Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12540) Soká válasza szaszlaci (#12531) üzenetére


Soká
senior tag

"minél sűrűbb az anyag, az átvett hangenergia annál nagyobb része alakul hővé,"

Nem akarok nagyon offolni, bár érdekel a dolog. Most csak annyit, hogy én már annyi különböző elv alapján és különféle anyagból láttam már (jól is) szóló hangsugárzót, hogy nehéz okosnak lenni. Ugyanakkor amikor magamnak akartam valami egészen jót csinálni, akkor befulladt a dolog, mert nem sikerült elfogadható áron (mondjuk 100.000 körül) olyan hangszórókhoz jutnom, amit lett volna alkalmam meghallgatni dobozban (ezt a lehetőséget előfeltételnek szabtam)és megfelelőnek találtam volna. Utoljára egy ProAc klónnal próbálkoztam - volna.

Most jövök a Bauhausból, már csak kíváncsiságból is, megnéztem a felsőmarókat. Felemás benyomások. Először is, nem tudom ezt dicséretnek szánjam-e vagy sem, a Bauhausban egy darab nagyonbarkács felsőmaró sincs. Vannak ilyen-olyan igenolcsó gépeik, de felsőmaróból egy sem.
Van egy Hitachi, amit már korábban is néztem, árban 100.000 körül, a megszokott eszement űrhajós dizájnnal, egyébként tekintélyt parancsoló megjelenésben. Van rajta néhány szimpatikus részlet, ugyanakkor úgy lötyög a "felsőteste" a két oszlopon, hogy azzal egy asistkinzostraus-szal szemben is versenyre kelhetne. Viszont olyan szépen forgácsolt alu betét van a talpában, ami előtt le a kalappal.
Ezen kívül volt két zöld Bosch és a KW900E B&D. Így ránézésre és tapogatásra nem éreztem nagy különbséget a három gép között. A két Bosch formára teljesen azonos, de az egyik 1200, a másik 1400W-os. Mindhárom gép kb. ugyanannyira kotyogott a tengelyein (elfogadható mértékben) de érdekes módon a nagyobb Bosch sokkal precízebben, határozottabban rugózott. Vagyis belül mégiscsak lehet valamiféle különbség. Ugyanakkor a B&D itt csak 20.000-be került (ez nem a kofferes, 6 marószáras verzió) a hasonló teljesítményű Bosch 30e körül, a nagyobbik meg 40felett.
A gépeken nincs sok tekergetnivaló, ami van, az elfogadható. A Blekinek van méhg egy jó tulajdonsága a Boschhal szemben: a gép teteje sík, vagyis fejre állítva is megáll, lehet benne így szerszámot cserélni. A kisebbik Boschnál mintha akarattal akadályozták volna ezt, az egyik oldalon van egy kiálló bütyök. Elképzelhető, hogy szerintük nem biztonságos, ha fejreállítják a gépet, és úgy erőlködik az ember a szerszámcserével. Tényleg borulékony így az "ügymenet", de én is így csinálom...
Viszont nekem nem tetszik, hogy a Bleki egyébként is kicsi kör alakú talpa mindkét oldalon le van kapva (a Bosch csak egy oldalon) Szerintem így még kevésbé stabil a felfekvése, ugyanakkor kisebb helyen is lehet vele dolgozni. ki tudja, mikor mi az előnyös, én megszoktam, hogy a makita teljesen kör alakú, és még igen nagy is.
Érdekes módon mindkét gépnél úgy van elhelyezve a mérőskála, hogy munka közben, szemből nézve nem nagyon lehet leolvasni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.