Hirdetés
- Öregszem
- Android másképp: Lineage OS és társai
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Derail Valley
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Ha minden jól megy, holnap sikerül összerakni az akváriumomat. Használtan vettem, 112l aki gyári tetővel, Tetratec EX700 szűrővel, fűtővel, levegőztetővel.
Első kérdésem a szűrőre vonatkozik. Az eladó ilyen sorrendben használta a tölteteket. Alul: Kínai kerámia, aztán szintén kínai kerámia lávakővel(?) és ilyen barna bogyókkal (nem tudtam kideríteni mi ez), e felett kevés lávakő, legfelül pedig perlonvatta. Én a következőképp állítanám össze: Alulról marad a kínai kerámia, felé vettem Siporaxot, e felett a lávakő a bogyókkal felül pedig a perlonvatta. Ez így jó lesz? Illetve minden kosár tetején nagy lyukú fekete szivacs van.
A szűrőhöz adott gyári szívóág egyik tömítése sajnos el volt szakadva, és a kedves eladó úgy rakta össze valamikor, majd amikor szétszedtem szétepedt a cső. Vettem az SKF-be tömítést a csövet pedig önhegedő szalaggal betekertem. Kicsit belelógna majd a vízbe ez nem lesz baj?
Az esőztető része is hiányzik sajnos, ezt mivel lehetne egyszerűen pótolni? Az idomok megvannak, maga a cső hiányzik.Milyen halakat tudnátok ajánlani bele? Inkább sok kisebb méretűeket szeretnék. Szeretnék kezdésnek 3-4 növényt is belerakni, ebből mit ajánlotok?
-
flegga92
senior tag
válasz Silentfrog #15454 üzenetére
Igen, valami ilyesmi!
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz flegga92 #15455 üzenetére
Ha pont ilyen akkor bizony az egy nagyon jó biológiai szűrőanyag.
A teendő.: Különválogatni az olcsó kerámiagyűrűtől.
Ha megvan akkor a szűrő szűrőanyaga alulról felfele a következő legyen.
Kerámiagyűrű /olcsó/
Szivacsok /mind ami van, a feketékre gondolok/
Ezek a bogyók /ami nagy valószínűséggel Eheim substrat pro/
Sera siporax.
Ha kell akkor perlonvatta.Csak addig rakd a rekeszekbe a szűrőanyagokat,hogy a kiemelő fülnél ne legyen magasabb sehol se, az legyen a max szint.Ha megtömöd akkor nem illenek egymásba a rekeszek és folyni fog a szűrő.
Ha összeállt a szűrő akkor 2 hétig üresbe járasd a medencébe és dobj bele egy kis halkaját a vízbe.
Ez idő alatt mire beáll a biológiai egyensúly addig olvass el minden az akvarisztikáról.
Ez fontos,hogy tudd, hogy mi miért működik az akváriumba.Egy kis segítség.,de ha rákeresel az akvárium kezdőknek,akváriumi fogalmakra akkor rengeteg írást fogsz találni.
Pl:[ Szerkesztve ]
-
flegga92
senior tag
válasz Silentfrog #15456 üzenetére
Köszönöm! Sajnos ezekből a golyókból nem sok van kb 30 db.
Eddig is olvasgattam bőven, de sosem elég, csak elbizonytalanodok mert sokszor teljesen máshogy vannak írva a dolgok. Kb 1 hónapja már megvan az akvárium, előtte is sokat olvasgattam. Főnököm teljesen akvárumőrült minden második irodában van akvárium, 300, 500 és 800 literes, illetve otthon is van neki egy 400 és egy 500l es ha jól emlékszem. Sajnos tőle segítséget nem nagyon tudok kérni, mert eléggé félvállról veszi sokszor. Vízcserét sosem csinál, max pótol, sokszor az üveget sem takarítja le, néha annyira eldurvul hogy be se lehet látni. Amikor megelégelem akkor sokszor megcsinálom én. Egyébként a halak jól elvannak benne, bár ahogy olvasgattam ekkora méretnél nehéz elrontani.[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Silentfrog #15456 üzenetére
Bár elsőnek jobb lenne, ha egy kicsit olvasgatnál mielőtt belevágsz,majd csak ezután berendezed a medencét.
Tudom unalmas,de sokak belevágnak és egy hónap múlva lealgásodik a medence, büdös lesz és pusztulnak a halak és nem tudják, hogy miért.[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
Végső kétségbeesésemben miután mindenhonnan elhajtottak megkérdezem: van itt valaki aki ért a tab- ok szereléséhez egy jó tanács erejéig?
BENEFON DELTA--------N8
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15399 üzenetére
-
bringasisti
őstag
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz turbulencia8 #15461 üzenetére
Ismerősöm vett 5 méter 5050-es rgb szalagot pár hónapja.
Kevésnek érezte a fényt , Így vett még egy pont ugyanolyat.
Azt monda pár hónap alatt határozottan csökken a fényereje, a két szalagot összehasonlítva látta. -
turbulencia8
őstag
válasz bringasisti #15462 üzenetére
Elvileg ha a felvezetonek jo a hutese, akkor tudomasom szerint jol kene birnia a strapat. Az alu teto kivalo hovezeto, ezert tetszik ez a megoldas, a tobbseg szerintem muanyagra ragasztja a szalgot. Probalok masok tapasztalataibol rajonni, hogy a para mennyire ronto tenyezo. Ahogy olvasgatok itt kozben a ledekrol, konnyen elkepzelheto, hogy sokan csak hutest rontjak el, es a para nem is befolyasol semmit.
Egyre jobban foglalkoztat a dolog, mert akvaponias, viragladas tetonel a vizhutes konnyen megoldhato. -
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15465 üzenetére
Pillanat ragasztót. Valamennyit biztos csökkent, de nem feltűnő. Ezért is veszem az utánpótlást. Nem mindegy amúgy kitől veszed a szalagot, sok a hulladék. Elhasználódásról meg annyit 1m szalag 2400ft. Mennyi egy növényes cső? Nekem egy éve megy és most vettem észre, hogy a kék szalagon a szélső 2db nem világít. Csöveket is évenként kéne cserélni. Nem kell annyi áram, szabályozható,.....
Én maradok a lednél....Ja és az új szalag (7020) alu lemezen van gyárilag.......
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz bringasisti #15467 üzenetére
Pont tegnap néztem Phillipset 535 forintért . 6500K 36wattos háromsávos fénycső.
-
bringasisti
őstag
-
sepsi0
őstag
válasz bringasisti #15467 üzenetére
Akkor úgy kérdezem, hogy egy 120cm-es akváriumra mennyibe kerül? Anno én 3000ft felett vettem és szaladtam az Obiba mikor 2000ft volt akcióba, persze már egy darab sem volt....
Én maradok a lednél, nekem bevált.Most nézem 120 cm, nem szoltam akkor is marad a led
[ Szerkesztve ]
-
farkas26
tag
Kiégett a 9l nananom felett aquael 9w fénycső,de hogy nem találok itthon belevalót mert speciális ettől falnak megyek.
Esetleg tudtok,olyan helyett ahol kaphatok belevalót?"A jövő sem a régi"
-
farkas26
tag
-
claire78
senior tag
válasz sepsi0 #15477 üzenetére
Szia!
Az akváriumom 60L, elég növényes, sőt, még többet szeretnék bele.
Most megnéztem az ebay-en, 10x0.5M 5E környéke.
Semmire nincs szükségem, sztem a tápot is megtudom oldani, 24V-os tápot tudok szerezni.
Csak a kérdés, hogy mire lenne elég ez a világítás..?[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz claire78 #15478 üzenetére
Táp 12 voltos led táp legyen (kb 2000ft). Szerintem az új 7020-as ledből elég neked 1m, 0.5 hideg fehér és 0.5 meleg fehér. Táppal, távirányítóval és szabályzóval megúszod 6-6500ft ból.
1 m 2500 lumen
Van hozzá tartó is, azt hiszem 1500 1m. Én egy magánszemélytől vettem, de te ott veszed ahol tetszik. Nála 1m 2400ft...
Nekem most ilyen tápom van, 4500ft-ért vettem...
Neked elég egy sokkal kisebb csak legyen túlméretezett.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz turbulencia8 #15480 üzenetére
...és minél vastagabb és bordázott annál jobban húzza a hőt és vezeti el.
Itt érdemes szétnézni.
Amúgy ilyen bordás alu profilt lehet kapni alu kereskedésbe is hosszabb szálba és gondolom jóval olcsóbban, de nem sok helyen forgalmazzák. -
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15480 üzenetére
Mint anno írtam nekem keverve vannak a ledek (szín):
2x1 méter SMD5630 hidegfehér
2x1 méter SMD3528 kék
2x1 méter SMD3528 pirosEz kb 60W és 100W-os a tápom. Amúgy szerintem egyáltalán nem melegszenek simán több óra működés után ráteszem az ujjam és nem érzem melegnek. Én fullon járatom őket csak estére veszem le a teljesítményt.
Szerintem nem muszáj az alu lehet más fém lemez is csak ne rozsdásodjon a pára miatt.[ Szerkesztve ]
-
Garold
senior tag
válasz farkas26 #15476 üzenetére
Ugyan ilyenem volt, és szintén kiégett.
A boltban ahol vettem, mondta az eladó hogy vezetékkel, a spéci foglalattal lehet csak venni, és így kb 500 Ft-al olcsóbb mint egy teljesen új világítótest.
Kidobtam a pics@ba és csináltam egyedi világítást, amibe 6-800 Ft-ért bármikor veszek új csövet...Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??
-
-
farkas26
tag
válasz bringasisti #15488 üzenetére
Nem találtam,csak annyiért mint az egész lámpa,attól lehet,hogy van olcsóban.
De engem nagyon feldühített az ilyet nem is engedném forgalmazni."A jövő sem a régi"
-
farkas26
tag
válasz Silentfrog #15487 üzenetére
Nem rossz,de köv nanohoz kevés lenne,de azért köszönöm
Mert a köv nanohoz kb 18w világítást tervezek 20-25l fölé."A jövő sem a régi"
-
farkas26
tag
-
Garold
senior tag
válasz farkas26 #15486 üzenetére
Ilyen jelenleg, ez még béta verzió, mert a tető hátlapját leszedtem, nem volt még kedvem lyukat fúrni rá a vezetékeknek, de lehet hogy így marad, mert jobban szellőzik.
A hozzávalók:
Selejt bútorlap ingyen vagy pár 100 Ft, pár csavar, némi türelem és kézügyesség.
Fénycsőelőtét BL-118H-EVG Kanlux - 2490 Ft
Kompakt fénycső Dulux L 36W/865 Daylight 6500K 24x44x411mm 2G11 - 1.990 Ft
Mcu merev rézvezeték - 1-200 Ft/m
230-as kábel - 5-700 FtNekem most jelenleg 4000K-s cső van benne, csak ez volt a helyi elektronikai boltban, ez majd cserélve lesz 6500K-ra. A bruttó 15l-es akváriumomat pirítom most 18W-al, az akváriumról direkt nem csináltam képet, mert nem vagyok rá büszke, 1-2 héten belül kap egy resetet.
Szerk.: Csak felkerült egy kép az akváriumról, már nem szedem le.
Az akvárium a kislányomé (csak én gondozom és enyém minden felelősség) a háttérben látszódó cucok nem az enyémek![ Szerkesztve ]
Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??
-
Garold
senior tag
válasz bringasisti #15495 üzenetére
Tudom, előbb utóbb meg lesz, de mint írtam ez még béta verzió.
Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Kupon kunyeráló
- Milyen monitort vegyek?
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest