- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Locutus #40899 üzenetére
Ezt én sajnos nem tudom megmondani.
Ha valaki talál olyan kezdeményezést, amivel kifejezetten magyar tudósokat tudunk segíteni számítási kapacitással, az jelezze.
(Egyetértek, hogy valószínű, hogy ha ott akadnak rá valami vakcinára, akkor azt kemény valutáért fog hozzánk eljutni.)
-
Locutus
veterán
válasz
Petykemano #40898 üzenetére
Ennek az eredményeihez amúgy hogyan és mennyire férnek hozzá vajon USA-n kívüli laborok és cégek, hogy kezdjenek vele valamit? A weboldal infóiból ítélve nekem eléggé US-onlynak tűnik a dolog, az összes támogató, és labor is ottani.
-
Petykemano
veterán
Folding@home
Harcolj a corona virus Ellen! -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
GeryFlash #40889 üzenetére
Futtatni lehet a kódot bármin, maga a DXR úgy van felépítve, hogy ha van implementáció rá, akkor nem kellenek neki gyorsítást biztosító hardverek. Az a kérdés, hogy lesz-e 30 fps az új effektekből a mai hardvereken. Erre azért ne nagyon számítsatok. De lefutni lefut a kód.
-
Kolbi_30
őstag
Mielott megvettem az első SSDmet mindenki istenitette mennyivel gyorsabb..15 mp volt HDDvel a windows betoltes..SSD ezt kb 2 mpvel csokkentette..A masik SSD jatekokat es par programot tartalmaz, jetekokban gyoprsabb a toltes, de sokkal nem jobb mint a HDD..Meg nem is fogja birni 10+ evig mint a most is 98% HDD amit 207ben vettem..
-
Ribi
nagyúr
Eredetileg nem stopperes mérést említett, hanem érzésre. Úgy pedig nem fogja észrevenni. Ebben az esetben "nincs szó tudományról".
Kötözködés vissza: 2 perces töltés esetén 1-2 mp-et nem veszel észre, csak stopperrel.
Na szerintem kár ezen rugózni, mindenki tujja ki mire gondol -
Ribi
nagyúr
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Vulkan az 1.2 óta eleve támogatja a HLSL-t. A shader modell 6.2-ig minden le van fedve a SPIR-V 1.5-ben. [link]
Egyébként új hardver nem kell. Az új DXR fejlesztések minden tudnak szoftveresen futtatni, ha az új lépcsőknek nincs hardveres háttere. Az egész DXR-nek meg van írva a teljes fallback compute shaderre. Ugyanígy a Vulkan API-ban is lesz egy compute shader fallback, ha a hardver nem alkalmas az egyes lépcsők gyorsítására. Vagy azért, mert nincs benne megfelelő célhardver, vagy mert az elavulttá vált.
-
[Bringing HLSL Ray tracing to Vulkan ]
"Many developers port content from DirectX to Vulkan to take advantage of this broader market reach. However, porting a title requires porting both the API calls (to Vulkan) and the shaders (to SPIR-V). "
Még sem kell kidobni az RTX kártyákat? hogy van ez ? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Eleve nem lesz két memória a játékhoz. A másik arra szolgálhat, hogy a segédprocesszor futtassa az OS-t.
A konzolokon pedig van közvetlen memóriavezérlés. A PC-n azért kell sok RAM, mert az OS menedzseli az allokációt, elég rosszul. Egy konzolon az alkalmazásnak a feladata ez, és az sokkal hatékonyabb, mert alkalmazáshoz szabott allokáció van töredezettségmentesítéssel. -
GodGamer5
addikt
"Valószínűleg megvannak a PlayStation 5 részletei"
[link] -
Z_A_P
addikt
Lehet nem jol tudom, de a Mellanox-ot meg nem okezta le a kinai hatosag, es mar lejart a hatarido, ujra benyujtottak ,de ezt is huzzak.
Feb. 19, 2020
Nvidia and Mellanox refiled merger paperwork with China's State Administration for Market Regulation, according to Dealreporter sources.
The companies refiled after the 180-day review period expired earlier this month.
SAMR had already started testing remedies for potential antitrust concerns.
The deal has an outside date of March 10 with a possible extension to June 10. -
Petykemano
veterán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ennél sokkal több kell az exascale szintű skálázhatósághoz. Nem véletlen, hogy háromból egyben sincs NVIDIA. Ilyen méretben óriási hátránnyá válik a gyártók keverése, amíg nincs egy igazán jól működő szabványos megoldás a skálázhatóság problémájára.
Az IBM-mel pedig azért gyorsabb az NV, mert máshogy lehet összekötni a gyorsítókat ilyen formában, de ez nagyon kevés az exascale rendszerekhez. Ilyet tudni fog a Milan+CDNA is az AMD-nél, de mégsem erre építi a DoE az exascale megrendeléseit, mert úgy kell kialakítani a konfigurációt, hogy minden gyorsító össze legyen kötve a procival, és a gyorsítók is legalább egy gyűrűs kapcsolatra fel legyenek fűzve.
Ha tényleg csak annyi lenne, ahogy leírod, akkor a sok CUDA kód nyerné az NV-nek a tendereket, de baromira bonyolultabb a probléma ekkora méretben, ami más hardveres dizájnt követel, és ezért bevállalják a kódkonverziót is. Ugye nincs más választásuk. Nyilván nekik is sokkal egyszerűbb lenne az Intel és AMD procik mellé NV gyorsítókat kérni, csak a tervezett méretben sajnos nem működik.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Sajnos nem. Az exascale skálázhatósághoz nem elég csupán a GPU-kat összekötni egy gyors memóriakoherens interfésszel. Szükséges az is, hogy a CPU-kkal is meglegyen ez a kapcsolat. Na most a szuperszámítógépekbe használatos node-oknál nem igazán használnak ilyen megoldást, mert például az IBM-nek nincs nagy haszna abból, ha csak egy gyorsítóra korlátozza le a processzoraik használhatóságát, annyira általánosra tervezik a procit, amennyire lehet. Az Intel és az AMD azért tudja ezt megcsinálni, mert saját maguk csinálnak CPU-t és GPU-t is. Egyszerűen arra koncentrálnak, hogy legyen meg az általános gyorsító használatának a lehetősége, de azért hoznak kompromisszumokat, hogy a saját interfészeik előny élvezzenek. Ráadásul a többséget az is akadályozza, hogy a piac nagyon-nagyon-nagy része x86/AMD64.
Ha annyira egyszerű lenne ez, hogy mehetne az IBM/NV, akkor nem maradtak volna ki háromból három exascale projektból. Azért korábban ezeket az SC tendereket rendre behúzták. Ehhez képest az egyik projekt konkrétan kockáztat az Intel GPU-val, nincs más választás, ha a CPU is Intel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez a szerverpiac. Az AMD CDNA-ba rak csak IF-et. Az RDNA nem valószínű, hogy valaha megkapja, legalábbis nem annyi linkkel, amennyivel a CDNA.
A lényeg itt az Intelnél és az AMD-nél is az, hogy csináljanak egy saját interfészt, amivel összekötik a CPU-ikat és a GPU-ikat. Ettől persze megmarad a PCI Express, de az nem lesz memóriakoherens. Majd talán a PCI Express 6.0-tól, de ez nagyon talán. Annyi viszont látszik, hogy máris nyerik az Exascale tendereket, és ehhez csak annyi kellett, hogy csináljanak egy-egy specifikus összeköttetést, amit csak ők támogatnak, és ettől a CPU kiválasztása eldönti a GPU kérdését is. -
Igen csak erre a mondatodra reagáltam :
" Ha van kereslet, mert például az új Ampere kártyák magasabb áron jönnek, akkor nem lesz árcsökkenés a Turing esetén."
ha közel azonos áron jött két lépcsővel magasabb teljesítmény akkor sem csökkentették anno a Maxwell kártyák árait. Emlékszem az Én MSi Armor GTX 1060 karim 98 ezer volt az Asus GTX 970 Mini OC akkor ment 113 ezerért. akciósan és annyiért is futott ki sajnos.
Most is van fent még 90 ezerért Iponon és AQUA-n HTx 1060 3 GB -
GodGamer5
addikt
New security vulnerabilities discovered for both Intel and AMD CPUs
[link] -
válasz
GodGamer5 #40856 üzenetére
Ez nem így működik, lásd mi történt a Pascal-al, mikor megjelent a Turing. A "raktárkisöprés" akkor árcsökkentő tényező, ha nincs kereslet. Ha van kereslet, mert például az új Ampere kártyák magasabb áron jönnek, akkor nem lesz árcsökkenés a Turing esetén. Márpedig jelen helyzetben nincs, ami lefele nyomja az árakat....
-
GodGamer5
addikt
PS5 devkit szétszedve:
[link] -
válasz
GodGamer5 #40845 üzenetére
Pont ez az, az nVidiát így semmi sem sürgeti, még akár a nyarat is kihúzhatja az RTX/GTX Super termékcsaláddal, közben gyárthatja az Ampere-t, és tartogathatja a polcon, hogy amikor megfelelő az idő, kihozza.
Árcsökkenésre nem számítok, főleg így, a koronavírusos gazdasági válságban...
-
Devid_81
félisten
Ezert nem lattunk vegul 2080 Ti Supert sem, nagyon is jol tudjak egymasrol a gyartok, hogy ki hogy all.
Legalabbis az nVidianak biztos jol a forrasai, az AMD-nek kevesbe, foleg ha az RX 5600 XT startjat nezzuk.Kozben nyaron meg az Intel is kihozhat valamit, de nem lesz veszelyes valoszinuleg, bar akar egy RTX 2080 teljesitmenyt is kaphatunk toluk (ketlem) arra viszont az AMD-nek nincs valasza RNDA 2-ig
-
-
GodGamer5
addikt
AMD NAVI 2X at end of this year, Navi 3X by 2022?
[link] -
GodGamer5
addikt
NVIDIA Graphics Device with 124 Compute Units spotted
[link] -
huskydog17
addikt
Doom 2016 PC Dynamic Resolution Scaling Mod: Yes, It Works - And Yes, It's Great
GTX 1060-al 4K60fps Doom 4-ben, lenyűgöző!
-
válasz
Petykemano #40837 üzenetére
Hát igen, ez egy takarékosabb megoldás.
-
Petykemano
veterán
//Konkurenciaelemzés
-
Egon
nagyúr
Hmmm, olvasgattam kicsit, és feltűnt egy be nem teljesült jóslat, aranytollú "mindigbejöttamitírtam" szerzőnktől: [link] 2017-ről volt szó, most 2020 van...
Persze az már csak hab a tortán, hogy egy szuperszámítógépes projektet összemos egy cikkben meg kommentekben a desktop PC-kel, mindenesetre valahogy nem látszik, hogy az nV leépítette volna a dVGA üzletágát, és most sápítoznának, hogy a konkurencia bezzeg betegre keresi magát az APU-k eljövetelével leírt dVGA üzletágon... -
Egon
nagyúr
válasz
Kolbi_30 #40830 üzenetére
Ki hogy nősült...
Nekem az asszony jó pár évig jobban keresett mint én, aztán egy ideig kb. egyformán kerestünk, most meg már én keresek jobban (elég régen volt 220K bármelyikünk nettója).
Nehéz ezt reprezentatíve megítélni, és mivel még minidg sokan kapnak zsebbe pénzt szvsz, a medián sem annyi, amennyi. De ez messze vezet.Hogy ON is legyek, csoda hogy erre még nem csapott rá Abu: [link]
#mindmeghalunk. -
GeryFlash
veterán
válasz
Kolbi_30 #40830 üzenetére
,,.De meg ha igaz is ,kevesebbet er most a netto 220 mint 7 eve a 150."
Ez maximum akkor igaz, ha a lakhatást bérlésként nézed. Ha csak az árakat nézzük akkor nem, nem volt 50% infláció 7 év alatt, az energia árak ráadásul egyáltalán nem emelkedtek. Az hogy te meg az asszony kétmintás példa mit mutat az nem reprezentatív
Egyébként nyilván jobb lenne medián jövedelmet nézni, ha lenne ilyen statisztika. De gyanítom az is kb. hasonló szinten emelkedett.
-
Kolbi_30
őstag
-
GeryFlash
veterán
Mit smafu? Erről beszéltem, anno 2013 Q3ban 295 ft volt az euró most 340. Ez 15%os romlás. Infláció nem tudom jön a képbe, jóhogy nem hozzuk fel egy termék áránál még a lakás bérleti díjakat is... De 7 év alatt volt kb 20-25% infláció. Bár irreleváns, de ezeket összeadva is ott vagy hogy reál értéket nézve nem drágább megvenni most egy 180 ezres konzolt mint 7 éve 125-ért.
Egyébkent mèg ha az is lenne akkor sem érdekel senkit se egy magyar méretű piac, a lényeg USA, Nyugat Európa, Japán...
-
GeryFlash
veterán
Ja félre ne érts, én nem a kormányt méltatom, de azért a Ft nem romlott 50%ot az euróhoz képest, az áfa meg 2013ban is ennyi volt, ergo ha 500 euro lesz a PS5 akkor macimum ugyanannyira megterhelő kifizetni érte a 180 ezer Ftot mint anno a kezdési 400 eurós 125-130 ezres árat.
Ez hogy 100 dollárt/eurót emelkedik az ár pontosan annyi mint a videokartyak áremelkedése (2013: gtx 770 400 dollár
2018: rtx 2070 500 dollár), abszolút nem lesz probléma nyugaton se. A 600 már egy kicsit más kérdés lenne. -
GodGamer5
addikt
SK hynix debunks recent HBM2E and AMD’s Next-Gen “big NAVI” GPU rumours, issues official statement
[link] -
Raymond
titán
válasz
GodGamer5 #40820 üzenetére
Akkor nem a "Pascal kartak"-rol van szo hanem konkretan a 1070-rol. A 60K ar pedig nem igazan jellemzo ahogy nezem [link] es 70K vagy folotte mar nem egy fonyeremeny 4 eves arch, gari nelkuli kartyat venni hasznaltan ha 80K-ert ott a 1660S.
