Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
0W20-as varrógépolajra visszatérve azért vannak ilyen érdekességek is az autós világban, bár annyiból árnyaltabb a történet, hogy konstrukciós hibáról van szó, amit a gyártó 0W40-es olajra váltással szeretne orvosoltatni.
https://www.caranddriver.com/news/a70288921/gm-oil-change-recommendation-changes/
Szerk.: ja és lehet rajta szörnyűlködni. 6.2 literes motor start-stop rendszerrel meg ilyen agymenések.
https://poweredsolutions.gm.com/products/engines/l87-engine -
válasz
forceberg
üzenetére
Amennyire értek az autókhoz, én neked adok igazat. A sok beleerőszakolt környezetvédelmi kütyü, az EGR, a DPF, meg nem tudom még mi egy rakás hibalehetőséget előhoznak. Aztán az 1.0-s turbó motoros családi autó, mert hát mérnökök mennyire értenek hozzá... ezzel a sok műanyaggal teleb*szott modern autóval, amiben hibalehetőség hibalehetőség hátán van, valamelyikben már az olajleeresztő csavar is műanyag. Mással is párhuzamot lehet vonni, amikor már annyira túlbonyolítanak egy elektronikai eszközt, hogy energiahatékony legyen, vagy egy kazánt, hogy már inkább a fenntartása lesz sokkal drágább, nem pedig a fogyasztása. Nem éri meg fenntartani, legalábbis magyar pénztárcával nem. Régi autókban egyszerű, tartós motor. Hol vannak már olyan Mercedes motorok, amik bontás nélkül elmennek 800k kmt? Sehol. Vegyél újat, gyártsd a szemetet, a gazdaság csak növekedni tud, stagnálni nem. Olyanra csináld, hogy szerelni ne lehessem, csak újat venni. Öntsd ki az elektronikát is valami epoxi sz*rral, nehogy tudjon benne a paraszt egy 50 forintos alkatrészt cserélni, mert akkor a Li-nek nem lesz munkája a tajvani gyárban.
-
30 ezres olajcsere:
https://www.facebook.com/reel/855447137523231Bízom benne, hogy valaki el tudja magyarázni, én nem fogom soha megérteni, hogy miért írnak elő környezetvédelmi okokra hivatkozva hosszabb csereperiódusokat a motorolajra a gyártók? Ez "csak" egy turbócsere, de hallottam már olyanról, hogy milyen iszonyat sár volt a motorban, amikor 100-120k km alatt cseréltek benne vagy 3x olajat.
Most őszintén nem az a környezetbarátabb, ha 100k km alatt 10x4 liter olajat elhasználok, mint legyártok egy komplett motort újra? Vagy, ha éppen ugyanott vagyok nullszaldóval, akkor mi értelme az egésznek? -
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszi, értem, akkor olyasmi lehet, mint az *mag.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ez az *llegro megbízható?
-
válasz
Keef_Lee
üzenetére
https://www.reddit.com/r/vwgolf/comments/1ofokxs/golf_8_10_tsi_engine_oil_choice/
Szerintem az itteni kérdező is ugyanezzel a dilemmával küzdött, de igazából egyszerűbb lenne, ha írsz egy motorkódot. Válaszadók közül volt, aki 0W30-at használt benne inkább.
Szerk.: vagy https://www.reddit.com/r/Volkswagen/comments/1p6dmqx/10_tsi_oil_opinion/ -
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Oltári nagy lehúzás.
-
Közben felvettem a kapcsolatot 1.7 CDTi ügyben Bajomi "Olajosvili" Vilmossal és megengedte, hogy megosszam a válaszát a fórumon, így ezt most közzé tenném, hogy okuljunk belőle.
~~~~~
Köszönöm, hogy hozzám fordult a Prohardveres ajánlás alapján. Teljesen megértem a bizonytalanságát: a kenéstechnika ma már valóban egyfajta "hitvitává" vált, ahol a marketing, a környezetvédelmi előírások és a gépészeti alapigazságok gyakran ütköznek.
Nézzük tisztán szakmai szemmel a 2005-ös Opel Astra G (Z17DTL) kérdését:
1. Az ACEA C3 (Dexos 2) vs. A3/B4 kérdés
A fórumtársainak alapvetően igazuk van abban, hogy egy DPF (részecskeszűrő) nélküli, régebbi konstrukciójú dízelmotorhoz nem szükséges az alacsony hamutartalmú (SAPS) olaj.
Miért? Az ACEA C3-as olajokban (mint a Dexos 2) korlátozzák azokat az adalékokat (kén, foszfor, szulfáthamu), amelyek a kopásgátlásért és a motor tisztán tartásáért felelnek, mert ezek károsítanák a részecskeszűrőt.
A következmény: Mivel Önnek nincs DPF-je, nyugodtan használhat (és érdemes is) magasabb adalékoltságú ACEA A3/B4 szabványú olajat. Ez jobb "TBN" értékkel bír, tehát jobban semlegesíti az égéstermékeket és stabilabb kenőfilmet biztosít.
2. Az 5W-40-es viszkozitás: Kell-e félni tőle?
Itt egy kicsit árnyalnám a képet. A Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40 egy kiváló minőségű, szintetikus technológiával készült motorolaj.
Olajnyomás és kenés: Az nem igaz, hogy az 5W-40-től "túl nagy lesz az olajnyomás és nem ken". Az 1.7 CDTi Isuzu motor egy robusztus konstrukció, amit eredetileg is felkészítettek a 0W-30-tól kezdve egészen a 10W-40-ig terjedő skálára. Az 5W-40-es olaj üzemi hőmérsékleten (100°C-on) valóban kicsit "vastagabb" (viszkózusabb), mint egy 5W-30-as, de ez egy 220.000 km-t futott motornál sokszor még előnyös is lehet a tömítettség és a mechanikai zajok szempontjából.
Hidegindítás: Az "5W" jelzés mindkét olajnál ugyanazt jelenti: hidegben (pl. -25°C-on) közel azonos a folyékonyságuk. Tehát a reggeli indításnál nem fog jobban kopni a motor az 5W-40-től, mint az 5W-30-tól.
3. Az Ön használati módja (20 km-es ingázás)
A napi 20 km oda-vissza már nem számít extrém rövid távnak (a motor eléri az üzemi hőmérsékletet), de télen extrém hidegben azért határeset lehet.
Az én javaslatom az Ön esetére:
Ne essen pánikba: A most benne lévő Liqui Moly 5W-40 egy prémium olaj, ami tökéletesen teljesíti a GM-LL-B-025 előírást. Semmi baja nem lesz a motornak, ha ebben a ciklusban (10.000 km) ezt használja. Sőt, nyári hőségben vagy autópályás menetnél még stabilabb védelmet is ad, mint egy vékonyabb 30-as olaj.
A következő cserénél: Ha ragaszkodni szeretne a gyárihoz legközelebb álló "áramlási" paraméterekhez, de kerülné a Dexos 2-t, váltson egy ACEA A3/B4 minősítésű 5W-30-as olajra.
Példa: Shell Helix Ultra 5W-30 (ez egy PurePlus technológiás, földgázból előállított, nagyon stabil olaj, ami tudja az A3/B4-et).
4. API SN Plus vagy API SP teljesítményszint: Megfontolandó egy olyan 5W-30 vagy 5W-40 viszkozitású, ACEA A3/B4 minősítésű motorolaj használata, amely rendelkezik az API SN Plus vagy API SP teljesítményszinttel is, a következő előnyök miatt:
- Kiemelkedő magas hőmérsékleti stabilitás és tisztaság. Az API SP szabvány teljesítéséhez az olajnak sokkal ellenállóbbnak kell lennie az oxidációval szemben. Ez az Ön 1.7-es Isuzu motorjánál a turbófeltöltő tengelyének védelmében kulcsfontosságú: megakadályozza, hogy a leállítás utáni visszamaradó hő hatására az olaj „megsüljön” (kokszosodjon), így tiszta marad a turbó kenési járata.
- Fejlettebb iszapkezelés és koromlebegtetés. A modernebb (jellemzően magnézium alapú) adalékcsomagok, amelyeket az API SP/SN Plus hívott életre, hatékonyabban tartják lebegve a dízeles égéstermékeket és a kormot. Ez megelőzi a feketeiszap lerakódását a motor belső falain és az olajteknőben, ami egy 220.000 km-t futott motornál kritikus a belső tisztaság megőrzéséhez.
- Precízebb kopásvédelem a vezérlésnek. Bár az API SP szabványt részben a láncos motorok kopásvédelmére hegyezték ki, az ehhez kifejlesztett új generációs súrlódásmódosító adalékok a szíjas motoroknál is előnyösek. Hatékonyabb védőréteget képeznek a vezérműtengely bütykein és a szelephimbákon, csökkentve a mechanikai kopást a kritikus hidegindítási szakaszban.
- Hosszabb élettartam a tömítéseknek. Az API SP minősítésű olajok alapolaj-tisztasága (gyakran GTL vagy magas minőségű HC technológia) és az újabb elasztomer-kompatibilitási tesztek kíméletesebbek a motorban található gumitömítésekkel és szimmeringekkel. Ez segít megelőzni az "öreg" autókra jellemző olajszivárgásokat és a tömítések felkeményedését.
Ezzel a választással Ön a 2005-ös gyártású motor gépészeti igényeit (erős kenőfilm, magas hamutartalom) ötvözi a 2020-as évek legfejlettebb kenéstechnikai adalékolásával. Ez a lehető legmagasabb szintű „konzerválás”, amit egy ilyen korú és állapotú autó megkaphat.
Ami a legfontosabb: Ön nagyon helyesen cselekszik a 10.000 km-es vagy 1 éves csereperiódussal. Ez sokkal többet számít a motor élettartama szempontjából, mint az, hogy 5W-30 vagy 5W-40 kerül bele.
Összegezve: A mostani Liqui Moly 5W-40-et nyugodtan hagyja benne a következő 10.000 km-re. Az Ön autója ezzel a karbantartással még nagyon sokáig hűséges társa lesz!
~~~~~ -
válasz
tboldi
üzenetére
Fater Astrájába is el kell majd dönteni mit vegyünk, abban 1.4 láncos van, szeremcsére az még nem eszi az olajat. Előző szerelő valami Mannol meg Eni olajakat rakatott bele. Egyelőre a Shell Helix Ultra 5w30 és egy jobb adalékolású, magas teljesítményszintű 5w40 között vacillálok. Utóbbiból nagyobb a választék.
-
válasz
tboldi
üzenetére
Szuper, akkor gond egy szál se. Olvasgatom a Ravenol féle olajokat és van egy kifejezetten jó ajánlat, RAVENOL VOLLSYNTH TURBO VST 5W40. Magas API SP teljesítményszintű, A3/B4 olaj, PAO alapú. Jókat írnak róla és az árára is azt mondom, hogy egy évben egyszer belefér.
-
Mennyire számít jónak, ha egy motorolaj bázisa PAO alapú szintetikus?
-
Egyébként ez is érdekes, olyat is hallottam, hogy ezeket az olajminősítéseket az olajgyártó cégek pénzért tudják megvenni az adott autógyártól. Hogy ez most igaz vagy sem... nem tudom. Igazad lehet, hogy ilyen huszonévvel ezelőtti megfelelőséget már nem igazán kellene keresgélnem, mert az olajgyártónak sem érdeke megvennie a plecsnit a kannára. Huszonéves autók nagy része lassan, vagy már egészben kirohadt az utakról.
-
Közben szétnéztem 5W30 tájon ACEA A3/B4 spec-cel és nem túl nagy a kínálat... főleg olyan olajban, ami tudja a GM-LL-B-025-öt is (vagy rá vagyon írva). Két amerikai gyártótól találtam olajat, ami nem is biztos, hogy nagy meglepetés, mert tudtommal ott a C-s olajokat amolyan európai agymenésnek tartják, legalábbis a BobIsTheOilGuy fórumon valami ilyesmit írtak rólunk.
Szóval van kétféle Valvoline olaj és egy Kroon. Utóbbi kitűnő olajnak tűnik, viszont 20k+ árban az 5 liter, szóval az felejtős. Marad a Valvoline Synpower 5W30 és a Valvoline All Climate 5W30. Árban az All Climate jobb, az 15k/5liter, a Synpower durván 20k/5liter.Egy gond van velük, hogy az API minősítésük csak CF, ami manapság már elavult. A motor 2005-ös konstrukció, abba még végülis jó, csak az újabb API is sokat jelent. Vagy hagyom az egészet a **csába és veszek C3-as olajat, amiből lényegesen jobb és több a kínálat.
-
Megint más: olvasom ezt a cikket a topikösszefoglalóban és sok érdekes dolog van benne, például olajáramlás kontra olajnyomás témában... hát... lehet tényleg le kéne nekem is cserélni az 5W40-et legalább egy jó 5W30-ra. Megmondom őszintén annyira sokat nem akarok erre az autóra költeni, hogy 0W30-at vegyek bele, mert az már nekem drága... de legalább minimum egy jó 5W30-as olajat jóféle szűrővel mindig vennék bele.
-
Köszi az ajánlást!
Zsu-tól vettem ~17k körül volt az ára, erre még azt mondtam, hogy oké. Szerk.: még pontosabban -> Vásárlás: LIQUI MOLY Leichtlauf High Tech 5W-40 5 l Motorolaj árak összehasonlítása, Leichtlauf High Tech 5 W 40 5 l boltokMás: alapolaj tekintetében van-e valami különbség a motorolajok között és most ezt csak úgy általánosságban kérdezem, hogy van-e olyan, ami még megfizethető és jó is? Annyi féle marketinghablaty van, hogy nem tudok közöttük kiigazodni... Ha szintetikus az most 2026-ban már szinte alap, ásványi alapú olajat nem igazán láttam, hogy valaki ajánlott volna. A hidrokrakkolt meg tudtommal valami rész-szintetikus, ami megint nem a legjobb a teljesen szintetikushoz képest.
A szintetikusokon belül van-e valami, amit érdemes előtérbe helyezni a többihez képest?
-
Tegnap meghajtottam a kocsit egy kicsit, időszakosan amúgy sem árt a turbódízeleknek. Még magasabb fordulaton is szép hangja volt a motornak. Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40 van benne. Egyelőre nem bántam meg, hogy megvettem bele, természetesen az itteni véleményekre hallgatok és jövőre vékonyabb olaj kerül majd bele, viszont a mostani nyarat én úgy jósolom, hogy elég húzós lesz, kelleni fog a 40-es olaj.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Jah, az lesz. Bármennyire csúcs ez a Ravenol, inkább valami olcsóbb lesz a választásom. Ahhoz képest sokszázezret elmennek autók úgy, hogy nem hallottak még a márkáról sem, csak nem ezen fog múlni a történet vége.
-
Köszönöm a részletes leírást!
Nézegettem a Ravenol olajokat pont tegnap és az olajkereső azzal indított, az SSO 0W30-cal.
Ha április közepén érkezik, akkor addig hajtom a jelenlegi olajjal aztán lehet, hogy teszek vele egy próbát. Mennyibe szokott ez kerülni? Olajmarketnál veszed? -
válasz
Eugene Roe
üzenetére
-
Másik, amin gondolkodom, hogy ez a Dexos 2 szabvány mennyire lényeges egy 20 éves autónál? Valószínűleg elég sok modern olaj tudhatja ezeket a követelményeket, még akkor is, ha nincs ráírva a flakonra. Tudtommal garanciális ügyintézésnél fontos az, hogy milyen olaj volt az autóban, erről a jótállás meg már régen lejárt. Nem hiszem el, hogy azért, mert nem Dexos 2 kerül bele, akkor egyből tönkremegy meg hú. Annyi jó minőségű olaj lenne még, amit bele lehetne tölteni és valószínűleg azokkal is teljesen jól meglenne.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Számomra elfogadható áron nem találok 0W30 olajat, ami tudja a Dexos 2-t, szóval marad az 5W30.
Fórumtárs TSI-be öntötte, de azonos csereperiódus alatt a Motul motorolaj leengedve sokkal jobban nézett ki.
Ezt mondjuk nem értem, hogy mire gondolhatott. Nem az a lényeg, hogy egy olaj minél dzsuvásabb legyen? Akkor oldja és lebegteti a lerakódásokat, nem akkor, ha aranytiszta.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Aham, kezdem érteni. Szóval se a felhasználás, sem a motor műszaki állapota nem indokolja, hogy 5w40 legyen benne egy jó minőségű 5w30-cal szemben. Írták még a hidegindítást is, hogy az 5w30 könnyebben áramlik, hamarabb eljut a távolabbi kenési pontokra is. Mondjuk pályázni se szoktam, szóval lehet túlzás az 5w40.
Shell Helix Ultra milyen olaj lehet? Professional AG 5w30 belevaló lenne. A PurePlus-ról jókat írnak, nagyon tiszta az alapolaj és jól ken.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Köszönöm az infót.
Akkor mégiscsak a vékonyabb felé kellene nézelődnöm, de az 5W30 alá nem gondolom, hogy van értelme menni, amikor a gyári olaj is az. -
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Legközelebb lehetőleg személyeskedés nélkül
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
-
Nem tudom ki az a Corsa, de ha ő is ilyen flegma nagyképű válaszokat írkált ide, akkor jobb mindenkinek, ha már nem ír. Bocs, nem láttam a profilodra kiírva, hogy valami szaktekintély lennél a témában, a 220k km pedig nem tudtam, hogy még bejáratós motor. Megírom a szerelőnek, hagy tanuljon ő is itt tőletek. Hasizomgyakorlatnak jó lesz.
-
Na akkor tisztázzuk.
1. Senkinek nem kötelező válaszolni. Szerintem az itteni 10+ évem alatt, ha volt is olyan, hogy vergődtem azért, hogy egy kérdésemre válaszoljanak, akkor max egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor történhetett meg.
2. Teljesen normális az, ha kétkedően fogadom az itteni válaszokat, mert egy informatikai fórumra is feltételezem, hogy nem az autószerelő/járműmérnöki/tribológusi/stb. szakma krémje írogat (vagy leginkább az esély igencsak kicsi rá), hanem hozzám hasonlóan laikus emberek, akik sokszor a szubjektív világképüknek megfelelően írogatnak és nem a sziklaszilárd tényekre hivatkoznak. Pont az lenne a baj, ha egyből mindent elhinnék, nem pedig az, ha kritikusan állnék hozzá a válaszokhoz.
3. Nem tudni, hogy haladt-e a korral vagy sem, ennyiből nem derül ki. 30 év rengeteg idő, az alatt rengeteg esetet lát, hall, tapasztal az illető. Maga az autó is már 20 éves, az akkori konstrukciót nyilván jól ismerheti, elég sok G Astra szaladgál MÉG MINDIG az utakon, annak ellenére, hogy már jóerősen kezdenek kirohadni a forgalomból.
Aztán így kb. ennyi. Majd próbálok még pár műhelynél érdeklődni. Egyébként tényleg úgy tűnik, hogy a GM olaj az arany középút.
-
Most azért már feltenném akkor a kérdést én is. Z17DTL a motorom, 1.7-es sima turbó dízeles Isuzu motor DPF nélkül, már közös nyomócsöves, nem adagolós, a vezérlés szíjas. 220.000 km van benne, ha lehet hinni az órának. A gépkönyv ACEA A3/B4 motorolajat és GM-LL-B-025 tanúsítványt ír elő. Az utóbbi már megszűnt, helyette a Dexos 2 van. Az API fokozatot nem írom le, mert felesleges, 20 éves a motor, azóta már bármelyik újabb motorolaj bőven meglépi. Viszkozitásból 0W30, 0W40, 5W30 és 5W40, amit enged.
Átlagos felhasználás: napi 20 km-t vezetek oda, illetve 20 km-t vissza, ez az átlag. Ebből kb. 4-5 km az, ami lakott területen történik, a többit lakott területen kívül 90-es tempóban.
Na erre szerintetek mit vegyek? Minden válasz érdekel, még a fapapucs is. Jelenleg Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40 motorolaj van benne, előtte kb. 2 csereperiódust a gyári GM Dexos 2 5W30 olajjal ment. Az olajat évente és/vagy 10k km alatt cserélem.
Szerk.: ja és az olajat nem eszi. Most a GM olajból egy pici hiányzott, ott kiderült, hogy az olajszűrő háznál volt egy kis szivárgás, valószínűleg a tömítés engedett. -
Magyarország az már forró égöv.
Tavaly volt nem egyszer 40 fok felett a hőmérséklet, plusz megy a klíma meg jó lenne haladni is. Kapja az ívet a motor. Kárpát-medencében 100 év múlva Mad Max lesz báttya. Főleg, ha még pár akkugyárat építenek, amire ész nélkül elpazarolják az édesvíz készletet. -
Ok, továbbra sem értek veletek egyet. Ez van.
-
Hogy lenne potenciális ügyfél, amikor csak azért telefonált, hogy milyen olajat vegyen az autójába? Ha már úgy indított volna, hogy szervízt keres, aki olajat cserélne az autójában, akkor lehet máshogy vette volna a lapot az ürge a telefonban.
Más: miért sértődnek meg a magyarok, ha valaki őszintén elmondja nekik a helyzetet? Nem ér rá most erre és kész. Fú de bunkó volt! Le is szavazom gyorsan Guglin. Nem lehet, hogy eleve az a probléma társadalmi szinten, hogy nem őszintén kommunikálunk egymással? Igaz, nem is lehetne, mert a házasságok 80%-a is még aznap véget érne.
-
Egyedül egy vidéki citroen kereskedéssel volt ilyen, amikor azzal jött a ficko hogy egyrészt nem ér rá (akkor minek veszed fel..) másreszt miert nem a közelemben levö kereskedést hivom.
Erről beszéltem.
Az ilyenek néha kapnak egy google értékelést ami jó esetben idővel több ezer emberhez is eljut.
Ez viszont nem igazán sportszerű, mert kvázi nem vagy ügyfél, akkor miért húzod le őket?
-
Garanciális járművel kapcsolatban érdeklődsz? Gondolom nem díjazzák, hogy hívogatod őket azzal kapcsolatban, hogy mibe milyen olajat vegyél, ők nem a Máltai Szeretetszolgálat, hanem egy profitorientált vállalat. 20 éves kocsival kapcsolatban, ha felhívnám valamelyik Opel márkaszervízt, valószínűleg azok se örülnének neki, hogy ezzel fárasztom őket.
-
Egyéb megoldás lenne még a 0W40, amit szintén ír a gépkönyv. Azzal a hidegindítás biztosan jobb lenne. Majd ránézek arra is.
-
Na belekerült az Astrába a Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40. Eddig annyit vettem észre, mintha csendesebb lenne a motor, de ez lehet annak az oka is, hogy a szerelő kicserélt egy szíjfeszítőt, mert lötyögött, lehet azt hallottam folyamatosan. 2500-as fordulatnál sem hallom, hogy csattogna a motor, szép hangja van. Előtte GM Dexos 2 5W30 gyári olaj volt benne, azzal volt hangja. 220k-t futott motor, meg ki tudja, hogy volt-e tekergetve az óra, mindenesetre eddig jónak tűnik.
D4D kolléga okfejtésének köszönhetően C3-as Aral helyett raktam bele ezt az olajat, ami A3/B4 és az autó régebbi (vagy inkább eredeti gyári) GM előírását tudja, azaz GM-LL-B-025-öt. 17k körül rendeltem a zsu-tól, szerintem megéri, az előzőleg használt olajoktól durván 6-7k-val volt drágább, annyit egy évben kibírok plusz költségként.
-
830k van az autóban és 15k km-nél cseréli az olajat benne. Két csere között nem kell utánönteni.
-
Még az olcsóbb olaj is jó, csak rendszeresen és időben legyen cserélve!!
-
Sőt, igazából most ennek hatására én is visszatérek az Astrámnál A3/B4 olajra, ami majd Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5w40 lesz, csak előtte az itthon lévő Aral High Tronic 5w40-et még meg kell majd vele etetni. Tehát tetszik, hogy erről beszélgetünk, de attól nem igazán tartok, hogy ilyen idős motornál bármit okozna majd, hogy ilyen olaj volt benne.
-
A C3 az nem jelenti azt automatikusan, hogy az Dexos olaj lenne. Más is gyárt DPF-es autókat, nem csak a GM meg a PSA.
A Dexos 2-t az Opel azért találta ki, hogy a szerviznek csak egyetlen hordót kelljen tartania a polcon, ami elmegy a legújabb dízelbe és a régi benzinesbe is. Ez a szerviznek kényelmes, nem a te autódnak a legjobb.
Mintha az A3/B4 nem lenne jó benzinesbe meg dízelbe is.
Szerintem túlaggódod, de ha rám hallgatsz, akkor juss el egy olyan döntésig, ahol megnyugszol. Én csak azt mondom, hogy azért a C3-tól se kell annyira félni, mert azért ott az olajcsere periódusok kihagyása miatt szoktak inkább megdögleni az autók, nem attól, hogy C3 olaj van bennük. -
A grafikonok a modern, LongLife üzemre tervezett autókhoz készültek.
Ez a longlife megint egy marketing humbug, nincs longlife olaj. Tubeon megannyi videó van, hogy megy az ürge 100k km-t az autóval, jó, ha 3x volt azóta benne olaj cserélve és hogy néz ki belülről a blokk. 1 év/10k legyen benne lecserélve az olaj, vagy, ha sokat városozol, akkor előbb.
-
Nem rossz ott a C3-as olaj azért, az engine wear level indexe ugyanakkora mindkettőnek. A katalizátor és az EGR is jobban bírja a C3-at.
Ha ennyire félsz tőle, akkor cseréld le hamarabb. Gyári előírást (2 év/30k) meg jó megfelezni, vagy inkább harmadolni (1 év /10k).
Ezen agyalok lassan hetek óta
Jól ráérsz.
Egy 1.4-es G Astra már 20 éves igencsak megvan, többet érne a karosszériával foglalkozni, mint hetekig a motorolaj típusán szorongani, hogy milyet vegyél bele. -
Származási országra kíváncsi lennék. Másodjára rendelek Kovácstól Mann olajszűrőt és el vagyok képedve. Mindkettő bosnyák gyárból jött és tiszta gané a szűrő, olyan, mintha összetaperolta volna valaki maszatos kesztyűvel. Az is lehet, hogy visszaküldött szűrőket adtak el, vagy éppen ennyire trehányak az emberek a gyárban. Nem tudom eldönteni. Az egyik szűrőnél a (egyébként világos szürke színű) tömítőgyűrű olajfoltos körbe.
Többet Made in Bosnia-Herczegovina nem kell.
-
Ha a Corsa még jövőre meglesz, akkor megetetem vele. Ha nem, akkor eladom valakinek Aprón.
Ez ACEA C3 olaj, most jöttem rá, hogy nekem az ACEA A3/B4 is elég, mert ez régi motor. Új jelölt a Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40. Magasabb a hamutartalma, remélem az EGR szelep bírni fogja.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
2024.06. gyártási idő, Aral High Tronic 5W40. Elvileg ez teljesen szintetikus.
-
Hány évig használható fel a bontatlan motorolaj? Elfelejtettem, hogy itt pang az emeleten 9 liter olaj, aztán berendeltem még 5 literrel.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
30k-ért vegyek egy G Astrába olajat?
-
válasz
tboldi
üzenetére
Nem ismerem őket, még nem vásároltam ott. Megmondom őszintén, amit grizlisándor írt, azon is elgondolkodtam, de hát már na... nehogy már Amazonból rendeljek motorolajat... Én borzasztóan sznob dolognak érzem.
Szerk.: amúgy még szerintem 90%-ban eddig vagy a FilterABC-ből vagy a Kovácstól rendeltem bármit, ami olaj meg szűrő. -
Köszi az infót! Bár én nem láncosba akarnék tölteni, hanem szíjasba, egy 1.7 CDTi dízelbe (Astra). Most van olajom, meg minden, csak majd következőleg kíváncsiságból kipróbálnék mást is. Shell Helix HX8 ECT 5W40 van fókuszban, illetve az Eneos Premium Hyper 5W40. Ezek tudják a Dexos 2-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Eredeti játékok OFF topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Projektor topic
- A Far Cry TV-sorozat showrunnere nem konkrét játékot adaptálna
- RAM topik
- Diablo IV
- PlayStation 5
- Medence topik
- További aktív témák...
- Roborock Q5 PRO robotporszivó (garis)
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 512GB FHD+ TouchScreen ProSupport Plus gar: 2028.10.07
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GAMER PC! i7-10700F / RTX 3070 / B460-Plus / 16GB DDR4 / SSD 512GB / BeszámítOK!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Razer Cobra Lightweight Minecraft Edition RGB Gaming Egér!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az kemény. Teherautóba meg jó az 5W40 is.

Most meg ne sértődjél rám... kár vóna.