Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51122) Kernel válasza vizimento (#51121) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nem egyszerű különbségről van szó (nem kivonással számítjuk ld. az ábrát), továbbá a lakossági villanyóra nálunk a hatásos teljesítmény alapján méri a fogyasztást. Ipari fogyasztóknál más a helyzet.

A meddő egyfajta ballasztként jelentkezik, amit a hálózat kénytelen oda-vissza cipelni az energiatermelő és a fogyasztó között, a frekvencia ütemében. Emiatt a hálózat vezetékeit vastagabbra kell tervezni, különben növekedne a hő formájában jelentkező veszteség.

A meddőre ettől függetlenül szükség van, hogy például a trafók, motorok mágneses mezője létre tudjon jönni. Az erre fordított teljesítmény a szinusz hullámzása közben vissza is táplálódik a hálózatba, megfogható, hatásos teljesítményként nem jelentkezik, csak a hálózatot terheli, a generátorban keletkező veszteségeket is növeli.

Másik a kapacitív meddő, amivel kompenzálni lehet az induktív meddőt stb. ezek már messzire vezető témák, amibe kár lenne belemenni, mindenesetre ideális esetben (ohmos terhelés, izzólámpa, fűtőbetétek) cosφ = 1.

Amit talán még érdemes tudni, hogy a tápegységek PFC-áramköre is részben a teljesítménytényező 1-re történő alakításán dolgozik, másik fő feladata az egyenirányítók szinuszjelet torzító hatásának kiegyenlítése, amit a diódák és a puffer kölcsönhatása okoz (csúcsra terhelés, röviden).

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.