Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja no
aktív tag
Sziasztok,
Tudnátok mutatni linket ahol kétállású kapcsoló van helyettesítve CMOS kapukkal?
köszi: Ja no -
Ja no
aktív tag
-
Ja no
aktív tag
Néhány Hz. Legyen mondjuk 500Hz, ha minden későbbi ''fejlesztést'' is beleszámolok. Nem hangot, stb akarok vele kapcsolgatni, csak tápfeszt, ami később egy 500Hes négyszögjellé fog fajulni, de most örülnék, ha azt az eccerü dolgot meg tudnám csinálni, hogy egy kétállású kapcsolót helyettesítek egy mikrokpacsolóval meg némi aprólékkal. (egy ON-OFF switch-et akarok gyakorlatilag). Ha csak simán feteket használok, abból hogy lesz öntartó a kapcsolás, illetve mitől fog váltani a következő kapcs.impulzus hatására?
-
Ja no
aktív tag
én szétnéznék az íbéjen. Vagy pesten a tajtikirályságban, ott is van mindenféle használt lom.
Ha meg építenék akkor inkább egy mikroproc és egy LCD kijelző. Bár amiből ez utóbbi kijön abból kapsz egy ''ipari'' behringer-t is és még az eq részét is használhatod. ( illetve asszem mégsem, mert mintha nem ment volna eccerre a két funkció)
Amúgy mennyi zsét szánsz rá? -
Ja no
aktív tag
(Tajtikirályság: hangszerüzlet a károly körúton. A konkurencia hívta így amikor pesten is boltot nyitott.)
Barkácsolni én is szeretek ezért nem akarlak lebeszélni erről, de azt a 10kHUF-ot szvsz erősen át kéne gondolni Nálam ált 2,5szeres szokott lenni a szorzó, mire valóban elkészül. És ez csak anyagkölts.
MIndenképp akkora méretűt szeretnél, mint ami a képen van? Mert ha kisebb is megfelel, akkor régi HiFi motyókból is ki lehet berhelni. (meg talán szebb is az EL kijelző, mint LED-ek)
Ha magad építed akkor cél-IC-vel fogod megcsinálni a LED-ek meghajtását, vagy komparátorhalmazzal? -
Ja no
aktív tag
-
Ja no
aktív tag
kár, hogy nem ad el panelt...
esetleg offtopikként tedd be egy másik topikba, hátha akad még valaki akit szintén érdekel, és 5-6 darabnak már érdemes nekiállni nyákot tervezni. A NYÁK maga nem bonyolult, mert szinte néhány négyzetcentit kell csak kopi-pésztezni.( van valami ''LCD kijelző készítése'' című, szvsz ott előfordulhat jelentkező. Ha filccel rajzoltatod az sem lesz meg gyorsabban/olcsóbban, viszont igen ótvarul fog kinézni
Ne add fel! -
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #1511 üzenetére
kemény 50pénzt kérnek érte nettóban. De ahogy most így végigondolom, ha 4A-t akarsz kivenni belőle folyamatosan akkor ahhoz kevés lesz a indktivitás 5A-es terhelhetősége, mert ugye csúcsban sokkal többet kell áthajtani ilyenkor, nem?
Esetleg még köthesz párhuzamosan 3-4 db 47uH-t (amik 1,5A-t tudnak) és így lehet jobban jársz, mert az is lehet hogy a vasanyag miatt nem tudsz több energiát átlökni a rendszeren.
Most nézem a kiskonthát. Van náluk 80uH/10A! Szerintem az jó lesz, ha még van raktáron is, nemcsak árlistában.
Tessék választani reggelig -
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #1514 üzenetére
Remélem egyről beszélünk az induktivitás tekintetében.
az egész akkora kb mint egy 100uF/16V-os ELKO. ( de a méreteit el is küldtem asszem. Csak csodálkozom, hogy mit akartak adni egy ezresért? )
A 10A-es biztos hogy nagyobb, szerintem abból küldök egyet. ( ez jóval drágább kb 300+áfa. A zsét majd megeszéljük...) Aztán ha beválik, akkor majd megy a többi.
Kb fél óra múlva indulok, addig visszajelezhetsz ha más kell.
( egyébként én nem értek hozzá, de sokat olvasgattam az adatlapot, miután nem tudtam kivenni belőle a kívánt teljesítményt én sem. Bár az más tipus volt)
Ha tudod működtetni légmagosként a tekercsedet, akkor hangszóró boltban kapsz hozzá bivaly induktivitást is
térdepelős szmájlit léccy ne küldj, mert herótom van tőlük!
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #1525 üzenetére
Lehet párhuzamosan kötni, de nem szokták. Ha a ferrit miatt nem bírná akkor szóba jöhet. A 300kHz szvsz nem lesz gond, inkább 1MHz környékiek aminél jobban figyelni kell. A lomexben most egy darabig nem járok, de a kiskonthában a 10uH/10A-est meg tudom venni neked. ( amúgy a lomexben is 1750 körül van bruttóban az IC. Amit meg helyben veszel az nem kallódhat el a postán )
Hogy foglalkoztam az túlzás, egy párat végigpróbálgattam. Eddig a legtöbb amit ki tudtam venni olyan 70%-a volt a névleges értéknek. Igaz, ezek step-up konverterek voltak és azt is határértékeken hajtottam. A doksiban lévő dolgokat totál be kell tartani, kezdve az alkatrészek max távolságától a tekercsen át a kondik és schottkyk paraméteréig.
And-al szemben nekem nincs meg hozzá a tudásom, így ezt kénytelen vagyok idővel és halom felesleges alkatrésszel pótolni
Amiket a boltban kapsz ilyen induktivitásokat, azok tudtommal mind ferritmagosak és nem vasmagosak. Vas alapút ilyenből csak hangfrekire csinálnak, de ott is spec ötvözőket adnak hozzá, tehát nem a normál ''E-I'' vas alapanyag.
(akkor léccy jelezz vissza, hogy kell-e a kiskonthás induktivitás, bár lehet, hogy az is jövő hétre tolódik, mert most besürüsödött a programom.)
And,
Tök jó a link!!!
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz dabadab #1538 üzenetére
esetleg egy eccerü időzítőt és egy nagyobb FET-et? Ezzel csak a ''harmadik'' ágat kellene késleltetni. Melegedni nem nagyon fog, tized ohm körül van csak az ellenállása. (pl SI4425BDY-E3 (VIS) P-POWERFET 30V 8.8A 1.5W Rds<0.012R SO-8 NOPB. Ez most smd de term. van TO tokosban is ha nem akarsz nyákot gyártani)
Ha PWM-et használsz azzal az adott időpillanatban a teljes teljesítményt ráengeded, tehát ismét le fog szabályozni a tápod. Ha meg egy relét kötsz be egy soros ellenálással -ahogy a végfokonál szokás- hogy az csökkentse az induló áramot, akkor meg melegedni fog ezerrel. ( persze csak néhány másodpercre...)
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz dabadab #1541 üzenetére
Szerintem egy hét alatt ki tudnám találni a frankót, ami műxik is. ( sorry, de a tudásom pusztán gyakorlati az elmélet szinte teljes egészében hiányzik. )
De And-nak ez egy perces ujjgyakorlat. Ha együtt kérjük, biztos segít!
( FET-es részben tudok segíteni, de ez a konditöltéses időzítőt már akkor sem vágtam...) -
Ja no
aktív tag
válasz morzsika #1546 üzenetére
esetleg nem jó nekik a használt készülék? (sok idős ember gyakorlatilag csak a piros és zöld gombokat használja) Az egyik fapados siemens-en és az egyik régi ericcson-on is van antennacsati és olcsó hozzá az antenna is. Ezek néhány ezredesért megvehetőek...
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
Sziasztok,
Otthon van itt valaki RS485 bekötésben?
Nézegetek itt egy gépet. Van benne egy mérőmüszer aminek RS485-ös kimenete van (RX-A /-B és TX-A /-B). Illetve nem egy hanem több ilyen müszer van. Ezek kimete belemegy egy RS485/232 konverterbe, hogy PC-ről lehessen vele adatot kiolvasni.Viszont a konverteren a TX kivezetés konzekvensen a müszerek RX kivezetéseire van kötve, a konverter RX lába pedig term így a műszer-TX-hez. Ennek így kell lennie, vagy TX a TX-hez, RX az RX-hez?
köszi: Ja no -
Ja no
aktív tag
Köszönöm:
Megnéztem az eredeti doksiját a komplett kütyünek, és ott is ''szembe'' vannak kötve. MOst müxik, de nem tudom mitől. Lehet egyszerre csak egy dolgot kellett volna változtatnom...
Az A-A és B-B pontok galvanikusan is össze vannak kötve, vagy csak elektronikusan, mikor bekapcsol a müszer? (kiprobálni nem tudom, mert épp tesztelik) -
Ja no
aktív tag
A távolság jelenleg tetemes: 1 méter
De gondolom a sorolhatóság miatt van így ahogy említetted is. (Most kb 8 müszer van így összefűzve) -
Ja no
aktív tag
válasz nemcsakfel #1599 üzenetére
DC-DC, AC-DC, jellemző terhelési viszonyok, stb?
-
Ja no
aktív tag
-
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #1633 üzenetére
Hi Bat,
Nekem akkor csinálta ezt a villogást, ha kevés volt neki a kimeneti puffer. Meg mikor ilyen hosszú vezetékeket használtam a teszhez, akkor pl a multiméter mérőcsúcsától is váltakozott a kimenet két fesz-szint között. ( gondolom elhangolt benne valamit)
A sárga drótszál elég izmos, szvsz nem azzal lesz a gond.
Van esetleg induktivitás mérőd? Mert sima légmagossal is ki lehetne próbálni a teszt erejéig. Lehet, hogy mégis kevés neki az a tekercs amit betettél és nem bír több energiát átpumpálni rajta. ( ha a negyedik tekercset is ráteszed akkor mi történik?)
Ha nincs ilyen mérőd, akkor próbálj meg egy hifiboltba venni légmagosat, vagy valami hifi-őrülttől kunyizni.
Este ránézek a doksijára.
Ja no -
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #1653 üzenetére
Hogy mennyi menet kell és hányszor, azt én is mindig cimborámtól kérdezem, de emlékeim szerint nagyságrendileg jó a kapott érték. :)))
Nyugodtan összefoghatsz több szálat párhuzamosan. A trafótekerők is használják, mert így kisebb magátmérő érhető el. Az egy kvadrátos huzal 10A-el simán terhelhető, tekintettel hogy nem folyamatos az áram rajta. De ne e szerint számolj ilyenkor, mert ha már összemérhető az ellenállása a chipben lévő FET-tel, akkor az nem biztos hogy jó lesz. MOndjuk meg szokták adni a maximális ohmos ellenállását is a tekercsnek amit alkalmazhatsz még az adott chippel. Szóval ésszerűség határain belül tekerd meg az eredő legvastagabból. Én tennék rá néhány leágazást is. (8, 8.5, 11, 12.5, 14uH). Bár ezek már csak néhány százalékos telj. többelttel szolgálnak max.
Ha tudod bandázsold körbe a tekercsedet, mert a mech mozgással is elvesztesz 1-2%-ot.
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz Winner_hun #1676 üzenetére
A bekarikázott valszeg egy bizti lesz.
A teljesítménytranyó alatt mit értesz? A fesz-stabkockákat? -
Ja no
aktív tag
Olvtársak!
Eccer egy kiállításon láttam egy bizonyos fóliát amire smd ledek voltak ültetve. A fólia áttetsző volt de valahogy mégis vezette az áramot. Semmiféle vezetősávnak nyoma sem volt. A kiállító szerint ezt a fóliát az LCD-knél használják. Tud erről valaki valamit? (Nem a fólia világított, hanem a rajta lévő led. Arra már nem emléxem, hogy forrasztva, vagy csak ''rátéve'' volt-e a led) -
Ja no
aktív tag
Hi,
Látott már valaki ''joy-mikrokapcsolót'' valamelyik üzletben? Vagy csak a telefon szervízekben van ilyen? (öt utas kellen, de végszükségben a 4 is jó) -
Ja no
aktív tag
Emberek,
Mi ez a punnyadás?! Már mindenki a bejglire gyúr?
Alaplapi USB kimenetnél jelzi valamlyik láb, hogy 100 vagy 500mA-rel terhelhetem meg? -
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #1737 üzenetére
Király a nagyképernyős szkópod!
Átnyálaztam a doksit, de nem lettem okosabb. Lehet megépítem én is, mert soxor van szükségem 12VDC-ből 3,5VDC-re. LDO-m meg nagyon melegszik ilyenkor
Az viszont nem tetszik benne, hogy szinte minden kimeneti feszre totál más induktivitás társul.
vizsgaidőszak: ezzel nem kalkuláltam...
A többállású mikrokapcsoló még mindig érdekel, ha tud valaki forrást. -
Ja no
aktív tag
MOst tulképp mennyi is hivatalosan a hálózati fesz és menyi a max megengedett eltérés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Elden Ring
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lexus, Toyota topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Letiltotta a DLVR megkerülését az Intel új mikrokódja
- Poco X6 Pro - ötös alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest