Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4201) ReJim válasza Ja no (#4198) üzenetére


ReJim
őstag

:) értem én hogy gagyi. de ha most a zsebemhez mértem veszek egyet, akkor abból gagyi lesz. ha meg építek, akkor kijön harmadából mint amenyibe a gagyi kerülne.
ha meg jó cuccot akar venni az ember, akkor nincs megállás, ott a profi cucc milliókért. :(

olyan mint az olcsó digit multieffekt (ami olcsó, egyértelműen gagyi) megoldás, hogy tudjuk gitárunkat fejhalgatóval hallgatni. jóhogy nem fulcsöves fej. azon is van HP kimenet. :)
szóval szerintem (jómagam analóg párti vagyok) multieffekt nem vmi jó ötlet. eddig mindenki szidta a fejhallgató kimenetet, akivel erről beszéltem. jó, nyilván tökéletessen megfelelne a célra, hiszen az a lényeg hogy hallja a fülesen. de minek adjon ki rá az ember 30-at, ha mondjuk nem használja ki, vagy szar hangja van. (és mindez házilag kivitelezhető 1000ből.)
- bár ha lenne pénzem megvenném a multit. mert miért piszkoljam a kezem. dehát magyarországon :(


tehát akkor ez a darlington felejtős? :) akkor helyette vmi ötlet? (csak ne IC-s)
valami BD249-el? (azzal építettet használtunk már)

</end.?>

(#4202) Ja no válasza ReJim (#4201) üzenetére


Ja no
aktív tag

a gagyinak van egy nagy előnye a sebtében összerakott ''végfokkal'' szemben, azonkívül hogy működik: ha megunod, el tudod adni.
Ezredesből meg maga a képen látható panel se jön ki, nemhogy a táp meg a doboz. BTW a legtöbb hangosításra szánt ó'csó végfoknál pont a tápon akarnak spórolni, de nem lehet. Most ilyen apróságok, hogy védelmek, meg kulturált csatlakozók, netán szimmetrikus bemenet ne is beszéljünk.

De ha csak azt az időt, amit a linken látható panel utánépítésével töltesz effektíve, azt inkább vmi egyéb kulimunkára fordítanád, egész pofás használt végfokot vehetnél a végén az órabérből. :) /ez komoly!/

(#4203) ReJim válasza Ja no (#4202) üzenetére


ReJim
őstag

:) az ezrest az az LM386-os fejhalgató erősítőre írtam CPT.Pirk problémájára.
egyébként valószínű használt végfok lesz belőle. mert nem akarok próbálgatni.

valóban ha azt a panelt megépíteném, akkor nem 1000 forintba kerülne, hanem ~400forintba (TIP tranyók vagy helyet.) :P
trafó van, max még a kondira kellene költeni, meg hídra. védőáramkört raknék bele. szimetrikus bemenetet meg szerintem tök felesleges. főleg ha a keverő nem azt ad ki... speakon aljzatra gondoltam kimenetnek, meg mellé 6,3-as jack. doboz 19'-es rack doboz. van. de ha nem lenne csináltatnék haverrel...
abban az időben amikor építeném, nem tudnék melózni.
no meg nemtom honnan veszi mindenki, hogy ebben az országban van olyan hely, ahol van értelmes, megfizetett munka...

</end.?>

(#4204) Ja no válasza ReJim (#4203) üzenetére


Ja no
aktív tag

ha ''műhelytakarításból'' összejön, az más. :)

(#4205) ReJim válasza Ja no (#4204) üzenetére


ReJim
őstag

másmódon is rendelkezésemre állhatnak a hozzávalók: pl nyák suliba legyártható, apróság is van. idő van, szerszám van. ami nincs azt venni kell.
de nézegettem most egy kicsit, lehet kapni emberi áron végfokokat. bár majd összerakok egy csatornát házilag, és kipróbálom összehasonlítás képpen.

</end.?>

(#4206) didyman


didyman
őstag

Az IC-s végfokkal mi a baj, ha a célnak az is bőven megfelel? A legtöbb, újabb keletű monolitikus IC-s végfokot majdnem művészet tönkretenni, a hangjuk egész meglepő ahhoz képest, amik és főleg akkor lesz ennek jelentősége, amikor a frankó diszkrét végfokot elbakja az ember pár ócska minőségű elkóval (a linkelt kapcsoláson pl. van bootstrap, na az igen), ehhez meg kell 3 alkatrész és megy, integrált hővédelem, koppanásgátlás, némítás. Nem kell munkaponttal bíbelődni, hűtőtönk jól szerelhető. Persze nekem is diszkrét végfokom van, ráadásul FET-es, ez is perverz dolog, mert nem analóg, audio célra hegyezett FET (mert ez 2-3k/db), hanem kapcsolóüzemre kitalált, eszement hőfokfüggéssel (ára tiztede az előzőnek) :D . A linkelt kapcsolásban semmi különös nincsen, az a majdnem csöves hangzás viszont feltette az i-re a pontot, ilyet bipolár tranyós végfokra írni nagyfokú botfülűségre vall (ami nem hiba, csak állapot). Kutya közönséges texas jellegű komplementer végfok, mondjuk a szinteltoló fölé valahogy odakívánkozik egy áramgenerátor, ezt hiányolom belőle. A bemenetnél is a zener helyett egy áramgenerátor szebben néz ki. A kiementen a két áramkorlátot figyelő ellenállás marha nagy értékű, ez elég látványosan rontja a kimeneti impedanciát és hatásfokot (általában a Zki értéke jó, ha 1/10-e alatt marad a terhelésnek), viszont csillapít is.. Szóval ekkora ellenállással 8 Ohm-on elfogy a tápfesz, mielőtt 120W ki tudna jönni rá, 4Ohm-on meg valami veszetten fog fűteni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4207) Ja no válasza didyman (#4206) üzenetére


Ja no
aktív tag

végülis, a vermonák egy része is csöves volt... :D

(#4208) priti válasza ReJim (#4201) üzenetére


priti
addikt

''olyan mint az olcsó digit multieffekt (ami olcsó, egyértelműen gagyi)''

Azért ezzel nem teljesen értek egyet. Ami olcsó az lehet, hogy csak butább, nincs rajta 4 pedál csak kettő, nem tud megjegyezni csak 1-2 saját keverésű hangszínt, és egyéb, de ha szétszeded ugyanaz van benne mint az ötvenezresbe, csak egy két dolog nincs ráépítve a nyákra csak a helye van meg, vagy az se, ezek már mind integráltak 2-4-6 emeletes nyákon, és ugyanazon a gépsoron jön le szinte az összes verzió.

Az meg a másik, hogy ha nincs 20-30 ezre egy multira akkor milyen gityója is van, meg egyáltalán milyen pickup is lehet abban a gityóban és az milyen zajos és akkor mi értelme is van profi multit venni.... Egy gyakorló gitárhoz egy belépő multi bőven jó, elhiheted. :R

Hardverlesen

(#4209) ReJim válasza priti (#4208) üzenetére


ReJim
őstag

:) szóval szerinted egy olcsó kétpedálos digitechben ugyan olyan effektproci (dsp) van, mint a nála drágább boss me-kben? :F
mert elhiszem, gyártanak úgy multit, hogy a nyák ua, és lespórolnak belőle dolgokat. de azért egy olcsó kétpedálos csak barátok közt effekt. (hallottam már egy kettő)
de nekem mind1. a véleményem az, ha van rá pénze akkor vegye meg. ha nincs rá (vagy nem akar effektet) akkor építsen egy fejhalgató erősítőt.

20-30ból szoktak álltalában kezdő gitárt venni. ha újonan akkor meg inkább 40-50. gondolom Te sem gibsonnal, vagy fenderrel kezted. :) és hidd el, az olcsó gagyi gitárnak is lehet szép hangja, néha még szebb mint egy olcsobbféle (60-70-es) ibaneznek.
(mert pl az én 4-5éves márkátlan vackomnak tiszta hangja van. volt már rajta multi és jó hangja volt. az más kérdés, hogy szar a nyak, meg szarul van beállítva a húrláb. nem a pickup a hátrány a gagyinál..)

ez a multi azért hasznosabb megoldás mint monjuk egy beringer 2csatornás ''keverő'' :D
(csak meg kell fontolni milyet vesz az emberfia... )

[off meg majdnem-flém off]

</end.?>

(#4210) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Valamiért, ha valahol felteszek egy kérdést, ott elszokott harapózni az indulat... :DD :F

Gitárom: Egy Gibson Les Paul Classic utánzatom van, gyártója: Reno, egy villamos bizományiban vettem, beszámítva a tényleg ócska stratocaster utánzatomat, kb 25k volt. állapota teljesen hibátlan, karcmentes, gitártanár szerint kb. 20 év körül lehet. Ugyanez, csak más gyártóval 125k a hangszerboltban...

Pontossan ilyen: [link] , csak egysoros pickupok vannak rajta, olyan fém lappal rajtuk. (nemtudom melyik típus, ilyenek: [link] )

Szóval ehez kellene valamit mahinálni.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4211) Csaba_20_ válasza didyman (#4206) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Az említett végfok egy szerényebb változatát(áramtükör nélküli) annak idején én is megépítettem. Tényleg szépen szólt, de veszettűl fűtött. Igaz én BDX66C és párját használtam. A mai napig megvan a kezdeti panel, de a TO-3-as tok megfelelő szigetelése annak idején feladta a leckét rendesen. Volt, hogy ráfogtam a 80V-ra és fél óráig zsibbadt a karom. Nem olyan rég újra elővettem és szórakoztam vele egy sort. Egészen addig, amíg nem kellett újra abba a problémába ütköznöm, mint régen is, hogy a HQ-Video-nál vásárolt tranzisztorok egyszerűen első bekapcsoláskor elfüstöltek. Annak idején is csak a Lomex-nél vásároltak bírták csak. Nem párba válogatásról van szó, hanem valószínűleg a beszerzési forrás különbözőségéről. Amikor működött egy ideig, (olcsó, hulladék tápkondenzátorok kifolytak végül) akkor mérések szerint 225W-ot is ki lehetett belőle szedni, emlékeim szerint rms-ben és majdnem négyszögben 4 ohmon(arra emlékszem, hogy nem értettem, hogy miért van amperszaga a 4 ohm/200W műterhelésnek. Na meg már megszóltalt a PN átmenet is a tranzisztorban és hangot generált) Hát igen, a régi szép emlékek, voltak már lassan egy évtizede...az első próbákra talán az utcánk is emlékszik... :)) :o :DD

(#4212) didyman válasza Csaba_20_ (#4211) üzenetére


didyman
őstag

Nekem is volt ilyen végfokom, ennél kicsivel kimunkáltabb, szintén BDX66-67-tel. A tápfesz ott is 40V volt, és az tudott 120W-ot, az áramkorlát ellenállása 0,33Ohm volt. Kifejezetten nagyot szóló végfok volt, erőteljes, jó hanggal. Ezekből a darlingtonokból egész jó végfokot lehet összehebrákolni, könnyen kézben tartható paraméterek, együtt melegedő meghajtó és végtranzisztor, ez sokat nyom a latba :) .

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4213) priti válasza ReJim (#4209) üzenetére


priti
addikt

Én csak a BOSS-t ismerem, próbáltam, azt a digiakármit nem, mondjuk én bőgőzöm, lehet ahhoz nem gyárt csak szólóhoz és emiatt nem hallottam róla. Namost haveromnak van egy 4 pedálos effektje amit használtan vett 60k-ért valami külföldi fószertól és annó , mikor még DK-n lakott én arra is rádugtam magam náluk az én kétpedálosom után, amit 6-7 éve vettem 25k-ért újonnan.
Jobb az ővé nincs vita,meg ugye szarásig van személyes hangokkal, amik százszor jobbak, szebbek, meg eleve akármilyen cd-t beteszek és utána lehet menni az embernek és addig tekergeted amíg tök ugyanúgy szól a cucc, mint a cd-n a kolegának, mert százezer gombot lehet rajta tekergetni és meg is jegyzi és eltárolja a végén, jobb mint az én gyárilag beletett ''effektjeim'' de a kismillió hang közül azért egy 4-5 félét csontra ugyanúgy be lehet lőni az enyémen is, mint azon és ha beültetlek egy fal mögé, hogy most mondd meg , hogy melyik szól éppen akkor gondban leszel... Mondjuk ha ő dugta rá az 5 húrosát az enyémre behheh, na igen... az egy kicsit fals volt :DDD De neki egy pickup-ja ér kétszer annyit, mint az én komplett gitárom effektestűl :B ...más gitárt cserél ő meg kapcsol egyet a pickupon :W Ezzel nem lehet versenyezni. Illetve lehet, csak adjál péééénzt ! Nem kicsit ! ...Sokat !


