Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#15251) Capricornus válasza akos3 (#15250) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Hello!
Amit én vettem, azt 2 nap áztatás és kétszeri kifőzés után tettem be az akváriumba. Talán egy picit sötétebb lett a víz, de egyáltalán nem vészes. Képeimet lásd fent. Mondjuk főzéskor tényleg olyan volt a víz, mintha 10 kiló kávét raktam volna bele :-D
Nekem lent maradt rögzítés nélkül is.

Per aspera ad astra!

(#15252) akos3 válasza Capricornus (#15251) üzenetére


akos3
addikt

jah értem. És tudsz valami különbséget a mangrove és a vasfa között? melyiket érdemes venni?

Látom fény problémád van. Simán vannak olyan növények amik kibírják. Nekem se annyira világos az aki, de az Acorus gramineus var. pusilus és a Microsorium nagyon jól érzi magát, sőt még a Cryptocoryne is "elvegetál". De valóban az Anubias is kifejezetten gyenge fény kedvelő.

(#15253) Capricornus válasza akos3 (#15252) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Sajnos ebben a döntésben már nem tudok segíteni. Nagyon újrakezdő vagyok. :-)
Vasfát azért vettem, mert elvileg kicsit savasítja a vizet, ami meg jó ezeknek a halaknak, amiket vettem. Persze ez nem jött össze, mert olyan mocskos kemény a csapvíz, hogy a savasításra a vasfával egyelőre nincs esély. Bár most sikerült szereznem esővizet, remélem ezzel egy kicsit tudom majd lágyítani a vizet és utána eltolni picit savas irányba a pH-t.

Köszi a növénytippeket!

Per aspera ad astra!

(#15254) akos3 válasza Capricornus (#15253) üzenetére


akos3
addikt

én csak amolyan koca akvarisztikás vagyok, de már vagy 10-12 éve. Soha nem csináltam ebből problémát, mindig csapvízzel töltöttem fel és jól bírták a a "megszokott, bejáratott" halak, amelyek minden 2. akváriumban tuti vannak.

Igazából nagyobb akit szeretnék, de majd csak pár év múlva lehetséges, ha lesz önálló lakásom..

(#15255) bringasisti válasza akos3 (#15250) üzenetére


bringasisti
őstag

Mért kéne kifőzni?

BENEFON DELTA--------N8

(#15256) akos3 válasza bringasisti (#15255) üzenetére


akos3
addikt

Rosszul írtam. nem kifőzni (szal nem 100 fokon forralni), mert az valóban roncsolja a fa szöveteit, ami a tartósságát csökkenti. Meleg vízben való áztatásra gondoltam, a színező anyag és egyéb dolgok távozása érdekében. Baktérium nem hinném, hogy nagyon lenne ezeken már a boltba jutás után...

más: Egy ilyen komplett akvárium szett mennyire jó? úgy értem a világítés, a szűrő, fűtő mennyire felel meg az akvárium méreteinek? Egyik felem azt mondja, hogy nyilván szakértelemmel válogatták össze az alkatrészeket, de a mai világban lehet h csak "összedobáltak" egy szettet..Mi a tapasztalat? ha majd nagyobbra váltok vehetek ilyeneket?
http://akvariumszett.eakvarium.hu/

(#15257) Silentfrog válasza akos3 (#15256) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

A 45 ezer forintos 200 literes akváriumhoz adnak egy 3700 forintos belső szűrőt ami semmire sem elég csak elmegy a kedved az egésztől 3 hét alatt.
Amit linkeltél még azt sem lehet tudni ,hogy milyen világítás van a tetőben mivel nem írja.
Szerintem jobban jársz, ha veszel egy akváriumot akár tetővel és veszel bele azt ami kell.
Külső szűrő,vízmelegítő,aljzat stb.

A szűrés és a világítás a legfontosabb egy akváriumba meg az, hogy ne rakj bele műanyag dolgokat! /kis búvár, repülőgéproncs,citromsárga műnövény, világoskék aljzat :P :P ;] /

(#15258) Capricornus válasza akos3 (#15256) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Eddigi kevéske saját tapasztalatomból én is csak azt tudom mondani, hogy jobb, ha te magad rakod össze a cuccot. (úgy, mint egy PC-t)
Sajnos a tetővilágításnál bíztam az eladóban, de ugye most kiderült, hogy nem a legjobb vétel volt. (egyébként a tetőm pont egy ilyen Diversa szettből van, mint amit linkeltél)
Szerencsére szűrőt és fűtőt már külön vettem, azok faszák is.

@Silentfrog
De most miért mondod ezt? Az elsüllyedt kalózhajó tök menő! :-D

Per aspera ad astra!

(#15259) akos3


akos3
addikt

Köszi a válaszokat, pedig ezek egész jó árnak tűntek ...
Majd erre visszatérünk, ha valóban esedékes lesz, úgy tűnik a kkor a legkényelmesebb út annyira nem járható..

szerk:

Amúgy van vmi "aranyszabály", hogy hány Literes akváriumra milyen erős fűtés, szűrő, világítás szükséges?

[ Szerkesztve ]

(#15260) Capricornus válasza akos3 (#15259) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Majd az igazán tapasztaltak elmondják a frankót, én csak arra emlékszem, hogy a világításnál olvastam egy watt/gallon szabályról. Erről nagy viták folynak, ha jól láttam. Én egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a névleges teljesítményt nem elég nézni, mert sokat számít a spektrális energiaeloszlás és a fényerő is.
Ezen kívül a szűrésről is olvastam, hogy a liter/óra szám jó ha elég nagy ahhoz, hogy az akvárium vizét egy óra alatt többször is átszűrje. Talán 3-4-szer egy óra alatt, de ebben sem vagyok most biztos.

Fűtés: ezt te is ki tudod számolni a Newton-féle hűlési törvényből, felhasználva a víz fajhőjét, illetve a szoba és a víz hőmérsékletének különbségét. :-D

Viccet félretéve, azt hiszem itt az 1 liter 1 watt az ökölszabály.

Per aspera ad astra!

(#15261) akos3 válasza Capricornus (#15260) üzenetére


akos3
addikt

igen a világítás a legkényesebb, már az enyémmel is megszenvedtem egy sort vele tavaly, (pedig nem nagy az aksi), mire találtam egy megfelelő erősségűt..
Szóval leegyszerűsítve a szűrő az jó ha 1 óra alatt 3x legalább átszűri az egészet, a fűtés meg 1L--1W

Am a mostani 30L-es aksimat is szettben kaptam és egy 25Wos fűtés járt hozzá valamint egy Q=260L/h szűrő (ami akkor 70l körüli aksihoz is elég?!...amúgy is ugy néztem, hogy egy 75 vagy 85Les már bőven kielégítene.. vagy ha már lecserélem menjek 90L fölé??!)

[ Szerkesztve ]

(#15262) Capricornus válasza akos3 (#15261) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Ne vedd készpénznek egyelőre, amit én mondok. :-)
Majd ha egy tapasztaltabb akvarista is megerősíti, akkor.

A fűtés:
A víz fajhője elég nagy, sok hőt el tud raktározni. (lásd óceáni éghajlat)
Az, hogy mekkora a szobád és az akvárium vize közötti különbség, az is számít. Pl. egy kisebb teljesítményű fűtő is szinten tud tartani egy nagy akváriumot, ha a hőmérséklet különbség csak 1-2 fok. De pl. ha télen a te szobás is olyan, mint az enyém, hogy dupla zokni+melegítő+meleg tea 10 percenként, akkor egy ilyen fűtés már lehet kevés lesz ha 10-15 fok különbséget kell leküzdeni.

Ezen kívül egy nagyobb teljesítményű fűtő hamarabb felfűti az akváriumot és kevesebbet jár, mint egy kisebb teljesítményű. Így egyrészt a lehetséges hőingadozás is kisebb lesz, ami ha jól tudom, nem jó a halaknak, meg az is lehet, hogy a fűtő is tovább bírja, ha nem napi 24 órát megy hanem mondjuk 4-5-öt.

Per aspera ad astra!

(#15263) bringasisti válasza turbulencia8 (#15248) üzenetére


bringasisti
őstag

"Túl sok időt nem fogok mások istápolásával tölteni, inkább a disszertációmmal kéne haladnom (nem akváriumos téma)."
Azért köszönjük hogy időt szakítasz ránk!

[ Szerkesztve ]

BENEFON DELTA--------N8

(#15264) bringasisti válasza akos3 (#15256) üzenetére


bringasisti
őstag

A vasfa kiáztatása fontos különösen ha nem lágy vízű halat tart valaki. Ha lesúlyozod egy nap után magától is lent marad. Az akvárium szettek költséghatékony megoldások. Szerintem minden évben van karácsony elv hosszadalmas de hatékony

BENEFON DELTA--------N8

(#15265) akos3 válasza bringasisti (#15264) üzenetére


akos3
addikt

Az akvárium szettek költséghatékony megoldások.

és milyen véleménnyel vagy róluk? Ezt vegyem negatívnak? :)

Szerintem minden évben van karácsony elv hosszadalmas de hatékony

A második felét nem értem...az elsőt is úgy értelmezem, hogy akkor leakciózzák őket?!

(#15266) Silentfrog válasza akos3 (#15261) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Valóban az egy watt/litert szokták írni a fűtésre ha az ember panelba lakik ahol télen nyáron 25 fok van oda kisebb is elég de árban szinte nincs semmi különbség egy 50 vagy egy 300 wattos között sőt az Atmanoknál ha jól emlékszek egy árú mind.
Ha hidegebb van a lakásban télen akkor mindenképp érdemes a megfelelőt venni,úgyis csak annyit melegít ami szükséges.

A világításnál is a watt vagy a lumen litert szoktak megadni.
A komoly,fényigényes növénnyel teli akváriumba 1 watt/liter szokott lenni ez a szám. Ez mély víz csak úszni tudóknak! :)
Minimum szám a 0.2-0.3watt/liter illetve ledes világításnál 20 lumen / liter
Tehát egy 100 literes akváriumba 30 watt minimum kell,ami elég például az Anubiasoknak, gömbmohának.

Nekem növény nélküli medencém van és a 300 literre az össz. fény az 7000 lumen. Viszont ez csak pár óráig világít a 12 órás megvilágítási időből.

Itt jön képbe a szűrés.
Két dolog a fontos a szűrőknél.
A vízforgatás és a tartály méret amibe szűrőanyagot tesszük.
2-3 szoros valós vízfogatás szükséges ha külső szűrőnk van. Ha ennél gyengébb akkor megáll a mulm / kosz / az alzaton és rontja a vízminőséget és nem is szép látvány.

A V@terán elég sokszor adnak el elég jó használt szűrőket. 3 vagy 4 alkalommal láttam Eheim 2213 külső szűrőt 3500 forintért elkelni. 90 literhez már kell egy ilyen.
A belső szűrőknek elég jó a vízforgatásuk de olyan kicsi bennük a hely, hogy biológiai szűrést nem nagyon tud végezni.hisz a szivacs is apró benne.
Tehát sokszor becsapós,hisz a víz tisztának látszik,hisz a koszt összeszedi a szűrő de a komoly biológiai szűrés hiányába a víz tele van a halakra káros anyagokkal.
Ha belső szűrőt vesz az ember akkor én ilyet vennék. Nagy szivacs amire meg tudnak telepedni a hasznos bacik, és jó nagy a vízforgatása.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#15267) bringasisti válasza akos3 (#15265) üzenetére


bringasisti
őstag

Mivel egy szett megvásárlása esetén mindenből adnak egy kicsit ezért mindenből a bóvlit adják hogy az ára még eladható legyen. Egyszer csattogásra megyek be a szobába, és látom hogy a barátnőm 3 éves gyereke autójával püföli a 130 literes! Én minden medencémet egy üvegmérettel vastagabbra csináltam! Fokozatossan az anyagi lehetőségek szerint kell felépíteni a rendszert időálló megoldásokkal

BENEFON DELTA--------N8

(#15268) Capricornus válasza bringasisti (#15267) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Na ezért nem lesz soha gyerek a lakásomban.

Per aspera ad astra!

(#15269) bringasisti válasza Capricornus (#15268) üzenetére


bringasisti
őstag

Azért kell a gyerek, ki fog felidegesíteni nélküle ?

BENEFON DELTA--------N8

(#15270) Capricornus válasza bringasisti (#15269) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Az emberek.

[ Szerkesztve ]

Per aspera ad astra!

(#15271) farkas26 válasza turbulencia8 (#15248) üzenetére


farkas26
tag

Tudsz képet küldeni az akidról?

"A jövő sem a régi"

(#15272) havri1 válasza Capricornus (#15268) üzenetére


havri1
félisten

Inkább kitöröltem..

Szerk.:
Látom azért még sikerült elcsípned :DDD

[ Szerkesztve ]

havri

(#15273) Capricornus válasza havri1 (#15272) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire szerencse vagy nem. :-)

Per aspera ad astra!

(#15274) turbulencia8 válasza farkas26 (#15271) üzenetére


turbulencia8
őstag

Holnap megpróbálok értelmes fényképeket készíteni az akváriumról. Addig is három jó tanács akvapóniához:
A könnyű, azaz akvárium tetejére helyezhető műanyag virágládák túlnyomó része polipropilén, amihez a hagyományos sziloplaszt ragasztó nem tapad (ez a tömítések tervezésekor nagyon fontos szempont).
Továbbá a lefolyócső végéhez szűkítő elemet (konfúzort) érdemes berakni, ellenkező esetben az örvényes-gravitációs lefolyás nagyon lassú és szürcsöghet (a Coriolis-erő miatt). De persze lehet csúszdát is barkácsolni.
Ha egyszerű denitrifikációs céllal építesz akvapóniát, akkor érdemes igénytelen szobanövényt választani, ami kevésbé érzékeny mikroelemekre. Erre szerintem kiváló a szobai futóka, aminél nem kell pl. a káliumszinttel bűvészkedni termés idején.

(#15275) akos3 válasza Silentfrog (#15266) üzenetére


akos3
addikt

Szia!
Köszi a részletes választ!
Közben találtam a fűtésre az akvarisztikás könyvben egy táblázatot Nedl mérnök alapján.Ez alapján nem is kell olyan gigamega:)
A lámpa úgy is kényes dolog, majd ha aktuálisabb lesz jobban utánajárok, de köszi az ökölszabályokat :) Mondjuk ugye watt már annyira nem mérvadó, mióta mindenféle modern izzók vannak, a lumen az ami megszabhatja jobban szerintem a dolgokat.
Ezt a belső szűrőt meg érdekesnek találtam amit linkeltél:) E mellé már nem is kell "normál" belső akkor? A biológia szűrő miben másabb pontosan? nagyobb a felülete?

(#15276) Silentfrog válasza akos3 (#15275) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Végül is amit linkeltem az is egy belső szűrő, egy hatalmas szivacs van ráhúzva a vízforgatóra ,a jó vízforgatás ,mellett valamivel ritkábban kell takarítani és a nagyobb szivacsban számszerűen több hasznos baktérium tud megtelepedni, hisz nagyobb nekik a hely.

[ Szerkesztve ]

(#15277) akos3 válasza Silentfrog (#15276) üzenetére


akos3
addikt

Nekem most egy ilyen van : [link]

ha egy ilyen belső szűrőnek levenném a műanyag alsó házát (és rátennék egy nagyobb szivacsot) akkor lényegében ugyan azt kapnám?

(#15278) Silentfrog válasza akos3 (#15277) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Hasonló ahogy elképzeled csak ennek van egy kis kiálló csücske amire ráhúzod a szivacsot.

Így néz ki szivacs nélkül.:

[ Szerkesztve ]

(#15279) akos3 válasza Silentfrog (#15278) üzenetére


akos3
addikt

igen igen az Aquel belső szűrőknek is van egy "lapos pálca" amire rá kell húzni a szivacsot.. :K

(#15280) Silentfrog válasza akos3 (#15279) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Nekem is van belső szűrőm egy csigasügéres 20 literes medencébe kb olyan mint a AQUAEL-ed, de szerintem borzasztó kevés a szűrés amit biztosít.
Meg is szüntetem ma a csiga sügeres medencét mennek bele a nagy halak közé!
Elegem volt, hogy mindig koszos a medence.

(#15281) akos3 válasza Silentfrog (#15280) üzenetére


akos3
addikt

Nekem csak egy 30 L körüli van, igazából azt jól megszűri. legalábbis szemre...aztán, hogy mi van a vízben ami nem látható arról nem tudok :D De problémát nem észlelek nagyon..Mondjuk most épp megjelent néhány ecsetalga, remélem nem terjed jobban..már levágtam a nagy részét a növényeknek amin volt..

(#15282) Silentfrog válasza akos3 (#15281) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Nagyon békés pár centis algaevő hal 30 literre 2-3 szépen elvan. Az ecsetalgát is nagyon szereti! [link]

(#15283) akos3 válasza Silentfrog (#15282) üzenetére


akos3
addikt

ja nekem az algaevő csak az ancit jelenti :D
Ezt még nem ismerem, de nem sok helyen láttam az tuti..Kérdés melyik boltban tudnám beszerezni. Mondjuk van egy ára.. :U

(#15284) Silentfrog válasza akos3 (#15283) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Ezek a halacskák magát az algát eszik meg de az okot nem szüntetik meg.
/Nem tudom merre vagy, de Hódmezővásárhelyen tudok boltot ahol van 600 forint körüli áron/

Szerk.: Látom fővárosi vagy....

[ Szerkesztve ]

(#15285) akos3 válasza Silentfrog (#15284) üzenetére


akos3
addikt

igen pesti:) már jó pár boltot ismerek, de nagyon nem jött velem szembe ilyen hal, de most már tudom legalább mi segíthet..
Amugy az anci sztem semmit nem is csinál :D

(#15286) Silentfrog válasza akos3 (#15285) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Nálam csirkehúst eszik! Pedig kap "zöldet" is ;] :P

[link]

(#15287) turbulencia8


turbulencia8
őstag

Barátnőm unszolására mégiscsak írok egy mini blogot az akvapóniás denitrifikációról.

Előzmény
Az alábbi képen a közvetlen előzménynek tekinthető, lakótársam által az erkélyre telepített hidrokultúra:

Innen indult az egész, a ládák tele vannak műtrágyás vízzel (halak nélkül), ahol még tavasszal a hidrokultúra minden gyengesége előjött. Előfordult levéltetű probléma, főleg a paradicsomnál. Mivel itt még nincsenek halak, híg nikotinoldattal lettek kezelve, majd vízcsere. Végül levendula lett melléültetve, ami távol tartja a tetveket, a maradékot a katicabogarak eltüntették. Természetesen akvapóniás rendszernél nikotin és más vegyszer nem használható, egyedül a katicabogár vethető be levéltetű ellen. Jelentkezett mikroelemhiány is (valószínűleg mangán), de mára be lett állítva a megfelelő műtrágya, sőt a termés idején szükséges nagyobb káliummennyiséget is megkapják a növények. A szivattyúk fél óránként kapcsolnak be és ki, a tartályba csúszdán folyik vissza a víz csobogás nélkül. A tápanyag és víz utánpótlása két hetente történik. A növények gyökerei nem rohadnak, mivel mindig friss, átfolyó vizet kapnak, ráadásul levegőzni is tudnak. A növények természetesen nem földbe, hanem hidrokultúrás (Blusana márkájú) égetett agyaggolyókba lettek átültetve (OBI-ban kb. 2200 Ft/10 liter).
Érdekességként bemutatom, ahogy a lakótársam beüzemelt egy számomra idétlen, túlzsúfolt akváriumot kísérleti céllal (kb. 50 hal/ 60 liter), hagyományos külső szűrő nélkül. A mechanikus tisztítás és a nitrifikáció a virágládában történik (szűrőpaplan, égetett agyaggolyó), és persze a fenti növények (menta, paprika, görög bazsalikom, levendula stb.) hatékonyan felveszik a keletkező nitrátot és foszfátot is. A mindössze 2 W-os 300l/h-s szivattyú 60 percig megy, és fél órát áll. A vízlefolyás csúszdás rendszerű, csobogás nincs. Levegőztetés sokáig nem volt, mert alapból az agyaggolyók közt bőven szellőzik az átfolyó vizet, de mivel még új a rendszer, és a nitrifikáló baktériumkolónia még nem telepedett meg teljesen, az ammónia egy hónap után elérte kritikus 1 mg/liter szintet, ezért a halaknál "légszomj" jelentkezett. Azonnali 30%-os vízcsere történt (lágyított vízzel persze) és átraktuk a már bejáratott, baktériumokkal teli lávaköveket és egyéb kerámiatöltetet az általam nemrég leselejtezett belső szűrőből. A használt kerámiatöltet pár nap nap alatt gyakorlatilag annulálta az ammóniaszintet, azóta sem mérhető nitrit sem, szóval a nitrifikáció beindult, a halak legalább fizikailag jól vannak. Ami iszonyat jó: a nitrát minimális, gyakorlatilag csapvíz szinten: 10 mg/liter, a folyamatos mérések JBL Easytest és Prodac Ammónia szettekkel történtek.

A boros pohár kerámiatöltettel egy vicc, azt hamarosan kiveszi, a rendszer külön levegőztetés nélkül is működne, ennek ellenére a kiemelt halsűrűség miatt minimális buborékoltatás megmaradt. A fűszernövények elég sok természetes, és nagyon sok mesterséges fényt is kapnak, szépen nőnek, a medencében algásodás egyáltalán nincs.
Előzményekhez kapcsolódik a korábbi, immár áttelepített (nem akvapóniás) medencém:

A saját akvapóniám
Én nem szeretem túlzsúfolni a medencét, és fűszernövényeket sem kívántam termeszteni. A korábbi belső szűrőmet nem szerettem, óriás valiznéria nélkül amúgy sem volt tökéletes a denitrifikáció, a bevált külső szűrőt meghagytam (4 rekeszes Eheim Ecco). A telepített szobai futóka igénytelen, ráadásul hidrokultúrában is könnyen termeszthető, az akváriumi anubias-hoz is illik, sőt akár mesterséges fénynél is elvan. A másfél-két héttel ezelőtti medencecserét megelőzően egy ideje már barna algásodás jelentkezett, az áttelepítés előtt mért nitrátszint a kritikusnak tekinthető 50 mg/l volt. Aztán vettem egy kicsit nagyobb, 126-os medencét (80x35x45), amibe a régi vizet egy az egybe, durván felkavarodva átraktam. (Korábban említettem, hogy nálam több éve nem volt vízcsere, utálok pancsolni). Íme a jelenlegi állapot:

A nitrátkoncentráció persze az új, kissé nagyobb medencében azonnal felhígult, kb. 35-40 mg/ liter-re, ami még mindig magas érték, viszont később nagyon gyorsan lecsökkent. Kb. másfél hét alatt gyakorlatilag elérte a csapvíznél mért 10 mg/l körüli koncentrációt. A víz amúgy (ismét) műgyantával lágyított, az összkeménység (GH) 6° körüli.

Állatok: 9 vörös neon, 6 indiai üvegharcsa, 3 guppi, 3 kuli-kuli, 6 Amano és 6 Blue Jelly garnéla. Növények: Anubias barteri var. barteri, Anubias barteri var. nana, Anubias barteri var. ’angustifolia’ és az új bordó Alternanthera reineckii Mini, a korábban a nagy anubias-ra ránőtt jávai mohát pedig elajándékoztam.
Az új medencében még van némi barna alga, de az a kevéske is napról-napra csökken. Bal oldalt alul van a külső szűrő házilag barkácsolt szívókosara, amely védi a kis garnélákat, továbbá egy segédszivattyú. Utóbbi azért kell, mert anubias gyökerei eléggé belassíthatják a vízáramlást, és a lappangó részekről a piszok nem jut el a külső szűrőbe. Bal oldalt felül van a hidropóniás virágládát ellátó 4,5 W-os 350l/h-ás szivattyú, mely felszínleszívásra van állítva, hogy bármiféle probléma esetén még véletlenül se ürítse ki a medencét. Szintén bal oldalt felül van a külső szűrő bejövő ága, és a hidropónia leeresztő csöve, amin van egy fekete szűkítőidom, hogy a csőben teljes keresztmetszetű, halk lefolyás alakuljon ki.

Az akvapóniás virágláda
Ez a denitrifikációs technika NFT-termesztéshez hasonlít legjobban. A cél továbbra is az, hogy soha ne kelljen vizet cserélnem, és a rendszer ne algásodjon. Mérések alapján a kb. 12 tő futóka maximálisan hozza is az elvártakat. Lakótáramhoz hasonlóan én is két 60 cm-es műanyag virágládát raktam egymásba (kb. 450 Ft/db), a belső aljára repedéseket, kisebb lyukakat vágtam, hogy a hidrokultúrás agyaggolyó véletlenül se tudja eldugítani a lefolyócsövet, szűrőpaplant nem raktam bele. Említettem, hogy a sziloplaszt nem ragad polipropilénhez, ezért a tömítést sajátosan kellett megoldani. Az OBI-s virágláda alsó távtartói csonka kúpos kialakításúak, és azokat sikerült úgy levágni, hogy a 12/16-os akváriumi cső alulról szépen beleszoruljon, és külön tömítés nélkül is stabilan beékelődjön. A magasságát érdemes úgy beállítani, hogy 1 cm-nyi víz maradjon a virágládában tartaléknak. A túlfolyó átlóg a belső virágládába is, az egy vékonyabb 9/12-es cső, és felér egészen a láda magasságának a feléig.

Az alábbi képen a már emlegetett - szivattyúval kapható - szűkítőelem (konfúzor) a lefolyócső végén. A túlfolyó végére nem raktam konfúzort, mert hallani akarom, ha probléma lenne. Mivel a lefolyócső csupán 12/16 mm-es külső szűrőhöz való hajlékony cső, a végén a konfúzor kiemelten fontos. Ha a gravitációs lefolyás örvényes maradna (nem teljes keresztmetszetű áramlás), a lefolyó térfogatárama annyira lecsökkenne, hogy a rendszer még túlfolyóval együtt sem lenne képes leüríteni a virágláda vízmennyiségét.

Az akvárium fedelét hátul két helyen kellet kivágnom a két cső részére:

A szobai futóka friss vizes táplálása esőztetővel történik csobogás nélkül, továbbá a túlfolyót védeni kellett az eldugulástól (egy régi szivacsszűrő alkatrészt raktam rá):

És így lett teljes az új hidropóniás virágláda, ami egyelőre folyamatos üzemben megy, és kb. a láda alsó harmadánál van a vízszint (bekapcsolt állapotban persze).

Ennyi, ez a rendszer úgy tűnik, hogy jobb bármilyen anaerob denitrifikációs tisztítónál. Mivel a szobai futóka igénytelen, ezért csak Neptun-os tápoldatot kapott, az anubias-ok meg továbbra is a bevált JBL Kugeln agyaggolyót kapták. Amúgy virágláda határozottan könnyű, a benne lévő égetett agyaggolyó gyakorlatilag lebeg a vízfelszínen, így a tető sem horpad be. Levegőztetés nincs, ahogy CO2 pótlásra sincs szükség, a 4 rekeszes külső szűrőt elég kb. 4 havonta takarítanom. Ezt az egyszerűbb akvapóniás módszert nyugodtan ajánlom mindenkinek!

A szerkesztési és egyéb hibákért elnézést kérek!

[ Szerkesztve ]

(#15288) Silentfrog válasza turbulencia8 (#15287) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Remek írás! :R :C

Egy kérdés.: Nem lett volna egyszerűbb ha a szárazföldi futónövényt gyökerét egy esztétikus perforált hengeres csőbe raktad volna és azt kerülne az akvárium vizébe? A növény meg fusson amerre akar. Úgy tudom, hogy ez a fajta növény amit használtál a tövénél nem bokrosodik, csak az indákon,így az akvárium lett volna a "virágcserép" .
Vagy ez amit én gondolok ugyanennek az elvnek a másik megvalósítása?

(#15289) turbulencia8 válasza Silentfrog (#15288) üzenetére


turbulencia8
őstag

Köszi (bár sajnos elég sok hiba maradt benne)! Amit írsz, az egy másik, szintén jól bevált módszer. Azt a technikát elsősorban salátáknál alkalmazzák, és ott erős buborékoltatás szükséges, hogy ne rohadjon be a gyökérzet. Utóbbi hangossága miatt én inkább maradtam az NFT-szerű megoldásnál.

(#15290) Silentfrog válasza turbulencia8 (#15289) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Esetleg, ha a gyökérzet a külső szűrő szívó ágához kerül akkor gondolom nem rohadna a gyökér, hisz ott van vízmozgás.
Egy ismerősöm megoldotta egyszerűen belógatta a vízbe a növény gyökerét! :)

(#15291) sepsi0 válasza turbulencia8 (#15287) üzenetére


sepsi0
őstag

Na ez már valami! Köszönöm! :R
Hogy legyen egy kis haszna, milyen fűszernövények termeszthetők így? Olyanokra gondolok amik elvannak az akvárium által biztosított tápanyaggal. Írtad, hogy igénytelen növény kell.
Egy 300l-es akváriumnál akkor 3db virágláda kellene nekem, hogy elérjem ezt az eredményt? Én úgy tervezem, hogy a külső szűrőt csapolnám meg a kifolyó ágnál és abból biztosítanám a ládák vízellátását. Látsz ebben valami kivetni valót a tapasztalataid alapján?
Agyaggolyó van nekem az akváriumban 50l 4500ft, igaz nem mind teljes golyó formájú sok félbe van tőrve, de nekem ez van 1 éve aljzatnak és bevált, PH semleges. Virágláda is van csak a méret lenne érdekes 300l-nél.

Esetleg valami "tervrajzot" tudnál linkelni?

[ Szerkesztve ]

(#15292) turbulencia8 válasza Silentfrog (#15290) üzenetére


turbulencia8
őstag

Az is tök jó lehet! Én viszonylag sok szobanövényt akartam berakni, hogy biztos legyen a denitrifikáció. Lehet, hogy ez a 12 tő futóka kissé túlzás is, mert nagyon gyorsan lecsökkent a nitrátszint, viszont legalább az algamennyiségem is határozottan fogy, és a víz is kristálytiszta lett.

(#15293) turbulencia8 válasza sepsi0 (#15291) üzenetére


turbulencia8
őstag

Egy átlag külső szűrő térfogatárama ilyenhez szerintem nagyon nagy. Persze működne a rendszer, de csak akkor ha csúszdát barkácsolsz, mert a cső nem fogja normálisan elvezetni a hirdopóniás láda vizét (több cső esetén pedig könnyen kialakul szürcsögés, én sokat szórakoztam a kádban a lefolyással). A nagyobb lefolyóhoz esetleg barkácsolhatsz valami PVC szerelvényt, de az fontos szempont, hogy polipropilén ládához nem ragad a sziloplaszt. Tervrajz az nagyon beépítés (és térfogatáram) függő lenne, szerintem mindenkinél tapasztalati úton, barkácsolás közben alakul ki a jó megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#15294) sepsi0 válasza turbulencia8 (#15293) üzenetére


sepsi0
őstag

Én úgy gondoltam hogy az esőztető végéről leveszem a záró kupakot és fabrikálok rá egy csövet ami ellátná a virágládát vízzel. Ezzel valamelyest csökkenne az esőztető vízforgatása, de legalább nem kéne másik szivattyú. Mennyi víz folyik át kb a rendszereden egy óra alatt, csak hogy tudjam az arányokat.
Akkor ezek szerint sikerrel termeszthetek fűszernövényeket is (pl. menta) nem kell semmilyen más táp, persze nem is lehet.

(#15295) turbulencia8 válasza sepsi0 (#15291) üzenetére


turbulencia8
őstag

És bocs, elfelejtettem írni, hogy egy-két kivétellel szinte minden fűszernövény termeszthető akvapóniában, főleg a szakaszos elárasztás módszerével, de azoknál termés idején külön szórakozni kell a káliumszinttel és a mikroelemekkel is. Szobai futókánál ez nem gond, én csupán az egyszerűség és megbízhatóság miatt nem vágtam bele a bazsalikomtermesztésbe. A menta is igénytelen, azt nyugodtan pakold bele.

Kieg: nálam 350 l/h a térfogatáram, lakótársamnál meg 300 l/h. Egy ilyen teljesítményű szivattyú kb. 2200 Ft.

[ Szerkesztve ]

(#15296) turbulencia8 válasza turbulencia8 (#15295) üzenetére


turbulencia8
őstag

Megnéztem ismét a kisebb, konyhában lévő fűszernövényes akvapóniát: a menta nagyon nő, és ahogy nézem a hagyományos és a görög bazsalikom is, a paprika is épp termést növeszt, pedig többségük tápanyaghiányosan, kissé elsárgulva lett betelepítve még korábbról. Szóval gyorsan rendbe jöttek, pedig csak Aquatic Nature által gyártott Plant Pro N7-et és talán némi Neptun tápoldatot kaptak. Annyit érdemes tudni a kiegészítő világítással kapcsolatban, hogy gyorsabb, nyúlánk növekedéshez hideg fehér, a bőséges terméshez meg inkább vöröses kiegészítő fény szükséges (ezek a konyhában csak nemrég lettek beállítva). És ha a zöldségtermesztés a cél, akkor nagyon sok hal telepíthető az akváriumba (ld. konyhakertes akvapónia). De a külső szűrő kapcsán ne feledd, hogy az szakaszos elárasztású!

[ Szerkesztve ]

(#15297) farkas26 válasza turbulencia8 (#15287) üzenetére


farkas26
tag

:R Így már sokkal világosabb számomra az egész. :))

"A jövő sem a régi"

(#15298) sepsi0 válasza turbulencia8 (#15296) üzenetére


sepsi0
őstag

Köszönöm a plusz infót :R
A fény megoldott, mert az akváriummal szemben (2m) van két ablak és egy teraszajtó a ház dél, délkeleti oldalán. Eddig ezek reluxával voltak árnyékolva (nem teljes sötétség), ha a növények bekerülnének tudok neki így természetes fényt adni. Én Easy Life ProFito-t használok, aljzatban JBL agyaggolyók.
Nagyon tetszik amit csináltatok, pont most leszek otthon 20 napot (szabi) nekiállok barkácsolni, csak még azt nem tudom mekkora legyen a növényes tartály (cserép), csak azért mert nekem ugye majdnem 3* akkora (300l) az akvárium. Ez nekem 10 naponta 100l ozmó víz, na meg van fent egy 200l-es akvárium teli guppikkal, most akarok belőle garnélásat csinálni (Red Cherry).

Tényleg ha valakinek kell odaadom az összes Guppimat ingyen, 10db-al kezdtem 9 hónapja és kb már 100db-ot elajándékoztam, most ismét van kb 100db. Menniük kell, mert nem bírok a szaporulattal, már nem élmény ha kis halakat látok :( , pedig nekem tetszenek....

(#15299) havri1 válasza sepsi0 (#15298) üzenetére


havri1
félisten

Nálam is iszonyatosan szaporodnak.
Mondjuk nálam a gyerekek amit elkapnak, kiszedik neveldébe.
Ha bent maradnak, általában megeszik.

havri

(#15300) Silentfrog


Silentfrog
Topikgazda

Szétbombáztam a csigasügéres medencét.
Maláj tornyos csigák ingyen elvihetők! / / A picikből van vagy 300 darab! Ezek szerint a csigákkal etettem a drága Sera tápokat! :DDD /

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.