Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#76901) DBob


DBob
őstag

Ebből egy darabig fellehet tankolni alkatrésszel.

(#76902) frescho válasza KROK640 (#76892) üzenetére


frescho
addikt

Nem off, csak ritka téma. Most pakolgattam párat, már a polcon van az A2000 és a PC 10-es config. Még át kellene nyálazni pár monitort, de azok holnapra maradnak.

https://frescho.hu

(#76903) KROK640 válasza DBob (#76901) üzenetére


KROK640
veterán

Tyűha, ezt egyben elpasszolni nem lesz könnyű, pláne, hogy biosig tesztelt a 90% ...

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#76904) KROK640 válasza frescho (#76902) üzenetére


KROK640
veterán

Jah, nekem is van pár (kis gyűjtemény csak).
Egy C Plus4, kát C64 (egy púpos meg egy C6 II) egy C16, és persze pár leemzmeghajtó, datasette ilyesmik.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#76905) FoxiestFox válasza KROK640 (#76903) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Ez a tipik "eladnám mert rám szólt az asszony, de ha nem viszi senki egyben, nem tudom eladni, úgyhogy marad" típusú ember hirdetése lehet. :))

(#76906) frescho válasza KROK640 (#76904) üzenetére


frescho
addikt

Engedtem a sötét oldal csábításának. Kíváncsi vagyok, hogy valaki megmondja-e ennyiből, hogy mi akadt a kezembe. A kép vágása, mérete szándékosan olyan, hogy kiderüljön, de kicsit gondolkozni kelljen.

https://frescho.hu

(#76907) FoxiestFox válasza DarthSun (#76893) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Ennek alkalmából gondoltam, kipróbálom a legutóbbi verziót a Frankenpadomon, PCMCIA Audigy 2 ZS-sel Win10 alatt.

Emlékszem hogy régebben felment ugyan, de egyáltalán nem volt hang, úgyhogy a kX drivereket használtam, amivel kisebb bugoktól eltekintve elégedett voltam.

Most működik a Daniel K cucc is. Érdekes.

Viszont a kX hangja szebbnek tűnik pl zenehallgatásnál, mintha másképp hajtaná a hardvert, pl magasabb hangerőkön sem torzít fejhallgatóval, míg a Dan K féle bizony igen.
Support packkal ALchemyvel van EAX elvileg, nálam viszont nem működik, vagy némák az EAX játékok, vagy nem választható az EAX.
Az EQ elég buta a kX-hez képest.
A nagyobb anomália, hogy a beállításokat nem jegyzi meg rendszerújraindításoknál, úgyhogy minden bootkor ki kell kapcsolni pl a CMSS 3D-t (nem is értem, miért van alapból bekapcsolva), és beállítani az EQ-t.
kX megjegyzett mindig mindent, az mondjuk random időközönként egyszerűen elhallgatott és nem volt hajlandó hangot kiadni, míg vissza nem váltottam integrált hangkártyára, el nem távolítottam az Audigy2-t a rendszerből, majd vissza nem toltam a slotba, nem váltottam vissza rá, és indítottam el ismét a kX control panelt.

Szóval mindkettőnek vannak betegségei, de azt azért elég elképesztőnek tartom, hogy ilyen régi hw a mai napig kisebb zökkenésekkel lazán használható modern rendszer alatt.

Azt is megnézem majd, hogy ugyanez a kártya XP alatt hogy működik majd a Daniel K pakkal a gyárihoz képest (igaz, XP alatt a gyárival sincs baj).

[ Szerkesztve ]

(#76908) anaqer válasza frescho (#76906) üzenetére


anaqer
veterán

Szín alapján IBM 5170, a kristály kialakítása miatt meg szinte 100%-ra mondanám.

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#76909) FoxiestFox válasza frescho (#76906) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Overclock when? ;]

(#76910) alvaro válasza frescho (#76906) üzenetére


alvaro
senior tag

Jaj de szép, működik a PGA 286? 5170 az egyetlen, amit ilyen tokozással ismerek, de ki tudja :F

(#76911) DBob válasza KROK640 (#76903) üzenetére


DBob
őstag

??
Biztos ugyanazt nézzük? 18 kHUF-ért tette fel, már most 200+ kHUF-ért vinné valaki.

(#76912) envagyok válasza DBob (#76901) üzenetére


envagyok
veterán

Ez inkább kimazsolázott e-hulladéknak tűnik, mint gyűjteménynek :U

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#76913) DBob válasza envagyok (#76912) üzenetére


DBob
őstag

Nem írtam, hogy gyűjtemény. Ellenkezőleg.
Azt írtam, hogy alkatrész forrás.

Az meg hogy mit tekintünk gyűjteménynek, vagy mit e-hulladéknak, az erősen szubjektív. Biztos lehetsz benne, a Föld lakóinak jelentős kisebbsége találja a te nálad felhalmozott számítástechnikai veszélyes hulladékot "gyűjteménynek". Az emberek többségének az szimplán hulladék.

(#76914) MasterDeeJay válasza DBob (#76913) üzenetére

Ami látszik hogy totál kommersz átlag irodai gépek, igazából csak palimadarat les az eladó. Az egész beférne egy puttonyos furgonba szépen elrendezve egy két körrel a helyi méh-hez.
Sztem kapna érte jópár tízezer ft-ot. Más értéket én nem látok benne.
Darabokban rohadt sokáig tartana eladni és macera is.
Viszont szép felajánlás lenne mondjuk szegényebb családoknak egy-egy ilyen core2-es brand gép rendberakva és mondjuk a bontott alaplapok árából meg ssd-vel ellátva.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#76915) arn válasza DBob (#76913) üzenetére


arn
félisten

A nem eleg regi vagy tucattermek csak a zuzdaba megy, ez ilyen.

De szvsz amugy sem erdemes par szazalek kincsert 95% szemetet venni. Inkabb fizetek tobbet a kivalogatottert. A kepeken semmit nem latok, ami erteket jelentene retrozasban.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76916) arn válasza frescho (#76906) üzenetére


arn
félisten

Wannabe pc? :D

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76917) DBob válasza MasterDeeJay (#76914) üzenetére


DBob
őstag

Bevallom, nem számítottam arra, ekkora ellenszenvet fog kapni egy retro hardver topikban egy retro hardver bundle linkje.

Én bár biztosan nem fizetnék ennyi pénz ezekért a hardverekért, (valaki igen, hiszen jelenleg 200+ kHUF a licit állása), de biztosan nem mondok olyat sem, hogy vigye hulladéktelepre, vagy adományozza el.

(#76918) DBob válasza arn (#76915) üzenetére


DBob
őstag

"A nem eleg regi vagy tucattermek csak a zuzdaba megy, ez ilyen."

Anno minden harmadik embernek ST6 vagy TUSL2-C alaplapja volt. Ma meg már keresik, mert nincs, mivel anno "nem jelentett értéket retrózásban", illetve elvitték a méh telepre, vagy elajándékozták (ahonnan meg ment X évvel később a méh telepre)

Ma meg már egy kukaszökevény, "fellelt" állapotú, retkes, random junkot tartalmazó 486-os is 20-40 kHUF-ért megy el.

Aki ezt a csomagot megveszi, átválogatja, leteszteli, rendszerezi, megépít belőle magának pár gépet, a maradéktól meg 5-10 év múlva busás haszonnal megválik :U

Amit nem értek, hogy miért mondják itt a topikban az emberek, hogy szemét, majd ugyanazon az emberek lassan ölnének egy egykoron kommersz, 'szemétre való' Voodoo, SB AWE32, Gravis kártyáért, vagy éppenséggel egy fullos pre-486 alaplapért.

(#76919) MasterDeeJay válasza DBob (#76917) üzenetére

Igazából az a baj hogy itt a retró topik szerintem inkább nagyrészt a különlegesebb hardverekről szól.
A használt régi irodai gép szerintem nem kimondottan ezen topikba való, kivéve persze ha valami 20-30+ éves példányról van szó.
Azaz ha most itt írnék egy 478-as celeronos sulinetes vagy brand csodáról szerintem kevesebb embert érdekelne mint ha mondjuk ugyanezen platformnál Abit IC7, p4 extreme HT stb-ről írnék. Hozzáteszem valami über negatív fos gépet azért kipróbálnék (sis chipset, sd66 ramokkal celeron 1.7ghz meg valami mx4000 videókártya 32bites ramokkal :DDD vargáné táppal)
Ugyanígy s370-nél egy TUSL2-C, ST6 és egyéb lapos gép érdekesebb mint mondjuk egy mercury csoda. Nekem a p3 korszak kimaradt ezért pótolom most itt.
Socket A meg NF7 már nem érdekel, sokáig volt de inkább lenne egy DFI lapom ebből a platformból. A64 időszak sem mozgat meg, 775-ökön is végigjártam a ranglétrát quadtól kezdve a dual rendszerekig, 1366 és 2011-nél is kimaxoltam mindent amit lehetett 2011v3-nál is volt 18 magos 128gb ddr3 ramos szörnyem is igaz rendelésre kérték.
Ugyanígy videókártyáknál nálam retróból az Geforce MX(200-MX460) stb is kuka kategória de mondhatnám az Ati 9200/9250/9550/9600-ast is mert bár jó kártya de annyi van belőle hogy legutóbb méhbe adtam le több darabot is úgy hogy csavarhúzóval tördeltem le róluk a bordákat. Viszont egy 9600XT vagy nagyobb ritkább már érdekesebb.
Bevallom 10+ éve C64-eket dobáltam ki szó szerint hegyekben álltak annyi volt, nem kellett senkinek. De voodoo kártyák árai is nemrég mentek fel.
Röviden a retró nekem azt jelenti hogy érdekes (de nem kell hogy ritka legyen) hardverekkel bütykölünk vagy használjuk az akkori szoftverekkel.
Szóval nekem szemét az amit már meguntam, nem feltétlen jelenti azt hogy az nem esik egybe azzal hogy minden kuka mellől lomizható.
Voodoo meg maga a technológia miatt volt érdekes, mert azért valljuk be a saját korában a kései típusok nem voltak sem gyorsak, sem jó képminőséget sem adtak és kályhák is voltak. Oké van pár glide-os cím amiben szépek és gyorsak de ott vége is a történetnek.
Nekem nagy vonalakban nagyrészt a retró inkább az akkori top vagy ritka hardvereket jelenti.
Nehéz meghatározni hogy az átlag retrósak mi jön be, de szerintem a nagy többséget nem érdeklik a kommersz sulinetes és olcsóbb brand gépek.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#76920) Czo


Czo
őstag

Egyebkent, irodai gepekbe is kerultek TUSL2 lapok (sima TUSL2 es nem a TUSL2-C, mert a siman volt VGA). En is osszeraktam belole legalabb 100 darabot. Szoval, akar azt is rejthet ez a pakk. Ez egy szep pakk egyebkent, ha tudnam hova rakni, akar meg is lehetne venni. Az teny, hogy nem latni a kepen egy Live Driveot es Mobile Rackbol is keveset latni.

(#76921) DBob válasza MasterDeeJay (#76919) üzenetére


DBob
őstag

"Igazából az a baj hogy itt a retró topik szerintem inkább nagyrészt a különlegesebb hardverekről szól.
A használt régi irodai gép szerintem nem kimondottan ezen topikba való"

Ebben az esetben akkor javaslom a további nézeteltérések elkerülése végett írjuk át a topik címét AMD K6-III, és minden amire úgy gondoljuk, hogy RETRO címre ;)

(#76922) DBob válasza Czo (#76920) üzenetére


DBob
őstag

Egyszer, ~13-15 éve vettem egy hasonló pakkot. Egy Bp belvárosi bontó számolta fel egy készletét. A szobám padlótól tetőig gépekkel volt borítva, hónapokig rendezgettem és tesztelgettem a gépeket. Nagy kincseket is találtam benne, ami már akkor is ritkaságszámba ment (Socket 4 Pentium workstation), de készült belőle családon belül is számítógép, teszt workbench.

(#76923) arn válasza DBob (#76918) üzenetére


arn
félisten

Szvsz teljesen mas lesz a kulonbozo korbol szarmazo gepek “dinamikaja”. Nem fog felmenni mindennek ugy az erteke, csak mert regi. Attol fugg mennyire keresett.

A 90es evekbol eleve kevesebb hw volt (plane magyarorszagon), es egy olyan kor, ami a retrozas utan erdeklodok fokuszaban van. Ettol fuggetlenul ott is a kuriozumok mennek, senkit nem erdekel pl egy isas trident, noha a hasznalati erteke nem rosszabb.

A 2000es evekbol a retro hype miatt mar eleve felvasaroltak a csucs hweket, meg mielott elertek volna a szemet statuszt, pl nem hinnem, hogy tul sok 9700pro vagy 8800 ultra kerult volna a megsemmisitobe. Amit most oda visznek, jo esellyel sose lesz mar megbecsult retro hw, egyszeruen nincs celkozonsege, es a mai fiatalabb generaciobol nem is lesz. Nekik a szamitogep mar nem egy kulonleges eszkoz.

Ezeket a holmikat tarolni is kell, igazi erteke meg csak az igazan kulonleges dboknak van. Most hogy 20 ev mulva er 50-100 eurot vmi, nem fogsz ra joletet bazirozni. Kioregszik ez a retrozos generacio es ez a sok osszegyujtott vas megint lom lesz nehany kivetellel.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76924) arn


arn
félisten

A hw retrozas jelenleg szvsz egy ugyanolyan generacios jelenseg, mint a demoscene - Tobbnyire ugyanazok az arcok erdeklodnek iranta, mint 20-30 eve. Egy olyan generacio tagjai, amelyik csodalta a nehezen es sok penzert megszerezheto szamitogepet, es akik most nosztaligiat ereznek az akkor hasznalt vasak irant.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76925) DBob válasza arn (#76923) üzenetére


DBob
őstag

Nagyrészt jogos amit mondasz, de ennél én árnyaltabban látom a helyzetet.

Biztosan lesz a fiatalabb generációból is, aki "retrózni" fog. Most is van ilyen ugyanis, itt a fórumban is. Számomra megdöbbentő, hogy semmilyen korábbi kapcsolat, így tapasztalat nélkül nekiesnek ma is emberek régi hardverrel szórakozni. Az úton pedig talán csak azt nem kérdezik meg, hogy hol kell a gépet bekapcsolni. De nincs ezzel semmi gond, ha valaki ebben leli örömét.

Azért nem fognak elfogyni az "ifjú retrózó" emberek, mivel 'szerencsére' velünk vannak a különböző platformokon a különböző influenszerek, sok-sok milliós nézettséggel, akik kinevelik a következő generációt. Ez a jelenség aránylag új, és szerintem még nem teljesen látható, hosszútávon milyen hatással lesz a piacra. De már most van arra példa, ha valamelyik influenszer bemutat valamit a csatornáján, rögtön 'felvásárolják' az elérhető példányokat belőle. (Thanks Linus!)

Az érem másik oldala pedig a nosztalgia. Nekem anno nem volt top hardverem. Első gépemet miután eladtunk, hiába kerestem hozzá ~10 évvel később a komponenseket hogy újraépítsem, már nem sikerült maradéktalanul összegyűjteni mindent. Alaplap, CPU, ház megvolt. De se a VGA, se a hangkártya, se a HDD, se a CDROM-ból nem került elő azonos típus, mint amivel rendelkeztem.
Nekem 'igazi értéke' volt, számomra 'különleges darab' volt, de mégsem az elitizmus miatt, mivel nem voltak a te szavad járásával különleges eszközök. Ezekre vadásztam, miközben voltak olyan hardverjeim, ami itt azóta sincs senkinek (és valószínűleg nem is lesz).

Így saját példám alapján mondom, nem értek azzal egyet, csak a 'legerősebb', 'legfényesebb', 'legszebb' az aminek értéke van. Mindenki döntse el magának, mi számára az ami örömet okoz.

(#76926) arn


arn
félisten

Erdemes lenne megnezni azt is, hogy pl a prohardveren (nem ebben a topikban, altalaban) milyen a korfa. Nem csodalkoznek, ha ez szinten a mi generacionk (30-40 evesek) fele tolodna el, es kevesebb lenne a jelenleg 10-20 eves generacio.

Retrozasban 35-45 eves ferfiak adjak a tobbseget.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76927) arn válasza DBob (#76925) üzenetére


arn
félisten

A fiatalabb generacional ez azert nem fog mukodni, mert nekik a szamitogep hetkoznapi hasznalati eszkoz volt, es egy modernebb irodai gep teljesen tucataru, barkinek elerheto, kell egy eszkoz egy feladatra kategoria. En sem emlekszem pontosan milyen gepet hasznaltam a munkahelyen 20 eve, es nem is szandekozom azt megepiteni :)

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76928) FoxiestFox válasza arn (#76924) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Retró számomra az, ami érdekes, de mára már szinte teljesen letűnt korszakokkal hoz közeli kapcsolatba, olyan korszakokkal, melyekhez a jövőben nem nagyon várható hasonló, és amikből vagy kimaradtam, vagy nem maradtam ki, de élveztem megélni.

