2018. február 20., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Hordozható 286-os plazmával

  1989-ben biztosan egy vagyonba került. Laptopnak nem nevezném, mert nincs akku benne.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 napja 39

 • plazma 286-os kinyitva

  Az előző alkalommal csak azt néztem, hogy működik-e a gép. Mivel életjeleket mutatott betoltam a műtőbe. Egyelőre csak életmentő műtétet végeztem és csak az alaplapra koncentráltam. Ugyan csak telefon volt nálam, de a képek így is beszédesek lesznek.

  Nem csak kívül volt mocskos, de belül is. Minden megvan ami kell. Leghátul portok és CGA vezérlő. Azt követi a HDD és FDD, az egész alatt pedig az alaplap. A kiszedett billentyűzet alatt bal oldalon CPU (AMD 286 @12MHz) és akkumulátor. Jobb oldalon a memóriák sorakoznak. Mindenhol máshol pedig a chipkészlet százlábúi. A floppy-HDD pároshoz 3 kábel tartozik, ez pedig azt jelenti, hogy MFM vagy RLL a vinyó.

  SIPP RAM-ok, összesen 1MB, 4x 256kB-os modul formájában. Még egy MB-ot be lehet szuszakolni a gépbe, bár szerintem fölösleges, így jó ahogy van. Ezek is jó koszosak, pedig itt már kapott egy kis sűrített levegőt. Én meg nem jutottam lélegzethez. Legközelebb hallgatok a józan eszemre és kiviszem a szabadba a gépet...

  Folytatás...

  frescho 2 hete 11

 • 286-os plazmával

  Igazi noname gép 1989-ből. SupCom néven találtam rá az interneten egy képre, de a gépre csak annyi van írva, hogy Laptop 3120. Így is egy vagyonba kerülhetett akkoriban.

  Nincs túlságosan jó bőrben. A képeken úgy szerepel, hogy már egy órát tisztogattam, de még mindig tiszta por. El sem tudom képzelni, hogy miért működőképes még. Ha lesz időm, akkor szétborítom, hogy belülről is ki tudjam porolni. A műanyag alkatrészek meg mehetnek a csap alá egy kis WU2-vel.

  A gépen a szokásos csatlakozók vannak. Soros, párhuzamos és egy CGA monitor kimenet. Az oldalán még van billentyűzet csatlakozó is és ahogy látszik belül valószínűleg van egy vagy kettő ISA port is.

  A gépben egy 12Mhz-es 286-os CPU van 1 MB RAM társaságában. Ehhez jön még a CGA felbontású mini plazma kijelző és egy 40MB-os merevlemez.

  Folytatás...

  frescho 3 hete 11

 • Am386SX-40 savazás

  Ma is rászántunk a segítséggel a tegnapi 386SX-40-re 15 percet. Az volt a cél, hogy az akku lekerüljön az alaplapról.

  Az Alaplap kiszerelése és az akku kiforrasztása megvolt 10 perc alatt. OK, ez utóbbi nem sikerült jól. Hiába adagoltam hozzá friss ónt a forraszanyag meg volt keményedve. Meg is égett a forrszem kicsit.

  Ezt követte a passziválás. Sima ecetet csepegtettünk a lapra. kb. 5 percig hagytuk állni. Büdös mint a fene, keresni kellene valami mást helyette. Valaki javasolta a citromot, de azt nem találtam elég erősnek. Talán tömény aszkorbinsavval kellene próbálkozni?

  Fogkefével és fülpucoló pálcával kicsit segítettünk az ecetnek. Pár perc után nem volt mit eltávolítani. A lakkot le lehetne leszedni üvegceruzával, befuttatni ónnal és lelakkozni, de ezt mos kihagytam.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 12

 • Am386SX-40 első benyomások

  Fájós háttal nem lehet emelgetni, ez meg dög nehéz. Szerencsére mindig akad valaki aki kisegít és a csavarhúzótól még nem vagyok eltiltva. Így is gyorsan kellett végeznem, csak pár percet tölthettem el vele.

  Tudtam, hogy mire számíthatok hardver szempontjából és azt is, hogy működőképes a gép. A 286-os és fiatalabb gépeket már a youngtimerek közé sorolom. Na nem azért mert rasszista vagyok és csak a 8 bitesek az igaziak, hanem azért, mert viszonylag egyszerűen üzembe állíthatóak. Ebben a gépben is már VGA kártya van, így rögtön rá tudtam kötni az monitoromra.

  Persze az alaplapi akkumulátor lemerült, ezért rögtön be kellett lépni a BIOS-ba. A jó öreg AMIBIOS a megszokott színeiben tündököl. Hogy ki és miért választotta ezeket nem tudom, de talán ez adott jó kontrasztot. Később a sima sárga-kék párosítás is megfelelt, szóval nem értem. Ez már modern gép, a merevlemezt automatikusan detektálta.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 9

 • PC antituning

  Bacsis Karácsonyi feladata megmozgatta a régi gépeket és a berozsdásodott kerekeket is. A cél minimalizálni a cinebenchben elért pontszámokat. Gondolom a legtöbb induló hasonló ötletekkel állt elő:

  - Először is keresni kell egy IPC-ben harmatos platformot. Intelek között a Pentium 4 elég jó választás.
  - A második lépésben érdemes az órajelet lecsökkenteni. Szorzó + SETFSB és máris lassabban fut a gép. Ebben már az Athlon 64 is jó, akár 600MHz-ig is le lehet vele menni.
  - Végül ki kell herélni a platformot. Single channel, lelassított RAM és végül a cache kikapcsolása. Köztudott, hogy a utolsó ötlet számít a legtöbbet

  Sajnos az újabb lapokon nincs erre lehetőség. Biztos van olyan szerencsés ember akinek van olyan deszkája amin ki lehet kapcsolni az L1 és L2 cache-t. Elvileg nekem is van, de sajnos álltában megpunnyadt, még csipogást sem sikerült kicsiholnom belőle. Törtem a fejem és morfondíroztam:

  "Ha a BIOS ki tudja kapcsolni, akkor biztosan lehet írni olyan programot ami ugyanezt teszi. Régebben a Cyrix processzorokhoz (486SLC) is volt egy program amivel lehetett turkálni a controll regiszterekben. Regiszterek, hmm nézzük csak milyen regiszterei vannak az Intelnek prociknak?"

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 6

 • PC emuláció raspberry-n

  Bacsis még Karácsony előtt írta ki a cinebench anti versenyt. Elvileg bármivel lehetett indulni. Versenyen kívül megnéztem mire képes egy Raspberry 3. Igen, tudom, hogy az egy ARM processzor. De ilyen apróság nem állíthat meg, Windows 2000-et már próbáltam Nokia 800-on. Itt most egyszerűbb volt a dolgom, mert a qemu csomagot kellett csak telepítenem. A Windows-t már jó előre felhúztam egy USB-s külső storage-re egy P4-en amit szintén "anti tuningoltam" kicsit. Egy erős táp, VNC a gépre és máris lehetett indítani a gépet:

  root@raspberrypi:~# qemu-system-i386 -vnc :0 -m 512 /dev/sda

  Jellemző, hogy a CPU-Z indítása is 15 perc fölött van és bármelyik ablak mozgatásánál látható ahogy újra rajzolja azt a Windows. Hogy használható-e bármire azon kívül, hogy kipipálhatom? Nem igazán. DOS-os játékokat jól futtaja, talán még Win 95 elkocog rajta, de minek?

  frescho 1 hónapja 16

 • Steve Jobs bukása

  Nem az egyetlen bukása Jobsnak. Persze ezekről nem szokás beszélni csak a sikeres dobásairól. Pedig egy sikerre jutott legalább egy mellényúlás is.

  Szerintem természetes velejárója a bukás annak ha valaki az élen akar járni. Sokan mondják, hogy zseni, látnok és sok újdonságot talált fel. Ezek erős túlzások és legendát csinálnak belőle. A valósághoz közelebb áll, hogy jó érzékkel használta fel mások ötletét és készített belőlük eladható terméket. Végül ezt a terméket hatékonyan reklámozta. Nem volt mindenható látnok, hogy ez mindig összejöjjön neki, de a bukásból mindig felállt. Én szeretnék annyiszor ráérezni a trendekre mint ő tette. Kb. mintha lottón minden héten lenne legalább egy kettesem és pár évente egy 5-ös találatom.

  A komplett sztorit megtaláljátok itt: [link] Tömören összefoglalva ha valaki még nem ismerné:

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 12

 • Underdog - TI-99/4 a másodhegedűs

  Underdog: ZX Spectrum, Atari ST, Acorn széria... Hosszan lehetne sorolni azokat a retró gépeket amik csak a másodhegedűs szerepét töltötték be. Némelyik szimplán gyengébb volt műszakilag, mint a piacvezető. Más esetben szimplán gazdasági okai voltak annak, hogy háttérbe szorultak.

  De volt, amikor a gyártó cégnél "kottázták el" a dolgot. A TI-99/4 széria előbb jelent meg és műszakilag is (főként a TI-99/4A) kifinomultabb volt, mint az őt legyőző VIC-20. A Texasnál több hibát elkövettek, amiből a legnagyobb az árra felépített marketing volt. Sajnálatos tévedés, ami több milliós veszteséget termelt "hála" Tramielnek.

  Tovább is van, mondjam még?

  frescho 2 hónapja 19

 • Halálcsilla... pontosabban DB-t építettünk

  Valaha rég, egy messzi-messzi gépteremben...

  Nehéz idők járnak a mérnökökre. A Karácsonyi forgalom erői elűzték őket titkos bázisukról, és könyörtelenül a riasztásukra törtek. Az infrások egy kis csapata új upgrade beépítésébe fogott a datacenter hidegfolyosóján. Az elvetemült Fekete Péntek hatására, aki megszállottan kutatja a gigabájtok nyomát, api hívások ezrei rajzanak ki az űrbe, hogy az üres meghajtók nyomára leljenek....

  Na jó nem egészen így történt, de a lényeg az, hogy pár túlméretes DB-vel már nem bírtunk. Ezért aztán igyekeztünk megelőző csapást mérni mielőtt tényleg kifutunk a helyből. Az eredmény nem halálcsillag, de valami olyasmi ami már érdekes lehet nektek is.

  A hardver erős közepes. Mindenből lehetne jobbat venni, de kb. ez az a pont ahol az árak meglódulnak és nem sokat nyernénk az ügyön. A gépen futó mysql sem skálázódik egy ponton túl, ami nagyjából ennek a vasnak felel meg. Hogy mi is a hardver?

  Szerver: DL360 Gen9
  CPU: 2x E5-2687W v4 (2x 12 mag @3GHz )
  RAM: 256GB
  Storage: 2x 600GB 15k SAS és SSD

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 13

 • Mushkin Scorpion Deluxe - 4 az 1-ben

  Gyakran hallani, hogy a számítógépek nem fejlődnek, a processzorok alig gyorsulnak... Ez egy két területre talán igaz egy-két területen, de máshol töretlenül jönnek a jobb és jobb megoldások. Felületesen megnéztem pár PCIe SSD-t az elmúlt két hét alatt. Most egy 2013-as, megjelenésekor csúcssebességűnek számító darabot kaptam kölcsön pár napra.

  A Mushkin Scorpion Deluxe 480GB-os változatáról 2013-as leírásokat találtam a neten, azaz most kicsit több, mint 4 éves konstrukció. A doboz nagy betűkkel hirdeti a PCIe 8x csatolót és a négy SF-2281 processzort. A kártya különös darab, érdekes látni, hogy mit találtak ki a sebesség növelésére. De nem akarom lelőni a poént, fedezzétek ti is fel apránként.

  A doboz hátoldalán van két érdekes sor ami a felépítésre utal:

  - A felhasználható tudja konfigurálni a RAID módot
  - A moduláris tervezésnek köszönhetően könnyű upgradelni

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 5

 • A vesztesek feledésre vannak ítélve?

  "A történelmet a győztesek írják." Elég sokan idézik, de a da Vinci-kódban jobban is kibontja Dan Brown: "History is always written by the winners. When two cultures clash, the loser is obliterated, and the winner writes the history books-books which glorify their own cause and disparage the conquered foe." Erősen szabd fordításban a történelemben a győztes dominál a vesztesek és az ő erőfeszítéseik feledésre vannak ítélve.

  A Szilícium-völgy forradalmának már a bemutatója is gyanús volt. Két részt megnéztem és igazolódott az előérzetem. Ez nem arról a 70-es évek érdekes, sokszínű közegéről szól, hanem 75%-ban a győztesekről. A vesztesek még ha abban az időszakban meghatározóbbak voltak, akkor is csak statiszták lehetnek.

  Jól indít a völgy és korszak bemutatásával. Ezoterizmus, kommunista és "make love not war". Hippi mozgalom, drogok és Jobs. Előkerül az Altair a homebrew klub és Bill Gates. Majd ez egy ponttól kezd zavaróvá válni: végig csak a győztesek: Apple-Jobs, MS-Gates, IBM. A többi szereplő háttérbe szorul. Szó esik Palo Altóról, majd sokkal több Jobsról.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 14

 • NVMe - P3520 a szerverszökevény

  Kölcsönvettem egy P3520-at, mert nem hagyott nyugodni, hogy mit is tudhat a már lemért SOHO M.2-es SSD-hez képest egy szerverekbe szánt darab. Nagyjából egy évvel ezelőtt a 3520 volt az Intel DC szériában a legolcsóbb és leggyengébb darab. Azóta megjelentek a 4500 is, ami idővel le fogja teljesen váltani, de egyelőre annak is örülök, hogy ehhez hozzájutottam. A 4500-ast kicsit kétkedve figyelem, mert ugyan jobb a teljesítménye és a kapacitása, de TLC-s NAND chipeket használ. A tesztelt P3520-as specifikációja:

  Kapacitás: 2TB
  NAND chip: 3D NAND G1 MLC
  Késleltetés: 20us
  Random írás: 26000 IOPs
  Random olvasás: 375000 IOPs
  Szekvenciális írás: 1350 MB/s
  Szekvenciális olvasás: 1700 MB/s
  Tervezett írási élettartam: 2490 TBW

  Ahogy látható inkább olvasásban jó a kártya, írásban lemarad. Hogy őszinte legyek nem számítottam jobb teljesítményre, mint egy általános felhasználásra gyártott SSD-nél. A NAND és a vezérlő a legtöbb esetben ugyanaz, mint amit otthoni gépekbe is szállítanak, de ebben a kategóriában nem a pillanatyni maximális teljesítmény amire a firmwaret hangolják. Fontosabb, hogy a sebesség és a késleltetést ne ingadozzon. Ennek az oltárán feláldoznak valamennyit a maximális sebességből. Ami még eltér az a feszültség vesztés elleni védelem és a hűtés.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 5

 • NVMe - Nem mindegy hova dugod

  Az egész úgy kezdődött, hogy a kollégát elkapta a gépszíj és "előre megfontolt szándékkal elkövetett hirtelen felindulással" meglepte magát Karácsonyra egy SSD-vel. Tudom, hogy korai még az ajándékozás és az előre megfontolt szándék sem enyhítő körülmény, de megtörtént. Ezután jött a meglepetés: A tesztekben az SSD bezzeg sokkal jobban teljesít. Mi lehet a hiba? Gyors kipróbálásra, valamint galád csábítási szándékkal, a gépemben kötött ki.

  Egy Samsung PM961-es NVMe-s SSD-ről lesz az alábbiakban szó, ami a nevéből is adódóan PCIe buszra csatlakozik. A kolléga az Ivy alapú gépébe egy kártyával tudta megoldani a csatlakoztatást. A ujjnyi méretű tároló szinte elveszik a kártyán.


  PCIe kártya és az SSD, a kép nagyítható

  A saját alaplapomon szerencsére van dedikált slot. Ez jónak is tűnt, de már a beszerelésnél kétségeim voltak, mert a mATX lapon közvetlenül a videokártya alatt kapott helyet. Már alapból is tudnak melegedni ezek a kis meghajtók, a GTX1060 nem hiányzik ráadásnak.


  Alaplapi foglalat, a kép nagyítható

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 27

 • Valaki ismeri ezt a memóriát?

  Adjatok tippet, hogy milyen gépbe szerelhették be az alábbi ferritgyűrűs memóriát:

  A képre kattintva nagy felbontásban is gyönyörködhettek benne. Arra is várok tippeket, hogy a szivacs ami a műanyag lap alatt volt mivel mosható le, mert még fogkefével sem merem sikálni. A sebbenzin-alkohol felváltott alkalmazásával a képen látható eredményre jutottam.

  frescho 3 hónapja 5

 • Monitor 8 bitesekhez

  Amikor először került elém 8 bites gép még nem volt kérdés, hogy mire kössük a kimenetét. ’82-ben nem volt külön monitor, vagy színes TV. Természetesen álmodoztunk profi monitorról, mint amilyen a képen is van.

  frescho 3 hónapja 12

 • Vmware és a törpék

  Ez a nap sűrű volt. Megint kaptunk pár doboz játékot. De a törpök élete, nem csak játék, és mese...

  Nagyjából két hete írtam, hogy örülnék, ha még gépeket tudnék csatasorba állítani a nagy roham előtt. Mára csak egy kis laza 7-8 menüpontos adatközpont látogatás volt beütemezve. Reggel az irodában a lift mellett várt három doboz. Igen, jött még pár gép VMware alá. Csak telefonnal tudtam képeket készíteni.

  Dell R730, de az előzőnél gyengébb. A processzor is gyengébb (2x14 vs 2x20 mag) és csak 384GB memóriával van felszerelve.

  Ráadásként viszont kapott egy Samsung 1.6 TB-os NVMe SSD-t is.

  Ettől a ponttól nem volt megállás, mert az egyik blade-hez jött a szerelő 10:30-ra. Elég jó időt futott a csapat, nem késtünk többet 5 percnél. Kicsomagoltuk a gépeket, becsomagoltuk a kábeleket, meg az összes többi cuccot ami az eredetileg tervezett munkához kellett. Sikerrel vettük a pénzügyről érkező kérdéseket (számla, szállító levél) és még a backoffice-os srácokkal is beszéltünk pár szót.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 4

 • Egy kép Primusról. Felismeritek?

  Nehéz. Nagyon nehéz. Érezni, hogy nem spórolták ki az anyagot belőle. A kortársaihoz képest nem volt olcsó, de még gyors sem. Felismeritek a kép alapján? Hogy segítsek a kép nagyítható. Remélem a google nem találja meg gyorsan ;]

  frescho 4 hónapja 14

 • VMware cluster bővítés

  CPU-ból és memóriából sosem elég ha az ember virtualizálni kezd. A jó pár hete beszerelt DB gépek nagy részét is belaktuk. A DB-k és az új fejlesztések mellé is kellettek virtuális gépek. Hogy tartsuk az iramot 4 új gépet szervert rackeltünk be és állítottunk be a VMware alá. Pontosabban 4-ből csak 3-mat, mert az utolsó nem látja a fibre channel kártyát, de majd egy gors gépterem látogatás után csatlakozni fog a többiekhez.

  Az első kérdés legtöbbször az, hogy mennyi az annyi. A 4 gép összesen 2TB memóriát és 253GHz CPU-t jelent. Bedobtam őket egy külön clusterbe, hogy csináljak nektek egy kis printscreen-t. Tudom, hogy ez soknak tűnik, de én nagyon örülnék ha még ennyit be tudnék állítani csatasorba november közepéig.

  A második kérdés az szokott lenni, hogy milyen gépeket használunk. Egy kép többet elmond, mintha gépelnék fél oldalt.

  frescho 4 hónapja 18

 • Képminőség upgrade

  Többször írtam már a bejegyzéseimben, hogy gyenge a képminőség. Zavart, de valahogy nem jutottam vele sose ötről a hatra. Pár kommentben felvetődött, hogy videót is lehetne csinálni. Ki is próbáltam, de gyorsan megfogadtam a tanácsot, hogy a fokozatosság elvét követve először a sima fotók minőségét kell javítani. Ebben nagy segítséget kaptam az előző bejegyzés alatt amiben azt a kérdést tettem fel, hogy milyen videót is lenne értelme készíteni. Főként RexMaximusnak köszönhetek sokat.

  Az ötlet egyszerű volt. Építek egy szoftboxot és kész. Ez addig jó ötlet amíg nem döbben rá az ember, hogy nincs hozzá elég hely, limitált a szabadidő. Ráadásul amíg nem látszik, hogy lesz-e eredménye még pénzt sem kellene beleölni. Hogy honnan indultam és hova jutottam pár kép jobban megmutatja. minden kép nagyítható. Ha nem jeleztem, akkor csak egy átméretezést végeztem a képeken. minden más műveletet megadok. Sima jpeg állományokat nyertem ki a fényképezőgépekből. Tudom, hogy RAW-val tovább jutnék, de amíg így nincs rendben addig fölöslegesnek éreztem a szoftveres machinálást. Mindegyikre kattintva 1920x1080-hoz közeli méretben nézhetitek meg a képeket.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 19

 • Home computerek - első rész

  40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 hónapja 142

 • C=116 - videót, de milyet?

  Ez a bejegyzés kicsit kilóg a sorból három ok miatt is:

  - Az első, hogy most az Atari 8 bites szériáról kellene olvasnotok, de az kicsit hátrább sorolódott
  - A második, hogy a Commodore 116 nem illik bele a második sorozatba amit éppen össze akarok rakni. Ezért nem is ismertetem teljes részletességgel, csak belekapok kicsit.
  - A harmadik, hogy volt egy ötlet, hogy csináljak videókat. Délután gyorsan kipróbáltam, hogy mit lehet gyorsan összedobni.

  Lássuk a 116-ot. A TED széria (C16 és plus 4 a másik kettő) mellett jelent meg. Kicsit furcsa szerzet, mert az eredeti Tramiel féle koncepcióhoz ez a legközelebb eső gép. Egy olcsó, gyenge számítógép, ami a C64 alatti területet fedi le. "Business is war" vallotta főnök és ezzel le tudták volna támadni azokat a területeket ahol például a ZX81 is tarolt. A logikát követve az ötlet jó volt. Építettek egy olcsón gyártható, viszonylag egyszerű gépet aminek a tudása simán felvette a Spectrum-Amstrad vonallal a harcot. Ezt úgy érték el, hogy terveztek egy TED becenevű központi chipet ami grafikát, hangot kezelt és minimalizálták az egyéb IC-k (CPU,memóriák persze kellettek) számát. A TED 40×25 karakteres vagy 320×200 grafikus képernyőt tudott kezelni, ráadásul 128 színnel. A 16 szín * 8 világosságból csak 121 lett, mert 8 a fekete árnyalata, azaz fekete. Ha a spriteokat is kezelte volna, akkor nagyon jónak számított volna.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 13

 • A mikroszámítógépek második hulláma

  Az 1977-es első trió kijelölte az irányt és a fejlődés, mai lehetővé tette a megjelenésüket nem állt meg. A gyártók különböző stratégiát választottak:

  - Az Apple a II-es továbbfejlesztése mellett tette le a voksát. Ehhez jó alapnak bizonyult a Wozniak által tervezett architektúra. Az almákat a felső kategóriába pozicionálták, ezzel ki is szálltak az alsóbb régióból ahol a legtöbb fejlesztés történt.
  - A Tandy kiterjedt, egymással sem kompatibilis gépeket tervezett, mint például a Color Computer. Jelentős mennyiségű gépet gyártottak, de szerintem szétforgácsolták ezzel az erejüket. Versenyeztek, de már nem tudtak igazán beleszólni a dolgokba.
  - A Commodore járta be a legérdekesebb utat. A PET vonalat fejlesztették hosszú ideig, de Tramiel a tömegeknek akart gépet készíteni. Ehhez olcsón kellett nagy volumenben gyártani.

  A kezdeti háromból így emelkedett ki a Commodore, de kapott bőven vetélytársakat. A többi cég előtt érdemes megnézni, hogy a második generáció milyen újdonságokat hozott az elsőhöz képest. Az integrált áramkörök fejlődésével egyre kevesebb alkatrészből épültek fel a gépek miközben a tudásuk nőtt. Megjelentek a céláramkörök, például a grafikáért és hangért felelős IC-k. Persze volt olyan gyártó, aki mindent megpróbált a lehető legjobban leegyszerűsíteni, hogy az árat a minimumon tartsa. Ez is egy járható út volt, de az USA-ban más kellett a sikerhez.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 11

 • Two Bytes Are Better Than One

  Szerintem ötletes hirdetés. 16 bites processzor abból az időből, amikor a 8 bitesek is csak éppen elkezdtek felfutni. A TMS9900 az első 16 bitesek között volt, még az Intel 8086-ot is megelőzte. Részt vett az IBM PC proci válogatóján, de kihullott. Később háborúba ment a 6502 ellen, de nem a győztes oldalon. Mégis egy érdekes darab a maga hibáival.

  Szerintetek mikori lehet a fenti hirdetés?

  frescho 6 hónapja 11

 • Commodore PET

  A PET megszületése olyan, mintha a két konkurensének a történetét kevernénk össze. Kellett hozzá szerencse, jó szakemberek és pár ember, aki meglátta az üzleti lehetőséget.

  A PET fogantatása

  Kellett egy mérnök, Chuck Peddle, aki ki akart fejleszteni egy mikroszámítógépet. A csapatával, már megalkották a hozzá való processzort és egy elődmodellt is. Ez utóbbiból, a KIM-1-ből, kb. 7000 darabot adott el a MOS. Bár még nem tekinthető igazi mikroszámítógépnek, de ez és a másoknak nyújtott támogatás jó alapot adott Peddlenek. Főként a "két Steve-vel" (Wozniak és Jobs) való kapcsolata inspirálhatta. Az eredetileg mikrokontroller felhasználásra szánt MOS 6502-re épített Apple gépen végzett hibakeresés közben több ötletet is átvehetett. De a MOS vezetősége hallani sem akart egy mikroszámtógépről.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 2

 • TRS-80

  Tandy Radio Shack - Z80 Teljesen logikus betűszó. A Tandy tulajdnoban lévő Radio Shack boltok az egész USA-t lefedték. 1977-re az addigi CB rádió láz kezdett lecsengeni. Az új sikertermék a Szilicium völgyből érkezett, bár eleinte még a megalkatói sem hitték, hogy mekkora sikert fog aratni.

  A TRS-80 megszületése

  A gép atyja Don French volt, aki beszerzőként dolgozott a cégnél. '76 közepén John Roach gyártási igazgatóhelyettessel együtt utaztak a keleti partra. A National Semiconductornál ismerték meg Steve Leininger-t, aki a bemutatót tartotta nekik. Szerették volna konzulensként alkalmazni, de érthető okokból a partner cég nem adta ki. Szerencséjükre a következő cégnél is vele találkoztak, ugyanis félállásban a Byte-nál is dolgozott eladóként. Itt már meg tudtak állapodni az állásajánlatról. A kicsi a világ érzéshez még többet tesz hozzá, hogy a Byte shop Paul Terell tulajdona volt, aki a két Stevenek segített az Apple I eladásában. Leininger is jól ismerte őket, mert a Homebrew Computer Club elnöke volt.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 3

 • DB hardware

  Ismét meglátogattuk a datacentert. A képek nem a legjobbak, csak telefonnal készültek, de talán pár embert érdekelhet. Most nem hibás vas volt az oka, mint az előző vasas bejegyzésben, hanem új gépek jöttek, csak a másik fő beszállítótól. A konfiguráció megegyezik:

  - 2x E5-2643 v4
  - 256 GB memória
  - 3.2TB PCIe SSD

  5 clusterhez 15 gépre van szükség. Kicsomagolva egész szép kis stószot alkotnak a Dell R630-ak.

  A Dell külön csomagolta az OEM SSD-ket. A HP fusionIO helyett ezekbe a gépekbe Samsung NVMe-k érkeztek.

  Az R630-ba csak fél magasságú kártya megy be, míg az NVMe kártyákat gyárilag teljes magasságú hátlappal szerelték. Gyors csavarozás következett

  Jól néznek ki az átszerelt SSD-k. Éves fizetésnek is elfogadnék egy ilyen tornyot.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 9

 • Apple II

  "To me, a personal computer should be small, reliable, convenient to use and inexpensive."
  "Számomra a személyi számítógépnek kicsinek, megbízhatónak, könnyen használhatónak és olcsónak kell lennie."

  A fenti sorok a Byte magazin 1977 májusi számában jelentek meg. A cikket Wozniak írta és az Apple II-ről szólt. Stephen Wozniak és Steve Jobs együtt alapította a céget, de az első és a második gép műszaki alapjai is Wozniak gyerekének tekinthető. Az Apple II technikai hátteret már nagy vonalakban leírtam, az alábbi pár sor inkább a gép megszületéséről és utóéletéről fog szólni.

  Az Apple II előélete

  Ahogy a nevében is szerepel itt minimum a 2-es számú modellről van szó. De az előzmények sokkal többet rejtenek. Wozniak már gyerekként belépett az elektronika világába. Édesapja felügyelete mellett 11 évesen rádióamatőr állomást, majd a középiskolában tranzisztoros számológépet épített. Az első főiskolájáról azért rúgták ki, mert betört az iskola számítógépébe. Az első saját kivitelezésű gépet, amit Cream soda-nak hívtak, Bill Fernandezzel készítette. Ez a gép még tisztán TTL elektronikából állt, mert 1971-ben még nem állt rendelkezésére CPU. 4 bites shift regiszterekből, ALU-ból építettek egy primitív 8 bites számítógépet.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 8

 • Mikrogépek belülről

  Már volt szó a CPU és memória fejlődéséről, ami lehetővé tette a 70-es évekre a mikrogépek elterjedését. Egy elég gyors evolúviós folyamat történt. Szándékosan írok evolúciót forradalom helyett. Amikor technológiai forradalomról és valami hatalmas újításról olvasok, akkor eszembe jut egy másik gép, ami már valami hasonlót tudott kicsit korábban. Sokkal jobban szeretem azt mondani, hogy a 70-es évek második felében az addigi fejlődés hihetetlen módon felgyorsult. A cégek egyszerre fejlesztettek és újabb kis cégeket alakítottak az öregekből kilépő szakemberek. A sok gép közül három emelkedett ki az eladott példányszám tekintetében:

  - Apple II
  - TRS-80
  - Commodore PET

  Sajnos egyikből sem rendelkezem első szériás hibátlan példánnyal. Az áruk sajnos meghaladja azt amit rá tudok szánni. Például egy TRS-80 beszerzése bőven 100.000 Ft-ot meghaladó mutatvány.

  A gépek eltérőek voltak. Ötletes, sőt néhány helyen zseniális mérnöki megoldások születtek. A közös alapokat nem tagadhatták meg, ezért a főbb részeltek hasonlítottak egymásra. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a főbb műszaki jellemzőket.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 22

 • Hard(ware) work

  Ma és tegnap nem volt retró vasazás, de volt helyette kis szerver bütykölés. Ha nem is napi, de rutin munka volt az első. talán néhány embernek mégis érdekes lehet. Csak telefonnal készítettem képeket, azt is csak kettő feladatról, de a felbontást csökkentve már nem borzalmas annyira.

  Memória bővítés

  Három régi gépben kellett memóriát bővíteni. Ehhez kellett "néhány" memória modul. Mondjuk 40 darab 16GB-os DDR3.

  Az öreg Delleket reboottal együtt kb. 15 perc/darab sebességgel lehetett upgradelni. A redis szinkronizálásra többet kellett várni, de az egyiket kihasználtuk és finom Wiener schnitzel-t ebédeltünk.

  12 modul ment egy gépbe. A végén 4 darab maradt, kelleni is fog tartalék alkatrésznek. A boot screen már mutatja is a 192GB memóriát.

  Memória és CPU csere

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 8

 • Mikroszámítógépek

  Mikroszámítógép vagy angolul microcomputer. Azokra gépekre amikre használom kicsit találóbb a homecomputer megnevezés. Van pár gépem és a blogomban látható, hogy szép sorban előszedtem őket. Lemostam, felélesztettem pár olyan darabot is, ami véletlenül került hozzám, vagy nem érdekelt eddig annyira. Mára az a korszak amiből származnak több, mint retrónak számít. Lehet, hogy csak azért érzem így, mert átéltem ezt a korszakot és én többet látok bennük, mint retró gépeket. Az a kb. másfél évtized már történelem, amiben sok mára kihalt gyártó versenyzett a hasonló alapokra épülő, mégis egyedi gépekkel. A cégek és gépek mögött érdekes történetek és jó pár ma már ikonikus ember állt. Nem csak a számítógépekről, de a történelmi háttérről, versenyről és emberekről is igyekszem a későbbiekben írni pár sort.

  Mikroszámítógép

  A mikroszámítógép elég tág fogalom. Mivel több tucat különböző gyártó volt, ezért csak a legfontosabb jellemzőket sikerült összegyűjtenem:

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 2

 • Memória történelem

  Egy számítógéphez, a CPU után a második legfontosabb elem a memória. A mikroszámítógépek megjelenéséhez szükség volt arra, hogy a VLSI memóriák olcsón hozzáférhetőkké váljanak. Mielőtt a 4. generációhoz ugranék érdemes megnézni az elődeit:

  Az első gépek (1940-es évek) jelfogókat és elektroncsöveket használtak. A memória William csövekből, mágneses dobmemóriából, esetleg mágneses huzalokból állt. Mindegyik gép egyedi kivitelű volt, amit szinte folyamatosan debugoltak, modernizáltak.

  1952-ben Jay Forrester feltalálta a ferritgyűrűs memóriát, ami a 60-as években volt a csúcson. Minden bitet egy apró ferromágneses gyűrűben tárol, annak mágneses hiszterézisét felhasználva. Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a 0-hoz az egyik, míg 1-hez a másik irányba mágnesezi fel. Sok kis mag felhasználásával már elég szép méretű memóriákat tudtak építeni. A képen is látható, hogy igen macerás volt a gyártás és nem volt se kis méretű, se olcsó.


  Ferrit memória forrás: [wikimédia]

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 11

H​i​rdet​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.