Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
Én is erre gondoltam. Csak keresek valami gazdaságosabb alternativat az SSO mellé, régebbi 2010 előtti benzines Opelekhez és ez a Shell szimpatikus lenne.
Pontosan ezeket tudja
BMW LL-01; MB approval 229.5, 226.5; VW 502.00/505.00; Renault RN0700, RN0710
Gemini
A modern ACEA A3/B4 minősítés és a BMW LL-01, illetve a Mercedes MB 229.5 jóváhagyások műszakilag szigorúbbak, mint a régi Opel GM szabvány. Amelyik olaj tudja a BMW LL-01-et, az "izomból" teljesíti a régi Opel elvárásokat is.
-
d4d
aktív tag
-
d4d
aktív tag
Ja, akit érdekelne a Ravenol SSO 0W-30, március közepén adja le a következő rendelést az olajmarket. Kérték, hogy akkor írjak újra egy emlékeztetőt. Nekem 4x1 literre van szükségem, de szerintem nem csak ennyi fog jönni, ha már rendelnek (RSP-vel is így volt, az már március elején megérkezik). Mindegy, kb április elejére várható.
-
-
d4d
aktív tag
Jó napot, ma jött szembe
Adott egy bizonyos benzines autó amiben jelenleg 5w30as olaj van. Erre jött valaki aki visszakérdezett, illetve tanácsot is adott.
Benzinesnél 5W30? Az dízelhez való olaj. Inkább a 10W40.
Ezt dolgozzátok fel.. vajon honnan erednek ezek a dolgok.
Más. GM LL A 025. 2010 előtti benzines Opel szabvány.
Shell Helix Ultra 5W-30 A3/B4 ezen már nem szerepel a GM előírás, ugye ezer éve megszűnt. Viszont van MB 229.5, BMW LL-01. Jó az elgondolás, ha azt feltételezem, hogy ez kettő, merci és a bmw szabvány, talán nem is kicsit szigorúbb követelményeket támasztott annak idején az olaj számára, mint az Opel? Ebből kiindulva használható kell legyen 2010 előtti benzines opelben is.
-
bul07
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Én úgy látom hogy most engedték meg hogy magyarba is lehessen venni, mert az én szűrőmnél van 2023-as vélemény is Cseh embertől, tehát jó pár éve árulnak ilyen dolgokat csak nem magyarba
Szerintem be fogom vállalni nemsoká, egy olajszűrőt meg egy levegőszűrőt, hozzácsapok még egy mosószert(6l 4e Ft) és ellövöm a 9e Ft-os elnézést kupont, és fizetek egy két ezer forintot.
Én január Kauffer rendelés és Cseh helyet Német gyártást kaptam, [link] itt írtam képekkel
.............
Ha már Kauffer
Nem tudtok valamit a hűségprogramjukról?
Ugye év végén lelőtték a régit, de ezóta sincs semmi helyette, vagyis én még nem találkoztam vele -
polonic
félisten
Én bepróbálom most a bosch fullos kék pollenszűrőjét. Csak jobb lehet a mann fp-nél. Vagy ha nem, akkor ugyanolyan szar. Legalább olcsóbb volt.
-
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor
üzenetére
Gyujtogyertyat inkabb visszakuldtem. Szurot siman megvettem (igaz csak pollent).
-
Származási országra kíváncsi lennék. Másodjára rendelek Kovácstól Mann olajszűrőt és el vagyok képedve. Mindkettő bosnyák gyárból jött és tiszta gané a szűrő, olyan, mintha összetaperolta volna valaki maszatos kesztyűvel. Az is lehet, hogy visszaküldött szűrőket adtak el, vagy éppen ennyire trehányak az emberek a gyárban. Nem tudom eldönteni. Az egyik szűrőnél a (egyébként világos szürke színű) tömítőgyűrű olajfoltos körbe.
Többet Made in Bosnia-Herczegovina nem kell.
-
-
bul07
nagyúr
Közületek rendelt már valaki az Alzáról szűrőket?
Hogy milyen állapotban érkezett, nem e sérült, vagy ezerszer visszaküldött, sok szállítástól már bekopott a dobozban, vagy a csomagolás nem megfelelő volt, kb ilyennek érdekelnénekMert most hogy nézegetem hogy a csinált kuponokat mire lőjem majd el, felfedeztem hogy kocsi alkatrészeket is árulnak, na jó pár fajtát amibe beletartozik a szűrők is
Néztem az enyémeket egyedül az üzemanyagszűrőm(ami most nincs is készleten) van nagyon túlárazva Kauffer áraihoz képest, de amúgy egál vagy pár száz forint
MANN-FILTER, BOSCH, meg MEYLE szűrők amiket néztemEnyémhez
Olaj: [link] , [link]
Levegő: [link]
Üzemanyag: [link]Kuponnal kb ingyen lenne és még szállítási díj sincs
-
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Fordnál ismerik ezt az olajban futó témát, nincs jó híre, de elvileg ott megoldható a visszalakítás láncosra.
A volkswagennél nem elsősorban a szakadással van gond, inkább azzal hogy szép lassan szétmálik a szíj, brutál érzékeny a megfelelő olajra és a karbantartásra.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nemtom, én annak a pici szíjnak sem örülnék.

A VAG nem tudom, miért nyúl ilyen rossznál rosszabb megoldásokhoz, amikor ezer éve léteznek más jól bevált, problémamentes olajpumpa meghajtások. Amúgy sem a szívem csücske a cégcsoport, de ezzel nem segítenek.

Az általam hőn szeretett 1.4 T-Jeten közvetlenül a főtengely hajtja meg. Egyszerű, nagyszerű. [link]
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor
üzenetére
Igen, nem is kéne linkelgetni ilyeneket inkább.
-
attiss66
senior tag
AMSOIL European 5W-40 MS motorolaj [link] . Ismerős ez valakinek? Érdemes lenne egy ilyen olajban gondolkodni az ASX-ben, a mostani Motul 8100 X-cess 5W40 olaj helyett?
-
-
attiss66
senior tag
0W20 vagy 5W30? Miért HAZUDNAK a gyártók a motorolajról?! [link]
-
d4d
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Az a baj van még egy kis szíj, az olajszivattyút is az hajtja. Még ha meg is tudnád oldani valami csoda folytán a láncositást, ez a második szíj még mindig ott lenne és ugyanúgy motorhalál a vége ha elporlad.
Gemini
Ne költs láncos átalakítóra. A tapasztalatok szerint ezek az utángyártott szettek bizonytalan minőségűek, és nem oldják meg az olajpumpa-szíj kérdését.
A jobb stratégia: Maradj a szigorú, általad is felvázolt 100 000 km / 5 éves szíjcserénél és a Ravenol SFE olajnál. Ez a kombináció bizonyítottan biztonságosabb és tartósabb, mint egy kétes eredetű láncos átalakítás.
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Én csak elmélkedek. De ahogy olvasom hasonló odafigyelést igényel a hűtéssel kapcsolatban is. Viszont elméletben, ha mondhatjuk igy megbízhatóvá lehet őket tenni csak rohadtul oda kell figyelni, nem egy-két, hanem 8-10 dologra.. olyan szintű tudatos szervizelést igényelne amit egy átlag tulaj hírből sem ismer, meg valszeg nem is kíváncsi rá, főleg a pénztárcája.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Hogy aztán még több helyen tudjon szivárogni az olaj.

-
-
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Az ok, hogy elmondta milyen szar maga a konstrukció meg, hogy a hozzájuk megadadott szerviz intervallumok, finoman fogalmazva is optimisták, de továbbra is azt gondolom, hogy a fenti dolgokat figyelembe véve, folyamatos felügyelet mellett kezelhető kell, hogy legyen ez a történet. Más kérdés, hogy megér e ennyi macerát, ha lehet mást is választani.
Ecoboosthoz,
- vezérléscsere, szíj minden, 60-70 ezrenként
- ravenol sfe 5w20, csere 5-6 ezrenként
- 100as benzin
- városi használat melkett havonta 1x2 kétszer egy kus autopályázásHa ezután is problémázna, fel lehet gyújtani.
-
Olajban futó szíj segédszíjként úgymond jól működik, a VAG dízelekben, de lehet vezérműszíjként még fejleszteni kell rajta.
Igen a városi használat 2x kopás motorolajban.
Valószínű a gyár sem kommunikálja rendesen, mert a tesztpadon bírta. Az ember is olyan, minek cserélni 8k futás után, eddig is 20k periódussal cseréltem.
-
Pont most kerestem egy doksit, de közben ráakadtam a gépen pár korábbi oil clubos mérésre Elf Full Tech FE (~dízel C4) kapcsán. 7+ TBN-nel indul, de a két ~10 ezret futott olajnál már a sav alatt van a bázis , tehát savasodóban. Furcsa, hogy a 3. lapon 7,5e-nél még 4-et mértek.
Az én álláspontom, hogy a hidegindítások száma + a bemelegedés előtti leállítások száma a mérvadó, ez lehet talán az úszó szíjnál is. -
d4d
aktív tag
Szembejött velem ez a téma, mi a vélemény?
Olajban futó szíjaknál, ok szar megoldás (Ecoboost, Puretech motorok) , sokan szidják, de nem itt is az a helyzet sok autónál, hogy városi használat mellett hígul az olaj a benzinnel és ez a "keverék" idő előtt megeszi a szíjat? És ilyen esetben még a 10 ezres csereperiódus is sok lehet?
Vajon megfelelő odafigyeléssel, sűrűbb olajcserével, a gyárinál jobb olajjal, max 7-8e csereintervallummal, prémium üzemanyaggal és időnként pályán is megmozgatva az autót ki lehetne húzni a méregfogát ennek a szíjas történetnek? Értelemszerűen a szíj v vezerlés cserét (+ van vmi olajszivattyú kosár) is sűrűbb intervallumra venni. Vagy így is úgyis időzített bombán ülünk? Úgy tudom a hűtéssel is akadhattak gondok a fordnál egy szaros 5ftos cső miatt, erre azonban volt visszahívás.
Szóval azt gondolom, hogy inkább a nem megfelelő szervizelés okozza a legnagyobb problémát ezeknél az autóknál és talán nem annyira szarok, mint ahogy azt sokan beállítják.
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Egy-másfél hete érintettem a Fuchs olaj témát, mert egyik helyen láttam, hogy egy címke van rajta és azon van a lejárati idő feltüntetve és nem a megszokott, a flakonra rágravírozott dátum.
Végül aztán a Fuchs Titan Supersyn F Eco-DT 5w30 olaj mellett döntöttem, pénteken meg is érkezett, közvetlenül a gyártó hazai Fuchs forgalmazójától a Fuchs Oil Hungaria Kft-től. Nagyker áron sikerül megvennem, 2071 Ft/ 1 liter. Valóban címke van a flakonokon, a szavatossági időt tüntetik fel. [kép]
A flakon alján a flakon gyártási ideje van, 2025 /7 hó. [kép]
Elég friss töltés ez az olaj, mert beszéltem a forgalmazóval és azt mondták, a flakonokat Indiában gyártatja a Fuchs és minden negyedév első hetében jönnek be Indiából a flakonok meg a többi műanyag rendelés is. Mivel 2025 júliusi a flakon gyártási ideje, így október elején érkeztek a flakonok üresen Indiából. A hazai forgalmazó mondta, hogy a Fuchs egy ideje már nem a töltési dátumot jelöli hanem a szavatossági időt tünteti fel.Tehát ez a töltés leghamarabb csak október első fele lehet, ennél nem korábbi.
Megjött közben az ATE SL.6 1liter fékfolyadék is, a felhasználhatósági dátuma 2030/08
-
Ha a Corsa még jövőre meglesz, akkor megetetem vele. Ha nem, akkor eladom valakinek Aprón.
Ez ACEA C3 olaj, most jöttem rá, hogy nekem az ACEA A3/B4 is elég, mert ez régi motor. Új jelölt a Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40. Magasabb a hamutartalma, remélem az EGR szelep bírni fogja.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
2024.06. gyártási idő, Aral High Tronic 5W40. Elvileg ez teljesen szintetikus.
-
-
Hány évig használható fel a bontatlan motorolaj? Elfelejtettem, hogy itt pang az emeleten 9 liter olaj, aztán berendeltem még 5 literrel.
-
válasz
forceberg
üzenetére
Mivel legutóbb is én linkeltem.
(A VAG-nál az előírásoknak nem megfelelően adagolt LM proline okozott gondot egyes kihegyezett motorok, bizonyos beszállítótól érkezett alkatrészeiben. A VW (és pl. a BMW) saját adaléka is PEA, az LM proline-hoz képest fele töménységben. Egyiket sem szabad sűrűbben alkalmazni, mint 5000 km.)
-
válasz
attiss66
üzenetére
Nyilván semmi baja, mert gyárilag belevaló, de ha van annál jobb tulajdonságokkal bíró motorolaj, akkor azt miért ne rakhatnád bele?
Értem én, hogy egy nő írta, hogy neki attól nyekkent meg. Sok mindent írna és beszélnek az emberek, ide szívesen írnék egy hasonlatot, de nem biztos, hogy értékelnéd. Szóval, attól, hogy valaki valamit leír, még nem lesz igaz attól. Objektívnek kell lenni, hogy menne tönkre az a gyárilag 0w20 motorolajra felkészített motor az gyárilag 0w20 motorolajtól?!
Ha a nő igazságügyi autószerelő és szétbontotta, dokumentálta a motor hibáját és a feltárt problémák a gyárilag előírt 0w20 motorolaj elégtelen tulajdonságára vezette vissza az 5w40-el szemben, akkor igazat adok, még a környékére se vidd a 0w20-at. -
gg72
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
Igen, de az is csak egyszer volt januárban kb egy másodpercig a nagy mínuszok közben, miután állt közel egy hétig...
-
attiss66
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Tartok én attól a gyári 0W20-tól, egy nőnek attól nyekkent meg az ASX-e. Azt használt végig és motorhibás lett(persze az nem biztos, hogy pont az olaj volt az oka). Az én ASX-embe 5W40 volt végig(16 éve) és semmi baja. Én hallottam olyasmit bizonyos helyekről, hogy a gyári ajánlás csak az időzített elromlást szavatolja, aki azt használja, a tervezett időpontban kapútó a motornak.(persze ezek lehet csak rémhírek
)
16 éves motorom 5W40-essel és semmi baja a motornak.
Ahogy mondta nekem a hifista sub-szerelőm, nem bízik senkiben
haha. Nem mondtam neki, hogy én se bízok benne
35e-et beszéltünk meg és 45e-et kért. Kérdezte, hogy jó e így. Miért ne lenne jó?!-kérdeztem vissza.
(ha ő úgy látja, hogy ennyit ért a munkája
)Nem tudom, hogy miért, de nekem a Shell szimpatikusabb, mint a Motul.
-
-
A speckó oldószerből a duplán adagolt VIF sem tartalmazott extrém mennyiséget.
(itt volt linkelve egy erre vonatkozó teszt)+ #18607grizlisandor :
A gyártói ajánlás, hogy első tanknál 1:500, majd folyamatosan használattal 1:1000.Adagolni van 250ml-es Mannol 9930-as palackom, 10ml-enkénti beosztással az oldalán.
Abból kiszárítottam a maradványait, így tankolás előtt beleöntöm a szükséges mennyiséget. -
-
Ez a kérdés, nem a hamis olajos feltevés meg a rendeljek az Amazon-ról...
Ha elhiszed, hogy ezzel jót teszel az autónak, akkor igen, mert üzemeltetési költségben csúnyán mondva egy kerekítési hiba.
Többet jelent szerintem a legolcsóbb, gyártói szabványt teljesítő és a használati szokásaidhoz igazított motorolaj csere.
-
gg72
veterán
Megvolt az Alfa Giulietta 1.6 jtdm-ben az olaj- és váltóolaj-csere + különféle tömítések, többek között a Tafmet olajpumpa ajakos tömítés. Olajszűrő gyári ment bele, légszűrő Filtron, pollenszűrő Kamoka, olajak pedig ezek: Castrol Magnatec C2 0W30, Ravenol MTF-3 75W. Eddig nem szólt, hogy valami nem tetszene neki. 🙃
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
30k-ért vegyek egy G Astrába olajat?
-
Túl aggódod, nem egy precíziós műszerbe keresel belevaló olajat, amit csak x gyárt.
Hanem most túlozni fogok, kb bármilyen motorolajjal elmegy, nem válogatós.Most jön a komoly rész, ha egy google keresést vagy a rólunk fülre rákattintasz kiderül, hogy több motorolajgyártó hivatalos partnere, de a legrosszabb, hogy a kérdéses Ravenol-nak is.
Ha árban belefér, meg tetszik a motorolaj, már nincs min parázni.
-
-
attiss66
senior tag
A Mitsubishi Motors-nak a web-oldalán az AI kérdezett, hogy mit segíthet.
Én meg leírtam neki, hogy 2010 1.6 benzines Mitsubishi ASX-be milyen olaj passzol a legjobban.
Kapcsolt egy ember ügyintézőt, aki azt mondta adjak meg adatokat. Rendszám, alvázszám, km óraállás. Ezeket megadtam. Ezt hozták ki eredménynek:
Total Energies Quartz Ineo Xtra EC6 0W20[link] . Hát ez nem 5W40
. Oszt nehogy pórul járjak azzal a 0W20-as olajjal he 
-
válasz
tboldi
üzenetére
Nem ismerem őket, még nem vásároltam ott. Megmondom őszintén, amit grizlisándor írt, azon is elgondolkodtam, de hát már na... nehogy már Amazonból rendeljek motorolajat... Én borzasztóan sznob dolognak érzem.
Szerk.: amúgy még szerintem 90%-ban eddig vagy a FilterABC-ből vagy a Kovácstól rendeltem bármit, ami olaj meg szűrő. -
-
tboldi
nagyúr
A hazai Olajmarket nem tűnik átvágós cégnek, d4d sokszor vásárolt már náluk.
Én korábban a ravenol-shop.de-ről rendeltem, amikor még nem volt kapható itthon. A bolttal semmi gondom nem volt, ellenben az UPS-szel és a szállítással igen. Megsérült a csomag, szétfolyt az olaj, és bár a bolttól szereztek egy másik flakont, arra már nem vették a fáradságot, hogy teljesen átcsomagolják, és mire hozzám került, teljesen szétázott. Az újabb flakon megúszta a további szállítást, a tartalmát bele is locsoltam az autóba, de kezdésként alaposan le kellett takarítanom, hogy ne legyen minden csupa olaj, amihez csak hozzáér.
Mellesleg emiatt csúszott néhány napot, és hiába termináltam át, akkor telefonált a futár, hogy a ház előtt toporog, amikor ~60 km-rel odébb voltam.
A következő olajcserére ezért választottam inkább a Magyarországon is könnyedén beszerezhető Motult, meg a csomagautomatát. -
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ez nem válasz a kérdésre

A kérdés arra vonatkozik, hogy érdemes-e hosszabb távon duplán adagolni?
Eu6-os dízel egyébként. -
-
A VIF-et milyen töménységben ajánlott használni, 1:500 egy-két tankra, majd 1:1000 elég?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Fujifilm X
- Yettel topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Ubuntu Linux
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vicces képek
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Universal Dock UD22 (DisplayLink)
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- Tüzes Ezüst! CTO! MacBook Air M5 24GB 1000GB Garancia! SILVER TÖLTŐVEL!!!!!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteBook 840 G6, G5 14" i5, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. Oszt nehogy pórul járjak azzal a 0W20-as olajjal he