- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zoltanz
nagyúr
Ez tetszett (3DMark03-as totyik):
" Intel Celeron 1GHz CPU
Matsonic MS7177CT lap
256MB PS133 SD-RAM
és Palyt GeForce2 MX400 64MB55 Pont
Proci 1.7GHZ-re húzva:
67 Pont "
-
válasz Ganz-[HUN] #21692 üzenetére
Egy idő után a nagy borda is kevés lehet, de én ventit is raktam rá
A 3 test probléma nem megoldható.
-
zoltanz
nagyúr
Esetleg ha valakinél olyan gép van ami kevés a böngészőben lejátszott Youtube-hoz, próbálja ki az XBMC-t, (be lehet jelentkezni, keresés, kategóriák, előzmények ugyanúgy vannak).
Ha DXVA nélkűl játaszik le úgy is jóval kevesebb erőforrást használ így. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz DarthSun #21682 üzenetére
Én nem ragasztottam rá, csak saját lefogójával együtt rá kellett tennem, oszt by heppi, de idő után melegszik ám a borda, elég szépen. Epf... egyszer (majdnem) leégettem így egy K6/2-est, hogy Soc.A-s borda rajta volt venti nélkül. Belefeletkeztem a JazzJackrabbit2-be, menéztem a proci hőmérsékletét (kézzel), és kishíjján lesütötte a bőrt róla
Ahhoz képet, hogy a 150-es Pencijum MMX-em 3,5 óra alatt nem melegítette megPsszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz albinolynx #21681 üzenetére
Kétezer-Háromezer.
P3-massal is.Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Peter789
senior tag
válasz DarthSun #21682 üzenetére
maga a rögzítési technika jó egészen addig, amíg nem akarod leszedni... de én mégis le akartam róla tekerni, rángatni > megroppanhatott valamelyik BGA láb...
[ Szerkesztve ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
válasz tpower #21687 üzenetére
Annál már talán csak a Zalman szendvicshűtő hatékonyabb
(#21688) albinolynx : ritkulnak az ilyen darabok, retro kedvelő jó árat adhat érte, bár alapjában véve nincs nagy értéke.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
albinolynx
őstag
válasz albinolynx #21681 üzenetére
Nem PII, hanem PIII van hozzá:
cpu - 550 / 512 / 2.0V S1
mobo - asus p2b v.1.02Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.
-
snake1977
őstag
válasz DarthSun #21684 üzenetére
Simán, mivel én a hűtő ventillátor csatiját elfejetettem rádugni első alkalommal az alaplapra, és 3dmark 2001-el teszteltem, simán lefutott, a hűtő passzivan is elég volt, igaz mikor lement a teszt, akkor vettem észre, érezhetően forró volt de még nem sütött
Zoltanz: a gyári furatokon át rögzitette, de valóban szinte minden normálisabb kártyán megtalálhatóak ezek a lyukak, azért jó hogy a mérnökök gondolnak ilyenre is.
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
-
snake1977
őstag
válasz fsb1000 #21679 üzenetére
Köszi a tippet! Pár éve még nagyon hasznos lett volna az akkori cuccaimhoz, manapság meg inkább megfújatom egy ventillátorral a felületet, gondolom a régi passzív hűtésű 486-osoknál (már amin gyári ragasztott borda volt) hasonló anyagot hasznáhattak. Mindenesetre a linket köszönöm, brutálisan olcsó a mennyiségéhez képest.
Darthsun: Nemrég járt nálam egy agp-s HD3650, azon is socket A hűtő volt felapplikálva, a pcb 4 furatán át egy egy csavarral rögzitve, a kis ezermester aki készitette menetet fúrt a hűtőbe, és igy rögzitette fel, érdekes egy megoldás.
[ Szerkesztve ]
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
-
albinolynx
őstag
Asus P2B alaplap mennyit érhet? P2 van hozzá. Ha lényeges a processzor, megnézem pontosan. Minden hibátlan és tiszta (matrica, folt mentes).
Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.
-
fsb1000
nagyúr
válasz snake1977 #21677 üzenetére
Erre a célra olyan speciális ragasztó tulajdonságokkal rendelkező hőpasztát kell alkalmazni, amit a gyártók is használnak.
Az eBayról lehet rendelni néha a gyárból kilopott vagy legálisan árusított cuccot pár dolcsiért. Magyar kereskedelmi forgalomból is sikerült beszereznem hasonlót, de az finoman szólva is nem működött. Egyébként az ebayről is rendeltem 4-5 fajtát és ez vált be: [link]- Korrekt hőátadó képesség (kb. mint kommersz hűtőzsir)
- Nagyon jó ragasztó képesség (nehezebb borda sem esik le fejjel lefele vagy rázkódásra)
- Könnyen eltávolítható: felülettel párhuzamos csavarással.Amit nem tud: térkitöltés. max 0,2-0,4mm, de minden tulajdonsága romlik, értsd: idővel leesik, hővezető képesség romlása paszta vastagsággal kb. arányos.
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
Ezt az állításod nem is kell cáfolni, csak azt, hogy melegedéssel jár ha a passzív hűtéssel ajánlott alkatrészre hűtőbordát rakunk.
(Az user errornak számító felületek közötti hőátadás elcseszésétől tekintsünk el.)Rakhatsz oda bármekkora bordát , ha a PCB felőli oldal nem változik, akkor a PCB felé ugyanannyi vagy kevesebb hő fog az alkatrészből távozni és a hűtendő alkatrész és annak szilicium rétegeinek hőmérséklete is csökkeni fog valamennyire.
////////////////////////- hardcore tudományoskodó rész -//////////////////////////
Azt az egyszerű tényt kell elfogadni, hogy a termodinamikai szempontból minden kölcsönhatásban lévő anyag szerkezet hőegyensúlyra törekszik, és máig sem cáfolt megfigyelés, hogy a hőcsere iránya kizárólag a melegebb szerkezetek irányából a hidegebb felé mutat. (gyak ez a 2. tétel, nem kell túlspirázni wikiből)
Az elektronikai alkatrészek esetében általában van egy hőtermelő rész, amely mindig magasabb hőmérsékletű mint a vele termodinamikai szempontból kapcsolatban álló más hőt nem termelő szerkezetek.
Nevezzük a hőtermelő részt szilícium lapkának, amely a termelt hőenergiát először a saját tokozásnak adja át.Ha a tokozás úgy van kialakítva, hogy egyik irányban nagyobb hőellenállást mutat, akkor arra kevesebb hőenergia fog távozni, de amíg van hőmérséklet különbség, addig mindenképp lesz hőcsere is.
A másik irányba (PCB) kisebb a hőellenállás ezért a keletkező hőenergia nagyobbik része távozik ebbe az irányba Tegyünk egy hűtőbordát az amúgy passzív hűtésre tervezet alkatrész tokjára ( a nem PCB felőli oldalra)
Mi történhet?1. Helyes működés
Nagyobb felületen tud hőt leadni a környezetnek ezért csökken a tok felületi hőmérséklete, nagyobb lesz a hőmérséklet különbsége a szilícium laphoz képest, ezért több hőenergia távozik ebbe az irányba, a szilícium lapka hőmérséklete csökken. A PCB felé kevesebb hőenergia távozik. Természetesen csak minimális mértékű a változás, ha a tokozásnak eleve nagy volt a hőellenállása ebbe az irányba.2. User error.
A hűtőborda úgy lett felhelyezve az alkatrész nem PCB oldali felületére, hogy annak romlott a hőleadó képessége a környezet felé (rossz felületi csatolás -> hőszigetelés, ahogy korábban mások is írták), és a tok felületi hőmérséklete ennek következtében magasabb lett.
A következmények fordítottak, mint a helyes működés esetében: kevesebb hőenergia tud távozni ebbe az irányba, ezért a PCB felé többet kell leadni, növekszik a szilícium lapka hőmérséklete.****************
Összefoglalva: Ha kizárjuk az user error esetét, akkor normál működés közben (értsd a környezeti és PCB hőmérséklet alacsonyabb, mint a szilícium lapkáé) nem fordulhat elő amit te írtál. Különben ütné a termodinamika 2. főtételét. -
snake1977
őstag
válasz Peter789 #21676 üzenetére
Ilyet még nem próbáltam Epokittel ragasztottam fel egyszer bordát egy Matrox G200-ra, vékonyan átkenve, pár napig birta amig nem volt terhelve erősebben, azután elhalálozott
Viszont volt olyan passzív hűtésű silent pipe II-es 8600GT-m, amin a gyári hűtőpaszta olyan szinten rákövült a gpu-ra, hogy amikor ujra akartam pasztázni kitépett egy darabot levételkor a gpu-ból....BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Peter789
senior tag
válasz snake1977 #21673 üzenetére
ennek a paraszt verziója meg az ha középre teszel egy pötty szilikonzsírt, 2 sarkára pillanatragasztót és úgy nyomod rá a bordát...
annó így ment tönkre egy ecs lapom... leesett a passzív chipset borda, én meg így ragasztottam vissza. utána idővel valami nagyobbra akartam cserélni, mert eléggé melegedett tuning közben, de csak ellenállt a pillanatragasztó, nem jött le, viszont cserébe utána az egyik IDE csatorna többé nem látta az eszközöket... szerencsére garban cserélték...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
zoltanz
nagyúr
Mondjuk az álló PC házak nem éppen kedveznek a lefelé fordított VGA-knak. Tápegység elhelyezése is alulra szerelve jobb, főleg ha szellőzőnyílással is ellátták rendesen, és a házon is akad ilyen.
-
őstag
válasz frescho #21671 üzenetére
"Az, hogy a 21623 hozzaszolasban DBob butasagot irt"
Mai napig nem cáfolta senki azt, hogy azoknál a komponenseknél amiknek külső hűtésre van szükségük, a hűtőfelületre / annak közvetlen közelébe helyezik a szilícium réteget, ellenben azokat amelyeknek passzív hűtést ajánl a gyártó, ott a PCB felőli oldalon van a szilícium réteg a tokozáson belül.
A tokozás ugyanis egy nagy hőellenállású, szükséges rossz. Ráadásul drága is.
-
snake1977
őstag
Akkor hétköznapi nyelvre leforditva hiába ülök a légkondicionált szobában ha télikabát van rajtam akkor megizzadok, viszont ha egy vászon ing akkor meg nem. Tehát ha szar a hővezető réteg akkor inkább hőpajzs szerüen funkcionál, visszatartja-visszaveri a hőt.
Mondjuk a csodás low end kategóriás felragasztós bordáktól nem is kell csodát várni, designosak, de gyakorlati hasznuk nincs ha a ragasztó lefojtja a hőátadást, áramlást.
Annak idején a Zalman-nak volt két komponensű ragasztóval mellékelt bordái kifejezetten vga memória csippekre, a Váci úti Mistralnál ajánlották amikor még gef4 titánt használtam.
Illetve volt a Titan nevezetű univerzális vga cooler készlet, amiben szép kék tüskés bordák voltak aluból, olyan tré ragasztóval hogy ha rendeszeresen használtam túlhúzva a vga-t és melegedett hosszabb ideig a memória, szépen lepotyogtak, jó példa ez a low end kategóriára....BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
fsb1000
nagyúr
válasz frescho #21671 üzenetére
"Ha mar tudomanyosan akartad"
Én nem akartam tudományosan semmit, de ettől még tény amit az első idevágó hsz-emben írtam.
A Termodinamika 2. főtételét üti az amit a srác írt.
Aztán hogy te miből mit kombinálsz magadnak, meg entrópiázol, az engem hidegen hagy.Pontosan az ilyen csűrés csavarások miatt nincs már kedvem a PH! oldalain nem szubjektív dolgokról beszélgetni.
Néha nem álom meg, hogy jelezzem, valami nem stimmel, de a mostani esetet is megbántam.
Keres magadnak más vitapartnert, ha hőtanról akarsz értekezni. Vedd úgy hogy elismerem, nem értek hozzá és hülyeségeket írtam. Neked meg mindenben igazad van. -
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21670 üzenetére
Idekevertel teljesen feleslegesen a termodinamikai foteteleket. Trivialis mind az 1 tetel, hogy annyi hot kell elvezetni, amennyi belep a rendszerbe es az is (2. tetel), hogy a meleg felol tortenik hoaramlas a hideg fele.Ennyit kellett volna leirnod. Az, hogy a 21623 hozzaszolasban DBob butasagot irt, azt egy sima hoellenallassal (elektronikai analogiaval parhuzamos kapcsolas) lehetett volna cafolni.
Ha mar tudomanyosan akartad, akkor ugy is valaszoltam. De most megkerestem egy kozepiskolas tankonyvben:
1. Minden termodinamikai rendszernek van két olyan állapotfüggvénye: S és
T (ahol T csak a θ empirikus hőmérséklet függvénye), melyek
segítségével a rendszer bármely kicsiny kvázistatikus és reverzibilis
állapotváltozása esetében a felvett hőmennyiség δQ = TdS alakban
fejezhető ki. Az S állapotfüggvényt entrópiának, a T-t pedig abszolút
termodinamikai hőmérsékletnek nevezzük.
2. Valóságos (spontán lejátszódó) folyamatok esetében a magára hagyott
rendszerek entrópiája csak növekedhet.Ezt kovetoen ugy erzed, hogy neked van igazad...
Ennyit a hadovalasrol.
Pontosabban nem csak ennyit, mert volt az elmult heti tobbszori rendszeres, arrogans megnyilvanulasod utan, amit az itteni "PH! színvonal"-lal rendelkezo kozossegre es kozvetlenul ram is tettel arra kernelek, hogy ne reagalj a "hadovalasaimra". Sot, ha teheted hanyagold ezt a szerinted reszrehajlo, korlatolt, "szemellenzős" tarsasagot, mert ugyis folosleges nekunk feltarnod az igazsagot. Hogy a szavaiddal eljek: "Már leszoktal arról, hogy itt a PH!-n alapdolgokat magyarázgass." A tudasunk is csak "a kiskegyedből lett ollózva".
https://frescho.hu
-
fsb1000
nagyúr
válasz frescho #21669 üzenetére
Ez a te gondolatod, én másként gondolom.
Ha vágnád a témát, akkor nem hadoválnál entrópiáról. Kb 1 értelmes mondatban le lehet írni miről van szó, ami a hőenergiával és hőmérséklet különbségekkel kapcsolatban itt fontos lett volna.
**
Egyébként sajnálom, hogy beleszóltam - nem kellet volna, de nem zavar ha te kötekedésnek véled.
Nem akadémiai szintű dolgok ezek és semmi sem függ tőle, legalábbis semmi lényeges. -
Turulbir
tag
válasz Peter789 #21663 üzenetére
Áhhhh ennyire vak lennék Pedig egy itt van a kezembe egy másik meg a gépbe...
Az átalakítástól azért félek egy picit, mert azon a fél tucat képen, ami van róla a neten, vagy csak integrált van rajta, vagy csak foglalat, a kettő együtt sosem; és az integrált procin össze van forrasztva néhány szomszédos láb. -
Peter789
senior tag
válasz Turulbir #21662 üzenetére
valahol olyat olvastam ezekre, hogy az ebbe a foglalatba való procin van egy plussz láb, ami automatikusan letiltja az integrált 386-ost, ha berakják a helyére. de az is lehet, hogy jumperrel kell az adott példányon, nemtom, de leforrasztani biztosan nem kell...
a kiosztása oda van szitázva a 8 bites ISA slot alatti csipp mellé - bár picit zavaros a pozícionálása, de túl nagy bajt nem lehet okozni gyors próbálgatással... így tippelném: bal felső 4 a turbo és power LED, nyugodtan dugd rá a LED-et, fordított polaritás nem árt neki, csak egyszerűen nem fog világítani. utána 1 tüske kimarad, majd az 5-6-7 a turbo kapcsolóé, 1 tüske ismét vak majd a 9-10 a reset. a külső sorban talán az 1-5 a keylock kapcsoló, 1 vak, a jobb 4 pedig a speaker
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21660 üzenetére
A magasabb entropia felol megy a ho az alacsonyabb fele. Szerinted az altalam irt kondukcio, konvekcio mirol szol? Azt viszont megjegyeznem, hogy a tetel elszigetelt rendszerrol szol, ami itt nem igaz, mert kivulrol melegitjuk a GPU-t. A tetel azon alapigazsagat, hogy a meleg fogja felmelegiteni a hidegebb (alacsonyabb entropiaval rendelkezot), itt senki sem vitatta. Az nem lehetseges, hogy a hideg hot adjon le a meleg fele, hacsak nem fektetunk be tovabbi munkat, amivel erre kenyszeritjuk, de ekkor ugye nem zart a rendszer, ahogy eetunkben sem (pl. hutogep). Na meg a mechanikai munka az entropiat fogja emelni, mert maga is hoenergiava alakul.
De ismet ott tartunk, hogy az elmeleti tetellel nem tudsz szamolni, mig a gyakorlatival igen. Attol, hogy a meleg helyrol megy az energia a hidegebb fele, nem tudod kiszamolni ennek a merteket, a 2. tetel nem adja meg az energiaaramlas sebesseget. De az ezzen alapulo 3 albetettel mar igen.
Kb. annyit irtal, hogy telen hidegebb van, mint nyaron es a hideg idoszakot meleg koveti. Ez igaz, de tul altalanos. A kartyanal semmi ertelme elohozni, inkabb a hoaramlas es vezetes az, amire szukseg van. Pelda, hogy mire gondolok:
Tudjuk, hogy a meleget el kell vezetni (2. tetel pipa) Ennek merteket a hoellenallassal lehet szamitani. Ez tobb dologtol fugg:
kondukcio (paszta, ragaszto, aluminiumborda, valamint az erintekzo feluletek nagysaga alapjan szamithato, K/W-ban megadhato)
konvekcio (Hutoborda holeadasi tenyezoje: Tapasztalati keplettel, katalogussal jo kozelitessel szamithato, illetve nagyon jol szimulalhato CAD programokkal. Fugg a borda alakjatol, hutokozeg, pl. levego sebessegetol, homersekltetetol. Nehany pontot felveve a kritikus tartomanyra ki lehet valasztani a megfelelo bordat.)PErsze szokas forditva is csinalni. kb 4m3/perc legaram lesz a ventitol, 50 fokos hazra meretezunk es 55W-ot zabal a GPU. A max homerseklete a GPU-nak 85 fok lehet. Magyarul (85-50)/55=0.63K/W hutoborda kell az adott legaram es homerseklet tartomanyra. Ezt kicsit felfele kerekiti a mernok, hogy porosodhasson oszt kalap kabat. De hogy a thermodinamikat magasrol nem fogja vegiggondolni az is tuti.
[ Szerkesztve ]
-
Turulbir
tag
Újabb kérdés: Forrasztott procis 386-os lap átalakítható cserélhetősre? A proci (AMD 386DX40) mellett ott van a foglalat helye, csak nincs beültetve.
486DLC menne bele 387-el együtt. -
Turulbir
tag
Szerintetek melyiket (Trident 8800CS vagy Tseng ET4000AX) rakjam a 386-osomba?
-
frescho
addikt
válasz fsb1000 #21652 üzenetére
A termodinamika tetelei termeszetesen mindenre ervenyesek
0. tetel: A rendszer egyensulyban van. Ez minden esetben igaz
1. tetel: max annyit lehet kijelenteni, hogy az elektromos energai hove alakul es az adott hoenergia valahova leadodik. De ez nem ad a hutofeluletek es hoaramlasrol semmit, csak az energiarol szol. De ennek a tételnek alapján lehet felírni a be és kimenő elektromos=hőenergia tételt és ebből azt, hogy mennyit kell leadnia a cuccnak bármilyen módon
2. tetel: Entropia mindig csak no magara hagyott rendszernel. Melegszik a levego, de meg mindig nem alkalmas kozvetlen szamitasokra.
3. tetel azt hiszem Nernst itt erosen nem relevansSzoval elvileg igazad van es fel lehet a segitsegukkel teoretikus dolgokat irni, de sokkal jobb valami egyszerubbet hasznalni. Vagy le kell modellezni (ezt teszik jobb helyen), vagy a hőátadáshoz tartozó gyakorlati képleteket lehet használni. (Érdemes megjegyezni, hogy végülis itt is az első tételről van szó, a hő adott rendszerben átvándorol máshová, de a mennyisége nem változik.)
Szóval érdemesebb a kisebb hatókörű, de itt sokkal relevánsabb dolgokat nézni:
hővezetés (kondukció) Szlicium -> tok -> ragasztó -> hűtőborda (A nyák irányában leadott hő is hővezetéssel történk.)
hővezetés (konvekció) hűtőborda -> levegő (víz)
hősugárzás (szerintem ez minimális)Mai mottó: Mindenki hulye, csak en vagyok helikopter. Lassan katt szintjet utod meg.
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
Már leszoktam arról, hogy itt a PH!-n alapdolgokat magyarázgassak.
Nekem aztán tök mindegy kinek milyen tévképzetei vannak a hőtannal kapcsolatban.
Az a meglepő (lásd vízhűtés fórum), hogy műszaki diplomások vagy ilyen jellegű felsőoktatási intézmény diákjai is képesek inkompetens elképzelésekhez ragaszkodni. -
fsb1000
nagyúr
-
-
Peter789
senior tag
-
djculture
félisten
válasz spista222 #21637 üzenetére
Elvileg ez volt a legnagyobb:
Family Intel Pentium III
Model number ? 1BGHz
CPU part numbers 80526PZ1000256 is an OEM/tray microprocessor
BX80526PZ1000256 is a boxed microprocessor
Frequency ? 1000 MHz
Bus speed ? 133 MHz
Clock multiplier ? 7.5
Package Single Edge Contact Cartridge 2 (SECC2)
Socket Slot 1 / SC242
Introduction date Mar 8, 2000
Price at introduction $990[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
válasz fsb1000 #21638 üzenetére
Jelen esetben elektromos áram (munkavégzés) hatására melegedő, szilícium alapú elektronikai komponensekről beszéltünk.
Azok nem hűlnek a környezetükhöz képest alapértelmezett működési tartományban, hogy onnan terjedjen a "hő" a környezetre.Így az egyetlen felhozott okfejtésed továbbra se helytálló a jelenlegi témában.
-
spista222
addikt
Egy kérdés
Melyik a legnagyobb nem átalakítós SLOT1-es Processzor?ramsünikre visszatérve:
Vegyük az első esetet:
Van hőleadás a panel felé és a levegő felé.
A panel felé nem változik a hőellenállás ha rakunk rá bordát így azt vehetjük állandónak az eredő ellenállás ennél csak "jobb" lehet.
Ha megfelelő minőségű és a lehető legvékonyabb ragasztót vagy GAP-PAD-et használjuk (távolságtól függően) akkor csak javulhat a hőleadás. De ha nagyon vastag/rossz minőségű vagy akár nem is az akkor már lehetséges hogy szigetelőként viselkedik ezzel rontva a hőleadást ergo melegebb is lehet a chip.Az olyan nagy kártyáknál azért már az is kérdéses hogy a ram adja le a hőt a hűtőfelületre vagy a GPU fűti a memória chipeket.
[ Szerkesztve ]
-
-
Peter789
senior tag
válasz zoltanz #21631 üzenetére
erre gondolsz?
To the left side of the cooler we apply some thermal pads for VRMs
hasonló van szerintem a sapphire 4850-em gyári hűtőjén is. ez más mint az olcsó szivacsos, inkább csak rontó cucc... valami puha gumiféle, amiben nagyon kevés a levegő, így valamennyi hőt tényleg képes átvezetni. bár nem igazán értem hogyha ezen a vízhűtő blokkon ilyen faxán kimérték a ramokhoz azokat a kiugró padokat, akkor a VRM-eknél miért nem ugyanolyan, ott miért a jóval gyengébb hatásfokú megoldást alkalmazzák?
(#21632) Rive válasza Peter789 (#21627) üzenetére
igen, ez a jobb megoldás, valami gumis hatású anyag. de olcsó ramhűtőnél találkoztam már sokkal bubisabb, szivacsszerű megoldással is, ami garantáltan csak kitölti a teret és hőszigetel, nem hőelvezet. cirka olyan volt, mint a polifoam...
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz zoltanz #21626 üzenetére
"Én azokat szidom amik a kommersz Ram hűtőbordák alatt vannak (2-3-4 mm)"
Azok nem véletlenül vagy rossz tervezés következtében 2-3-4mm vastagságúak, mert nem csak hővezető szerepük van, hanem a szerelt alkatrészek magasságának kiegyenlítését is elvégzik.
Ezért mezei hővezető pasztával helyettesíteni a legtöbb esetben olyan hiba amely jelentősen rontja a hűtés paramétereit. -
Rive
veterán
válasz Peter789 #21627 üzenetére
...rugalmas szivacsos vackok...
Efféle rugalmas hővezető lapokat használunk mi is néhány helyen teljesítményelektronika és hűtés közé: kétségtelenül messze nem olyan jó, mint a paszta, de a sima levegős kontaktnál sokkal-sokkal jobb.
Nem kétlem, hogy előfordulhat kókány vagy hamisított cucc, de ezt szemre elég nehéz megmondani. Amikkel eddig találkoztam videobigyulákon, azok rendben voltak.
Pl. ilyen.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Peter789
senior tag
ez így elég nyakatekert, gondolt át újra... a hő arra megy, amerre kisebb a hőellenállás. a borda nem egy mágnes ami rabulejti a hőt a csipp belsejében, ha közelít hozzá de nem fekszik fel rajta...
a gond ott lehet, ha a tokozást arra tervezték, hogy részben a PCB felé, részben pedig a csupasz csipp felülete adja le a felesleges hőt, és mindez kap a nyakába egy gagyi szivacsosan felragasztott bordát. akkor onnantól kizárólag a PCB felé tud távozni a felesleges hő, ami a dizájnos borda alatt lehet hogy túlmelegedést okoz...
-
Peter789
senior tag
mint a proci pasztázásánál, úgy a ragasztásnál is az a fontos, hogy minden levegő ki legyen szorítva a rétegek közül - a köztes cucc csak rontani tud a hatásfokon, tehát lehető legvékonyabb rétegnek kell a fém és a tok között maradnia, minden levegőbuborékot kiszorítva
viszont sok vidkártyánál, kommersz ramnál rugalmas szivacsos vackokkal ragasztják fel a bordákat. no ez borítékolhatóan csak rontani tud a pőre csipp hőleadásához képest, dehát ugye a marketing nagy úr, ha vérpistike a bordás típusért hajlandó pár ezressel többet áldozni, akkor ragasztanak rá bordát akkor is, ha nélküle egyébként jobb lenne
szóval szerintem részben mindenkinek igaza van: vannak jól rögzített hatékony hűtések, és vannak gagyin felrakott dizájnhűtővel ellátott vidkártyák, rammodulok stb stb a piacon, ami erős tuning mellett akár az alkatrész korábbi halálát is okozhatja...
-
zoltanz
nagyúr
válasz tpower #21622 üzenetére
Én azokat szidom amik a kommersz Ram hűtőbordák alatt vannak (2-3-4 mm), ami egyben ragasztó (egyben tartja is a bordát/blokkot), de előfordulnak profibb cuccoknál is csak ritkább.
A jobbik a vékony milliméter kisebb vastagságú, kvázi mint a paszta olyan, és nem annyira ragasztó, (nem kell tartania semmit, arról pánt, csavar stb. gondoskodik).[ Szerkesztve ]
-
őstag
Teljesen helytálló zoltanz véleménye.
Nem mindegy ugyanis hogy adott memória úgy lett maga is tervezve, illetve a PCB layout kialakítva hogy a memória felső, PCB-vel átellenes oldalára kerül passzív borda hogy növelje a sugárzott hőleadást.
Ha nem előírt hogy extra hűtőfelület kell a alkatrészre, akkor jellemző hogy a die a tokozáson belül a PCB-hez igen közel kerül, illetve a layout is úgy kerül kialakításra az eszköz alatt hogy a PCB felé minél több hőt vezessen / sugározzon. Amint kerül a memória tetejére egy kisebb hőellenállású extra test, akkor a hő nagyobb része arrafelé fog elvonódni. Ezzel csak az a gond, hogy jóval nagyobb viszont a tokozáson belül az a nagy hőellenállású réteg ami miatt ilyenkor viszont mégis jobban melegszik összességében a komponens.Megint más a helyzet ha gyárilag úgy van specifikálva a komponens hogy hűtést igényel, és ennek megfelelően a tokozás kívül-belül is úgy van kialakítva.
-
fsb1000
nagyúr
válasz zoltanz #21617 üzenetére
Szerintem sem jól gondolod.
A tranyó, csip vagy felületszerelt ramok hőleadó felületét megnöveli a hűtőborda. Ez szinte mindig alacsonyabb üzemi hőfokot eredményez.
Az alkatrész és a borda közötti hőátadás lehet kritikus, de erre a célra vannak megfelelő ragasztóanyagok fólia vagy gél formában is. -
tpower
tag
válasz zoltanz #21617 üzenetére
és ami gyárilag így jön ki????
az direkt így csinálják, hogy jobban melegedjen?
az összes nagysebességű ramnak van hűtése gyárilag (nem vga-n).
régen még a gpu-n is ragasztva volt a borda.
ezt inkább gondold át újra[ Szerkesztve ]
Rühellem azokat, akik nem tudnak üzenetre válaszolni.....
-
zoltanz
nagyúr
válasz bacsis #21616 üzenetére
Hogy általában ezért nem melegszenek, de ha mégis a bordákat meg ilyen ragacsos, csiríezes megoldással (nemhogy áfonya lekvár vagy valmi jobbat liszenszelnének hozzá) rögzítik ami tovább rontja a helyzetet (nem vezeti hőt, viszont szigetel és hamarabb melegszik tőle a Ram, jól néz ki de semmit nem ér, sőt).
[ Szerkesztve ]
-
bacsis
Közösségépítő
válasz zotyesz66 #21611 üzenetére
a memóriák is pusztulnak rendesen.. van nekem is egy All in Wonderwes 9800PRO-m úgy vettem hogy pár perc után csíkozik...
gépbe beraktam, fut a 3Dmark tök okésan, le is futott, elindítom mégegyszer, na akkor már feléig jutott csak a tesztprogi, télleg csíkozott.. megfogtam a memória IC-ket é sütöttek.. szépen ragasztottam rájuk jó nagy réz bordákat, pillanatragasztóval raktam fel mert olyan nagyok hogy lepotyogtak a saját súlyuk miatt na utána már nem csíkozott a kártya nem kellett a RAM frekijét sem visszavenni -
zotyesz66
őstag
válasz bacsis #21610 üzenetére
Nem rossz az! Nekem Hercules volt, de tök ugyanilyen, mivel referencia az összes, tehát Built by ATi. A 256 bites memória megvan, és az enyém legalábbis feloldható volt, teljes értékű 9800 Pro lett belőle. A memóriák is rendes órajelen mennek, nem butítottak. Ezeknek az volt a hibájuk, hogy a hűtés nem bírta sokáig, és ha leállt a venti, annyi volt a kártyának. Ja, és pont ezért ritka, mert rengeteg megdöglött belőlük.
[ Szerkesztve ]
-
zotyesz66
őstag
válasz albinolynx #21606 üzenetére
Úgy legyen! Nekem végül is van már két MVP3-as lapom, csak akkor vennék még egyet, ha Epox MVP3C2-nek vagy G2-nek hívják.
-
albinolynx
őstag
Köszönöm!
Ha minden jól alakul, jövő héten átveszik tőlem itt a fórumon. Úgy érzem jó kezekbe fog kerülni.
-
snake1977
őstag
válasz albinolynx #21602 üzenetére
Persze sokat nem ér senkinek sem, csak egyre kacifántosabb beszerezni már ezeket a holmikat, nekem is van egy 5ALI61 rev.F lapom, 1000ft-ot kináltak érte, hát nekem ennyibe inkább elfér a polcon, bár azóta már komplett gépként üzemel.
Ebben a konfigban ami értéknek számít az az alaplap, és a vga, talán még a cpu is, a többi nagyon kommersz dolog minimális értékkel bír....BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
fsb1000
nagyúr
válasz albinolynx #21602 üzenetére
Árat nem mondanék, mert csak eszmei értéke lehet.
Ahogy alakul... ezt csak gyűjtőknek tudod elpasszolni, bár szerintem nem túl ritka alkatrészekből áll. -
Peter789
senior tag
válasz albinolynx #21599 üzenetére
(#21602) albinolynx
engem akár érdekelhet is, szeretnék egy VIA MVP3-as lapot is a vidkártya gyűjtemény teszteléséhez, de árban nem tudom mi lenne az elképzelésed nagyságrendileg. múlt év végén egy tualatin P3 1266 + asus TUV4X lap + 1.25GB RAM + Radeon 9550 + üres ház félkonfigot vettem 4e pénzért, szóval 5-10e-et biztosan nem adnék egy K6 félkonfigért...
[ Szerkesztve ]
-
albinolynx
őstag
válasz fsb1000 #21600 üzenetére
alaplap: shuttle VT82C598MVP
(kondik-, cmos elem hibátlan)processzor: amd k6-2 / 266AFR 2.2V CORE / 3.3V I/O - A 9826GPHW (1998)
hűtő: 60x60mm-es alapterületű, 40mm magas alumínium borda egy leszorító kengyellel + 60mm-es spire csapágyazott ventilátor (3 pines)
vga: 2x AGP sebességű G740B 8MB, passzív
hangkártya: creative labs CT4810
hálózati kártya: 3Com 3C905C-TX-M
Hátlapi takarólemezre csavarozott COM- és LPT port kimenetek (alaplaphoz kábellal csatlakoznak).
Ha megtalálom, akkor további 2db azonos 64MB-os, tesztelt SD-RAM modul.Ennyi lenne a gép. Más alkatrészem nincsen hozzá.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Villanyszerelés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest