- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
És szerintetek mi az előnye a 40-es olajnak? Kevesebbet fog enni? Bár ha így fogy, ott szinte mindegy amíg meglesz a hiba forrása, bár a sűrűbb olajjal nagyobb a nyomás, blokkból kifelé még inkább megy az olaj.
-
diegho
nagyúr
Na az olajcsere elég aktuális lett. Ma mikor indultam haza volt páromtól, hallottam valami fura hangot a motortérből, mintha a leömlő alól jött volna. Hazafelé villant az alacsony olajszint jelző. Na ezzel az a gond, hogy múlt vasárnap öntöttem maxra és azóta 500km ment bele. Most sötétben nem néztem rá, majd holnap megnézem mit mutat a pálca. Remélem csak a teknőnél ömlik az olaj, már pár hónapja is láttam, hogy szivárog, de gondoltam megvárom az olajcserét vele. A MOL olaj jó tipp, megnézem, köszi!
-
nyemi
csendes tag
MOL Dynamic Prima 5W-40 Ezt ajánlom. Alacsony TBN szám meg minden ami az Opel-nek kell . Mentsd még ami menthető
.
-
MC Pite
veterán
Vagy Dexos2-es C2 vagy C3-as 5W30asok, mégiscsak jobban tisztít egy kicsit, vagy pl a keresővel amit BlacKSouL linkelt, onnan Dexos2-esből még Mannolból a 7701-et raknám inkább bele( van szexi fémkannás is), vagy 7715 ha mostohábbak a körülmények (sok bemelegedés nélküli kör, stb), vagy egyel drágább márkából ENEOS Premium Hyper 5W30.
Igazából nem is tudom pontosan milyen 5W40et töltöttél bele, mert kevés belevaló 5W40est hoznak a keresők... -
Fojtószelep, EGR és PCV tisztítás.
Benzinbe injektor tisztítót (leszedi a szelepekről a ráéget olajat)
Olajcsere előtt Xado Vitaflush adalékkal minimum 100km hajtás, hogy a dugattyúgyűrűk rendesen letudják húzni az olajat.
Olajcsere. -
diegho
nagyúr
Sziasztok.
Adott egy Meriva 1.6 Z16XE, a tipikus olajzabáló. 204k van benne, 131-el vettem 5 éve, mindig 10 ezrenként cseréltem benne, eddig Mannol 5W40 ment bele. 2-2,5 litert kér belőle 10k alatt, ami ennél a motornál még jónak is mondható. Mit rakjak bele? Maradjon a Mannol?
-
bul07
nagyúr
válasz
freaghill #5027 üzenetére
Elméletileg zárt csomagolásban felhasználható
Ásványi - gyártástól 2év
Fél szintetikus - gyártástól 3év
Szintetikus - gyártástól 5 év
(Túllépve olajban lévő adalékok veszítenek hatékonyságukból)Kibontva 1év
(Ez viszont számomra szintetikus olaj esetén furcsa mert van olyan cserperiódus hogy 30e Km vagy 2év, na most akkor a megmaradt olajat nem lehetne beletölteni, hát .......
Persze jól lezárva nem napon tárolva) -
kisza25
félisten
Köszönöm srácok, jó tudni, az elmúlt 14 évben csak garis autóm volt, nem kellett ilyennel foglalkoznom
Bárdinál kedvességgel jött ki kb ugyanannyira, mint kauffernél lett volna, csak kauffernél nem lett volna man légszűrő.
2006 óta nem szereltem saját autót, mert nem kellett
Most időm van -
tboldi
nagyúr
válasz
kisza25 #5032 üzenetére
A két nagynál úgy vannak belőve az árak, hogy a szerelők tudják megvenni a “normál” áron a 40-50%-os kedvezményükkel. Egyszerű magánszemélyként csak 10-15%-ot tudsz náluk lefaragni.
A kisebb boltok, mint a Kauffer vagy a Fékmester a magánvásárlóknak is olyan áron adják a cuccokat, mint a Bárdi/Unix a 40-50%-os mínusszal.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
kisza25 #5032 üzenetére
Ja, a nagykerek még maxi kedvezménnyel sem mindig olcsóbbak, mint egy olcsó webshop. Előnyük a gyors kiszállítás és lokális raktárak
Szerelő nem ér rá 1-2 napot várni, ha nem stimmel a kuplung, stb.
Nekünk is van 46% Unix kártya, de inkább csak apró vagy sürgős dolgok miatt, inkább rendelni szoktam.
-
kisza25
félisten
Mi a különbség ez és
Ez között, hogy előbbi 2x annyiba kerül -
MC Pite
veterán
Ez a tönkretétel elég fura. 10W40 az tönkrebassza a mai (30 évnél fiatalabb) motorokat, és általában a szerelők mindenbe is azt raknak. De az minden márkából. Most Elfet töltöttem előzőleg az autóba, ha jól sejtem akkor ugyanaz (már ugyanúgy is hívják az olajakat). Ha valamitől fosnék, az a Castrol olcsó helyen. Elsősorban Eneosozok, jó tapasztalatok vannak vele, de a normális szintet rakom mindenbe, egyik olajjal sem volt bajom, igaz, Castrol/Total/Elf/Eneoson kívül mást nem használtam.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #5024 üzenetére
Nincs. Nem tudni, hogy a motorolajban lévő adalékokra hogyan reagál a hozzáöntött cucc.
1: nem történik semmi
2: semlegesíti a motorolajban lévő egyes adalékokat
3: "összeveszik" a motorolajban lévő adalékokkal és kicsapódások keletkeznek -
BUZZLGHTYR
senior tag
Udv! Motorolaj adalekoknak van e valami ertelme? Nem oblitore gondolok!
-
grizlisandor
veterán
válasz
norrberth #5021 üzenetére
Nekem is az került bele, 100km se mentem még, hála a vírusmizériás szabadságnak és az otthonmunkának...
Mikor hoztam el a kocsit, mondta a szerelő, hogy ő egyszer töltött a saját autójába Total motorolajat, le is engedte 4000 km után, mert nem tetszett a kocsi hangja neki. Végül megállapodott a Motul-nál.
Évenkénti vagy 10k km csereintervallumra meg tök mind1, a nyomatékszegény Pirosba(Altea). -
norrberth
addikt
Total olajjal vigyázzatok.
Azt mondják már nem a régi.
Van 1 autószerelő ismerősöm, eddig 2 motort vágott haza. 2 éven belül.
Szent meggyőződése hogy az olajtól van.Hát nem tudom, nekem nincs tapasztalatom vele.
Valaki használja évek óta?
Nincs vele gond? -
BlacKSouL
addikt
válasz
MC Pite #5017 üzenetére
[link]
Márka / viszkozitás / gépgyártói jóváhagyás / viszkozitás szerint
Nagyjából pontos, de nem szabad készpénznek venni.
Pl. a Mobil 1 0W20 ami ILSAC GF-5 és GM Dexos 1 G2, az nincs benne a gyártóművi kereső ILSAC GF-5 között, pedig az, de a viszkozitás szerintiben sem, még a sima 0W20 közt sem, csak a Dexos 1G2-k között. -
kisza25
félisten
Ok, köszönöm
Ezzel jobban jövök ki, mert 2,8 liter egy töltet -
MC Pite
veterán
válasz
kisza25 #5013 üzenetére
Ahogy a többiek írták 502 vagy 504, de úgy tűnik 505 is jó hozzá, sőt, pl Eneos Premium Hyper [link] , vagy Quartz Ineo Long Life 0W-30.
Topiklakók: gyártói/egyéb paraméterek szerinti itthoni keresőt tudtok? Én általában 2-3 márkánál keresek, nekem elég, de akár ezek közül is hamarább kiválasztható lenne
-
kisza25
félisten
Sziasztok!
2010 Seat ibiza 1,4 16v 86 lovas bxw motorkódos autóba milyen olaj kell? -
XP NINJA
őstag
Sziasztok, váltót kell cseréljek, és a csere darab egy sokat állt bontott váltó. Hogyan érdemes kipucolni? Vegyek 2 adag olajat és pár km után cseréljem is le?
Esetleg valami ajánlott flush adalék hozzá?
-
MC Pite
veterán
[Ineo First] illetve [Ineo ECS] adatlapjai. Itt hígabb (főként hidegen) a 0W30, jelen esetben jobbnak mondanám (nem teljesen azonosak ezek az olajak). De ahogy Qru írja konkrét olaj függvénye, mert pl egy 0W30as A3/B4 jellemzően sűrűbb mint egy 5W30 A5/B5 (pl most ebben a sorrendben kapta az autóm az olajat, hozzám félig dínókból készült 5W40-el érkezett 5 évesen, cserélhettem is a vezérlésmódosító kereket
) .
Mivel a 207 1.4 VTi-je is BMW-vel közös motor, így ebbe vagy a korábban C2A5/B5 kombót, vagy B71.2312-őt(mint itt az Ineo First) raknék a PSA ET3, EP3 és EP6 motorokba.
Mind a változó szelepvezérlés, mind a himba/vezérműtengely, illetve a GDI(a feltöltöttek) EP6-osonknál ezen túl a kokszosodás(majd ehhez köthetően láncnyúlás) végett érdemesebb. A 'csak' PSA eredetű motorok kevésbé érzékenyek erre (TU és EB család szívó tagjai). -
Qru
MODERÁTOR
Igen, a hidegoldali vizskozitásban különböznek (0W vs 5W). Ettől függetlenül mivel tól-ig értékek vannak a szabványoknál hiába 30-as melegoldali mind a kettő, lehet picit vékonyabb a 0W30 mint az 5W30 melegen. Ehhez meg kell nézni az adott olajok adatlapját, ott fel vannak tüntetve pontosan ezek az adatok.
eTrade: Ezt már megválaszolták látom. Más a szabvány, az ACEA európai az API meg amerikai.
-
MC Pite
veterán
eTrade: Másak. A3/B4 a huszonsok éves motorokba (ill bizonyos turbós, vagy nagy teljesítményű motorba) való főként (bár már a családban is ,ár több húsz év környéki motorhoz is ajánlott az A5/B5). Röviden hígabb, akár tartósabb (általában jobb alapolajból van, A3/B4-ből a legtöbb olcsóbb), kokszosodásra kevésbé hajlamos.
Rengeteg 2000es évekbeli autóba mindkettő mehet, ezesetben jobb az A5/B5. Ha a mai olajkeresők/gyártó olajpartnere sem ajánlja, akkor nem ajánlott bele.
API/ILSAC független az ACEA minősítésektől, de arra jó hogy az SL-es jellemzően olcsóbb alapolajos mint az SN-es. -
MC Pite
veterán
A214: Ez a téli nyári olaj baromság (az egyfokozatúaknál volt különbség). Az olaj 15°on is nagyon sűrű, meg télen se nagyon van -5nél hidegebb. Nem is értem miért lenne rosszabb a 0W mint az 5W. Az 5W rosszabb mint a 0, nyáron kicsit, télen méginkább (nem szűk hanem öt, hanem bőhatszor sűrűbb 40°on mint kellene, azaz hideg motornál még egy kicsit nagyobb a különbség).
Doki16: Melegen szoktam leengedni, de esetedben szerintem jó hidegen is. átlag 30-35Nm-el találkoztam olajleeresztő csavaroknál.
Haynes +1.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Linux Mint
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megújult a PROHARDVER!
- Villanyszerelés
- Home server / házi szerver építése
- Egérpad topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest