2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás

  Ha most sok időd van, de nem követted pontosan, hogy mi történik az űrhajózásban, viszont érdekel, hogy mi történt :)

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Vélemény 3 hónapja 59

 • Űrhajózás 2022 - Összefoglaló

  Ha sok időd van, nem követed napra pontosan, mit történik az űrhajózásban, de érdekel mi történt e témában 2022-ben. :)

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 1 éve 49

 • Űrhajózás összefoglaló 2021

  "Szokásos" évi visszatekintés, mi minden történt az űrhajózás kapcsán az elmúlt évben.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 2 éve 40

 • Űrhajózás 2020 - Összefoglaló

  Szokásos kis éves összefoglaló az űrhajózással kapcsolatosan. Elkezdett éledezni a hazai űripar is…

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 210

 • Cyberpunk 2077 "ezt hogy lehet megoldani" gyűjtőírás

  A Cyberpunk 2077 topicban folyamatosan felmerülő kérdések gyűjtőhelye lesz ez a bejegyzés, hogy ne kelljen mindent naponta 10x megválaszolni. :)

  Hozzászólni nem lehet, ha itt nem kapsz választ ebben az írásban, akkor bátran tedd fel a topicban, illetve ha van valami, ami hasznos és ide való, privátban nyugodtan lehet javaslatokat küldeni! :R

  Miért nem lehet átkonfigurálni szabadon a billentyűzetet?
  Sajnos a CDPR valamiért úgy döntött, hogy a legfontosabb gombokat fixre konfigurálja, ilyen például a 'használni' (F), a 'térkép' (M), 'leltár vagy inventory' (I) illetve a párbeszéd opciók közötti váltás (fel és le kurzor), ezekre az egyik megoldás jelenleg az, ha valamiféle billentyűzet-átkonfigurálást lehetővé tevő programot telepítesz fel (pl.: SharpKeys vagy KeyTweak), vagy pedig olyan MOD-ot, ami ezt átkonfigurálja a neked tetsző módon (pl.: NexusMods, az oldal regisztrációköteles, utána tudsz csak letölteni róla). Vagy nekiállsz szerkesztgetni a játék beviteli fájljait (lentebb olvashatsz erről).

  Folytatás...

  Cifu 3 éve

 • Cyberpunk 2077 játékmechanikai alapozó

  A Cyberpunk 2077 topic összefoglalóját már kinőtte ez a rész, és mivel nem csak nehezen kezelhető, de egyben még csak egy videót se lehet bevágni, ezért blogbejegyzésként folytatja tovább, mivel így kezelhetőbb lesz reményeim szerint. A tartalmat próbálom folyamatosan frissíteni, javítani.

  Hozzászólni kérlek a topicban szóljatok hozzá, a tartalommal kapcsolatosan pedig ha észrevétel van, privátban jelezzétek.

  Lifepaths, életutak:

  Három fő életút közül lehet választani karakteralkotáskor, ez befolyásolja a prológ (előjáték) történetét, játékmenetét, illetve később a párbeszédeknél elérhető válaszlehetőségeket. Valóban számottevő különbséget a játékban nem okoz, tehát például a végkifejlettre semmiféle hatása nincs!

  Folytatás...

  Cifu 3 éve

 • Űrhajózás 2019 (és 2020 eleje)

  A tavalyi cikk nyomán - összegzés az elmúlt egy év fontosabb eseményeiről.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 137

 • Irán űrprogramja tömören

  A 2019 (és 2020-as) űrhajózás blogbejegyzés formázásánál tartok, és ezt a részt végül kioperáltam belőle, mert nem tartottam oda illőnek. De azért ha valakit érdekel, itt megosztom érdekességnek:


  Iráni Safir-1 rakéta az indítóálláson

  Iránról nem nagyon beszéltünk eddig, leginkább azért, mert noha kétségkívül azon kisebb országok közé tartozik, amely képes műholdat a világűrbe juttatni (ebbe a sorba tartozik például Izrael, Dél-Korea és Észak-Korea is), látványos eredményeket nem tudtak felmutatni. A Safir-1 rakéta nagyjából 65 kg-ot képes alacsony Föld körüli pályára állítani, és 2009-ben sikerült ez először vele. A rakéta feltehetően észak-koreai segítséggel lett megépítve, és az 1950-es évek végi, 1960-as évek eleji szovjet és amerikai hidrazin-üzemanyagú rakétáihoz mérhető. A nagyobb Safir-2 már 150 kg-ot lenne képes pályára állítani, de a fejlesztés vontatottan halad. Összességében sem igazán voltak sikeresek az iráni űrprogram indításai az utóbbi időben, a Safir-1 részéről egy sikertelen és négy sikeres indítás a mérleg és a legutolsóra 2015-ben került sor. A Safir-2-vel egy sikeres szub-orbitális teszten túl két (2020 februárjában már három) sikertelen indítási kísérletet tudnak csak felmutatni.

  Folytatás...

  Cifu 4 éve 4

 • A szovjet és orosz űrhajózás múltja XXIV. rész

  A nemzetközi űrállomás megbénult korszaka sok-sok problémával, második felvonás.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 76

 • Cyberpunk, Chippin In

  Nem vagyok sem ember, sem gép | csak a kettő között valami pép | forró szerelem, frankó dinamó | tenyerelj a gombra, eressz szabadon.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 78

 • Deepfake hangtorzítással loptak 72 milliót...

  Egy brit energia-szolgáltató cég CEO-ja kapott egy telefonhívást a főnökétől arra, hogy 243 000 dollárnak megfelelő összeget (cirka 72 millió forint) utaljon el egy magyar beszállító cégnek. Nem talált semmi kivetnivalót a hívásban, és az utalást el is intézte.

