Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • USA keleti part

  Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 hete 73

 • A koporsó tartalma

  A vámpír csöndben pihent a hűvös, félreeső zugban. A kalandor régi barátnőkön gondolkodva lépett közelebb. Már készült egy ideje a találkozásra. Nem keresztet és kihegyezőt és karót hozott magával, mint pár száz évvel korábban tette volna. Még csak nem is ezüst lövedékkel töltött revolvert szorongatott. A koporsó 54-es kiadása volt a zsebében.

  A clickbait felvezetés után lássuk miről is van szó. Hónapokkal korábban beköltözött egy Vampire a gyógyuló félben lévő 600-as Amigába. Egy kimondottan hozzá előtelepített 3.-es Amiga OS-sel készültem kipróbálni. A Coffin/OS neve stílusos, egy koporsó jól jön a Vampire mellé.

  Futtattam pár játékot, de csak kettőt fényképeztem le. Apropó fényképek. A szokásosnál is gyengébbek, telefonnal monitorról készültek állvány nélkül. Nem gondolkoztam előre, legalább a PL1-et vihettem volna a műhelybe, azzal már jobb lett volna az eredmény.

  Folytatás...

  frescho 3 hete 7

 • Glitchworks XT-IDE

  Rendeltem XT-IDE kitet. Hogy ez mi is pontosan? XT kompatibilis gépekbe a 8 bites slotba lehet bedugni és a segítségével IDE merevlemezt vagy átalakítóval CF kártyát lehet a gépre kötni. A részletes leírás és repo elérést itt találhatjátok meg: [link]

  Mivel openhardware, ezért van kicsit olcsóbban kit, mint az eredeti. A NYÁK minőségétől féltem, de az egész rendben van. A csomagolás is, csak 2 IC lába görbült meg kicsit, simán ki tudtam egyengetni. Az viszont bosszantó, hogy csak az intergált áramköröket küldték el. Ellenállásokat és hidegítőkondikat találok a fiókban. Az előbbiek értéke nem kritikus, az utóbbiak nélkül pedig el kell működnie, szóval még csak nem is kritikus. De ellenálláslétrát amire szükségem lenne hiába kerestem. Mondjuk így a sima 90 fokos tüskesor helyett vehetek rendes csatlakozót a kártyára.

  Ami bosszant, hogy az egészhez képest aprópénz ami hiányzik, de így hétvégére marad az élesztés.
  Aminek örülök, hogy nemsokára lesz végre egy második ilyen kártyám, nem kell rakosgatni a gépek között.

  frescho 1 hónapja 4

 • Vidi konzol újraélesztés másodjára

  A pongot nem hiszem, hogy be kellene nagyon mutatni. A Videoton is készített az AY-3-8500-as áramkörrel egy saját verziót. A játékmenet volt saját, mert sokat nem lehetett variálni, maximum annyit, hogy a labdát két játékos hány ütővel ütögeti egymásnak. A sebesség, ütőméret és a visszapattanás szöge volt még variálható, de ezzel tényleg végére értem a feature listának. Majd lesz részletesebb leírás is a szerkezetről, most inkább egy teszthalott darab életrekeltését mutatnám be ami nemrég érkezett.

  A legfontosabb ezeknél a gépeknél, hogy a központi IC működik-e. Ha az rendben van, akkor mindent meg lehet rajtuk javítani. Ezeket a gépeket általában egy fordítva berakott elem, vagy táp nyírja ki. Az esetek többségében a T11-es tranzisztor adja fel a küzdelmet. Az előző esetben is az volt a hibás, rögtön nekiláttam kiforrasztani. Valaki már gányolta a szerencsétlent, valószínűleg pillanatpákával ment neki, mert egy forrszemet majdnem teljesen eltüntetett és jó nagy gömbökkel taknyolt a tranyó lábaira. Gyorsan rámérve az lett a konklúzió, hogy a hibát máshol kell keresni. A Zener dióda volt a hibás, de úgy gondoltam, hogy valami modernebbet építek be. Jobban megnézve a kapcsolást úgy döntöttem, hogy egy sima 78-as sorozatú stabkockát kap.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 2

 • Multimax

  Egy ideje gondolkoztam, hogy kellene építeni egy Multimax kártyát. Hogy mi értelme amikor ott a C64, D64 és emulátor is létezik? Nem sok, de így életre tudom lehelni a régóta szunnyadó MAX-ot, de az majd egy másik történet lesz. Ez sem volt egyszerű, olvassátok türelmesen, én is elviseltem a csapásokat:

  Ahogy írtam, már egy ideje gondolkoztam, végül megtettem a döntő lépést és rendeltem hozzá NYÁK-ot. Inkább csak idő, mint sok tudás vagy pénz kérdése. Na jó az utóbbi nem árt hozzá, de nem került sokba. Arra gondoltam, hogy Kínából is jó lesz, majd csak ideér. Ez volt az első hiba, mert Karácsony előtt a "majd csak ideér" sokkal több, mint amit az ember gondol. Főként, ha beleesik egy tartós kiküldetés. De türelmes voltam és a kollégák átvették a kis csomagom.

  A hozzá való alkatrészekkel úgy voltam, hogy minden akad. Sima TTL IC-k egy kis SRAM és EPROM, "mi baj lehet?" Na ez volt a második hiba, ugyanis az SCH állomány és a leírás nem fedte egymást. Az egyik szerint 512kB-os, míg a másik szerint 1MB-os EPROM kell hozzá. Természetesen ez utóbbi az igaz és nekem ilyenem nem akadt. Ahogy a reset kapcsolóból sem olyan, ami illene a panelba.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 2

 • Fekete csütörtök hardverekkel

  Végre letudtuk a fekete pénteket. Sokan csalódtak, mert itthon nem volt igazi verseny, értékelhető leárazás is elvétve. Nekünk a gépteremben a tavalyihoz hasonlóan idén is jó lett volna egy kis erősítés, de megcsúszott rendelés. Többek között az Intel procihiány miatt nem jöttek meg időben a gépek, de más téren még a Trump vs. Kína is bekavart. Ha a gépel még egy napot késnek, akkor péntekre érkeztek volna, de csütörtökön is jól elvoltunk velük.

  Az első ami fogadott az irodában egy Quelle-s doboz.

  Először azt hittem vicc, mert a rendelésnél én csak ráböktem, hogy mit akarok, az áruházat már nem választottam ki. Közelebbről megnézve még mindig Quelle-s doboz volt. A tapasztalatok alapján valami ruhaneműt várt volna az ember, de reménykedtünk, hogy nem cserélték el.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 11

 • Videoton Pong élesztgetés

  Egy 110 -> 220V átalakítás után olyan eszközt kerestem ami alacsonyabb feszültségről megy. A munkahelyemről hazahozott Videoton TV-játékra esett a választásom. Az elemtartója sajnos elég ramaty állapotban volt, de adapterről is üzemeltethető a szerkezet. Polaritásban és tápfeszültségben is megfelelt hozzá az Enterprise adaptere.

  Sajnos nem volt szerencsém. Hangot adott, de furcsán viselkedett, zizgett a gép. Gyorsan ki is kapcsoltam. Műszerrel a kézben ismét bekapcsoltam egy pillanatra, de rögtön ismét ki amikor azt láttam, hogy a fő IC 9V-nál nagyobb tápfeszültséget kap. Ez nagyon nem egészséges, a megengedettnél nagyobb feszültség gyorsan kinyírhatja és elég nehezen pótolható.

  A stabilizátor rész elég egyszerű, egy Zener diódás áteresztő tranzisztoros megoldásról van szó. Eredetileg BC108B-vel készült és 6.6V-os kimeneti feszültséget ad. Ahhoz a pár 10mA-hez ami a játéknak kell tökéletes megoldás. Nem gondolom, hogy érdemes lenne átalakítani.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 5

 • Vampire 600 II - Ismerkedés

  Eredetileg az "Interjú egy vámpírral" címet terveztem, de nehezebb kiismerni, mint gondoltam. Nem csak A500-ak érkeznek. Most arra kértek meg, hogy egy A600-zal párosítsam, de egyelőre csak pár rendszerindításig jutottam csak el és olvasgatom a dokumentációját a szoftveres oldalhoz.

  A hardver elég egyszerű, Altera FGA-val valósítottak meg egy gyors, Motorola 680x0 kompatibilis processzort és elkeresztelték az 68080-nak. Az egyszerűt persze nem a tervezésre, hanem a kártya kivitelére értem. A doboz talán tenyérnyi méretű és a mai LED-es csicsás dolgokhoz képest még csak nem is feltűnő.

  Az antisztatikus zacskó érdekes piros színű. Látványos, de nehéz lefényképezni és alig lehet kiszedni belőle a kártyát. Egy tömör leírás, egy SD kártya és két távtartó található még a dobozban.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 10

 • Néma 1200-es Amiga

  Kedvelem az A1200-es és A600-as szériákat. Mind a kettőből van egy amelyiket kijelöltem "nyúzós" darabnak. Ez azt jelenti, hogy azokat veszem elő, ha kicsit játszani támad kedvem, vagy szeretnék kipróbálni valamit. Pár workbench lemezt készítettem az 1200-es segítségével, majd a munka után következett volna a szórakozás. Sajnos a Dyna bBlasternek nem volt hangja, ezért kénytelen voltam szétszedni a gépet.

  A gép lapja már volt javítva. Valaki már kicserélte a kondenzátorokat amik tuti, hogy szivárogtak. Mikor hozzám került megpucoltam a lapot és a kompozit vidójel RCA csatlakozóját cseréltem, mert kontaktos volt. Azt reméltem, hogy most sem lesz más feladatom, mint a két RCA aljzatot kiforrasztani. Hogy biztosara menjek szkóppal rámértem a hangerősítő bemenetére. Ha ott van jel miközben fut a játék, akkor tuti nem a Paula a hibás.

  Miután megnyugodtam, hogy Paula rendben van rámértem az LF347M 1-es lábára. Ott már nem volt jel. két tippem volt, hogy mi okozhatja. Nem a műveleti erősítő volt a hibás, hanem csak nem kapott pozitív tápfeszültséget. A hiba az alábbi áramkörben volt. Az R301-en még volt tápfeszültség, de a C303 lábán már nem.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 0

 • Képek és kérdések

  Tegnap sikerült vennem a régi magyar gépekhaz dominó csatlakozót. Ha ez nem modn semmit, akor ez az a dugó, aminek az 5 pólusa úgy helyezkedik el, mint a dominón az 5-ös. Persze ezek már jó régi darabok, ezért nem is boltban, hanem egy rádióamatőr vásárban sikerült hozzájutni.

  Az iskola, ahol a vásár volt szépen fel van újtva. Nem csoda, már elég régóta a szakterület egyik legjobb, ha nem a legjobb iskolája. Kihasználtam az alkalmat és készítettem pár fényképet a kiállított régi tárgyakról.

  Én csak egyet szerettem volna hazahozni a 8 bitesek közül. Ti milyen gépeket ismertek fel a képen?

  Az iskola eredeti vonalához híven régi nyilvános telefonkészülékek is voltak. Van olyan amelyiket még használtátok?

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 17

 • 24TB a nyolcvanból

  A datacenter látogatások soha nem úgy mennek ahogy eltervezzük. Pedig előre megbeszéljük, hogy mik a teendők. melyik szerverben kell cserélni, ehhez mit kell előtte le vagy átkapcsolni, hogy a karbantartás flottul menjen. De mindig közbejön valami apróság.

  Most sok apróság jött közbe. Mondjuk már hétfőn szóltak a kintiek, hogy jött egy csomag. Két dolog jöhetett csak, mind a kettőre megbeszéltük, hogy mit lehet velük kezdeni. Estére a kinti backoffictól érkezett egy kép, de nem tudtam összepárosítani a csomag megnevezéssel. Egy raklap várt rám sok kis dobozzal.

  A kis dobozokból SSD-k kerültek elő. Atombiztosan csomagolnak a HP-nál és jól le is ragasztották a dobozokat. Mivel csak bónusz feladatnak számított, ezért csak 30-at csomagoltam ki a 80-ból. A maradékhoz segítséget kértem és belapátoltuk a zárható raktárba, hogy ott várják ki a sorukat.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 6

 • Kiállítás: Mentsük, ami menthető

  Ma délután sikerült megnézni Nagy Károly és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös kiállítását. Bővebb információt itt találtok: ajovomultja.hu Az újpesti helyszínig a 3-mas metró végállomásától még 2 percet sem kell sétálni. Sajnos már csak 1 hétig. szeptember 21-ig, lehet megtekinteni hétköznap 10-18h között.

  A cím kicsit becsapós, mert mindenféle adatrögzítőt meg lehet találni a kiállításon. Ezért aztán nem is annyira az adatmentés, mint inkább annak a rögzítése a fő csapás és az, hogy elődeink hogyan tárolták őket.

  Kezdődik a szó elszáll, de az írás megmarad korral. Indigó és írógép van a sor elején.

  Követi ezt a fényképezés mikrofilmekkel, diákkal.

  A BRG magnó már az elektronikus korszakba visz el. A reklámja korszakában kiemelkedő volt.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 4

 • 8088+VGA=1.1 fps

  Mostanában inkább 8 bitesek és Amigák voltak terítéken. Sajnos a szabadidőm mostanában nem engedi meg, hogy sokat szöszmötöljek velük. Most is azért vettem elő az XT-t, mert a PC-vel még mindig gyorsabb dűlőre jutni. Csak annyit akartam elérni a múltkori MFM merevlemez formázás után, hogy legyen a gépen pár program. Miután megtaláltam a soroskábelt gyorsan ment minden. 56k-ra állítva az átviteli sebességet már kb. 6 kB-ot tudtam átmásolni másodpercenként. Mivel 1 MB nem telt 3 percbe se, ezért a teszt programok átmásolása megvolt nagyjából egy negyedóra alatt.

  De nem a másolás a lényeg, arról majd írok külön. Az első tesztre még jutott idő és az eredmény annyira megtetszett, hogy gondoltam megosztom itt is. A 3DBench 1.1 fps-t mért. Gondolkoztam, hogy mikor láttam ilyen alacsony értéket, de csak a bochs emulátor jutott eszembe. Persze van több hasonlóan gyenge gépem, de azokban Hercules vagy CGA kártya van. Eddig a 10MHz-es XT + VGA párosítást ugyan használtam, de nem mértem meg. A K6 fórumban is szóba jött ez a kombó, mostmár megvan az én konklúzióm is:

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 2

 • TVC zsákbamacska

  Mindig lutri amikor olyan gépet veszek amit előtte nem tesztelt le az eladó. Sajnos a vaterán sokszor a teszteletlen azt jelenti, hogy valójában kipróbálta az eladó és nem működik a gép. Ilyenkor még mindig lehet valami egyszerű baja. Mondjuk csak annyi, hogy a modern LCD TV nem tudott mit kezdeni a 25+ éves gép RF kimenetével. Esetleg valami típushiba az ok, mint pl. egy elfüstölt stabilizátor a Spectrumban.

  Van amikor a kiegészítők között van valami amire fáj a fogam. Ilyenkor jön az a kör, hogy a gépet majd eladom ha megbütyköltem és akkor nem bukok rajta, de megvan a kergetett kiegészítő. Ha szerencsém van, akkor még bütykölni sem kell. Ha túlságosan szerencsém van akkor a gép annyira megtetszik, hogy inkább megtartom. :)

  Most is ez történt. TVC joystickra vadásztam már egy ideje, de az utolsó két darabot amit láttam licitspirálban láttam elúszni. Ezért lecsaptam egy nem működő TVC-re joystickkal. Drágán vettem, de most szerencsém volt. Rákötöttem a régi CRT TV-re, kapott tápot és bekapcsolás után ez fogadott:

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 5

 • A600 és a PAL késleltetővonal

  A félrekodnizott A600-at egy kis időre félretettem amikor kiderült, hogy RGB jelet rendben ad.

  Pihentebb aggyal végiggondolva a hibát a videó encoder-re lehetett szűkíteni. Szkóppal kicsit méregetve a következőre jutottam:

  - Az oszcillátor rendben van
  - A sync bemenet és a kimenet is jó
  - A chroma és luma kimenet rendben van

  Ezek alapján a hiba a luma késleltető vonalban vagy a szín aluláteresztő szűrőben kerestem a hibát. Főként azért, mert aa az előbbi lett volna a hibás, akkor legalább szinkron lett volna a TV-n. A késleltető vonalat beszerezni lehetetlen, maximum bontani egy nem működő gépből, de azt inkább megjavítani szokás.

  Aztán a garázsban előkerült a TV műsorszórás könyv és ma fellapoztam a PAL kódolásnál. A dekódernél megemlítették, hogy van olyan megoldás ahol nincs késleltetővonal. Wikipédia is utal erre: PAL can work without a delay line, but this configuration, sometimes referred to as "poor man's PAL", could not match SECAM in terms of picture quality. Annyival lettem csak előrébb, hogy újabb kérdést vetett fel: Mi van akkor, ha a kóder nincs késleltetés? Arra jutottam, hogy rossz esetben is lesz szinkron, csak a színek lesznek elcsúszva.

  Folytatás...

  frescho 8 hónapja 7

 • A600 korrektúra

  Javítani egy hibás gépet az általában hálás dolog. Amikor elindul, akkor az alkotó megpihen és elégedett. Egy rejtett hiba megtalálása, az AHA!!! érzés is nagyon jó tud lenni. Amiga 600-ban kicserélni a kondenzátorokat kötelező és még én is neki merek futni az egyszerű szerszámaimmal. Tegnap meg is tettem: [link]

  Más után viszont nem szeretek javítgatni. Azt az alapvető szabályt mindig betartom, hogy ami meghaladja a tudásom megpróbálom megoldani, de csak addig a pontig amíg nem lesz belőle gányolás. Például 68 lábú PLCC foglalatot nem állok neki beforrasztani. Tegnap mégis belevágtam, de három kondi után letettem a lantot. Egyszerűen nem volt kedvem tovább folytatni ezt:

  Letakarítva így néz ki:

  Ma lepucoltam a lapot és azt hiszem fogtam pár nyilvánvaló hibát. Ez a videó áramkör tápfeszültségének a buffer elkója. Pontosabban annak a szétégetett forrszeme még mielőtt kiforrasztottam volna:

  Folytatás...

  frescho 8 hónapja 5

 • Bacsis fülei kiállítása

  Több hetes felkészülés után sikerrel vettük a fülei BRSZK-t, amelynek kiállított gépeiből én kilencért feleltem.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Retro 8 hónapja 43

 • BRSZK-t az M2 Petőfi TV-n

  A Kiberma mai adásában bemutatták a fülei BRSZK-t. A képre kattintva a médiatárban megnézhetitek. 10:10-től indul a pár perces anyag.

  frescho 9 hónapja 8

 • Bacsis Retró Számítógép Kiállítása v4.0 előkészületek

  Vártam, hogy a főnök írjon, de nagyon elfoglalt. Tegnap délutántól késő estig pakoltunk. Volt minden, ahogy kell, egy XT füstgépet játszott, egy Atari cask feketé képernyőset. A 3 fázison a hozzáértőbbek próbálták elosztani a terhelést. Az eredmény:

  Csak emlegetni kellett már hív is bacsis, hogy menjünk bekapcsolni a égpeket. Ma 10- kor nyitás, gyertek ti is a hétvégén. További információk bacsitól.

  frescho 9 hónapja 3

 • 2 hét maradt

  Lassan kezd összeállni a home computer szekció. Mind a 9 gép működik, de még van bőven mit szerelni. A sok apróság (joystick, kábelek, konverterek) mellett a már kipróbált gépek is mindig rejtenek kihívásokat. Egy gép példáján szeretném megmutatni, hogy milyeneket.

  Például az Enterprise 128 eléggé viseltes volt. A műanyagot valaki nem megfelelő vegyszerrel próbálta letakarítani amitől az bemattult.

  Több módon is lehet javítani ezt a hibát. A leginkább kézenfekvő a kannibalizáció, de ahhoz kellett volna szerezni egy másik gépet. Ismerve magamat azt is inkább kipofoztam volna, ezért inkább a festés mellett döntöttem. Mielőtt belekezdtem tudtam, hogy nem lesz tökéletes. Egyrészt nem vagyok gyakorlott fényező és az Enterprise színe is olyan amit nem tudok reprodukálni. Annyira sötét szürke, hogy az majdnem fekete. Végül úgy döntöttem inkább csak a felső részt fújom le fekete, selyem fényű, gumi hatású festékkel. Tudom, hogy az eredmény nem fog mindenkinek tetszeni. Hogy őszinte legyek én sem vagyok teljesen elégedett, de az eredetinél jobb lett.

  Folytatás...

  frescho 10 hónapja 12

 • Something different

  Elég lassan, de végre megérkezett.

  Ha nem mond sokat a kép, akkor segítek: Ez egy HP DL385 Gen 10 szerver.

  Még mindig nincs meg? Az AMD-re épített szériát jelölik 5-ös végződéssel és ez a legfrissebb EPYC alapú darab.

  Egyelőre ott tartunk, hogy a helyén van, kapott IP-t az iLO és indulhat a memtest.

  frescho 10 hónapja 5

 • Jól hangolt számítógép

  Androméda, Electromantic, Jól hangolt számítógép. A magyar elektronikus zene kezdeti korszaka. Elég sok analóg és digitális hangszert használtak. A Panta Rhei az egyik kedvencem a korszakból. Ma már nem sokan emlékezhetnek rájuk, pedig volt olyan albumuk amiből 100.000 lemezt adtak el. A honlapjukon elérhetőek az albumaik: [link]

  Az én kedvencem az alábbi album aminek a megalkotásához Sinclair gépeket is használtak:

  frescho 10 hónapja 17

 • Találóskérdés: Shortlist kakukktojással

  Bacsis azt mondta, hogy legyen valami 8 bites is a kiállításán. OK, de lehetne valami tematika is. Jött a szikra: legyen mondjuk a suliszámítógép, meg ami jellemző volt itthon!

  Ezzel a témával kiszórtuk az angolok jó részét, meg a szentháromságot. Hogy mi maradjon sem alakul könnyen:

  - Egy gépet elvitt a tápegysége (4x 4116-nak béke elektronjaira)
  - Két gép eleve nem 8 bites, de be lehet rajtuk mutatni, hogy a technika hol járt amikor a PC még csak 1 bites prüntyögővel muzsikált.
  - Van még egy kakukktojás amihez éppen monitort/tápegységet vadászok
  - Kell 1-2 gép a kötelező kör miatt amit valahogy majd csak bezsúfolunk

  Szóval a lista a képen látható. A megvilágítás és a háttér nem tökéletes, de a kép nagyítható és elég jellegzetesek a gépek is.

  Most pedig jöhetnek a kérdések:

  1. Melyik gép lehet a hiányzó, ha annyit elárulok, hogy ritka, de fehérholló kategóriás magyarról van szó?
  2. A képen hanyadik gép balról a kakukktojás?
  3. Mi a gépek típusa balról jobbra? (spoiler gombot használjátok ha lehet)

  Folytatás...

  frescho 11 hónapja 21

 • TVC - programok ROM-ból

  TVC, azaz Videoton TV Computer, a magyar 8 bitesek büszkesége. OK, csak félig magyar, mert az alapokat licencelték, de itthon tervezték át és gyártották a 80-as évek második felében.

  Mit lehet tenni, ha nem akar az ember szenvedni a kb. 30 éves TVC korabeli magnókazettákkal? Ha csak a kor a gond, akkor át lehet másolni és türelmesen várni a programok betöltését. Ha szerencsés az ember, akkor van floppy meghajtója és hozzá vezérlője. Ha még szerencsésebb, akkor SD kártyás adaptere is akad. Vagy ha ennyire nem szerencsés, de nyitott szemmel jár, akkor le tud csapni egy multicart NYÁK-ra.

  Nekem az utolsóból jutott ki. Mint látható az érdem nagyrészt nem az enyém. Csak annyi volt a dolgom, hogy pár alkatrészt beforrasszak és égessek egy ROM-ot. Ebből a programok összeszedése, konvertálása, tesztelése tartott sokáig. A többi rutin feladat. Beszéljenek a képek, egy-egy mondatos magyarázattal. A képek nem az igaziak, CRT TV-t fényképeztem, de sokkal jobbak akkor sem lennének, ha állványról ment volna DSLR-t használva.

  Folytatás...

  frescho 11 hónapja 10

 • Hosszabb távú kapcsolat

  Egy nem mindennapi hálózati kapcsolatot építettem ki. Egyenes úton nem lehetett, ezért kerülő megoldásra kényszerültem. De haladjunk sorban és lássuk sorban a főbb pontokat: Miért kezdtem neki és mi volt a cél? Mi volt a legnagyobb probléma? Mivel próbálkoztam? Végül mit használtam fel? Milyen lett a végeredmény?

  Az miért-re könnyű válaszolni. Szerettem volna internetet a bűnbarlangomba. Persze mobilinternet is van a világon, de nem akartam az adatkeretem fogyasztani, ha van más alternatíva is.

  A Cél az volt, hogy barkácsolás közben egy IC katalógus letöltése vagy fórumok böngészése ne okozzon gondot. Nem terveztem nagy állományok letöltését, de még youtube videók megnézését sem, de szerelés közben mindig jól jön, ha rá tudok keresni a neten egy-egy részletre.

  Probléma több is akadt. Az első, hogy kábel nem jöhetett szóba, mert elég messze van ahhoz, hogy ne tudjam elvezetni a kábelt. Maradt tehát a vezeték nélküli megoldás, de az egyik végpont egy beugróban van. A wifi 2.4 vagy 5 GHz-et használ, a mikrohullám pedig nem hajlandó bekanyarodni a sarkon. Legalábbis mindenhol azt írják, hogy direkt rálátás kell neki. A régi tankönyvem aktív vagy passzív átjátszót ajánl ilyen esetekre.

  Próbálkozásaim során több lehetőséget is kipróbáltam:

  Folytatás...

  frescho 12 hónapja 44

 • Hordozható 286-os plazmával

  1989-ben biztosan egy vagyonba került. Laptopnak nem nevezném, mert nincs akku benne.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 éve 43

 • plazma 286-os kinyitva

  Az előző alkalommal csak azt néztem, hogy működik-e a gép. Mivel életjeleket mutatott betoltam a műtőbe. Egyelőre csak életmentő műtétet végeztem és csak az alaplapra koncentráltam. Ugyan csak telefon volt nálam, de a képek így is beszédesek lesznek.

  Nem csak kívül volt mocskos, de belül is. Minden megvan ami kell. Leghátul portok és CGA vezérlő. Azt követi a HDD és FDD, az egész alatt pedig az alaplap. A kiszedett billentyűzet alatt bal oldalon CPU (AMD 286 @12MHz) és akkumulátor. Jobb oldalon a memóriák sorakoznak. Mindenhol máshol pedig a chipkészlet százlábúi. A floppy-HDD pároshoz 3 kábel tartozik, ez pedig azt jelenti, hogy MFM vagy RLL a vinyó.

  SIPP RAM-ok, összesen 1MB, 4x 256kB-os modul formájában. Még egy MB-ot be lehet szuszakolni a gépbe, bár szerintem fölösleges, így jó ahogy van. Ezek is jó koszosak, pedig itt már kapott egy kis sűrített levegőt. Én meg nem jutottam lélegzethez. Legközelebb hallgatok a józan eszemre és kiviszem a szabadba a gépet...

  Folytatás...

  frescho 1 éve 11

 • 286-os plazmával

  Igazi noname gép 1989-ből. SupCom néven találtam rá az interneten egy képre, de a gépre csak annyi van írva, hogy Laptop 3120. Így is egy vagyonba kerülhetett akkoriban.

  Nincs túlságosan jó bőrben. A képeken úgy szerepel, hogy már egy órát tisztogattam, de még mindig tiszta por. El sem tudom képzelni, hogy miért működőképes még. Ha lesz időm, akkor szétborítom, hogy belülről is ki tudjam porolni. A műanyag alkatrészek meg mehetnek a csap alá egy kis WU2-vel.

  A gépen a szokásos csatlakozók vannak. Soros, párhuzamos és egy CGA monitor kimenet. Az oldalán még van billentyűzet csatlakozó is és ahogy látszik belül valószínűleg van egy vagy kettő ISA port is.

  A gépben egy 12Mhz-es 286-os CPU van 1 MB RAM társaságában. Ehhez jön még a CGA felbontású mini plazma kijelző és egy 40MB-os merevlemez.

  Folytatás...

  frescho 1 éve 11

 • Am386SX-40 savazás

  Ma is rászántunk a segítséggel a tegnapi 386SX-40-re 15 percet. Az volt a cél, hogy az akku lekerüljön az alaplapról.

  Az Alaplap kiszerelése és az akku kiforrasztása megvolt 10 perc alatt. OK, ez utóbbi nem sikerült jól. Hiába adagoltam hozzá friss ónt a forraszanyag meg volt keményedve. Meg is égett a forrszem kicsit.

  Ezt követte a passziválás. Sima ecetet csepegtettünk a lapra. kb. 5 percig hagytuk állni. Büdös mint a fene, keresni kellene valami mást helyette. Valaki javasolta a citromot, de azt nem találtam elég erősnek. Talán tömény aszkorbinsavval kellene próbálkozni?

  Fogkefével és fülpucoló pálcával kicsit segítettünk az ecetnek. Pár perc után nem volt mit eltávolítani. A lakkot le lehetne leszedni üvegceruzával, befuttatni ónnal és lelakkozni, de ezt mos kihagytam.

  Folytatás...

  frescho 1 éve 12

 • Am386SX-40 első benyomások

  Fájós háttal nem lehet emelgetni, ez meg dög nehéz. Szerencsére mindig akad valaki aki kisegít és a csavarhúzótól még nem vagyok eltiltva. Így is gyorsan kellett végeznem, csak pár percet tölthettem el vele.

  Tudtam, hogy mire számíthatok hardver szempontjából és azt is, hogy működőképes a gép. A 286-os és fiatalabb gépeket már a youngtimerek közé sorolom. Na nem azért mert rasszista vagyok és csak a 8 bitesek az igaziak, hanem azért, mert viszonylag egyszerűen üzembe állíthatóak. Ebben a gépben is már VGA kártya van, így rögtön rá tudtam kötni az monitoromra.

  Persze az alaplapi akkumulátor lemerült, ezért rögtön be kellett lépni a BIOS-ba. A jó öreg AMIBIOS a megszokott színeiben tündököl. Hogy ki és miért választotta ezeket nem tudom, de talán ez adott jó kontrasztot. Később a sima sárga-kék párosítás is megfelelt, szóval nem értem. Ez már modern gép, a merevlemezt automatikusan detektálta.

  Folytatás...

  frescho 1 éve 9

 • PC antituning

  Bacsis Karácsonyi feladata megmozgatta a régi gépeket és a berozsdásodott kerekeket is. A cél minimalizálni a cinebenchben elért pontszámokat. Gondolom a legtöbb induló hasonló ötletekkel állt elő:

  - Először is keresni kell egy IPC-ben harmatos platformot. Intelek között a Pentium 4 elég jó választás.
  - A második lépésben érdemes az órajelet lecsökkenteni. Szorzó + SETFSB és máris lassabban fut a gép. Ebben már az Athlon 64 is jó, akár 600MHz-ig is le lehet vele menni.
  - Végül ki kell herélni a platformot. Single channel, lelassított RAM és végül a cache kikapcsolása. Köztudott, hogy a utolsó ötlet számít a legtöbbet

  Sajnos az újabb lapokon nincs erre lehetőség. Biztos van olyan szerencsés ember akinek van olyan deszkája amin ki lehet kapcsolni az L1 és L2 cache-t. Elvileg nekem is van, de sajnos álltában megpunnyadt, még csipogást sem sikerült kicsiholnom belőle. Törtem a fejem és morfondíroztam:

  "Ha a BIOS ki tudja kapcsolni, akkor biztosan lehet írni olyan programot ami ugyanezt teszi. Régebben a Cyrix processzorokhoz (486SLC) is volt egy program amivel lehetett turkálni a controll regiszterekben. Regiszterek, hmm nézzük csak milyen regiszterei vannak az Intelnek prociknak?"

  Folytatás...

  frescho 1 éve 8

 • PC emuláció raspberry-n

  Bacsis még Karácsony előtt írta ki a cinebench anti versenyt. Elvileg bármivel lehetett indulni. Versenyen kívül megnéztem mire képes egy Raspberry 3. Igen, tudom, hogy az egy ARM processzor. De ilyen apróság nem állíthat meg, Windows 2000-et már próbáltam Nokia 800-on. Itt most egyszerűbb volt a dolgom, mert a qemu csomagot kellett csak telepítenem. A Windows-t már jó előre felhúztam egy USB-s külső storage-re egy P4-en amit szintén "anti tuningoltam" kicsit. Egy erős táp, VNC a gépre és máris lehetett indítani a gépet:

  root@raspberrypi:~# qemu-system-i386 -vnc :0 -m 512 /dev/sda

  Jellemző, hogy a CPU-Z indítása is 15 perc fölött van és bármelyik ablak mozgatásánál látható ahogy újra rajzolja azt a Windows. Hogy használható-e bármire azon kívül, hogy kipipálhatom? Nem igazán. DOS-os játékokat jól futtaja, talán még Win 95 elkocog rajta, de minek?

  frescho 1 éve 16

 • Steve Jobs bukása

  Nem az egyetlen bukása Jobsnak. Persze ezekről nem szokás beszélni csak a sikeres dobásairól. Pedig egy sikerre jutott legalább egy mellényúlás is.

  Szerintem természetes velejárója a bukás annak ha valaki az élen akar járni. Sokan mondják, hogy zseni, látnok és sok újdonságot talált fel. Ezek erős túlzások és legendát csinálnak belőle. A valósághoz közelebb áll, hogy jó érzékkel használta fel mások ötletét és készített belőlük eladható terméket. Végül ezt a terméket hatékonyan reklámozta. Nem volt mindenható látnok, hogy ez mindig összejöjjön neki, de a bukásból mindig felállt. Én szeretnék annyiszor ráérezni a trendekre mint ő tette. Kb. mintha lottón minden héten lenne legalább egy kettesem és pár évente egy 5-ös találatom.

  A komplett sztorit megtaláljátok itt: [link] Tömören összefoglalva ha valaki még nem ismerné:

  Folytatás...

  frescho 1 éve 12

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.