Petya_ #10482 üzenetére
Kissé ellentmondásos az értékek sorozata. Mekkora a trafó mért feszültsége? Mert ha 12V, akkor olyan nincs, hogy egyenirányítva és szűrve túllépje a 12x1,4, azaz 16,8V-ot, amiből még a híd is leharap. De ha leterhelve is nagy a relé tekercse sem örül biztosan egy nagy túlfeszültségnek.
Ha mégis 30V, akkor azt idővel a 25V-os elkó megsínyli. A BC 337 maradhat, mert emlékeim szerinv a VCE0min valami 45V. Az Input-on nem számít mekkora a feszültség, mert ott az ellenállás és a bázis felé csak abázisáram folyik.[ Szerkesztve ]
-
swoody
senior tag
válasz _ATi_1 #10487 üzenetére
Hmm szóval arra gondolsz, hogy leblankolom a kábel úgy, hogy nem vágom le a fejét és ezáltal megtudom, hogy melyik tüske egyezik meg a kábelekkel?
Vagy még gondoltam arra amit előbb mondtál, hogy a színek lehetnek másak de a fizikai kivezetéseknek egyezniük kell tehát nem vágók semmit hanem a kis tüskékhez kötök csak ezzel az a baj, hogy nem tudom mit kössek oda mert kicsik és félek, hogy zárnák egymást ha összeérnek.
-
_ATi_1
senior tag
-
swoody
senior tag
-
_ATi_1
senior tag
Valakinek van tapasztalata NYÁK készítéssel kapcsolatban ezzel a technikával?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Gaming notebook topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xbox Series X|S
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Projektor topic
- Elektromos autók - motorok
- Jövedelem