Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5853) #40935168 válasza silmatauki (#5852) üzenetére


#40935168
törölt tag

Aha. Igen, egyetértek. A nagy megapixellel is. Az is olyan, hogy amíg valaki nem próbálta, addig csak fél tőle, vagy próbálja megideologizálni. Vagy egyenesen támadni, hogy fájlméret, meg feldolgozás, meg nincs gépe hozzá, nincs tárhelye hozzá, stb stb. (Akkor ne vegye) :) Egy nagy MP-s szenzor ha pixelszinten (!) nyújtja azt iso-ban, mint egy 16-os, akkor a végső kép sokkal ütősebb lesz.. a D800 vagy Sony A7R szenzorai ugye 36-osak, félt tőle mindenki, mint a tűztől, hogy sok lesz, pedig ez APS-C-n csak 16 megapixel :U kb, pixelsűrűségre. Csak a szenzor nagyobb és fért még rá belőle, na bumm. :) Kb. még a zajszintje is ottankörüli pixel szinten, csakhogy a teljes kép, ami a monitorra összeáll leméretezve akár fullhd-re pl, sokkal apróbb zajszemekből is áll és máshogy viselkedik a zaj képbe épülése leméretezéskor, mint kisebb MP-s gépen. Nem nagy grízkásák maradnak ott, hanem finoman fakul a kép picit, amit könnyebb korrigálni, mint a nagyobb grízszemeket kiszűrni, több részlet marad meg addigis. Nem beszélve a retus finomságáról, szemből az ereket egy teljes alakos képen egy 2-3 pixelnyi ecsettel ki lehet szedni, ráncokat, ezt-azt, anélkül, hogy szénné kennénk az arcot, végül az ember lehozza kisebb méretre (netre, nyomtatni A4-be, akármi) és a retus úgy néz ki, mint ha nem is lenne rajta retus, annyira finoman lehet dolgozni vele. Szóval én is örülök a sok MP-nek. Határ viszont van, és ez az obipark. Legalábbis a mai tükrösöknél nagyon is :( A Sigma Art szériából az 50-es és a Zeiss OTUS képes kikarcolni a 36 megát, többet nem biztos. Minden egyéb ezalatt van..

Az m4/3 szenzorok 16MP-je meg a pixelsűrűséget megtartva ~60MP körülre jönne ki fullframe-en. Nem csoda, hogy zajosak már alap iso-n is.

Szerintem amúgy milc fogja megcsinálni azt is, amit még eddig lehet, nem tett meg senki: négyesével olvasni ki a pixeleket. Összevonni őket az érzékenység érdekében.

Ha nagy iso-n vagyok, a 64 megapixeles fullframe, atom felbontóképességű szenzorom átállhat olyan kiolvasásra, hogy összeköt két pixelt vízszintesen és kettőt függőlegesen kiolvasáskor, azaz négy pixel fog egy végső képpixelt alkotni. A 64-es képemből lesz egy 16-os, sokkal tisztább. (Úgy is tisztább, mintha a 64-et hoznám le 16-ra szoftverben). Aztán akinek fáj a nagy MP, 16-on hagyja, aki meg baromkodni akar, mehet 64-re. Csak egy példa, hogy mennyi minden van még a szenzor körül is tennivaló .. vagy a Sony fejlesztget talán görbe szenzort ? Tök más obipark kell majd hozzá, igaz, a végeredmény (elvileg) jobb lenne .. jajaj van itt még annyi minden...

A tükör halott. :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.