Én a 2000 előtti éréra teszem azt a korszakot, ami hozzáadott értékében és érdekességében mindig abszolút "retró" tud majd maradni (kb az első igazán használhato microk megjelenésétől az első néhány jó minőségű 3D gyorsított pc-ig), mert azokban az évtizedekben hozta el a home computing azokat az invenciókat, amiket a mai napig csiszolgatnak, amiket várhatóan még évtizedekig fognak.
S ahogy minden tech-orientált dolog esetében, egy adott koncepció vagy technológia első néhány botladozása, vagy kiforrása mindig érdekes lesz.
Az első bővíthető otthoni pc-k, az első 3D gyorsítók, az első igazán összetett 3D játékok, az első hw gyorsított audio megoldások, az első ez, az első az.

Ezért nem tud szerintem retró lenni majd egy mai "modern" vga, mert semmit nem hoz, csak emeli a post processek számát és komplexitását a játékokban néhány évente.
Nem alkotnak egy új paradigmát, ahogy a 3dfx csinálta, csak jobbak és gyorsabbak valamiben, amit már az előző 6 vga gen is tudott, csak lassabban, vagy alacsonyabb felbontáson. Néhány évente ha jön valami új feature ami többet emel a komplexitáson, mint az előtte lévő 3-4 év termékei, legutóbb a raytracing volt ilyen, de lényegében semmi értékes és értelmes nem történik a consumer gaming piacon.

Évtizedekig a hardvereknek a ritkasága és nehéz hozzáférhetősége miatt megbecsülése volt, a kevesebbet többként éltük meg, és a játékokról is sok esetben az volt elmondható, hogy a legjobbakat néhány fős fejlesztők készítették néhány jó ötlet alapján, nagyon kevés hardveres erőforrással gazdálkodhattak, így fel kellett találniuk, hogy az ötletüket hogyan implementálhatnák egy kész művé.

Most az eldobható társadalomban több száz, több ezer fős stúdiók csinálnak szemet gyönyörködtető, de ürességtől kongó, repetitív játékokat, amiknek esélyük sincs valaha is kultikussá válni, 3 évente jön 1-2 cím, amire majd talán megéri majd emlékezni, a többi mind csupán termék, targetálva egy célcsoportra, eladva nekik majd magára hagyva.
Marad az indie piac, ami évente kitermel 1-2 jó címet, de a szemét ott is 90% feletti.

(#76929) quailstorm válasza arn (#76927) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Azért jelenleg is nagyon megy az otthoni gamer-csicsa PC építése aki megteheti. A másik ahonnan jönnek, meg a YouTube. Nézi az LGR-t, PhilsComputerLab-ot, aztán rászokik. Nyilván nem lesz annyi, mint az idősebb generációból, akinek épp most van erre végtelen pénze, de azért valamennyi lesz így is.
Meg aki műszaki érdeklődésű fiatal, mondjuk RaspberryPIn edződik, vagy Arduinon, annak már közelebb fog állni a C64 megértése is.

Ettől függetlenül a vaterás licitre én is ránéztem, és leginkább budget meg sulinet vasakat láttam, szóval én sem értem hogy fog megtérülni a 200k, de sok sikert aki megveszi.
Egyik képen van egy Vanta, dehát az is iszonyat low-end cucc. Esetleg a lapok és VGA kártyák között lehet valami érdekes.

Ja és most kezdenek keresővé válni az XP-korszak gyerekei. Nekik meg pont a DX9 korszak és az XP SP2 - XP SP3 a retro meg a nosztalgia.

[ Szerkesztve ]

(#76930) frescho válasza anaqer (#76908) üzenetére


frescho
addikt

Nem egészen. A lapmég lehetne 5170-ben is, de a gép valami sokkal érdekesebb.

A többiek is közel járnak, de ez valami ritkább, huncutabb dolog.

https://frescho.hu

(#76931) jokeph válasza arn (#76926) üzenetére


jokeph
nagyúr

Erre mérget is vennék. :D (én pl. 44 vagyok, és 21. éve nyomatom a PC-t PII-től napjainkig hardver téren), az első gép amihez közöm volt, mint felhasználó, csakis játék terén, az 1986-ban a Videoton TV-Computer volt.

#76927arn:
Pontosan.
Anno (90-es évek vége, 2000-es évek eleje) számomra a PC egy sokáig áhított dolog volt, ritka és drága, rengeteg volt a piacon a "bóvli" cucc, és rengeteg az egymással inkomatibilis hardver.
10 éve céghez összedobtam kukából egy konfigot, csak hogy a kollegának is legyen, amin ki tudja tölteni a napi jelentéseket meg a doksikat meg tudja írni, ez kb így épült fel:
tucat kuckó 2000-es évek elejéből (ATX, noname), VIA chipsetes s462-es lap, 2*256 MB DDR1 333 ram, VGA valami nagyon alap cucc (talán GF2 MX 200?) belevaló AMD Athlon XP proci és egy 40 GB-os IDE HDD. OS: W2003 server. Pont elég volt arra, amire kellett, 3 évet volt használva. :D
Ezt manapság már én se építeném újra, gyakorlatilag használhatatlan lenne majd mindenre már. :(

[ Szerkesztve ]

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#76932) DBob válasza arn (#76927) üzenetére


DBob
őstag

Próbáljunk már egy kicsit nyitottabban gondolkodni.

Te nem vágysz vissza a 20 évvel ezelőtti irodai gépedre, de a kollégád aki megvette selejtezéskor és hazavitte a gyerekének első számítógépnek, neki ez lesz A számítógép.

(#76933) DBob válasza quailstorm (#76929) üzenetére


DBob
őstag

Ja és most kezdenek keresővé válni az XP-korszak gyerekei. Nekik meg pont a DX9 korszak és az XP SP2 - XP SP3 a retro meg a nosztalgia.

Nagyon fontos részlete mutattál rá, ami eddig kimaradt. Sok embernek ez a kor, ezekkel a gépekkel a nosztalgia, akik akkor voltak gyerekek. Még pár év, és ha csak minden századik nosztalgiázni szeretne, a be nem tudott zúzott gépekre majd megugrik a kereslet, nem csak itthon.

(#76934) FoxiestFox válasza DBob (#76933) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Az a nosztalgia viszont jószerével szoftveres lesz.

XP éra már bőven az eldobható IT korszaka volt, illetve szinte minden, ami ott futott, fut a jelenlegi gépeken is, az akkori hardverek többségéből pedig tízmilliókat fostak ki, igazán ritka semelyik kommersz vas nem lesz, soha, nem tudnak eleget bezúzni.

Azokat a felhasználókat már az eldobható társadalomra szocializálták, nekik a kötődésük a hardverhez sokkal alacsonyabb, mint a 10 évvel azelőttieknek.

(#76935) arn válasza DBob (#76932) üzenetére


arn
félisten

Nah ez is kulonbseg… akkoriban egy kozepszar pc is felevi kereset volt, most meg a kukabol is vehetsz ki hasznalhatot. Epp ilyen lesz a megbecsulese is.

nem tudom, de en a mai fiataloknal egyaltalan nem latom azt a hwek iranti lelkesedest, foleg nem azt, hogy nagyon megbecsulnek azt, ami van. Meg olyanoknal sem, akiknek a szamitogep a szakterulete.

Igaz a mai rendszerek sokkal osszetettebbek, amiben csak egy lancszem a gep, sot gyakran osszemosodnak a virtualizacios, kontenerezos vilagban hol is kezdodik a hw, egyszeruen nincs szem elott, mint korabban. Komplett swes architekurakat lehet tervezni, futtatni mindenfele hwismeret es kapcsolat nelkul.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76936) arn válasza FoxiestFox (#76934) üzenetére


arn
félisten

Ez igy van - kb a win9x az a hatar, ami ad egyfajta praktikumot is a gepepitesnek, mert sokminden nem, vagy nem ugy mukodik. Ugy 2000tol nagyon keves dolog nem megy modern gepen, pontosan ugyanazt latod, es hallod, sot jobb minosegben (gyorsabb, nagyobb felbontas, etc), esetleg az eax, ami hianyzik.

En csinaltam ket winxps gepet, de oszinten szolva max erdekessegnek jo, es addig kotott le igazan, amig osszegyujtottem mindent, es megepitettem. “Retrozni” vhogy mindig azt veszem elo, ami nagyon mas (dos, win98), pedig maga a hw a ket winxps rendszernel sokkal kulonlegesebb es exkluzivabb, de sajnos hasznalni mar nem az. Amigam anno sose volt, tehat nekem nem nosztalgikus, de a retros bizserges ugyanugy megvan.

A winxp mar tul “mai”, nagyjabol ugyanazok vannak benne, mint a mai gepeknel. Ezen mar lehet csak az fog valtoztatni, ha nagyon megvaltozik a pc, amire van esely a mostani vilagban.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76937) Czo válasza arn (#76936) üzenetére


Czo
őstag

Ezzel en is igy vagyok. A Windows XP akkor valik majd szerintem "retro" szempontbol erdekesse, ha kidobasra kerul a 32 bites kompatibilitasi layer a Windowsokbol, vagy ha vege lesz maganak a Windowsnak esetlegesen eldobasra kerul minden, adott DX verzional regebbi library tamogatasa. Tehat akkor, ha megtorik a mostani jo kompatibilitast. Az NT/XP-hez keszult 32 bites szoftverek rendben mukodnek a Win32 retegen egy 64 bites Windowsnak.

(#76938) arn válasza Czo (#76937) üzenetére


arn
félisten

A videokartyak felvasarlasa veri a szogeket abba a formulaba, amit ma pcnek hivunk, onnantol ha beszukul a felhasznalasi kor, az utasitas es platformfuggetlenseg is idoszeru lesz. Szvsz az apple az m1el nagyon jol erez ra erre a tendenciara, es kovetni fogjak a pcgyartok. Jatszani majd jatszol konzolon vagy felhoben.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76939) quailstorm


quailstorm
nagyúr

Van azért egy kisebb kazal játék, ami nem igazán, vagy csak mindenféle wrapperekkel patchekkel futtatható Win10-en, de ezek többnyire a budget stúdiók, meg az abszolút trash kategória. Ha valaki nem követi, nem az szereti, akkor kevésbé találkozik a jelenséggel.
És azért itt is általában egy dgVoodoo wrapper megoldja. Ha nem, akkor van baj, mert virtuális gépben nincs elég 3D teljesítmény vagy nem úgy, ahogy kéne, sokszor ez megakadályozza a megoldást. Míg DOS-nál sokaknak bővel elég a DOSbox.
Ilyen esetre kellhet egy rendes XP-s gép. De ez kevés embert érint.

XP-t nem tudom megbecsülni, mennyire akarják vissza a népek, de tényleg rettentő sok gyerek, kb. 1994-2003 között születettek, azok nagy része XP-vel (is) nőtt fel.
Értelemszerűen én is irtó sokat használtam XP-t, valami 2004-2014 kb., mint fő OS.

Mindenesetre arra lehet számítani, hogy ha kihalnak a retrósok, akkor kisebb lesz az igény egy Amigára, vagy egy PowerVR Kyro-ra. Más kérdés, hogy ez nem vigasztal, mert én még saját életemben szeretnék retrózni, ott meg még drága lesz, egyre drágább.

ARM-mal valós veszély hogy a bővíthetőség és modularitás teljesen ugrik majd. Meg az is valós veszély, hogy idővel semmi sem lesz a tied, max ha valami dedikált Linuxos csodagéped lesz, a többit csak bérled meg streameled (amit megenged a Nagy Testvér).

[ Szerkesztve ]

(#76940) ityam válasza quailstorm (#76939) üzenetére


ityam
senior tag

Sajna azt tapasztalon hogy win10 alatt azért egyre több minden nem megy :(
Mivel retro gépem a nagy rendrakás miatt nagyon gondosan el lett csomagolva nem volt kedvem előbogarászni az egész packot így gondoltam a win10 emen pár régi játékot kipróbálnék.
Sajna Commanche4 sehogy nem akart elindulni a telepítője. Recoilozni akartam de az sem akarta az igazságot :(
Végül egy kis Rage of Magézés lett ami win95 kompatibilitással 640x480 ban 256 színes móddal elindult.
Egész jól néz ki a 34 colos monitoron :D

(#76941) Czo válasza ityam (#76940) üzenetére


Czo
őstag

A Commanche 4 sem XP-s jatek, hanem Windows 98-as (ahogyan pl a korabban emlegett dgVoodoo sem kellhet egy valodi NT-hez keszult jatekhoz sem, hiszen amikor ezek a jatekok jottek, akkor a 3Dfx mar emlek sem volt), ahogyan abban a korban kb sok jateknal, a telepito szerintem itt is 16 bites Windows telepito, a 16 bites alrendszert pedig mar kidobtak a 64 bites Windowsokbol.

Szoval, olyan szoftvereket probalj meg, modern Windows alatt futtatni, ami izig verig az NT korszakban es korszakhoz szuletett, mert azok nem csak hackelesek aran lettek anno XP kompatibilisre "csinalva". Pl, nem mind1, hogy egy jatek a Win9x-nel kitalalt API-val kerdezi le a szabad helyet, vagy a Windows NT-ben debutalt masik API-val. Elobbi 32bites elojeles, utobbi 64 bites elojel nelkuli szamot ad vissza. A win32s/Win95/Win98/WinME csak az elobbit, az NT3.5 csak az utobbit, az NT4/2k/XP es az ujabbak pedig mind a ketto API hivast ismerik. Ha pl tul sok helyed van uresen, a 9x hivat hasznalo szoftverek 0-t vagy negativ szamot fognak latni, a tobbiek pedig a rendeset. A fejlesztok pedig ahogyan most is, akkor is lustak voltak, igy ha kellett a 9x kompatibilitas es nem volt konkret error NT alatt, akkor meghagytak a forditas kozben warningokat es noticeokat szoro fuggvenyhivasokat.

(#76942) quailstorm válasza Czo (#76941) üzenetére


quailstorm
nagyúr

dgVoodoo az nem csak glide wrapper, hanem DX5-6-7-8-9 wrapper is. Abban meg vastagon van W2K-XP korszak is.

(#76943) Czo válasza quailstorm (#76942) üzenetére


Czo
őstag

Elvileg azok a szoftverek, amelyek DirectX-et hasznalnak, csak akkor tartalmazhattak a designed for windows xp stickert a dobozukon, ha nem hasznaltak elavult SDK-kat. A Dx9/Dx8-as render pathot pedig meg ma is tudnia kell acceleralnia minden GPU-nak. Szoval tovabbra is azt mondom, hogy azok a szoftverek lesznek szenvedosek mondern Windows alatt, amelyeket ugy adtak ki, immaron NT-n is elindulokent (tehat 2000-2001 utan jarunk), hogy zommel a korabbi API-k is hasznalva voltak. Nem hiszem, hogy egy Windows 9x-et mar nem tamogato, minimum Dx8/Dx9-et kero alkalmazassal tul sok gond lenne 64 bites Windows 10 alatt.

Itt esetleg megint olyan problemak lehetnek, hogy valamihez magasabb jogkor kellene, amihez valoszinuleg benne is van NT4 ota a megfelelo rendszerhivas, de a fejleszto ezt nem hasznalta, csak feltetelezte, hogy megvan a magasabb jogkor. Ezek az appok voltak azok az appok, amik Windows XP alatt nem mukodtek, ha nem voltal Rendszergazda es ezek azok az appok, amik Rendszergazdakent sem mukodnek Vista/7 ota, az UAC miatt, mert tobbek kozott az ilyen NT4 ota is letezo utasitasok hasznalata nelkul tortent a fejlesztes. De ez megint csak a trehany, olvasni nem tudo fejleszto hibaja.

Kb 2003-2004 korul mar egyre tobb jatek hagyta maga mogott a Windows 9x-et, mar ami a kompatibilitast illeti, szoval szerintem ezek kozott kell majd mazsolazni a modern, mostani Windows 10-en is mukodo jatekokat. Minden olyan jatek, ami pedig megy 9x alatt is, azokhoz ugyis jobb a 9x, mert valszeg sok-sok olyan API van benne hasznalva, aminek a mukodeset mar akar az XP SP2 vagy az SP3 is megtorhette.

(#76944) envagyok válasza arn (#76936) üzenetére


envagyok
veterán

Engem a 2000 utáni gépek is izgatnak.
Sőt 2004-2005 után kezd izgalmas lenni egy gtx280 3sli 8800ultra sli, hd3870x2 quad crossfire, stb.
Számomra sokkal izgalmasabb korhű oprendszerrel korhű játékokkal ilyen erőművekkel játszani mint mondjuk egy hasonló teljesítményű 2 magos celeron vagy 4 magos pentium géppel egy gt640-el.
Sőt az a perverz hülyeségem van, hogy minden év legjobb játékait az adott év legjobb hardverén telepítsem/játsszam.
Ráadásul a modern videókártyák sokkal jobban hullanak a nagy teljesítmény miatt.
Már most ritkaság sok 2005-2012 közötti videókártya, sőt.
Mi lesz 10 év múlva? Pl. HD7990
De pl i7-990x, core2quad qx9650, 9770 árak sem igazán akarnak esni.
De közben egy e8400-ás pc geforce 9600gt-vel komplett megvan 2 tábla csokiért.
Nagy a szakadék.
Ezenkívül 2006-2010 közötti cuccokon iszonyat tuningélmégy van, kb mint celeron300@450
Most meg örül valaki hogy az 5ghz turbós 8700k-t 5.2ghz-en futtat.
Míg a csúcs core2-t és az 1. Genes i7-eket 30-50%-al simán fel lehet húzni.
Windows xp-t és vistát is imádom.

[ Szerkesztve ]

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#76945) FoxiestFox


FoxiestFox
félisten

Bevallom, én szeretem az XP-t a DX7-9-es játékok alatti praktikuma miatt.

A fő "retros" eszközöm, a T60p-m is azzal van telepítve, és a DOS érát kivéve mindent fed, leginkább DX7-9 elejéig játszom vele, a PCMCIA Audigy 2 miatt EAX is van, nincs HDD méret korlát, 1TB 7200-at pörgő HDD van benne, Ultrabay által pedig alkalmanként egy másik is.
A Trackpointtal a játékaim nagy részét elég jól irányítom ahhoz, hogy ne kelljen egér, mindezt az ölemben, hisz az IPS kijelzője pornó, ha pedig rákívánok, csak CRT-re dokkolom.
A mentéseimet automatikusan szinkronizálom cloudba, egy abszolút retardbiztos és mobilis gaming rig.
Imádom.

Persze mellé ott a retro PC-m, de az lényegében azért épült, hogy legyen natív Glide-om, illetve A3D-m. Jelenleg még a Live! és a Vortex2 mellé jött bele egy Canyon3D motyó is, így az a rig specifikusan ezeknek a mára már kidöglött technológiáknak a megtapasztalására van.

Aztán mellé (milyen jó hogy pár hete még úgy voltam, hogy nem kell másik retró gép :DDD ) már épül a PII + Voodoo1 + AWE64 + Live! rendszer is. :))

Ezek ellenére számomra a praktikuma miatt, és mert imádok ölben játszani, a T60p marad a "retro" játékos gép, mégha maga a vas nem is retro.

[ Szerkesztve ]

(#76946) arn válasza envagyok (#76944) üzenetére


arn
félisten

Nem azt irtam, hogy nem izgat, kulonben nem epitettem volna ra gepeket, csak a felhasznalasanal nincs olyan retro elmenyem, hiaba regi masinak.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#76947) quailstorm válasza Czo (#76943) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Prince of Persia Sands of Time elég modern? Az már egyértelműen DX8 cím, bár tény, hogy még W98SE-re hivatalosan támogatott volt. De ennyi erővel még a HL2 is az volt.

Abból a dobozos retail (amit Magyarországon meg lehetett venni), az nem fog grafikai glitch nélkül menni Win10-en. (főleg effektek, ahol kell átlátszóság, ott van baj)
Persze az Origines patchelt verzió az igen, az fog menni hiba nélkül.

Namost ilyen problémák felmerülnek olcsóbb játékoknál, vagy amelyiknek a jogai megszűntek. Egy NOLF-ot se fog senki patchelgetni már, Blitz3D játékot meg végképp nem.

Tételesen nem tudom az okokat sorolni, de ha nem lenne ennyire szükség a dgVoodoo-ra, akkor nem nyomták volna meg ennyire a fejlesztését.
Pre DX9 játékokhoz kb. kötelező W10 modern gamingnél.

De amúgy itt konkrétan a DX7, DX8, korai DX9 SDK, és a Win7-10 kompatibilitási megvalósítása közötti különbség a gond általában, nem az, hogy valami régi WinAPI-t hívogatna.

[ Szerkesztve ]

(#76948) DarthSun válasza FoxiestFox (#76907) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

PCMCIA Audigy2ZS- t nem ismerem, soha nem is volt olyan laposom, amiben lett volna PCMCIA csatoló. Mindössze egyszer vásároltam lapost, egy Athlon-II X2- est, mai napig jól műkszik.
PCI verziókkal használom a DK drivereket, prímán működnek(a seteket is megőrzik reboot után is). X-Fi ElitePro megy a legtöbbet(kb 1 éves HOffice alatt, 24/7- ben sem volt gond), minden beállítást megtart, akár fülesen hagyom, akár vonalon/optikán. Az X-Fi PCI sorozattal egy gond van, amit neten is tárgyaltak - ha SSD a boot-eszköz, a túl gyors boot miatt nem rendesen töltődik a driver. Megoldása hótt egyszerű, de azt már leírtam asszem.
Audigy2ZS sima és PlatinumPro : XP alatt a gyári lemezzel kell kezdeni, driverinst pipát kivenni(a driverpakkos XP már felteszi, simánál nemtom, nem használom), mikor fentvan, utána kell ráküldeni a DK csomagot.
USB- sek : Audigy2NX : XP- s gyári CD minden alá(hibaüzenetekkel W7/8.1 alatt nem kell foglalkozni), majd rá a Vista driver(de csak egy spec verzió ok, mely a drivers.hu- n volt - az ugye már megszűnt), így még Win10 alatt is ok. Nagy átfogás, mivel ennek még 98- as driver is van a CD- jén.
X-Fi Surround 5.1 Pro : gyári lemezzel megy a Win7- es laptopra kötve, kifogástalan.
X-Fi HD : gyári lemezzel Win7/8.1/10 alatt is ok. Ennél két kisebb gond azért akadt - elmegy a hang, megoldás: USB3- ba kell csatizni, a 2 nem mindíg adhat elég tápot :U Másik pedig hogy az instcsomag csak a NOD32 teljes legyalulása után megy fel. Valójában nem is kellene a teljes csomag, mivel bármilyen gépre dugva UniPnP- s, tehát egyből szól, viszont az optical/RCA digit bemenetetek alapértelmezésben offban vannak, csak az EnTTConsolból aktiválhatók, a Win hangeszközöknél alkalmazott pipa hatástalan(grat Creative). Az USB- sekhez pedig nincs DK támogatás, pedig biztosan ezt is javította volna.
Adalék, egy kis demonstráció, 4 hangkeltő/1gép, AU2ZS/alaplapi/2 USB- s ;] , ennek a belövése is pofonegyszerű, pár mondatban le lehet írni.

Régebbi : Live- ok esetén gyári CD- kről telepítek. Az SB0220- al volt egyedül gond, SSam2 alatt berecsegett, többi game/prog/zene ok. KX- et is használtam néha, egész jó, a V hangzás miatt megnyerő lehet(mély/magas kiemelés), de a háttérbe szoruló középsáv nem mindíg előnyös.

All :
Retro(félretro) affinitás téma : 88- ban jött az első PC, 286, a melóhelyre, saját akkor még nem volt, de havernak igen, egy XT. Mindegyik megfogott, XT- től kezdve megépítettem mindenféle korszakos gépet.
XP korszak: AMD gépekkel telt főleg. Core2 pld nem volt soha, de megörültem a selejtezett C2D brand gépeknek is nemrég. Tehát még olyanhoz is kötődhet az ember, amihez nem is fűződik emlék...

(#76949) jokeph válasza envagyok (#76944) üzenetére


jokeph
nagyúr

Adom. :)
C2D E8500/Xeon E3120 3,16 GHZ sanszosan vidáman pirítanak 4,4 GHZ-en is, Xeon X5677 3,47@4,5 GHZ, 24/7-ben, X5650 és társai 4,2 GHZ-et többnyire tudnak.
Az X58-as platformban az a szép, hogy van natív XP támogatása is, ugyanakkor zokszó nélkül megy rajta a mostani W10x64 is. :))

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#76950) Czo válasza quailstorm (#76947) üzenetére


Czo
őstag

Se a HL2 se az emlitett Prince of Persia nem szamit modernnek. Ezek meg izig verig mennek 9x-en. Pl anno, amikor a Prince of Persia megjelent, egy csomo kartyaval szinten bugzott a fogging, ami vissavezetheto volt oda, hogy elbasztak. Pixelfogot hasznalt abban az idoben, amikor ezt mar reg nem kellett volna es csak nehany kartyanal kapcsoltak at vertexekkel generalt fogba. A mult pedig pont itt bosszulta meg onmagat, mert a jatek nem ismeri a modern kartyakat, ezert nem is kapcsol at vertexfog modba, hanem probalja a modern kartyak szamara ismeretlen pixelfogot alkalmazni. Cserebe csak annyi kellett volna, hogy default a vertexfog es bizonyos kartyaknal pedig legyen pixelfog. Aszem talan a patchelt verzio tartalmazza ezt az inibejegyzest, ami mindig vertexfogot probal.

Egyebkent autos jatekbol is van olyan, ami pl nem megy kormannyal ma mar, mert a fejlesztok beegettek a jatekba egy listat, hogy mik a kormanyok es bumm, ami nem az, azt max joysticknek ismeri fel.

Az a baj, nehez dolog ez. Az biztos, ha valaki vette a faradtsagot es rendesen osszerakta, nem csak osszekendacsolta a termeket, akkor ami NT kompatibilis, annak most is mennie kell.

Probalj olyan cimeket keresni a nem mukodoek kozul, amelyek 2001 utaniak (hiszen, akkor jott az XP, hivatalosan elotte senki nem akart NT alatt jatszani), csak es kizarolag Dx8 vagy Dx9 renderpathot tartalmaz es egyaltalan NEM megy Windows 9x alatt. Szerintem itt mar kb nulla problema lesz es el fog indulni.

Egyebkent elmeletben, ma is minden Dx9c featuresetet kotelezoen tamogat a Windows 7/10. Ahogyan ezt a WHQL driverek is. Ami viszont itt para lehet, ha a jatek keverte a "valosagot". Ha valamit pl az ajanlasok szerint 9c alatt vertex shader vagy pixel shader koddal kellett volna megoldani, de meg lehetett oldani dx7/6 feature setet hasznalva tobb texturaval meg valami blendinggel/akarmi massal is, akkor ami nem biztos, hogy menni fog, azok ezek kokanyolt technologiak, mert ezeknek a tamogatasa nem kotelezo a driverben, ugyonakkor a Dx9 megjelenesevel ezek mindegyike deprecated lett, minden fejleszto aki ezt hasznalta, ordenare nagy warningot es noticeokat kapott a kodjara buildeleskor. Szoval az ilyen kendacsolt megoldasokat tamogato dolgokat sem neveznem modernnek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.