Hirdetés

Ovis Fejtörő !?

Mindenféle komment és extra magyarázat nélkül, ez lenne a feladat:


Részlet egy felkészítő füzetből. Vélhetően automata fordítóval készült

Raspberry Pi Zero W külső antenna újrahasznosított alkatrészekből

Forrás: Raspberry Pi Zero W external antenna mod

Egy projekthez kellett egy RPi Zero W, de sajnos a WiFi vétel nem volt valami acélos. És akkor futottam bele a fenti cikkbe.
Gyorsan feltúrtam az e-hulladékos kupacomat. Ezer éves routerből lett antenna, szintén leadásra váró ősrégi laptop wifi kártyájából bontottam csati-t.


Ilyen lett

És mivel az antennának még nincs kész a tartója és pont volt kéznél egy papír doboz ami a tesztelési célnak tökéletesen megfelelt

WSDD, avagy hálózati felderítés

A Windows 10 1511-es verziójával az SMBv1 és így a NetBIOS eszközfelderítés támogatása alapértelmezés szerint le lett tiltva. Az aktuális kiadástól függően a Windows 1709-es verziójától ("Fall Creators Update") kezdődő későbbi verziók már nem teszik lehetővé az SMBv1 kliens telepítését. Ez azt eredményezi, hogy a Samba-t futtató host-ok nem jelennek meg az Intéző "Hálózat" nézeteiben. Bár nincs csatlakozási probléma, és a Samba továbbra is rendben fut, de a Windows nem listázza automatikusan a Samba host-okat.

Feltehetjük a kérdést, hogy mi a helyzet magával a Sambával, nem kellene ezt a funkciót a tartalmaznia?
Igen, talán igen. A Samba fájlmegosztó szolgáltatásként való használata azonban akkor is lehetséges, ha a Sambát futtató állomás nem szerepel a Hálózati szomszédságban. Akkor is csatlakozhat a hoszt nevével (feltéve, hogy a névfeloldás működik) vagy IP-címével. Tehát lehetnek hálózati meghajtók és használhat megosztott mappákat is. Ráadásul a Samba bug trackerben 2015 óta lappang egy javítás. Így előfordulhat, hogy ez a funkció valamikor a jövőben beépül a Samba-ba.

Egy különös nap

December 6.-a van. Ez nálunk nem egy szokványos nap, hanem tripla ünnep. (Születésnap, névnap és hát Mikulás) Szóval nem egy átlagos unalmas reggelünk volt. Az, hogy havazik a gyerekeknek külön öröm volt. Ellenben én nem annyira szeretek ilyen útviszonyok mellett autózni, de hát valahogy el kell jutni a munkahelyre. (mielőtt valakiben felvetődne a tömegközlekedés ötlete jelzem, hogy kivitelezhetetlen. kb 4 óra volna bejutni a munkahelyre)
Gyors hólapátolás a ház és a garázs előtt, majd indulás.
Nagyjából 10km-t mentem amikor feltűnt, hogy egy autó áll az út szélén 4-es villogóval, míg egy másik jármű lent az árokban (kb 3m szintkülönbség) mellette egy férfi rángatja a vezető oldali autót. Gyorsan lehúzódtam és kikiabáltam, hogy kell-e segítség. Mivel igent mondott ezért gyorsan félreálltam és kiugrottam, hogy segítsek.
Az ajtót nem tudtuk kinyitni, a motor járt és a központi zár nem engedte a kintről való bejutást. De a sofőr ülésben lévő ember feje nem egészen természetesen hátra volt hajtva, de nem reagált semmire. Közben az előttem odaérkező felesége hívta a mentőket.
Próbáltuk betörni az ablakot, de közel sem olyan könnyű, mint a filmekben. Nem számoltam a perceket, de én két-három percig izomból ütöttem az ablakot kerékkulccsal mire végre bepókhálósodott és bejutottunk hozzá.
Pulzusa nem volt :( , és bekötve sem :((( Gyorsan kiszedtük és próbáltuk újra éleszteni, már amennyire képes egy nem gyakorlott ember. Körülbelül ez volt az a pont ahol már páran megálltak, hogy tudnak-e segíteni. Majd néztük, hogy honnan jön ez a tömérdek friss vér. Úgy néz ki, hogy az ablak betörésekor a bal kezemet sikerült össze vissza vágni csukló tájékon.
Félre vonultam és végre meghallottuk a távolból a szirénákat.
Meg kell, hogy mondjam nagyon jól kezelték a helyzetet, a csapat egyik fele a mentősökkel kooperált, megkapták és felvitték a testet és folytatták vagy igazából megkezdték a küzdelmet, hogy visszahozzák az életbe. Másik fele rendezte a forgalmat, dokumentáltak. Később engem is elláttak. Telefonáltam a munkahelyre, hogy ma nem megyek be. Ekkor még szerintem tartott az adrenalin sokk, szóval agyam ilyen maximum fókusz üzemmódban volt, csak hát úgy néztem ki, mint aki egy kaszabolós filmből lépett ki annyira összevéreztem ruhám.

Napi jócselekedet - vért adtam

Mivel egy jó ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy kellene csinálni egy teljes vérképet meg némi szűrővizsgálaton részt venni. Aztán úgy adódott, hogy a cégnél szerveztek véradást aztán el kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy jó volna tudni, hogy hogyan is reagálok a tűre meg az egész folyamatra.

Nos a tűvel és a folyamattal semmi gondom nem volt. A vérnyomásom kicsit lassan állt helyre. Fél óra elteltével is csak 90/60 volt.

Szóval aki hezitálna, annak azt tudom mondani, hogy no para. Ennél rosszabb dolgokat is el kell viselni az életben.

Gameboy Advance IPS mod - kész

Jó pár éve sikerült kifognom egy közepesen leharcolt állapotú GameBoy Advance-ot beszerezni. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a kijelzőt upgradelni kellene. Mert a mai szemnek bizony nagyon nem baráti a gyári kijelző.

Mivel van Nintendo DS-em meg a sok egyéb hátráltató tényező miatt ez szépen elfelejtődött. Persze időnként rá szoktam nézni az ebay-re, hogy van-e valami kedvező deal. Aztán egyszer csak egyik kávézás közben újra szóba került a téma és aliexpressen meg is találtam a nekem való packot. Volt benne minden ami kell a művelethez.

A művelet nálam bő egy óráig tartott, mert párszor megzavartak meg a forrasztó páka is el volt pakolva, de igazából gyakorlott ember 20-30 perc alatt megcsinálja a kijelző cseréjét.
Nem dokumentáltam le a folyamatot, mert egyrészt adja magát, másrészt meg elég sok fényképes leírást találni a neten.

zFRAG- töredezettség mentesítés kicsit másképp

Megértük ezt is, hogy ügyes emberek játékot csináltak a töredezettség mentesítésből.
A projekt oldala: https://github.com/
LostTrainDude/zfrag

Letölthető a losttraindude.itch.io/zfrag-ről.
Multiplatformos szórakozást kínál (Win, Linux és Mac-en is elindul). Mi kell még?

Nézzük, hogy mit is tud!
Autodefrag ENABLED üzemmódban szépen végignézhetjük, ahogy a program autómatikusan defragmentál.
Autodefrag DISABLED üzemmódban saját magunk rendezgethetjük sorba a blokkokakt. Ez amolyan passziánsz geek-eknek feeling.

Freepaintg módban pedig mi magunk pakolhatjuk a blokkokat kedvünkre.

CFW Xiaomi hőmérséklet és páratartalom mérőre

Ezen bejegyzésem apropóját a Hackaday-en megjelent blog bejegyzés inspirálta.

Aki nem ismerné még a Xiaomi ezen termékét annak röviden pár szóban leírom.
Egy kicsi LCD kijelzővel rendelkező hőmérséklet és páratartalom mérő eszközről van szó, ami BlueTooth-on keresztül kommunikál.

A kép bármennyire is azt sugallja, hogy jól mutat a nappaliban, de ez nem így van. Valójában nagyon pici eszközről van szó. Nappaliba én az e-inkes változatot javaslom, ha valaki ilyesmit szeretne.

Specifikációk:
Battery: 1db CR2032
Wireless Connection: Bluetooth 4.2 BLE
Hőmérséklet tartomány: 0C-tól +60C-ig
Páratartalom tartomány: 0% - 99%
Méret: (L x W x H): 4.30 x 4.30 x 1.25 cm
Súly: 0.0200 kg

Játék a terminálban

Néha a legegyszerűbb játékok a legjobbak. Amikor nem kell izom VGA, nagy monitor stb...
És akkor is el tud ütni pár órát élvezetesen a monitor előtt az ember.

Ninvaders
Projekt link: http://ninvaders.sourceforge.net/
Install: $ sudo apt install ninvaders
Játék indítása: $ ninvaders
Természetesen nem más, mint egy Space Invaders klón. Annyiban más, mint a hagyományos játékok, hogy az egész játék ASCII karakterekből lett formázva.

C64 és a lemez kezelés

Egy kis hiánypótló írás, jegyzet, feljegyzés... elsősorban magamnak. Nekem már csak a korszak végén lett egy 1541-II meghajtóm és az egyszerű játék betöltésén kívül máshoz nem is értettem. Másoláshoz már a középiskolás szomszédokat kellett megkérni. Mindig is furdalt a kíváncsiság, hogy hogyan is kellett annó a lemezzel dolgozni, úgyhogy szabadidőmben elkezdtem a C64-es könyveket bújni és most jutottam el a lemez kezeléshez. (Hardware egyelőre ott pihen a garázsban ismeretlen állapotban)

170kB adat tárolására képes

#1 Lemez formázása
OPEN 15,8,15

Az OPEN parancs azt jelenti, hogy meg akarunk nyitni, használatba akarunk venni valamilyen külső eszközt, a mi esetünkben a lemezegységet.
Ezekkel a külső eszközökkel a gép 16 (0-tól 15-ig) csatornán tud kapcsolatot tartani.
A 15-ös csatornán küldi a C64 a parancsokat a lemezmeghajtónak. Egy időben egyébként négy lemezegység kapcsolható a géphez. Ezek is számozva vannak, 8-tól 11-ig. Gyárilag a 8-as egységszámra vannak beállítva, amit csak akkor szokás átállítani, ha több lemezegységet használunk.
Ugyanaz a program persze sokféle eszközt használhat egyszerre. A programon belül ezeket is meg kell számoznunk, de az ehhez szükséges számot magunk választjuk meg 0 és 255 között tetszőlegesen. Az OPEN után ezt a számot kell elsőként megadnunk, utána a lemezegység számát, majd a csatornáét.