2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • screenshot_2019-11-12

  frescho 5 éve 6

 • XT-IDE hátlap

  A Vámpír sok időmet elszívta mostanában, de nem akarom elhanyagolni a PC-ket sem. Kicsit mostohagyerekek a 8 bitesek és 68k Motorola procis gépek mellett, de valamennyi időt megérdemelnek, főként, ha csak apróság hiányzik egy project lezárásához.

  Az XT-IDE kártyánál kicsit bántott, hogy csak az ISA slot tartja a helyén. Amióta összelapátoltam a nyomtatót rendszeresen böngészgetem a thingieverse-t. Eközben szúrtam ki egy ISA bracket tervet, ami nagyon hasonlított ahhoz amire nekem is szükségem lett volna. Gyakorlatilag módosítani sem kellett, csak az aljából lemarni kb. 1-1.5 mm fölös anyagot. Kinyomtattam 1.6 és 2mm-es vastagságban is, de egyik sem tökéletes. Az 1.6-os simán bemegy a házba, de nem érzem elég stabilnak. A 2mm-es már elég merev, de az aljából faragni kellett, hogy bemenjen a házban kialakított lukba. Ez azért van, mert a fém hátlapoknál kb. kétszer vastagabb. De ez legyen a legnagyobb baj, ha egyszer beépítettem, akkor az már ott marad. Persze még EPROM-ot is kellett égetnem, de nem okozott az sem kihívást.

  A kártyára szerelve is egész jól néz ki. Fehér PLA-ból készült. Van rajta 1-2 hiba, de bepítve nem fog látszani.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 4

 • Dell: Nápoly után Róma

  A Dell végre bejelentette a Zen 2 alapú új sorozatát. Elég jónak tűnik, de a felhozatal felére még várni kell, hogy tényleg rendelhető legyen. Nem véletlen, hogy eddig csak 1-2 processzort ajánlottak az előző szériához. Logikus, hogy ugyan kompatibilis a régi gép, de ahhoz, hogy teljesen ki lehessen használni az új CPU-kat inkább terveztek egy új szériát. Egy szerver esetén már tényleg számíthat, hogy az NVMe vagy egy gyorsabb hálókártya milyen PCIe kapcsolatot használ. Akár úgy, hogy gyorsabb lehet, akár úgy, hogy az egységre jutó nagyobb kapacitást a csatlakoztatott NVMe-k duplázására használják fel.

  frescho 5 éve 5

 • 3d nyomtató és az áramszünet

  Nagyon ismerkedési fázisban vagyok még csak a 3D nyomtatással. Eddig csak pár apróságot sikerült összehoznom, de azoknak is nagyon örülök. A gépet is sikerül tuningolni. Szíjfeszítőt nyomtattam, firmware-t upgradeltem MErlin 1.9-re és egy Raspberry Pi 3-mal is sikerült összeházasítani. Még pár hét és a PLA mellett kipróbálom az ABS-t is. De amiért írni kezdtem az a 3Dnyomtatás ellensége az áramszünet. Elvileg a firmware tudja folytatni, ha SD kártyáról nyomtattam volna, de etermészetesen nem onnan ment. Közel 4 órányi munkát viszont nem akartam kidobni.

  Kicsit törtem a fejem és keresgéltem a neten és arra jutottam, hogy megfelelő gcode segítségével tudom folytatni a nyomtatást. Ehhez nem kell más, "csak" tudni, hogy honnan kellene folytatni a nyomtatást. Sajnos ezek a coordináták nem voltak meg, de tudtam, hogy hol állt meg a fej, mert szerencsére nem állt be alapállapotba. A koordináta visszanyerésen innen aprólékos maniális munka volt a nyomtató menürendszerén keresztül:

  - Fej alaphelyzetbe vitele
  - Fejet a tárgy fölötti magasságba emeltem
  - mm-es léptetéssel nagyjából belőttem az X és Y koordinátákat
  - Csökkentettem a fej magasságát 0.1 mm-es lépésben addig, hogy egy papírlap éppen beférjen a fej alá. (kiszinteztem)
  - Az X és Y tengelyt is belőttem finom lépésekben, többszöri iterációval

  Folytatás...

  frescho 5 éve 5

 • Anet munkába állt

  Már volt a logouton nem egy cikk 3D nyomtatókról. Már évek óta nézegettem, de mindig volt valami kifogás, hogy miért ne vágjak bele. De amikor 65$-ért megláttam Anet-et, akkor nem tudtam ellenálni. 2 hónap várakozás és 12 óra szerelés után be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.

  Remélem fel tudom használni a tesztre kiválasztott alkatrészt majd a Vampire-hoz. :)

  frescho 5 éve 6

 • AMD hol vagy?

  Olvasom a híreket és várom, hogy a cikkekben leírtak valóra várjanak. Még úgy is várom, hogy lassan ellenállóvá válok és csak azt hiszem el amit saját magam is teszteltem.

  Az erős felütés után érdemesnek gondolom leírni, hogy hogyan jutottam el idáig. Több, mint 8 évvel ezelőtt megjelent az első AM3+ foglalattal megáldott alaplap. A hozzá való FX processzor csak hónapokkal később jelent meg és eléggé csalódtam benne. Apránként kiderültek a turpisságok. Az FX nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, még a következő széria sem, pedig az AMD mérnökei szorgalmasan próbálkoztak. Az is egyértelmű lett, hogy az alaplapokra nem fordítottak megfelelő figyelmet. Nem is csoda, hogy leváltották és kihoztak egy új design-t.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 33

 • Gép vetkőztetés

  Igen, homályos a kép. Véletlenül készült, de néhány jobban sikerült. Felismeritek a fenti kép alapján, hogy miről is?

  Ha nem, akkor itt a megfejtés: link

  frescho 5 éve 4

 • Kompozit videókonverterek

  A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 5 éve 31

 • CF kártya XT-hez

  Azt hiszem kicsit átestem a ló túloldalára az XT-IDE adapter származékokkal. Open source hardverből jó néhány és a hozzá való BIOS is ingyenesen elérhető. Elsőként a Glitch works féle XT-IDE rev4-et építettem meg. Bővebben is írtam a blogomban a hardverről és a BIOS-ról is. Ha jól bevált, akkor miért is vágtam bele egy új kártyába? Egyrészt ez hobbi, másrészt azért, mert SMD gyakorlásnak jó ötletnek tűnt. Harmadrészt az is benne volt, hogy valami kicsi kártyát készítsek ami akár laptopokba is használható.

  A választásom a Monotech XT-CF-Minire esett. Természetesen ez is open source és minden leírás elérhető hozzá. Sajnos nagyon nem ment simán a kártya megépítése és nem is lett olyan amilyennek elképzeltem, de végül sikerült működésre bírni.

  A gondot az okozta, hogy bár az alkatrészek nagy része könnyedén beszerezhető, de pár aprósággal megyűlt a bajom:

  Folytatás...

  frescho 5 éve 18

 • Aláírások

  Tudom, hogy nem látszódnak a legjobban az aláírások és a kép is elég gyaszura, de csak a kontraszt emelésével tudtam úgy-ahogy olvashatóvá tenni.

  A nagy kérdés:

  Kiknek az aláírása van a képen?

  frescho 5 éve 12

 • Home computerek - 2. rész

  A home computerek első szériája után nem sokkal eljött az idő, amikor megfizethetővé váltak a gépek.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 39

 • BRSZK - három kép, három sztori

  Arról már írtam, hogy mekkora meló volt a kiállítás szervezése. Ez a bejegyzés arról szól, hogy milyennek láttam a látogatókat.

  Dynablaster. 4 joystick, 4 játékos. Hatalmas csaták és nevetések forrása volt a játék. Mindez annak ellenére, hogy a projector nem volt a helyzet magaslatán és emiatt a fényerő miatt csak negyed méretben sikerült kivetíteni a képet. Nem csak a látogatók szerették. A nulladik és az első kiállítási napot sikerült pár menettel zárni.

  Nem biztos, hogy könnyű felismerni, de éppen egy szilicium ostya van a kezemben. Nagyon jó volt a csapat, egymás gépeiről is tudtunk mesélni, ha kellett. Márpedig kellett, mert mindenkire ráfért pár perc kimenő néha. Bacsis így is úgy rohangált fel-alá, mint a mérgezett egér. A látogatóknak pedig mesélni kellett. Volt aki szinte végig ott volt, akadt aki még a középiskolában használt ilyen gépet, de akadt aki csak benézett, mert hallott a kiállításról. Érdekes volt, hogy milyen vegyes volt a közönség.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 12

 • BRSZK 2019 0. nap

  Nagyobb helyen, több géppel várjuk a látogatókat Fülén. 7 perce már hivatalosan is kinyitottunk.

  youtube videóért kattintsatok a képre

  frescho 5 éve 1

 • Ismertetők

  Nem egyszerű pár mondatot írni egy gépről. De ezek már a végső simítások a kiállítás előtt.

  Jön a szokásos kérdés: Melyiket próbálnátok ki szivesen? Mondjuk most nem költői a kérdés, mert jövőhéten szombaton és vasárnap megtehetitek a BRSZK keretei között, ha eljöttök Fülére.

  frescho 5 éve 11

 • Pravetz Joystick

  Kinek mond valamit az, hogy Pravetz számítógép? Úgy tippelek, hogy elég kevés embernek. Nem is csoda, mert itthon nem forgalmazták és nem is mai darabok. A bolgárok velünk szemben nem sokat hezitáltak amikor a saját home computerüket tervezték, hanem simán lemásolták az Apple II-őt. Az első szériánál még a ROM is bit szinten egyezett. Ezért amikor olcsón hozzájutottam két sosem hasnzál joystick-hoz, akkor éltem a lehetőséggel. CSak annyi volt a baj, hogy a csatlakozója nem egyezett meg az Apple II-vel.

  A joystick masszív felépítésű és kinyitva láthatóan nem volt még hasnzálva.

  A dobozban találtam egy papírt ami kicsit segített, ugyanis a 6 pólusú csatlakozó és az almákban alkalmazott alaplapi IC foglalat közötti huzalozást véltem benne felfedezni.

  A nyomon haladva felskicceltem, hogy minek hol kellene lennie. Nem bonyolult, már csak át kellett forrasztani.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 0

 • Macintosh Classic felkészítés

  Már a felkészítő meccseknél tartok. Tavaly ilyenkor már teljes sebességgel gyűrtem a gépeket, hogy bacsis kiállítására elkészüljek. Idén ha nem is sokkal, de kicsit egyszerűbb a helyzetem, mert a tavalyi keret nagy része elsőre elindult. Még a HT-1080Z hátravan, de már az újakat is elkezdtem trenírozni.

  A cél az, hogy összeálljon az A csapat. Amiga és Atari már van a bevetésre kész polcon. A hétvégém részben egy Apple Macintosh Classic javítása töltötte ki. Floppy meghajtót javítottam, kicsit állítgattam a képernyőt és felmásoltam pár programot. Ha már nekiláttam, akkor a következő csapattaghoz is válogattam programokat.

  A végeredmény egy használható Mac Classic játékokkal és ráadásnak egy doboz teli Apple IIGS lemezekkel. Lassan, de biztosan haladok a kitűzött feladattal.

  frescho 5 éve 4

 • XT-IDE rev. 4.

  Az opensource hardver előnye, hogy ingyen és könnyen reprodukálható. Na jó ebből az első fele nem igaz, mert az alaktrészeket és a NYÁK-ot sem adják ingyen. Ráadásul nem elégedtem meg az lap kivitellel, az aranyozás megdobta az árat, ami így szállítással már elérte azt, hogy ÁFÁ-t kellett rá fizetni. Nem voltam vidám. Na de nem ez a lényeg, hanem a hardver rész.

  Mire is jó ez a cucc? XT-re lehet kötni sima IDE merevlemezt. Mivel 8 bites, ezért elvileg lassabb, mint egy 286-386-os korabeli HDD, de van egy nagy előnye, ugyanis kezeli a nagyobb meghajtókat is, nem fut bele az 504MB-os limitbe. Szóval akár még egy 386 mellett is lehet értelme, hanem akar az ember az MBR-be telepíteni szoftveres megoldást.

  Az lakatrész kupac nem volt túl nagy. Legalábbis nem tűnt annak. Menet közben kezdtem csak el számolgatni, hogy kb. 110 IC és ennél több aprólék került a munkaasztalra.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 18

 • Imét Videoton, most egy kis tuning

  Idén már volt pong és fekete-fehér kis TV is. Most egy kicsit visszatértem a TV Computerhez.

  A technikai részleteket már leírtam itt: [link] A lényeg az, hogy a TVC órajelét meg lehet duplázni. Persze nem lesz kétszer gyorsabb, de sokat profitálnak a programok a tuningból. Átlagban bőven 50% fölött van az overclock, nem számoltam utána, de közelebb a 75%-hoz, mint az ötvenhez. Úgy tervezem, hogy a tuningolt gépet viszem idén Fülére, még ha nem is ez a legszebb darab.

  Ha már BRSZK, akkor itt a következő, ezúttal 16 bites, átnézésre váró alany:

  frescho 5 éve 0

 • Újabb Videoton

  A hétvége egy részét Videoton cuccokkal töltöttem el. Ugyan nem számítógép vagy régi konzol, de érdemes volt megmenteni ezt a kis TV-t. Tökéletesen működik, szép éles fekete-fehér képe van. Szerintem a zöld Vidi ponghoz nagyon jól fog menni ez a szép piros Super Star 12.

  TVC-hez csak azért nem használnám, mert ahhoz már színes dukál.

  frescho 5 éve 6

 • USA keleti part

  Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 121

 • A koporsó tartalma

  A vámpír csöndben pihent a hűvös, félreeső zugban. A kalandor régi barátnőkön gondolkodva lépett közelebb. Már készült egy ideje a találkozásra. Nem keresztet és kihegyezőt és karót hozott magával, mint pár száz évvel korábban tette volna. Még csak nem is ezüst lövedékkel töltött revolvert szorongatott. A koporsó 54-es kiadása volt a zsebében.

  A clickbait felvezetés után lássuk miről is van szó. Hónapokkal korábban beköltözött egy Vampire a gyógyuló félben lévő 600-as Amigába. Egy kimondottan hozzá előtelepített 3.-es Amiga OS-sel készültem kipróbálni. A Coffin/OS neve stílusos, egy koporsó jól jön a Vampire mellé.

  Futtattam pár játékot, de csak kettőt fényképeztem le. Apropó fényképek. A szokásosnál is gyengébbek, telefonnal monitorról készültek állvány nélkül. Nem gondolkoztam előre, legalább a PL1-et vihettem volna a műhelybe, azzal már jobb lett volna az eredmény.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 7

 • Glitchworks XT-IDE

  Rendeltem XT-IDE kitet. Hogy ez mi is pontosan? XT kompatibilis gépekbe a 8 bites slotba lehet bedugni és a segítségével IDE merevlemezt vagy átalakítóval CF kártyát lehet a gépre kötni. A részletes leírás és repo elérést itt találhatjátok meg: [link]

  Mivel openhardware, ezért van kicsit olcsóbban kit, mint az eredeti. A NYÁK minőségétől féltem, de az egész rendben van. A csomagolás is, csak 2 IC lába görbült meg kicsit, simán ki tudtam egyengetni. Az viszont bosszantó, hogy csak az intergált áramköröket küldték el. Ellenállásokat és hidegítőkondikat találok a fiókban. Az előbbiek értéke nem kritikus, az utóbbiak nélkül pedig el kell működnie, szóval még csak nem is kritikus. De ellenálláslétrát amire szükségem lenne hiába kerestem. Mondjuk így a sima 90 fokos tüskesor helyett vehetek rendes csatlakozót a kártyára.

  Ami bosszant, hogy az egészhez képest aprópénz ami hiányzik, de így hétvégére marad az élesztés.
  Aminek örülök, hogy nemsokára lesz végre egy második ilyen kártyám, nem kell rakosgatni a gépek között.

  frescho 5 éve 4

 • Vidi konzol újraélesztés másodjára

  A pongot nem hiszem, hogy be kellene nagyon mutatni. A Videoton is készített az AY-3-8500-as áramkörrel egy saját verziót. A játékmenet volt saját, mert sokat nem lehetett variálni, maximum annyit, hogy a labdát két játékos hány ütővel ütögeti egymásnak. A sebesség, ütőméret és a visszapattanás szöge volt még variálható, de ezzel tényleg végére értem a feature listának. Majd lesz részletesebb leírás is a szerkezetről, most inkább egy teszthalott darab életrekeltését mutatnám be ami nemrég érkezett.

  A legfontosabb ezeknél a gépeknél, hogy a központi IC működik-e. Ha az rendben van, akkor mindent meg lehet rajtuk javítani. Ezeket a gépeket általában egy fordítva berakott elem, vagy táp nyírja ki. Az esetek többségében a T11-es tranzisztor adja fel a küzdelmet. Az előző esetben is az volt a hibás, rögtön nekiláttam kiforrasztani. Valaki már gányolta a szerencsétlent, valószínűleg pillanatpákával ment neki, mert egy forrszemet majdnem teljesen eltüntetett és jó nagy gömbökkel taknyolt a tranyó lábaira. Gyorsan rámérve az lett a konklúzió, hogy a hibát máshol kell keresni. A Zener dióda volt a hibás, de úgy gondoltam, hogy valami modernebbet építek be. Jobban megnézve a kapcsolást úgy döntöttem, hogy egy sima 78-as sorozatú stabkockát kap.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 2

 • Multimax

  Egy ideje gondolkoztam, hogy kellene építeni egy Multimax kártyát. Hogy mi értelme amikor ott a C64, D64 és emulátor is létezik? Nem sok, de így életre tudom lehelni a régóta szunnyadó MAX-ot, de az majd egy másik történet lesz. Ez sem volt egyszerű, olvassátok türelmesen, én is elviseltem a csapásokat:

  Ahogy írtam, már egy ideje gondolkoztam, végül megtettem a döntő lépést és rendeltem hozzá NYÁK-ot. Inkább csak idő, mint sok tudás vagy pénz kérdése. Na jó az utóbbi nem árt hozzá, de nem került sokba. Arra gondoltam, hogy Kínából is jó lesz, majd csak ideér. Ez volt az első hiba, mert Karácsony előtt a "majd csak ideér" sokkal több, mint amit az ember gondol. Főként, ha beleesik egy tartós kiküldetés. De türelmes voltam és a kollégák átvették a kis csomagom.

  A hozzá való alkatrészekkel úgy voltam, hogy minden akad. Sima TTL IC-k egy kis SRAM és EPROM, "mi baj lehet?" Na ez volt a második hiba, ugyanis az SCH állomány és a leírás nem fedte egymást. Az egyik szerint 512kB-os, míg a másik szerint 1MB-os EPROM kell hozzá. Természetesen ez utóbbi az igaz és nekem ilyenem nem akadt. Ahogy a reset kapcsolóból sem olyan, ami illene a panelba.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 2

 • Fekete csütörtök hardverekkel

  Végre letudtuk a fekete pénteket. Sokan csalódtak, mert itthon nem volt igazi verseny, értékelhető leárazás is elvétve. Nekünk a gépteremben a tavalyihoz hasonlóan idén is jó lett volna egy kis erősítés, de megcsúszott rendelés. Többek között az Intel procihiány miatt nem jöttek meg időben a gépek, de más téren még a Trump vs. Kína is bekavart. Ha a gépel még egy napot késnek, akkor péntekre érkeztek volna, de csütörtökön is jól elvoltunk velük.

  Az első ami fogadott az irodában egy Quelle-s doboz.

  Először azt hittem vicc, mert a rendelésnél én csak ráböktem, hogy mit akarok, az áruházat már nem választottam ki. Közelebbről megnézve még mindig Quelle-s doboz volt. A tapasztalatok alapján valami ruhaneműt várt volna az ember, de reménykedtünk, hogy nem cserélték el.

  Folytatás...

  frescho 5 éve 11

 • Videoton Pong élesztgetés

  Egy 110 -> 220V átalakítás után olyan eszközt kerestem ami alacsonyabb feszültségről megy. A munkahelyemről hazahozott Videoton TV-játékra esett a választásom. Az elemtartója sajnos elég ramaty állapotban volt, de adapterről is üzemeltethető a szerkezet. Polaritásban és tápfeszültségben is megfelelt hozzá az Enterprise adaptere.

  Sajnos nem volt szerencsém. Hangot adott, de furcsán viselkedett, zizgett a gép. Gyorsan ki is kapcsoltam. Műszerrel a kézben ismét bekapcsoltam egy pillanatra, de rögtön ismét ki amikor azt láttam, hogy a fő IC 9V-nál nagyobb tápfeszültséget kap. Ez nagyon nem egészséges, a megengedettnél nagyobb feszültség gyorsan kinyírhatja és elég nehezen pótolható.

  A stabilizátor rész elég egyszerű, egy Zener diódás áteresztő tranzisztoros megoldásról van szó. Eredetileg BC108B-vel készült és 6.6V-os kimeneti feszültséget ad. Ahhoz a pár 10mA-hez ami a játéknak kell tökéletes megoldás. Nem gondolom, hogy érdemes lenne átalakítani.

  Folytatás...

  frescho 6 éve 5

 • Vampire 600 II - Ismerkedés

  Eredetileg az "Interjú egy vámpírral" címet terveztem, de nehezebb kiismerni, mint gondoltam. Nem csak A500-ak érkeznek. Most arra kértek meg, hogy egy A600-zal párosítsam, de egyelőre csak pár rendszerindításig jutottam csak el és olvasgatom a dokumentációját a szoftveres oldalhoz.

  A hardver elég egyszerű, Altera FGA-val valósítottak meg egy gyors, Motorola 680x0 kompatibilis processzort és elkeresztelték az 68080-nak. Az egyszerűt persze nem a tervezésre, hanem a kártya kivitelére értem. A doboz talán tenyérnyi méretű és a mai LED-es csicsás dolgokhoz képest még csak nem is feltűnő.

  Az antisztatikus zacskó érdekes piros színű. Látványos, de nehéz lefényképezni és alig lehet kiszedni belőle a kártyát. Egy tömör leírás, egy SD kártya és két távtartó található még a dobozban.

  Folytatás...

  frescho 6 éve 10

 • Néma 1200-es Amiga

  Kedvelem az A1200-es és A600-as szériákat. Mind a kettőből van egy amelyiket kijelöltem "nyúzós" darabnak. Ez azt jelenti, hogy azokat veszem elő, ha kicsit játszani támad kedvem, vagy szeretnék kipróbálni valamit. Pár workbench lemezt készítettem az 1200-es segítségével, majd a munka után következett volna a szórakozás. Sajnos a Dyna bBlasternek nem volt hangja, ezért kénytelen voltam szétszedni a gépet.

  A gép lapja már volt javítva. Valaki már kicserélte a kondenzátorokat amik tuti, hogy szivárogtak. Mikor hozzám került megpucoltam a lapot és a kompozit vidójel RCA csatlakozóját cseréltem, mert kontaktos volt. Azt reméltem, hogy most sem lesz más feladatom, mint a két RCA aljzatot kiforrasztani. Hogy biztosara menjek szkóppal rámértem a hangerősítő bemenetére. Ha ott van jel miközben fut a játék, akkor tuti nem a Paula a hibás.

  Miután megnyugodtam, hogy Paula rendben van rámértem az LF347M 1-es lábára. Ott már nem volt jel. két tippem volt, hogy mi okozhatja. Nem a műveleti erősítő volt a hibás, hanem csak nem kapott pozitív tápfeszültséget. A hiba az alábbi áramkörben volt. Az R301-en még volt tápfeszültség, de a C303 lábán már nem.

  Folytatás...

  frescho 6 éve 2

 • Képek és kérdések

  Tegnap sikerült vennem a régi magyar gépekhaz dominó csatlakozót. Ha ez nem modn semmit, akor ez az a dugó, aminek az 5 pólusa úgy helyezkedik el, mint a dominón az 5-ös. Persze ezek már jó régi darabok, ezért nem is boltban, hanem egy rádióamatőr vásárban sikerült hozzájutni.

  Az iskola, ahol a vásár volt szépen fel van újtva. Nem csoda, már elég régóta a szakterület egyik legjobb, ha nem a legjobb iskolája. Kihasználtam az alkalmat és készítettem pár fényképet a kiállított régi tárgyakról.

  Én csak egyet szerettem volna hazahozni a 8 bitesek közül. Ti milyen gépeket ismertek fel a képen?

  Az iskola eredeti vonalához híven régi nyilvános telefonkészülékek is voltak. Van olyan amelyiket még használtátok?

  Folytatás...

  frescho 6 éve 17

 • 24TB a nyolcvanból

  A datacenter látogatások soha nem úgy mennek ahogy eltervezzük. Pedig előre megbeszéljük, hogy mik a teendők. melyik szerverben kell cserélni, ehhez mit kell előtte le vagy átkapcsolni, hogy a karbantartás flottul menjen. De mindig közbejön valami apróság.

  Most sok apróság jött közbe. Mondjuk már hétfőn szóltak a kintiek, hogy jött egy csomag. Két dolog jöhetett csak, mind a kettőre megbeszéltük, hogy mit lehet velük kezdeni. Estére a kinti backoffictól érkezett egy kép, de nem tudtam összepárosítani a csomag megnevezéssel. Egy raklap várt rám sok kis dobozzal.

  A kis dobozokból SSD-k kerültek elő. Atombiztosan csomagolnak a HP-nál és jól le is ragasztották a dobozokat. Mivel csak bónusz feladatnak számított, ezért csak 30-at csomagoltam ki a 80-ból. A maradékhoz segítséget kértem és belapátoltuk a zárható raktárba, hogy ott várják ki a sorukat.

  Folytatás...

  frescho 6 éve 6

 • Kiállítás: Mentsük, ami menthető

  Ma délután sikerült megnézni Nagy Károly és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös kiállítását. Bővebb információt itt találtok: ajovomultja.hu Az újpesti helyszínig a 3-mas metró végállomásától még 2 percet sem kell sétálni. Sajnos már csak 1 hétig. szeptember 21-ig, lehet megtekinteni hétköznap 10-18h között.

  A cím kicsit becsapós, mert mindenféle adatrögzítőt meg lehet találni a kiállításon. Ezért aztán nem is annyira az adatmentés, mint inkább annak a rögzítése a fő csapás és az, hogy elődeink hogyan tárolták őket.

  Kezdődik a szó elszáll, de az írás megmarad korral. Indigó és írógép van a sor elején.

  Követi ezt a fényképezés mikrofilmekkel, diákkal.

  A BRG magnó már az elektronikus korszakba visz el. A reklámja korszakában kiemelkedő volt.

  Folytatás...

  frescho 6 éve 4

 • 8088+VGA=1.1 fps

  Mostanában inkább 8 bitesek és Amigák voltak terítéken. Sajnos a szabadidőm mostanában nem engedi meg, hogy sokat szöszmötöljek velük. Most is azért vettem elő az XT-t, mert a PC-vel még mindig gyorsabb dűlőre jutni. Csak annyit akartam elérni a múltkori MFM merevlemez formázás után, hogy legyen a gépen pár program. Miután megtaláltam a soroskábelt gyorsan ment minden. 56k-ra állítva az átviteli sebességet már kb. 6 kB-ot tudtam átmásolni másodpercenként. Mivel 1 MB nem telt 3 percbe se, ezért a teszt programok átmásolása megvolt nagyjából egy negyedóra alatt.

  De nem a másolás a lényeg, arról majd írok külön. Az első tesztre még jutott idő és az eredmény annyira megtetszett, hogy gondoltam megosztom itt is. A 3DBench 1.1 fps-t mért. Gondolkoztam, hogy mikor láttam ilyen alacsony értéket, de csak a bochs emulátor jutott eszembe. Persze van több hasonlóan gyenge gépem, de azokban Hercules vagy CGA kártya van. Eddig a 10MHz-es XT + VGA párosítást ugyan használtam, de nem mértem meg. A K6 fórumban is szóba jött ez a kombó, mostmár megvan az én konklúzióm is:

  Folytatás...

  frescho 6 éve 2

 • TVC zsákbamacska

  Mindig lutri amikor olyan gépet veszek amit előtte nem tesztelt le az eladó. Sajnos a vaterán sokszor a teszteletlen azt jelenti, hogy valójában kipróbálta az eladó és nem működik a gép. Ilyenkor még mindig lehet valami egyszerű baja. Mondjuk csak annyi, hogy a modern LCD TV nem tudott mit kezdeni a 25+ éves gép RF kimenetével. Esetleg valami típushiba az ok, mint pl. egy elfüstölt stabilizátor a Spectrumban.

  Van amikor a kiegészítők között van valami amire fáj a fogam. Ilyenkor jön az a kör, hogy a gépet majd eladom ha megbütyköltem és akkor nem bukok rajta, de megvan a kergetett kiegészítő. Ha szerencsém van, akkor még bütykölni sem kell. Ha túlságosan szerencsém van akkor a gép annyira megtetszik, hogy inkább megtartom. :)

  Most is ez történt. TVC joystickra vadásztam már egy ideje, de az utolsó két darabot amit láttam licitspirálban láttam elúszni. Ezért lecsaptam egy nem működő TVC-re joystickkal. Drágán vettem, de most szerencsém volt. Rákötöttem a régi CRT TV-re, kapott tápot és bekapcsolás után ez fogadott:

  Folytatás...

  frescho 6 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.