- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Beolvad a Palitba a Galax a VGA-piac nehézségei miatt
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
turbulencia8
addikt
Nálam eddig az volt a sport, hogy nem cserélek vizet, hanem szobai futókás hidrokultúrát telepítettem a medencére több, mint 10 éve. A minimál karbantartásos kísérlet be is jött: automata etetővel működik, egyáltalán nincs vízcsere, csak utántöltés nyáron (ilyenkor egy 5V-os PC-s ventilátort is teszek a tetőre), egyébként meg külső fűtőm van.
A külső szűrőt kb. évente egyszer tisztítom, a növényeket 3-4 évente ritkítottam.
Eddig csak anubias-félék voltak telepítve, 2x20 W fénycsővel, de csak a hátsó cső volt növényes, a bordó növények nem maradtak meg.
Ha az első fénycsővet is növényesre váltom és veszek CO2 szettet, akkor talán finomíthatnám a növényeken. -
turbulencia8
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Nagyon szép! Pengével kaparod az üveget?
-
turbulencia8
addikt
válasz
hyundaikia
üzenetére
Ha tiszta a vodor, nem lesz vele gond.
-
turbulencia8
addikt
válasz
hyundaikia
üzenetére
Szénsavas vizet adj nekik kb. egy decit, mert CO2 nélkül hamar elpusztulnak.
-
turbulencia8
addikt
válasz
TazLeacher
üzenetére
Szep, de ez nagyon kemeny mufaj lesz a teknossel!
-
turbulencia8
addikt
Lol, ezt privátba akartam írni.
Neked azért kell annyi vizet cserélni, mert a külső szűrős biológiai bontás csak a nitrifikálást végzi el hatékonyan (ammóniából nitrit, nitritből nitrát). Ez amúgy sokkal fontosabb, mert az ammónia pl. jóval kisebb koncentrációban is mérgező, a nitrát még akár 150 mg/l is lehet, csak olyankor nagyon algásodik a medence. Ez akvapónia, az akvárium fölött égetett agyaggolyóba szobai futóka van ültetve, ami szinte nullára csökkenti a nitrátszintet (néha külön komposztlevet kellet, hogy beöntsek a vízbe, annyira kiszedi a nitrátot). A futókát egy szivattyú naponta 2-3 öntözi (a víz persze visszafolyik egy hátsó csövön).
Több éve működő, [házi akvapónia] -
turbulencia8
addikt
A guppik meg 12 literben is elszaporodnak, foleg ha javai mohat is raksz bele. En abban max. egy bettat tartanek magaban. Az atlagos minosegu szuro akkor hangos, ha inditasnal levegos marad a hidrocsapagy, mukodes kozben forgasd meg viz alatt es razogasd meg. Amugy elmerul rendesen? Amugy szerintem minden szuron van fojtas, azzal lehet szabalyozni a terfogataramot.
-
turbulencia8
addikt
Ha nincs hal, legalabb valami szensavat tegyel a medencebe, muszaj fotoszintetizalnia a novenyeknek valahogy. A vizikalasz emlekeim szerint erzekeny a vizkemenysegre is, a lila levelu novenyeknek sok feny (es co2) kell, azok nem fognak nalad megmaradni. Az anubias tul fogja elni, az a nitratszint ingadozasatol kezdve a felarnyekig szinte mindent kibir.
-
turbulencia8
addikt
Tudtok javasolni kicsi szemcsemeretu (granulatumos) haltapot? En az elmult 2 evben Fix 2-vel etettem, ami elvileg novendekhalaknak valo eledel azert, mert az automata etetovel ez a 0,5-0,8 mm-es szemcseatmero nagyon jol szabalyozhato, de azt mar alig forgalmazzak. Korabban Aquatic Nature-nek a Small granulatumat hasznaltam, de annak az arat sokallom (raadasul a Fix jobb szerintem, a masik tul sokaig lebegett). Mas markaknal fogalmam sincs a szemcsemeretrol, es egyelore guglival sem talalok tablazatot.
-
turbulencia8
addikt
-
-
turbulencia8
addikt
A talaj mindig fel fog kavarodni, ha novenyt raksz bele, en ezert nem szoktam piszkalni, csak ha nagyon muszaj. Nalam amugy is JBL agyaggolyok vannak a folyami kavicsba nyomkodva. A mechanikus szuro 1-2 nap alatt elnyeli a lebego reszeket, a tobbi meg leulepszik. Talaj babralasa utan egy hettel erdemes a szurot kimosni, amugy meg meretezestol fugg az atmosas gyakorisaga.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
En anno kifoztem a vasfat parszor, utana mar nem volt sarga a viz.
-
turbulencia8
addikt
Rendben, legkozelebb asztali nezetbol linkelek. Amugy a csigaevo csigak eltakaritanak a kicsi, 2-3 mm-es csigakat is? Egyszer a nagyobbak ellen allati hatekony volt 5 db. Helena is.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Jamby18
üzenetére
Amugy en ezt neztem ki arra az estre, ha hazavinnem az irodabol az akvariumot:
https://jysk.hu/tarolas/cipotarolas/ciposszekreny-gentofte-3-2-rekesz
(Bocs, telorol linkeltem!) Ar/ertekben ez nagyon jonak tunik, es nalunk minden egerfa szinu amugy is. Pesten ertelmes aron kozvetlenul webshopbol hazhoz is hozzak a jyskes cuccokat). Texhnikailag a lenyeg, hogy a kozepso merevites kozel van az un. Airy-pontokhoz. Korabban volt fekete akvariumos allvanyom, de azon nagyon meglatszott a por. A felso butorlap elfoliazasat annal is sziloplaszttal kellett kulon vedenem. -
turbulencia8
addikt
A Helena csigaevo csigak megeszik a kicsi csigakat is?
-
turbulencia8
addikt
válasz
csuzda
üzenetére
A standard 80x35-os akvariumoknak a gyari fedelebe altalaban 60 centis (590 mm-es) T8-as (G13-as foglalatu) fenycso valo. Az elulso csonek nincs tul nagy jelentosege, a hatsonak illik novenyesnek lenne. De ezek mellett sem marad meg hosszu tavon sok noveny, inkabb csak azok amik felarnyekot is turik (anubias stb.).
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Low-tech medencebe szerintem nem is valo mas noveny, nekem abbol van 3 fajta sima kavicsban, vasfan stb, de ragyokerezett a muszikla hatterre is egyszer.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Mara a futarok berkoltsege is nagyon felment, szerintem Budapesten netto 300 eFt alatt nagyon nehez talalni munkaerot, raadasul a vilagrekorder AFA-t is a vevo fizeti. Az egyszerubb, 300 Ft-os vackokat ebay-rol, Kinabol erdemes rendelni: 1 honap a szallitas, de legalabb ingyenes egyelore.
-
turbulencia8
addikt
Oruljon, hogy nem ot jelentettek fol, allatkinzasert ket ev bortont is lehet kapni. Laci edesvizbe rakott egy tengeri halat, aztan csodalkozik, hogy osszeaszalodva megdoglott. Emlekeztesd par dologra: a neonhalas medencet ne cukrozza meg attol, hogy (jellemzoen) edesvizi halat tart benne, macskat ne szaritson mikroban stb... Es Laci lehetoleg ismetleje, vagy vegezze el az altalanos iskola nyolcadik osztalyat (ne csupa kettessel).
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ha majd epitesz egy akvaponias/hidrokulturas viragladat az akvariumhoz kotve, denitrifikacios cellal, akkor merni sem tudnad azzal a tesztcsikkal a nitratszintet.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
3 eve kb. Azota csak a viragladas szivattyu idoziteset allitottam at, csak reggel es este uzemel 2-2 orat, es a nitratszint meg igy sem merheto titralassal.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
En szerintem a vizcsere nelkul uzemeltetheto akvariumrol irtam. [link]
Azota is kivaloan uzemel, evek ota csak utantoltom a medencet, es nincs alga stb. -
turbulencia8
addikt
válasz
SlyChocolate
üzenetére
Nagyon jo lett a video!
-
turbulencia8
addikt
Hidrocsapagyazast nem szabad zsirozni, egyedul a legtelenitesre kell figyelni. A termeszetes biofilm ugyis segiti a kenest, ami az elkerulhetetlen oregedesen kivul semmilyen problemat nem okoz. En a nyalkat is csak csap alatt szoktam leobliteni, hogy ne karcoljak semmit. Az Eheim Ecco 2235-osom kb. 15 eve uzemel gyakotlatilag non-stop, evente egyszer-ketszer takaritom sima vizzel. Osszesen egyszer csereltem rotort es tengelyt.
-
turbulencia8
addikt
válasz
atos19881101
üzenetére
Van kulon CO2 adagolas is?
-
turbulencia8
addikt
-
turbulencia8
addikt
Valakinek nem kell guppi es anubias ajandekba? Budapest, Zuglo vasutallomas...
-
turbulencia8
addikt
válasz
atos19881101
üzenetére
Valoszinuleg jo lesz, nekem is volt egy hasonlo meretu, merevites nelkuli medencem. Erre amugy egyedi vilagitast tervezel?
-
turbulencia8
addikt
válasz
atos19881101
üzenetére
Ezt en is megjartam kb. 7 eve, valamelyik plazaban vettem ilyet. A kereskedok viccesek neha, pl. amikor az EU-bol kitiltottak a voros fulu ekszerteknost, elkezdtek importalni kvazi ugyanazt, csak sarga fullel.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Szerintem csupan mosolyogva csovalja a farkat.

-
turbulencia8
addikt
válasz
atos19881101
üzenetére
Amugy ezust-kolloiddal is kiserletezhetsz, az meg inkabb baktericid (ami szinten kicsinalja a biologiai bontast).
-
turbulencia8
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Kreativ.

-
turbulencia8
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Miota allithato egy fenycso fenyereje?
-
turbulencia8
addikt
-
turbulencia8
addikt
válasz
mézespálinka
üzenetére
En sose hasznaltam speci taptalajt, sima kavicsba szoktam rakni JBL golyogat. Mondjuk nekem beepitett vilagitasom van (hatul novenyes fenycso, elol sima), azzal meg csak az anubias felek maradnak meg tartosan, ill. lagyvizzel a valisneria is. Ezeknek a novenyeknek boven eleg a JBL agyaggolyo.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Skillet
üzenetére
A bolti bakteriumkulturak tapasztalataim szerint nem hatekonyak, az egyik akvarium inditasanal a Sera Nitrivec lotyije ellenere ugy folment az ammoniaszint, hogy legszomjasak lettek a halak. A PanziPet Crystal tablettaja mar joval olcsobb es jobb, de a legbiztonsagosabb a gyakoribb vizcsere.
1 hsz-re: ha az egy sima linkgyujtemeny nemi magyarazatokkal, akkor nem kellene konyvet irni, van par altalanos osszefoglalo pdf/ebook az akvarista.hu-n is (bar az a honlap nagyon bena a tavalyi frissitese ota).
-
turbulencia8
addikt
válasz
Daywalker
üzenetére
Nalam tobb, mint hat eve uzemel egy Eheim Ecco 2236-os kulso szuro teljesen csendesen, amit en is hasznaltan vettem. Legalabb 10-12 eves palyafutasa alatt en egyszer csereltem benne keramiatengelyt. Ja, es hasznaltan egy tizesert vettem csovekkel es szivaccsal (3 rekeszbe keramiat tettem, egy rekesz maradt a szivacsnak). Es iden meg nem takaritottam.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ugyes vagy, csak hol marad a denitrifikalo agens?
-
turbulencia8
addikt
válasz
jegenye77
üzenetére
Az eros aramlas nem mervado szerintem. Amikor megepitettem az akvaponiat (elotte sem csereltem vizet legalabb 4 evig), nekem is viszonylag sok ecsetalgam volt. Kb. 3 honap alatt beindult a szobai futoka, es az ecsetalga nagy darabokban fokozatosan levalt az anubias levelekrol, es 5 honap alatt teljesen kipusztult. Egy darabig meg volt az uvegen nemi pontalga, mar az sincs. Masfel-ket havonta mutragyazok komposzt-oldattal, mert szinte nulla a nitratszintem, pedig a iden meg a kulso szuromet sem takaritottam.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Skillet
üzenetére
Ha építesz néhány ezer forintból akvapóniát, elfelejtheted a vízcserét, siporaxot és az algásodást is. Nekem másfél éve hibátlanul működik a rendszer.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Elotte remelem letesztelted, hogy az a butor biztos elbirja-e azt a medencet!

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gyúrósok ide!
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Hogwarts Legacy teszt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Beolvad a Palitba a Galax a VGA-piac nehézségei miatt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Parkside szerszám kibeszélő
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2 Intel i5-1135G7 Refurbished - Garancia
- Dell Vostro 5410 14" i5-11320H 16GB 512GB 1 év garancia
- Dell Inspiron 7306 2 in 1 4K 360 touch, i7 1165G7, 16GB, 512GB, jó akku, számla, 6 hó gar
- Team Group 32GB DDR4 3200MHz TED432G3200C22BK
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 1000GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ujragondolom a jelenlegi medencemet, most nezem, hogy mar nem olyan draga a CO2 rendszer sem.
Koszi!