- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bacsis #71900 üzenetére
Nem egyforma a kettő NV31 NV36 bár specre egyyeznek de mégis 10w van közöttük ami éppen elég ahoz hogy throtlingoljon.
Illetve nevezd át a 3dmark01 exéjét, van gyanúm arra hogy a driver optimalizál valamit.
2m tranyó is lehet a hunyó bár szerintem az lehet valami extra videógyorsítás lesz.
GPUZ-ben ne bízz meg, simán elképzelem hogy egy pipe le van tiltva akkor mocsokságok vannak mobil gpu-k terén és abból kijöhetne ennyi. Ha valamelyik kártya DELL vagy akár milyen oem azok meg szeretnek spec-en kívül állítgatni dolgokat. -
válasz
bacsis #70090 üzenetére
Szerintem igen. A Win98 jellemzője hogy újratelepítés esetén ha célnak az eddig is létező könyvtárát adod meg, akkor frissítést végez. Tehát ha Magyar Win- el frissíted, a végeredmény Magyar lesz, és a drivereket megtartja. Maradhatnak benne az újabb, upgradelt fileok miatt Német töredékek, de tapasztalatom szerint ez a működést nem befolyásolja. Például a Magyar Win98SE- re ráhúzva az UOSP, Hunglish nyelvet eredményez, de teljesen jól működik.
A drivereket tehát megtartja, de nem árt ha megvannak az eredeti meghajtók, hátha mégis bonyodalom lenne a frissítés során, bár nálam az ilyen sima ügy szokott lenni, annyi hogy Németet nem abajgattam még, de elvileg azon is jónak kell lennie a procedurának. -
-
alvaro
senior tag
-
Bile Demon
őstag
-
válasz
bacsis #66389 üzenetére
A game port báziscímet használ. Elvileg megy 2, csak különböző címen legyenek. Használtam régebben 2 Blastert 1 gépben, de csak az egyikhez tettem fel a game drivert. Már Blaster-GUS kombinációban vannak azok a gépek, de asszem csak a Blasterhez van fent a Gameport for joystik meghajtó (Win98), DOS alá meg nem kell semmi, de 98 alatt lehet ellenőrizni hogy aktív-e mindegyik.
szerk : ja és van amelyik lapon/IO kártyán van integrált game port, ott be lehet azt is fogni a buliba.
-
-
válasz
bacsis #65133 üzenetére
A @3GHz Northwood akkor abból elvileg kiszed mindent, ahogy a kártya órajeleit és 4/4- es felépítését nézem.
Jók ezek a Radeonok, bár a hűtésük csapnivaló - a 9800 is fog kapni 7centis sufniventit, meg sünöket (az ajánlatod szerint).
A 7000- esből már van a gyűjteményemben PCI/AGP is. A 7500/8000/8500/9000/9500- as sorozatot kell már csakbeszereznem. 9700Pro is van, de az behalt, ahogy a nagykönyvben megvan írva, dísznek jó. A köztes modellekből is van, 9200/9250/9550, de ezek eléggé hurka kiadások. A light 9800 és a 256bites 9800SE már tűrhetőek.
A 9800- at meg majd 939- ben (asszem az a legnagyobb AGP lapom) lehet meghajtani jobban, bár AGP- s 775- ben, Core2Quad- al mégjobban kifutja magát, ahogy láttam, 20k fölé megy a 3DM2001. Esetleg még P4EE mellett, de abban drivercsere kell, mert NVidia kártya van benne (a 939- ben HD3850 AGP, az a driver gondolom tudja a régebbi 9800Pro- t). Hoppá még a 462- es is megtekerné tűrhetően. Bár ezek csak mellékvágányok, az AGP1-2x- es lapokban, abból is az SS7- ben a legkirályabb, ahogy a gyenge FX sorozat is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
bacsis #65136 üzenetére
Az ATI/AMD most is tud drivert írni.
És ami a legfontosabb, hogy folyamatosan hangolják, eddig ez minden generációnál így volt, Radeon 9800 óta van hozzájuk szerencsém.
Ami szintén nem elhanyagolható, hogy a régebbi generációs Radeonoknak is szép hosszú ciklust adnak driver szinten, pl. a 7 éves HD 5670-em a mai napig használható W10x64 alatt is.
A többit meg Ranagol_5 fórumtárs megírta. -
alvaro
senior tag
válasz
bacsis #65010 üzenetére
Mint ahogy a 32 bites ramokat is
És mindez pont helyére is kerülne, ha betölteném valamivel a Socket3-at ott középen. De az nagyon poéngyilkos megmozdulás lenne... Így, 16 bites busszal, 387SX FPU-val, és a chipsetről lekötött VLB-vel nagyon egyben van az egészEgyébként teljesen jól megy Ark kártyával. Egy S3 805-tel próbáltam még, azzal viszont fura bevillanások voltak Doom alatt, de nem vagyok biztos, hogy a kártya százas, előtte bővítettem teszteletlen ramokkal.
-
alvaro
senior tag
válasz
bacsis #62904 üzenetére
Persze, szoktam 83/leggyorsabbra tesztelni EDO-kat, különben már nem bírnék velük
Aztán összesen 1 lapom van, amiben ilyet használok, de ahelyett is simán mehetne bele SD
100-on még sose próbáltam EDO-t. Talán nem annyira mindentől elrugaszkodott, csak az értelmét nem láttam
De mondom, mivel tök aszinkron (tehát órajelet nem kap), ha lassabb időzítéseket állítok be neki, gyakorlatilag osztom az órajelét. Ha 100-on vissza kell lépni x-2-2-2-ről (x+1)-3-3-3-ra, máris majdnem olyan, mintha újra 66-on lennék x-2-2-2-vel. -
-
arn
félisten
válasz
bacsis #62605 üzenetére
azt hittem a 4x4 screamerrol beszelsz... amugy 1024x768 32bitrol van szo. a 32 bit eleve sok egy 99es kartyanak. butitani mindent lehet, de te nem tudom hogy vagy vele, de ennyi ev tavlatabol szeretnek vele normalis minosegben jatszani
sot igazabol anno is hasonlo gepem volt, igy plane nem szeretnek egy lassan 20 eves szinthez kepest visszalepni.
a k6-3 is eleve vagy felet tudja a p3nak (dos alatt jol porog).
-
Frawly
veterán
válasz
bacsis #62516 üzenetére
Akkor bootoláskor próbálj belemenni az SCSI vezérlő BIOS-ába, írja mit kell nyomni, erre előjön egy text interface-es beállítómenü, hátha ott tudod állítani, hogy milyen IRQ-t igényeljen.
De mondom, nem hiszem el, hogy egy 486-os alaplapnál a BIOS-ban nem tudsz kézi IRQ kiosztást csinálni. Milyen lap is ez pontosan?
-
törölt tag
válasz
bacsis #62524 üzenetére
Közben megoldottam másképp. Megtaláltam az UniFlash programot (orosz fejlesztés) és lementettem az eredeti rom-ot.
Kerestem egy megfelelő (128kB/5V) flash chip-et, majd bekapcsolt állapotban csináltam egy rom-ic cserét. A programban redetect chip és az új tartalmat beleírtam a másik chip-be.
Így most megvan az eredeti rom ic, eredeti rom és benne van egy másik ic másik rommal(És még a programozómat sem kellett előbányászni)
-
válasz
bacsis #62506 üzenetére
De valamennyire hat rá a PnP...
Most PIII- as van bekapcsolva de a kései 486- ban is talán van olyan a biosban hogy PNP/PCI CONFIGURATION->Resources controlled by : Manual->IRQ9 : Legacy ISA ** IRQ5 : Legacy ISA
A nyomtatóportot pedig le kell tiltani az INTEGRATED PERIPHERIALS- ban. Ha az Awe32 félPnP- s akkor később kell belőni, ha nem akkor IRQ5- re jumperolni és kivenni a gépből. Ha van hálókártya az is fél PnP- s, hidegen hagyja az IRQ9 ISA belövés, rátelepszik, a hálót nem zavarja hogy a csalós IRQ9 a 2- essel is láncolva van, így rejtetten timerrel is (most esik le hogy a timming problémákban ez is közrejátszhat). Mehet a SCSI, ha műkszik (IRQ7- re megy talán), akkor jöhet az Awe, ha jumperes akkor vissza a gépbe, ha a félPnP- s, akkor IRQ5 vissza PCI/PNP- re, a CTCU/CTCM- el belőni 220,5,1,5- re, valamint a CTCU- ban le tudod tiltani az IRQ11- es IDE vezérlőt, feltéve ha nincs rákötve optika, ekkor nincs rá szükség, csak zavar. Ekkor erre is tud ugrani a SCSI, vagy a 10- esre, ha a háló bekapta a 9- es csalit. Ha nincs PS2 egér akkor az IRQ12- őt is tiltsd le, felszabadul mégegy. A gyakorlatban így ki tudtam küszöbölni az ütközéseket. -
válasz
bacsis #62465 üzenetére
Azt nemtom hogy a vírus okozza-e. De ha az csak az MBR- ben van, akkor meg lehet próbálni hogy egy víusmentes floppy- ról índítasz, melyen van Fdisk, aztán kiadod az Fdisk /mbr parancsot, ez újraírja az MBR- t, FAT- ot nem bántja, tehát a fileok megmaradnak. Persze fertőzött file indításával ismét visszatelepedhet az MBR- be, de ez tipp mert nem ismerem ezt a vírust, szerencsére nem találkoztam vele.
A formázás hatástalan mert az csak a FAT- ot teszi alaphelyzetbe, MBR- t nem írja, a partícionálás majd format lehet eredményes, persze mindkét esetben törlődnek a fileok.
-
Hosssszu
őstag
válasz
bacsis #62458 üzenetére
Örülök hogy segíthettem.
Hát szerintem másik irány, de tilts le mindkét irányba (386, vagy 486?) BIOS úgy is kiírja hogy van-e LPT, vagy COM port.
Meg ugye, attól függ honnan nézzük a jobb-bal oldalt.
IRQ a jp12 jumperrel állítható. Szerintem mindegy (5 ne legyen a blaster miatt), az a lényeg ha több LPT port van, akkor ne legyen egymáson az IRQ (meg persze mással se ütközzön).
-
Hosssszu
őstag
válasz
bacsis #62453 üzenetére
Tessék parancsolni:
Hát az én olvasatomban így fest a dolog:
JP9 konfigurálja a COM és LPT portokat.
Az első kettő jumper a COM1-et, a 3,4 a COM2-t, az 5-6 az LPT portot.
Az első oszlop jelöli hogy legyenek a jumperek.
Felülről lefelé nézve:1-2 jumper:
1-2 ha jobbra van (vastag jelölés), akkor a COM4 lesz a egyes serial port.
1-2 ha balra-jobbra van, akkor COM1 lesz az egyes serial port.
1-2 ha jobbra-balra van, akkor COM3 lesz az egyes serial port.
1-2 ha balra van (vastag jelölés), akkor COM1 kikapcs.3-4 jumper:
3-4 ha jobbra van (vastag jelölés), akkor a COM3 lesz a kettes serial port.
3-4 ha balra-jobbra van, akkor COM2 lesz a kettes serial port.
3-4 ha jobbra-balra van, akkor COM4 lesz a kettes serial port.
3-4 ha balra van (vastag jelölés), akkor COM2 kikapcs.
(Mostani elrendezésnél egyik felállást sem látom, azért írtam hogy szerintem gond van a COM2-vel)5-6 jumper:
5-6 ha jobbra van (vastag jelölés), akkor LPT3 lesz.
5-6 ha jobbra-balra van, akkor LPT2 lesz
5-6 ha balra-jobbra van. akkor LPT1 lesz.
5-6 balra van, akkor LPT kikapcs.Remélem tudtam segíteni, meg persze azt is hogy jól értelmezem a táblázatot.
Mégvalami: mindig felülről nézd a jumpereket, mert a legalján van egy 7. jumper, ami már nem tartozik a táblázathoz.
-
flymi
addikt
válasz
bacsis #62360 üzenetére
Látod ezt nem is csodálom, de egy Furmark teszt után legalább nem kell fűteni egy pár óráig. Gondolhatod, mikor a dupla gpu-s kártyákat teszteltem nyáron a padlásszobában és két asztali ventilátor fújta telibe a tesztvasat... De az idén már lesz légkondi. Most hétvégére ígérkezett a klímás srác.
3870x2, 4850x2, 4870x2, gtx295, 9800gx2, 8800gtx és Ultra ezek mind-mind eszméletlenül melegszenek, gondolom nem kell bemutatni senkinek főleg az utóbbi kettőt. Azért ezeket írom, mert ezekkel volt tapasztalatom. Egy gtx260 és minden ami nincs csúcsra kihegyezve de mégis a hőskorból származik, azok viszont tűrhetőek hőfokilag. Viszont az idő múlásával hangilag lesznek csapágyasak majd végül beállnak, mint a gerely. De hát neked mondom?!Az ECS lapot meg visszavenném ha majd egyszer... Hiányzik egy Xabre (még ha csak alaplapi integrált is) a 2002-es gyűjtimből...
Oké, hogy a Xabre kártyák nem voltak túl gyakoriak, de hogy ennyire ritkán lehessen belebotlani egybe, a fene se gondolta volna, mikor zöldfülűként eladtam anno a lapot... Egy Xabre 600-as behúzása főleg Soltek vagy Triplex kivitelben egyenesen mission impossible. 5 év alatt talán ha egyet láttam, gondolhatjátok mi pénzt kértek érte... Esélytelen volt. -
Ganz-[HUN]
addikt
-
válasz
bacsis #62313 üzenetére
Ééés problem solved!
Az egész napom ráment, de megvan!
Kezdjük az első nyűggel... Keyboard bad!
kikerestem kép alapján az alaplap leírását JP8 keylock
Szépen dobtam rá egy jumpert és már megy is
MFM mizéria.. hogy pontosan mi xopatott a 386 alaplapokkal, miért fagyott FDD bootnál ha bekerült az MFM kártya, nem tudom, most nem is érdekel.. egy 486DX4 nem fagyott... abba berakva szépen 1,44-es FDD-ről indítva a rendszert mélyformáztam/partícionáltam/formáztam a HDD-t, majd az keyboard feloldott lapba vissza raktam a HDD-t kártyástól kábelestől, és már megy is -
-
-
válasz
bacsis #62307 üzenetére
Csak tipp hogy nem jumper/DIP kapcsoló okozza. XT- vel kevés a tapasztalatom, de speciel az egyetlen XT lapom szintén a billentyűzetre háklis, ha nincs bedugva, nem indul - fekete képernyő, tehát a POST is megáll még a video előtt. Ha be van dugva a bill, akkor meg rendesen megy. A leírásában nem szerepel billentyűzettel kapcsolatos beállítás.
-
válasz
bacsis #62284 üzenetére
A Plexidoboz+ezüst Geil- ből nekem is van, mondjuk ez csak 400- as. Viszont 8800GTS- em soha nem is volt
. A régi 939- es topikodat belinkelem azért, hátha valaki még nem járt ott, vagy feléled egy kis frissítéssel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged