Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
net84
őstag
Üdv!
egy kis logikai help kellene...
adott 5V mint tápellátás
volna 8 db ledem soronként
és van 3 sorom
(a sornak azért van szerepe, mert a sorok közötti átkötést csak 1 vagy 2 helyen tudnám normáliasn megoldani)
érdekelne, hogy milyen megoldással célszerű bekötni a ledeket? Hova rakjak ellenállatot, milyet?
Illetve miben változna a dolog, ha soronként 12db led lenne? és ha 9V-os tápot használnák (9V-os akkumulátor vagy elem)???
Előre is köszi!
net84Read only...
-
net84
őstag
válasz Batman2 #2887 üzenetére
thx!
úgy döntöttem, hogy nem fogom sorba kötni őket...de a 9V-nál (8,4V) maradok, azzal a módosítással, hogy a ledeknek már csak 5 volt megy. Így akár később köthetek neki 5V-ot pl adapterről...
Mennyiben befolyásolja a telep ''élettartamát'', ha mind 24 LED (vagy 36) párhuzamosan van bekötve? Egyáltalán változtat valamin?Read only...
-
net84
őstag
Batman2, LukE - köszi!
Megfogadom a tanácsotokat, és sacc 2-őt v. 4-et sorba kötök.
de viszont nem fehér, hanem sárga lesz a 3. szín (nem találtam pici fehér ledet)
Tehát, ha 4 pirosat sorba kötök, akkor mondjak le az 5V-ról?
Zöld/sárga ledből is köthetek 4-et 9V-nál?
Ha használni szeretném 5V-ról (és ebben az esetben a 9V-os elemet is ''leszabályoznám'' 5V-ra), akkor 2-2 ledet (sárga/piros/zöld) sorba köthetek? A ledek azonos típúsuak, sacc. közepes fényerejűek...Read only...
-
net84
őstag
válasz Batman2 #2898 üzenetére
''Gondolom, valami fesz stab ICvel gondoltad az 5V-ra való leszabályozást?
Mondjuk 7805.''
aham
elsőre egy tesztet csinálok ugyis 8 sárga leddel (kettesével sorba kötve), akkor derül ki, hogy elég lesz-e vagy kell a 12 led soronként - no akkor majd kell még egy kis számolás
Köszi! Még majd jelentkezem...Read only...
-
net84
őstag
Üdv!
USB csatinak a bekötése kellene
a lényeg a pozitív-negatív lenne A és B típusú csatin egyarántRead only...
-
net84
őstag
ismételten LED problematikám volna:
- adott 3 ''ledsor'', ami soronként legalább 8 LED-ből áll
- adott 12V, mint tápfeszültség ?A - passz, vagyük alapul azt, ami a számítógépben van
sorba kellene kötni a LED-eket, legalább soronként, ugyanis nincs lehetőség arra, hogy minden lednek külön derótot vezessek, és ellenállítból is csak elég szűkösen fér el 1-2 db.
van valakinek valami ötlete, hogy hogyan tudnám a legkevesebb drótból megoldani?
A sorok különálló táplálása megoldható.Read only...
-
net84
őstag
Kedves kollégák!
Adott egy CD4011-es IC, aminek a kimenetére 6db (pontosabban 2x3db) ledet szeretnék felkötni.
A tápellátás 5V/1A. Elbírja az IC a 6db ledet? (3db magas fényerejű kék és 3db közepes fényerejű zöld)Read only...
-
net84
őstag
a soros bekötést elvetettem
párhuzamosra kötöm a kékeket 1db előtét ellenállattal, és a zöldeket egy másik ellenállattal szintén párhuzamosra
didyman - köszi, egyszerű és tetszik is, de ekkora helyem sincsen már
Javaslat arra, hogy ne kelljen sok plusz alkatrészt felzsúfolnom, hanem pl csak egy tranzisztort, de akkorát, hogy elbírja a ''rendszer'' a ledeket???
...esetleg annyi változás, hogy előfordulhat, hogy csak 5V/500mA lesz a tápenergia
vagy ami még eszembe ötlött, hogy 9V-os elemről (vagy akkuról) táplálnám meg az áramkört - ez jobb vagy rosszabb???
[Szerkesztve]Read only...
-
net84
őstag
válasz didyman #4267 üzenetére
hűha! akkor egy kicsit lemaradtam... ha berakom az általad javasolt IC-t az általam használt 4017 helyett, akkor annak a kimenetét egyből felköthetem a ledekre
és ami nem igazán világos, hogy a led pozitív vagy negatív lábát kössem az IC kimenetére
[Szerkesztve]Read only...
-
net84
őstag
Helló!
Egy gyors ''feltárást'' szeretnék kérni.
Van nekem egy nem egészen jól működő távirányítóm. Egyetlen egy furi alkatrészt találtam rajt, amibe zörög valami, és nem éppen a legstabilabban áll a helyén.
Egy sárga tégla alakú 2 lábas izé.
455E - szám van rajt
X1 - a panelen a betüjelölése
vonal-téglalap-vonal - szimbólum van alatta
Természetes, hogy zörög bent valami? Egyébként mi ez?Read only...
-
net84
őstag
bassz! tényleg... THX!
a probléma folyamatábrájának lehetséges verziója, hogy leesett, másik verziója, hogy ledobták, harmadik verziója, hogy hatamas fizikai bántalmazást kapott...
de az is lehet, hogy semmi ilyen nem történt vele
sajnos ügyfélnél volt, nem beazonosítható tehát a pontos hiba, max abból, lehet következtetni, hogy viseltes a külseje
működni elvileg működik, azaz jelet ad ki, de az eszköz már nem képes értelmezni, valsz nem jó a jel
másik távval tökéletesen lehet kezelni...
Lehet, hogy igazam van, és akkor megviselhette a kristályt a negatív-erőbehatás?Read only...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest