Új hozzászólás Aktív témák
-
sepsi0
őstag
válasz tzimash #15733 üzenetére
De azt ugye tudod, hogy ilyen aksihoz kéne "új" külső szűrő +30eft, aljzat + 5eft, növények ha azt is boltból veszed simán elmegy 5-10eft, led 5-6eft, és még szűrőbe töltet normális 5-6eft, .....
Na ezért ne vegyél újjat!LED megoldás.
A kisebbről sajnos nincs képem.... lusta vagyokCsinálják spottal is, de oda is ledeket raknak, szerintem spottal nagyon koncentrált lenne a fény....
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz tzimash #15728 üzenetére
Még annyi, csak lemerült a tablettem...
Maximum 50 cm magasat vegyél, mert a gyári világítások csak ennyi vízoszlopot képesek normálisan át/bevilágítani. 50cm fölött már speciális, pl. fém halogén világítás ajánlott.
Például:50cm*50cm*120cm 300 liter
40cm*50cm*100cm 200 liter
Ezek a gyári méretek...
Ja és domború akváriumot sem ajánlok, dísznek jó, de másra nem....(#15731) tzimash
Szerintem 20 hal kicsit sok ekkora medencébe hosszútávon.
Molly és Xifo szaporodni fog, ami jó csak ugye többen lesznek. Igaz megeszik az utódokat, de mindig marad.
Nálam az anci is szaporodik rendesen....De miért kell új? Veszel használtat és kitakarítod.
De igazad van a Te pénzed.......(#15733) tzimash
Én a világítást felturbóznám leddel, nekem is az van.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz tzimash #15728 üzenetére
30-40-ért már egy 200l-t tudsz venni mindennel (bútor, külső szűrő, ....)! Ne kapkodd el! Nekem a 300l 70eft volt (házhoz hozták), a 200l 50eft (házhoz hozták), ezt elkapkodtam!
80l max 20eft mindennel.....
Akvarista.hu
Ne vegyél újjat, nincs értelme, pénzkidobás!Eheim Mp Aquastar Akvárium Szett 96 Liter
Max ha nagyon újjat akarsz, de nem vennék újjat!
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15480 üzenetére
Mint anno írtam nekem keverve vannak a ledek (szín):
2x1 méter SMD5630 hidegfehér
2x1 méter SMD3528 kék
2x1 méter SMD3528 pirosEz kb 60W és 100W-os a tápom. Amúgy szerintem egyáltalán nem melegszenek simán több óra működés után ráteszem az ujjam és nem érzem melegnek. Én fullon járatom őket csak estére veszem le a teljesítményt.
Szerintem nem muszáj az alu lehet más fém lemez is csak ne rozsdásodjon a pára miatt.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz claire78 #15478 üzenetére
Táp 12 voltos led táp legyen (kb 2000ft). Szerintem az új 7020-as ledből elég neked 1m, 0.5 hideg fehér és 0.5 meleg fehér. Táppal, távirányítóval és szabályzóval megúszod 6-6500ft ból.
1 m 2500 lumen
Van hozzá tartó is, azt hiszem 1500 1m. Én egy magánszemélytől vettem, de te ott veszed ahol tetszik. Nála 1m 2400ft...
Nekem most ilyen tápom van, 4500ft-ért vettem...
Neked elég egy sokkal kisebb csak legyen túlméretezett.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz bringasisti #15467 üzenetére
Akkor úgy kérdezem, hogy egy 120cm-es akváriumra mennyibe kerül? Anno én 3000ft felett vettem és szaladtam az Obiba mikor 2000ft volt akcióba, persze már egy darab sem volt....
Én maradok a lednél, nekem bevált.Most nézem 120 cm, nem szoltam akkor is marad a led
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15465 üzenetére
Pillanat ragasztót. Valamennyit biztos csökkent, de nem feltűnő. Ezért is veszem az utánpótlást. Nem mindegy amúgy kitől veszed a szalagot, sok a hulladék. Elhasználódásról meg annyit 1m szalag 2400ft. Mennyi egy növényes cső? Nekem egy éve megy és most vettem észre, hogy a kék szalagon a szélső 2db nem világít. Csöveket is évenként kéne cserélni. Nem kell annyi áram, szabályozható,.....
Én maradok a lednél....Ja és az új szalag (7020) alu lemezen van gyárilag.......
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15399 üzenetére
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15396 üzenetére
(#15395) emcsihaj
Viheted a héten mindet ami van. Írok melyik nap lesz aktuális, mert az oviból kaptunk egy kis nátha szerűséget és jegeltük az akvárium átalakítást, nehogy a barátainknak is baja legyen. Nem kérek cserébe semmit. Bicskén vagyok.(#15396) turbulencia8
Egyedi megoldás .
Az akvárium teteje egy fa keret ami 100cm-re rövidíti. Erre raktam egy teherautó hátfalat ami aluból van 100*35cm. Erre vannak ráragasztva a led szalagok. Holnap csinálok képet és felrakom. -
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15372 üzenetére
2x1 méter SMD5630 hidegfehér
2x1 méter SMD3528 kék
2x1 méter SMD3528 pirosEz van most a 300L aksi felett és most tervezem bővíteni egy 1m-es SMD7020 hidegfehér ledcsikkal.
Barna alga van, de már kezd eltűnni. A neten olvastam, hogy az Old Boy desztillált víz szilikát tartalma miatt előjöhet. Na én vagy 3 hónapig ezzel oldottam meg a vízcseréket .
Igaz pont akkor álltam át ledre, remélem nem ezért van az alga. Van Co2 rendszer is (tűzoltó 5kg palack).
Gondolom elvileg elégnek kéne lenni a világításnak. Bubizni szoktak a növények...
A sok csigától és a maradék algától szeretnék megszabadulni ami főként a hátfalon van (szikla 3d).
Na meg átszeretnénk alakítani a növényzetet, mert úgy jobban tetszene...
Amúgy a szűrés az külső 1500l/h...Ja és megy bele Easy Life Profito és most kap új Jbl tápgolyókat a Jbl Manado (új 25l) aljzat. Lesz mág egy homok sáv/folyó is az aksiba, most is van benne végig az elejébe...
Na és ezután jön a virágláda....
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Viszont én is kérdeznék....
Holnap állunk neki újraindítani az akváriumot (300L).
Rendeltem pár növény ami nem steril (nem zselés) az aksiba.Mayaca fluviatilis
Ludwigia repens "diamond red"
Ludwigia arcuata
Alternanthera roseafolia
Eleocharis parvula(GA)
Tropica Egeria densa
Tropica Cabomba caroliniana (ezek sterilek)Mivel, hogyan szoktátok őket "fertőtleníteni", hogy ne jöjjenek velük nem kívánatos élő/élősködő lények?
A fehérítős fürdő elvileg nem jó, mert kis levelű növények. Neomagnolt nem próbáltam, nem tudom elég jó, nem bántja a növényeket.
Olvastam a szódás fürdetésről is, de nem tudom elég hatásos-e.
Lényeg, hogy csigákat is ki akarom zárni az új aksiból. A tornyos csigáim már lassan az ajzat harmadát kitették a ritkítás előtt. Pedig max a sóskából ettek amit a halaknak és RC-nek adtam. Egy ideje Sera tápokat kapnak a halak és nem nagyon marad semmi a kajából...Várom az ötleteket a fertőtlenítésre
-
sepsi0
őstag
Az alap, hogy az ilyen szűrőket vízbe süllyesztve használjuk!
Azért nem merült fel bennem ez a lehetőség.... Ha levegőt kapnak, hangosak és gyorsan kopnak. Viszont egy jó rotor hamar kidolgozza a levegőt. Dugd be a vízbe, indítsd el és mozgasd, rázogasd a víz alatt amíg el nem múlik a hangja... -
sepsi0
őstag
válasz bringasisti #15303 üzenetére
A minőséggel eddig nem láttam bajt, hímek két helyről is származtak, 6+10db. Igazából a mennyiség a gond. De nem baj valahogy "megszabadulok tőlük, remélem átveszi valaki és nem kell olyat tennem (WC) amit én sem akarok.... Kell a garniknak a hely. Tényleg az ancik ugye nem bántják a garnélákat? Nem vettem még észre csak szeretnék egy olyan helyet ahol zavartalanul lehetnek és lenne pár kisebb anci az aksiban velük.
-
sepsi0
őstag
válasz havri1 #15299 üzenetére
Voltak mellettük mollyk és xifok akik ugye még a saját szaporulatukat is szeretik megenni, de nem bírták az iramot, pedig ritkítottak rendesen. Komolyan ezek a guppyk nem csinálnak mást csak esznek és "szaporodnak", ha újra születnék guppy akarnék lenni
Ha tudom hogy ez lesz soha nem szereztem volna be őket. Pedig nagyon szelídek és aranyos halak.(#15300) Silentfrog
Nálam is rengeteg tornyos van, ezért nem lett "fű" az aksiban. Mikor vettem az aksit hozta az eladó egy vödörben a homokot. Egy hétig szedtem belőle a csigákat, mert sajnáltam őket. Most már csigaevő csigán gondolkodom de ahhoz el kéne mennem a GA-ba.
Szerencsére azért hasznos élőlények....[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15296 üzenetére
Köszönöm a plusz infót
A fény megoldott, mert az akváriummal szemben (2m) van két ablak és egy teraszajtó a ház dél, délkeleti oldalán. Eddig ezek reluxával voltak árnyékolva (nem teljes sötétség), ha a növények bekerülnének tudok neki így természetes fényt adni. Én Easy Life ProFito-t használok, aljzatban JBL agyaggolyók.
Nagyon tetszik amit csináltatok, pont most leszek otthon 20 napot (szabi) nekiállok barkácsolni, csak még azt nem tudom mekkora legyen a növényes tartály (cserép), csak azért mert nekem ugye majdnem 3* akkora (300l) az akvárium. Ez nekem 10 naponta 100l ozmó víz, na meg van fent egy 200l-es akvárium teli guppikkal, most akarok belőle garnélásat csinálni (Red Cherry).Tényleg ha valakinek kell odaadom az összes Guppimat ingyen, 10db-al kezdtem 9 hónapja és kb már 100db-ot elajándékoztam, most ismét van kb 100db. Menniük kell, mert nem bírok a szaporulattal, már nem élmény ha kis halakat látok , pedig nekem tetszenek....
-
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15293 üzenetére
Én úgy gondoltam hogy az esőztető végéről leveszem a záró kupakot és fabrikálok rá egy csövet ami ellátná a virágládát vízzel. Ezzel valamelyest csökkenne az esőztető vízforgatása, de legalább nem kéne másik szivattyú. Mennyi víz folyik át kb a rendszereden egy óra alatt, csak hogy tudjam az arányokat.
Akkor ezek szerint sikerrel termeszthetek fűszernövényeket is (pl. menta) nem kell semmilyen más táp, persze nem is lehet. -
sepsi0
őstag
válasz turbulencia8 #15287 üzenetére
Na ez már valami! Köszönöm!
Hogy legyen egy kis haszna, milyen fűszernövények termeszthetők így? Olyanokra gondolok amik elvannak az akvárium által biztosított tápanyaggal. Írtad, hogy igénytelen növény kell.
Egy 300l-es akváriumnál akkor 3db virágláda kellene nekem, hogy elérjem ezt az eredményt? Én úgy tervezem, hogy a külső szűrőt csapolnám meg a kifolyó ágnál és abból biztosítanám a ládák vízellátását. Látsz ebben valami kivetni valót a tapasztalataid alapján?
Agyaggolyó van nekem az akváriumban 50l 4500ft, igaz nem mind teljes golyó formájú sok félbe van tőrve, de nekem ez van 1 éve aljzatnak és bevált, PH semleges. Virágláda is van csak a méret lenne érdekes 300l-nél.Esetleg valami "tervrajzot" tudnál linkelni?
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz bull84ghia #15135 üzenetére
Sera garnéla táp (Shrimp Natural 100 ml), spenót (fagyasztott kocka), uborka.
Amúgy mindent megesznek, ha nem kapnak "zöldet" nálam egy növényt elkezdtek rágcsálni.
Saláta is jó, én meg szoktam egy kis vízben mikrózni a dolgokat, mert akkor lesüllyed és nekik is talán könnyebb emészteni... -
sepsi0
őstag
válasz bull84ghia #15133 üzenetére
Szia!
Teljesen normális, hogy a hátfalon vannak! Nekem elég sok van és három csapatban vannak: jávai moha, hátfal, növények levelein.
Jávai mohát vegyél, azt nagyon szeretik! Ecsetalgát viszont nagyon szeretik, sajnos nálam is van a háttéren. -
sepsi0
őstag
válasz superecneB #15087 üzenetére
Neked nano akvárium kell!
Igaz nem halakkal, hanem pl. Red Cherry garnélákkal. halakkal felejtős de a garnélák is lehetnek olyan szépek. Nekem is vannak most a 300l-ben, most akarok egy kisebbet nekik, igaz 30l alatt semmiképp.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz Grafiqs #15040 üzenetére
Szia!
Én tőle (reller) vettem egy éve ledszallagot (piros, kék és fehér SMD5630 akkori legerősebb ledet) távirányító, túlméretezett táp, 6*1m led szalag (2db fehér+2db kék+2db piros) fényerőszabályzó színenként, .... ez volt kb 12eft. Kérésemre teljesen összeszerelte ingyen, profin. Én egy teherautó alu platólemezre ragasztottam (nagyon jó lett!!!). Nem vízálló tipus van kb 20cm-re a víztől és semmi gond, bár 1m*15cm-en nyitott az aki, tud párologni.
Tapasztalat:
-az elején kb két hónap után barna és szakálalga.... mindent kipróbáltam és csak a világítás erejének visszavétele segített (hátterezett aksi) nagyjából eltűnt az alga (van még egy kicsi a háttéren) viszont a növények megsínylették. Pedig van gyökértáp easy life profito, co2 rendszer...-egy hónapja felvettem fullra a fényerőt. Növények napközben bubiznak a majdnem kihalt növények újraéledtek és nem jött eddig plusz alga. A zöldet a penge meg az ancik elintézik.
Szóval szerintem nagyon jó a ledszalag és az eladót is ajánlom, saját tapasztalat alapján. Én is kipróbálnám az új ALU sínes ledeket, de majd ha ez elromlik.
Ja az akvárium 300l 120*50*50cm és ez a ledmennyiség elég neki...[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz havri1 #14900 üzenetére
Én is kávéhoz, teához, főzéshez és szódához vettem... csak mikor a 10000ft-os 6db szűrő elfogyott 2 hónap alatt, kicsit számolgattam és vettem egy nagyobb szűrőt 50eft-ért és a halaknak is van víz. Tényleg lágyítja a vizet (nálunk 28-30 kemény a víz ezt levitte 15-18-ra, főcsatornából kapjuk a vizet kezeletlenül Bicskén), de nem lesz 0-ás a víz.
Először én is csak 0-ás vizet tettem bele, de egy ideje keverem, mert a növények nem szerették a tiszta vizet (halak, garnik nem panaszkodtak, sőt szaporodtak).(#14901) mdk01
Már ahol lehet kapni! Én 4 helyen kérdeztem, volt ahol azt sem tudták mi az az RO(#14902) bringasisti
Ja igazad lenne, csak sajnos a csapvízben nem csak ásványok vannak (erre találták fel az egészségügyi határértéket ).... az élőhelyükön elvileg tiszta a víz, de ez sem igaz mert ezek tenyésztett halak gondolom boltból és általában ott sima csapvizet kapnak, már ahol én kérdezgettem.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz havri1 #14894 üzenetére
Csak azért, mert az első pár kancsó ugye nem jó a gyártó szerint sem.... ha 12l átment elvileg nem gond. Szerintem jobban jársz a desztillált vízzel (5l 150-200ft) én is próbáltam a kancsós vízszűrőt (Laica, meg még 3 fajtát), mára már csak tea tárolásra használom a kancsókat... Drága és semmire sem való! Ha tényleg vizet akarsz szűrni akkor az min. 30-50eft! Nekem is ilyen van és a tesztek alapján tényleg deszt víz, ha nem használod a visszasózót.
-
sepsi0
őstag
válasz AndrewTdi #14795 üzenetére
Hát ha füvet elfelejted annyira nem reménytelen lehet növényt tenni az akváriumba. De talaj mindenképpen kell. Amit linkeltem talaj abból egy zsák elég lesz plusz tápgolyók 3000ft táp 5000ft és elvagy kb 2 évig. Homok van most az akiban? Ha igen azt is felhasználhatod. Növényeket olcsón lehet kéz alól szerezni csak tudni kell az eredetét nehogy behúrcolj valamit az akiba. Még a világítás a kérdés... házi barkács ledet kihozól egy 8-10eft ból arra sem lesz gondod egy ideig. Ha ezek megvannak kis szabadidő kell a növények gondozására és élvezheted a növényes akid. Nem reménytelen csak kell egy kis pénz meg türelem de az élőlényeidnek is jobb lenne ha igazi növényeket telepítenél sőt a talaj meg a lebontásban is segítene és szebb lenne.
-
sepsi0
őstag
válasz AndrewTdi #14790 üzenetére
Szia!
Először is másik talaj kell és minimum 6-8cm vastagon az akiban. Ha füvet akarsz és van az akiban tornyos csiga, vagy olyan hal ami túrja a talajt (pácélos harcsa pl.) felejtsd el.... saját tapasztalat! Három dobozzal ültettem, persze betelepített akiba utólag, minden reggel a füvek fele a víz tetején volt (kitúrták a talajból az élőlények). Pedig ültető csipesszel ültettem, sőt még talajt is vettem hozzá (égetett agyag). Ha növényezni akarsz kell táptalaj vagy tápgolyó, égetett agyag talajt ajánlok a bacik miatt, kell még fény (nekem házi led van, full erőn már algásodik az akvárium) és CO2 sem árt (30-35 eft). Mohák általában (nem mindegyik) igénytelenek, csak nyírni kell meg néha én kimosom mert felgyűlik benne a mulm. Ja meg amit elfelejtettem.... nem árt valami tápoldat is lehetőleg naponta, ha nem komolyan növényezel akkor elég a heti adagot egyszer adagolni. Én nem ajánlanám a komoly növényezést, idegőrlő és költséges, viszont nagyon szép tud lenni. Válasz olyan növényeket amiknek közepes igényeik vannak (fény, tápanyag), de legyen gyorsan és lassan növő is köztük (káros anyagok megkötése miatt)!
Én tapasztalataim alapján (kb. 1,5 év) ezt ajánlom....Még annyi, hogy a csigák nagyon hasznosak (pl tornyos) de ha újra kezdeném egy sem lenne az akváriumomban!
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz aldebaran #12560 üzenetére
Szivesen, remélem működni fog nálad is. Ez csak az én tapasztalatom, remélem nem vezetlek vele félre. Esetleg kérdezz az akvarista.hu-n is segítenek. De úgy is azt mondják túlszürt aki nincs. Jó ötlet próbáld meg. Szerintem azért 375l nem akkora, hogy ekkora teljesítmény kelljen hozzá. Perszeg függ attól is mennyi élőlény lesz az akiban és milyen gyors az anyagcseréjük. Na meg persze az aljzat is besegít a szürőnek, ezért raktam én égetett agyagot. Előtte gyönygy kavics bolt de az agyag sokkal jobb eddig.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz aldebaran #12556 üzenetére
Szép!
Nem tudsz valakitől egy belső szürőt kérni, a próba miatt?
Nekem úgy volt berakva, hogy az esőztető alá raktam a belsőt hátsó fal felé a beszívó pipa közelébe. A belső fejét a frontüveg közepe felé irányítottam és így az áramlást az üvegek pont a pipa felé terelték. A pipára raktam szunyoghálót a garnélák, kishalak és a darabos mulm miatt. A belsőre mentek általában a nagyobb darabok amit időnként kitakarítottam.
Túl erősnek bizonyúlt így az áramlás ezért a belsőt kivettem. Most csak az 1200-as végzi a szürést 120cm-en. Éppen elég, a másik végén a növényeket mozgatja az áramlat, na meg a garnik sokat segítenek a tisztításban. Most algás lett az aki egy hónapja, de az szerintem a ledre váltás miatt, meg lehet behurcoltam más növényekkel, halakkal. De már csökkenőben van az alga....
Amúgy időnkén én hálóval felkavarom a vizet és a beszívó felé terelem a nagyobb mulmokat, ez eddig bevált. Na meg kicsit korszerűsítettem a szürő anyagot, vettem 2l eheim substat prot. Eddig jó, bár víztesztet nem használok. Viszont a citrom lazacom már másodjára ikrázott, elvileg a leírásokban az van, hogy nagyon nehéz szaporítani.....
Tehát a víz minősége biztos nem rossz, a garnik 17db ból kb 80-an vannak másfél hónap alatt, ja és a csigák (tornyos) túlnépesedtek. Ezek ugyer rendkivűl érzékenyek a vízminőségre, tehát gondom nem lehet.
Szóval elég kell legyen Neked is egy külső. -
sepsi0
őstag
válasz aldebaran #12549 üzenetére
Hát nekem 120cm és éppen.....
De ha beraksz mellé egy belső szürőt ami segít a külsőnek úgy már elég kell legyen. Pl. a 200-as akit a cf-800-al és egy atman belső szürővel vettem használtan igaz a belső 800l tud. Szerintem egy 1200-as + belső elég kell legyen, azt meg eltakarod valami középső növénnyel, igazából a belső csak az áramlást növelné és a mechanikai szürésben segítene. Persze két külső jobb, de drágább is, de ha megvan rá a pénzed akkor vehetsz két külsőt. Tudod túlszürt akvárium nincs, igaz akkor a fogyasztás is nagyobb lesz.....[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz aldebaran #12547 üzenetére
Nekem két atmanom van semmi bajuk. Egyik 3 másik 4 éves. Cf-800 cf-1200. Olcsó hozzá és sok helyen van alkatrész, ha hosszú távra tervezel vele ezt is nézned kell.
Igaz más márkát még nem próbáltam.....Nálam a cf-800 200l-t szür a cf-1200 pedig 300l-t növényes akik.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz sellerbuyer #12510 üzenetére
Sziasztok!
Kis off...
Van egy jó pár darab maláj tornyos csigám, most kerültek ki az akiból, nagyok. Sajnálom őket, de túlszaporodtak. Bicskén ingyen elvihetők.Nekem 100w-os hütőbordás táp (3500ft) viszi a 6 méter led csíkomat (2m 5630), 3 hónapja megy vele gond nélkül, hütőbordás vízálló. Direkt túlméreteztem a tápot......
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Szia!
Ha jól látod idéztem egy oldalról....
Oka: alúlméretezett szürő, nem elégséges lebontó baci állomány, rossz szivacs, gyenge áramlás, szennyezett szürő, ......
A lényeg, hogy valamiért nem megfelelő a káros anyagok lebontása, ez akár a talajban lévő baktérium hiány is lehet. Ami ugye rásegít a szürésre.....(#12404) v.attis
Esetleg valamilyen réz alapú szert (pl. metilkék) nem használtál? A puhatestűek, gerinctelenek érzékenyek a rézre.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12394 üzenetére
Azt jelenti, hogy gázok szálnak fel az aljzatból, valószínűleg bomlástermékek miatt.
"A barna, fonnyadt, "kocsonyás" gyökérszálakat távolítsuk el, csak a szép fehér, kemény, egészséges gyökérszálakat hagyjuk meg, ugyanis a rossz gyökér berohaszthatja az aljzatot, aminek következtében nem kívánatos, mérgező gázok keletkezhetnek." (Diszhal.info)Emiatt lehet a növények fejlődésében a bibi, na meg a csigák....
(#12395) Pikkolo^^
Nálam olyanok mintha "szétáztak" volna....
Most dobtam ki egy párat, igaz a szűrőhöz kaptam használtan, nem tudom mennyi idős a kerámia.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12382 üzenetére
Gyári szivacsot én nem vágnám szét, hanem beleraknék egy másikat félig alulra, felülre meg ezt raknám.
Vízcserére meg ion cserélt vizet használnék (20%- 10l/hét 500ft) szerintem olcsóbb, mint a vegyszerek
De megint mondom, Neked kell dönteni....Persze a deszt vizet keverheted, így 250ft/hét..
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12378 üzenetére
Szia!
Hát igen mérni kéne mi lehet pontosan a baj. Vannak vízelőkészítők, vízkezelők és végső esetben Sera toxivec.
Én ezeknek nem vagyok a híve. Mekkora az akid? Ha nem túl nagy szerintem jobban jársz ha ioncserélt vizet adagolsz vízcserénél. Olcsóbb és nem vegyszerezel. A szürőd, ha be van álva elvileg nem lehet gond a nitráttal, ha jól emlékszem Neked belső szürőd van. Esetleg érdemes lenne elgondolkodni egy külső beüzemelésén, használt is jó, nekem is olyanok vannak, semmi bajom velük. Ha kifogod egy Atman Cf-800\600-at 10e forintért veszel jó állapotban. Esetleg a belsönél a szivacs egy részét biológiai töltetre cserélheted.
Az a baj, hogy ezekre a vegyszerekre apránként többet elköltesz, mintha vennél egy szürőt, amit ha esetleg a csapvízben található fémekkel gyült meg a bajod, feltúrbózhatsz időnként aktív szénnel, ami meg kéne jogy kösse őket. Szerintem az ioncserélt víz az olcsóbb, de neked kell döntened (50ft\liter). De csak akkor, ha kissebb az akid.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12375 üzenetére
Szia!
A rossz vízminőség öli meg a csigákat, valószínűleg magas a nitráttartalaom, ami rövid távon a halakat még nem öli meg, de a puatestűeket igen.
" Ha a nitrát érték túl magas, akkor meg kell állapítani, hogy ez egy tartós vagy csak egy átmeneti állapot. Például egy nagyobb etetés után, vagy egy elhullott hal miatt az érték átmenetileg megugorhat. Sokkal veszélyesebb, mivel nem biztos, hogy feltűnik, ha például az összes talajban lakó csiga elpusztul (Maláj tornyoscsiga), amit okozhat egy vízcsere alkalmával, a friss víz magas réztartalma is. Bármilyen átmeneti nitrát növekedés esetén érdemes a víz egy részét lecserélni, figyelve arra, hogy ne az összes „mumot” porszívózzuk le az akvárium aljáról, mivel a baktériumok nagy része ebben található. Ha a nitrát értékek folyamatosan magasak, akkor nagy valószínűséggel a szűrő nem működik megfelelően. Ennek számos oka lehet." (Díszhalak.info)SSJmeszes
Ingadozó tápanyag ellátás (Co2, növényi tápanyagok, nyomelemek).[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Szia!
UV nincs benne, de két szénszürő van benne (összesen a membránon kívül 5db szürő) azzal tisztában vagyok, hogy a víz keménysége befolyásolja a ph értéket (kh pufferként működik).
Van az akiban gyökértáp (jbl) és naponta kap profitot. Ezek kell hogy pótolják az ásványi sókat. Ja és égetett agyag talaj van, ha jól tudom ez is pufferként hat ph szinten.
Az ro membrán, ha jól informált vagyok csak a vízmolekulákat engedi át (a bacik nagyobbak), de ha mégsem ott van az aktív szénszürő bekötve a membrán után, így nem is értem miért kéne UV.
Aztán még ott van a co2 rendszer ami savasít, ha jól tudom a halaknak inkább enyhén savas víz kell.
Hidd el sokat olvastam, de nem vagyok profi a témában.
Mióta ro (előtte ioncserélt palackos) vizet használok megtáltosodott az élővilágom az akiban.Idézet GA:
" A vizinövények a magyarországi kemény vízben lassabban növekednek. Lágyabb vízben viszont sokkal több növény tartható sikerrel (pl. a HC nagyobb, szebb leveleket hoz). A keménységnek nem szabadna meghaladnia a 6-os GH (100-as TH) értéket. Ezzel szemben a legtöbb településen 14-25 közötti GH értékeket mértünk. Az ideális szint valahol 2-6 GH között van! A víz keménységét vezetőképességmérővel is lehet ellenőrizni. Ebben az esetben 140 ppm (mg/liter) környékén ideális."[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz Lacee1986 #12299 üzenetére
Szia!
Hát én már egy hónapja cserélek úgy vizet, hogy csap víz nem kerül az aksiba. Eddig 3*30l ioncserélt víz ment be az akiba, most meg 30l ro víz ment bele. A halaim és HC-im sokasodni kezdtek a növények bubizni kezdtek. Köszönik szépen jól vannak...
Csapvízben milyen hasznos anyagok vannak? Vízkő, rozsda, vegyszerek, hormonok, ...? Ezekre gondolom nincs szüksége a vizivilágnak?
Sterilség jogos azt Ramses07 forumtárs írta, elnézést érte..
Mondjuk igazad lehet a gyors vízminőség változás árthat, stresszelheti a halakat. Tervbe van egy szülő akvárium beindítása nálam, de csak akkor, ha az akikban lévő víz eléri a kivánt vízkeménységet. De akkor sem értem miért kéne kevernem, bár ez igaz lehet mondjuk egy 54l-es akinál, gondolom ott 30l ro víz kicsit nagy változás lenne.
Na mindegy szerintem nagyobb akinál nem gond az általam írt csere. Persze nem szabály szerint cserélek heti 20-30% (60-90l) vizet, szerintem ez túlzás lenne, bár túlnépesített kevés növénnyel rendelkező akiba esetenként kelhet.
Csak azért "vitáztam", hogy lássák mások, tapasztalatom szerint nem kell félni az ro víztől.
Persze mindenk úgy csinálja, ahogy neki tetszik.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz Lacee1986 #12283 üzenetére
Sziasztok!
Én a 300l-es akiba most kezdtem el 15 literenként ro vizet rakni nem keverve, tisztán. Azóta a guppijaim elkezdtek elleni, előtte semmi.
Na most a kérdés, ha nálam a víz 28nk és felesben keverem akkor hogyan vihetem le 3-6nk ra? Most olvastam utána a halaimnak 2-6 nk kell az íváshoz....
Szerintem ez nem álja meg a helyét (túl steril), mert ugye ezeknek a halaknak az élőhelyükön nagyon lágy a víz. A sterilség max a bacik hiánya lehet, de ha már működő akiba rakom az ozmo vizet (vízcserekór tisztán) a bacik adottak és semmi nincs ami elpusztítsa őket. Szerintem oltári nagy pocséklás tisztított vízhez csapvizet rakni. Keménység pótlására meg ott van a visszasózó patron, persze ha nem kimondottan akvarisztikai célra veszed az oznmót.
Ha esetleg baromságot írtam javítsatok ki. Még nekem is csak egy hete van ozmóm.
Sőt a garnéláim is petézni kezdtek......[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz Lacee1986 #12227 üzenetére
Használtam perlont, de pont azért hagytam abba, mert sűrűn kellett megnyitni miatta a szűrőt. Aztán vatta nélkül tökéletes volt, gondoltam felturbózom kicsit és vettem bele sp-t és azóta csinálja ezt.
Megpróbálom amit írtál, bár nem szívesen bolygatom a szűrőt.
Amúgy azért raktam a legfelső kosárba, mert mindenhol azt írják oda kell, a gyártó is.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz Lacee1986 #12216 üzenetére
Led... biztosan értesz hozzá, legyen igazad! Nekem még új ez az egész.
1. kerámia gyűrű + rajta durva szivacs
2. lávakő + finomabb szivacs
3. substat pro fullon a kosár + rácsa a szűrőnekA képet amúgy csak a színek miatt tettem be. Nekem az "eladó" ezt a felállást ajánlotta (2 piros, 2 kék, 2 fehér csík), be is vált eddig.
(#12219) bull84ghia
Nekem az egyik akiban vannak RC-k. Neon, guppi, kis molly (amíg felnő, utána megy a másikba, mert szerintem garnélákat szereti), ancik, szumátrai algaevő, +még két fajta hal, de nem jut eszembe a nevük.
Az RC-k pont most szaporodtak, van vagy 12-15db kis garnim (1 hetesek lehetnek). A halak az elején betelepítéskor piszkálták a garnikat, azok vagy 2 hétig elő sem jöttek, de most már "béke" van.[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz Lacee1986 #12211 üzenetére
Lehet igazad van a megtöméssel, mert a felső kosarat csurig raktam a szűrőkben (2 litert vettem). Ezek szerint ha kiveszek belőle jobb kéne hogy legyen? Bár az áramlás ha kitakarítom olyan mint új korában, ugyan olyan erősen nyomja ki a vizet az esőztetőből.
Led:
Elvileg kevert fény kellene a megvilágításnál, ha jól tudom...
Nálam biztos, hogy nagyon sokat dobott a LED, legnagyobb meglepetésemre...[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz bull84ghia #12207 üzenetére
Ez az, hogy egy hete öntöttem ki belőle a vizet és abban takarítottam ki nagyjából a rekeszek tartalmát, aztán akvárium "tiszta" víz került bele. A csöveket is levágtam a lehető legrövidebbre. Amúgy nekem Atman cf-800 van.
Eddig nem volt ilyen gondom, csak azóta, hogy Eheim töltet került bele. Na meg új szivacsok. Olyan mintha túl sok baci lenne benne és a csövekbe szaporodnak tovább.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz bull84ghia #12204 üzenetére
Én kézzel össze szoktam morzsolni a lemezest és vörös szúnyog lárvát és nálam azt eszik (3-4 naposak). Meg van valamilyen rózsaszínű tabletta amit az akvárium falára is rá lehet nyomni a vízben szépen apró darabokra ázik lassan, még azt is imádják, nevét nem tudom, mert dolgozom. Valami magyar termék.
Viszont én is kérdeznék.
Mitől dugul el hetente a külső szűrőim csöve, ilyen barna "cafatok" telepednek meg benne. Perlonvatta nincs a szűrőkben, de eddig sem volt és nem volt gond. Egyedül ami változott, hogy mindegyikbe vettem Eheim Substrat Pro-t.
Raktam az egyikbe vattát, de így egy hetet sem bírt ki, lefojtotta az eltömődött vatta. Eddig bírták 6-12 hónapig a szűrők takarítás nélkül. Más belső kiegészítő szűrést nem használok. A beszívó pipára szúnyoghálót raktam a kis halak és garnélák miatt.
Nem értem! -
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12200 üzenetére
Szia!
Ebben Neked teljesen igazad van. Én is most váltottam LED-re és teljesen pesszimista voltam.
Nekem a növények teljesen megtáltosodtak (szemmel láthatóan az új hajtásokban, majd rakok fel képet), úgy hogy előtte is volt nagynyomású Co2, gyökértáp és Easy Life profito. Én mind a három színt fullon járatom nappal (fehér, piros, kék) csak este csökkentem fokozatosan, ki is kapcsolom. 300l-es aksihoz (120*50*50) a következőt vettem:2x1 méter SMD5630 hidegfehér 3600FT
2x1 méter SMD3528 kék 1200Ft
2x1 méter SMD3528 piros 1200Ft
Ledtápegység hozzá 3500FT (100 watt, vízálló)
IR+ távirányító (minden szín külön kapcsolható minden szín fényereje külön állítható, 6 memória. 2500Ft
kompletten: Ledszalagok táppal együtt 9000Ft
Ha távirányítóval akarod akkor 12000FtHa kell megadom az elérhetőséget (Budapesti XI. ker)
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12071 üzenetére
Hááát, akkor nem nyert matricát.....
Én pár csepp metílkékkel öltem meg pár halamat 72l-es akiban..... azóta egyetlen vegxszert sem használok. Szerintem ha fertőtleníteni akarod valamennyire a'szivacsot, akkor a jó kis klóros csapvíz is megteszi. Nekem most a nagx akiban az segített az alga ellen, hogy a nem növényes csövet nem használom. Eddig is ezek a csövek voltak és nem volt alga? Esetleg vízcserénél használj valamilyen vízkezelőt. Talán ,ég a halkaja is rásegíthet, én nemrég a tubiflextől kaptam egy kis férges fertőzést, meg is szünt az aki, meg vagy 10l hipó is fogyott.
Vagy még a sok tápozástól is lehetséges lehet szerintem az alga, de ez csak az én véleményem. -
sepsi0
őstag
válasz v.attis #12067 üzenetére
Szia!
Nálam az alga egy bizonyos csötől jön elő...
Milyen fénycsövet használsz? Nekem van itthon hagyományos és növényes. A nagy akiban (300l) használok növényest és volt benne egy 2700K-es, na ennek az elektronikája elromlott. Volt itthon kisebb T8-as (ettől a régi akimon megjelentek a barna algák, de én a kis méretre fogtam) Osram universal white, ez ment a növényes mellett. Egy héten belűl megjelen a barna alga.....
Azóta csak növényessel világítok. Most fogom ledre cserélni.
Tehát szerintem a fény minőségével lesz a baj. A kisebbik akiban (200l, osram cool white T5) egy darab 21w-os fénycső van, tökéletes, igaz alacsony igényű növények vannak benne, de azokból rengeteg, köszönik jól vannak. Nem is értem ez az 1W/l dolgot...... ez igazán csak a T8-as csövekre lehet igaz de még oda is túlzás.
Ha van lehetőséged próbálj meg egy hidegebb fényű csövet kb. egy hétig... -
sepsi0
őstag
válasz Pikkolo^^ #12037 üzenetére
Szia!
Én még itt nem jártam eddig pórul. Esetleg növényekhez tudok egy megbízható olcsó eladòt de ő csak a budai részen árúl, én Budaörsön vettem át a növényeket, nagyon jók és olcsók voltak...Itt garnélákat vettem, semmi bajuk és halakat is szokott árúlni....
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Szerintetek ez [link] jó lesz akváriumi aljzatnak? Elvileg ugyan az mint a Jbl Manado csak jóval olcsóbb. Gyögy kavicsot akarom ezzel leváltani a növények miatt. Növényes akváriumban tarthatok egy kb 15 cm-es ancit, meg 5 db páncélos harcsát? Nem tudom, hogy kiturják e a növényeket.... -
sepsi0
őstag
válasz Garold #11864 üzenetére
Sziasztok!
Tanácsot kérnék.....
Vettem használtan egy 200l-es akváriumot mindennel berendezve +3db hal.
Egy hónapja megy nincs vele semmi bajom nincs algásodás. Azóta van benne összesem 30db hal, neon, guppi, páncélos harcsák, xifo, nagy anci, .....
Egyedüli bajom hogy az elrendezés nem tetszik, nem bolygattam mikor meghozták csak vizet raktam bele és utána növendék halakat. Ajzat az 5-10mm kavics és két fajta növény. Na meg vannak benne cserép bujkálók. Szeretném növényekkel berendezni, előre valami "fű" félét középre közepes növényeket hátra nagyobbakat.
Na meg valami szép fa, gyökér bele, esetleg szikla/kő.
Kérdése az lenne hogy így halakkal érdemes e átrendezni (nagyon puritán/mű hatása van).
Ha igen:
-milyen növényeket ajánlotok?
-lecseréljem e az ajzatot (kb. 4-5cm), vagy rakhatok rá pluszba valamit a kavicson kívűl amit Ti ajánlotok
-milyen tereptárgyakat ajánlotok (fák, kövek,...)Teljesen kezdő vagyok a témában, de egy hónapja folyamatosan olvasok, művelődnék.
Ami fontos lehet, hogy a gyári világításnak (2 csöves) voltak gondjai, ezért kicseréltem egy 1db 90cm-es Osram 865-ös csőre (27watt, vékony cső) ami nekem volt itthon kompletten mindennel sőt még utánpótlásom is van bőven. Nem szeretném ezt lecserélni ezért. Teljesen bevilágítja ez az egy cső az akváriumot.
Ezt csak a növények miatt írtam le, gondolom ez miatt kisebb fényigényű növények kellenek.
Amúgy van egy Atman CF-800 külső megy egy atman belső szűrőm is az aksiban.
Tanácsokat előre is hálásan köszönöm!
Ui. Vannak benne maláj tornyos csigák is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest