- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- BMWFan: Akasztófa
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gergosz2: Emlékezzünk!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
UT2004 alatt gyorsabb amúgy a TX, valszeg a több pipe ott jobban számít. Valamint a tuningot is elég jól bírja, csak sokat nem mertem adni neki, mert kis venti van rajta. A 3DM2001 meg csalós gyakran, a P4- el még HD3850AGP- vel sem tudtam elérni a 30k- t. Ryzen+PCIe7900GS meg 62k, pedig a 7900 sokkal gyengébb kártya, mint a 3850.
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #103377 üzenetére
A jelzaj arannyal es a thdvel aztan marhara lehet minden hangi jellemzot leirni… de ha ettol eltekintunk, gus eseten pl ott van a dsp interpolacioja, meg a dsp korlatai (14 csatorna felett), vagy az, hogy az interwave chip mas idozitest hasznal modulok lejatszanal, mint a gf1, stb. De nyilvan ha a zajszint alacsony, akkor minden szebb es jobb, hogy milyen makostesztat kapsz a vegen, mint “gus” hang az mar mellekes.
Modul lejatszashoz mar a 90es evekben is voltak jobb megoldasok, mint a gus hwes mixe, az ft2 es az it2 swes interpolacioja is jobb hangot eredmenyezett akar egy jobb dacos sb16on, annak hwes korlatai nelkul.
A gushoz a demoscenen a dos korszak vegen sokkal inkabb erzelmi okokbol ragaszkodtak, mintsem racionalis oka lett volna, a demok nagy resze ugyanazt a libet hasznalta, ami mindent kozvetlenul tamogatott. A no gus no demo, sokkal inkabb a pre95 korszakra jellemzo (kb 93-95), akkor a gepek teljesitmenye miatt meg ertelme is volt a hwmixnek. De hatasa meg ezutan is erezheto volt, a scene partykon a zene komponal, gyakran a gus korlatai szabtak meg a zene korlatait (1m limit, 32 csatorna). -
arn
félisten
válasz
#94257664 #103373 üzenetére
Aha… legyszives peldakat, en is irhatom hogy hulye vagy mint a segg, mert keptelen vagy felfogni mitol van a gusnak sajatos hangja es hogy miert bukott meg a sajat koraban.
En legalabb megprobalok atadni valamit a szemelyes (korabeli) tapasztalatokbol, es a korabeli szaksajto irasaibol, de lathatoan ez neked nehezedre esik, valoszinuleg mert nincs mit megosztani reszedrol ezen a teren, es olcso szemelyeskedesre futja.
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #103372 üzenetére
Az spdif gyengeje az, hogy az adatok melle nem tartozik idozitesi informacio, igy a kuldott adat olyan jitteres lehet, hogy az minden lesz csak jo nem. Ha a dacban van reclock (pl az rme 1000+ euros dacjaiban egesz jo van), meg a jobbik eset, de a gyenge kimenetbol az sem fog normalis hangot eredmenyezni, hiaba lesz alacsony a zajszinted. Igy fordulhat elo, hogy meg a zajos, de nem szetcsuszott analog hangot is lehet jobb hallgatni. Az ilyen konzumtermekekben az optikai kimenetek a legritkabb esetben jok.
De mint emlitettem ennek koze nem lesz a gus hangjahoz, mert elbuktad az gus analog kimenetenek sajatossagait. A nepszeru es klasszikus analog rendszereket a mai napig probaljak utanozni akar studioszinten is, a sajatos hangu mikrofonokert vagyonokat fizetnek, vagy atkuldik bizonyos rendszereken a digitalis hangot, hogy visszakapjak annak jellegzetesseget, de lehetne a vinyl technikai korlataira visszavezetheto masteringet is emliteni, amit mind azert csinalnak, mert az emberi fulnek kellemesek es nosztalgikusak ezek az analog rendszer hangjai. Igy csak ismetelni tudom magam, ha gus hangot akarsz, tegyel be a gepbe egy gus classicot, minden mas csak reszmegoldas.
-
Nem XT, hanem TX. Az XT 4-2-4-4, a TX a 8-4-8-8, csak utóbbinak az órajelei alacsonyabbak.
Azért már a 9550 is elegendő a korszak címeihez, bár órajelei alacsonyabbak, mint az XT- é, de ez lehet előny is, az XT nálam megpusztult, gondolom a magas GPU clock hőingadozásai miatt. A TX kb olyan teljesítményt ad mint az XT, de tippre hosszabb életű lesz. -
Szerintem nem throttlingol(hőfok legalábbis jó volt, erős hűtő), de nem is ellenőriztem, bepótolom majd, még jó ideig ez lesz a próbapadon. Legalábbis a V2SLI eredmény nőtt az órajellel, bár az a PCI növekedéséből is adódik. A V2SLI világcsúcs után a 9600TX- et csak Win98 alatt néztem, utána XP alatt a HD3850- re voltam kíváncsi. Majd megnézem XP alatt is.
Nálad meg azért a Dothan erősebb proci, bár nem emlékszem hogy clock to clock hogyan aránylik a Prescotthoz. -
válasz
#94257664 #103379 üzenetére
A chipek részben eredetiek rajta, de a NYÁK és a kimeneti fokozat nem az. Egy re-Amiga sem eredeti, pedig arra is egy haldokló A600-ról emeltem át a chipeket. Mégsem az. Egy modern remake. A hangja lehet nagyon hasonló, sőt szinte biztos, hogy csak kicsit más. Nem rosszabb, mert több szempontból tuti, hogy jobb, mint volt, de más. De pont a változtatások miatt nem lesz eredeti. Ahogy a SID utánzatok, vagy egy újra épített Adlib sem az.
Pont az öreg SB klónnál vettem észre, hogy valahogy más, mint amit ma hallgat az ember. Hiányzik a dinamika, a mélyek is kevésbé ütnek, ráadásul magasban is vág. Adlib utánépítéssel vetettem össze és azon mindez megvan. Igaz olyan opamp van az utóbbin amiről anno álmodni sem mertünk. Na meg a fülesem is olyan amin hallom a különbséget.
A guminőt meg engedd el, írtam, hogy vannak fokozatok és ez egy nagyon élvezetes barátnő lehet. De nem feleség.
mi autentikus/mi nem, pedig a hangkartyak mufajaban nincsenek erre definiciok.
autentikus: Hiteles, valódi, eredethű, megbízható, azaz amikor valami a hamisítatlanul, hitelt érdemlően megfelel a valóságnak.
Forrás: https://lexiq.huNem valódi és eredethű a modernebb kimeneti rész miatt és a mellé pakolt OPL3-mal sem létezett. Tudom-tudom az Extreme, de azon is egy ESS chip volt. Ettől még lehet egy nagyon jó remake, használd egészséggel. De ez annyira eredethű, mint dédnagyapám fejszéje amin a nyelet 3x, a fejét 2x lecseréltem már.
-
törölt tag
válasz
FoxiestFox #103381 üzenetére
Nekem ezzel semmi gondom - csak az n+1 kollega jott es vezette le objektiv tenykent a velemenyet hogy mi autentikus/mi nem, pedig a hangkartyak mufajaban nincsenek erre definiciok. En nem a zajt szeretem hallgatni hanem a hangszereket es ezzel szerintem a tervezomernokei is igy voltak, csak penzugyi/korszakbeli megkotesek miatt szarabb alkatreszekkel szereltek. Örülni kell annak hogy megy a HW fejlesztes ezerrel, a Vogonsos topikok hozzank kepest az urkorszakban leteznek.
DarthSun - nalam most egy 16 megas IW van es az OrpheusIi, nagyon hasonló a kettő, csak az en setupomban kenyelmesebb hogy nem jackezek. Eszkozzel meg lehetne mondani melyik, de szabad fullel az analog kimenet enyhe alapzajan kivul nem hallok jelentos kulonbseget, minden GF1/IW szoftver ugy megy ahogy annak mennie kell, illetve a full Utopia Soundbank is betölthető.
-
válasz
FoxiestFox #103381 üzenetére
+1
-
-
válasz
#94257664 #103379 üzenetére
Über-király lehet az a kártya, +még előnye az is hogy új. A retro példányok még jól működtek, de már régen kapcsoltam be őket, idővel lehet hogy renoválásra szorulnak majd, kondi vagy akármi, bár gondolom a chipek nem mennek tönkre. A digit kimenet is príma lehetőség, avval pld nálam is mehetne közvetlenül az erőlködőre, persze analógon is, de mekkora már ha egy retro hang közvetlenül optika/koax/RCA digittel csatlakoztatható. Örömteli hogy világszintű a modern retro mozgalom, hardver-szoftver vonalon is.
szerk : ja, és persze sztem is teljesen hiteles lehet funkciókban-hangban, én nem hallottam, de el tudom képzelni. Kritikát olyannak érdemes írnia, aki hallotta a régi-új verziókat is, de mégjobb ha egy erősítőre csatizva, tesztelve van real-time, én pld le tudnám tesztelni, a régi GUS analógon, az Orpheus digiten, aztán csak ide-oda kéne kapcsolgatni a Kenwoodon. Persze Orpheusom nincs, már nem is kéne több cuccot vennem, így is túltoltam a mennyiséget.
-
törölt tag
válasz
frescho #103378 üzenetére
Ertem, viszont nem azt vitatom hogy ugyanaz lenne a termek vagy sem, hanem azt hogy hitelesen tolti be egy PnP osszes funkcióját, sot, chip ugyanaz, firmware ugyanaz. Mi alapjan nem hiteles amit ez tud? Raadasul egy vaktesztben se mondana meg senki, hogy melyik van a gepben. Szoval parameterekben ugyanaz, funckionalisan ugyanaz, kicsit jobban van megepitve es nem tudom optikan hasznalni. Mitol nem hiteles ez? Mitol gumino ez? Foleg osszemosni egy emuval, ami legjobb esetben is egy kozelites, ez meg a real deal csak kevesebb nyuggel?
Let people enjoy things... -
válasz
FoxiestFox #103371 üzenetére
Nem voltam elég pontos. G3 iMac és G4eMac. Nehezek, mint a dög. Bacsis podkasztjában szerepeltek úgy egy hónapja.
-
válasz
#94257664 #103374 üzenetére
Igen, objektívan mérhető. Például THD és zajszint. Ahogy a restomodnál is elveszik az autók egyéniségéből valami. Szép dolog az injektor, de ezzel pont a szivatós indítás, kicsit járatás stb. veszik el. Ez nekem nem retró, csak arra emlékeztető valami.
Nézd meg ezt. Direkt nem húztam rá filtert, nem próbáltam eltüntetni a zajt. A digi is elég pontos, mégis mindig van benne zaj, mert az akkori kátyák, legyen VGA vagy hang ennyit tudtak. Vagy ahogy 10:30 környékén a gép nem elég erős, csúszkál a hang és a kép egymáshoz képest. Na ilyen volt akkor egy gép, szigorú értelemben ez retró, nem az amikor ezt atomerőműveken futtatva minden vaj sima.
-
törölt tag
"
A digitalis audio reszebe meg ne is menjunk bele, mert ha neked az xy altal 30 eves alkatreszekkel osszekombinalt optikai kimenet a szint, inkabb nem is irok tobbet. A digitalis audionak epp ugy megvannak a buktatoi, mint az analognak, messze nem 1 es 0, foleg nem spdifen."
Honnan latod hogy milyen alkatreszekkel van szerelve es mi a gond veluk? Mi utazik spdif-en ha nem 0 es 1?
[Link] en ugy latom a protocol reszen hogy elegge 0 es 1. -
-
válasz
#94257664 #103364 üzenetére
A guminő az emulátor, az Oprheus meg egy barátnő, de még mindig nem feleség. Nem lehet authentikus amit 20 évvel később készítettek teljesen más kimenettel. Technikailag sokkal jobb, de teljesen steril. Ez tény, mérhető és nem lehet, de nem is kell vitatni.
Megy a render, direkt nem raktam rá filtert, hogy élvezhessétek a háttérzajt. Mondjuk nem tudom mit fog a yt kezdeni a 70fps-es videóval, de majd kiderül. A Dune2 introban a 12.5MHz-es 286-os nem elég a didi hang teljes kijátszásához. Pinballban csak mediumig lehet tekerni a minőséget akadás nélkül. A DOTT intró meg látványosan FPS hiányban szenved, de legalább a hangja jó. Már csak órák kérdése...
Teljesen megértem, hogy nem akarsz a szutyok PC-k ótvar instabil megoldásaival küzdeni. Azon is jót mosolygok akinek az a szíve vágya, hogy modern vason gyorsabban gyártson kék halált. De ezek egyike sem eredeti. A naptárazós meg a másik véglet, nekem túl ortodox, mert akkoriban nem volt egy gép sem még az irodában sem amiben akár csak évre pontosan lettek volna összeválogatva a dolgok. Azt vettük ami volt/ár-értékben megfelelt. A brand PC-kre is igaz volt ez: elavult 75MHz-es Pentium, sokkal jobb vinyóval, futottak még régi chipes integrált videokártyával.
FoxiestFox: Van egy szép nagy almás monitorom. Felcipeltem, most valahogy vissza kéne vinnem a raktárba, de nem fűlik hozzá a fogam. Nehéz, mint a dög.
-
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #103344 üzenetére
Ha tehetnem crtt hasznalnek retro gepekhez, es nem oledet, de egy uj lakas, tobb hellyel dragabb, mint egy oled, amit a munkamhoz is hasznalok egyidejuleg.
A digitalis audio reszebe meg ne is menjunk bele, mert ha neked az xy altal 30 eves alkatreszekkel osszekombinalt optikai kimenet a szint, inkabb nem is irok tobbet. A digitalis audionak epp ugy megvannak a buktatoi, mint az analognak, messze nem 1 es 0, foleg nem spdifen.
De igazabol a retrozasnak nem is a tokeletessegrol kellene szolnia (eleve fura a nagyon elavult dolgokat hegyezgetni - vhol az elavultsaga miatt csinalja az ember), az emlitett oled olyan kepet ad, amilyenhez hasonlo akkorban nem volt, sot az ossc pro a ratyi kimenetet is olyan szinten feljavitja, hogy szvsz meg sem lehet kulonboztetni mar egy dosboxos emulaciotol. Jol nez ki? Igen… ilyen volt regen? Nagyon nem.
-
válasz
FoxiestFox #103365 üzenetére
Komoly, a monitorokkal átellenes oldalon pedig látszik a röntgenképed
-
-
törölt tag
válasz
frescho #103360 üzenetére
Szerintem az nem jó analógia hogy guminő, ha kényelmetlen/rossz részét ki akarod szűrni, miközben amúgy nem emulálsz/kamuzol oda semmit. Az Orpheus / modern cucc az úgy szól, ahogy maga a chip tud szólni, legalábbis hűebb mintha teli lenne nyomva gyakrolatilag egy plusz sávnyi zajjal, ilyen szempontból autentikusabb is ezt hallani mint a korábbi ugyanilyen, de limitáltabban elkésíztett cuccost.
Az, hogy megtartjuk a régiből a jó dolgokat, de közben meghaladjuk a döglassú és reszelő hangú vinyókat, szellemképes TFT kijelzőket, zajos hangkártyákat, instabil driver-eket, az üzvözlendő és csodálkozom itt körben ezen a sok ellenkezésen erre - miért is legyek mazochista csak azért hogy valaki szemléletének megfeleljek azzal kapcsolatban hogy mi a retro neki?
Én inkább guminő helyett azt mondanám hogy visszajött egy régi szerelem aki letette a cigit és kicsit kigyúrta magát.
Én azt is elfogadom hogy egyáltalán nem retro a gépem akár, csak nincs magyar Changeling, OrpheusII, Gravis, old Unix,Matrox topik, és ez tűnik a legrelevánsabbnak.
Abszolút nem a preferenciák különbözősége zavar, hanem az hogy már nem egy ember nyomta be ide a sajátját mindenféle meredek magyarázattal hogy miért az a követendő. Én szívesen olvasom azokat a köröket is akinek már a nem 1:1 megfelelő SID replacement is a harakirivel ér fel, csak én nem vagyok ilyen.
Továbbá az zavart itt az előző pár beszélgetéskörben hogy a kollégák olyan blődségeket beszéltek pl a GUS-ról, amik megcáfolásához egy Google keresés + a legközelebbi Vogons topik meglátogatása kellett, mindezt olyan hévvel és arccal hogy az nem férne be egy kétszárnyas ajtón... -
Pikari
veterán
válasz
frescho #103362 üzenetére
A mátrix nyomtatók ára is növekedett az elmúlt 2-3 évben. Én ezekkel szoktam nyontatni (nem gyűjteményi célból), és pont elkezdett dögledezni. Nem kapcsol be, csak néha, ha pl kihúzom a konnektorból, és utána 1-2 másodpercen belül kapcsolom be, akkor felvillan, és ha hirtelen visszadugom a konnektorba, akkor bekapcsol. Tippre valami kondenzátor mehetett tönkre. Szétszedtem, de semmi szemmel látható nyom nincs, és nem szívesen matatok bele, és poénból meg nem akarom kondizgatni, átkötögetni, méregetni... Megnéztem a tartályos nyomtatókat, az epson cuccai mind átverések, a márka fanjai pedig bunkó parasztok (a chip a tintahulladék-gyűjtőtartályon van
) ráadásul 180 ezer ft azért, hogy átverhesd magad vele.
-
válasz
envagyok #103361 üzenetére
Persze mindenkinek meg kell találnia azt ami neki örömet okoz. A guminő után is még van sok-sok lehetőség, teljesen megértem azt aki nem akar megint nősülni, mert a múltban már elég tapasztalatot gyűjtött. De ettől még ezeket nem lehet feleségnek hívni.
Egy példa: Mosolyogni szoktam amikor youtube-ra töltögetik fel a DOSboxos videókat ahol minden simán fut, pedig pl. a DOTT intro egy 286 sokszor be-be szaggatott. Megértem, hogy egyszerűbb az emulátor használata. Nem kell levenni a polcról, CMOS-t buherálni, SET BLASTER-t állítgatni, felmásolgatni, digitalizálót hergelni. De ez számomra nem retró, mert az előkészületek hozzátartoznak az élményhez. Mindjárt csinálok is egy videót igazi vason.
Minden marginális cucc drága, vagy nagyon olcsó. A kettő között ritka az átmenet. A mátrix nyomtatóknak sincs ára, pedig azok is lassan ritkaságnak számítanak.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #103360 üzenetére
Véleményem szerint
preferenciáktól függően mindenkinek igaza lehet
Érthető ha valaki az őt régen zavaró nyűgök miatt ezt azt modernebbre cserél, hogy csak az élmény faktor jöjjön be.
Nekem például halálom volt a lassú hdd, és a kevés memória miatti swapelés, ezért ha egy kort becélzok, akkor kimaxolom cpu, ram, háttértár sebesség, videókártya stb szempontjából.
Akit régen zavart a súgás búgás, érthető ha hangkártyából igazi eredeti gf/interware chipes, viszont zajtalan utángyártott kártyát használ. Legalább mégse emulátor.
Nálam mondjuk c64 után a következő lépés, a SB Live volt, azért az nagy lépés volt pc hangminőség terén, ill. később az Audigy-k.Érdekes például a lézerlemez gyűjtés.
Horror pénzekbe mennek a lejátszók, lemezek, fura a mód a dvd lejátszó/lemez filléres tétel, de én sose vennék/néznék ilyet, rontottam eleget a szememet vhs/dvd/divx korszakban. -
válasz
#94257664 #103353 üzenetére
De, az analóg is teszi. Az Adlibhoz, korai SB-hez, ezek klónjaihoz stb. hozzá tartozik, hogy susog, serceg, torzít, behallatszik a vinyo seek. Tudom-tudom ez nem jó, de így az eredeti. DOSbox vagy modern agyonszűrt, optikai kimenetes cuccok csak valami olyanok, mintha, de a végén csak nem eredetiek. A guminő guminő, még ha bőrhatású latexet és szőrt is húztak rá. Persze mindennek van előnye, pl. a guminőt be tudod támasztani egy szekrénybe, ha átjönnek a srácok grillezni, míg az asszonyt nem.
De szerintem mindenki azt csinál, úgy próbálja élvezni a
retrótretrószerűt ahogy tudja, pénztárcája, helye, ideje engedi. A részemről örömmel olvasom, aztán maximum csóválom a fejem, hogy nekem nem kellene ilyen állat. Én pl. a CRT-ket kezdem lassan elengedni alkatrész hiányában. -
válasz
FoxiestFox #103354 üzenetére
9600-as elérhetőbb mint a Geforce4 Ti széria. Ráadásnak kevésbé melegszik. Mondjuk nekem nincs jó véleményem az akkori radeon driverekről és kompatiblitításról. Sok a butított kártya. Ha kell a dx9 akkor 9600 akár melyik verzió 128bites rammal, ha nem akkor Gef4Ti.
Geforce 6200 ha találsz NV43-as maggal rivatunnerrel unlockolható 6600-asra 128bitest akkor még az, bár ritka.
Bár gyengébb de ha jobb ramos MX460-ast találsz az se annyira rossz. -
Yutani
nagyúr
válasz
FoxiestFox #103357 üzenetére
A 9600XT a nyerő a korabeli PH teszt alapján. Amikor még voltak értelmes tesztek...
-
Köszik!
-
zotyesz66
őstag
válasz
Az szerintem a Radeon 9600XT, afölött minden AGP-snek kell a tápcsati.
Nvidia oldalon még a Ti4600, esetleg az FX5700. -
Pikari
veterán
válasz
radeon 9600, hd2400, geforce 5700, ti4600, geforce 6200
-
Inkább szeressétek egymást, és közben mondjátok el nekem, melyek a legerősebb AGP kártyák, amiknek még nem kell külső power csati?
-
törölt tag
Most csak szó szerint kifejtetted amit korábban elmondtál és akkor se láttam értelmét. Nem az analóg áramkör teszi a GUS-t, hanem hogy a megfelelő agyonintegált chip van rajta, minden más az körítés, bs. Hiteles, az eredetivel megegyező hangja van, eredeti chip-et használ, kevésbé zajos analóg kimenettel, tehát nem valamiféle emuláció vagy reprezentáció.
"
Írtad, hogy még kevésbé zajos. Ok, biztos kimérhető, habár soha nem volt gondom az eredeti GUS kártyámmal sem zaj szempontból.
Van egy szint amit meg kell ütnie zaj szempontból, de ez bőven megvan a DOS-os 90-es évek eleje hang érához.
Amikor azt látom, hogy az Orpheuson egyáltalán nincs áramkör egyezés egy kicsit sem (analóg oldalon) valahogy elképzelni sem tudom hogy akár egy kicsit is hasonlítson a hangjuk." -
helyből beledobsz egy ferdítést hogy működjön az egész rozoga "érvelésed", annak ellenére hogy korábban leírtam azt az egyszerű általános megfigyelést, illetve tulajdonképpen te is, hogy az analóg kimenet nem igazán pofázik bele az élvezhetőségbe, hacsak nem nagyon rossz. Alapvetően nem torzítással vagy SNR-szinttel volt a bajom, hanem a klasszikus Gravis kártyáim bizonyos környezetekben hajlamosak voltak összeszedni mindenféle elektromágneses zajt, ami az újabb kártyákon egyszerűen nincs, vagy bőven kevesebb."Az "ez szól a legjobban" az a szubjektivitás kimaxolása"
Konkrétan többször is leírtam hogy egyéni szempontok és hallás, szubjektív hallgatgatás után választottam ezt, csak el kellett volna olvasni amit írok... Pont azon problémáztam hogy egyesek, köztük te is, úgy adják elő a véleményüket mintha kb. szentírás lenne, vagy akár csak nem lenne totális tévedés.
-
válasz
#94257664 #103350 üzenetére
Valami vagy authentic (eredeti, hiteles) vagy nem.
Az Orpheusról tudjuk - szerintem ebben nincs vita - hogy nem egy eredeti Gravis Ultrasound és nem is egy hiteles másolat amire azt mondhatnánk hogy olyan mint az eredeti.Írtad, hogy még kevésbé zajos. Ok, biztos kimérhető, habár soha nem volt gondom az eredeti GUS kártyámmal sem zaj szempontból.
Van egy szint amit meg kell ütnie zaj szempontból, de ez bőven megvan a DOS-os 90-es évek eleje hang érához.Az "ez szól a legjobban" az a szubjektivitás kimaxolása
Amikor azt látom, hogy az Orpheuson egyáltalán nincs áramkör egyezés egy kicsit sem (analóg oldalon) valahogy elképzelni sem tudom hogy akár egy kicsit is hasonlítson a hangjuk. -
törölt tag
Nekem autentikus, ugyanugy hozza a retro elmenyt, es egyszerre praktikus. Mit jelent jelen esetben az autentikus?
Ha ujabban/utan van gyartva valami, de aramkori szinten megegyezik a ketto, akkor a PCB nem autentikus, afelett meg szemet tudok hunyni hogy ujabb muanyagba vannak behuzalozva a vezetekek. De ez miert is teny? Milyen objektiv merce szerint autentikus valami vagy nem?
Az meg hogy jobb-e vagy sem, en hallottam mar nagyjabol mindenfele GUS-t, ez volt a legkevesbe zajos es szerintem ez szol a legjobban. Konkretan egy PnP pro-t cserelt az orpheus ii. -
-
válasz
DarthSun #103346 üzenetére
Vannak azért tények is, ami nem egyéni döntés.
Pl. az hogy az Orpheus2 nem authentikus az nem egy "szerintem" meg "azt hiszem" kategória, az tény.
Az egy utángyártott valami, marhára nem authentikus.A "szerintem" része az az, hogy jobb lett e vagy sem.
Szerintem kizárt hogy jobb legyen
-
válasz
#94257664 #103344 üzenetére
Szerintem is érdemes használni a szerintem jelzőt. Aztán így mindenki ki tudja fejezni a szubjektív véleményét. Kinek a naptárazás, kinek az elrugaszkodott szoftveres/hardveres hoz élményt, mondjuk nekem mindegyik, bár az utóbbi időben az overkill felé fordultam, előtte viszont alaposan kitárgyaltam, teszteltem a real-retrót is, a P4 is még nagyjából az, bár nem naptárazós, mert abba már ritkábban tesznek Voodoot.
Arn kolléga a naptárazás híve, bár tényleg az OLEDre kötött retró gép azért kilóg, legalább P4- ig CRT- t kéne használnia, aki korhű akar lenni, én pld ezt a legkevésbé, nem bírnék ismét CRT- t használni, ez is egy szubjektív dolog.Te is modern gépre teszel régi rendszert(tényleg az említett gépről tehetnél be fotókat), régi kártyát, meg van még 1-2 ember, aki kipróbál ilyeneket, valamint a fentebb említett új SBEmu szállal is látszik hogy van igény ilyenre.
Szerintem a madness és a nem naptárazott retró előretörése megállíthatatlan lesz. -
KROK640
nagyúr
válasz
erer1000 #103341 üzenetére
Jujj ilyet ne is mondj egy Ciprusinak, hogy spártai mert ki fogja kérni magának
De igazából ment az élet, jól éltünk, sokat dolgoztunk, amikor meg nem, akkor ott volt a napfény, a gyönyörű tenger, a hegyek... konkértan 45 perc autózással a Throodosba voltál ahol meg olyan volt az éghajlat mint MO-n, és simán esett a hó, szánkózhattál meg minden. 45 perc múlva meg pálmafák és tenger, és november végén is lehetett benne fürödni. A világ legfinomabb vizét ittuk, ami a világ legméllyebb kútjából jött (Agros és Kykhos). Emellett rengeteg buli volt, meg vizisportok, vidámpark, társasági összejövetelek. És a sok szép orosz lány, akik az erkölcseiket otthonhagyva kikapcsolódni érkeztek, sok szép pillanatot szerezve nekemSzóval alig maradt idő kockulni amúgyis. Leginkább esténként lefekvés előtt 1-1 sorozatrész megnézésbe kimerült, ha éppen nem volt valami program kitalálva.
Akkor még fiatal vagy ő meg hamar megcsinálta a szerencséjét.
Athlon XP 2800+ 3GB SDR, 6600GT - egész jó vas, bár 2011-2014 viszonylatban már nem annyira. Gondolom Barton volt (a Tbred B 2800+ itthon viszonylag ritka volt) Phenom II -est én is szerettem volna, igaz 2010-2014 viszonylatban, de nem lett, lett helyette 4th gen I3 ami jobb volt -
törölt tag
"Ez egy forum, mindenki a sajat velemenyet irja le, azt hittem ez nyilvanvalo"
Szoval itt van egy reteg hobbi topik amiben az emberek a sajat szabalyaik szerint, vagy eppenseggel szabalyok nelkul epitenek gepeket es te eldontod valamirol hogy autentikus, a jo vagy azt hogy hogyan lehet a legjobb hangot elerni egy alapbol erosen szubjektiv temaban (hangzas - ugye vannak merheto tenyezok mint a thd vagy az snr, de tobbsegeben ez szubjektiv
A reakcioimrol annyit hogy igen, neha mar sok egyszerre a technikai baromsag es az igencsak sarkos, nem mellesleg total tevedeseken alapulo velemenyek kinyilvanitasa.
Nalam pl. egyszeruen meg tudod kulonboztetni a velemenyem es a tenykozlesem, ugyanis surun hasznalom a SZERINTEM, az AZT HISZEM, es az UGY EMLEKSZEM szoviragokat ha valamit inkabb tapasztalatbol vagy velemeny alapon mondok.DAC-ot a CD korszak ota gyartanak olyan jokat hogy hacsak nem vagy denever, nem kene papiron meghallani a kulonbsegeket, a DSP igenis befolyasolja, de az meg magaban a chipekben van jellemzoen. Tehat meg technikai szempontok szerint is blodseget irsz.
Az nekem a GUS hang amit tizenparevesen a Second Realityben vagy az Epic Pinballban hallottam, interwaven es ezt remekul hozza egy Orpheus II, nekem ez a GUS hang, ehhez szamomra nagyon hasonlo egy Classic-e vagy Max-e, kicsit mas EQ-val es kisse tobb zajjal. Nem mellesleg a zajt nem szeretem, szoval valasztok egy "kompromisszumos" megoldast ahol van GUS, de nem bug annyit. Tudod, ez olyan mint OLED-re kotni a regi gepeid vagy szervokormanyt tenni a zsiguliba - vagy mondok meredekebb peldat, a retro gepek koraban divat volt a szobaban bagozni, igy csak akkor authentikus egy retro setup ha a tetejen van egy hamutal tokig tomve- ez mar egy elrugaszkodottabb pelda, de valtozott a vilag es ezt ignoralni meg rabofogni annyit hogy muh nem authentikus, meg gumino az az ignorancia teteje.
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #103342 üzenetére
Ez egy forum, mindenki a sajat velemenyet irja le, azt hittem ez nyilvanvalo. Te reagalsz ugy minden hozzaszolasra, mintha a felmenodiet szidnak.
Ugy remlik onnan indult a tortenet, hogy melyik szol “jobban”. Szigoruan veve a digitalis hangnak minden hangkartyan egyforman kellene megszolalnia - idealis esetben a hangrendszer transparens, nincs sajat hangja - de a gyakorlatban ket dolog befolyasolja hwesen egy hangkartya eseten, a dsp es a dac. Ha ez mas, az egy masik hangkartya/hang.
Innentol meg mit nevezunk “gus” hangnak? Ami a jatekban guskent beallitva megszolal? Mert erre szamtalan lehetoseg van, es ha a legjobb hang a cel, ahhoz nincs szukseg a korabbi guson levo alkatreszekre, de koze nem lesz az eredeti hw hangjahoz, csak szolni fog gusnak beallitva - ha eppenseggel az adott demo egy sound libet tamogat, lehet mas hangkartyat beallitva is epp ugyanazt kapod.
Ezert erdekelne, hogy lehet a “gusok” hangjat rangsorolni, ha valami konkretan nem is az, csak eppen szol az adott jatek/demo.
-
törölt tag
Szerintem eleg jo, authentikusnak meg az, mert kiskoromban igy hallottam - jo nem optikan, de iw-t elobb hallottam mint gf1-et.
Tobbszor kerdeztem/kertem hogy total ertelmetlen a sajat becsipodeseid/velemenyed tenykent megfogalmazni, mai napig nem ertem miert csinalod.
Nyilvanvaloan mashogy szol, DarthSun-nak is azt irtam hogy a pnp mashogy szol, foleg optikan - ehhezeg altalanos iskolai szintu mondatertelmezes szuksegeltetik. -
erer1000
őstag
válasz
KROK640 #103336 üzenetére
Huh azért kicsit kultúrális sokk így hallani ciprust
Elég spártai. De ha ennek ellenére megy az élet, a munka, és happy akkor lényegtelen milyen vas van alattad
ő most lett 30 pár hete, én 1 hónap múlva leszek 27szóval én 7-14(15) éves korig voltam a laptoppal (utána 17 éves koromig Athlon XP 2800+ 3GB SDR, 6600GT. 18 évesen Athlon 64 6400+ 550Ti 16GB DDR2, 19 évesen Phenom II 925, többi ugyan ez, 19 évesen FX8350, 1050Ti, 32GB DDR)
ő meg 18 évesen kapta a HP-t, addig az az asztali volt
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #103339 üzenetére
Miert mondanam meg? Azt csinalsz amit akarsz.
Csak annyit irtam, hogy mashogy szol, mint a gus. Mar a gus es a guspnp is mas hangu. Ha a legjobb mai hangot akarod, akkor emulalod a hangjat, aztan oda kevered ki, ahova akarod. Az ilyen koztes megoldasok se nem lesznek igazan jok, se nem autentikusak - gumino.
-
KROK640
nagyúr
válasz
erer1000 #103331 üzenetére
Na most ez így nem igaz
2009-től egy négy magos Phenom 9500-am volt 2GB RAMmal és kezdetben egy HD3870X2-vel, majd egy HD4850-el 1TB HDD társaságában.
2014 januárban pedig már egy I3 4330, 16GB RAM, HD4890, 1TB HDD.
2015-ben Ciprusra költöztem, ott laptopot használtam, de közben itthon megvolt a gépem. Igen, azt a Dothan 1700-as Celeront, 768MB RAMmal és 320GB HDD-vel, ami már akkor kb élhetetlen volt. De Protaras nem az a város volt akkoriban ahol jellemzőek voltak a fejlett gépek - legalábbis a kollégáim körében - az ottaniak mediterrán tempoval haladtak, Kostának pl 2200MHZ-es NW Celeronja volt, és amikor azt mondtam, hogy az otthoni gépemben 16GB RAM van, akkor kijavított, hogy az biztos a winchester, és neki 40GB-os van. A 4 magos CPU-t konkrétan fel sem tudtákl fogni, ahogy az 1TB-ot is el kellett magyarázni, hogy az 1000GB. A Win XP pedig egy modern oprendszer (2015-öt írtunk!). A legmenőbb a hotel manager volt, a 3200+ -os Bartonjával, asszem 1GB társaságában, és hotelszerte bármerre is mentem (recepcióm, beléptető gép stb) ennél csak gyengébbek voltak, és mindegyiken Win XP volt. Szóval legalább nem lógtam ki a sorbólcsak maximum gondolataimban.
Apró addon, hogy az internet akkoriban 1Mbites volt, havi 60 €uroért és 49%-os készenléttel. (eleinte nem értettem mi ennek a jelentősége, de amikor egy hónapba havi 10-12 nap nincs neted, néha 3-4 napig sem, akkor hamar rájössz). Összehasonlításképp akkor itthon 120Mbit volt 3800ft-ért.
Szóval ott kb az volt a normális, hogy folyamatosan retroznak.(és nem is sejtették)
Bátyádnak sok szerencséje is volt akkor. Persze most felvetődik bennem a kérdés, most hány évesek vagytok?
-
törölt tag
válasz
RollandCG #103334 üzenetére
Tudtommal ezek nem mennek openpci.library -val.
Amithlon vagy Mediator (pci.library) igen, de ezzel nem.
Pedig Live van par darab.
A takolt pci Voodoo 3-am is most adta meg magat.
Ad meg kepet, de a WB furan csikos, pc-ben meg driverrel el sem indul a win.
Szoval kicsit most ramjar a rudPrometheus PCI neven talalod a hozza valo cuccokat.
Ez a Firebird annak az atdolgozasa, meg ugyanugy Altera chippekkel.
Sajnos keves driver van, mert most mar jo ideje nem fejlesztik. -
erer1000
őstag
válasz
KROK640 #103323 üzenetére
Akkor bátyám a foshugy gépével köröket vert rád
2GB DDR1, Celeron D 336, ATI Radeon x1550, 512MB DDR2 (AGP) és 40GB HDD, egészen 2012-ig.
Ő ezen kezdte el a programozó és 3D grafika tanulását, de szerencsére 2012-ben kapott egy laptopot egyetem miatt:
AMD A6-3400M 1,40 - 2,30 GHz, 4 Mag, 4 Szál
Memória: 4GB DDR3
Háttértár: 250GB SATA HDD, 100/100%,
Videokártya: AMD Radeon HD 6520GElég karcsú volt akkor is már, de megcsinálta a karrietjét ügyesen, és 25 évesen 1. lakását vette meg pesten.
Már csak nekem kéne valami karrier tündöklés, mert még nem igen ragyog a csillagom
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #103322 üzenetére
Minél régebbi annál inkább kijön valami.
De attól függ mit tesztelsz.Win95 idők már zajtesztre, meg általános hangzás tesztre jók, de alapvetően mind ugyanazt adja majd ki magából.
A régi, 89 és 90-es évek eleje címek ahol kártyánként teljesen más hangok jönnek ki a zenei aláfestésekből.
Számomra pl. ez a legérdekesebb, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése -
3DM99 alatt elég gyors volt az idő-dilatáció, hamar kellettek megfelelő patchek. Win98 alatt ha brutál a vas, XP- től meg a legtöbb komponens esetén is. Szerencsére a retrókedvelő programozók megírták a szükséges kiegészítéseket, így ma Zen2- őn is láthatjuk(4 patch kell hozzá) a korabeli csoda grafikát.
-
gban
veterán
válasz
MasterDeeJay #103322 üzenetére
Nekem meglepő módon néha a 3DM demok alatt jött hiba, de az nem kártya-hiba.
Emlékeim szerint főként 99 alatt, kifagyás / kilépés / beakadás.
De másik ugyanolyan példányokkal is előjött, és az is lehet hogy XP driverrel, nem letöltött saját driverrel. -
Rászánom magam és letesztelek pár hangkártyát is. Eddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. Most ideje kipróbálni párat.
Szóval összerakóban van egy P1 233 konfig 64mb ram, dos 6.22, SD-ATA adapterrel, integrált Matrox MGA.
Kártyák: Aztech MMSN810, Awe ct4520 , SB16 ct2910 , Yamaha XG Ymf724f, Yamaha Audician 32 Plus meg ami még van megnézem. Drivereket már szedegetem össze. Win95 is lesz rajta.
Milyen játékok azok amelyeknél kijöthet valami? Tyrian 2000-et már másoltam rá. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #103315 üzenetére
Igen, 2000-ben 64MB bőven jó volt, nekem akkorra már szerencsére 96MB volt, az meg asztán tényleg perfekt volt Win98 mellé, annyira, hogy még képszerkesztésre is lehetett használni gépet nyugodtan.
Win ME és perfektség az leginkább nekem a 192MB RAMmal van összekapcsolva. 2001-ben 192MBval majd év végére 384MB-al azért elvoltam. nekem mondjuk kellett mert faternek kellett a képszerkesztéshez, és 2005-ig bizony egyetlen gép volt otthon, amire hárman voltunk öcsémet is beleszámítva.A korai XP elvolt akár 64MB RAMmal is, de később ahogy jöttek az SP-t egyre hízott a RAM igény, az SP3-hoz már 1GB is erősen ajánlott.
2002 nyarán már mindenképp a 256 volt a jó választás, lévén asszem 2001 nyári újságban olvastam, hogy ha lassú a gép érdemes bele +32MB RAMot rakni, de ha van pénz, legyen inkább + 128MB a leglassabb gépet is felrázza. Akkoriban láttam is ilyen fura gépeket, 400-as Celeron 160MB RAMmal meg ugye nekem is 192MB RAM ...
-
arn
félisten
-
törölt tag
Nem a Terratec szerintem a lényeg, hanem az FM801 chip.
A project azt a hangchip-et támogatja, ezért jó lenne egy olyan.
Elméletileg elkezdték az SB128-at is támogatni, de elkaszálták a driver írást.
Egy PCI Voodoo 3 3000-et már sikerült beüzemelni, ahhoz van driver.
Mondjuk elég zajos a kép, szerintem ráférne egy átkondizás a 25éves smd alu-elkókra.Ez egy Amiga OpenPCI project része lenne.
-
erer1000
őstag
válasz
KROK640 #103310 üzenetére
Testvérem, én 2004-2011ig használtam esténként a fentebb említett Toshiba satellite 300cds laptopot az említett speccel. :')
MSN, klánháború, IRC chat, és ezer éves játékok.
2010ben első weblapom is ezen írtam. HTML, PHP tanulás itt kezdődött.Igen, nem volt a leggyorsabb ha netről volt szó, hiába opera turbo és képek low res-re állítva.
-
-
törölt tag
Az alábbi PCI-os hangkártyát mennyire lehetetlenség beszerezni?
Fortemedia FM801 (Terratec 512i)Életemben nem hallottam még róla, de egy project-hez erre volna szükségem.
-
válasz
erer1000 #103301 üzenetére
Kíváncsi vagyok a gépedben mit hoz egy SSD.
Én egy sokkal modernebb, 1 Ghz körüli, sima ATA gépben próbáltam SSD-t és szinte elhanyagolható volt a javulás amit hozott. Úgy is mondhatnám, semmi különbség nem volt érzékelhető, annyira bottleneckesek voltak a háttértár elérés egyéb elemei. De persze lehet nálad máshogy alakul.Szerintem nem a lapozófájl kezelés fejlődött az idők során, hanem a memória és a háttértároló elérésének egymáshoz képesti sebessége közelít egymáshoz egyre inkább.
Maga a paging már DOS alatt is működött. A dos4gw-nek lehetett virtuális memóriát paraméterezni. A Mortal Kombat-nál próbáltam, mert annak valahogy éppen nem volt elég a 4MB vagy ilyesmi. És egész jó eredménnyel ment már akkor is, használható volt kisebb akadásokkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #103300 üzenetére
"én 2002ig 32 mega rammal használtam a gépemet például" - HOGY MICSI????
Ezt biztos jól írtad? Mert akkor akkor is eléggé lemaradt géped lehetett.
'99-ben 64MB RAMom volt, ok, downgradeltem 32-re. 2000 kora tavaszán 96MB RAMom volt, majd 2001 kora tavaszán már 192MB, aztán 768MB, utánna 384MB. 2002-be 384MB RAMmal léptem be, és akkoriban már azért a 128 is kezdett gyakori lenni, meg 256 is egyre több helyen bukkant fel. 2002-ben aztán 256-ról upgradeltem 640MB RAMra. Ami persze akkor eléggé soknak számított, még inkább a 256 esetleg 512 volt a menő.
Tehát gyakorlatilag te az átlag RAM nyolcadával és az enyémnek a huszadával rendelkeztél?
Hogy a francba tudtál boldogulni? -
KROK640
nagyúr
válasz
erer1000 #103299 üzenetére
Win98 SE helyett a WinME-re lenne még érdemes rápróbálnod. DE egy ilyen P1-eshez a 48MB RAM eléggé korrekt amúgy, szerintem ha nem futnak megfelelően a kívánt játékok, akkor a komplett gépet érdemes cserélni. IDE SSD ide vagy oda, ott már busz, a CPU, a RAM tipus, minden lassít. Esetleg ha a 48-at valahogy 64MB RAMra tudod cserélni, az még segíthet (volt P1-esem 128MB EDOval
)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #103303 üzenetére
Ez Win ME nem? (a háttér alapján.... mondjuk a szürke meg inkább Win98-as)
De ez mutatja, hogy voltak akkor játékok amik az 512MB felett is profitálhattak a RAMból.Az UT2004-nek 128MB volt a minimumja, de 512MB volt az ajánlott, ahogy elnézem 768-al is tudott mit kezdeni. mire kijött nekem már 640MB RAMom volt, alatta nem is melékszem, hogy néztem volna bármivel is.
A SSam-et megint eleve 192MBval kezdtem el játaszani, de elvileg 128 is elég volt neki. Ehhez képest a 722 nem kevésA HD First Encounternek meg már kellett is az 1GB.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- CES 2025: Naya, az igazán egyedi billentyűzet
- Gaming notebook topik
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Apple asztali gépek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest