2017. június 29., csütörtök

Gyorskeresés

Hirdetés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Agilis írás

  OK, szóval ez kicsit elborultan fog hangzani.

  Volt amikor több időt tudtam arra szánni, hogy nagyobb lélegzetvételű írásokat alkossak. Mostanában nem annyira a kedv, mint inkább az elaprózódás miatt nem jutok ötről a hatra. Arra gondoltam, hogy agilisan fogok írni a fejlesztéshez hasonlóan. Hülyeségnek hangzik? Majd meglátjuk. Az ötlet:

  - Van kb 5 cikkre ötletem. Ezek mindegyike felölel pár gépet vagy korszakot, amit be szeretnék mutatni. Ezeket elnevezem ciklusoknak.
  - Egy ilyen ciklust felbontok oldalakra. Például az első szóljon a mikrogépek első szériájáról. Az oldalak lehetnek: bevezetés, Commodore PET, Apple II, TRS80, befejezés. Egy oldal lehet mondjuk a sprint, amit 1 hét alatt akarok lezárni. Persze további sprint a lektorálás és a képek összeválogatása, vágása, formázgatás.
  - Az oldalon belül vannak alfejezetek, amik megfelelnek a storynak. A story mellé tartozik több task, mint pl. utánnaolvasás, fogalmazás, átnézés... Egy story max 1-2 órás legyen, különben nem tudom egyszerre megírni és kis blogbejegyzésként megjelentetni.

  A végén a sok kis bejegyzésből lesznek oldalak és végül komplett írás. Már csak a tesztelés hiányzik, de ha 1-2 tucat ember olvassa és kommentálja a bejegyzéseket, akkor a hibák, hiányosságok is ki fognak derülni. Ugyan nem TDD, de continuous delivery megvan és a customerek visszajelzése is.

  Folytatás...

  frescho 1 napja 3

 • CPU: kezdeti évek

  A 70-es évek második felétől a 80-as évek végéig a micro computerek uralták a számítástechnikát. Persze nem teljesítményben, hanem a fejlődést ezek a kis házi számítógépek vitték előre. Folyamatosan jöttek az újabb modellek, kialakultak családok. Lopták egymástól az ötleteket, tervezőket és ment az ár harc. Nagyjából úgy, ahogy manapság a mobiltelefonoknál láthatjuk. Ezeknek a gépeknek a megjelenését pár technikai és gazdasági áttörés előzte meg. Ezek egyike volt a CPU-k evolúciója:

  75-ben a háromkirályok (PET, Apple II, TRS-80) MOS és Z80 processzorral jelentek meg. A MOS és a Zilog is új gyártónak számított, de a régi motorosok (Intel, Motorola, Ti) is csak pár évvel jártak előrébb. Az első processzorok 4 bitesek voltak. 1971-ben dobta piacra először a Texas Instruments (TMS1802NC), majd az Intel (4004) őket. Az Intel 72-ben a 8 bites 8008-al folytatta a sorozatot, majd 1974 áprilisában kezdték el gyártani a 8080-at. Ez a CPU tekinthető az x86 széria ősapjának, a 8086-nak még volt 8080-as módja. Mai szemmel viszonylag bonyolult vele gépet építeni, több tápfeszültséget igényel, de akkoriban hatalmas előrelépés volt. A 8 bites, felülről kompatibilis 8085, illetve a 8051-es mikrokontroller család még ma is megvásárolható, persze jócskán továbbfejlesztve. Harmadikként a Motorolát tartom érdemesnek megemlíteni, aki szintén 1974-ben vezette be a 6800-as szériát. Ez a CPU már egyszerűbben kezelhető, mint az Intel példánya.

  Folytatás...

  frescho 1 napja 2

 • Hétvége képekben

  Beszámoló tömören, pár képben, hogy milyen volt a BRSZK a színfalak mögött.


  Utazás közben legfontosabb a biztonság


  A munkával már jócskán haladtak, mire odaértem


  Retró kiállításra stílusosan kell utazni


  A táska és a csomagtartó tartalma


  Bacsis padlásán sokkal több gép fér el


  Zárás után hazaindulnak a monitorok


  Természetesen a gépek is

  Fárasztó volt, többször elhangzott, hogy még egyszer soha, de lesz még ebből 4. kiállítás is, ha Bacsison múlik. Márpedig csak rajta múlik...

  frescho 1 hónapja 14

 • Joystick válogatás

  A mai bütykölés élvezetesre sikeredett. Ki kellett választani a fülei játékhoz néhány joystickot. A legjobb joy tesztert vetettem be, ami kéznél volt. Mielőtt rosszra gondolnátok ez egy óra Dyna Blasterezést jelent. A válogató eredménye alapján 2 kategóriába soroltam az alanyokat:

  A Totally Accurate Controller (TAC) páros mindenképpen jön. Frankón szuperálnak és eléggé strapabírók. A két Scropion is szinte vadi új. Van egy zöld és egy piros gombos kivitelben. Mondjuk nem vagyok tőlük elragadtatva, mert elég hosszú úton járnak a TAC pároshoz képest, de ez azért lehet, mert a TAC-hoz szoktam hozzá. De ha nem egymás ellene megy a páros, akkor minden játékosnak ez ugyanakkora hátrányt jelent.

  Talán menthető kategóriába soroltam a képen háttérben lévő Quickshot párost. A másik kettőt most inkább félreraktam, de őket is kitakarítom legközelebb. Az egyik tökéletesen működik, de olyan nyöszörgő hangot ad magából, mint a megrakott UAZ a földúton. A másik igen extravagáns kinézetű, kár lenne hagyni parlagon heverni.

  A két quickshotot rögtön szétborítottam. Igyekeztem alapos lenni és mind a 6 mikrokapcsolót kezelésbe venni.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 10

 • Retró tuning - A1200 és STe

  Az előző bejegyzésben már írtam, hogy nem széria gépekkel készülök a jövőheti BRSZK-ra. Az egyszerűbb kezelhetőség miatt jutottam erre a döntésre. A C64-Easyflash párost már bemutattam, most két másik gép tuningja van soron.

  Az Amiga 1200-zal kezdem, mert azt gondolom az egyszerűbb esetnek. Gyári állapotban 2MB memória és 14MHz-es 68020 processzorral gazdálkodhat az A1200. Ebből a processzor nem gond, mert ha a játékok 98%-át nézem eleve erre a procira vagy a még lassabb OCS/ECS szériára írták őket. De ehhez az kellene, hogy a játékokat floppy-ról futtassam. De miért tenném ezt, ha van IDE portja a gépnek? WHDLoaddal már a merevlemezről is el lehet indítani a játékokat, sőt azok igényéhez igazodva más kickstartot is be lehet tölteni. A WHDLoadhoz viszont több memóriára van szükség. Egy korabeli 4MB-os memória bővítő kb. annyiba kerül, mint a legolcsóbb új turbó kártya. Van régebbi kártyám, de azokat inkább kímélem, ezért landolt a "használós" gépben egy ACA 1221ec.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 0

 • Retró dilemma

  Az előző pár bejegyzésből már kiderült, hogy egy-két gépet bacsis kiállításán fogtok viszontlátni. Persze ehhez el is kell jönnötök. Arra számít Bacsis, hogy legalább 100-200 ember ellátogat Fülére a kultúrházba. Ha még nem tudnátok, hogy miről van szó, akkor itt vannak a részletek: [link] Gyeretek el, eddig is érdemes volt.

  De térjünk át a dilemmámra. Mára eldőlt, hogy nem teljesen gyári gépek lesznek, de kíváncsi vagyok ti hogy látjátok.

  A gyári melletti érvek: Egy C64, Atari vagy Amiga gyári állapotban is használható. Mai napig elketyegnek úgy, ahogy azt a tervezők megálmodták. Mindegyikhez lehet floppy-n vagy kazettán játékot vinni. Így lehet igazán jól bemutatni, hogy 20-30 ével ezelőtt milyen gépeket használtunk. Minden vicc új alapon a dataset biztosan meg tudja viccelni a mai fiatalabb generációt. Főként, ha ki kell találniuk, hogy egy játék előtt mit jelent a 47-es szám.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 15

 • Phillips CM8833 II

  Régi géphez régi monitor dukál. Az öreg Philipsre is ráfér egy kis kezelés. Az első teszten és felmérés alapján a beteg állapota nem kritikus, de foglalkozni kell vele. Kis forrasztgatás, tisztogatás ráfér. Lássuk a hibalapot:

  Nincs hozzá RGB kábelem. Sima DB9-es bemenete van. Gyorsan leteszteltem egy soros kábel todóval. Az A1200-es video kimenetéről sima jumper kábellel vettem le a jelet. Elég provizórikus, de gyorsan kiderült, hogy működik-e a gép. Az Amiga és a CM8833 kiosztását kellett csak megkeresni neten.

  OK, kép van. Szebb, mint a kompozit bemeneten. DB23-as csatlakozóm van, kábel is akad valahol. A DB9 kérdéses, de a fiók sok mindent rejt. A kép ronda, csak telefonnal csináltam egy felvételt, azt meg nem tudom megtartani úgy, mint egy normálisabb fényképezőgépet.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 6

 • ST + SC

  Ez most tömör lesz, de 4 nap után végre megszólalt. Lesznek részletek is, meg több kép, de a küzdelem meghozta a gyümölcsét. Volt itt minden mi hobbinak ingere:

  - floppy emulátor forrasztás
  - floppy controller tuning
  - merevlemez kábel forrasztgatás
  - Floppy emu életre rugdosása (formátum egyeztetés)
  - 3 gépen körbemásolás
  - Helyhiánnyal manőverezés

  Végül megszólalt. Szépen, tisztán és ha minden jól megy, akkor ti is meghallgathatjátok.

  frescho 1 hónapja 0

 • 2600 klón modding

  Kicsit forrasztgattam, farigcsáltam a házat tegnap este. 2000-ért vettem azzal a felkiáltással, hogy rossz esetben tanulópénz, kevésbé rosszban, a mellé adott joystickok működnek. Ez utóbbival indultam neki a tegnap estének, mert nem tudtam rendesen behangolni a TV-n. Kompozit kimenettel nem rendelkezett akkor még, de jött az ötlet: kompozit és hang kimenetet faragok rá. Mondjuk ezt nem este 9 után kellett volna kitalálni...

  A klónokból volt több tucat, most ilyen akadt a kezembe. Kívülről az Atari 2600 Darth Vaderre hajaz a doboz.

  A doboz alján lévő címke nem segített kitalálni a pontosabb típust. Azt eddig is tudtam, hogy 2600-as, a kérdés ez volt, hogy pontosabban milyen.

  Kis keresgélés után már láttam, hogy egy Közel-Keletre készült Távol-Keleti klónnal van dolgom. Nem találtam pontos kapcsolási rajzot, de egy lengyel fórumban sikerült elég hasonlót találni. A lényeg a lábkiosztás volt, ahonnan már el tudtam indulni:

  - pin 20 audio out
  - pin 29 chrominance
  - pin 27 luminance

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 8

 • C64 EasyFlash 3

  A 8 bites gépek mai szemmel nézve is hihetetlen sebességgel indulnak. Bekapcsolástól nem telik el érzésre 1 másodperc sem és már vár a megszokott C64-es kék képernyő. Lehet, hogy még ennél is gyorsabb, de a TV-nek is kell egy kis idő. Persze úgy könnyű, hogy ROM-ból tölti be az operációs rendszert. Sajnos ettől a ponttól nem rózsás a helyzet. Attól függően, hogy szalagról vagy floppyról indul a kiválasztott program akár percek, de minimum hosszú másodperceket kell várni.

  Ennek a gyorsítására jelentek meg a különböző turbó programok. Ezek a programok szalagnál okosan trükköztek a redundanciával, így gyorsabb, de kevésbé hibatűrő lett a szalagos tárolás. Floppy esetén a VIC-20-tól örökölt hardveres shift register hibát trükközték meg. Maga a 1541 egy programozható gép saját processzorral. A bitenkénti szinkront bájtonkéntire cserélve és a CLK vonalat is adattovábbításra használva kb. 4x gyorsabban tölthettük be kedvenc játékainkat. Persze először ehhez a turbo programot kellett betölteni. Sokkal hatékonyabbnak bizonyult, ha a turbo loadert-t és más segédprogramokat ROM-ba égették és onnan a gép indulásakor, vagy egy gombnyomásra tötődtek be. Pédának tökéletes a patkány képű kenyeres C64 mellé kapott, erősen elnyűtt Hobbi Elektronikás Final Cartrige III.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 9

 • C64G takarítás

  A Commodore 64 az a gép, aminél enyhe túlzás azt állítani, hogy mindenki ismeri. De az biztos, hogy aki még a 80-as évek végén kezdte, annak tuti volt, vagy legalább használt valahol egy C64-et. Jobban belegondolva a gép inkább egy tisztességes iparos munka, mint forradalmi cucc. Az ár érték arányát nagyon eltalálták. Normális grafika, sprite kezelés mellett a hang kezelés is rendben volt és az ára sem volt elszállva. Mára igazi klasszikus.

  Az egyik G verziós 64-em billentyűzete nem viselkedett rendesen. Pár billentyű nem reagált, csak erősebb lenyomásra. A házra is ráfért egy takarítás. Ezt nem hagyhattam annyiban főként, mert egy első szériás kenyeressel együtt a BRSZK résztvevői lesznek. A csere és a mezőny játékosnak is időben el kell kezdeni a felkészülést.

  Csak pár fényképet csináltam, azokat is kutyafuttában, de rájuk bíznám a történet elmesélését. A gépet szétszedtem, ami senkinek sem okozhat gondot, mert teljesen logikusan van összerakva jó pár csavarral. Ha nem akar szétjönni, akkor van még valahol, amit nem sikerült megtalálni. Maga az alaplap egy késői szériás egybe PLA-s darab. Első ránézésre szép, csak kicsit poros.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 2

 • HT-1080Z játék az iskolában

  A HT életkorával mindig kicsit gondba vagyok. Ha a 82-es iskolaszámítógép programtól számítom a megszületését, akkor kb. 35 éves. Ha a 83-as szállítástól, akkor fiatalabb, a licencelt Genie 1980-as, de a koppintott TRS-80 már 77-es születésű. Mindegy, 30 évnél régebbi gyártású a gép és látszik rajta, hogy sokat látott. Az is biztos, hogy nem csak munkára, tanulásra, de játékra is használták. Sok leírás, dokumentáció, történet mellett programokat is le lehet tölteni a ht.homeserver.hu oldalról. Köszönet és tisztelet illeti a lap létrehozóit, üzemeltetőit.

  Amit letöltünk, az CAS formátumú, ezt kell valahogy átjuttatni a HT-re. Az első lépés mindenképpen a wav formátumba alakítás. Én a TRS-80-hoz készült cas2wav programot használtam. Windows 7 alatt simán fut, a cas fájlból 11kHz-es mintavételezésű wav-ot készít. Ezt már kazetta modullal, kábellel, vagy akár kazettára egy rendes magnón felvéve is betölthetjük a HT-n. Az utolsó macerás, több lépésből áll. Lehet, hogy állítgatni kell a fejet és biztos, hogy a szintet sem találja el elsőre az ember, de így lehet a legjobban bemutatni a fiataloknak, hogy 35 évvel ezelőtt holt tartottunk.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 1

 • LVS SNAT

  Gyors feljegyzés LVS SNAT-ról. Sok doksi van DR-ről és sima NAT is akad a man-ban. De mi van, ha valami tűzfalas dolog miatt a source-ot is át kell írni? Lehet már egy ideje, de a doksi nem igazán bőbeszédű.

  Kell egy VIP (192.168.1.219) és hozzá legalább egy RIP (192.168.1.198) és persze a service portja. Minimális beállítás masqueradinggal (-m), ami a cél IP-t át írja.

  ipvsadm -A -t 192.168.1.219:80
  ipvsadm -a -t 192.168.1.219:80 -r 192.168.1.198:80 -m

  IP forward és conntrack kell a továbbiakhoz, illetve az xt_ipvs modul:

  modprobe xt_ipvs

  echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
  echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/vs/conntrack

  Utolsó lépésként a VIP:port-ra érkező kéréseknél a real server felé menő csomagogk forrás IP-jét átírjuk a VIP-re. Így elég egy IP is. Lehetne két interface is (pl eth1-en érjük el a backendeket) amikor az eth1 címét adjuk meg a --to-source után.

  iptables -t nat -A POSTROUTING -m ipvs --vaddr 192.168.1.219 --vport 80 -j SNAT --to-source 192.168.1.219

  Ha van tűzfal is, akkor azt is ki kell nyitni.

  iptables -A INPUT -d 192.168.1.219 -p tcp -m tcp --dport 80 -m conntrack --ctstate NEW -j ACCEPT

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 1

 • HT-1080Z élesztgetés

  A tavasz közeledtével átmozgatom kicsit a régi vasakat. A HT-val mindig kicsit bajban vagyok. Van első és második szériás is. Amit az egyik hibátlanul olvas az a másiknál nem működik. Az első megoldás, hogy külső magnót használok hozzá ez jó is egészen addig, amíg a magnót nem foglalja le egy másik gép. A programok nagy része ráadásul cas formátumban van meg, ami emulátorhoz tuti, de az igazi hardver hangot vár. A CAS állományokat WAV állománnyá lehet konvertálni, szóval ez nem olyan nagy gond. A PC-HT csatlakoztatásnál két megoldás közül választhatok:

  1. A számítógépet rákötöm a magnó protra és onnan töltöm be a programokat
  2. Kazetta adapterrel töltöm be a programokat

  Az első a jobb megoldás, de kicsit félek a galvanikus kapcsolattól. A második jobban védi a PC-t (telefont), de kicsit többet kell próbálgatni a kijátszásnál a szintet amit még stabilan olvas a HT. A második mellett döntöttem, majd készítek később illesztő trafóval vagy optikával egy kis áramkört.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 3

 • Classic WB CF-re másolása

  Az előző bejegyzésben FS-UAE és a ClassicWB segítségével feltelepítettem egy rendszert. Már csak annyi a feladat, hogy ebből egy bootolhato CF-et készítsek. Egy 2GB-os és pár 512MB-os darabbal sikerrel csináltam végig a leírtakat. 4GB felett már nem elég az alap FFS, ez most ném része a bejegyzésnek.

  1. CF olvasása

  Egy nyers img állományt készítettem, amit az egész végén vissza fogok másolni a CF-re. Persze nem kell lemásolni a CF-et, megfelel egy pontos méretű üres állomány.

  Linux alatt egyszerű a dolog. Root-ként, vagy sudo-val lekérdezzük a lemezeket fdisk -l paranccsal. Ha megvan, hogy mondjuk az sdc a CF, akkor jöhet a másolás: dd if=/dev/sdc of=CF_512_WB_31.img

  Windows alatt a Win32 disk imager-t tudom ajánlani. A használata egyszerű, kiválasztjuk a lemezt amiből az image készüljön, megadjuk a célt és a read gombra kattintunk. A képen éppen visszaírom az image-t.

  2. CF előkészítése

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 6

 • A1200 és Classic WB

  Első rész, ahol az a cél, hogy legyen egy működő rendszer. Még nem CF-en, de felkészítve WHDLoad játékok futtatására.

  Miért Classic WB és UAE?

  A 600-as és az 1200-as Amiga is beépített IDE vezérlővel rendelkezik. Gyárilag volt belőlük merevlemezzel ellátott verzió. A HDD kapacitás ma már nevetségesen alacsony, 20-270MB között volt. Egy 60-as verziót én is vettem, de van jobb alternatíva. Átalakítóval egy sima Compact Flash kártyával tökéletesen kiváltható a mozgó alkatrész. Egy 512MB-os darab elég a legtöbb embernek. Én több darabbal is próbálkoztam, a 600-as és 3.0-ás ROM-mal ellátott 1200-ba én is beérem egy 512-es CF-el.

  A rendszer több módon is telepíthető:

  - A klasszikus amikor fogunk egy lerakatnyi floppy lemezt és szépen feltelepítjük a gépre. Ha WHDLoad-ot is használni akarunk, akkor ez eléggé macerás út. Még ha a PCMCIA olvasót használjuk az adatok mozgatására akkor is elég sok beállítást kell manuálisan elvégezni. Az előnye, hogy biztosan a saját ízlésünknek megfelelő lesz az eredmény.
  - Hogy egyszerűbb legyen a telepítés egy emulátort is lehet használni és csak a végeredményt kell átmásolni a CF kártyára.
  - Ennél is egyszerűbb, ha az előre preparált ClassicWB-t használjuk. Az alap telepítést le lehet tudni percek alatt és sok programot feltelepít ami könnyíti az életet. Ez utóbbit választottam én is.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 6

 • HP ProBook 6450b – öreg harcos

  ProBook első szériás i3-mal. Az olcsón megvásárolható, de alaposan kibővített gép megéri az árát?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 4 hónapja 77

 • A601: egy MB-tal több

  A napi malomba járás mellett a hobbi is forog. Nem nagy szám az A601, de tanulságos, hogy érdemes jobban átnézni a dolgokat. Nem túl régen került hozzám és akkor rögtön szét is kaptam, de kezdem az elején. A 600-as Amiga megfelele egy 500+-nak, azaz ECS chipkészlet (jó ez a hunglish...) 68000-as proci és 1MB memória van benne. A gyári Commodore A601 ezt bővti fel 2MB-ra és van benne RTC (real time clock) is. Ez szuper, de az RTC-t valamivel tálálni kell és mint közismert a régi hardverek legnagyobb ellensége bármilyen régi elem/akku ami elengedi magát. Az akkusav/lúg aztán szétmarja a nyomtatott áramköröket, IC-t meg amit talál. A kondik között is van hasonló, de azok jobban tartják magukat.

  A 601-es szépen be van dobozolva és az RTC-hez akku/elem társul, szóval szét kell szedni. Nehezítésképpen az egész össze van forrasztva. A 4 fület gyorsan ki is nyitottam, de a dobozolás jól vezeti a hőt, szóval kicsit emlegettem a tervezőket. Bezzeg az 1200-es ányékolásánál elég volt ráhajtani a fület. Nem logikus.

  Az akku már meg is kezdte alattomos munkáját. Gyorsan eltávolítottam egy kis csípőfogóval, majd kiforraszottam.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 3

 • A1200 kondizás

  Ha azt gondolod, hogy testmozgás következik, akkor eléggé tévedsz. De az tuti, hogy sokkal egészségesebb lett az 1200-as tipusú barátnő (Amiga) a művelet végére. Az 1200-as sokkal erősebb a közkedvelt A500-nál. 68EC020-as processzor, 2MB memória, AGA chipkészlet és 3.0-ás kickstart jellemzi az cikk főszereplőjét.

  Hogy miröl is van pontosan szó? A Commodore a korral haladva és a költségeket csökkentve az Amiga 1200-at a 600-hoz hasonlóan SMD alaktrészekkel építette meg. Ez a hibák számát akkor csökkentette, de mostanra olyan hibák forrása lett, ami az 500-as szériánál nem fordult elő. A 90-es évek eleji SMD elektrolit kondenzátorok nem bizonyultak tartósnak. Nem ritka, hogy az elektrolit szivárogni kezd, ami megmarja a nyákot. Ráadásként a kondenzátor átmegy rövidzárba, ami nem egészséges. Ahogy a füst kijön a gépből az nem működik tovább.


  Amiga 1200 kickstart és CPU

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 15

 • Zip és CF XT-hez

  A programok tárolása és másolása nem egyszerű az XT-nél. Két lehetséges megoldást szeretnék bemutatni.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 hónapja 40

 • 8 bitesek - nem a ruha teszi...

  Nem a ruha teszi... Na ez az a mondás, ami nem teljesen igaz. A belső értékeket nem változtatja meg, de teljesen másként állnak az emberhez, ha egy farmer-bőrkabát vagy vászonnadrág-zakó kombinációban megy be egy hivatalos helyre.

  Rend a lelke mindennek. Kombinálva egy kis "mégis a ruha teszi" hozzáállással kialakítottam egy kis demó polcot. Nem árt ha látják, hogy nem csak lomok gyűlnek itthon. Mivel nem tudok mindent kipakolni, ezért csak mintavételeztem. Azok kerültek ki, amik tuti működnek és azért ismertebbek. A Ti99-et még legfelülre kirakom, de sok változást már nem tervezek, maximum egy-egy gép fog cserélődni. A dobozokat és a kiegészítők nagy részét hanyagoltam, mert akkor 3 ilyen polc kellene és nincs már több helyem.

  A két felső polcon a Z80 szekció tanyázik. Gondolom az Amstradot leszámítva mind jól ismert

  :

  Alattuk jönnek a Commodore-ok. Csak egy-egy gép van a Ted és 64 szériából kipakolva. A 16 bitesek is feltűnnek már, a szabad helyről az Amiga 1200-as éppen kondizni jár:

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 7

 • Super Little Chip

  Van amikor bármennyire is szeretne az ember nem tud eljutni oda, ahova eredetileg tervezte. Ha már itthon ragadtam, akkor gyorsan lefotóztam a kicsikét. Nagy, dög nehéz házban lakik és igen érdekes a lakberendezője. A homlokzat nagyon jellegzetes, aki már a 90-es években is foglalkozott gépekkel, az biztosan emlékszik rá.

  A belső kialakításon rögtön látható kicsisége. A nagyítható képen látható érdekesebb dolgok címszavakban: Video RAM-ok chipset hűtőnek álcázva, IDE helyett 50 pines SCSI, A coproci foglalat egy foglalatban ül, henger alakú a hűtő a DAC-on és végül az XGA vezérlő.

  A mérnököknek ez sem volt elég és az akkoriban bevezetett, csak általuk használt MCA 16 bites verziója került a lapra. Azt hiszem ebbe igazán kihívás mondjuk hangkártyát keresni.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 9

 • TI-99/4A

  A Texas Instrumentsről kevesen tudják, hogy számítógépet gyártott. Méghozzá nem is akármilyen gépet. A bejegyzésben szereplő darab elődje (TI-99/4) volt tudomásom szerint az első 16 bites home computer amikor 1979-ben bemutatták. A 4A ennek a finomított kiadása volt jobb billentyűzettel és kis betű kezeléssel.

  Maga a hardver érdekes megoldásokat tartalmaz. A teljesség igénye nélkül:

  - A 16 bites prociban nincsnek regiszterek, hanem mindent memóriában tárol, csak egy regiszter területre mutató regisztere van.
  - A 16 bitnek adtak egy pofont amikor spórolásból a multiplexeren keresztül illesztették a 8 bites memóriát.
  - Plug and play support. Minden kártyának saját címe van, csatlakoztatás után rögtön használható.
  - Solid State Software: ROM kártyák használata. A programot a billentyűzettől balra lévő portba bedugva az rögtön használható. OK, ez nem újdonság, akkoriban eléggé elterjedt volt.
  - Sidecar: A gép jobb oldalán lévő portba lehet bővítő egységet dugni, majd abba a következőt. Sok fajta jelent meg, a szokásos floppy és nyomtató mellett a kevencem a Peripheral Expansion Box, amiben 8 slot várja a perifériákat.

  Akit bővebben érdekel, annak ajánlom a wikipédiát, én is onnan szemezgettem először [link]

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 7

 • C=64 kicsomagolás

  A rendszerváltás előtt, de még közvetlenül utána is a Commodore 64 volt "A Számítógép" a többségnek. Igen, így nagy A-val és Sz-el. Remélem sikerül pár embernek kellemes emlékeket felidézni az alábbi képpekkel. Ismét nem voltak tökéletesek a fényviszonyok és a gép, de az izgalom a régi volt, mint amikor gyerekként a Mariahilferen a kirakatban bámultam a kiválasztottat, majd fél évvel később reggeltől egészen estig nem lehetett kiszedni az ablakból. Igen, megjött, kicsomagoltuk...

  Most is jött egy egész szép dobozos példány. A doboz alapján első generációs darab. Bár anno az enyém már a fehér dobozos C verzió volt, ennek is nagyon örülök.

  A doboz csak két hungarocell, amire rá lehet húzni egy kartonból készült papírt. A VIC-20-hoz képest eléggé igénytelen kivitel. Sajnos a tápot elérte a régi gépeknél megfigyelhető hungarocellel összeolvadás.

  A gép nem mocskos, de a téliszünetben szétszedem és szépen el fogom mosogatni. A billentyűzete szépen működik.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 18

 • VIC-20 gnixobni = unboxing

  Nem szoktam dicsekedni, de most nem tudom megállni, hogy ne osszam meg ezt a pár képet. A polcon figyelt már hosszú ideje egy VIC-20, de nem volt hozzá tápom és ezért mindig tologattam a beüzemelését. Persze csinálhattam volna neki már korábban egy C64-hez valóból sajátot, de nem akartam megpatkolni. Végül sikerült szerezni egy eredeti 220V-os tápot. Türelmetlen voltam és bár a képek alapján unboxing-nak fog látszódni, de a visszacsomagolást fényképeztem le. Azt is csak telefonnal, mert eléggé kapkodtam és nem jutott eszembe időben előszedni a fényképezőgépet. Oldalról, hátulról el is felejtettem képet csinálni, de ami készült, annak egy része elfogadható. Remélem ezt a kis hibát elnézitek és együtt örültök velem.

  A doboz egész szép állapotú, bár már kb. 20 éves. Nagyon stabil darab, megvédi a gépet és nem utolsó sorban szépen fog mutatni a polcon.

  Belül is rend van, egyben a hungarocel és nincs széttépve a doboz sehol. A gép is szép, nincs besárgulva.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 8

 • Primo forrasztás

  Azt mondják egy kép többet elmond, mint száz szó. Mivel késő van beszéljenek a képek, csak címszavakat fűzök hozzájuk. A belső és a cserélt IC-k nagyíthatóak.

  Volt egyszer egy Primo, amit elég nehéz lefényképezni

  1985-ből

  Sajnos hibás volt szegény

  Szétkaptam és ismét konstatáltam, hogy néhány dolgot milyen igénytelenül oldottak meg (bal oldali modulátor, de legalább tudjuk, hogy Ani készítette)

  Más dolgokat viszont nagyon ötletesen terveztek meg, mint pl. a billentyűzetet

  Ani szebben is forraszthatott volna...

  Két 4116-os DRAM-ot gyanusítottam meg

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 13

 • Megszökött a 7812

  A Schneider-t kicsit félreraktam és visszafordultam a 8 bitesek felé. Egy nehezebb darabot kerestem elő a hétvégére. Nehezebb súlyra és azért is mert még nem javítottam HT gépet. Szerencsére van hozzá kapcsolási rajz és így csak idő kérdése, hogy eligazodjak rajta. Amikor utoljára félretettem nem adott képet. Most sem akarta az igazat, legalábbis RF jel nem jött ki belőle, de szkóppal rámérve azt találtam, hogy van sima kompozit jel. Ennek nagyon megörültem és perceken belül került is egy hozzá való videokábel. Jól jött, hogy a héten máshoz is készült DIN-RCA kábel :) De az örömöm nem tartott sokáig, mert csak szemetet láttam a képernyőn. OK, ez tipikusan RAM hiba szokott lenni, már nyúltam is a csavarhúzó felé. Belül ez a látvány fogadott miután kiszedtem a billentyűzetet is.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 5

 • EPC akku inkontinencia

  Mindig is szerettem az elfuserált megoldásokat. Talán azért, mert ritkák és mert sajnálom őket. Szóval itt van ez a Schneider féle billentyűzetbe zsúfolt XT. 1988-ban drágább volt az Euro PC, mint az Atari és az Amiga. A szép színes grafikával és beépített hanggal rendelkező versenyzőkkel szemben mono Herculest, vagy 4 színű CGA-t tudott bevetni és a speaker prüntyögését. Szóval nem volt egy nyerő darab, de nekem mégis érdekes cucc. Természetesen ezt is meg akartam takarítani. Mielőtt elsütné valaki a poént nem mosómedve volt a jelem az oviban. Szépen szét is kaptam a gépet. Van benne egy Paradise grafikus, egy WDC háttértár vezérlő a 9.54 MHz-es 8088 mellett.

  Rögtön látható volt, hogy miért sózták rám gyakorlatilag harmadáron. Az akkumulátor elengedte magát. A lapon több helyen is korróziót okozott a kifolyt elektrolit. Ha jól tudom, akkor ez kálium-hidroxid, ami lúg. Nem véletlen, hogy a legtöbb helyen ecetet ajánlanak a közömbösítésére, de mindenek előtt az akksit távolítottam el.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 9

 • 800XL élesztés

  A megfürdetett Atarit próbáltam feléleszteni. Nincs hozzá kábelem és tápom, ezért nem tűnt első körben triviálisnak. Szerencsére a neten minden pinoutot meg lehet találni. Csak 5V-ot kér, nem kell neki más tápfeszültség. Egy erősebb, Raspberryhez való táp simán elbírja a terhelést. Egy régi hang kábelt alakítottam át, mert nem gondolkoztam előre és nem volt itthon tartalék csatlakozó.

  A videó kimenet is megtréfált. Természetesen nem kompatibilis másik géppel. Pontosabban elvileg régi C64-et írnak máshol, de nem találtam olyan kábelt itthon. A kiosztást ismét megmondta a google. A csatlakozást pedig egy máshonnan kihúzott pinnel próbáltam megoldani. A földet az árnyékoló lemezre kötöttem egy csipesszel. Nem szép megoldás és nem is hozott elsőre sikert. Biztosra mentem és ránéztem a kimeneti jelre.

  Folytatás...

  frescho 8 hónapja 4

 • Covox

  A Spectrum javításnál kérdezte valaki, hogy a fiatalokat mennyire érdekli az elektronika. Szerintem ha megfelelően van tálalva és van sikerélményük, akkor érdekli őket. Gyorsan le is teszteltem.

  Arra gondoltam, hogy valami egyszerű kell, ami közben hasznos is. Természetesen az egészet összekötöttem egy kis játékkal. Úgy gondoltam, hogy egy covox nem túl bonyolult és látványos, hogy mennyivel jobb hangja van, mint a beépített speakernek.

  Az áramkör teljesen passzív, csak egy R-2R DAC-ról van szó. A kapcsolási rajzot a gyerekek vadászták le a gr8bit.ru oldalról, ahol a működését is egész jól leírják. Az áramkör rém egyszerű.

  Folytatás...

  frescho 8 hónapja 9

 • Spectrum analizálás

  Volt az ebayen olcsón egy hibás Speccy + dobozzal együtt. Nem tudtam ellenállni a csábításnak, főként mert itthon ennyiért még a dobozt sem lehet megvenni. Ráadásnak volt hozzá táp, kábelek és joy illesztő is. Úgy voltam vele, hogy postával együtt is bőven megéri.

  Végül a Spectrumot sem hagytam a sorsára, mert sokkal kellemesebb darab, mint az első széria gumi billentyűzete. Más eltérés és ezért kompatibilitási gond sem akad a két széria között, csak a PCB más reviziójú. A gép persze nem tökéletes, például az egyik lába csak lifeg, de elfogadhatónak és ami nem elhanyagolható egészen tisztának bizonyult kívül-belül. Gyorsan szétszedtem, hogy rá tudjak nézni a belsejére. Valaki már próbálta javítani előttem, mert a billetyűzet szalagkábelei nem voltak csatlakoztatva. Tápot adtam a gépnek és már az első mérés hibát mutatott. A bemeneten ott volt a 9V, de a stabilizátor kimenetén 0V-ot mértem. Itt maradt félbe az első kör, mert nem találtam meg a forrasztópákámat és stabkocka sem volt itthon.

  A második körre jobban felszerelkeztem. Az interneten bőven találni leírásokat és kapcsolási rajzot is. A kis multiméter mellé került egy páka, egy Ganzuniv 4 és rendeltem egy kis doboznyi plusz alkatrészt is.

  Folytatás...

  frescho 8 hónapja 26

 • Amiga 600 upgrade

  A kis gép már tiszta, de alap állapotban semmivel sem tud többet, mint egy A500, sőt kicsit hátrányban is van, mert a 2.05-os kickstartot néhány játék nem szereti. A lehetőségeket számba véve úgy döntöttem, hogy rendes upgrade-t kap a gép. A házon a fülek le vannak törve és több helyen is látszik, hogy valamikor a múltban szétszedésnél ész nélkül feszegették. Ráadásul van egy jobb állapotú 600-am is, szóval ezért sem sajnáltam jobban "belevágni" a projectbe.

  Első körben kapott egy CF kártyát, amit átalakítóval rákötöttem a gyári IDE portra. Kipróbáltam több kártyával is, de 256MB bőven elégnek bizonyult. A meglévő 1 MB-os memóriabővítővel megtoldva a chip RAM-ot kipróbáltam a WHDLoad-ot felemás sikerrel. A 2 MB és a CPU ereje is kevés normális töltési idő eléréséhez. Kis gondolkozás után jött a döntés, hogy a megoldás turbo kártya lesz, nem elégszem meg további memóriával. A képen az alaplap számunkra érdekes része látható. Alul a hosszú chip a kickstart, felette pedig a 7 MHz-en futó 68000-as Motorola CPU.

  Folytatás...

  frescho 8 hónapja 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.