  Aztán kiderült, hogy valami nem kerek a megrendelés kapcsán, mivel semmiféle papír nem volt hozzá. Mikor jelezte a főnökének, Ő értetlenül állt a dolog előtt, mivel nem történt ilyen telefonhívás szerinte.

  Innen egy nagy vargabetűvel kiderült, hogy az elkövetők egy kereskedelmi forgalomban kapható hangtorzító programmal keltették azt a képzetet, hogy valóban a főnökkel beszél a cég vezetője. Az utalás megérkezett Magyarországra, majd innen rögtön Mexikóba és más országokba utalták tovább. Az elkövetőket még keresik, de a jelek szerint ez lehet az első olyan ismert bűntény, amelyet ilyen elven követtek el...

  Forrás

  Cifu 5 éve 18

 • Végre valóban repült a SpaceX "víztorony" (StarHopper)

  A SpaceX Starhopper nem egészen egy perc alatt az indulóhelyéről felemelkedett nagyjából 130 méter magasra (hivatalosan 200 méterre szerettek volna, de a légügyi hatóság (FAA) csak 150 métert engedélyezett), miközben oldalirányban elindulva végül a cirka 100 méterre lévő új landolóhelyen leszálljon:

  Cifu 5 éve 15

 • A szovjet és orosz űrhajózás múltja XXIII. rész

  Az amerikai űrrepülőgép-katasztrófa hatása az orosz űrprogramra hosszú és nagy volt.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 32

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XXII. rész

  Az ISS visszanyesése, az űrturizmus fellendülése és a legjobb esetben is felemás év az orosz űripar számára.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 19

 • Mellanox hálókártya Ubuntu problémák

  Ez igazából félig-meddig afféle emlékeztető, hogy hátha később szükségem lesz rá, de egyben talán ha valaki találkozik hasonló problémával, akkor ezen tapasztalatok esetleg segíthetnek neki.


  CX-312C vs. CX-311A

  Szóval az történt, hogy az előzetes terveim szerint bővíteni szerettem volna a házi kis hálózatomat, hogy a szerver/NAS-t elérjem két gépről is 10Gbites hálón. A háziszerverben az egy SPF+ csatlakozós Mellanox Connectx-3 (CX311A) kártya helyett szállítással együtt 14e Ft-ért sikerült beszerezni egy két csatis ConnectX-3 Pro (CX312C) kártyát, tehát sinen voltam, mint József Attila. Csak alacsony hátlap volt hozzá, de ennyit elviselek, gondoltam volt. Megjön a kártya, ami azért jóval nagyobb, mint a CX311A, gyorsan ki is cseréltem az előzővel... és a bootolás után némi döbbenetemre a gép nem látta a kártyát:

  Folytatás...

  Cifu 5 éve 3

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XXI. rész

  A Mir űrállomás utolsó napjai, a Nemzetközi Űrállomás első szárnybontogatásai...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 57

 • Otthoni hálózat 1 Gbit felett?

  A gigabites hálózat már jó ideje elérhető bárki számára, de van-e értékelhető alternatíva felfelé?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 495

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XX. rész

  A Nemzetközi Űrállomás megszületése és a Mir utolsó reményének, a MirCorpnak bukása.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 33

 • Űrhajózás 2018-ban

  Összefoglaló az űrhajózás jelen állapotáról – avagy IAC 2018 összefoglaló helyett...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 264

 • Szojuz MSz-10 űrhajó baleset

  Ma indult a világűrbe a Szojuz MSz-10 űrhajó, fedélzetén mindössze két űrhajóssal, az orosz Alekszej Nyikolajevics Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague. Azért nem indult harmadik űrhajós (amúgy Nyikolaj Vlagyimirovics Tyikonov lett volna), mert a Nauka orosz tudományos modul indítása tovább késlekedik, Tyikonov immár másodszor került ki az induló személyzeti keretből, mivel kifejezetten a Nauka modulon való munkára képezték ki.


  Hague és Ovcsinyin, a Szojuz MSz-10 személyzete

  Az indítás után mintegy két perccel a négy oldalsó gyorsító fokozat leválásakor műszaki hiba történt, az első hírek szerint a középső fokozat leállt, ahelyett, hogy az ekkor 70%-os teljesítményét 100%-osra növelte volna. A Szojuz űrhajót leválasztotta a mentő rendszer, és ballisztikus pályán, Kazahsztán területén földet értek.

  Videó a balesetről (szerk.: sajnos az időkód úgy tűnik nem működik, a 2 perc 10 másodperchez kell tekerni):

  Élő NASA youtube csatorna:

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 29

 • Musk és Maezawa Holdkerülő útjának bejelentése

  Szeptember 17-én Elon Musk és Juszaku Maezawa bejelentette, hogy 2023-ban űrhajót indítanak a Hold felé.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 71

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XIX. rész

  Az orosz űrprogram álmai és realitásai az 1990-es években

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 64

 • Egy photoshoppolt kép, ami megvicceli a szakértőket is...

  Folyamatban van ugyebár a Szovjet és Orosz űrhajózás történetét követő kis sorozatom, és annyira sikeres lett, hogy felfigyelt rá Schuminszky Nándor is, aki évtizedek óta az űrhajózás és űrkutatás megszállotja és szakértője, több könyv és számtalan cikk szerzője az témában. Nagyon kedvesen felajánlotta, hogy a szakmai lektorálásban szívesen segítene, és már jó pár részt néztük át együtt, javítottunk ki különféle hibákat, amiket a sorozat írása közben vétettem. Néha vitatkozom is vele, mert nem egyértelmű helyzetekben ha az egyik forrás ezt állítja, a másik meg az, akkor nehéz igazságot tenni, és bizony nem egy eleme van a Szovjet űrhajózás múltjának, amelyet feltehetően már teljesen tisztán látni sose fogunk.

  A legutóbbi kis beszélgetésünk alkalmával a Szaljut-6-ról átküldött egy érdekes fotót, amelyen azt lehet látni, hogy két Szojuz űrhajó van bedokkolva az űrállomásra. Ez itt ni:

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 15

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XVIII. rész

  Az 1997-es év az egymás utáni vészhelyzetek jegyében telt el a MIR űrállomás életében.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 46

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XVII. rész

  A Mir-űrsikló utak 1995-1996-ban, amiből kiderül, hogy mitől lesz boldog három férfi az űrben.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 42

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XVI. rész

  Az orosz űrprogram magára találása a nemzetközi kapcsolatok erősödése által.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 21

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XV. rész

  A szovjet űrprogram széthullása és romjain az orosz űrprogram gyökereinek talajkeresése.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 24

 • Jön az Amerikai Űrerő?

  Donald Trump utasításba adta, hogy hozzák létre az Űrerőt (Space Force), de mit is jelent ez igazából?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Vélemény 6 éve 143

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XIV. rész

  A Mir-saga kezdete: sorra megdőlő rekordok és nyeregbe kerülő oroszok az amerikaiak ellenében.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 48

 • A Battletech-sztori

  Előszó: ezt 2011-ben írtam eredetileg még az Mechwarrior: Online bloghoz, most picit (tényleg picit) reszeltem rajta, és kiraktam ide, hátha valakit érdekel ilyen nos... kissé szétesett formában is....

  Szerk. 2..: Mivel úgy tűnik, hogy 1 nap csak 1 személyes bejegyzés jelenik meg: A Battletech világának története 3049-ig

  A Battletech eredete

  1980-ban jött létre a FASA, hogy szerepjátékokat és asztali, táblás játékokat fejlesztésével foglalkozzanak, illetve adjanak ki. Mindössze 350 dollár tőkével induló vállalkozás két kulcsembere Jordan Weismann és L. Ross Babock volt.


  "Valkyre" Veritech-ek (alakváltó robotok) a Robotech rajzfilmből (a képen látható Mecha "Wasp" néven került be a Battletech-be)

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 5

 • A Battletech világának előtörténete röviden

  Földi szövetség (Terran Allliance) 2086-2315:

  2013-ban létrejött egy új nemzetközi szövetség, az ENSZ kvázi utódja, a Western Alliance (Nyugati Szövetség), amelybe az összes nagyobb hatalom helyet kapott, 2086-ban a világűr kolonizálását elkezdve, a szövetséget átkeresztelték Terran Alliance (Földi Szövetség) névre. A szövetség alapvetően a nagyhatalmak játéktere volt, a kisebb és szegényebb országok hatalma és szava csekély volt, ami társadalmi feszültségeket okozott. A csillagközi kolonizáció, vagyis más naprendszerek meghódítására azonban várni kellett, amíg egy megfelelő eszköz nem került a szövetség kezére. Az első Fénynél Gyorsabb (Faster-Than-Light, FTL) hajtómű megvalósításáig 2103-ig kellett várni, és iszonyatos költségeket jelentett, ám a sikeres próba után nekiálltak az első csillagközi fénynél gyorsabb űrhajó megépítésének, amely a TAS Pathfinder névre hallgatott (a TAS a Terran Alliance Ship, Földi Szövetség Hajója rövidítése). Az űrhajó un. űrugrásra volt képes, nagyjából 30 fényévnyi távolságra ugorhatott, két ugrás között pedig hatalmas vitorlákat bontottak, amelyekkel újratöltötték magukat. A technológia persze korlátozásokkal jár, biztonságosan ugrani csak jól feltérképezett pontokat (un. ugrási pontokra, Jump Points) lehet. A Pathfinder első útja a Tau Ceti-re vezetett és a 14 fős személyzete 30 nap múlva épen és egészségesen vissza is tért a Naprendszerbe.

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 7

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XIII. rész

  Az Enyergija hordozórakéta, a Poljusz katonai műhold és a VKK űrrepülőgép története.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 103

 • Desktop felület váltás Linuxon

  Szóval az történt, hogy elegem lett a Kubuntu-ból. A Dolphin ugye elviekben a világ legjobb fájlkezelője... már ha működik. Nálam viszont elinduláskor általában 20-30 másodpercig nem történik semmi (az ablak nem válaszol), a fájlkezelés horror lassú, szóval az állítólag szörnyű Nautilus-ra és a Double Commanderre fanyalodtam. Utóbbi dettó kuka, ugyanis valamiért képtelen sorba rakni a fájlokat az általan kívánt módon (dátum, fájltípus, mikor hogy), így pedig használhatatlan.

  Ezek mellett pedig ott a nagy fájdalmam, hogy ha sötét témát állítok be, akkor a Firefox-alapú böngészőkben sok oldal (pl. a RiOS! alapúak esetén is) szívás lesz a jutalmam, mert a háttérszínt / betűszint felülírják. Külön öröm, amikor sötét háttér előtt van sötét karakter, de csak egy hangyaorral jobb, amikor fehér háttér előtt vannak világosszürke (ezüst) betűk. Ja, és az ablakok is, pl. a LibreOffice is kb. szemkifolyás esete. Bár állítólag ez nem KDE-only gond, de bízok a csodákban.


  Ez a LibreOffice Kubuntu alatt, Breeze Dark témával...

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 10

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XII. rész

  A Szaljut-7 balsorsa nehéz helyzetbe hozta a szovjet emberes űrprogramot.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 36

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XI. rész

  Az első magyar űrhajós és a többi "baráti ország" űrhajósainak repülése, valamint a Szaljut-6 további sorsa.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 68

 • A Szovjet űrprogram meghatározóbb alakjai

  A szovjet űrprogram meghatározó(bb) szereplői, nem teljes lista, de talán segít egy kicsit a szovjet űrprogram cikksorozat olvasóinak, ha a sok név között valamelyik nem hangzik ismerősen.

  Szergej Pavlovics Koroljov
  (1907. 01. 12 - 1966. 01.14)

  Sugárhajtású Meghajtás Kutató Intézet, igazgató-helyettes (1933-1938)
  OKB-156, mérnök (1939-1942)
  OKB-16, mérnök (1942-1946)
  NII-88, vezető mérnök (1946-1956)
  OKB-1, főmérnök (1956-1966)

  Hánnyatattot családi háttér mellett nőtt fel, édesapja és édesanyja születése után három évvel (anyagi gondok miatt) különváltak, majd anyja 1916-ban hozzáment egy másik férfihoz, aki Odesszába vitte őket. Az 1920-as évek elején érdeklődni kezdett a repülés iránt, többször próbált Moszkvában repülőgép-mérnöki képzésre bejutni, de csak 1926-ban koronázta siker próbálkozásait. 1930-tól a rakétahajtóművek építése kezdte el érdekelni, 1933-ban a Sugárhajtású Meghajtás Kutató Intézet igazgató-helyettese lett, és többek között Valentyin Petrovics Glusko is a kezei alatt dolgozott.

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 3

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja X. rész

  Szaljut-6 története, avagy a világűr elkezd nemzetközivé válni, de a magyarokra még várni kell.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 62

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja IX. rész

  A szovjet űrrepülőgép-program első lépései és az utolsó szovjet katonai űrállomás története.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 51

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja VIII. rész

  Új seprű jól seper: a szovjet űrprogram pálfordulásai és helyzet az 1970-es évek közepén.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 44

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja VII. rész

  Komoly kudarcok és halálos áldozatok szegélyezték az első szovjet űrállomások előtörténetét és első repüléseit.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 38

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja VI. rész

  A szovjet Holdprogram küzdelmei és bukása: "csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit".

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 59

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja V. rész

  A szovjet űrprogram nehéz korszaka az 1960-as évek második felében.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 62

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja IV. rész

  A politika beleszólt bele a tervekbe: Hruscsov bukása után Brezsnyev nem lelkesedett a holdprogramért.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 60

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja III. rész

  A Voszhod-program, a szovjet űrprogram főkonstruktőrének halála és a hold-programjának első valódi lépései...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 59

 • Falcon Heavy Afterburn

  A Falcon Heavy egy "nehéz" rakéta, amely leegyszerűsítve 3db F9 rakétából áll és 64 tonna a teherbírása.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 6 éve 112

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja II. rész

  A Vosztok űrprogram rövid története a világűrt elsőként megjárt és onnan visszatért élőlényekkel.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 75

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja I. rész

  A szovjet űrprogram indulásának rövid összefoglalója.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 87

 • A navigáció rövid története

  Ma már szinte minden mobiltelefonban ott van a GNSS modul, de hogy jutottunk el idáig?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 76

 • EESZT csatlakozás lefolytatása és annak margójára

  Érdekes dolog az informatika. Ha jól csinálják, álomkönnyű lehet tőle az életünk, ha rosszul, akkor viszont pokollá teszi. Ha mindezt még kötelezően is akasztják az ember nyakába, akkor végképpen elveszi az ember életkedvét is.

  Erre ideális példa az EESZT, amely önmagában egy tök jó dolog lehetne. Arról szól, hogy a recepteket, beutalókat és minden egyebet a felhőben tárolnák, és így egyfelől nem kellene az különféle laborpapírokat, beutalókat kinyomtatni, a betegeknek magukkal cipelni és így tovább. Nem vagyok oda a felhőbe minden információ mentalitással, de especiel ennek még értelme is lehetne. Mi sem természetesebb, hogy ezt (sem) sikerült rendesen megoldani itthon.

  Előre bocsátanám, hogy nem vagyok könyékig a rendszerben, de a párom révén, aki gyermekorvos-asszisztens, kénytelen-kelletlen belecsöppentem az egészbe. Ez az írás egyfelől egy sorvezető, másfelől pedig egy kis tapasztalat arról, hol is siklott ki nem picit az egész rendszer bevezetése.

  Először is arról, mi szükséges az EESZT csatlakozáshoz:

  Folytatás...

  Cifu 6 éve 38

 • Elon Musk előadása az IAC2017-en

  Az International Astronautical Congresst lefordítani nem hálás feladat, és elvben nem csak Muskról kellene szólnia...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 53

 • Amerika (újra) embert küld a Holdra! (?)

  Megvolt tegnap ugye az első ülése az újra életre hívott Nemzeti Űrtanácsnak (National Space Council). Az ülés utáni sajtótájékoztatót a Steven F. Udvar-Házy központban tartották, a kiállított Discovery űrrepülőgép előtt felállított pódiumon:

  Tömören a sajtótájékoztató kiderült dolgok:

  -Mike Pence alelnök bejelentette, hogy Amerika visszatér a Holdra, és azon is túlra fog jutni.
  -A bejelentés szerint permanens jelenlétet terveznek, amelynek a célja, hogy tapasztalatot gyűjtsenek a Mars meghódításához.
  -Nem történt arra vonatkozóan bejelentés, de még csak utalás sem, hogy erre plusz költségvetési pénzt kapna a NASA.
  -A NASA-t továbbra is Robert Lightfoot, megbízott NASA igazgató képviselte, a végleges igazgató jelölt, Jim Bridenstine szenátusi meghallgatása továbbra sincs kitűzve. A pletykák szerint a Floridai szenátorokra várnak, akiket most leköt a Floridát ért viharkárok kezelése.

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 16

 • A NASA (várható) új vezetője

  A NASA meghatározó eleme az emberiség világűr kutatásának, az első emberének a fontossága megkérdőjelezhetetlen.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 21

 • Az Ariane 6 ütemterve

  Az ArianeSpace ütemterve az Ariane 6 programról:

  A lényeg: 2020-ban indulna az első két gyorsítórakétás A62 konfiguráció, majd 2021-ben további két indítás után az első négy gyorsítórakétás A64 változat. A piaci felhasználás 2022-ben várható.

  Ez az, ami miatt a leginkább lehet aggódni: az A62 listaára továbbra is ~85 millió USD, az A64 listaára 130 millió USD, vagy 65 millió USD per műhold (ez esetben két műhold GTO pályára állításáról lenne szó). Ezek pedig magasak. Az A62-el kb. azonos teljesítményű Falcon 9 FT listaára ~62 millió USD, és ~40-45 millió USD ha újrafelhasznált első fokozatot használnak fel, amit már kétszer is sikeresen indítottak. Tehát már most kedvezőbb árat kínálnak, mint az ArianeSpace, így utóbbi két fronton "támad". Az egyik az, hogy pénzügyileg összekapcsolt szolgáltatást kínálnak, vagyis a szükséges hitelek intézésében segédkeznek.

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 0

 • Amikor olyan gazdag vagy, hogy való életben játszol Kerbal Space Programot

  Túl sokat nem lehet erről mondani: egy kis gyűjtés a SpaceX függleges leszállásra vonatkozó kísérleteiből.

  Megjegyzés:

  Nem csak "valódi" visszatérésekről van szó, 0:16-tól látható részben például a Grasshopper kísérleti jármű látható, amely kifejezetten az irányítórendszer tesztelésére építettek meg.

  Cifu 7 éve 8

 • NASA tervek a Holdra és azon túlra...

  A NASA feltehetően már annyi tervet készített, hogy nincs hely a polcon, de mégsem áll le.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 39

 • A műholdas internet boom

  Lassan egy évtizede nagyra törő terveket szövögetnek, de csak most kezdtek el igazán sűrűsödni a történések.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 103

 • SES-10 / Falcon 9 FT-R indítás streamek és információk

  Jelenleg várható indítási időpont (itthoni idő): 2017 március 31. 00:27 (2,5 órás indítási ablak, tehát 02:57-ig lehet indítani, ha valamiért (időjárás, technikai okok, lezárt területre betévedő hajó) csúsztatni kell az indítást).

  Ez lesz az első olyan indítás, ahol már repült Falcon 9 'core' fokozatot (az első fokozatot hívják így) használnak újra. A B1021 jelű fokozat a CRS-8 úton repült, 2016 április 8-án, akkor ASDS-re (vagyis hajóra) szállt le.

  A SES-10 műhold tömege 5281.7kg, és 35410 km x 218 km x 26.2° Geo transzfer pályára (GTO) állítják, innen még tovább 1,789m/s ΔV szükséges, hogy a műhold ~36000km-es Geostacionárius körpályára (GEO) álljon, utóbbit a műhold saját hajtóművével valósítják meg.

  Mivel lehetőség van a 'core' fokozat visszaszerzésére, ezért most is megpróbál a fokozat leszállni a Of Course I Still Love You hajóra.

  SpaceX alap stream (műsorvezetőkkel, akik különféle információkat osztanak még meg)

  Technikai steam (csak a 'nyitott' rádióbeszélgetések lesznek a hangcsatornán, nincsenek műsorvezetők):

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 16

 • Az amerikai űrhajók új generációja - II. rész

  Két (részben) piaci alapon készülő űrhajó is jön a kanyarban, hogy ellopja a rivaldafényt az Orion elől...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 91

 • Új űrverseny kezd kialakulni a Hold felé...

  Történt, hogy a NASA tett egy bejelentést arról, hogy már 2019-ben szeretnének az Orion űrhajóval egy teszt-utat tenni a Hold körül (mindezt személyzet nélküli tesztút nélkül, rögtön az első SLS rakétaindítással). A SpaceX nem sokkal később bejelentette, hogy ők viszont még 2018 végén szeretnének két fizető utast egy Hold-megkerülő útra felvinni. Erről bővebben itt írtam.

  A többi szereplő a jelek szerint nem szeretne lemaradni, Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin tulajdonos/vezetője egy kvázi szimpla nyilvános interjún árulta el, hogy egy rövid és tömör elképzelést raktak le a NASA asztalára (a videó erre található). Az un. Blue Moon elképzelés lényege egy Holdra szálló robot a New Shepard űrugró járműre épülve, amelyet egy Atlas-V vagy a Blue Origin saját (még nem elkészült) New Glenn rakétájának orrára szerelve indítanának el, és 2020-ra a Holdra szállhatna. A megvalósításhoz a NASA részvétele is szükséges, de Bezos jelezte, hogy a saját pénzét is befektetné a cél érdekében.

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 1

 • Az amerikai űrhajók új generációja - I. rész

  Az űrsikló 2011. július 21-én szállt le utolsó útján, de már dolgoznak a következő generáción.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 73

 • A SpaceX két embert vinne a Holdhoz 2018-ban...

  A helyzet az, hogy egy nagyobb lélegzetvételű cikket írtam / írok a Logoutra a most készülő amerikai űrhajókról. A mérete miatt kénytelen voltam kettébontani, és az első része szerdán jelenik meg a címlapon várhatóan. A 'mókás' mégis az, hogy most folyamatosan bővíthetem, mivel cirka egy héten belül egy kisebb fajta cicaharc kezd el kialakulni a NASA és a SpaceX között.


  Az SLS hordozórakéta főbb elemei

  Tömören a háttérről: a NASA-nak van egy "saját", nagy célokat kitűző programja, amely az Orion űrhajóra, és most éppen az SLS nevezetű hatalmas rakétára épül. Eredetileg az Orion szolgálta volna ki az ISS űrállomás személyzet-cseréjét is az Űrsikló nyugdíjazása után, ám ez végül úgy tűnik véglegesen a CCtCap (~kereskedelmi személyszállítási szolgáltatás) keretében valósul meg (arról majd az első részben lehet olvasni, hogy erről mi a véleménye a kongresszusnak és mi a NASA-nak...). Az Orion jelenleg kifejezetten a "Földtől távoli" missziókra van szánva, 2018-ban egy személyzet nélküli útra indulna (EM-1), ami a rendszerek végső ellenőrzéséről szól (és hát ez lesz az SLS rakéta első indítása...), hogy aztán cirka 2022-2023 körül négy fős személyzettel megkerülje a Holdat, vagyis azt az utat, amit anno az Apollo-8 teljesített 1968-ban.

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 21

 • Várható 2017 hordozórakéta-indítások

  2017 elég rázós lesz, az elmúlt években ennyi bizonytalan indítási terv nem volt, a Falcon 9 szeptemberi balesete, a Boeing CST-100 csúszások, a SpaceX Dragon v2 csúszások, Falcon Heavy csúszások, az orosz indítóállás elkészülésének csúszása sok-sok bizonytalanságot jelent. Itt van azért a nem teljes, hanem csak fontosabb, említésre méltóbb várható indítási terv:

  Magyarázat:
  az adott hónap napja, ha ismert: Hordozórakéta típusa • Fő hasznos teher elnevezése (plusz információk)

  Január

  10.: SS-520-4 • TRICOM 1 (Egy kis méretű japán indítórakéta első útja, egy 3U méretű cubesatot visz fel)
  19/20: Atlas V - 401 • SBIRS GEO Flight 3 (Az ULA régóta húzódó indítása a védelmi minisztérium infravörös rakétaindítás-előrejelző műholdjának)
  20: GSLV Mk.3 • GSAT 19E (India első teljesen saját GEO kommunikációs kísérleti műholdja, GEO tesztindítás a GSLV Mk.3 rakétával)
  27: Atlas V - 401 • NROL-79 (Egy titkosított műholdat indítanak az NRO-nak)

  TBD (még nem véglegesített januárra tervezett):
  Falcon 9 FT • Iridium Next 1-10 (a Falcon 9 szeptemberi balesete után az első indítása a SpaceX-nek)
  Falcon 9 FT • EchoStar 23 (egy másik régóta húzódó, brazil kommunikációs műhold indítása a SpaceX-nek)

  Február

  21:Szojuz-U • Progresz MSz-05 (ISS ellátmány)

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 1

 • Mini Ventillátor-teszt

  Vannak népszerű és kevésbé népszerű alkatrészek egy számítógép építésénél. A média és a teszteket publikálók pedig a közízlést tükrözik le egyszerű okból: arról érdemes írni, amit el is olvasnak. Alaplap, proci, videókártya tesztből annyi van, mint égen a csillag. Aztán sok tápegység, ház, monitor, egér és billentyűzet teszt is van, sőt, procihűtőkből is akad épp elég.

  Na de mi van a ventilátorokkal, amit a házba / bordára / akárhova szeretnél elhelyezni? Teljes képkimaradás. Viszonylag olcsó alkatrészek, sok esetben ami kell a házba / bordán / akárhova, ott eleve van is. Ha pedig nem tetszik, kicseréli a T. felhasználó úgy is. Hogy teljes legyen a demotiváció, a tesztelésnél nehéz mérvadónak maradni, a gyártók pedig a mérhető adatokat (zajszínt, levegőszállítás, fordulatszám, stb.) mind megadják. Tehát nincs is igazán mit tesztelni. Ennek az eredménye az, hogy ha kell egy venti, akkor kb. találomra válogathatsz. Vagy meglátogatsz egy ide vonatkozó topicot, ahol viszont továbbra is csak ajánlott besorolás van, hogy miket érdemes venni.

  Folytatás...

  Cifu 7 éve 3

 • A SpaceX előélete, Mars tervei és a realitások

  A SpaceX a világ meghatározó űrcégévé nőtte ki magát kb. egy évtized alatt, de realitás-e, amivel most Musk előrukkolt?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 163

 • New Shepard mentőrendszer teszt élő videó

  Akit érdekel esetleg:

  A történet röviden az, hogy az szuborbitális repülésre szánt New Shepard rendszer kapszulájának mentőrendszerét tesztelik élőben. A rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy egy gyorsító-rakéta meghibásodás esetén biztonságosan eltávolíthassa a kapszulát a rakétáról, vagyis most egy szimulált baleset lesz, ahol a gyorsító-rakéta teljes erővel működik, és a kapszulának a mentőrakétáját begyújtják e közben. Ezzel a tesztel gyakorlatilag az utolsó lényeges mérföldkövet is teljesítik, mielőtt a New Shepard megkezdheti a kereskedelmi űrugrásokat...

  Itt van a teszt CGI bemutató videója:

  A teszt teljes siker volt, mind a kapszula, mind a rakéta biztonságosan földet ért a sikeres mentőrakéta-begyújtás után.

  Cifu 8 éve 2

 • A kereskedelmi űrugrás kanosszajárása

  2004-ben a Virgin Galactic bejelenti, hogy bárki számára elérhetővé teszi a világűrt. Miért nem sikerült ezt megvalósítani?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 8 éve 64

 • A SpaceX hullámvasút-hete

  2016 35. hete nagyon ígéretes bejelentéssel indult az űrcég részéről, majd egy baleset beárnyékolt mindent...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 8 éve 38

 • Felrobbant a SpaceX Falcon 9 no.29

  A 29. Falcon 9, amely a Kennedy Space Center LC-39A Cape Canaveral Air Force Station Space Launch Complex 40 (SLC-40) indítóállásán tesztelés alatt volt, és szeptember 3.-án vitte volna a világűrbe az izraeli Amos-6 műholdat, mintegy fél órája (magyar idő szerint 15:20 körül) felrobbant. Több másodlagos robbanás is hallatszott a szemtanúk szerint, és most is erős füstöt látni az élő videókon.

  Élő videókép az SLC-40 indítóállásról

  Képek

  Szerk.: A hírek szerint a Falcon 9 FT rakéta teljes tolóerő hajtómű-teszt előtt állt, mikor a robbanás bekövetkezett. Normális esetben ilyenkor még nincs a hasznos teher a rakéta orrán, az a sikeres hajtóműteszt után kerül csak felszerelésre.

  Ugyanakkor páran jelezték, hogy a rakéta orrán fent látták a robbanás előtt az áramvonalazó kúpot, ami azt sejteti, hogy a műhold már az indításra kész állapotban, a rakéta orrán volt.

  Szerk.2.: A 45th Space Wing (a Floridai űrközpontot áttételesen felügyelő katonai egység) jelentése szerint szerencsére nincs sérültje a balesetnek.

  Folytatás...

  Cifu 8 éve 9

 • A játékipar fejlődése, avagy régen se volt jobb...

  Annyi a negatív felhang a játékipar állapotával kapcsolatban, hogy talán nem árt reálisan ránézni mi is folyik.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 8 éve 113

 • Metal Gear Solid V.: The Phantom Pain - Egy félkész mestermű margójára

  Igazából másfél (mikor olvasod, már inkább két) hónappal egy játék megjelenése után már nincs igazán sok mindenről beszélni. Mindenki végigjátszotta, jó része uninstallálta, egy része már talán el is felejtette.

  Természetesen erről én tehetek, hiszen a Steam szerint 110 óra játék van benne, és sajnos nekem ehhez ennyi szabadidőm ennyi naptári idő alatt realizálódik. Ezzel együtt is úgy véltem, hogy majd megírom a saját kis esszémet a játékról, mikor olvastam .LnB írását a játékról.

  Kezdjük a közepén. A Metal Gear Solid V. valódi prológusa a Metal Gear Solid: Ground Zeroes volt. Az a játék pedig valami félelmetesen jól kinéző játékmotort mutatott be, ahol teljesen szabadon mászkálhattunk egy amerikai bázison (amit a Kubai szigeteki amerikai tengerészgyalogos bázisról mintázták távolról... nagyon távolról). Nagyon szép nap / éjszaka átmenetek, dinamikus időjárást, viszonylag korrekt AI-t, nem mellesleg egy nagyon megrázó és ugyanakkor roppant mód magávalragadó történetet mesélt el, ráadásul tette ezt igen jól optimalizált körülmények között. Hiába no, nem egy Ubisoft logós termék... :DDD

  Folytatás...

  Cifu 9 éve 4

 • ChakraOS-t telepítünk, jó az nekünk.

  Mosolyog, mert elsőre elindul a Windows Server 2012 R2 Datacenter Edition. Eredetileg ez lett volna ráhegesztve, legalább jól kipróbálom a Hyper-V-t, úgy se volt vele még dolgom, én meg szeretem a kihívásokat, különösen, ha amúgy semmi hasznom belőle. Az elképzelést úgy térdmagasságban elkaszálta azonban az, hogy az i3-2120 IGP-jének nincs 2012 R2-höz való drivere. Semmilyen. Alap Microsoft Base driver, a kézihajtány nélküli, fapad minusz verzió, 'oszt boldoguljál magad Kulák, ahogy tudsz. Külön mazohista hajlamként én ráadásul a hangot is a HDMI-n keresztül szerettem volna kicsiholni, gondolom ezek után nem meglepő, hogy e téren is kudarcot vallottam.

  Szóval miután a Windows Server 2012 R2 : Cifu meccs röviddel a pályára lépés után 2:0-ra állt, úgy döntöttem, hogy mielőtt síklaposra verem saját magam, átnyergelek Linuxra. De nem ám valami jól bejáratott verzióra, amivel már van tapasztalatom (Ubuntu, LinuxMint, Knoppix), ááááá... legyen ChakraOS. Írtak róla korábban szépeket, egy próbát megér, akad úgy is egy fertály órácskám, gyorsan feldobom.

  Folytatás...

  Cifu 10 éve 34

 • Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

  Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 10 éve 114

 • Star Swarm Performance demó érdekesség...

  Hogy a felesleges dolgokat egyszerűsítsük, a gép egy i5-3570K (@4,3Ghz), 8 giga ram, Radeon 7950 (@1050/1500Mhz) kombó, a tesztet RTS módban futtattam, 1920x1080 felbontás mellett, először Extreme, aztán Custom (Extreme minusz Motion Blur, full screen (a Custom alapból windowed módban fut)) az alap 6 perces teszttel. A GPU kihasználtságot MSI Afterburnerrel néztem:

  Dx11, Motion Blur on:
  Average FPS: 9.44
  Average Unit Count: 4046
  Maximum Unit Count: 5619
  GPU usage: 35-37%

  Mantle, Motion Blur on:
  Average FPS: 27.15
  Average Unit Count: 4068
  Maximum Unit Count: 5269
  GPU usage: 70-77%

  Dx11, Motion Blur off:
  Average FPS: 32.52
  Average Unit Count: 4107
  Maximum Unit Count: 5245
  GPU usage: 55-59%

  Mantle, Motion Blur off:
  Average FPS: 58.13
  Average Unit Count: 4234
  Maximum Unit Count: 5371
  GPU usage: 99% (konstans)

  Mi a konkluzió?

  Folytatás...

  Cifu 10 éve 2

 • Itt vannak a lézerfegyverek?

  A médiában folyton jönnek a hírek arról, hogy már itt vannak a lézerfegyverek. De tényleg itt vannak?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 10 éve 61

 • World of Tanks rejtelmek

  [PAGE:1]Bevezetés[/PAGE]

  Eredetileg a Gamepod-ra szántam, de ott úgy tűnik nem ütötte meg a mércét, hónapok után se került ki, szóval így publikálom. Jó olvasást mindenkinek! ;)


  A második születésnap ünnepi garázsa, custom skinnel "szerelt" Ferdinánddal

  Kezdjük az elején, a Wargaming évekkel ezelőtt előjött azzal az elgondolással, hogy csinálnak egy Counter-Strike-ot, csak éppen harckocsikkal. A főleg Fehérorosz (és nem Orosz!) fejlesztőkkel induló csapat alapvető elgondolása igazság szerint nem is lett rosszul átültetve a gyakorlatba. Adva van kétszer 15 harcjármű, akik az ellenség zászlóját akarja elfoglalni (illetve az újabb játékmódokban egy zászló van már csak), avagy az ellenség összes harcjárművét elpusztítani, mindezt 15 (ill. 10) percen belül. A járművek irányítása pofon egyszerűen indul, a billentyűzettel tudunk előre / hátra menni illetve fordulni.

  Folytatás...

  Cifu 11 éve 12

 • Radeon 7950 freki ingadozás rejtelmek

  A Radeon 79x0 topicban nemrég téma lett az, hogy ugrál a kártya frekije, Boost-os és a nélküli bios-al is. Mivel nekem alap, "ős" Sapphire Radeon 7950 OC kártyám van (az OC jelzés mókás poén a Sapphire-tól, hiszen mindösszesen 10Mhz-et emeltek a standard 7950-es frekihez képest), eredeti bios-al, gondoltam letesztelem én is az eredményt.

  Gyári beállítás, 810/1250Mhz, Power limit boost: 0, a GPU terhelés és a GPU freki is ugrál:

  810/1250Mhz, Power limit boost: +20, GPU terhelés és frekik fixen állnak:

  1002/1401Mhz, Core volt: 1.125, Memory volt: 1.625, Power limit boost +20, GPU terhelés és frekik fixek

  1050/1401Mhz, Core volt: 1.125, Memory volt: 1.625, Power limit boost +20, GPU terhelés fix, a GPU freki kis mértékben ugrál (úgy 999Mhz az alsó határ):

  Folytatás...

  Cifu 11 éve 0

 • Egy "űrugrás" margójára

  Attól hangos a média, hogy Felix Baumgartner a "világűr határáról" leugrott ejtőernyővel. Szép teljesítmény, tényleg elismerést érdemel Baumgartner a bátorságáért, a háttércsapat pedig a szükséges háttér megteremtéséért.


  Felix, a világűr-ugró

  Azonban mégis keserű a szám széle. Nekem egy jó pár éves történet ugrott be, Anettka nagyképű "űrugrása" körüli médiahajcihő. Ő ugye egy "szupertitkos" MiG géppel emelkedett fel. Ami egy amúgy cseppet sem titkos MiG-25PU volt, és ami tény, az tény, az átlag utasszállító repülőgépek által elérhető ~12-14km-es repülési magassághoz képest tényleg félelmetes 25km-es magasságig képes emelkedni.

  Folytatás...

  Cifu 12 éve 6

 • Egy új gép születése

  Rövid írás és pár kép a Corsair Carbide 400R házról, valamint az Artic Freezer 13 és 13 Pro CO hűtőkről

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 12 éve 84

 • 3D a Sztereovakság szemszögéből

  3D-s mozifilmek, 3D-s televíziók, és már várjuk a 3D-s monitorokat, de vajon készen van rá mindenki?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 14 éve 48

 • ATi Radeon HD 4870X2 mint hangkártya

  A Radeon 4000-es szériájáról sokan írtak már sok mindent, de az egyik nagy újításáról, hogy hangkártyaként is üzemel...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 16 éve 404

 • Egy LCD TV vásárlás tanulságai

  Jóbarátom úgy döntött, hogy LCD TV-t vesz. Felindulásból jött az ötlet, és nem arról híres...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 16 éve 304

 • LCD és Plazma TV modellek 2008-ban.

  Itt a 2008-as év LCD és PlazmaTV modelljeinek jellemzőit próbálom összegyűjteni, hogy valamennyire átláthatóbbá tegyem a gyártók néha kissé kusza típusjelöléseinek dzsungelét. Igyekszem gyakran frissíteni, aztán majd meglátjuk lesz-e foganatja. :)

  Alapfogalmak: célszerű ezzel kezdeni, hogy tud, mit jelent a dinamikus kontraszt, vagy a 24p.

  LG:

  Az LG az egyik legnagyobb gyártó, általában olcsóságukkal veszik le a lábukról a vevőket, jó ár/értékkel bírnak. Az LG LCD TV-kre jellemző, hogy a feketéjük nem a legjobb (az S-IPS panel miatt), viszont általában jó színek jellemzik őket.

  LCD TV-k:

  LG3000 (19"-42"): A belépőszint, HD, vagyis 1366x768-as felbontás, 15.000:1 (változó, pl. a 37" csak 12.000:1) dinamikus kontraszt, az LC4x/LC5x utódja.
  LG5000 (32"-52"): Középszint, FullHD (1920x1080) felbontás (32"-nál ellentmondás, az angol oldal szerint csak 1366x768-as felbontás), 50.000:1 dinamikus kontraszt (változó), az LF65/66/75/76 utódja. (az angol oldal szerint nincs 24p True Cinema mód, csak Movie 3:2 Mode!). USB 2.0 JPEG képnézegetésre és MP3 zenelejátszásra.

  Folytatás...

  Cifu 16 éve 11

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.