Ui.: Az én értelmezésemben a ''gagyi'' annyit jelent, hogy semmire nem jó és/vagy hamar elromlik, gyenge minőségű stb. ...azért ezt nem mondanám egy olcsóbb multiról. Inkább azt mondanám, hogy buta magyarázva azzal, hogy ez egy 5 jó hangú effekt amibe beletesznek 50 hangot, hogy legyen mit ráírni a dobozára de a többi 45-ről annyit, hogy egyik szarabb, mint a másik és akárhogy tekergeted, csak mégszarabb lesz. ...de ha rajta lenne ez+az+amaz a menüpont is akkor ebből is ki lehetne hozni ugyanazt és ezt az az 5 hang bizonyítja amit egyszerű kikeverni és emiatt ki is jön belőle. Nem lepődnék meg ha valaki találna egy olcsó meg egy drága multit amiben ugyanaz a proci van, végtére is tömeggyártás van ezerrel, ha nincs piaca a drágának, mert egy másik márka lenyomta, akkor átállítják ugyanazt a gépsort és a maradék ''drágábbik effekt'' alkatrészét is lazán belenyomják az olcsóbbikba, nem fogják kidobni és nem fogják a jobbikat adni fele annyiért, mert márkaépítés van és ha a csúcs árát leengedig akkor leépítik a márkát, mert ha valaki profi cuccot akar venni akkor azt a céget nézi meg aki kurvadrágán adja a tetejét, de ez már marketing, ebbe ne menjünk bele.

Hardverlesen

(#4214) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Elbarmoltam egy PC-s tápot, és van pár átégett ellenállásom, és 1nek az értékében nem vagyok biztos: [link] , ha nem vagyok színvak, akkor narancs-fehér-ezüst-arany, ami elvileg 0.39 ohm ellenállást jelent 5% tűréssel. Ez a tápnak a nagyfesz részén volt, helyessen számoltam?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4215) Csaba_20_ válasza CPT.Pirk (#4214) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Jól számoltál. Ez a PFC egyik ellenállása volt?

(#4216) CPT.Pirk válasza Csaba_20_ (#4215) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A pontos helyét nemtudom, ebből kettő volt, és egymás irányába áthúztak, olyan 10mp-n ként egy igen nagy szikra keretében... van itt egy kép a helyükről: [link] Ez egy külön nyákon volt, amit a tranyókkal rögzítettek a hűtőbordához...

A táp egy Thermaltake Purepower 360w-os táp (HPC 360), belseje még a jó szériás chiftecé. Most vettem szép durung ellenállásokat, megpróbálom életrekelteni... ;]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4217) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

hmmm, hát megpróbáltam a javítást, eredményeképpen minden útbaeső biztosítékot levágtam a házban, most este már nem kisérletezek többet... Szerintem alkatrészként fogja végezni, pedig van benne EMI filter, meg hasonlók, bár az még jól jöhet az erősítőhöz használt konnektor felturbózására, mert ott csak egy kínai vacak van...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4218) Csaba_20_ válasza CPT.Pirk (#4217) üzenetére


Csaba_20_
őstag

A képen látható IC-ről sajnos nem tudtam leolvasni, hogy mi is az valójában. De az eddig elmondottakból kiindulva valószínűsítem, hogy a PFC-t bügykölgetted. Csak a megégett ellenállásokat cserélted? Valahol rövidzár van a nagyfeszültségű résznél. A PFC-ben általában a kapcsoló FET szokott rövidzár lenni.

(#4219) didyman válasza CPT.Pirk (#4217) üzenetére


didyman
őstag

Az aktív PFC az. A panel nélkül sajnos nem indul a készemnléti kör sem, egyé bként az aktív pfc nélkül működik a táp. A vezérlő UCC3817, a hiba sajnos elég gyakori. PFC aktív eszközét ki kell kötni, mellette a TO220-as tokú diódát átkötni, aztán próbálni ndítani, ha nagyon sokat nem akarsz vacakolni vele.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4220) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

A pfc résznél szerintem megoldottam a rövidzár gondot, most máshol jött ki a szikra, és már nem vágtam le minden biztosítékot, csak a nálam lévőket...

[link] A képen a barna kábel, és a 16V-s kondi közti alkatrész (ami a fekete műanyaggal van burkolva) körül vágódott ki a szikra, és eredetileg ennek a lábát zártam rövidre a burkolattal...

[Szerkesztve]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4221) Csaba_20_ válasza CPT.Pirk (#4220) üzenetére


Csaba_20_
őstag

A rövizárat multiméterrel általában ki lehet mérni. Ha levágja a biztosítékot, az esetek nagy részében a nagyfeszültségű résznél van a hiba. Az említett két 16V-os kondit pedig nyugodtan cseréld. ;) Ha pedig nem kiiktatni akarod a PFC-t, akkor a rövidzáras diódátkat, FET-eket és a vezérlő IC-t is cserélni ajánlott benne. Természetesen, ha a hiba a PFC-ben van. Ehhez a nagyfeszültségű részt kéne átnézni, mert lehetséges, hogy ott rövidzár az egyik FET.

(#4222) CPT.Pirk válasza Csaba_20_ (#4221) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Uhh, azt a szép repedést a kondin csak most vettem észre, keresek egy olyat, és kicserélem...

Az említett fet, az melyik lehet? Nincs valami kapcsirajz ezekhez a tápokhoz?
És mi lehet az a beműanyagozott alkatrész, amit rövidrezártam a csavarhúzóval?

[Szerkesztve]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4223) ReJim válasza CPT.Pirk (#4222) üzenetére


ReJim
őstag

az egy biztosíték lesz. legalábbis úgy néz ki, mintha az volna... (8A/250V)

szerintem indulj el az egyenirányító felöl és haladj a trafó felé. útközben lesz a FET ami zárlatos lehet. (ez kapcsolgatja az egyenirányított 230-at).

</end.?>

(#4224) Csaba_20_ válasza CPT.Pirk (#4222) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Didyman írta, hogy melyik IC a PFC vezérlője, annak nézd meg az adatlapját. Legtöbbször szokott példakapcsolás lenni, amiből ki tudsz indulni. De akár ha a működését megérted a PFC-nek, akkor is meg tudod már javítani. ;) De minden nagyfeszültségű kapcsoló FET-et ellenőrizz le, mert biztosan komoly zárlat van a bemenet, amit leginkább a FET-ek rövidzárai szoktak okozni.

(#4225) didyman válasza CPT.Pirk (#4222) üzenetére


didyman
őstag

Nem tudom, miért foglalkozol vele ennyit, az UCC3817 sajnos nem könnyen beszerezhető és a FET halálát nem nagyon éli túl. A burkolt biztosíték elhalásával még szerencse, hogy nem vágja ki a hálózat többi biztosítékát :) .A PFC ettől még beteg marad, és mivel a használata nem létfontosságú, így nyugodtan ki lehet kötni.

Mondjuk azt a biztosítékot nem árt elhajlítgatni a szekunder oldaltól messzebbre :)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4226) Csaba_20_ válasza didyman (#4225) üzenetére


Csaba_20_
őstag

A Farnell-től beszerezhető az UCC3817 ;)

(#4227) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

sziasztok!
lenne egy problémám! remélem h tudtok nekem segíteni benne!
engem igazából adapter érdekelne, de nem láttam olyat ami váltóáramból váltót csinál / 220v -> 9v / !!!! tehát igazából csak egy trafóból áll! mivel ilyet nem találtam a sal oldalán sem!!! ezért azt szeretném megkérdezni hogyha a bemenetre egyenáramot kötök és a készülékemben is van egyenírányító /''gréc''/, akkor lesz belőle valamilyen probléma???

előre is köszi!

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#4228) Ja no válasza Speeedfire (#4227) üzenetére


Ja no
aktív tag

ha jól találod el a fesz nagyságát, akkor nem. //btw, biztos hogy nincs másra felhasználva a kütyüdben belül az AC?

(#4229) Speeedfire válasza Ja no (#4228) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

biztos h nincs! mivel egyből a ''grécre'' meg a feszültség !!! mellesleg ez ez router! azt h érted h jól kell eltalálnom a feszültséget! igazából azért kérdeztem mert ha más nincs akkor veszek egy olyan adaptert ami egyenáramot ad ki és azt kötném rá a készülékemre!

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#4230) Speeedfire válasza Speeedfire (#4229) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

probléma megoldva!

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#4231) ReJim


ReJim
őstag

nah, fixálódott a végfok dolog:
oldalanként két hídbakötött TDA7294 lesz.
mekkora pufferkondi kell? elég mondjuk 20 000uF táponként (tehát összesen 40 000uF) vagy az élő hangosításhoz kell 100 000uF? (utóbbit tanácsolták...)

</end.?>

(#4232) Ja no válasza ReJim (#4231) üzenetére


Ja no
aktív tag

próbáld ki! az olcsóbb ;)

(#4233) ReJim válasza Ja no (#4232) üzenetére


ReJim
őstag

:D jah, csak az a gond, hogy van két 100 000uF-os kondi. amit nehézkessen tudok elcsomagolni (értsd, nem fér a rack házba). és ha elég volna 40 ezer, akkor fintorogva bár, de megvenném :)

de mind1, akkor sztem marad a 100.000mikrós. de mekora greatz kell nekem? :U 50A-es gondolom nem elég :) ha a 25-ös leolvad a kondiktól... ki lehet vhogyan számolni? (tápfesz: +-40VDC --- 2db ~28VAC szekundert kell egyenirányítani.)

</end.?>

(#4234) Ja no válasza ReJim (#4233) üzenetére


Ja no
aktív tag

szerintem mindenképp kell lágyindítás ekkora kondikhoz. Mert a kismegszakító előbb leold.
(remélhetőleg :) . BTW a diódák egész sokat elviselnek impulzusszerü terheléskor )

(#4235) Ja no válasza Ja no (#4234) üzenetére


Ja no
aktív tag

meg azért bátorkodtam javasolni a kipróbálást, mertha pl lomha a végfokod, vagy kevésbé zavaró a tápfesz ingadozása, akkor tökfelesleges telerámolni kondikkal

(#4236) Nikolettusz


Nikolettusz
csendes tag

Sziasztok
Tudna segíteni nekem valaki abban, hogyan lehetne egy távkapcsolót csinálni a számítógépemhez? Olyat amivel ki és be tudom kapcsolni!

(#4237) Ja no válasza Nikolettusz (#4236) üzenetére


Ja no
aktív tag

az ''LCD kijelző készítése'' c topikban találsz rá megoldást. pl robertx kollega honlapján is vannak fent ilyen eccerűbbek. Talán tavir.hu?

(#4238) Nikolettusz válasza Ja no (#4237) üzenetére


Nikolettusz
csendes tag

A tavir.hu-n csak olyan van ami készenléti állapotból fel tudja ébreszteni, de olyan nincs ami be is tudja kapcsolni!

(#4239) Ja no válasza Nikolettusz (#4238) üzenetére


Ja no
aktív tag

tekintve, hogy ehhez csak egy kontaktot kell adnia, ha szépen megkéred robertx-et, vagy egyéb PIC/ATMEL szakit itt a fórumon, akkor kb 20 perc alatt szögel rá kódot. Tán még a jelenlegi TV távirányítóval is kompatibilis lesz.
A többit meg összedobod sec perc alatt. Elvégre ez hobby e. topic :)

(#4240) didyman válasza ReJim (#4231) üzenetére


didyman
őstag

Tök felesleges ekkora pufferelés a 7294-nek. Ha nagyon profizni akarsz, a trafó mögött kettéválasztod a két oldalt (ha alacsonypadlós a dolog, két trafóval valódi twin-mono elrendezést csinálj inkább). A szükséges kapacitást nagyjából annyi ezer uF-ra számolod, amennyi a maximálisan elfolyó áram kétszerese (1A esetén 2000uF), a TDA7294 maximálisan, csúcsokban 4-5A körül visz el, így a két végfokra ez 20000uF. Persze ezt mindig érdemes túlméretezni, alkalmazástól függően. Kondiból keress nem túl régi, MM, Sprague, RDE, stb.. böszme kondikat, ne vegyél ilyen miniatürizált vackokat, ugyanis itt nem a kapacitás az, ami lényeges, hanem az, hogy a kondérnak minél kisebb legyen a belső ellenállása, minél nagyobb áramot le tudjon adni, ha szükséges. Én oldalanként 22000zF-ot ajánlok, ennél sokkal többel csak kevésbé érezhető eredményt érsz el, a TDA7294 meg nem kifejezettel igényes erre (jól viseli a tápfesz ingadozását). Az én itthoni végfokomban 10000uF puffer van oldalanként, a 38V-os tápfesze tökig kivezérelve vagy 800mV-ot esik, kb. 40-50W-ot szedek ki belőle, a trafó oldalanként 120W-os.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4241) ReJim válasza didyman (#4240) üzenetére


ReJim
őstag

értem, köszi.

de az a 4-5Ampert egy ic-re érted? :U mert lesz benne 4 darab. két-két hídbakötött ic. a trafó egy 1000VA-es EI vasmagos.

mert volna két 47000uF-os epcos kondi (nagydarab). ez sok volna? :F

</end.?>

(#4242) Ja no válasza ReJim (#4241) üzenetére


Ja no
aktív tag

több kisebb darab paralel kötött kondival ált jobb eredményt lehet elérni, mert az eredő ellenállásuk kisebb lesz

(#4243) _Petya_


_Petya_
őstag

Üdv!

Kerestem sok helyen 12V/230VAC/16A két áramkörös relét, de csak egy áramköröst tudok beszerezni: [link]

Kérdésem: Ha kár ilyet párhuzamosan kötök, tehát ugyanarról a portlábról vezérlem, akkor nagyjából egyszerre fognak kapcsolni? Nagy teljesítményű ablakklímákat kapcsolna, árt azoknak, ha nem tökéletesen egyszerre kapcsoljuk a tépfeszültségük két ágát?

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#4244) net84


net84
őstag

Kedves kollégák!

Adott egy CD4011-es IC, aminek a kimenetére 6db (pontosabban 2x3db) ledet szeretnék felkötni.
A tápellátás 5V/1A. Elbírja az IC a 6db ledet? (3db magas fényerejű kék és 3db közepes fényerejű zöld)

Read only...

(#4245) Jarod1 válasza net84 (#4244) üzenetére


Jarod1
addikt

nem nagyon, el fogja húzni a kék.

(#4246) Jarod1 válasza _Petya_ (#4243) üzenetére


Jarod1
addikt

jé,, mi ilyen relét használuk a gyártáshoz:) :DD :D

(#4247) net84 válasza Jarod1 (#4245) üzenetére


net84
őstag

van lehetőségem ''orvoslásra'' ?
a kékek és a zöldek külön körön vannak, csak az IC-nek egyszerre kellene őket kapcsolnia...egy tranzisztort (BD137) közbeiktatva sem tudom ezt megoldani?


[Szerkesztve]

Read only...

(#4248) _Petya_ válasza Jarod1 (#4246) üzenetére


_Petya_
őstag

Hello!

Tudnál valamit arról, hogy mennyire egyszerre kapcsol két párhuzamosan kötött ilyen relé?
Árt a klímáknak, ha nem egyszerre kapcsolódnak?

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#4249) kem


kem
addikt

Sziasztok!
Szereztem egy 1Gb-os mp3 lejátszót, aminek az a baja, hogy a mini
usb portjának az érintkezőit begyürték, így nem lehet rákötni a gépre.
Szerintetek ki tudom cserélni forrasztással a miniUSB aljzatot?
Milyen forrasztó páka kell ahoz, hogy nyákon tudjak forrasztani?

Köszi!

(#4250) And válasza net84 (#4244) üzenetére


And
veterán

A 4011-es tipikusan pár mA leadására képes kimenetenként, így külön kapcsolótranzisztor nélkül elég esélytelen lenne ennyi led meghajtása. Kékből egyébként sem tudsz meghajtani sorban egynél többet 5V-os tápról, de ez a zöld esetén is elég necces.
A BD137-es jó lehet meghajtónak, de erre ugyanúgy igaz, hogy szinte minden ledet külön-külön soros ellenállással kell kötnöd ilyen alacsony tápfesz esetén.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.