2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • WSDD, avagy hálózati felderítés

    A Windows 10 1511-es verziójával az SMBv1 és így a NetBIOS eszközfelderítés támogatása alapértelmezés szerint le lett tiltva. Az aktuális kiadástól függően a Windows 1709-es verziójától ("Fall Creators Update") kezdődő későbbi verziók már nem teszik lehetővé az SMBv1 kliens telepítését. Ez azt eredményezi, hogy a Samba-t futtató host-ok nem jelennek meg az Intéző "Hálózat" nézeteiben. Bár nincs csatlakozási probléma, és a Samba továbbra is rendben fut, de a Windows nem listázza automatikusan a Samba host-okat.

    Feltehetjük a kérdést, hogy mi a helyzet magával a Sambával, nem kellene ezt a funkciót a tartalmaznia?
    Igen, talán igen. A Samba fájlmegosztó szolgáltatásként való használata azonban akkor is lehetséges, ha a Sambát futtató állomás nem szerepel a Hálózati szomszédságban. Akkor is csatlakozhat a hoszt nevével (feltéve, hogy a névfeloldás működik) vagy IP-címével. Tehát lehetnek hálózati meghajtók és használhat megosztott mappákat is. Ráadásul a Samba bug trackerben 2015 óta lappang egy javítás. Így előfordulhat, hogy ez a funkció valamikor a jövőben beépül a Samba-ba.

    Ezt a hiányosságot pótolja Steffen Christgau által fejlesztett wsdd.py. wsdd - github

    Folytatás...

    sonar 3 hónapja 2

  • Egy különös nap

    December 6.-a van. Ez nálunk nem egy szokványos nap, hanem tripla ünnep. (Születésnap, névnap és hát Mikulás) Szóval nem egy átlagos unalmas reggelünk volt. Az, hogy havazik a gyerekeknek külön öröm volt. Ellenben én nem annyira szeretek ilyen útviszonyok mellett autózni, de hát valahogy el kell jutni a munkahelyre. (mielőtt valakiben felvetődne a tömegközlekedés ötlete jelzem, hogy kivitelezhetetlen. kb 4 óra volna bejutni a munkahelyre)
    Gyors hólapátolás a ház és a garázs előtt, majd indulás.
    Nagyjából 10km-t mentem amikor feltűnt, hogy egy autó áll az út szélén 4-es villogóval, míg egy másik jármű lent az árokban (kb 3m szintkülönbség) mellette egy férfi rángatja a vezető oldali autót. Gyorsan lehúzódtam és kikiabáltam, hogy kell-e segítség. Mivel igent mondott ezért gyorsan félreálltam és kiugrottam, hogy segítsek.
    Az ajtót nem tudtuk kinyitni, a motor járt és a központi zár nem engedte a kintről való bejutást. De a sofőr ülésben lévő ember feje nem egészen természetesen hátra volt hajtva, de nem reagált semmire. Közben az előttem odaérkező felesége hívta a mentőket.
    Próbáltuk betörni az ablakot, de közel sem olyan könnyű, mint a filmekben. Nem számoltam a perceket, de én két-három percig izomból ütöttem az ablakot kerékkulccsal mire végre bepókhálósodott és bejutottunk hozzá.

    Folytatás...

    sonar 3 hónapja 22

  • Napi jócselekedet - vért adtam

    Mivel egy jó ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy kellene csinálni egy teljes vérképet meg némi szűrővizsgálaton részt venni. Aztán úgy adódott, hogy a cégnél szerveztek véradást aztán el kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy jó volna tudni, hogy hogyan is reagálok a tűre meg az egész folyamatra.

    Nos a tűvel és a folyamattal semmi gondom nem volt. A vérnyomásom kicsit lassan állt helyre. Fél óra elteltével is csak 90/60 volt.

    Szóval aki hezitálna, annak azt tudom mondani, hogy no para. Ennél rosszabb dolgokat is el kell viselni az életben.

    sonar 1 éve 49

  • Gameboy Advance IPS mod - kész

    Jó pár éve sikerült kifognom egy közepesen leharcolt állapotú GameBoy Advance-ot beszerezni. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a kijelzőt upgradelni kellene. Mert a mai szemnek bizony nagyon nem baráti a gyári kijelző.

    Mivel van Nintendo DS-em meg a sok egyéb hátráltató tényező miatt ez szépen elfelejtődött. Persze időnként rá szoktam nézni az ebay-re, hogy van-e valami kedvező deal. Aztán egyszer csak egyik kávézás közben újra szóba került a téma és aliexpressen meg is találtam a nekem való packot. Volt benne minden ami kell a művelethez.

    A művelet nálam bő egy óráig tartott, mert párszor megzavartak meg a forrasztó páka is el volt pakolva, de igazából gyakorlott ember 20-30 perc alatt megcsinálja a kijelző cseréjét.
    Nem dokumentáltam le a folyamatot, mert egyrészt adja magát, másrészt meg elég sok fényképes leírást találni a neten.

    Egy kis YouTube-os segitség: [link]

    Annyi kiegészítés, hogy ha pre-cut shell-lel (előre kivágott házzal) vesszük akkor nem kell faragni és igazítani annyit, hanem az LCD egyből a helyére cuppantható.

    Folytatás...

    sonar 3 éve 4

  • zFRAG- töredezettség mentesítés kicsit másképp

    Megértük ezt is, hogy ügyes emberek játékot csináltak a töredezettség mentesítésből.
    A projekt oldala: https://github.com/
    LostTrainDude/zfrag

    Letölthető a losttraindude.itch.io/zfrag-ről.
    Multiplatformos szórakozást kínál (Win, Linux és Mac-en is elindul). Mi kell még?

    Nézzük, hogy mit is tud!
    Autodefrag ENABLED üzemmódban szépen végignézhetjük, ahogy a program autómatikusan defragmentál.
    Autodefrag DISABLED üzemmódban saját magunk rendezgethetjük sorba a blokkokakt. Ez amolyan passziánsz geek-eknek feeling.

    Freepaintg módban pedig mi magunk pakolhatjuk a blokkokat kedvünkre.

    És ezt csak úgy itt hagyom a végére: Live Defragging NYE 2019 | Nostalgia Nerd

    sonar 3 éve 13

  • CFW Xiaomi hőmérséklet és páratartalom mérőre

    Ezen bejegyzésem apropóját a Hackaday-en megjelent blog bejegyzés inspirálta.

    Aki nem ismerné még a Xiaomi ezen termékét annak röviden pár szóban leírom.
    Egy kicsi LCD kijelzővel rendelkező hőmérséklet és páratartalom mérő eszközről van szó, ami BlueTooth-on keresztül kommunikál.

    A kép bármennyire is azt sugallja, hogy jól mutat a nappaliban, de ez nem így van. Valójában nagyon pici eszközről van szó. Nappaliba én az e-inkes változatot javaslom, ha valaki ilyesmit szeretne.

    Specifikációk:
    Battery: 1db CR2032
    Wireless Connection: Bluetooth 4.2 BLE
    Hőmérséklet tartomány: 0C-tól +60C-ig
    Páratartalom tartomány: 0% - 99%
    Méret: (L x W x H): 4.30 x 4.30 x 1.25 cm
    Súly: 0.0200 kg

    Folytatás...

    sonar 3 éve 7

  • Játék a terminálban

    Néha a legegyszerűbb játékok a legjobbak. Amikor nem kell izom VGA, nagy monitor stb...
    És akkor is el tud ütni pár órát élvezetesen a monitor előtt az ember.

    Ninvaders
    Projekt link: http://ninvaders.sourceforge.net/
    Install: $ sudo apt install ninvaders
    Játék indítása: $ ninvaders
    Természetesen nem más, mint egy Space Invaders klón. Annyiban más, mint a hagyományos játékok, hogy az egész játék ASCII karakterekből lett formázva.

    nsnake
    Install: $ sudo apt install nsnake
    Játék indítása: $ nsnake
    A jó öreg Nokiás kígyó-ra hajazó játék. Nem lehet megunni.

    Folytatás...

    sonar 3 éve 6

  • C64 és a lemez kezelés

    Egy kis hiánypótló írás, jegyzet, feljegyzés... elsősorban magamnak. Nekem már csak a korszak végén lett egy 1541-II meghajtóm és az egyszerű játék betöltésén kívül máshoz nem is értettem. Másoláshoz már a középiskolás szomszédokat kellett megkérni. Mindig is furdalt a kíváncsiság, hogy hogyan is kellett annó a lemezzel dolgozni, úgyhogy szabadidőmben elkezdtem a C64-es könyveket bújni és most jutottam el a lemez kezeléshez. (Hardware egyelőre ott pihen a garázsban ismeretlen állapotban)

    170kB adat tárolására képes

    #1 Lemez formázása
    OPEN 15,8,15

    Az OPEN parancs azt jelenti, hogy meg akarunk nyitni, használatba akarunk venni valamilyen külső eszközt, a mi esetünkben a lemezegységet.
    Ezekkel a külső eszközökkel a gép 16 (0-tól 15-ig) csatornán tud kapcsolatot tartani.
    A 15-ös csatornán küldi a C64 a parancsokat a lemezmeghajtónak. Egy időben egyébként négy lemezegység kapcsolható a géphez. Ezek is számozva vannak, 8-tól 11-ig. Gyárilag a 8-as egységszámra vannak beállítva, amit csak akkor szokás átállítani, ha több lemezegységet használunk.

    Folytatás...

    sonar 3 éve 24

  • diffoscope

    diffoscope - egy file összehasonlító program ami több, mint 60 féle formátumot kezel.
    https://diffoscope.org/

    Az eredeti diff programot Douglas MyIlroy készítette 1974-ben. A Unix 5. kiadásban tűnt fel először, és azóta is megtalálható szinte minden Unix, Linux disztribúcióban. Az idők folyamán sok-sok alternatíva született, de szinte mindegyik plain-text file-okkal képes csak dolgozni.

    A diffoscope-ot a Debian-os Reproducible Builds project keretén belül készítették. Ők felelnek azért, hogy a Debian-os csomagok megfelelő struktúrában és az architektúrának megfelelően készüljenek el. Közel 60.000 csomagról és számos architektúráról beszélünk. Teher alatt nő a pálma, szokták mondani. Szóval okos emberek akik jól akarták végezni a dolgukat elkezdték kidolgozni a saját tool-jukat, hogy a monoton munkát gyorsabbá és könnyebbé tegyék.

    Folytatás...

    sonar 3 éve 0

  • VICE, Commodore emulátor beüzemelése Linuxon

    Mivel kezdtem ráunni a böngészős Lode runner-re és már régóta tervben volt, hogy végigjátszom gyerekkorom egyik kedvenc C64-es játékát a Flimbo's Quest-et ezért elkezdtem kutatni, hogy éppen milyen emulátorok elérhetőek. Sok választás nincsen, mindenhol a VICE-t ajánlják.
    Gyorsan rá is néztem, hogy milyen verzió érhető el a gyári repository-ban (Linux Mint 20), mert ha van rá mód akkor használjuk a csomagkezelőt a telepítésre. Nos úgy néz ki, hogy a csomag teljesen friss és ha jól nézem még magyar vonatkozása is van.

    $ sudo apt show vice
    Package: vice
    Version: 3.4.0.dfsg-1build1
    Priority: optional
    Section: multiverse/otherosfs
    Origin: Ubuntu
    Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
    Original-Maintainer: Laszlo Boszormenyi (GCS) <gcs@debian.org>
    Bugs: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+filebug
    Installed-Size: 34,6 MB

    Akkor telepítsük fel izibe.
    $ sudo apt install vice

    Folytatás...

    sonar 3 éve 3

  • Alfawise PE1004T Smart Plug - első lépésem az okos otthoni eszközök felé

    Szükségem volt egy távolról vezérelhető konnektorra amit akár át is lehet helyezni (értsd: nem fali konnektor)
    A távolság a lakástól 20 és 40m is lehet tehát a BT nem volt opció.
    Némi keresgélés után pont jött egy Gearbest-es hírlevél és még egy két dologgal egyetemben meg is rendeltem.
    A kiválasztásnál a fő szempont az volt, hogy design-os legyen illetve adott esetben a gyári FW-t le lehessen cserélni.

    Főbb gyári tulajdonságok:
    ● WiFi: csak 2.4 GHz
    ● Terhelhetőség: max 10A
    ● Maximum 8 időzített feladat
    ● Több eszköz kezelhető egy felültről pl.: "Tuya / Smart Life" APP segítségével
    ● Hangvezérlés Amazon Alexa vagy Google Home-on keresztül

    Folytatás...

    sonar 3 éve 1

  • Ugreen US221 2.5 SATA külső ház

    Az aliexpressen is fellelhető Ugreen webshopból rendeltem több más mellett egy 2.5"-os külső házat. A termék nem éppen a low-cost kategóriába tartozik, de úgy voltam vele, hogy megpróbáltam olyat választani ami sebesség terén a maximumot nyújtja

    A pack esztétikusan becsomagolva érkezett, minimális overpack (a karton doboz is be volt fóliázva) ahogy a gyári csomagolásoknál szokott lenni.
    A ház teljes egészében műanyag, a kidolgozottságra panasz nem lehet. Nem találtam sorját, karcot, a fedő jól zár. A meghajtó elmozdulását, rögzítését szolgáltató tappancsok gyárilag fel vannak cuppantva az arra kialakított helyekre. Emiat a belerakott meghajtót már a kezdetektől fogva stabilan tarja.

    TESZTKÖRNYEZET

    Folytatás...

    sonar 4 éve 11

  • Pi-hole, a reklám blokkoló (Bevezető)

    Mi is az a pi-hole? A Pi-hole® tulajdonképpen nem más, mint egy reklám blokkoló.
    Hasonlóan a böngészőkhöz fellelhető reklámblokkolókhoz a nem kívánatos tartalmak kiszűrésére készítették. Felmerülhet a kérdés egyesekben, hogy mi értelme van ha a böngészőkhöz lehet mindenféle extension-t feltenni. Nos igen, de mi a helyzet az okostelefonos app-okkal, az okos televízióval? Ezekre nem mindig van megoldás vagy körülményes a reklámok és a nem kívánt tartalmak blokkolása.
    Ott ahol gyermekek, idősek vagy az internet világában kevésbé járatos emberek vannak (akiket védeni kell) sosem lehet elég védelmet beiktatni.

    * A reklám önmagában nem rossz! És ahhoz, hogy a gazdaság és az ökoszisztéma működjön szükség van rá. Csak hát vannak oldalak, applikációk amik átesnek a ló túloldalára.

    A működésről csak annyit, hogy a DNS kérésekbe ékelődik be. A kapott nevet egy másik névfeloldó szerverhez irányítja. A külső DNS szerverekből többféle van és különféle tulajdonságokkal.
    Ezekre a későbbiekben még részletesen kitérek.
    Illetve arra is, hogy mi van ha Pi-Hole helyett szimplán csak beállítjuk valamelyik szűrést elvégző DNS-t.

    Folytatás...

    sonar 4 éve 73

  • Windows 10 vs régi NAS

    A közelmúltban egy nagyon érdekes problémával találtam magamat szembe.
    Adott egy frissen telepített Windows 10-es (19.09) kliens gép és egy régebbi NAS amin 3.6-os samba server fut.
    A samba konfigban már régebben be lett kapcsolva az SMB2 támogatás
    max protocol = SMB2

    Alapvetően ezután minden működött látszólag. Lehetett írni, olvasni, lejátszani róla mindent. De a scriptek amik a share-re és a share-ről dolgoztak először random majd konstansan elhasaltak. De fájlkezelőből továbbra is minden rendben volt. :(((
    Ezután googlizás stb. Minden javaslatot, tuti tippet kipróbáltam, de a Win10 csak nem akart összebarátkozni normálisan ezzel a megosztással. A nem friss telepítések, de ugyanúgy naprakész rendszerek viszont tökéletesen működnek.
    Hozzáteszem majdnem minden varázslást kipróbáltam, hogy SMB1-gyel csatlakozzon, de úgy néz ki, hogy minden registry meg powershell-es trükk hasztalan mert akkor is SMB2-vel kommunikált.
    Ekkor jött a tipp, hogy meg kéne próbálni NFS-sel, ami végül a megoldást is elhozta. Az alábbiakban némi segítség, hogy hogyan kell a beállításokat megcsinálni.

    Server oldali beállításokra teljes körűen nem térek ki. (legtöbb NAS esetében ez sem több, mint egy pipa)

    Folytatás...

    sonar 4 éve 4

  • RPi2 root mozgatása usb-re

    Elő kellett vennem a jó öreg RPi2-t. Sajnos a 2 Gigás SD kártya hamar szűknek bizonyult.
    Amúgy is kellett egy pendrive a projecthez (32G-s USB3-as Kingstone) ezért kézenfekvőnek bizonyult, hogy az SD kártya csak a boot-olást végzi majd minden másra ott a pendrive. Mivel ez egy elég régi kiadás ezért grafikus felület egyáltalán nincsen rajta. Minden műveletet parancssorban csináltam. (Talán a particionálás lett volna csak gyorsabb gparted segítségével)

    Ha még nincsen feltelepítve a gdisk akkor tegyük meg:
    sudo apt-get update && sudo apt-get install gdisk

    Én sok sudo helyett átváltottam root userre
    pi@rpi:~# sudo su -
    root@rpi:~#

    lsblk-val láthatjuk, hogy a 28.8G-s pendriveunk az az sda eszköz és egy darab partició van rajta az pedig az sda1.
    root@rpi:~# lsblk
    NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    sda 8:0 1 28,8G 0 disk
    └─sda1 8:1 1 28,8G 0 part

    mmcblk0 179:0 0 1,9G 0 disk
    ├─mmcblk0p1 179:1 0 256M 0 part /boot
    └─mmcblk0p2 179:2 0 1,6G 0 part /

    Most akkor töröljük a pendrive-ról a particiót és hozzunk létre kettő darab új particiót.
    Elsőnek egy 8 Gigásat ahová a root fájl rendszert mozgatjuk át, és majd egy 16G-t az adatoknak.

    Folytatás...

    sonar 4 éve 2

  • Google Sheet: Sparklines

    Sparklines nem más, mint egy egy cellában megjelenített egyszerűsített grafikon. Nyilván tudnunk kell, hogy mit akarunk megjeleníteni, de nagyon sokszor elég csak egy cellába belezsúfolni a táblázatot.

    Nem fogok mindenre kitérni. Akinek felkeltette az érdeklődését a téma az a bejegyzés alján megtalálja a hivatalos dokumentációt. Illetve a példák innen vannak: Saját példány készítése

    Alap szintaktika:
    =sparkline(data,[options])
    ● data - Hol találhatóak az adatok
    ● options - [ OPTIONAL ] - Egyéb beállítások, amikkel testreszabhatjuk a "grafikonunkat"

    Egyszerű vonalak
    =SPARKLINE(B8:B27,{"linewidth",3;"color","red"})

    Oszlopok
    =SPARKLINE(B8:B27,{"charttype","column";"axis",true;"axiscolor","red"})

    Folytatás...

    sonar 4 éve 0

  • ASUS WL-700gE HDD upgrade

    Az előző OpenWRT-s tanulókör után felmerült az igény, hogy a gyári 160GB 3.5" IDE winyó helyett jobb volna valami nagyobb tárhellyel rendelkező SATA-s laptop hdd.
    Nos a neten már csak morzsák találhatóak a hogyanról. Úgyhogy jött némi kísérletezgetés, agyalás.
    Alább próbálom részletesen leírni a folyamatot, ha esetleg valaki egyszer úgy gondolja, hogy előkotorja ezt a matuzsálemet és eletet lehelne bele.

    #0 - A gépen amin dolgozunk az ethernet interface-nek (hálókártyának) konfiguráljunk egy statikus IP címet.

    IP: 192.168.1.10 (bármilyen IP-t választhatunk a 192.168.1.2-192.168.1.254 között.)
    Netmask: 255.255.255.0
    GW: nem kell

    #1 - erősen ajánlott, hogy a drive legyen "szűz"
    Én ezt dd-vel oldottam meg.
    dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M count=300

    !Figyelem! A dd linux alatt nem kérdez vissza! Tehát mindig győződj meg róla, hogy jó eszközre ereszted rá a parancsot!

    Folytatás...

    sonar 4 éve 0

  • ASUS WL-700gE OpenWRT project, a küzdelmes tanulókör

    A TP-Link flash upgrade 4MB -> 8MB blog bejegyzésem után keresett meg hege8888 fórumtárs, hogy van neki kettő darab ASUS WL-700gE routere amire szeretne OpenWRT-t vagy bármilyen más Custom FW-t. Mivel a router erősen nem mai darab (ha jók az információim 2007-ben került a boltok polcaira) a neten már semmilyen custom fw nem lelhető fel. A dolog mozgatta a fantáziámat illetve, kíváncsi voltam, hogy mire is vagyok képes.

    ASUS WL-700gE

    #1 Első próbálkozások

    A routernek 2Megás flash-e van ami erős korlátozó tényező. Nem kevés utána olvasás után egy backfire-t (10.10) próbáltam buildelni. Itt jött be az első gubanc. 10.10-es openwrt-t ne akarjon az ember 16/18.04-en fordítani mert mindenféle hibával elszáll. A googli és a helyi openwrt topikban is felvilágosítottak, hogy a gcc verzió miatt nem megy és érdemesebb egy régebbi linux-ot fogni.

    Folytatás...

    sonar 4 éve 3

  • TP-Link flash upgrade 4MB -> 8MB

    Aki használ régi routert valamelyik alternativ FW-rel az tudja, hogy a 4 MegaByte nem sok. De kis trükközéssel elég sok mindent (is) ki lehet hozni ezekből az eszközökből. Akár saját VPN szervert is üzemeltethetünk. Persze csak módjával hiszen nem egy sokmagos magas órajelű routerről beszélünk.
    Nekem az elsődleges célom a kísérletezés, tapasztalat szerés az ismeretek bővítése volt.
    Szóval MBazsee barátom adott egy nyugdíjazott TP-Link 841-et.

    A kísérleti router. TP-Link 841

    Először csak Custom Buildeket gyártottam. Device fórumtárs blog bejegyzése remek kondulási alap volt a témában. De sajnos hamar eljutottam arra a pontra, hogy a 4 Mega flash bizony nem sok. Ezt át lehet hidalni az úgynevezett extrootolással.

    Folytatás...

    sonar 5 éve 4

  • lshell - limited shell

    Ubuntu Man, Github - lshell

    Szerettem volna egy pár user-t kicsit korlátok közé szorítani, egy olyan szerveren ahol nincs GUI és csak ssh-n lehet belépni. Az első gondolatom az volt, hogy (szép magyarsággal) chroot-tal jail-be zárom őket. Ez jó ötletnek tűnt amíg nem kezdtem el csinálni, nagyon nem kezes megoldás. Sokat kell dolgozni vele mire egy kényelmes megoldás jön össze (nincs túlkorlátozva a user) és nehezen karbantartható.
    Majd tovább böngészve rátaláltam az lsehll-re. Amivel nagyon jól lehet szabályozni, hogy ki mihez fér hozzá (az alap jogosultságok és acl-ek figyelembe vétele mellett!)

    install:
    yum install lshell
    apt-get install lshell

    Az alábbi configban a tesztgroup-ra és a tesztuser-re is láttok példát.
    A group tagjai csak a home könyvtárukba és a /fileok mappába léphetnek be míg a tesztuser a /filmek mapp
    ba is. Tehát nincs céltalan tallózgatás másfele. A config file egyébként elég beszédes, sok magyarázatot nem igényel.

    Folytatás...

    sonar 5 éve 2

  • Cool CLI

    Pár hasznos vagy hasznosnak tűnő program ami megkönnyítheti, színesebbé teheti a terminálban végzett munkát.

    cat -> bat
    Egy egész jó kis cat alternatíva. Bár ha az ember használ vi/vim-et akkor cat-ot nem nagyon. De azért hasznos tud lenni.

    Install
    Ubuntu/Mint/Debian
    Töltsd le a legutolsó releaset majd
    sudo dpkg -i bat_0.6.1_amd64.deb
    Arch Linux
    pacman -S bat

    diff -> diff-so-fancy
    Az eredeti diff elég fapados, mindig is hiányoltam belőle jó pár dolgot.
    Ebben az új, bővített diff-ben a legjobb dolog, hogy a git képes használni, ezáltal a git log, git diff parancsok kimenetei sokkal színesebbek, átláthatóbbak lesznek.

    Folytatás...

    sonar 5 éve 5

  • [Solved] Cannot insert 'vboxdrv' into the kernel

    A 4.1x kernel óta ha a SecureBoot be van kapcsolva akkor csak aláírt driverekkel hajlandó dolgozni a kernel. Ilyenkor két lehetőségünk van. Egyik, hogy kikapcsoljuk a SecureBoot-ot (nálam ez nem volt opció). Másik, hogy van lehetőség arra, hogy hitelesítsük a drivert.

    Egy jó hosszú lejáratú kulcs generálása
    openssl req -new -x509 -newkey rsa:2048 -keyout LKM.priv \
    -outform DER -out LKM.der -nodes -days 36500 \
    -subj "/CN=Vbox Signing Key/"

    A driver és a kulcs összeházasítása
    sudo /usr/src/linux-headers-$(uname -r)/scripts/sign-file sha256 LKM.priv LKM.der $(modinfo -n vboxdrv)

    MOK (Machine Owner Key) programmal tudjuk a fentebb generált kulcsot hozzáadni a SecureBoot adatbázisához. Meg kell adni egy jelszót, amit később még használnunk kell! Tehát ne felejtsük el.
    És figyelem Angol nyelvű lesz a billentyűzet kiosztás! Tehát 0-ö, z-y karaktereket jobban tesszük ha kihagyjuk. (kivéve ha amúgyis angol a billentyűzetünk kiosztása)

    sudo mokutil --import signing_key.x509
    input password:
    input password again:

    Ha ezzel megvagyunk akkor indítsuk újra a gépet. A bootolás során a következő kép fogad minket.

    Folytatás...

    sonar 6 éve 3

  • MPK avagy a Mentásított Pálinka Kísérlet

    Mint sok más jó dolog ez is véletlenül és hülyeséggel kezdődött.
    Adott volt egy kicsit régen megkezdett pálinka (eredetileg barack) ami nem nagyon fogyott (inkább Jack-kel barátkoztam) és hát elvesztette az illatát meg az íze is kezdett "technokolos" lenni (aki ivott már pocsék pálinkát az tudja miről írok). No nem durván, de az élvezeti értéke jelentősen lecsökkent.
    Ezzel egyidőben rákaptam a mentára. Élénkítő hatása odavert a kávénak. Sokkal kipihentebbnek és energikusnak éreztem magamat.

    Mindenbe raktam, turmixba, ásványvízbe... jégkockát gyártottam belőle. És hát jött a gondolat: Mi lenne ha feltuningolnám azt a maradék 2 decit? Rosszabb csak nem lesz.
    Szóval szedtem egy jó adag mentát, lemostam, felaprítottam majd beletuszkoltam az üvegbe a pálinka szintjéig. Majd naponta megráztam egy kicsit.

    20 nap állás után

    Folytatás...

    sonar 6 éve 9

  • Vigyázz Erősáram! 117 megtörtént baleset - ajánlott olvasmány 1984-ből

    Vigyázz erősáram! 117 megtörtént baleset

    Az Energiafelügyelet az elmúlt 15 év alatt több mint 1200 halálos villamos balesetet vizsgált ki és ebből mindössze három (!) olyan esetet talált, amelyben nem volt nyilvánvaló valamely szabály, előírás megsértése.

    Ezzel az előszóból kiragadott részlettel szinte minden lényegeset el is mondtam a könyvről. Roppant érdekes és tanulságos olvasmány. Helyenként szórakoztató (engem szórakoztat az a régi megfogalmazás és ábrázolás), míg egyes részei megrázóak. De az még inkább megrázóbb, hogy néha napján még mindig találkozok a könyvben említett barkács / fél / hanyag megoldásokkal. Legtöbbször lustaságból (és a kifogások száma kimeríthetetlen, hogy miért nem...) nem biztonságos a kreálmány.

    Utóbbi évek egyik legemlékezetesebb esete amikor a házi készítésű sokkoló kettő ember halálát okozta közvetlenül és plusz egy fő kapott szívrohamot a halál esetek láttán. Disznóvágás sok sok áldozattal... Avagy a hozzá nem értésnek itt is szomorú vége lett.

    Folytatás...

    sonar 6 éve 5

  • Putty témák

    Az eredeti téma sem rossz, de sajnos ha projectorra kell kivetítetni akkor sem az igazi, illetve egy idő után túl snassz. Arról nem is beszélve ha több session van megnyitva néha belekeveredik az ember, hogy hol is jár.

    Kis keresgélés után (googli első találat) meg is lett a megoldás: PUTTY Color Themes

    Használat rém egyszerű.
    Letöltjük a szimpatikus témához tartozó reg file-t (windows registry)
    Én a reg file-ban kicseréltem a Default%20Settings-et arra a session-re amit át akartam szinezni
    Eredeti:
    [HKEY_CURRENT_USER\Software\SimonTatham\PuTTY\Sessions\Default%20Settings]
    Módosított:
    [HKEY_CURRENT_USER\Software\SimonTatham\PuTTY\Sessions\myServer]

    Kedvenceim:
    15. Homebrew

    43. Terminal Basic

    sonar 6 éve 0

  • Python csomagok offline telepítse

    Hogy meglegyen és ne kelljen keresgélni.

    Szintaktika:
    pip install --download /path/to/some/dir package
    pip install --no-index --find-links file:/path/to/some/dir/ package

    Példa:
    pip install --download /tmp/offline_pip/ paramiko
    pip install --no-index --find-links file:/tmp/offline_pip/ paramiko

    sonar 7 éve 0

  • HexEd.it - online Hexeditor

    Napokban találkoztam ezzel a hasznos kis weboldallal.
    Hála neki már böngészőből is tudunk mindenféle binárist (file-t) bütykölni.

    https://hexed.it/

    A legnagyobb előnye, hogy lokálisan a saját böngészőnkben fut, javascript és HTML5 alapokon.

    sonar 7 éve 1

  • Josef Seibel vs tartósság

    Másodlagos alkalmi cipő volt azaz évi 4-5 alkalommal volt rajtam. (kb 6-7 éves)
    Legutóbbi viselet után realizáltam, hogy ennek ennyi.
    így még nem jártam

    sonar 7 éve 36

  • Super Retro Boy - Gameboy & GBA klón

    Minap böngészés közben bukkantam rá erre a csodálatos ketyerére:

    [link]

    Ami tulajdonképpen nem más, mint egy All-In-One Gameboy. Várhatóan majd minden kazettát megeszik. (de ahogy elnézem a retro-bit oldalát sok más hardware-t már sikererrel megépítettek)
    Nem is értem, hogy a Nintendo miért nem lovagolta meg még jobban ezt a vonalat, különösen annak fényében, hogy a közelmúltban nagy sikerrel kiadták a NES mini-t ([link])

    A várható ár: 80 USD
    Ami nem túl olcsó, de nem mondanám irreálisnak sem.
    Az biztos, amint lehet beszerzek egy példányt.

    sonar 7 éve 10

  • ASCII art, avagy mivel készítsünk Bannert

    Előzmény:
    Szerettem volna egy minimál txt dokumentumot kicsit feldobni, hogy élvezetesebb legyen az olvasása, illetve Bannert akartam még készíteni.
    Ehhez kerestem alkalmazásokat, hogy mivel tudok tisztán ASCII karakterekkel alkotni.
    A teljesség igénye nélkül az alábbi 2 programot illetve egy-két online elérhető weboldalt találtam hasznosnak.
    (a programok linux-osak)

    FIGlet - http://www.figlet.org/
    sudo apt-get install figlet

    online alternatíva: patorjk.com/

    Saját betűtípusokkal rendelkezik és gyakorlatilag ami szöveget megadunk neki paraméterben azt kreálja meg nekünk a kíválasztott betűtípusnak megfelelően
    Elérhető "betűtípusok" lekérdezése:
    Print a list of available FIGlet fonts :
    $ showfigfonts

    Leggyakrabban használt paraméterek:
    -c : center / középre igazított
    -l : left / balra
    -r : right / jobbra
    -x : default (attól függ, hogy milyen font lett kiválasztva)
    -R : reversed / fordított, egész pontosan jobbról balra ír

    -f fontfile : milyen betűtípus legyen
    pl.:$ figlet -f standard hello Logout

    Folytatás...

    sonar 7 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.