"Nyilván a használtpiaci árakra gondoltam."
Termeszetesen, nem azt kerdeztem hogy uj vagy hasznalt arra gondolsz hanem konkretan mi az az osszeg amire azt mondod hogy "jo arban vannak"
-
Raymond
titán
válasz
GodGamer5 #40818 üzenetére
Mit jelent az hogy "nagyon jo arban vannak"? Mert nem nez ki ugy hogy sok ertelme lenne Pascal alapu kartyat venni ugy hogy a 300EUR-or sima 2060 hozza a 1080 szintet es a 400EUR-os 2060S radob 17%-ot. A 1080Ti feluton van a (most mar) 400-450EUR kozott kaphato sima 2070 es az 500-550EUR 2070S kozott. Nem sok ertelmet latok a Pascal kartyakon gondolkodni.
-
GodGamer5
addikt
válasz
keIdor #40809 üzenetére
Igen leírtad, hogy a DF elmondta, hogy ez csak egy theory, egy szimiláció, -aminek továbbra sem látom értelmét- viszont én elsősorban arra reagáltam, hogy te azt mondtad, hogy tetszik neked a video, meg, hogy milyen érdekes ez az egész.
Amúgy részemről túl van tárgyalva. -
Bandit79
aktív tag
válasz
bertapet11 #40781 üzenetére
-
-
keIdor
titán
válasz
GodGamer5 #40807 üzenetére
Nem is állítottam mást... ezt írtam:
"Persze többször felhívják rá a figyelmet, hogy ez csak szimulálás, nem stimmel sem a sávszélesség, a hardver sem ilyen formában lesz tálalva (eleve APU lesz) nem prev-gen címekkel és nem ilyen formában, de érdekességnek valóban jók az ilyen videók, talán valami kiindulási alapot adhat. Ezt említik is többször."
Az is a cím, hogy in theory. Úgyhogy tisztában vagyok vele... -
Crytek
nagyúr
válasz
GodGamer5 #40807 üzenetére
"Új játékok, hardverek és frissített/megújult apik jönnek, amiről most még nem is igazán tudhatunk."
Így látatlanban is és a hozzáértés teljes hiányában kijelenthető kb semmi nem fog változni pc fronton. Konzolokon biztos segít majd pl az ssd memoriaként való használata meg minden ,de hogy pc-n ugyanúgy okádék lesz az optimalizáció ahogy eddig az tuti.
-
GodGamer5
addikt
válasz
keIdor #40804 üzenetére
Ezekkel a szimulációkkal az a gond, hogy ilyen beszéljünk a semmiről, gumicsont mind. Lehet rajtuk rágódni de közük nincs az igazsághoz, főleg így sima pc portokkal nem lehet jósolni. Új játékok, hardverek és frissített/megújult apik jönnek, amiről most még nem is igazán tudhatunk. Úgyhogy tök feleslegesek ezek a videok.
-
keIdor
titán
Ismét egy érdekes videó a DigitalFoundrytól. Megosztom, mert nekem tetszett. [link]
Igaz a jelenlegi PC portokkal csak, de megpróbálták szimulálni a 4TF, 9TF hardvert és a skálázhatóságot, amiről elvileg a két vagy három(?) új gép fog szólni. 1440p, 2160p-n nagyon hasonló a sebesség, valamint érdekes valóban, hogy a Navi 4.3TF gyorsabb, mint a Hawaii vagy Polaris 6TF. Egy játék kivételével... nagyon kíváncsi leszek a 12TF-re.Persze többször felhívják rá a figyelmet, hogy ez csak szimulálás, nem stimmel sem a sávszélesség, a hardver sem ilyen formában lesz tálalva (eleve APU lesz) nem prev-gen címekkel és nem ilyen formában, de érdekességnek valóban jók az ilyen videók, talán valami kiindulási alapot adhat. Ezt említik is többször.
Stimmelt az eddigi gondolatom, hogy a jelenlegi generációnál brutális CPU limit van, ezért nem tudnának 1080p 120fps-t mondjuk, hiába csökkentenék a felbontást. De erre egy új generációs 4TF Xbox (vagy PS) képes a sokkal erősebb CPU miatt, mondjuk e-sport játékokra simán megfelelő lehet egy Lockhart, igény is lenne rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest