Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #14647 üzenetére
Holnap cserélek 50% vizet, de azt meg a rák nem fogja csípni :-(
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
bringasisti #14635 üzenetére
Értem én, de mint írtam még csak teszt folyamat, hogy van e valami pozitív visszajelzés a diszkoszoknál.
Gyanítom, hogy sokszor ezért kapják el a jó kis bőrbetegséget mert közvetlen cserélem és nem pihentetem. Mert elég kényesek, és a jelentős vízváltozás miatt lehetséges, hogy azért betegednek meg.. Próbe szerencse alapon.
Egyébként a vödrökből is lehet slaggal szívatni!Mert én úgy teszek.
@Silent: Én is vásárhelyi vagyok!
-
Garold
senior tag
Ezt érdemes megnézni!
Akvárium + PC hibrid -
havri1
félisten
Hali!
Ezek a díszhalak kb meddig élnek ideális körülmények között?
Sorba döglenek meg a halaim, és nem jövök rá mitől..
Először egy nagyobb, öregebb blacmolly, aztán a guppik sorban, most egy neon, az előbb megy egy nagy xifo.
Víz tuszta, de hát ez ugye nem mond semmit..sokat kaphatnak enni? Keveset?
Cseréljek vizet? -
orion1025
őstag
válasz
SSJmeszes #14634 üzenetére
Az a vízműtől függ, hogy honnét kapjátok a vizet.Nálunk például olyan kútból jön, amibe semmi káros nincs, na és nem klórozzák pont emiatt.A szolgáltatónál utána tudsz érdeklődni, nekem szerencsém van, mert két családtagom is vízműnél dolgozik, így mindent tudok a saját vizünkről.
Igazából egy napos állás is elég a víznek, a klór hamar eltávozik belőle még vízmozgatás nélkül is. -
orion1025
őstag
válasz
Jamby18 #14632 üzenetére
Még nyugodtan rakhatsz bele, elsődlegesen háttér növényeket, mint az említett valisneria.Bordó illetve sárga növényeket felesleges nézned, azok eléggé fényigényesek, ami együtt jár a nagyobb tápanyagigénnyel.
Csipesszel személy szerint sosem ültetek, a hurkapálcás lenyomkodás hasznosabb és gyorsabb módszer.
-
Jamby18
senior tag
válasz
orion1025 #14630 üzenetére
Késsel daraboltam 1 golyót és minden növény alá lenyomtam.
mdk01 Vagy 1 órát szórakoztam mire el tudtam ültetni, nem dolgoztam még csipesszel ilyen aprólékosan
meg nem volt szívem nagyon széttépkedni, futó növény ez ugye? Szépen elterül remélem .Egyébként elég ennyi növény, vagy vehetnék még bele vöröset vagy valisneria-t például?
500ft/db áron most be tudok szerezni növényeket. -
Jamby18
senior tag
Na így nézünk ki.
Meg egy kérdés. Ezt a tápgolyót hogyan érdemes a talajba helyezni, tegyek be 3-at, minden növény alá. Vagy elég a növények közé tenni, hogy pl. kettő "osztozzon egy golyón"
és így 1 vagy 2 golyót kéne tenni az aksiba nem annyira terhelve talán a vizet, bár ugye nem látszódhat ki a talajból.
Tudom óriási gondjaim vannak,de gondoltam csak rákérdezek.
-
orion1025
őstag
válasz
Nagymelák #14627 üzenetére
Igen, azt jelentené.Nagyobb lyukú szúnyoghálóval le tudod fedni a táptalaj réteget.Esetleg nagyobb és laposabb kavicsokkal tudsz védekezni a felkavarása ellen, ha a növényeket körbe rakod ezekkel, majd betemeted vékonyan aljzattal.Persze ez magával hordozza azt is, hogy a növények nem tudnak terjeszkedni.Sügeresbe nem túl célszerű mint az lett említve, de ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor a hálót próbáld meg.
-
mdk01
addikt
válasz
Jamby18 #14622 üzenetére
Piros műanyag kuka.
Helyére mehet az amit bal hátra raktál.
Ha a szűrő jobbra nyomja a vizet akkor rakd át a szűrő jobb oldalára a fűtőt hogy rögtön azt a a vizet nyomja körbe amit felmelegít és a mostani fűtő helyére mehetne ez a növény ami jobb oldalt van. A tenellus-t meg vedd szét úgy hogy 4-5 levél legyen egy tő és egymástól 2cm-re nyomkodd le egy csipesszel a talajba a nagy köved elé az aksi közepére.
...és értelem szerűen vedd ki abból az üveggyapot szerű vacakból a növényeket és úgy ültesd el. -
Silentfrog
Topikgazda
Visszamentem oda ahonnan vettem a Sajica sügéreket megnézni az állományt.
Egyértelműen darakorosak.
Kértem Parakilt,de azt nem ajánlották,adtak helyette Sera Baktopur Direct tablettát.
A neve gyanús volt hisz a darakor nem bakteriális fertőzés ,de mivel nem értek nagyon a betegséghez ezért elhoztam.
Vigyem vissza és vegyek inkább parakilt? Ér valamit a Sera Baktopur Direct darakor ellen? -
orion1025
őstag
válasz
Nagymelák #14617 üzenetére
JBL Aqua Basis Plus-t rakhatsz alulra, nem drága, de mégis a jobb táptalajok közé sorolható.
ALjzatból nem vennék 1m-nél nagyobb szemcseszóratút takarítós célokra.A kisebb szemcséjűt aljzatleszívóval igaz át tudod forgatni, de sok mulmot visszaforgatsz alulra, ami szintén nem előny.A kicsit nagyobb szemcseméret azért jobb, mert nagyobb a súlya, így elég jól el lehet távolítani róla a nem kívánt dolgokat, és kevésbé is tudod felkavarni.
Táptalajt ha raksz, azt érdemes lerdukálni azokra a helyekre, ahova növényt tervezel ültetni.Ez már csak azért is lényeges, mert a többi helyen nyugodtan turkálhatsz az aljzatban, nem kell attól félned, hogy felkavarod a táptalajt, ami egy algabummot is hozhat magával.
Aljzatból szerintem nyugodtan vehetsz kvarchomokot, az említett szemcseszórat közül.Elég sok színváltozatút kapni belőle, nekem konkrétan a kicsit homokszínűs tetszik belőle.Árban sem vészes egy nagy akváriumhoz, csak kell találnod egy jó helyet ahonnét jó áron hozzá tudsz jutni.
-
Kantorpe
tag
válasz
Silentfrog #14616 üzenetére
Teljesen jol csinaltad. Elkulonit, soz es var turelmesen. Folosleges addig barmit, amig rendesen mozgolodnak esznek uszkalnak.
-
Nagymelák
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek,van egy 200 literes sügéres akváriumom aljzatot szeretnék cserélni és egyenlőre tanácstalan vagyok a dologban. A kérdés lényege olyan aljzatot keresek amiből a szennyeződéseket könnyen el lehet távolítani, első elképzelésem az lenne hogy minél világosabb legyen,igaz ennek az a hátránya hogy a piszok nagyon virit rajta,a második gondolatom pedig valami sötét majdnem fekete lenne. Ti mit javasoltok? Ki mit használ akár konkrét márkák is jöhetnek. Élő növények is vannak ezeknek érdemes táptalajt a dísz fedőréteg alá rakni? Ha igen mi legyen az?
Köszönöm a válaszokat.
-
Silentfrog
Topikgazda
Sziasztok!
Hozzám került egy pár növendék Sajica sügér, 3 centisek lehetnek.
Bekerültek a növendék medencébe,de mivel riadtak voltak,teljesen kivilágosodtak,nem láttam rajuk semmi rendelleneset.
Most, hogy a harmadik napja itt vannak visszatért a sötét alapszínük mindkettőjükön 8-10 apró fehér pöttyöt fedeztem fel.
Szuper,darakorra tippeltem de nem vagyok benne biztos,mert esznek, nem vakaróznak és teljesen normálisan viselkednek.
Karantén akváriumba kerültek,de nem vagyok benne biztos,hogy darakorosak.
Mi a teendőm ilyenkor?
Ilyen betegség még nem volt nálam,de utánaolvastam és semmi tünetet nem vettem észre ami a betegséggel velejár.
Gyógyszerezzem őket?
Most egy enyhe sós vízben vannak. /10 literenként 1 mokkáskanál adagban/.
Tanácstalan vagyok.... -
orion1025
őstag
válasz
Jamby18 #14613 üzenetére
Tenellus féle, de mégse.Számomra kicsit ismeretlennek tűnik, de lehet még emers, mert kertészettől ment nekik is.
albert8:
Világítás, általános talaj (ADA), világítás, GA micro tápozás.Vizet nem cserélek, csak utántöltök ha kezd apadni.Van még egy wabim és egy Kusamonom, így ezt a nagyot fel akarom számolni teljesen.
-
HTCX715
tag
válasz
Jamby18 #14613 üzenetére
Sziasztok!
Venni szeretnék még aljzatot és a virágboltban megláttam ilyen vörös apró zúzott követ 25kg 1600ft. Mivel túl olcsónak tűnt elhoztam egy kicsit megnézni nem-e mészkő. Ecetet raktam ráés nem pezseg szerintetek beletehetem az akváriumba?
Más: olcsó min. 6500k-s 70w-os fémhalogén izzót tudtok linkelni?
ui. Bocs Jamby18 nem neked szántam -
Jamby18
senior tag
válasz
Silentfrog #14611 üzenetére
Rendben, köszi
azt monda félévente kell adagolni, jó sok idő mire felszívódik.
-
Jamby18
senior tag
Gyorsan elugrottam kereskedésbe. Vettem, Kőőrleményt gyöngykavicsból. Tápsónak 7+13 golyót. Meg egy kis előtéri fűszerű növényt.
-
orion1025
őstag
válasz
Jamby18 #14606 üzenetére
Sűrűbb vízcserével ki tudod védeni azt a hártyáshabos réteget.
Más:
Az egyik wabi tálam robbantom (19cm átmérő), így vihető jelképes összegért egyben ami benne van. (Posta mehet)Hydrocotyle sp. japan (nagyobb adag)
Staurogyne repens (1tő)
Lindernia rotundifolia (pár tő)
Parvula mini (pár tő) -
Silentfrog
Topikgazda
-
Jamby18
senior tag
válasz
orion1025 #14604 üzenetére
Mindent értek akkor
bár gyökerezett, de nagyon sok ilyen kis gumó szerű gyökér volt rajta, ami mint írtad akkor a talaj miatt lehetett.
jegenye77 Ezzel a fátyolozással azért foglalkozok ennyit, mert ilyen még sose alakult ki nálam
ezért vagyok úgy vele, hogy nem merek élőlényt beletenni, hogy elpusztuljanak.
Szerencsére nem ilyen durva, mint ezt a képet amit google-n találtam, de mindig attól tartok, ha nem szívom le csővel akkor gáz lesz.
-
orion1025
őstag
válasz
Jamby18 #14603 üzenetére
Nem véletlenül a növény szenvedése, fakó, törékeny, átlátszó levelek.Táp és fény hiánya szokott ilyet előidézni, pláne igényesebb fajoknál.
Talajnál mindenképp előnyös normálisabbat venni, de én nem tartom követelménynek.Mindenképp apróbb, 1mm körüli, illetve alatti szemcseszóratú talajt nézz.Ha nem akarsz alá táptalajt, akkor kis igényű növényeknél elég az aljzatba lenyomható tápgolyó is, amit közvetlenül a növény gyökeréhez tudsz rakni.Ezt a két dolgot (aljzat+tápgolyó) 2500Ft-ból bőven ki tudod hozni.A jelenlegi kavicsod helyből dobd ki, alkalmatlan akvarizálásra, esetleg díszítő célokra felel meg.Túl sima felületű, így a hasznos baktériumok sem tudnak megkapaszkodni rajta nagyobb számban, illetve a növény gyökere sem tud benne rendesen fejlődni, ilyenkor is szokott sínylődni, illetve korcsosodva nőni.
Ha ködös a víz teteje, akkor azzal nem érdemes foglalkozni, relatíve természetes dolog, pláne újonnan indított akváriumoknál.Ha már viszont fehéres hártya nő rajta, akkor az valószínűleg a sok bomló anyag miatt van.Mindkettő eltüntethető felszínmozgatással, igaz a fátyolos réteg okával érdemes foglalkozni.
-
Jamby18
senior tag
Mióta kivettem a fát és láva követ tettem az akváriumba azóta minden nap cseréltem vizet és úgy vettem észre hogy a víz tisztább volt reggelente is. Viszont a fátyol szerű "alga, vagy valami más anyag" (ezt már korábban felvettettük itt) megjelent reggel a víz tetején. Most már hogy egyedül az aljzat a régi meg az amazonasi kardfű, kezdek gyanakodni, hogy e kettő körül lehet még valami gond, fertőzés ami miatt nem szép a víz, bár az illatával nincs gond.
És ez a növény is jó rég óta benne van, és inkább csak vegetál. Sajnos, nem sajnos ez is túlélte a nem foglalkozásomat a bő 1 év alatt.
Kikaptam most az aljzatot, át akarom forrázni, viszont pont nézegettem a sera talajokat és ott olvastam, hogy
"A növényes akváriumban a hagyományos aprószemű kavicsokat vagy homokot csak (!) díszítésre használjuk - az akvárium olyan területein, ahová növényeket nem ültetünk.
Nos nekem csak! ez volt a talaj.Illetve arra gondolok, lehet olyan, hogy a növény beteg és csak bomló szerves anyag, még ha szép zöld és egészségesnek is tűnik?
Dobjam ki a talajt és vegyek kereskedésben kapható? Pl.: ADA Aqua Soil Amazonia - általános növénytalaj
Ezt a márkát most csak példának szántam.
Mert még mindig nem tudom beindítani az akváriumot, így halak még mindig kizárva. -
orion1025
őstag
válasz
Jamby18 #14601 üzenetére
Az egyszerű irány a low tech.Ami azt jelenti, hogy alacsony wattszámú világítás, minimál igényű növények (tápozást sem igazán igényelnek), nulla táptalaj.Egy élő növénynek csak haszna van, ellentétben egy művel, én is kidobnám, sőt, meg sem vettem volna.Igazából én keresztre feszíteném azt, aki ilyeneket árul....Egy élő növénnyel sem kell foglalkozni, néha meg kell nyesni, vagy tövet osztani, az pedig nem nagy feladat jobb esetben is 2-3 hetente.Nézz körül kertészeteknél (interaquaflora, godi, pruitt, victoriaregia).
Új hozzászólás Aktív témák
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Külpolitika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hisense LCD és LED TV-k
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Formula-1
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest