2017. március 28., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • HT-1080Z élesztgetés

  A tavasz közeledtével átmozgatom kicsit a régi vasakat. A HT-val mindig kicsit bajban vagyok. Van első és második szériás is. Amit az egyik hibátlanul olvas az a másiknál nem működik. Az első megoldás, hogy külső magnót használok hozzá ez jó is egészen addig, amíg a magnót nem foglalja le egy másik gép. A programok nagy része ráadásul cas formátumban van meg, ami emulátorhoz tuti, de az igazi hardver hangot vár. A CAS állományokat WAV állománnyá lehet konvertálni, szóval ez nem olyan nagy gond. A PC-HT csatlakoztatásnál két megoldás közül választhatok:

  1. A számítógépet rákötöm a magnó protra és onnan töltöm be a programokat
  2. Kazetta adapterrel töltöm be a programokat

  Az első a jobb megoldás, de kicsit félek a galvanikus kapcsolattól. A második jobban védi a PC-t (telefont), de kicsit többet kell próbálgatni a kijátszásnál a szintet amit még stabilan olvas a HT. A második mellett döntöttem, majd készítek később illesztő trafóval vagy optikával egy kis áramkört.

  Folytatás...

  frescho 1 hete 3

 • Classic WB CF-re másolása

  Az előző bejegyzésben FS-UAE és a ClassicWB segítségével feltelepítettem egy rendszert. Már csak annyi a feladat, hogy ebből egy bootolhato CF-et készítsek. Egy 2GB-os és pár 512MB-os darabbal sikerrel csináltam végig a leírtakat. 4GB felett már nem elég az alap FFS, ez most ném része a bejegyzésnek.

  1. CF olvasása

  Egy nyers img állományt készítettem, amit az egész végén vissza fogok másolni a CF-re. Persze nem kell lemásolni a CF-et, megfelel egy pontos méretű üres állomány.

  Linux alatt egyszerű a dolog. Root-ként, vagy sudo-val lekérdezzük a lemezeket fdisk -l paranccsal. Ha megvan, hogy mondjuk az sdc a CF, akkor jöhet a másolás: dd if=/dev/sdc of=CF_512_WB_31.img

  Windows alatt a Win32 disk imager-t tudom ajánlani. A használata egyszerű, kiválasztjuk a lemezt amiből az image készüljön, megadjuk a célt és a read gombra kattintunk. A képen éppen visszaírom az image-t.

  2. CF előkészítése

  Folytatás...

  frescho 3 hete 6

 • A1200 és Classic WB

  Első rész, ahol az a cél, hogy legyen egy működő rendszer. Még nem CF-en, de felkészítve WHDLoad játékok futtatására.

  Miért Classic WB és UAE?

  A 600-as és az 1200-as Amiga is beépített IDE vezérlővel rendelkezik. Gyárilag volt belőlük merevlemezzel ellátott verzió. A HDD kapacitás ma már nevetségesen alacsony, 20-270MB között volt. Egy 60-as verziót én is vettem, de van jobb alternatíva. Átalakítóval egy sima Compact Flash kártyával tökéletesen kiváltható a mozgó alkatrész. Egy 512MB-os darab elég a legtöbb embernek. Én több darabbal is próbálkoztam, a 600-as és 3.0-ás ROM-mal ellátott 1200-ba én is beérem egy 512-es CF-el.

  A rendszer több módon is telepíthető:

  - A klasszikus amikor fogunk egy lerakatnyi floppy lemezt és szépen feltelepítjük a gépre. Ha WHDLoad-ot is használni akarunk, akkor ez eléggé macerás út. Még ha a PCMCIA olvasót használjuk az adatok mozgatására akkor is elég sok beállítást kell manuálisan elvégezni. Az előnye, hogy biztosan a saját ízlésünknek megfelelő lesz az eredmény.
  - Hogy egyszerűbb legyen a telepítés egy emulátort is lehet használni és csak a végeredményt kell átmásolni a CF kártyára.
  - Ennél is egyszerűbb, ha az előre preparált ClassicWB-t használjuk. Az alap telepítést le lehet tudni percek alatt és sok programot feltelepít ami könnyíti az életet. Ez utóbbit választottam én is.

  Folytatás...

  frescho 3 hete 6

 • HP ProBook 6450b – öreg harcos

  ProBook első szériás i3-mal. Az olcsón megvásárolható, de alaposan kibővített gép megéri az árát?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 1 hónapja 77

 • A601: egy MB-tal több

  A napi malomba járás mellett a hobbi is forog. Nem nagy szám az A601, de tanulságos, hogy érdemes jobban átnézni a dolgokat. Nem túl régen került hozzám és akkor rögtön szét is kaptam, de kezdem az elején. A 600-as Amiga megfelele egy 500+-nak, azaz ECS chipkészlet (jó ez a hunglish...) 68000-as proci és 1MB memória van benne. A gyári Commodore A601 ezt bővti fel 2MB-ra és van benne RTC (real time clock) is. Ez szuper, de az RTC-t valamivel tálálni kell és mint közismert a régi hardverek legnagyobb ellensége bármilyen régi elem/akku ami elengedi magát. Az akkusav/lúg aztán szétmarja a nyomtatott áramköröket, IC-t meg amit talál. A kondik között is van hasonló, de azok jobban tartják magukat.

  A 601-es szépen be van dobozolva és az RTC-hez akku/elem társul, szóval szét kell szedni. Nehezítésképpen az egész össze van forrasztva. A 4 fület gyorsan ki is nyitottam, de a dobozolás jól vezeti a hőt, szóval kicsit emlegettem a tervezőket. Bezzeg az 1200-es ányékolásánál elég volt ráhajtani a fület. Nem logikus.

  Az akku már meg is kezdte alattomos munkáját. Gyorsan eltávolítottam egy kis csípőfogóval, majd kiforraszottam.

  Folytatás...

  frescho 1 hónapja 3

 • A1200 kondizás

  Ha azt gondolod, hogy testmozgás következik, akkor eléggé tévedsz. De az tuti, hogy sokkal egészségesebb lett az 1200-as tipusú barátnő (Amiga) a művelet végére. Az 1200-as sokkal erősebb a közkedvelt A500-nál. 68EC020-as processzor, 2MB memória, AGA chipkészlet és 3.0-ás kickstart jellemzi az cikk főszereplőjét.

  Hogy miröl is van pontosan szó? A Commodore a korral haladva és a költségeket csökkentve az Amiga 1200-at a 600-hoz hasonlóan SMD alaktrészekkel építette meg. Ez a hibák számát akkor csökkentette, de mostanra olyan hibák forrása lett, ami az 500-as szériánál nem fordult elő. A 90-es évek eleji SMD elektrolit kondenzátorok nem bizonyultak tartósnak. Nem ritka, hogy az elektrolit szivárogni kezd, ami megmarja a nyákot. Ráadásként a kondenzátor átmegy rövidzárba, ami nem egészséges. Ahogy a füst kijön a gépből az nem működik tovább.


  Amiga 1200 kickstart és CPU

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 15

 • Zip és CF XT-hez

  A programok tárolása és másolása nem egyszerű az XT-nél. Két lehetséges megoldást szeretnék bemutatni.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 hónapja 40

 • 8 bitesek - nem a ruha teszi...

  Nem a ruha teszi... Na ez az a mondás, ami nem teljesen igaz. A belső értékeket nem változtatja meg, de teljesen másként állnak az emberhez, ha egy farmer-bőrkabát vagy vászonnadrág-zakó kombinációban megy be egy hivatalos helyre.

  Rend a lelke mindennek. Kombinálva egy kis "mégis a ruha teszi" hozzáállással kialakítottam egy kis demó polcot. Nem árt ha látják, hogy nem csak lomok gyűlnek itthon. Mivel nem tudok mindent kipakolni, ezért csak mintavételeztem. Azok kerültek ki, amik tuti működnek és azért ismertebbek. A Ti99-et még legfelülre kirakom, de sok változást már nem tervezek, maximum egy-egy gép fog cserélődni. A dobozokat és a kiegészítők nagy részét hanyagoltam, mert akkor 3 ilyen polc kellene és nincs már több helyem.

  A két felső polcon a Z80 szekció tanyázik. Gondolom az Amstradot leszámítva mind jól ismert

  :

  Alattuk jönnek a Commodore-ok. Csak egy-egy gép van a Ted és 64 szériából kipakolva. A 16 bitesek is feltűnnek már, a szabad helyről az Amiga 1200-as éppen kondizni jár:

  Folytatás...

  frescho 2 hónapja 7

 • Super Little Chip

  Van amikor bármennyire is szeretne az ember nem tud eljutni oda, ahova eredetileg tervezte. Ha már itthon ragadtam, akkor gyorsan lefotóztam a kicsikét. Nagy, dög nehéz házban lakik és igen érdekes a lakberendezője. A homlokzat nagyon jellegzetes, aki már a 90-es években is foglalkozott gépekkel, az biztosan emlékszik rá.

  A belső kialakításon rögtön látható kicsisége. A nagyítható képen látható érdekesebb dolgok címszavakban: Video RAM-ok chipset hűtőnek álcázva, IDE helyett 50 pines SCSI, A coproci foglalat egy foglalatban ül, henger alakú a hűtő a DAC-on és végül az XGA vezérlő.

  A mérnököknek ez sem volt elég és az akkoriban bevezetett, csak általuk használt MCA 16 bites verziója került a lapra. Azt hiszem ebbe igazán kihívás mondjuk hangkártyát keresni.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 9

 • TI-99/4A

  A Texas Instrumentsről kevesen tudják, hogy számítógépet gyártott. Méghozzá nem is akármilyen gépet. A bejegyzésben szereplő darab elődje (TI-99/4) volt tudomásom szerint az első 16 bites home computer amikor 1979-ben bemutatták. A 4A ennek a finomított kiadása volt jobb billentyűzettel és kis betű kezeléssel.

  Maga a hardver érdekes megoldásokat tartalmaz. A teljesség igénye nélkül:

  - A 16 bites prociban nincsnek regiszterek, hanem mindent memóriában tárol, csak egy regiszter területre mutató regisztere van.
  - A 16 bitnek adtak egy pofont amikor spórolásból a multiplexeren keresztül illesztették a 8 bites memóriát.
  - Plug and play support. Minden kártyának saját címe van, csatlakoztatás után rögtön használható.
  - Solid State Software: ROM kártyák használata. A programot a billentyűzettől balra lévő portba bedugva az rögtön használható. OK, ez nem újdonság, akkoriban eléggé elterjedt volt.
  - Sidecar: A gép jobb oldalán lévő portba lehet bővítő egységet dugni, majd abba a következőt. Sok fajta jelent meg, a szokásos floppy és nyomtató mellett a kevencem a Peripheral Expansion Box, amiben 8 slot várja a perifériákat.

  Akit bővebben érdekel, annak ajánlom a wikipédiát, én is onnan szemezgettem először [link]

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 7

 • C=64 kicsomagolás

  A rendszerváltás előtt, de még közvetlenül utána is a Commodore 64 volt "A Számítógép" a többségnek. Igen, így nagy A-val és Sz-el. Remélem sikerül pár embernek kellemes emlékeket felidézni az alábbi képpekkel. Ismét nem voltak tökéletesek a fényviszonyok és a gép, de az izgalom a régi volt, mint amikor gyerekként a Mariahilferen a kirakatban bámultam a kiválasztottat, majd fél évvel később reggeltől egészen estig nem lehetett kiszedni az ablakból. Igen, megjött, kicsomagoltuk...

  Most is jött egy egész szép dobozos példány. A doboz alapján első generációs darab. Bár anno az enyém már a fehér dobozos C verzió volt, ennek is nagyon örülök.

  A doboz csak két hungarocell, amire rá lehet húzni egy kartonból készült papírt. A VIC-20-hoz képest eléggé igénytelen kivitel. Sajnos a tápot elérte a régi gépeknél megfigyelhető hungarocellel összeolvadás.

  A gép nem mocskos, de a téliszünetben szétszedem és szépen el fogom mosogatni. A billentyűzete szépen működik.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 18

 • VIC-20 gnixobni = unboxing

  Nem szoktam dicsekedni, de most nem tudom megállni, hogy ne osszam meg ezt a pár képet. A polcon figyelt már hosszú ideje egy VIC-20, de nem volt hozzá tápom és ezért mindig tologattam a beüzemelését. Persze csinálhattam volna neki már korábban egy C64-hez valóból sajátot, de nem akartam megpatkolni. Végül sikerült szerezni egy eredeti 220V-os tápot. Türelmetlen voltam és bár a képek alapján unboxing-nak fog látszódni, de a visszacsomagolást fényképeztem le. Azt is csak telefonnal, mert eléggé kapkodtam és nem jutott eszembe időben előszedni a fényképezőgépet. Oldalról, hátulról el is felejtettem képet csinálni, de ami készült, annak egy része elfogadható. Remélem ezt a kis hibát elnézitek és együtt örültök velem.

  A doboz egész szép állapotú, bár már kb. 20 éves. Nagyon stabil darab, megvédi a gépet és nem utolsó sorban szépen fog mutatni a polcon.

  Belül is rend van, egyben a hungarocel és nincs széttépve a doboz sehol. A gép is szép, nincs besárgulva.

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 8

 • Primo forrasztás

  Azt mondják egy kép többet elmond, mint száz szó. Mivel késő van beszéljenek a képek, csak címszavakat fűzök hozzájuk. A belső és a cserélt IC-k nagyíthatóak.

  Volt egyszer egy Primo, amit elég nehéz lefényképezni

  1985-ből

  Sajnos hibás volt szegény

  Szétkaptam és ismét konstatáltam, hogy néhány dolgot milyen igénytelenül oldottak meg (bal oldali modulátor, de legalább tudjuk, hogy Ani készítette)

  Más dolgokat viszont nagyon ötletesen terveztek meg, mint pl. a billentyűzetet

  Ani szebben is forraszthatott volna...

  Két 4116-os DRAM-ot gyanusítottam meg

  Folytatás...

  frescho 3 hónapja 13

 • Megszökött a 7812

  A Schneider-t kicsit félreraktam és visszafordultam a 8 bitesek felé. Egy nehezebb darabot kerestem elő a hétvégére. Nehezebb súlyra és azért is mert még nem javítottam HT gépet. Szerencsére van hozzá kapcsolási rajz és így csak idő kérdése, hogy eligazodjak rajta. Amikor utoljára félretettem nem adott képet. Most sem akarta az igazat, legalábbis RF jel nem jött ki belőle, de szkóppal rámérve azt találtam, hogy van sima kompozit jel. Ennek nagyon megörültem és perceken belül került is egy hozzá való videokábel. Jól jött, hogy a héten máshoz is készült DIN-RCA kábel :) De az örömöm nem tartott sokáig, mert csak szemetet láttam a képernyőn. OK, ez tipikusan RAM hiba szokott lenni, már nyúltam is a csavarhúzó felé. Belül ez a látvány fogadott miután kiszedtem a billentyűzetet is.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 5

 • EPC akku inkontinencia

  Mindig is szerettem az elfuserált megoldásokat. Talán azért, mert ritkák és mert sajnálom őket. Szóval itt van ez a Schneider féle billentyűzetbe zsúfolt XT. 1988-ban drágább volt az Euro PC, mint az Atari és az Amiga. A szép színes grafikával és beépített hanggal rendelkező versenyzőkkel szemben mono Herculest, vagy 4 színű CGA-t tudott bevetni és a speaker prüntyögését. Szóval nem volt egy nyerő darab, de nekem mégis érdekes cucc. Természetesen ezt is meg akartam takarítani. Mielőtt elsütné valaki a poént nem mosómedve volt a jelem az oviban. Szépen szét is kaptam a gépet. Van benne egy Paradise grafikus, egy WDC háttértár vezérlő a 9.54 MHz-es 8088 mellett.

  Rögtön látható volt, hogy miért sózták rám gyakorlatilag harmadáron. Az akkumulátor elengedte magát. A lapon több helyen is korróziót okozott a kifolyt elektrolit. Ha jól tudom, akkor ez kálium-hidroxid, ami lúg. Nem véletlen, hogy a legtöbb helyen ecetet ajánlanak a közömbösítésére, de mindenek előtt az akksit távolítottam el.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 9

 • 800XL élesztés

  A megfürdetett Atarit próbáltam feléleszteni. Nincs hozzá kábelem és tápom, ezért nem tűnt első körben triviálisnak. Szerencsére a neten minden pinoutot meg lehet találni. Csak 5V-ot kér, nem kell neki más tápfeszültség. Egy erősebb, Raspberryhez való táp simán elbírja a terhelést. Egy régi hang kábelt alakítottam át, mert nem gondolkoztam előre és nem volt itthon tartalék csatlakozó.

  A videó kimenet is megtréfált. Természetesen nem kompatibilis másik géppel. Pontosabban elvileg régi C64-et írnak máshol, de nem találtam olyan kábelt itthon. A kiosztást ismét megmondta a google. A csatlakozást pedig egy máshonnan kihúzott pinnel próbáltam megoldani. A földet az árnyékoló lemezre kötöttem egy csipesszel. Nem szép megoldás és nem is hozott elsőre sikert. Biztosra mentem és ránéztem a kimeneti jelre.

  Folytatás...

  frescho 4 hónapja 4

 • Covox

  A Spectrum javításnál kérdezte valaki, hogy a fiatalokat mennyire érdekli az elektronika. Szerintem ha megfelelően van tálalva és van sikerélményük, akkor érdekli őket. Gyorsan le is teszteltem.

  Arra gondoltam, hogy valami egyszerű kell, ami közben hasznos is. Természetesen az egészet összekötöttem egy kis játékkal. Úgy gondoltam, hogy egy covox nem túl bonyolult és látványos, hogy mennyivel jobb hangja van, mint a beépített speakernek.

  Az áramkör teljesen passzív, csak egy R-2R DAC-ról van szó. A kapcsolási rajzot a gyerekek vadászták le a gr8bit.ru oldalról, ahol a működését is egész jól leírják. Az áramkör rém egyszerű.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 9

 • Spectrum analizálás

  Volt az ebayen olcsón egy hibás Speccy + dobozzal együtt. Nem tudtam ellenállni a csábításnak, főként mert itthon ennyiért még a dobozt sem lehet megvenni. Ráadásnak volt hozzá táp, kábelek és joy illesztő is. Úgy voltam vele, hogy postával együtt is bőven megéri.

  Végül a Spectrumot sem hagytam a sorsára, mert sokkal kellemesebb darab, mint az első széria gumi billentyűzete. Más eltérés és ezért kompatibilitási gond sem akad a két széria között, csak a PCB más reviziójú. A gép persze nem tökéletes, például az egyik lába csak lifeg, de elfogadhatónak és ami nem elhanyagolható egészen tisztának bizonyult kívül-belül. Gyorsan szétszedtem, hogy rá tudjak nézni a belsejére. Valaki már próbálta javítani előttem, mert a billetyűzet szalagkábelei nem voltak csatlakoztatva. Tápot adtam a gépnek és már az első mérés hibát mutatott. A bemeneten ott volt a 9V, de a stabilizátor kimenetén 0V-ot mértem. Itt maradt félbe az első kör, mert nem találtam meg a forrasztópákámat és stabkocka sem volt itthon.

  A második körre jobban felszerelkeztem. Az interneten bőven találni leírásokat és kapcsolási rajzot is. A kis multiméter mellé került egy páka, egy Ganzuniv 4 és rendeltem egy kis doboznyi plusz alkatrészt is.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 26

 • Amiga 600 upgrade

  A kis gép már tiszta, de alap állapotban semmivel sem tud többet, mint egy A500, sőt kicsit hátrányban is van, mert a 2.05-os kickstartot néhány játék nem szereti. A lehetőségeket számba véve úgy döntöttem, hogy rendes upgrade-t kap a gép. A házon a fülek le vannak törve és több helyen is látszik, hogy valamikor a múltban szétszedésnél ész nélkül feszegették. Ráadásul van egy jobb állapotú 600-am is, szóval ezért sem sajnáltam jobban "belevágni" a projectbe.

  Első körben kapott egy CF kártyát, amit átalakítóval rákötöttem a gyári IDE portra. Kipróbáltam több kártyával is, de 256MB bőven elégnek bizonyult. A meglévő 1 MB-os memóriabővítővel megtoldva a chip RAM-ot kipróbáltam a WHDLoad-ot felemás sikerrel. A 2 MB és a CPU ereje is kevés normális töltési idő eléréséhez. Kis gondolkozás után jött a döntés, hogy a megoldás turbo kártya lesz, nem elégszem meg további memóriával. A képen az alaplap számunkra érdekes része látható. Alul a hosszú chip a kickstart, felette pedig a 7 MHz-en futó 68000-as Motorola CPU.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 5

 • Padlásszökevény C64 extrákkal

  Egy igazi padlásszökevény került a kezeim közé. Nincs szép állapotban, de egy kis mosás talán rendbe hozza. Bele is kell nézni szerintem, mert nem tudom, hogy eddig pontosan hol időzött és bármi lehet benne. Egy szép nagy dobozban volt a floppy és a gép. Mellettük jó sok lemez és kb. két tucat szalag. Ezek feldolgozása nem lesz gyors mutatvány, szerintem valamikor Karácsony körül olvashattok majd róla. A képeket most csak kutyafuttában, telefonnal készítettem, ezért a minőségük gyenge.

  Szóval a szett elég mocskos, de megvan hozzá minden ami fontos: Commodore 64C, táp, monochrome Philips monitor és floppy meghajtó. Persze minden mocskos és a dobozban szerintem egér rágta meg a papírt. Ezek ellenére elsőre bekapcsolt a gép és képet adott a monitor.

  Ha már említettem a képet, akkor egy kis közeli arról, hogy mennyire "pixeles". Persze teljesen mindegy, mert a C64 is csak 320 vagy 160 képpontot tudott soronként 200 sor mellett. A szinek jobban hiányoznak, de ez így volt egy szett. Már csak egy Junoszttal lenne még authentikusabb.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 5

 • A600 takarítás

  Három órám ment rá egy A600-ra, de még nincs teljesen kész. Gusztustalan állapotban került hozzám, ezért meg kellett fürdetni. Az Atarival ellentétben itt a billentyűzetet is szétkaptam apró darabokra. Az elektronika kiszerelését nem fényképeztem le, ahogy a ház elmosását sem. Nincs benne semmi újdonság, de billetnyűzet legóról készítettem tucatnyi fotót. A helyfogalás miatt megvágtam és átméreteztem őket. Nagy részüket tovább csökkentette a RIOS, ezért kicsit nagyobban is megtekinthetőek, ha rákattintotok.

  Első körben kikaptam az elektronikát a házból, itt már az üres házat láthatjátok, de még billentyűzettel együtt.

  Nagyon piszkos volt a ház, az összes illesztésnél és a felső szellőzőnél is megült a kosz.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 20

 • Atari fürdetés

  Szóba került, hogy érdemes lene írni pár szót arról, hogy hogyan lehet a régi gépeket takarítani. Amikor megérkezett a szállítmány derült ki, hogy debugolni kell a gépet. Ehhez amúgyis szét kellett szedni apró darabokra az Atari 800XL-t és a tartozékait. A gép mellett egy 1010 és 1050 fürdött meg a hétvégén, ezekről csináltam pár képet. A képek nagy része kicsit tovább nagyítható.

  Nem fehérítettem őket. Több dolog miatt nem tettem ezt meg:

  - A fehérítés kockázata, hogy nem lesz egyenletesen fehér a végeredmény
  - Sokáig tart
  - Az XL gyárilag sem fehér

  Fehérítésről már írtam, nem taglalom tovább. De nem is merem ajánlani csak sok türelemmel és azt bevállalva, hogy az első párat úgyis elrontja az ember.

  Az első lépés mindig az, hogy szétszedem a gépet apró darabokra. Amit összeraktak, azt szét is lehet szedni törés nélkül. Ehhez pár tanács, amik nagy része triviális mégis segíthet egy teljesen kezdőnek:

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 4

 • Memória bővítés 1-ről 16-ra

  Ismeritek az érzést amikor végre befér a program a memóriába? 16x több RAM hihetetlenül hangzik. Végre rendesen futnak a programok és a saját fejlesztések előtt is "végtelen lehetőségek" nyílnak meg. Nem kell választani 5 új változó és mondjuk egy bevezető felirat között.

  A memória fekete-piros-kék dobozban érkezett Angliából. Az első bekapcsolásnál ismét átélhettem az izgalmat, amit gyerekkoromban, hogy vajon működni fog-e. Igaz a régit otthon a konyhaasztalon forrasztotta össze édesapám miután kimaratta a nyákot (és kordbársony nadrágját) vasoxiddal. Végre csodálatos 16kb memóriával garázdálkodhatok 1kb helyett a másik ZX81-en is.

  frescho 5 hónapja 8

 • 520STe upgrade

  520-ról 4160-ra upgradeltem. Tudom, hogy ez utóbbi nem létezik, de logikusan 4160, vagy 4190 lett volna az elnevezése. Ez utóbbi csak limitált, fejlesztői kiadásban létezett hivatalosan: "An 4160 STE existed only for developers and had 4 MB memory." A kiinduló állapot:

  Az STe már szerencsére sima 9 bites SIMM modulokat használ. Az eredeti két 256kB-os modult (jobb oldali kettő) cseréltem 4x 1MB-ra (bal oldali négy). A felső borítás után a billentyűzetet szépen kihajtottam jobb oldalra, ahogy a kábel engedte. Már csak a tápot és memóriát takaró árnyékolást kellett levennem a cseréhez.

  Még szétszedve gyorsan bekapcsoltam és megnéztem, hogy mit mond a system információts kis program. A tegnapi 512kB helyett már 4096-ot kaptam. Gyors összeszerelés után pár demóval nyúztam, hogy tutira menjek.

  Folytatás...

  frescho 5 hónapja 10

 • Generációváltás: ugrás GTX 760-ról 1060-ra

  GTX 760-ról 1060-ra upgrade Far Cry Primal és DOOM tükrében. De milyen processzorral érdemes meghajtani?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 5 hónapja 83

 • Takarító vállakozás

  Elmososgattam a vállakozást. Ez részben egy gyenge szóvicc, de valóban elmosogattam egy 128-ast. A billentyűzet nem működött, pontosabban leragadt, ezért szétkaptam darabokba, majd jött a forróvíz és a WU2. Hajmosásra ugyan nem használom jó ideje, de gépek takarítására tökéletes.

  Két kép, ami magáért beszél.

  Előtte:

  Utána:

  Sajnos az egész ház nem lett ilyen szép, mert a teteje össze van valamivel kenve, amit nem tudok letakarítani. Pontosabban fogalmazva szerintem valami oldószerrel takarították, amitől kifehéredett, majd jól lekenték valamivel, amitől ragadt, de legalább sötétszürke volt. Na ezt a koszt most szépen letakarítottam róla, így nem ragad a mocsoktól, de látszik a fehéredés. Van valakinek ötlete mit lehet ezzel kezdeni?

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 11

 • Egy költségérzékeny upgrade története

  Egy srác kevés pénzből szeretné fejleszteni a gépét: i3-2100 - GTX750 páros Doom és Far Cry Primal tükrében.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 6 hónapja 53

 • Amiga 600 HD átvizsgálás

  Befutott egy A600HD a garázsba. Gyűjtögető emberek kezéből lett kimentve, ezért nem sok reményt fűztem hozzá, hogy elsőre feléled.

  Kezdésnek kinyitottam a gépet, hogy lássam mennyire van belülről lelakva. Billentyűzetet lekaptam, majd kivettem a merevlemezt is, hogy kifújjam sűrített levegővel. Meglepett, hogy mennyire tiszta volt belül.

  Miután összeraktam kapott tápot és rákötöttem a TV-re. A képe szép stabil és kéri a floppy lemezt. Ez jó, mert nem lehet nagy baja, de rossz, mert nem HDD-ről indul. A gépből lehetett hallani ahogy végtelen ciklusban felpörgeti a merevlemezt, majd leállítja. Ezek szerint valami ott nem OK. Két lehetőségem van. Az első, hogy szerzek valami korabeli pár 10MB-os merevlemezt. A második, hogy egy CF kártyával pótlom. Az első lenne a cél, mert CF-es WHDLoad-os gépem már van. Szóval egy ilyen 2.5"-es lemezt keresek:

  Folytatás...

  frescho 6 hónapja 14

 • commodore Plus 4 javítás

  A probléma a jól ismert fekete képernyővel kezdődött. A TED-es szériánál (C= 16, plus 4 ...) bizony ez viszonylag gyakori és több oka (TED, CPU, PLA) is lehet. Szerencsére sikerült olcsón vennem egy másik plus 4-et, amihez nem volt még táp sem. Természetesen ahogy lenni szokott egy kör tápos darabot fogtam ki, amikor nekem szögletes van csak. Miután kinyitottam az új gépet letettem arról, hogy felélesszem és visszaléptettem donorrá. Azzal nincs baj, ha koszos, mert langyos víz, törlőkendő és sűrített levegő is van kéznél, de belülről is elég ramaty, rozsdásodó állapotban találtam. A képen már a TED elrablása után láthatjátok a donort, de szerencsére mindegyik chip megvolt benne.

  A beteg, de szebb állapotban lévő gépet is kinyitottam és gyorsan kézrátétellel megkezdtem a diagnózis felállítását. Természetesen egy szkóppal sokkal profibb lenne a művelet, de első blikkre ki lehet szúrni, ha valami nagyon, vagy éppen semennyire sem melegszik. Ha ez nem segítene, akkor még mindig előhalászhatom a műszereket. A kép fejjel lefelének tűnik az IC feliratok miatt, de így van a billentyűzet szerint állítva a gép. Szerencsére a gyors diagnosztika rögtön hozott egy találatot: A TED az elfogadhatónál sokkal jobban melegedett, kb.

  Folytatás...

  frescho 7 hónapja 28

 • Sulinetes évek - Celeron, Athlon XP vagy Pentium 4

  Sulinet 2003-2005. Van, aki magának az aranykornak mondja, és van, aki szerint a legsötétebb rémálom.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 hónapja 278

 • Pentium 4 1.3GHz

  Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 1 éve 86

 • Celeron aranykor

  Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 éve 123

 • i7-2600 vs 6700k

  CPU-erőben a 6700k nagyjából 50-60 százalékkal gyorsabb, mint az i7-2600: megéri a cserét, ha az ember ki tudja használni.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 1 éve 63

 • Intel galileo linux alap rendszer és upgrade

  Pár lépés az egész:

  1. Image letöltése az Intelt oldaláról
  2. kitömöríteni egy mikro SD kártyára
  3. kártya átdugása a Galileóba, Ethernet kábel csatlakoztatása és reboot
  4. Az első indítás tovább tart, de elég jól követhető az sd kártya aktivitását jelző leden.
  5. MAC cím alapján megkeresni az IP-jét. Én egyszerűen megnéztem a DHCP bejegyzéseket, de bármelyik otthoni routerben meg lehet találni szerintem könnyűszerrel.
  6. SSH-val root-ként belépni, nincs jelszó
  7. Repository beállítása:

  /etc/opkg/base-feeds.conf

  src/gz all http://repo.opkg.net/galileo/repo/all
  src/gz clanton http://repo.opkg.net/galileo/repo/clanton
  src/gz i586 http://repo.opkg.net/galileo/repo/i586

  8. Package lista update és upgrade

  opkg update
  opkg upgrade

  9. Hiba elhárítás. Én a következő hibát kaptam:

  Collected errors:
  * check_data_file_clashes: Package uclibc wants to install file /lib/libuClibc-0.9.34-git.so
  But that file is already provided by package * libc0

  De a --force velem volt:

  opkg install --force-overwrite uclibc

  Folytatás...

  frescho 1 éve 0

 • '97-es belépőszint

  Egy olcsó gép 1998-ból: Acorp alaplap, 32 MB RAM, SIS 2 MB VGA, 6x86MX és ESS hangkártya.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 éve 334

 • VMware és GlusterFS

  Egy beszélgetéssel indult, hogy hogyan lehetne több gépre vSphere-t húzni közös háttértárral. Egy teszt lett belőle...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 35

 • Wintel CX-W8 mini PC

  Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 éve 142

 • Digi, jelszó reset és a security

  Ismét hagytam magam behúzni a csőbe és másnál kellett hibát keresni a "rendszerben". Egy finom ebédet kaptam, miközben a konlúzió : "A hiba nem az ön készülékeben van"

  A kedves Digi szerelői képtelenek voltak beállítani egy felhasználói nevet és jelszót. De nem ők voltak a hibásak, mert nekem sem ment. Linux alatt meg is lett a hiba: authentication error formájában. Nosza fel is hívtuk az ügyfélszolgálatot, ahol kedves fiatalember szerint elírtuk a jelszót. Ubuntu-ban elég nehéz, mert láthatóvá tehető. Innen jött a komédia:

  - Az ügyfeles visszaolvasta telefonba a user/jelszó párost. Plainben tárolják a jelszavakat 2015-ben?
  - Akkor kérünk új jelszót. 72 óra alatt tudnak újat adni. 2015-ben jelszó reset 72 óra?
  - A beszélgetés közben hirtelen meggyógyult a net, végre lehetett pingeli a 8.8.8.8-at Et követően az ügyfeles azt feltételezte, hogy most végre jól írtuk be a jelszót. Persze, miközben beszélgetünk jelszót javítok.

  Kérdések:
  - Komolyan hülyének néz?
  - Tárolják a jelszavakat?
  - 72 órás jelszó reset?

  De a nagy kérdés: 2015-ben ezt securitynak merik nevezni?

  frescho 1 éve 19

 • Alsóház - Celeronok és Kabini

  Kis méretű, alacsony fogyasztású lapot kerestem új projektekhez. Az alsó házból próbáltam válogatni: J1900, A4-5000, 1037U.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 2 éve 100

 • Mobilis interaktív kiállítás

  A győri mobilis interaktív kiállítást szeretném a figyelmetekbe ajánlani jó pár képpel fűszerezve.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 8

 • ThinkCentre A61e

  Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 60

 • IBM PS/1 2133 - 451

  Amikor még az IBM volt a legnagyobb PC gyártó és a Compaq igyekezett a babérjaira törni, avagy ilyen egy 20 éves "home PC".

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 61

 • Phenom II X6 - érdemes váltani?

  Közel öt éve jelentek meg az első X6-ok. A kérdés nem az, hogy elavultak-e, hanem az, hogy mennyire. Érdemes váltani?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 2 éve 140

 • ESXi az ESXi-ben

  Angolul nested-nek hívják. Tanulásra, gyakorlásra tökéletes. Pár lépés az egész. Kell egy ESX megfelelő mennyiségű memóriával. 16GB már elég, de 8-al is neki lehet futni, ha nem akarunk több ESX között failoverrel kísérletezgetni.

  A könnyebb admisztrációhoz aktiváltam az ssh hozzáférést. Ahogy látjátok a szerviz és a tűzfal is megy, ettől a ponttól bármilyen ssh klienssel el lehet érni az alapot nyújtó ESX-et.

  Már csak az ESX-nek kell megmondani, hogy engedélyezze a virtual host virtual módot:

  echo 'vhv.enable = "TRUE"' >> /etc/vmware/config

  Az ESXi guest létrehozásásnál érdekes módon nem elérhető a VMware, mint guest. Első lépésként egy Redhat x64 6.x guestet hoztam létre 8GB merevlemezzel. Amikor elkészült ezt editáltam és érdekes módon itt már ki lehetett választani VMware guestet. A beállítások a következők lettek, így még 1-2 guest a guestben is futtatható, hogy a HA funkciókat tesztelni lehessen:

  Folytatás...

  frescho 3 éve 4

 • ESXi 5.5 Realtek net driver

  A VMware az új ESX-ből kihagyott jó pár régebbi drivert. Ez azért baj, mert így a nem túl régi Z68 Pro3-M alaplappal nem használható. Szerencsére van megoldás. Upgrade esetén fel lehet telepíteni a VIB-et, vagy lehet másik hálózati kártyát használni. A harmadik lehetőség az, hogy a drivert ESXi-Customizer segítségével magába a telepítőbe injektáljuk be. Lépések:

  1. ESXi-Customizer letöltése
  2. vib fákl: [link]
  3. ESXi telepítő letöltése
  4. Customizer elindítása után iso és vib megadása és az új iso kiválasztása és run
  5. Az eredményt ízlés szerint USB vagy CD segítségével telepíthetjük.

  +1: Nekem az ACPI-nél megállt a rendszer amikor EFI-vel akartam USB pendriveról telepíteni, ezért kiírtam CD-re és onnan már szépen működött.

  frescho 3 éve 0

 • IBM Thinkpad T60

  Korosodó üzleti laptop az üzleti Thinkpad szériából: ezeket a gépeket még munkára tervezték.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 éve 203

 • Acer Aspire V5-131

  Kis méretű notebook Intel Celeronnal az alsó árkategóriából. No, de mit várhatunk 70.000 forintért?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 éve 113

 • FX-8350

  FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 3 éve 105

 • vCenter database recovery

  Quick HowTo

  Windows error log

  MSSQL$VIM_SQLEXP
  CREATE DATABASE or ALTER DATABASE failed because the resulting cumulative database size would exceed your licensed limit of 10240 MB per database

  Solution

  VMware knowledge base

  MSSQL CLI

  start cmd as administratot

  sqlcmd -S np:\\127.0.0.1\pipe\MSSQL$VIM_SQLEXP\sql\query

  (Exact string can be recovered for the MSSQL admin GUI if it is not the same)

  list DBs

  EXEC sp_databases
  go

  Change DB

  use VIM_VCDB;
  go

  Dry run

  Copy paste SQL script from KB entry.

  Cleanup

  Set DELETE_DATA to 1 as below in the script and re-run

  -- ######### USER CONFIGURABLE PARAMETERS ########################
  -- 0 = COUNT ONLY; 1 = DELETE ROWS
  SET @DELETE_DATA = 1

  10G DB cleanup took cca. 3 hours

  frescho 3 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.