2017. október 21., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Vmware és a törpék

  Ez a nap sűrű volt. Megint kaptunk pár doboz játékot. De a törpök élete, nem csak játék, és mese...

  Nagyjából két hete írtam, hogy örülnék, ha még gépeket tudnék csatasorba állítani a nagy roham előtt. Mára csak egy kis laza 7-8 menüpontos adatközpont látogatás volt beütemezve. Reggel az irodában a lift mellett várt három doboz. Igen, jött még pár gép VMware alá. Csak telefonnal tudtam képeket készíteni.

  Dell R730, de az előzőnél gyengébb. A processzor is gyengébb (2x14 vs 2x20 mag) és csak 384GB memóriával van felszerelve.

  Ráadásként viszont kapott egy Samsung 1.6 TB-os NVMe SSD-t is.

  Ettől a ponttól nem volt megállás, mert az egyik blade-hez jött a szerelő 10:30-ra. Elég jó időt futott a csapat, nem késtünk többet 5 percnél. Kicsomagoltuk a gépeket, becsomagoltuk a kábeleket, meg az összes többi cuccot ami az eredetileg tervezett munkához kellett. Sikerrel vettük a pénzügyről érkező kérdéseket (számla, szállító levél) és még a backoffice-os srácokkal is beszéltünk pár szót.

  Folytatás...

  frescho 1 hete 4

 • Egy kép Primusról. Felismeritek?

  Nehéz. Nagyon nehéz. Érezni, hogy nem spórolták ki az anyagot belőle. A kortársaihoz képest nem volt olcsó, de még gyors sem. Felismeritek a kép alapján? Hogy segítsek a kép nagyítható. Remélem a google nem találja meg gyorsan ;]

  frescho 2 hete 14

 • VMware cluster bővítés

  CPU-ból és memóriából sosem elég ha az ember virtualizálni kezd. A jó pár hete beszerelt DB gépek nagy részét is belaktuk. A DB-k és az új fejlesztések mellé is kellettek virtuális gépek. Hogy tartsuk az iramot 4 új gépet szervert rackeltünk be és állítottunk be a VMware alá. Pontosabban 4-ből csak 3-mat, mert az utolsó nem látja a fibre channel kártyát, de majd egy gors gépterem látogatás után csatlakozni fog a többiekhez.

  Az első kérdés legtöbbször az, hogy mennyi az annyi. A 4 gép összesen 2TB memóriát és 253GHz CPU-t jelent. Bedobtam őket egy külön clusterbe, hogy csináljak nektek egy kis printscreen-t. Tudom, hogy ez soknak tűnik, de én nagyon örülnék ha még ennyit be tudnék állítani csatasorba november közepéig.

  A második kérdés az szokott lenni, hogy milyen gépeket használunk. Egy kép többet elmond, mintha gépelnék fél oldalt.

  frescho 3 hete 18

 • Képminőség upgrade

  Többször írtam már a bejegyzéseimben, hogy gyenge a képminőség. Zavart, de valahogy nem jutottam vele sose ötről a hatra. Pár kommentben felvetődött, hogy videót is lehetne csinálni. Ki is próbáltam, de gyorsan megfogadtam a tanácsot, hogy a fokozatosság elvét követve először a sima fotók minőségét kell javítani. Ebben nagy segítséget kaptam az előző bejegyzés alatt amiben azt a kérdést tettem fel, hogy milyen videót is lenne értelme készíteni. Főként RexMaximusnak köszönhetek sokat.

  Az ötlet egyszerű volt. Építek egy szoftboxot és kész. Ez addig jó ötlet amíg nem döbben rá az ember, hogy nincs hozzá elég hely, limitált a szabadidő. Ráadásul amíg nem látszik, hogy lesz-e eredménye még pénzt sem kellene beleölni. Hogy honnan indultam és hova jutottam pár kép jobban megmutatja. minden kép nagyítható. Ha nem jeleztem, akkor csak egy átméretezést végeztem a képeken. minden más műveletet megadok. Sima jpeg állományokat nyertem ki a fényképezőgépekből. Tudom, hogy RAW-val tovább jutnék, de amíg így nincs rendben addig fölöslegesnek éreztem a szoftveres machinálást. Mindegyikre kattintva 1920x1080-hoz közeli méretben nézhetitek meg a képeket.

  Folytatás...

  frescho 3 hete 19

 • Home computerek - első rész

  40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 hete 142

 • C=116 - videót, de milyet?

  Ez a bejegyzés kicsit kilóg a sorból három ok miatt is:

  - Az első, hogy most az Atari 8 bites szériáról kellene olvasnotok, de az kicsit hátrább sorolódott
  - A második, hogy a Commodore 116 nem illik bele a második sorozatba amit éppen össze akarok rakni. Ezért nem is ismertetem teljes részletességgel, csak belekapok kicsit.
  - A harmadik, hogy volt egy ötlet, hogy csináljak videókat. Délután gyorsan kipróbáltam, hogy mit lehet gyorsan összedobni.

  Lássuk a 116-ot. A TED széria (C16 és plus 4 a másik kettő) mellett jelent meg. Kicsit furcsa szerzet, mert az eredeti Tramiel féle koncepcióhoz ez a legközelebb eső gép. Egy olcsó, gyenge számítógép, ami a C64 alatti területet fedi le. "Business is war" vallotta főnök és ezzel le tudták volna támadni azokat a területeket ahol például a ZX81 is tarolt. A logikát követve az ötlet jó volt. Építettek egy olcsón gyártható, viszonylag egyszerű gépet aminek a tudása simán felvette a Spectrum-Amstrad vonallal a harcot. Ezt úgy érték el, hogy terveztek egy TED becenevű központi chipet ami grafikát, hangot kezelt és minimalizálták az egyéb IC-k (CPU,memóriák persze kellettek) számát. A TED 40×25 karakteres vagy 320×200 grafikus képernyőt tudott kezelni, ráadásul 128 színnel. A 16 szín * 8 világosságból csak 121 lett, mert 8 a fekete árnyalata, azaz fekete. Ha a spriteokat is kezelte volna, akkor nagyon jónak számított volna.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 13

 • A mikroszámítógépek második hulláma

  Az 1977-es első trió kijelölte az irányt és a fejlődés, mai lehetővé tette a megjelenésüket nem állt meg. A gyártók különböző stratégiát választottak:

  - Az Apple a II-es továbbfejlesztése mellett tette le a voksát. Ehhez jó alapnak bizonyult a Wozniak által tervezett architektúra. Az almákat a felső kategóriába pozicionálták, ezzel ki is szálltak az alsóbb régióból ahol a legtöbb fejlesztés történt.
  - A Tandy kiterjedt, egymással sem kompatibilis gépeket tervezett, mint például a Color Computer. Jelentős mennyiségű gépet gyártottak, de szerintem szétforgácsolták ezzel az erejüket. Versenyeztek, de már nem tudtak igazán beleszólni a dolgokba.
  - A Commodore járta be a legérdekesebb utat. A PET vonalat fejlesztették hosszú ideig, de Tramiel a tömegeknek akart gépet készíteni. Ehhez olcsón kellett nagy volumenben gyártani.

  A kezdeti háromból így emelkedett ki a Commodore, de kapott bőven vetélytársakat. A többi cég előtt érdemes megnézni, hogy a második generáció milyen újdonságokat hozott az elsőhöz képest. Az integrált áramkörök fejlődésével egyre kevesebb alkatrészből épültek fel a gépek miközben a tudásuk nőtt. Megjelentek a céláramkörök, például a grafikáért és hangért felelős IC-k. Persze volt olyan gyártó, aki mindent megpróbált a lehető legjobban leegyszerűsíteni, hogy az árat a minimumon tartsa. Ez is egy járható út volt, de az USA-ban más kellett a sikerhez.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 11

 • Two Bytes Are Better Than One

  Szerintem ötletes hirdetés. 16 bites processzor abból az időből, amikor a 8 bitesek is csak éppen elkezdtek felfutni. A TMS9900 az első 16 bitesek között volt, még az Intel 8086-ot is megelőzte. Részt vett az IBM PC proci válogatóján, de kihullott. Később háborúba ment a 6502 ellen, de nem a győztes oldalon. Mégis egy érdekes darab a maga hibáival.

  Szerintetek mikori lehet a fenti hirdetés?

  frescho 1 hónapja 11

 • Commodore PET

  A PET megszületése olyan, mintha a két konkurensének a történetét kevernénk össze. Kellett hozzá szerencse, jó szakemberek és pár ember, aki meglátta az üzleti lehetőséget.

  A PET fogantatása

  Kellett egy mérnök, Chuck Peddle, aki ki akart fejleszteni egy mikroszámítógépet. A csapatával, már megalkották a hozzá való processzort és egy elődmodellt is. Ez utóbbiból, a KIM-1-ből, kb. 7000 darabot adott el a MOS. Bár még nem tekinthető igazi mikroszámítógépnek, de ez és a másoknak nyújtott támogatás jó alapot adott Peddlenek. Főként a "két Steve-vel" (Wozniak és Jobs) való kapcsolata inspirálhatta. Az eredetileg mikrokontroller felhasználásra szánt MOS 6502-re épített Apple gépen végzett hibakeresés közben több ötletet is átvehetett. De a MOS vezetősége hallani sem akart egy mikroszámtógépről.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 2

 • TRS-80

  Tandy Radio Shack - Z80 Teljesen logikus betűszó. A Tandy tulajdnoban lévő Radio Shack boltok az egész USA-t lefedték. 1977-re az addigi CB rádió láz kezdett lecsengeni. Az új sikertermék a Szilicium völgyből érkezett, bár eleinte még a megalkatói sem hitték, hogy mekkora sikert fog aratni.

  A TRS-80 megszületése

  A gép atyja Don French volt, aki beszerzőként dolgozott a cégnél. '76 közepén John Roach gyártási igazgatóhelyettessel együtt utaztak a keleti partra. A National Semiconductornál ismerték meg Steve Leininger-t, aki a bemutatót tartotta nekik. Szerették volna konzulensként alkalmazni, de érthető okokból a partner cég nem adta ki. Szerencséjükre a következő cégnél is vele találkoztak, ugyanis félállásban a Byte-nál is dolgozott eladóként. Itt már meg tudtak állapodni az állásajánlatról. A kicsi a világ érzéshez még többet tesz hozzá, hogy a Byte shop Paul Terell tulajdona volt, aki a két Stevenek segített az Apple I eladásában. Leininger is jól ismerte őket, mert a Homebrew Computer Club elnöke volt.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 3

 • DB hardware

  Ismét meglátogattuk a datacentert. A képek nem a legjobbak, csak telefonnal készültek, de talán pár embert érdekelhet. Most nem hibás vas volt az oka, mint az előző vasas bejegyzésben, hanem új gépek jöttek, csak a másik fő beszállítótól. A konfiguráció megegyezik:

  - 2x E5-2643 v4
  - 256 GB memória
  - 3.2TB PCIe SSD

  5 clusterhez 15 gépre van szükség. Kicsomagolva egész szép kis stószot alkotnak a Dell R630-ak.

  A Dell külön csomagolta az OEM SSD-ket. A HP fusionIO helyett ezekbe a gépekbe Samsung NVMe-k érkeztek.

  Az R630-ba csak fél magasságú kártya megy be, míg az NVMe kártyákat gyárilag teljes magasságú hátlappal szerelték. Gyors csavarozás következett

  Jól néznek ki az átszerelt SSD-k. Éves fizetésnek is elfogadnék egy ilyen tornyot.

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 9

 • Apple II

  "To me, a personal computer should be small, reliable, convenient to use and inexpensive."
  "Számomra a személyi számítógépnek kicsinek, megbízhatónak, könnyen használhatónak és olcsónak kell lennie."

  A fenti sorok a Byte magazin 1977 májusi számában jelentek meg. A cikket Wozniak írta és az Apple II-ről szólt. Stephen Wozniak és Steve Jobs együtt alapította a céget, de az első és a második gép műszaki alapjai is Wozniak gyerekének tekinthető. Az Apple II technikai hátteret már nagy vonalakban leírtam, az alábbi pár sor inkább a gép megszületéséről és utóéletéről fog szólni.

  Az Apple II előélete

  Ahogy a nevében is szerepel itt minimum a 2-es számú modellről van szó. De az előzmények sokkal többet rejtenek. Wozniak már gyerekként belépett az elektronika világába. Édesapja felügyelete mellett 11 évesen rádióamatőr állomást, majd a középiskolában tranzisztoros számológépet épített. Az első főiskolájáról azért rúgták ki, mert betört az iskola számítógépébe. Az első saját kivitelezésű gépet, amit Cream soda-nak hívtak, Bill Fernandezzel készítette. Ez a gép még tisztán TTL elektronikából állt, mert 1971-ben még nem állt rendelkezésére CPU. 4 bites shift regiszterekből, ALU-ból építettek egy primitív 8 bites számítógépet.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 8

 • Mikrogépek belülről

  Már volt szó a CPU és memória fejlődéséről, ami lehetővé tette a 70-es évekre a mikrogépek elterjedését. Egy elég gyors evolúviós folyamat történt. Szándékosan írok evolúciót forradalom helyett. Amikor technológiai forradalomról és valami hatalmas újításról olvasok, akkor eszembe jut egy másik gép, ami már valami hasonlót tudott kicsit korábban. Sokkal jobban szeretem azt mondani, hogy a 70-es évek második felében az addigi fejlődés hihetetlen módon felgyorsult. A cégek egyszerre fejlesztettek és újabb kis cégeket alakítottak az öregekből kilépő szakemberek. A sok gép közül három emelkedett ki az eladott példányszám tekintetében:

  - Apple II
  - TRS-80
  - Commodore PET

  Sajnos egyikből sem rendelkezem első szériás hibátlan példánnyal. Az áruk sajnos meghaladja azt amit rá tudok szánni. Például egy TRS-80 beszerzése bőven 100.000 Ft-ot meghaladó mutatvány.

  A gépek eltérőek voltak. Ötletes, sőt néhány helyen zseniális mérnöki megoldások születtek. A közös alapokat nem tagadhatták meg, ezért a főbb részeltek hasonlítottak egymásra. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a főbb műszaki jellemzőket.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 22

 • Hard(ware) work

  Ma és tegnap nem volt retró vasazás, de volt helyette kis szerver bütykölés. Ha nem is napi, de rutin munka volt az első. talán néhány embernek mégis érdekes lehet. Csak telefonnal készítettem képeket, azt is csak kettő feladatról, de a felbontást csökkentve már nem borzalmas annyira.

  Memória bővítés

  Három régi gépben kellett memóriát bővíteni. Ehhez kellett "néhány" memória modul. Mondjuk 40 darab 16GB-os DDR3.

  Az öreg Delleket reboottal együtt kb. 15 perc/darab sebességgel lehetett upgradelni. A redis szinkronizálásra többet kellett várni, de az egyiket kihasználtuk és finom Wiener schnitzel-t ebédeltünk.

  12 modul ment egy gépbe. A végén 4 darab maradt, kelleni is fog tartalék alkatrésznek. A boot screen már mutatja is a 192GB memóriát.

  Memória és CPU csere

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 8

 • Mikroszámítógépek

  Mikroszámítógép vagy angolul microcomputer. Azokra gépekre amikre használom kicsit találóbb a homecomputer megnevezés. Van pár gépem és a blogomban látható, hogy szép sorban előszedtem őket. Lemostam, felélesztettem pár olyan darabot is, ami véletlenül került hozzám, vagy nem érdekelt eddig annyira. Mára az a korszak amiből származnak több, mint retrónak számít. Lehet, hogy csak azért érzem így, mert átéltem ezt a korszakot és én többet látok bennük, mint retró gépeket. Az a kb. másfél évtized már történelem, amiben sok mára kihalt gyártó versenyzett a hasonló alapokra épülő, mégis egyedi gépekkel. A cégek és gépek mögött érdekes történetek és jó pár ma már ikonikus ember állt. Nem csak a számítógépekről, de a történelmi háttérről, versenyről és emberekről is igyekszem a későbbiekben írni pár sort.

  Mikroszámítógép

  A mikroszámítógép elég tág fogalom. Mivel több tucat különböző gyártó volt, ezért csak a legfontosabb jellemzőket sikerült összegyűjtenem:

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 2

 • Memória történelem

  Egy számítógéphez, a CPU után a második legfontosabb elem a memória. A mikroszámítógépek megjelenéséhez szükség volt arra, hogy a VLSI memóriák olcsón hozzáférhetőkké váljanak. Mielőtt a 4. generációhoz ugranék érdemes megnézni az elődeit:

  Az első gépek (1940-es évek) jelfogókat és elektroncsöveket használtak. A memória William csövekből, mágneses dobmemóriából, esetleg mágneses huzalokból állt. Mindegyik gép egyedi kivitelű volt, amit szinte folyamatosan debugoltak, modernizáltak.

  1952-ben Jay Forrester feltalálta a ferritgyűrűs memóriát, ami a 60-as években volt a csúcson. Minden bitet egy apró ferromágneses gyűrűben tárol, annak mágneses hiszterézisét felhasználva. Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a 0-hoz az egyik, míg 1-hez a másik irányba mágnesezi fel. Sok kis mag felhasználásával már elég szép méretű memóriákat tudtak építeni. A képen is látható, hogy igen macerás volt a gyártás és nem volt se kis méretű, se olcsó.


  Ferrit memória forrás: [wikimédia]

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 11

 • Agilis írás

  OK, szóval ez kicsit elborultan fog hangzani.

  Volt amikor több időt tudtam arra szánni, hogy nagyobb lélegzetvételű írásokat alkossak. Mostanában nem annyira a kedv, mint inkább az elaprózódás miatt nem jutok ötről a hatra. Arra gondoltam, hogy agilisan fogok írni a fejlesztéshez hasonlóan. Hülyeségnek hangzik? Majd meglátjuk. Az ötlet:

  - Van kb 5 cikkre ötletem. Ezek mindegyike felölel pár gépet vagy korszakot, amit be szeretnék mutatni. Ezeket elnevezem ciklusoknak.
  - Egy ilyen ciklust felbontok oldalakra. Például az első szóljon a mikrogépek első szériájáról. Az oldalak lehetnek: bevezetés, Commodore PET, Apple II, TRS80, befejezés. Egy oldal lehet mondjuk a sprint, amit 1 hét alatt akarok lezárni. Persze további sprint a lektorálás és a képek összeválogatása, vágása, formázgatás.
  - Az oldalon belül vannak alfejezetek, amik megfelelnek a storynak. A story mellé tartozik több task, mint pl. utánnaolvasás, fogalmazás, átnézés... Egy story max 1-2 órás legyen, különben nem tudom egyszerre megírni és kis blogbejegyzésként megjelentetni.

  A végén a sok kis bejegyzésből lesznek oldalak és végül komplett írás. Már csak a tesztelés hiányzik, de ha 1-2 tucat ember olvassa és kommentálja a bejegyzéseket, akkor a hibák, hiányosságok is ki fognak derülni. Ugyan nem TDD, de continuous delivery megvan és a customerek visszajelzése is.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 11

 • CPU: kezdeti évek

  A 70-es évek második felétől a 80-as évek végéig a micro computerek uralták a számítástechnikát. Persze nem teljesítményben, hanem a fejlődést ezek a kis házi számítógépek vitték előre. Folyamatosan jöttek az újabb modellek, kialakultak családok. Lopták egymástól az ötleteket, tervezőket és ment az ár harc. Nagyjából úgy, ahogy manapság a mobiltelefonoknál láthatjuk. Ezeknek a gépeknek a megjelenését pár technikai és gazdasági áttörés előzte meg. Ezek egyike volt a CPU-k evolúciója:

  75-ben a háromkirályok (PET, Apple II, TRS-80) MOS és Z80 processzorral jelentek meg. A MOS és a Zilog is új gyártónak számított, de a régi motorosok (Intel, Motorola, Ti) is csak pár évvel jártak előrébb. Az első processzorok 4 bitesek voltak. 1971-ben dobta piacra először a Texas Instruments (TMS1802NC), majd az Intel (4004) őket. Az Intel 72-ben a 8 bites 8008-al folytatta a sorozatot, majd 1974 áprilisában kezdték el gyártani a 8080-at. Ez a CPU tekinthető az x86 széria ősapjának, a 8086 ha binárisan nem is, de assembly szinten kompatibilis volt a 8080-nal. Mai szemmel viszonylag bonyolult vele gépet építeni, több tápfeszültséget igényel, de akkoriban hatalmas előrelépés volt. A 8 bites, felülről kompatibilis 8085, illetve a 8051-es mikrokontroller család még ma is megvásárolható, persze jócskán továbbfejlesztve. Harmadikként a Motorolát tartom érdemesnek megemlíteni, aki szintén 1974-ben vezette be a 6800-as szériát.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 9

 • Hétvége képekben

  Beszámoló tömören, pár képben, hogy milyen volt a BRSZK a színfalak mögött.


  Utazás közben legfontosabb a biztonság


  A munkával már jócskán haladtak, mire odaértem


  Retró kiállításra stílusosan kell utazni


  A táska és a csomagtartó tartalma


  Bacsis padlásán sokkal több gép fér el


  Zárás után hazaindulnak a monitorok


  Természetesen a gépek is

  Fárasztó volt, többször elhangzott, hogy még egyszer soha, de lesz még ebből 4. kiállítás is, ha Bacsison múlik. Márpedig csak rajta múlik...

  frescho 5 hónapja 14

 • Joystick válogatás

  A mai bütykölés élvezetesre sikeredett. Ki kellett választani a fülei játékhoz néhány joystickot. A legjobb joy tesztert vetettem be, ami kéznél volt. Mielőtt rosszra gondolnátok ez egy óra Dyna Blasterezést jelent. A válogató eredménye alapján 2 kategóriába soroltam az alanyokat:

  A Totally Accurate Controller (TAC) páros mindenképpen jön. Frankón szuperálnak és eléggé strapabírók. A két Scropion is szinte vadi új. Van egy zöld és egy piros gombos kivitelben. Mondjuk nem vagyok tőlük elragadtatva, mert elég hosszú úton járnak a TAC pároshoz képest, de ez azért lehet, mert a TAC-hoz szoktam hozzá. De ha nem egymás ellene megy a páros, akkor minden játékosnak ez ugyanakkora hátrányt jelent.

  Talán menthető kategóriába soroltam a képen háttérben lévő Quickshot párost. A másik kettőt most inkább félreraktam, de őket is kitakarítom legközelebb. Az egyik tökéletesen működik, de olyan nyöszörgő hangot ad magából, mint a megrakott UAZ a földúton. A másik igen extravagáns kinézetű, kár lenne hagyni parlagon heverni.

  A két quickshotot rögtön szétborítottam. Igyekeztem alapos lenni és mind a 6 mikrokapcsolót kezelésbe venni.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 10

 • Retró tuning - A1200 és STe

  Az előző bejegyzésben már írtam, hogy nem széria gépekkel készülök a jövőheti BRSZK-ra. Az egyszerűbb kezelhetőség miatt jutottam erre a döntésre. A C64-Easyflash párost már bemutattam, most két másik gép tuningja van soron.

  Az Amiga 1200-zal kezdem, mert azt gondolom az egyszerűbb esetnek. Gyári állapotban 2MB memória és 14MHz-es 68020 processzorral gazdálkodhat az A1200. Ebből a processzor nem gond, mert ha a játékok 98%-át nézem eleve erre a procira vagy a még lassabb OCS/ECS szériára írták őket. De ehhez az kellene, hogy a játékokat floppy-ról futtassam. De miért tenném ezt, ha van IDE portja a gépnek? WHDLoaddal már a merevlemezről is el lehet indítani a játékokat, sőt azok igényéhez igazodva más kickstartot is be lehet tölteni. A WHDLoadhoz viszont több memóriára van szükség. Egy korabeli 4MB-os memória bővítő kb. annyiba kerül, mint a legolcsóbb új turbó kártya. Van régebbi kártyám, de azokat inkább kímélem, ezért landolt a "használós" gépben egy ACA 1221ec.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 0

 • Retró dilemma

  Az előző pár bejegyzésből már kiderült, hogy egy-két gépet bacsis kiállításán fogtok viszontlátni. Persze ehhez el is kell jönnötök. Arra számít Bacsis, hogy legalább 100-200 ember ellátogat Fülére a kultúrházba. Ha még nem tudnátok, hogy miről van szó, akkor itt vannak a részletek: [link] Gyeretek el, eddig is érdemes volt.

  De térjünk át a dilemmámra. Mára eldőlt, hogy nem teljesen gyári gépek lesznek, de kíváncsi vagyok ti hogy látjátok.

  A gyári melletti érvek: Egy C64, Atari vagy Amiga gyári állapotban is használható. Mai napig elketyegnek úgy, ahogy azt a tervezők megálmodták. Mindegyikhez lehet floppy-n vagy kazettán játékot vinni. Így lehet igazán jól bemutatni, hogy 20-30 ével ezelőtt milyen gépeket használtunk. Minden vicc új alapon a dataset biztosan meg tudja viccelni a mai fiatalabb generációt. Főként, ha ki kell találniuk, hogy egy játék előtt mit jelent a 47-es szám.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 15

 • Phillips CM8833 II

  Régi géphez régi monitor dukál. Az öreg Philipsre is ráfér egy kis kezelés. Az első teszten és felmérés alapján a beteg állapota nem kritikus, de foglalkozni kell vele. Kis forrasztgatás, tisztogatás ráfér. Lássuk a hibalapot:

  Nincs hozzá RGB kábelem. Sima DB9-es bemenete van. Gyorsan leteszteltem egy soros kábel todóval. Az A1200-es video kimenetéről sima jumper kábellel vettem le a jelet. Elég provizórikus, de gyorsan kiderült, hogy működik-e a gép. Az Amiga és a CM8833 kiosztását kellett csak megkeresni neten.

  OK, kép van. Szebb, mint a kompozit bemeneten. DB23-as csatlakozóm van, kábel is akad valahol. A DB9 kérdéses, de a fiók sok mindent rejt. A kép ronda, csak telefonnal csináltam egy felvételt, azt meg nem tudom megtartani úgy, mint egy normálisabb fényképezőgépet.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 6

 • ST + SC

  Ez most tömör lesz, de 4 nap után végre megszólalt. Lesznek részletek is, meg több kép, de a küzdelem meghozta a gyümölcsét. Volt itt minden mi hobbinak ingere:

  - floppy emulátor forrasztás
  - floppy controller tuning
  - merevlemez kábel forrasztgatás
  - Floppy emu életre rugdosása (formátum egyeztetés)
  - 3 gépen körbemásolás
  - Helyhiánnyal manőverezés

  Végül megszólalt. Szépen, tisztán és ha minden jól megy, akkor ti is meghallgathatjátok.

  frescho 5 hónapja 0

 • 2600 klón modding

  Kicsit forrasztgattam, farigcsáltam a házat tegnap este. 2000-ért vettem azzal a felkiáltással, hogy rossz esetben tanulópénz, kevésbé rosszban, a mellé adott joystickok működnek. Ez utóbbival indultam neki a tegnap estének, mert nem tudtam rendesen behangolni a TV-n. Kompozit kimenettel nem rendelkezett akkor még, de jött az ötlet: kompozit és hang kimenetet faragok rá. Mondjuk ezt nem este 9 után kellett volna kitalálni...

  A klónokból volt több tucat, most ilyen akadt a kezembe. Kívülről az Atari 2600 Darth Vaderre hajaz a doboz.

  A doboz alján lévő címke nem segített kitalálni a pontosabb típust. Azt eddig is tudtam, hogy 2600-as, a kérdés ez volt, hogy pontosabban milyen.

  Kis keresgélés után már láttam, hogy egy Közel-Keletre készült Távol-Keleti klónnal van dolgom. Nem találtam pontos kapcsolási rajzot, de egy lengyel fórumban sikerült elég hasonlót találni. A lényeg a lábkiosztás volt, ahonnan már el tudtam indulni:

  - pin 20 audio out
  - pin 29 chrominance
  - pin 27 luminance

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 8

 • C64 EasyFlash 3

  A 8 bites gépek mai szemmel nézve is hihetetlen sebességgel indulnak. Bekapcsolástól nem telik el érzésre 1 másodperc sem és már vár a megszokott C64-es kék képernyő. Lehet, hogy még ennél is gyorsabb, de a TV-nek is kell egy kis idő. Persze úgy könnyű, hogy ROM-ból tölti be az operációs rendszert. Sajnos ettől a ponttól nem rózsás a helyzet. Attól függően, hogy szalagról vagy floppyról indul a kiválasztott program akár percek, de minimum hosszú másodperceket kell várni.

  Ennek a gyorsítására jelentek meg a különböző turbó programok. Ezek a programok szalagnál okosan trükköztek a redundanciával, így gyorsabb, de kevésbé hibatűrő lett a szalagos tárolás. Floppy esetén a VIC-20-tól örökölt hardveres shift register hibát trükközték meg. Maga a 1541 egy programozható gép saját processzorral. A bitenkénti szinkront bájtonkéntire cserélve és a CLK vonalat is adattovábbításra használva kb. 4x gyorsabban tölthettük be kedvenc játékainkat. Persze először ehhez a turbo programot kellett betölteni. Sokkal hatékonyabbnak bizonyult, ha a turbo loadert-t és más segédprogramokat ROM-ba égették és onnan a gép indulásakor, vagy egy gombnyomásra tötődtek be. Pédának tökéletes a patkány képű kenyeres C64 mellé kapott, erősen elnyűtt Hobbi Elektronikás Final Cartrige III.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 9

 • C64G takarítás

  A Commodore 64 az a gép, aminél enyhe túlzás azt állítani, hogy mindenki ismeri. De az biztos, hogy aki még a 80-as évek végén kezdte, annak tuti volt, vagy legalább használt valahol egy C64-et. Jobban belegondolva a gép inkább egy tisztességes iparos munka, mint forradalmi cucc. Az ár érték arányát nagyon eltalálták. Normális grafika, sprite kezelés mellett a hang kezelés is rendben volt és az ára sem volt elszállva. Mára igazi klasszikus.

  Az egyik G verziós 64-em billentyűzete nem viselkedett rendesen. Pár billentyű nem reagált, csak erősebb lenyomásra. A házra is ráfért egy takarítás. Ezt nem hagyhattam annyiban főként, mert egy első szériás kenyeressel együtt a BRSZK résztvevői lesznek. A csere és a mezőny játékosnak is időben el kell kezdeni a felkészülést.

  Csak pár fényképet csináltam, azokat is kutyafuttában, de rájuk bíznám a történet elmesélését. A gépet szétszedtem, ami senkinek sem okozhat gondot, mert teljesen logikusan van összerakva jó pár csavarral. Ha nem akar szétjönni, akkor van még valahol, amit nem sikerült megtalálni. Maga az alaplap egy késői szériás egybe PLA-s darab. Első ránézésre szép, csak kicsit poros.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 2

 • HT-1080Z játék az iskolában

  A HT életkorával mindig kicsit gondba vagyok. Ha a 82-es iskolaszámítógép programtól számítom a megszületését, akkor kb. 35 éves. Ha a 83-as szállítástól, akkor fiatalabb, a licencelt Genie 1980-as, de a koppintott TRS-80 már 77-es születésű. Mindegy, 30 évnél régebbi gyártású a gép és látszik rajta, hogy sokat látott. Az is biztos, hogy nem csak munkára, tanulásra, de játékra is használták. Sok leírás, dokumentáció, történet mellett programokat is le lehet tölteni a ht.homeserver.hu oldalról. Köszönet és tisztelet illeti a lap létrehozóit, üzemeltetőit.

  Amit letöltünk, az CAS formátumú, ezt kell valahogy átjuttatni a HT-re. Az első lépés mindenképpen a wav formátumba alakítás. Én a TRS-80-hoz készült cas2wav programot használtam. Windows 7 alatt simán fut, a cas fájlból 11kHz-es mintavételezésű wav-ot készít. Ezt már kazetta modullal, kábellel, vagy akár kazettára egy rendes magnón felvéve is betölthetjük a HT-n. Az utolsó macerás, több lépésből áll. Lehet, hogy állítgatni kell a fejet és biztos, hogy a szintet sem találja el elsőre az ember, de így lehet a legjobban bemutatni a fiataloknak, hogy 35 évvel ezelőtt holt tartottunk.

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 1

 • LVS SNAT

  Gyors feljegyzés LVS SNAT-ról. Sok doksi van DR-ről és sima NAT is akad a man-ban. De mi van, ha valami tűzfalas dolog miatt a source-ot is át kell írni? Lehet már egy ideje, de a doksi nem igazán bőbeszédű.

  Kell egy VIP (192.168.1.219) és hozzá legalább egy RIP (192.168.1.198) és persze a service portja. Minimális beállítás masqueradinggal (-m), ami a cél IP-t át írja.

  ipvsadm -A -t 192.168.1.219:80
  ipvsadm -a -t 192.168.1.219:80 -r 192.168.1.198:80 -m

  IP forward és conntrack kell a továbbiakhoz, illetve az xt_ipvs modul:

  modprobe xt_ipvs

  echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
  echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/vs/conntrack

  Utolsó lépésként a VIP:port-ra érkező kéréseknél a real server felé menő csomagogk forrás IP-jét átírjuk a VIP-re. Így elég egy IP is. Lehetne két interface is (pl eth1-en érjük el a backendeket) amikor az eth1 címét adjuk meg a --to-source után.

  iptables -t nat -A POSTROUTING -m ipvs --vaddr 192.168.1.219 --vport 80 -j SNAT --to-source 192.168.1.219

  Ha van tűzfal is, akkor azt is ki kell nyitni.

  iptables -A INPUT -d 192.168.1.219 -p tcp -m tcp --dport 80 -m conntrack --ctstate NEW -j ACCEPT

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 1

 • HT-1080Z élesztgetés

  A tavasz közeledtével átmozgatom kicsit a régi vasakat. A HT-val mindig kicsit bajban vagyok. Van első és második szériás is. Amit az egyik hibátlanul olvas az a másiknál nem működik. Az első megoldás, hogy külső magnót használok hozzá ez jó is egészen addig, amíg a magnót nem foglalja le egy másik gép. A programok nagy része ráadásul cas formátumban van meg, ami emulátorhoz tuti, de az igazi hardver hangot vár. A CAS állományokat WAV állománnyá lehet konvertálni, szóval ez nem olyan nagy gond. A PC-HT csatlakoztatásnál két megoldás közül választhatok:

  1. A számítógépet rákötöm a magnó protra és onnan töltöm be a programokat
  2. Kazetta adapterrel töltöm be a programokat

  Az első a jobb megoldás, de kicsit félek a galvanikus kapcsolattól. A második jobban védi a PC-t (telefont), de kicsit többet kell próbálgatni a kijátszásnál a szintet amit még stabilan olvas a HT. A második mellett döntöttem, majd készítek később illesztő trafóval vagy optikával egy kis áramkört.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 3

 • Classic WB CF-re másolása

  Az előző bejegyzésben FS-UAE és a ClassicWB segítségével feltelepítettem egy rendszert. Már csak annyi a feladat, hogy ebből egy bootolhato CF-et készítsek. Egy 2GB-os és pár 512MB-os darabbal sikerrel csináltam végig a leírtakat. 4GB felett már nem elég az alap FFS, ez most ném része a bejegyzésnek.

  1. CF olvasása

  Egy nyers img állományt készítettem, amit az egész végén vissza fogok másolni a CF-re. Persze nem kell lemásolni a CF-et, megfelel egy pontos méretű üres állomány.

  Linux alatt egyszerű a dolog. Root-ként, vagy sudo-val lekérdezzük a lemezeket fdisk -l paranccsal. Ha megvan, hogy mondjuk az sdc a CF, akkor jöhet a másolás: dd if=/dev/sdc of=CF_512_WB_31.img

  Windows alatt a Win32 disk imager-t tudom ajánlani. A használata egyszerű, kiválasztjuk a lemezt amiből az image készüljön, megadjuk a célt és a read gombra kattintunk. A képen éppen visszaírom az image-t.

  2. CF előkészítése

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.