2018. január 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • A szovjet / orosz űrhajózás múltja I. rész

  A szovjet űrprogram indulásának rövid összefoglalója.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 napja 72

 • A navigáció rövid története

  Ma már szinte minden mobiltelefonban ott van a GNSS modul, de hogy jutottunk el idáig?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 hete 73

 • EESZT csatlakozás lefolytatása és annak margójára

  Érdekes dolog az informatika. Ha jól csinálják, álomkönnyű lehet tőle az életünk, ha rosszul, akkor viszont pokollá teszi. Ha mindezt még kötelezően is akasztják az ember nyakába, akkor végképpen elveszi az ember életkedvét is.

  Erre ideális példa az EESZT, amely önmagában egy tök jó dolog lehetne. Arról szól, hogy a recepteket, beutalókat és minden egyebet a felhőben tárolnák, és így egyfelől nem kellene az különféle laborpapírokat, beutalókat kinyomtatni, a betegeknek magukkal cipelni és így tovább. Nem vagyok oda a felhőbe minden információ mentalitással, de especiel ennek még értelme is lehetne. Mi sem természetesebb, hogy ezt (sem) sikerült rendesen megoldani itthon.

  Előre bocsátanám, hogy nem vagyok könyékig a rendszerben, de a párom révén, aki gyermekorvos-asszisztens, kénytelen-kelletlen belecsöppentem az egészbe. Ez az írás egyfelől egy sorvezető, másfelől pedig egy kis tapasztalat arról, hol is siklott ki nem picit az egész rendszer bevezetése.

  Először is arról, mi szükséges az EESZT csatlakozáshoz:

  Folytatás...

  Cifu 2 hónapja 38

 • Elon Musk előadása az IAC2017-en

  Az International Astronautical Congresst lefordítani nem hálás feladat, és elvben nem csak Muskról kellene szólnia...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 hónapja 53

 • Amerika (újra) embert küld a Holdra! (?)

  Megvolt tegnap ugye az első ülése az újra életre hívott Nemzeti Űrtanácsnak (National Space Council). Az ülés utáni sajtótájékoztatót a Steven F. Udvar-Házy központban tartották, a kiállított Discovery űrrepülőgép előtt felállított pódiumon:

  Tömören a sajtótájékoztató kiderült dolgok:

  -Mike Pence alelnök bejelentette, hogy Amerika visszatér a Holdra, és azon is túlra fog jutni.
  -A bejelentés szerint permanens jelenlétet terveznek, amelynek a célja, hogy tapasztalatot gyűjtsenek a Mars meghódításához.
  -Nem történt arra vonatkozóan bejelentés, de még csak utalás sem, hogy erre plusz költségvetési pénzt kapna a NASA.
  -A NASA-t továbbra is Robert Lightfoot, megbízott NASA igazgató képviselte, a végleges igazgató jelölt, Jim Bridenstine szenátusi meghallgatása továbbra sincs kitűzve. A pletykák szerint a Floridai szenátorokra várnak, akiket most leköt a Floridát ért viharkárok kezelése.

  Folytatás...

  Cifu 3 hónapja 16

 • A NASA (várható) új vezetője

  A NASA meghatározó eleme az emberiség világűr kutatásának, az első emberének a fontossága megkérdőjelezhetetlen.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 hónapja 17

 • Az Ariane 6 ütemterve

  Az ArianeSpace ütemterve az Ariane 6 programról:

  A lényeg: 2020-ban indulna az első két gyorsítórakétás A62 konfiguráció, majd 2021-ben további két indítás után az első négy gyorsítórakétás A64 változat. A piaci felhasználás 2022-ben várható.

  Ez az, ami miatt a leginkább lehet aggódni: az A62 listaára továbbra is ~85 millió USD, az A64 listaára 130 millió USD, vagy 65 millió USD per műhold (ez esetben két műhold GTO pályára állításáról lenne szó). Ezek pedig magasak. Az A62-el kb. azonos teljesítményű Falcon 9 FT listaára ~62 millió USD, és ~40-45 millió USD ha újrafelhasznált első fokozatot használnak fel, amit már kétszer is sikeresen indítottak. Tehát már most kedvezőbb árat kínálnak, mint az ArianeSpace, így utóbbi két fronton "támad". Az egyik az, hogy pénzügyileg összekapcsolt szolgáltatást kínálnak, vagyis a szükséges hitelek intézésében segédkeznek.

  Folytatás...

  Cifu 4 hónapja 0

 • Amikor olyan gazdag vagy, hogy való életben játszol Kerbal Space Programot

  Túl sokat nem lehet erről mondani: egy kis gyűjtés a SpaceX függleges leszállásra vonatkozó kísérleteiből.

  Megjegyzés:

  Nem csak "valódi" visszatérésekről van szó, 0:16-tól látható részben például a Grasshopper kísérleti jármű látható, amely kifejezetten az irányítórendszer tesztelésére építettek meg.

  Cifu 4 hónapja 8

 • NASA tervek a Holdra és azon túlra...

  A NASA feltehetően már annyi tervet készített, hogy nincs hely a polcon, de mégsem áll le.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 9 hónapja 35

 • A műholdas internet boom

  Lassan egy évtizede nagyra törő terveket szövögetnek, de csak most kezdtek el igazán sűrűsödni a történések.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 9 hónapja 103

 • SES-10 / Falcon 9 FT-R indítás streamek és információk

  Jelenleg várható indítási időpont (itthoni idő): 2017 március 31. 00:27 (2,5 órás indítási ablak, tehát 02:57-ig lehet indítani, ha valamiért (időjárás, technikai okok, lezárt területre betévedő hajó) csúsztatni kell az indítást).

  Ez lesz az első olyan indítás, ahol már repült Falcon 9 'core' fokozatot (az első fokozatot hívják így) használnak újra. A B1021 jelű fokozat a CRS-8 úton repült, 2016 április 8-án, akkor ASDS-re (vagyis hajóra) szállt le.

  A SES-10 műhold tömege 5281.7kg, és 35410 km x 218 km x 26.2° Geo transzfer pályára (GTO) állítják, innen még tovább 1,789m/s ΔV szükséges, hogy a műhold ~36000km-es Geostacionárius körpályára (GEO) álljon, utóbbit a műhold saját hajtóművével valósítják meg.

  Mivel lehetőség van a 'core' fokozat visszaszerzésére, ezért most is megpróbál a fokozat leszállni a Of Course I Still Love You hajóra.

  SpaceX alap stream (műsorvezetőkkel, akik különféle információkat osztanak még meg)

  Technikai steam (csak a 'nyitott' rádióbeszélgetések lesznek a hangcsatornán, nincsenek műsorvezetők):

  Folytatás...

  Cifu 9 hónapja 16

 • Az amerikai űrhajók új generációja - II. rész

  Két (részben) piaci alapon készülő űrhajó is jön a kanyarban, hogy ellopja a rivaldafényt az Orion elől...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 10 hónapja 88

 • Új űrverseny kezd kialakulni a Hold felé...

  Történt, hogy a NASA tett egy bejelentést arról, hogy már 2019-ben szeretnének az Orion űrhajóval egy teszt-utat tenni a Hold körül (mindezt személyzet nélküli tesztút nélkül, rögtön az első SLS rakétaindítással). A SpaceX nem sokkal később bejelentette, hogy ők viszont még 2018 végén szeretnének két fizető utast egy Hold-megkerülő útra felvinni. Erről bővebben itt írtam.

  A többi szereplő a jelek szerint nem szeretne lemaradni, Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin tulajdonos/vezetője egy kvázi szimpla nyilvános interjún árulta el, hogy egy rövid és tömör elképzelést raktak le a NASA asztalára (a videó erre található). Az un. Blue Moon elképzelés lényege egy Holdra szálló robot a New Shepard űrugró járműre épülve, amelyet egy Atlas-V vagy a Blue Origin saját (még nem elkészült) New Glenn rakétájának orrára szerelve indítanának el, és 2020-ra a Holdra szállhatna. A megvalósításhoz a NASA részvétele is szükséges, de Bezos jelezte, hogy a saját pénzét is befektetné a cél érdekében.

  Folytatás...

  Cifu 10 hónapja 1

 • Az amerikai űrhajók új generációja - I. rész

  Az űrsikló 2011. július 21-én szállt le utolsó útján, de már dolgoznak a következő generáción.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 10 hónapja 73

 • A SpaceX két embert vinne a Holdhoz 2018-ban...

  A helyzet az, hogy egy nagyobb lélegzetvételű cikket írtam / írok a Logoutra a most készülő amerikai űrhajókról. A mérete miatt kénytelen voltam kettébontani, és az első része szerdán jelenik meg a címlapon várhatóan. A 'mókás' mégis az, hogy most folyamatosan bővíthetem, mivel cirka egy héten belül egy kisebb fajta cicaharc kezd el kialakulni a NASA és a SpaceX között.


  Az SLS hordozórakéta főbb elemei

  Tömören a háttérről: a NASA-nak van egy "saját", nagy célokat kitűző programja, amely az Orion űrhajóra, és most éppen az SLS nevezetű hatalmas rakétára épül. Eredetileg az Orion szolgálta volna ki az ISS űrállomás személyzet-cseréjét is az Űrsikló nyugdíjazása után, ám ez végül úgy tűnik véglegesen a CCtCap (~kereskedelmi személyszállítási szolgáltatás) keretében valósul meg (arról majd az első részben lehet olvasni, hogy erről mi a véleménye a kongresszusnak és mi a NASA-nak...). Az Orion jelenleg kifejezetten a "Földtől távoli" missziókra van szánva, 2018-ban egy személyzet nélküli útra indulna (EM-1), ami a rendszerek végső ellenőrzéséről szól (és hát ez lesz az SLS rakéta első indítása...), hogy aztán cirka 2022-2023 körül négy fős személyzettel megkerülje a Holdat, vagyis azt az utat, amit anno az Apollo-8 teljesített 1968-ban.

  Folytatás...

  Cifu 10 hónapja 21

 • Várható 2017 hordozórakéta-indítások

  2017 elég rázós lesz, az elmúlt években ennyi bizonytalan indítási terv nem volt, a Falcon 9 szeptemberi balesete, a Boeing CST-100 csúszások, a SpaceX Dragon v2 csúszások, Falcon Heavy csúszások, az orosz indítóállás elkészülésének csúszása sok-sok bizonytalanságot jelent. Itt van azért a nem teljes, hanem csak fontosabb, említésre méltóbb várható indítási terv:

  Magyarázat:
  az adott hónap napja, ha ismert: Hordozórakéta típusa • Fő hasznos teher elnevezése (plusz információk)

  Január

  10.: SS-520-4 • TRICOM 1 (Egy kis méretű japán indítórakéta első útja, egy 3U méretű cubesatot visz fel)
  19/20: Atlas V - 401 • SBIRS GEO Flight 3 (Az ULA régóta húzódó indítása a védelmi minisztérium infravörös rakétaindítás-előrejelző műholdjának)
  20: GSLV Mk.3 • GSAT 19E (India első teljesen saját GEO kommunikációs kísérleti műholdja, GEO tesztindítás a GSLV Mk.3 rakétával)
  27: Atlas V - 401 • NROL-79 (Egy titkosított műholdat indítanak az NRO-nak)

  TBD (még nem véglegesített januárra tervezett):
  Falcon 9 FT • Iridium Next 1-10 (a Falcon 9 szeptemberi balesete után az első indítása a SpaceX-nek)
  Falcon 9 FT • EchoStar 23 (egy másik régóta húzódó, brazil kommunikációs műhold indítása a SpaceX-nek)

  Február

  21:Szojuz-U • Progresz MSz-05 (ISS ellátmány)

  Folytatás...

  Cifu 1 éve 0

 • Mini Ventillátor-teszt

  Vannak népszerű és kevésbé népszerű alkatrészek egy számítógép építésénél. A média és a teszteket publikálók pedig a közízlést tükrözik le egyszerű okból: arról érdemes írni, amit el is olvasnak. Alaplap, proci, videókártya tesztből annyi van, mint égen a csillag. Aztán sok tápegység, ház, monitor, egér és billentyűzet teszt is van, sőt, procihűtőkből is akad épp elég.

  Na de mi van a ventilátorokkal, amit a házba / bordára / akárhova szeretnél elhelyezni? Teljes képkimaradás. Viszonylag olcsó alkatrészek, sok esetben ami kell a házba / bordán / akárhova, ott eleve van is. Ha pedig nem tetszik, kicseréli a T. felhasználó úgy is. Hogy teljes legyen a demotiváció, a tesztelésnél nehéz mérvadónak maradni, a gyártók pedig a mérhető adatokat (zajszínt, levegőszállítás, fordulatszám, stb.) mind megadják. Tehát nincs is igazán mit tesztelni. Ennek az eredménye az, hogy ha kell egy venti, akkor kb. találomra válogathatsz. Vagy meglátogatsz egy ide vonatkozó topicot, ahol viszont továbbra is csak ajánlott besorolás van, hogy miket érdemes venni.

  Folytatás...

  Cifu 1 éve 3

 • A SpaceX előélete, Mars tervei és a realitások

  A SpaceX a világ meghatározó űrcégévé nőtte ki magát kb. egy évtized alatt, de realitás-e, amivel most Musk előrukkolt?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 163

 • New Shepard mentőrendszer teszt élő videó

  Akit érdekel esetleg:

  A történet röviden az, hogy az szuborbitális repülésre szánt New Shepard rendszer kapszulájának mentőrendszerét tesztelik élőben. A rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy egy gyorsító-rakéta meghibásodás esetén biztonságosan eltávolíthassa a kapszulát a rakétáról, vagyis most egy szimulált baleset lesz, ahol a gyorsító-rakéta teljes erővel működik, és a kapszulának a mentőrakétáját begyújtják e közben. Ezzel a tesztel gyakorlatilag az utolsó lényeges mérföldkövet is teljesítik, mielőtt a New Shepard megkezdheti a kereskedelmi űrugrásokat...

  Itt van a teszt CGI bemutató videója:

  A teszt teljes siker volt, mind a kapszula, mind a rakéta biztonságosan földet ért a sikeres mentőrakéta-begyújtás után.

  Cifu 1 éve 2

 • A kereskedelmi űrugrás kanosszajárása

  2004-ben a Virgin Galactic bejelenti, hogy bárki számára elérhetővé teszi a világűrt. Miért nem sikerült ezt megvalósítani?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 63

 • A SpaceX hullámvasút-hete

  2016 35. hete nagyon ígéretes bejelentéssel indult az űrcég részéről, majd egy baleset beárnyékolt mindent...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 38

 • Felrobbant a SpaceX Falcon 9 no.29

  A 29. Falcon 9, amely a Kennedy Space Center LC-39A Cape Canaveral Air Force Station Space Launch Complex 40 (SLC-40) indítóállásán tesztelés alatt volt, és szeptember 3.-án vitte volna a világűrbe az izraeli Amos-6 műholdat, mintegy fél órája (magyar idő szerint 15:20 körül) felrobbant. Több másodlagos robbanás is hallatszott a szemtanúk szerint, és most is erős füstöt látni az élő videókon.

  Élő videókép az SLC-40 indítóállásról

  Képek

  Szerk.: A hírek szerint a Falcon 9 FT rakéta teljes tolóerő hajtómű-teszt előtt állt, mikor a robbanás bekövetkezett. Normális esetben ilyenkor még nincs a hasznos teher a rakéta orrán, az a sikeres hajtóműteszt után kerül csak felszerelésre.

  Ugyanakkor páran jelezték, hogy a rakéta orrán fent látták a robbanás előtt az áramvonalazó kúpot, ami azt sejteti, hogy a műhold már az indításra kész állapotban, a rakéta orrán volt.

  Szerk.2.: A 45th Space Wing (a Floridai űrközpontot áttételesen felügyelő katonai egység) jelentése szerint szerencsére nincs sérültje a balesetnek.

  Folytatás...

  Cifu 1 éve 9

 • A játékipar fejlődése, avagy régen se volt jobb...

  Annyi a negatív felhang a játékipar állapotával kapcsolatban, hogy talán nem árt reálisan ránézni mi is folyik.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 2 éve 113

 • Metal Gear Solid V.: The Phantom Pain - Egy félkész mestermű margójára

  Igazából másfél (mikor olvasod, már inkább két) hónappal egy játék megjelenése után már nincs igazán sok mindenről beszélni. Mindenki végigjátszotta, jó része uninstallálta, egy része már talán el is felejtette.

  Természetesen erről én tehetek, hiszen a Steam szerint 110 óra játék van benne, és sajnos nekem ehhez ennyi szabadidőm ennyi naptári idő alatt realizálódik. Ezzel együtt is úgy véltem, hogy majd megírom a saját kis esszémet a játékról, mikor olvastam .LnB írását a játékról.

  Kezdjük a közepén. A Metal Gear Solid V. valódi prológusa a Metal Gear Solid: Ground Zeroes volt. Az a játék pedig valami félelmetesen jól kinéző játékmotort mutatott be, ahol teljesen szabadon mászkálhattunk egy amerikai bázison (amit a Kubai szigeteki amerikai tengerészgyalogos bázisról mintázták távolról... nagyon távolról). Nagyon szép nap / éjszaka átmenetek, dinamikus időjárást, viszonylag korrekt AI-t, nem mellesleg egy nagyon megrázó és ugyanakkor roppant mód magávalragadó történetet mesélt el, ráadásul tette ezt igen jól optimalizált körülmények között. Hiába no, nem egy Ubisoft logós termék... :DDD

  Folytatás...

  Cifu 2 éve 4

 • ChakraOS-t telepítünk, jó az nekünk.

  Mosolyog, mert elsőre elindul a Windows Server 2012 R2 Datacenter Edition. Eredetileg ez lett volna ráhegesztve, legalább jól kipróbálom a Hyper-V-t, úgy se volt vele még dolgom, én meg szeretem a kihívásokat, különösen, ha amúgy semmi hasznom belőle. Az elképzelést úgy térdmagasságban elkaszálta azonban az, hogy az i3-2120 IGP-jének nincs 2012 R2-höz való drivere. Semmilyen. Alap Microsoft Base driver, a kézihajtány nélküli, fapad minusz verzió, 'oszt boldoguljál magad Kulák, ahogy tudsz. Külön mazohista hajlamként én ráadásul a hangot is a HDMI-n keresztül szerettem volna kicsiholni, gondolom ezek után nem meglepő, hogy e téren is kudarcot vallottam.

  Szóval miután a Windows Server 2012 R2 : Cifu meccs röviddel a pályára lépés után 2:0-ra állt, úgy döntöttem, hogy mielőtt síklaposra verem saját magam, átnyergelek Linuxra. De nem ám valami jól bejáratott verzióra, amivel már van tapasztalatom (Ubuntu, LinuxMint, Knoppix), ááááá... legyen ChakraOS. Írtak róla korábban szépeket, egy próbát megér, akad úgy is egy fertály órácskám, gyorsan feldobom.

  Folytatás...

  Cifu 3 éve 33

 • Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

  Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 éve 114

 • Star Swarm Performance demó érdekesség...

  Hogy a felesleges dolgokat egyszerűsítsük, a gép egy i5-3570K (@4,3Ghz), 8 giga ram, Radeon 7950 (@1050/1500Mhz) kombó, a tesztet RTS módban futtattam, 1920x1080 felbontás mellett, először Extreme, aztán Custom (Extreme minusz Motion Blur, full screen (a Custom alapból windowed módban fut)) az alap 6 perces teszttel. A GPU kihasználtságot MSI Afterburnerrel néztem:

  Dx11, Motion Blur on:
  Average FPS: 9.44
  Average Unit Count: 4046
  Maximum Unit Count: 5619
  GPU usage: 35-37%

  Mantle, Motion Blur on:
  Average FPS: 27.15
  Average Unit Count: 4068
  Maximum Unit Count: 5269
  GPU usage: 70-77%

  Dx11, Motion Blur off:
  Average FPS: 32.52
  Average Unit Count: 4107
  Maximum Unit Count: 5245
  GPU usage: 55-59%

  Mantle, Motion Blur off:
  Average FPS: 58.13
  Average Unit Count: 4234
  Maximum Unit Count: 5371
  GPU usage: 99% (konstans)

  Mi a konkluzió?

  Folytatás...

  Cifu 3 éve 2

 • Itt vannak a lézerfegyverek?

  A médiában folyton jönnek a hírek arról, hogy már itt vannak a lézerfegyverek. De tényleg itt vannak?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 61

 • World of Tanks rejtelmek

  [PAGE:1]Bevezetés[/PAGE]

  Eredetileg a Gamepod-ra szántam, de ott úgy tűnik nem ütötte meg a mércét, hónapok után se került ki, szóval így publikálom. Jó olvasást mindenkinek! ;)


  A második születésnap ünnepi garázsa, custom skinnel "szerelt" Ferdinánddal

  Kezdjük az elején, a Wargaming évekkel ezelőtt előjött azzal az elgondolással, hogy csinálnak egy Counter-Strike-ot, csak éppen harckocsikkal. A főleg Fehérorosz (és nem Orosz!) fejlesztőkkel induló csapat alapvető elgondolása igazság szerint nem is lett rosszul átültetve a gyakorlatba. Adva van kétszer 15 harcjármű, akik az ellenség zászlóját akarja elfoglalni (illetve az újabb játékmódokban egy zászló van már csak), avagy az ellenség összes harcjárművét elpusztítani, mindezt 15 (ill. 10) percen belül. A járművek irányítása pofon egyszerűen indul, a billentyűzettel tudunk előre / hátra menni illetve fordulni.

  Folytatás...

  Cifu 4 éve 12

 • Radeon 7950 freki ingadozás rejtelmek

  A Radeon 79x0 topicban nemrég téma lett az, hogy ugrál a kártya frekije, Boost-os és a nélküli bios-al is. Mivel nekem alap, "ős" Sapphire Radeon 7950 OC kártyám van (az OC jelzés mókás poén a Sapphire-tól, hiszen mindösszesen 10Mhz-et emeltek a standard 7950-es frekihez képest), eredeti bios-al, gondoltam letesztelem én is az eredményt.

  Gyári beállítás, 810/1250Mhz, Power limit boost: 0, a GPU terhelés és a GPU freki is ugrál:

  810/1250Mhz, Power limit boost: +20, GPU terhelés és frekik fixen állnak:

  1002/1401Mhz, Core volt: 1.125, Memory volt: 1.625, Power limit boost +20, GPU terhelés és frekik fixek

  1050/1401Mhz, Core volt: 1.125, Memory volt: 1.625, Power limit boost +20, GPU terhelés fix, a GPU freki kis mértékben ugrál (úgy 999Mhz az alsó határ):

  Folytatás...

  Cifu 4 éve 0

 • Egy "űrugrás" margójára

  Attól hangos a média, hogy Felix Baumgartner a "világűr határáról" leugrott ejtőernyővel. Szép teljesítmény, tényleg elismerést érdemel Baumgartner a bátorságáért, a háttércsapat pedig a szükséges háttér megteremtéséért.


  Felix, a világűr-ugró

  Azonban mégis keserű a szám széle. Nekem egy jó pár éves történet ugrott be, Anettka nagyképű "űrugrása" körüli médiahajcihő. Ő ugye egy "szupertitkos" MiG géppel emelkedett fel. Ami egy amúgy cseppet sem titkos MiG-25PU volt, és ami tény, az tény, az átlag utasszállító repülőgépek által elérhető ~12-14km-es repülési magassághoz képest tényleg félelmetes 25km-es magasságig képes emelkedni.

  Folytatás...

  Cifu 5 éve 6

 • Egy új gép születése

  Rövid írás és pár kép a Corsair Carbide 400R házról, valamint az Artic Freezer 13 és 13 Pro CO hűtőkről

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 84

 • 3D a Sztereovakság szemszögéből

  3D-s mozifilmek, 3D-s televíziók, és már várjuk a 3D-s monitorokat, de vajon készen van rá mindenki?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 48

 • ATi Radeon HD 4870X2 mint hangkártya

  A Radeon 4000-es szériájáról sokan írtak már sok mindent, de az egyik nagy újításáról, hogy hangkártyaként is üzemel...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 404

 • Egy LCD TV vásárlás tanulságai

  Jóbarátom úgy döntött, hogy LCD TV-t vesz. Felindulásból jött az ötlet, és nem arról híres...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 304

 • LCD és Plazma TV modellek 2008-ban.

  Itt a 2008-as év LCD és PlazmaTV modelljeinek jellemzőit próbálom összegyűjteni, hogy valamennyire átláthatóbbá tegyem a gyártók néha kissé kusza típusjelöléseinek dzsungelét. Igyekszem gyakran frissíteni, aztán majd meglátjuk lesz-e foganatja. :)

  Alapfogalmak: célszerű ezzel kezdeni, hogy tud, mit jelent a dinamikus kontraszt, vagy a 24p.

  LG:

  Az LG az egyik legnagyobb gyártó, általában olcsóságukkal veszik le a lábukról a vevőket, jó ár/értékkel bírnak. Az LG LCD TV-kre jellemző, hogy a feketéjük nem a legjobb (az S-IPS panel miatt), viszont általában jó színek jellemzik őket.

  LCD TV-k:

  LG3000 (19"-42"): A belépőszint, HD, vagyis 1366x768-as felbontás, 15.000:1 (változó, pl. a 37" csak 12.000:1) dinamikus kontraszt, az LC4x/LC5x utódja.
  LG5000 (32"-52"): Középszint, FullHD (1920x1080) felbontás (32"-nál ellentmondás, az angol oldal szerint csak 1366x768-as felbontás), 50.000:1 dinamikus kontraszt (változó), az LF65/66/75/76 utódja. (az angol oldal szerint nincs 24p True Cinema mód, csak Movie 3:2 Mode!). USB 2.0 JPEG képnézegetésre és MP3 zenelejátszásra.

  Folytatás...

  Cifu 9 éve 11

 • Alapfogalmak az LCD TV-kkel kapcsolat

  Miután sokszor ismételtük már az LCD TV-s topicban az alapdolgokat, ezért gondoltam egy...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 10 éve 64

Hi​r​de​tés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.