Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz Vasinger! #9450 üzenetére
Persze, csak mono jel jönne át rajta, de azért mégis csak célszerű színkódhelyesen bekötni őket, akkor biztos nem lesz baj a bekötésnél.
A felcserélem a +,- vezetéket, akkor a hangfal tönkre mehet?Határozottan NEM! Csak az áram iránya változik meg a hangszóró lengőtekercsében. Ez pedig azzal jár, hogy az érkező (mondjuk) szinuszjel melyik félhullámára mozdul a membrán előre vagy hátra. Megfordítva fordítva fog.
mezis: Szerintem is célszerűbb lenne a fülre forrasztani, de az eladó nekem a közepét mondta. Megpróbálok minél gyorsabban forrasztani, ahogy csak tudok.
Na most nekem van itthon forrasztó ónom, amire azt írja, hogy folyadékot tartalmaz. (ez nem tudom mit jelent)Én kimondottan a gyantás ónt használom. A zsír vagy folyadék savat tartalmaz, ami forrasztás után ott marad nyomokban és időben korrodál.
Van forrasztózsírom és szétválasztó sodratom is amiket még fel sem bontottam, nem tudom mire jók.
Zsír: agresszívan tisztít/mar. Plusz lásd előbb. Szétválasztó sodrat: mint a neve is mutatja forrasztás szétválasztására szolgál, elszívja az olvadt cint. Azt majd legközelebb.
Megpróbálom előtte forró vízzel lemosni a csatlakozókat, akkor talán nem lesz annyira zsíros.
Inkább szesszel.
Elvileg holnap megyek venni forrasztó szivacsot (hőálló szivacs), de ha nem lesz anélkül is lehet forrasztani nem?
Az a pákát tisztítja. Megteszi a vizes rongy is. Csak ha feketedik a kosztól, égett gyantától a páka hegye.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Vasinger! #9450 üzenetére
Az eladónak több oka is van arra, hogy a közepét javasolja: Nem lesz kontakthiba akkor sem, ha a szegecselés (sajtolás) a forrfül részére lazára sikeredett, a közepe sárgaréz, könnyebben tapad rá a forrasztóón mint a fülre, a közepének a közvetlen melegítésével lehet a leghamarabb megolvasztani a műanyagot, ami nem baj, jöhetnek újabb marék csatlakozóért .
A fottasztóvíz (cink klorid + szalmiákszesz) tubusán valami ilyesmi olvasható: forrasztás után szappanos vizes lemosás.
Azok a forrasztó ónok, amivel én eddig találkoztam, mind gyantát tartalmaztak, szilárd formában.
A zsírt az alkohol kevésbé (a kortyolgatott pálinka meg egyáltalán ) oldja. A benzin (benzines folttisztító annál inkább.
mezis
-
Vasinger!
nagyúr
Hát végül is minek van ott az a fül, ha nem azért?!
Lompos48:
Akkor a zsírt kihagyom, előtte letisztítom sebbenzinnel és kész.Akkor lehet, hogy beáldozok forrasztásra egy egyszerű rongyot.
mezis:
Szerintem akkor középre forrasztom, még is csak könnyebb, elég lesz a negatívat felszenvedni majd arra a fülre. Egyébként szvsz kétlem, hogy ilyen hamar megolvad a műanyag a csatlakozón. -
veterán
Sziasztok!
van egy telefon aksim, amit telefon nélkül szeretnék tölteni. 3,6V és 1700mA. Mekkora z
feszültséget kapcsolhatok rá a töltéshez? illetve a max áram amivel tudom tölteni az a feltöltési időt befolyásolja csak? -
Lompos48
nagyúr
Na, ebbe is belepofázok.
A 3.7V-ból arra spekulálok, hogy Li-ion akkuról lehet szó. Hosszú lenne leírni a töltési folyamatot, de egy dolog fontos: az akkut árammal (tehát áramgenerátorral kell(ene)) tölteni. Az áram értéke a kapacitás függvénye. Ha megy az angol olvasás ajánlanék egy klassz summás leírást:
http://www.batteryuniversity.com/partone-12.htm -
Lompos48
nagyúr
És ezt is érdemes megnézni:
http://cds.linear.com/docs/Datasheet/4080fb.pdf -
04ahgy
nagyúr
60 eres szalagkábel (fehér műanyagos bevonatú az egész) végeit hogy lehetne forrasztáshoz előkészíteni?
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Vasinger!
nagyúr
Nah, megtörtént a "nagy" forrasztás. Bonyolultabb volt, mint gondoltam, mivel kicsit volt a hely és a kábel viszonylag vastag is volt és ugye az RCA borítását is rá kellett tenni...
Elsőre sikeresen letörtem mind2 forrasztást, de rájöttem a nyitjára és a végeredménnyel nagyon meg vagyok elégedve, nagyon jóra sikeredett.
Fura volt így elsőre ez a páka, mert ez előtt csak Weller pákával forrasztottam a suliban, de ezt is meg tudtam szokni.
Szép forrasztások, rendesen fogja és a kábel ónozása is pont jó.Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
ett
aktív tag
Sziasztok!
Múltkor írtam egy vakerán vásárolt indexrelé miatt. Azt kihajítottam. Megcsináltattuk a szocimotoros.hu oldalon levő kapcsolást. Egy terhelésfüggetlen indexreléről van szó motorokhoz. Lecseréltük a hagyományos indexeket ledesre, vagyis a 4 led 4*1,5 wattos a hagyományos 4*21 wattos izzók helyett. Nem vagyok szaki, de ha tudtok segíteni beforrasztom azt az egy-két cuccot.
relé
Nem minden alkatrész egyezik, mert azzal még annyira sem működött mint most.
Az alkatrészek a rajzon:
R1: 4.7M ohm
R2: 68k ohm
R4: 2.5M ohm trimer potméter
C1: 22nF (nem polarizált)
C2: 330nF (nem polarizált)
C3: 100uF (nem polarizált)
D1: 1N4001 vagy nagyobb (pl. 1N4004)
IC: 4093
T1: BUZ11Amik eltérnek a rajztól:
R1: 4.9M ohm
R4: 4.7M ohm
C2: 330 nF a 150 helyett. Az oldalon is módosítva lett, állítólag így lassabban villog.A probléma a következő: Ráraktuk a mocira, de nem volt az igazi. Túl gyorsan villogott, erre mondta egyik haverom faterja, hogy kéne a nagyobb potméter, hogy jobban lehessen szabályozni, mert nem nagyon reagált a tekergetésre. Ekkor került bele az R4 4.7M ohmos. Gondolom az R1-nél lévő 4.7 helyett 4.9M ohm nem nagy eltérés, az belefér. Így sem lett sokkal jobb, talán egy picivel. Megpróbáltuk az R1 ellenállás értékét növelni, de csak 2.7 M ohmos volt itthon 2 darab. Először csak egyet forrasztottunk sorba a 4.9-essel, utána rányomtuk a másikat is. Na így elég jó lett az időzítés, vagyis a villogás üteme már kezd tetszeni, viszont túl rövid ideig világít még az index. Gondolom valamelyik kondenzátort kéne kicserélni, de melyiket és milyenre?
Érdekes egy kapcsolás mondjuk, hogy megcsináltuk és nagyon nem volt jó a motorhoz, mostmár közelít, bár nekem kicsit furcsa, hogy már 4.9+2.7+2.7 vagyis 10.3 M ohm ellenállás van sorba kötve a potméterrel, de engem nem zavar csak működjön.
A kérdés tehát mit cseréljek mire?Here's a little song I wrote, I hope you learn it note for note. Don't worry, be happy.
-
04ahgy
nagyúr
Ez nem az IDE jellegű szalagkábel. Lapos, rézszalag vezetőt tartalmazó. 0,8mm a vezetőszálak tengelyének távolsága.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
ett
aktív tag
válasz Lompos48 #9471 üzenetére
A gyári reléről leszeded a két érintkezőt és átrakod erre. A ledek pedig rendesen bekerülnek az izzós indexek helyére. A moci elektromos rendszere 12 voltról működik. Az lenne a lényeg, hogy tovább világítson az index mielőtt kialszik, aztán ugye megint világít. Tehát a két villanás közti időtartam már elég sokat javult, de a potméterrel nem tudom állítani, hogy meddig világítson, ezért gondoltam, hogy a kondenzátoron kéne variálni.
Here's a little song I wrote, I hope you learn it note for note. Don't worry, be happy.
-
PHM
addikt
Próbáld meg oldószerrel (pl aceton) leszedni a műanyagot.
Ha ez nem megy, marad a műanyag éles késsel való levakarása.
Egyszer volt "szerencsém" ilyet csinálni, nem volt egy leányálom.
Sok türelem és biztos kéz kell hozzá.
ett: Be tudnád linkelni a kapcsolási rajzot? Én nem találtam.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ett
aktív tag
Persze.
cikkItt megtalálod mindet. Túl nagy baja nem lehet már a szerkentyűnek, mert a villogás üteme már rendben van, csak túl rövid ideig világít a led, ezt lenne jó megnyújtani picit. Én hülye vagyok hozzá, de nem vmelyik kondit kéne kicserélni, hogy tovább legyen töltve és később süljön ki?
Here's a little song I wrote, I hope you learn it note for note. Don't worry, be happy.
-
04ahgy
nagyúr
-
Speeedfire
félisten
Üdv!
Dac építésén gondolkozok, ha van itt valaki aki jártas benne akkor segíthetne benne.
PCM 2902e-re akarom építeni, régebben már "elkezdtem" de valami miatt abbamaradt. Nem akarok semmi extrát.
1-2 bemenet (jack, rca), pár kimenet jack, rca, ki-bekapcsoló gomb, bemenet választó billenő kapcsoló, fejhallgató kimenet.
Ha valaki tud ehhez nyák tervet, kapcsolási rajzot azt szívesen venném. Amik a neten vannak azok elég "komplikáltak" optikai ki-bemenet meg hasonló nyalánkságok.
Anno már rendeltem is az IT oldaláról IC-t (pcm2902e-t, meg REG103GA-A-t). Ha valaki tudna benne segíteni akkor nem tartsa magában.[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #9477 üzenetére
Ez a fórum kell neked itt a ph!-n: [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
ett
aktív tag
válasz Lompos48 #9476 üzenetére
A dolog úgy van, hogy van a gyári kábelköteg. Van egy kombinált relé, ami az oldalsztender és az indexrelé is, de csak a dobozuk egy, belül két külön áramkör a kettő. Ebbe a dobozba megy azt hiszem 6 vezeték, amiből kettő az indexrelének van. Ezt a két tüskét kiszedem és erre kötöm az X1-1 és X1-2 érintkezőket az új relénél. A villogást hagyományos izzókkal és ezzel a relével még nem néztük, de nehéz is lesz, mert a csatit le kellett szedni róla, hogy átbuheráljuk a ledes indexre. Ennyit amit elértünk, az az ellenállás nagyobbra cserélése volt, ami ugye így jó is, már csak az kéne, hogy amikor villog, akkor tovább tartson picit a kialvás előtt az az idő amíg világít.
-
04ahgy
nagyúr
Kellene nekem egy alkatrész. Pár századmásodperces 100-200A-es áramlökést kellene elviselnie, az ismétlési tényező 10 másodpercnél nagyobb. Ha azonban a vezérlését megszüntetem (nekem tetsző időpontban), akkor ezt a 100-200A-t meg kell szakítania, kb. 500V feszültség lép ekkor fel. Nem induktív jellegű a megszakított áram.
(400-450V-ra feltöltött 1000...5000uF kapacitású kondenzátortömb kb. 2-3 ohm hurokellenállású körön sül ki. A kisülési áramot akarom megszakítani, nekem tetsző pillanatban.)
Mit javasoltok? Legjobb, ha a Lomexben is beszerezhető.
HGyu
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9484 üzenetére
Hogy mire tudnád használni? Leginkább tápegységnek, esetleg töltőnek.
Az alsó 2 kivezetés valószínűleg a primer tekercs, ohmmérővel ott
lehet a legnagyobb ellenállást mérni. (Kb 50 és 300 ohm közt.)
Ide megy majd a 230V.
A másik 4 vezeték 2 szekunder tekercs lehet, az ellenállásuk ohmos
nagyságrendű kell, hogy legyen.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9486 üzenetére
Kicsit bizonytalan vagyok.
Amikor szétbontottad, nem figyelted meg a bekötését?
Mi volt a táp aljára írva? Nem volt rajta 110/220 V-os átkapcsoló?
(A 18,5 ohmot kevesellem, a 10,5 ohmot sokallom kicsit.)
Ui: Neked is szia![ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PH-User
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #9488 üzenetére
...Gondolom annak is szerepe volt....
Valószínű (értsd BIZTOS )
Házilag lehet a vasmagra tekerni?
Lehet. De nem a vasmagra, hanem a csévékre. Szépen lemezenként kiszeded a vasmagot, letekered, újratekered kiszámolás után, majd vasmagot ugyanúgy vissza. Utólag ellenőrzöd elég szorosan állnak-e a lemezek vagy szorítod valahogy a zúgást elkerülendő.
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #9489 üzenetére
Szia!
Sikerült szétszedni épségben, ha letekerem a rajta lévő rézdrótot, a szigetelés nem fog sérülni? Utána lehet újra használni?
Vagy mit gondolsz, hogy csináljam?Egy TDA7375 végfok IC-s erősítőhöz készíteném.
Annyit fog tudni teljesítményben?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #9490 üzenetére
A legtöbb esetben a zománcszigetelés elbír néhány hajlítást, de nem biztos, hogy pont az, pont olyan drót kell az új trafóhoz. Azt biza (ki)számítani kell. Hogy elég-e az erősítőhöz? Nem tudom. Először azért mert nem tudom felmérni a fotóból, hogy mekkora a vasmag keresztmetszete, másodszor pedig ez a vasmag (U/I) rosszabb hatásfokú, mint a gyakrabban használt E/I. Szerintem 99 százalékban kicsi ahhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #9492 üzenetére
A 60W úgy nézem éppen kevés.
Az erősítő 2x25W, az 50W kimenőteljesítmény.
Az AB erősítő hatásfoka mondjuk 75%.>>> 62/63W.
A 12V-os táphoz "illik" egy 15V-os szűrt feszültség: >>> 63*(15/12) >>> kb 80W.Tehát "illene" egy 100W-os trafó az ügyhöz. És mint már írtam, az EI típusú vasmaggal. A keresztmetszete az megfelelne. Nézz körül a neten trafók méretezése címen nagyon sok számítás található.
-
mezis
félisten
válasz Lompos48 #9493 üzenetére
Üdv.!
Ha nem akarsz falakat döngetni az erősítőddel és olcsón akarod megoldani a trafót (és nem sajnálod rá az időt), akkor induláshoz ez is megteszi. Legfeljebb nem jön ki a 2x25 Watt a hangszórókon amikor egy szinusz generátorral hajtod. A zenei üzemmódnál (beszédnél) a kondenzátorokban tárolt energia rövid időkre pótolja a trafó hiányzó teljesítményét.
mezis
-
HollyBoni
veterán
Hali!
Van egy tápom,amin van egy ilyen csatlakozó:
Melyik ágakra kell rákötni egy led-et? Remélem mindenki felismerte a csatlakozót Olyan mint ami a HDD-be megy,DVD olvasóba stb.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brother HL-L6400DW duplex WiFi-s lézernyomtató 50lap/ perc!
- Új Gamer PC Intel i5 12400F/RTX 3070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/700W 2-3 Év Gar
- PlayStation 4 Slim + PS4 kontroller (Csere XBox Series S)
- Asus ZenBook Flip 13-UX36EA, I7-1165G7, 16GB DDR4, 256GB NVME, 1ÉV GARI, ÁFÁS SZÁMLA
- Csere-Beszámítás! Black&White Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest