- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
Megvannak a gyertyák (NGK BPR6ES 7822), a korábbi szintén kauffereshez képest a különbség, hogy japán helyett made in thailand, ránézésre a menet és a környéke szépen van megmunkálva, semmi gyanús gagyi érzet. Olaj, szűrők is megvannak az opelhez, a Total Future FGC olajok mindegyike 2025/03-as (4x1l), a hengst E1083L levegőszűrő lengyel, a mann HU612/2x olajszűrő német gyártású.
-
d4d
aktív tag
Végül a fika 3 rugós gyertyákat rendeltem, sajnos a szerelő is azt mondta, hogy nincs sok értelme ennél az autónál. Egyébként a vasaló swift (2005-) már gyárilag iridiumos gyertyával jön. De hát az más világ. Mondta is korábban a kaufferes, hogy szoktak pislogni a tulajok amikor megnézi nekik mibe kerül négy gyertya.
-
d4d
aktív tag
Nem ugyanaz, de nekem a suzukiba is egyszer 15W40-est öntöttek, ami viszont se meleg se hideg se semmilyen égövön nem engedélyezett.. most van benne valós 110e km, 94 ezerrel került hozzánk első tulajtól, azóta volt 3 olajcsere (ecstar5w30, 2xeneos xprime5w30) egy gramm olaj nem fogy ezalatt az 5-6e km alatt, pedig kapja a 140es tempókat is a kis 3 hengeres, alul is por száraz minden, váltónál, motornál.
-
d4d
aktív tag
Hozzáteszem dexos 1 gen2-től felfele jellemzően az 5w30-as viszkozitásra szűkült a kör. A dexos 2nél volt nagyobb a mozgástér, egész 0W40-ig.
És mire hivatkoztak miért 5w40? Illetve mi az akadálya rájuk szólni, hogy márpedig ezt és ezt tesztek bele? Szomszédnak van egy ufo civic, kb 100e km volt benne amikor vették, de valami mániákusé volt, ő is végig 0w20as olajjal járatta. Én eddig egyetlen autóba töltöttem 0W20as olajat, egy Scion xB-be, 2.4 benzin 160le környéke. Gyári toyota 0w20as olaj.
-
d4d
aktív tag
Igen, de valamiért a szervizeknél nincs feltüntetve. Majd tájékoztatom a tulajt. Lehet hogy csak annyi az oka, hogy nem akarnak feleslegesen 6 féle olajat tárolni a szervizekben. 22es modellévtől is 0W20, 5W30as viszkozitások vannak már csak megadva, nyilván már más motorokhoz, de az előírás stimmel, szóval az 5w30 akár a legújabbakba is mehet, és mehet ebbe a 13 évesbe is, így csak "1" hordót kell tartani a szervizbe.
-
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor #15526 üzenetére
Végignéztem az opel oldalán a kézikönyveket (bárcsak minden gyártó elerhetővé tenné ugyanígy), csak a 18-as modellévtől (az már a B insignia) hoz dexos 1 gen 2 olajat a benzinesekhez, előtte végig dexos 2 és valóban 0w30tól 10w40ig van itt minden. A szervizek jelenleg 5w30-at adnak meg fixen az OV 040 1547 g30as előírás mellé, ez a legfrissebb infó. A kézikönyvvel az a gond, hogy az a dexos 2 ami abba szerepelt, már rég nem mehet bele ezekbe a motorokba. Egy j astrában, ami 13-as vagy 15-ös volt, ugyanez a motor volt, az a14net. Ott is megjártam a dexos2vel csak mert a kézikönyvben lévő infót vettem alapul. Ok, ez nem a viszkozitással kapcsolatos, de azóta nem veszem szentírásnak a kézikönyves infókat.
Legutóbb amikor egy citroen miatt telefonálgattam olajkérdésben, akkor az egyik márkakereskedésnél megjegyezték, hogy nekik is tele van a tökük ezzel a sok variállással, amit az olajjal művelnek. Persze nem így fogalmazták meg. Ott konkrétan két külön előírás volt a vita tárgya, ráadásul egyik 0w30 másik 5w30. Az a nap volt a rekord vmi 11 márkaszervizt hivtam felvégül kiderült szinte feleslegesen, mert már nem kellett az olajcserével foglalkozni..
-
d4d
aktív tag
Most már mindegy, vagyis sikerült a kaufferrel leegyeztetni az future fgc-t, úgy volt hogy 2 liternél többet nem enged rendelni a webshopban, de már megoldódott.
Valamiért szimpatikusabb, meg ahogy írtam, nem nagyon láttam más olajat, ami tudja az utolsó/legfrissebb még GM-es, dexos1gen3-at és már a legújabb psa-opel OV-s benzines előírást is. -
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor #15520 üzenetére
A viszkozitásnak maradni kell, ez a kérés, de természetesen köszi az ajánlást, azon kívül kb rám van bízva. A totalhoz azért is húzok, mert jelenleg a szervizek is azt használnak, a psa miatt ugye ők a beszállítók. A future fgc a minősítések alapján elsősorban a benzinesekre, főleg az ilyen turbosokra van kihegyezve, érdekes módon a total olajkeresője ezt "csak" alternatívaként ajánlja. Az elsődleges a long life-os olaj ami tudja a benzines G30 és dizel D30-as előírást is.
-
d4d
aktív tag
Insignia (2012) 1.4 turbo,
Olaj. Mindenképp maradnék az 5w30nál, ez a kikötés. Az is biztos hogy jelenleg a hivatalos előírás az OV 040 1547 G30, most már megy fejből
Az én választásom is valszeg kiesik, a total quartz 9000 future fgc,
Amiből választani lehet, elf evo llx, total quartz ineo long life vagy mobil1 esp.
Valaki tudja pontosan milyen kapcsolatban áll a dexos 1 gen 3 és ez a legújabb OV 040 1547 G30 egymással? Utóbbit gondolom a PSA miatt is kellett létrehozni, mert hogy nézne már ki egy GM előírás egy most már psa-hoz tartozó márkánál. A future fgc lenne az ami mindkettőt tudja.. nem sok ilyen olajat találtam.
Ui. miközben hivogattam a szervizeket, kiderült alvázszám alapján hogy van egy visszahívás az autóra, még 23ban adták ki, hátsó futóműnél cserélnek ki elvileg vmit, rozsdásodással kapcsolatos probléma.
-
d4d
aktív tag
Elnézést nem olajtéma, de, ha már lesz olajcsere lehet nem hagyom ki a gyertyákat, mert nem tart semeddig kicserélni.
Gyári: NGK BPR6ES 7822 (1150Ft/db)
Amit néztem helyette: NGK BPR6EIX 6637 (5900Ft/db)Ngk katalógusban ezt dobja fel, mint helyettesitőt, illetve upgradet a bpr6es-ről, ez már Iridiumos. Van értelme a suzukinál vagy maradjon az eredeti? Most azt leszámítva hogy tovább bírja.
-
d4d
aktív tag
Opel Insignia 2012, 1.4 turbo (103kW) motorkód: A14NET
Mivel volt dolgom opellel a közelmúltban, így most is ezt az olajat választanám. Vélemény, egyéb tipp?
Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 (pdf)
API SP, Dexos 1 Gen 3, OV 040 1547 - G30 -
d4d
aktív tag
Ázsiai piacokon már kint van, api sq, gf7a
-
d4d
aktív tag
válasz
ParmaBoy #15475 üzenetére
Nekem már az is "nehéz", ha alul bontani kell a takarólemezt az olaj leeresztéshez vagy hogy a szűrőhöz hozzáférj.
Izzócserével kapcsolatban eddig egy Volvo V50-es volt a világbajnok számomra. Két sátor leszúró vashoz hasonlító fém akármi fogja a lámpákat kihúzod és jön a komplett lámpatest is kifele. Ha kéznél vannak az izzók, szerintem két percnél nem tart tovább kicserélni minden izzót, mindkét lámpában, "szereléssel" együtt. Látszik hogy vki pl belegondolt abba, mi van ha éjszaka útközben van szükség ilyesmire, ahol nem biztos hogy van idő v lehetőség a negyed elejet lebontani az autónak egy izzócseréhez. -
d4d
aktív tag
válasz
ParmaBoy #15473 üzenetére
Megmondom hol egyszerű még cserélni, pedig az már "mai" autó ehhez képest. 12-es octavia volt nemrég nálunk olajcserén. Nem csak a légszűrő cseréje, de a komplett olajcsere gyerekjáték, még annak is aki igazi műszaki antitálentum. Nagyon könnyen felülről lehet hozzáférni az olajszűrőjéhez is, nincs semmi útban, nem szűkös a hely, legszűrőházat talán négy csavar fogja, az egy kellemes meglepetés volt ilyen szempontból.
2016os diesel swiftnél az üzemanyagszűrő cseréjéhez le kellett bontani a komplett szélvédő előtti részt ablaktörlők, műanyagok, de még a komputert is ki kellett szedni, ott volt vhol mögötte lent a szűrő... az öreg swiftnél hátul, alul, a bal hátsó kerék mellett van vhol az üzemanyagszűrő, kb 47 másodpercig tart kicserélni.. -
d4d
aktív tag
Jövőhéten elvileg meglesz a csere, ma jött meg a légszűrő. Remélem ezt nem szívja be a 39kW.
-
d4d
aktív tag
Kauffernél várakoztam, mögöttem lévő fickóval elkezdtem beszélgetni, volt a környezetében egy 5 literes szívó V8 Lexus IS-F, azt mondja egyszer odaléptek neki úgy igazán, majd egyszer csak felvillant a check engine lámpa, megállt a móka. Kiderült, hogy vmi "noname", Unixtól származó légszűrő volt, benne amit beszívott a motor.
-
d4d
aktív tag
válasz
A.Winston #15403 üzenetére
API SQ
LIQUI MOLY is ready for the API SQ
Understanding the New API SQ Category
Új motorolaj szabványok: API SQ, ILSAC GF-7A és ILSAC GF-7BVan pár itthoni webshop ahol már pl mobil1 olajoknál a leírásban szerepel az API SQ, de meglepődnék, ha ténylegesen lenne náluk polcon olyan flakon, amin ez szerepel is.
-
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01 #15397 üzenetére
Amikor 170ft körül mozgott a dollár és szabadon, trükközés, áfa/vám nélkül tudtam az usaból, 9000km-ről rendelni 3voltos cr123as lithium elemeket 350ftos db áron, postaköltséggel együtt (6-10 munkanap alatt itt volt a csomag), ugyanazt vagy még jobbat, mint amit a 12km-re lévő media marktban 1500ftért adtak, na az volt nyitott világ nekem. Ma ezt már nem tudnám megtenni és nem csak azért mert azóta kétszer annyi az usd. Nem lett jobb a világ ilyen szempontból.
-
d4d
aktív tag
Ide nem fogom kiírni, de itt konkrét áfacsalásos történetek vannak amikre a börtön árnyéka is rávetül. Nem akarok senkit befolyásolni ki honnan rendeljen, csak a hivatalos infót osztom meg. Biztos vannak becsületes szlovák vagy más eus forrásból dolgozó boltok. Én nem szólok bele ha valaki őket is összeszedi.
-
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01 #15392 üzenetére
Nem feltétlen az eredetiség a kérdéses, hanem a tiszta forrás. Van akinek ez is fontos, nem mindenki szeretne csaló bandákat támogatni, független attól, hogy eredeti. Biztos valahol még 1000 ftért is találni motult, eredetit. Lopottat. Van akinek ez se probléma én az ilyet úgy veszem, hogy aki ilyet átvesz, az is egy büdös tolvaj.
-
d4d
aktív tag
Jött válasz a Motultól, hivatalos direkt források itthon,
UNIX
Bárdi Autó
TISZK Kft
Intercars
AutoNetIlletve, ami minket talán jobban érint, összeszedtem nekik 14 hazai webshopot cégnevekkel, akik mind árulnak Motult (is). Elvileg kapok hozzájuk infókat a megbízhatóságukkal kapcsolatban. Gondolom azért a nagyobbakkal, kauffer, zsu, kovács félékkel nem lesz gond.
Kauffer.hu
Alkatreszek.hu (Kovács Autóalkatrész)
Zsu.hu
Motorolajbolt.hu
Olajmarket.hu
Olajshop.hu
Olajwebshop.hu
Filterabc.hu
Olajborze.hu
Olaj-partner.hu
Olajcentrum.hu
Olajsziget.hu
Olajmezo.hu
Fekmester.hu -
d4d
aktív tag
Én bírtam az Aral kutakat, M0ás szigetszentmiklósi lehajtónál volt egy óriás kútjuk annak idején. Jó volt a kék design is. Sajnáltam, hogy eltűntek.
Nem ide tartozik, de ha már kivonulás, a Cora áruház ami törökbálinton volt az M0 mellett, lehetett kapni egy erdélyi saláta nevezetű ilyen hidegkonyhás cuccot, azóta ha eszembejut verem a fejem a falba, hogy nem jegyeztem meg ki volt a beszállító. Annyira emlékszek, hogy magyar volt és biztos hogy valami vidéki cég nem bpi. Azóta se találok olyat sehol, 1kg-t be tudtam falni belőleami a sparba meg ilyen helyeken van annak köze nincs hozzá. A korhelyhez nagyon hasonló volt.
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15371 üzenetére
Nem ismerem, igazából nálam ez a mintabolt is úgy került képbe, hogy pont a mellettük lévő cégnél volt dolgunk, aztán, ha már volt időm, benéztem. Konkrétan ez a 8100 power meg nincs is fent akárhol, plusz mivel hivatalos motul partner és a kauffer se tudott segíteni így nem kutattam tovább. Alapból a kauffernél veszek ilyesmit mert viszonylag közel vannak és jobban szeretem a személyes átvételt. Igazából össze lehetne szedni jó pár netes webshopot és átküldeni a motulosoknak, hogy legyenek kedvesek tájékoztatni ki a hivatalos viszonteladó, ki nem.
Köszi Qru, Rowon. Igazából a dátum csak akkor fontos nekem, ha az itthoni készletbe veszek valamit, ahol nem tudom hogy 1-2 hónap vagy 1-2 év múlva lesz felhasználva az adott olaj. Akkor nem mindegy, hogy mínusz 2 v 3 évvel indulok.
Még néhány kép, ha megengeditek
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15367 üzenetére
Motorolaj mintabolt, csömöri út. A korábban belinkelt olajonline pl semmilyen kapcsolatban nem áll a Motullal, legalábbis a magyar képviselettel biztosan nem és ez elég friss infó, múlthéten beszéltem egy Motul fejessel telefonon. Kauffer is tudott volna hozni ebből az olajból, de csak egyetlen darabhoz volt hozzáférésük.
-
d4d
aktív tag
Köszi, ez az amibe a szervizek már nem mélyednek bele. Jobban figyelek erre ha legközelebb psa dízelbe botlok.
Megjött a Motul (hivatalos helyről 100% original), 23.01-es gyártás, aggódjak emiatt? Lehet hogy az api performance sp már csak simán api sp így 2,5 év állás után?
Made in France
Most júliusban valószínű meg is lesz a csere, bár még csak éppen átlendültem a 4 ezer km-en a mostani olajjal. -
d4d
aktív tag
Qru esetleg kifejted bővebben miért 0W30, ha FAP-os a motor? És miért nem jó ebben az esetben az 5W30?
Kb a 10. kereskedéssel beszélek és még mindig az 5W30-as 2290-es előírást ajánlják többségben. Igazából egy ajánlás volt csak a 0w30-ra konkrétan, meg Te amit írtál.
Hódmezővásárhelyi citronnél egy igazi tuskó vette fel. Ezt csak úgy lábjegyzetbe. Azt mondja nézzem meg a garanciafüzetet azon kívül menjek az xy kereskedésbe (hozzám közeli) el, majd ott megnézik, egyébként is ügyféllel van. Csak ezt olyan igazi gyöker módon előadva.
-
d4d
aktív tag
Ja csak ilyeneket jó lenne részletezni, bar eszem agában nem volt 10w40es olajat tenni ilyen autóba.
Most jön az 5. kereskedés infoja, azt mondta a srác, hogy nekik a FAP-os motorokhoz már a 2312-es 0w30as van előírva, amit a total oldala is ajánl. Már pedig ez is FAP-os..
7. kereskedés 5W30, szintén tapasztalatok alapján meg nekik is ez van előírva, nem volt még ilyrn témában problémajuk, faposokba is ezt töltik.
-
d4d
aktív tag
Mindegy köszi a tippeket, ebben az esetben asszem bőven jó a gyári.
Ehhez mit szóltok? 2010-es 1.6 hdi citroen 9hz motorkód.
Felhivtam két szervizt, egyik helyen psa b71 2290 5w30 es psa b71 2312-t ajánlottak, hogy ez a gyári. Masik helyen azt mondták a 2290es 5w30 a jó.. jó mondom tisztázzuk, harmadik szerviz emailben átküldött egy komplett karbantartási tervet alvázszám szerint pdfben. Ebben pedig ez szerepel az engedélyezett motorolajok után,
05W30 B71 2290 (C2) - EM:00W30 B71 2312 - EM:05W30 B71 2290 - EM:10W40 B71 2300 - 00W30 B71 2312 (C1C2) - 05W40 B71 2296
(A3B4) - 10W40 B71 2300 (A3B4) - EM:05W40 B71 2296Gyanítom a b71 2290 5w30 a nyerő, de mi ez a katyvasz megint? Főleg a 10w40 b71 2300...
Szerk. Visszahívtak egy negyedik helyről, ők is 5w30 b71 2290es olajat, konkrétan total quartzot tesznek bele. Tapasztalatok alapján is ez vált be nekik legjobban, attól független hogy láthatóan több viszkozitás, előírás is képbe kerül itt.
-
d4d
aktív tag
Toyota Engine Oil Fuel Economy, 5W-30,
Jóváhagyások és minősítések:
API SL/CF
ACEA A1/B1, A5/B5A fenti Avensishez ez a gyári ajánlás, amit Qru kolléga is írt, ettől újabb/jobb(?) olaj ami ajánlott esetleg? Nem mintha nem felelne meg a gyári, de mivel lehetne kiváltani? Ezt az a5b5öt eddig főleg fordoknál láttam
Gyári cikkszám az olajszűrőhöz: 90915-YZZM3 (made in china, denso) ára kb 6800 ft, van egy 3xos szorzó a mannhoz képest, de azért ez se olyan vészes.
-
d4d
aktív tag
A polon 3 éven át télen nyáron firestone téli gumit használtam, az se egy nagy márka, bár van múltja, meg a bridgestonehoz tartozik, de nem egy felső polcos az biztos. Nem volt vele gondom, elővárosban mozgó autóra megfelelt. Igaz, hogy egyszer amikor nyálkás vizes úton ráfékeztem egy enyhén lejtős szakaszon, megállás nélkül ment tovább az autó, de ezenkívül szárazon nem volt gond. De akkor azért megállt bennem a szar. Kínai gumival van szintén olyan tapasztalatom volt, hogy pl esős időben körforgalomban már kisebb sebessegnél is kezdte kitúrni az autó elejét és nem egy slick gumivá kopott fosról volt szó.
A swiften jelenleg négy évszakos good year vector van, ami nagyon szépen vizsgázott nagyobb hóban is, nem nyekereg, nem akarja kifelé tolni az orrát húzósabb kanyarokban sem, eddig mindig megtudtam állni vele. Ráadásul nagyon frisset sikerült kifogni, amikor az autóra került volt kb 2 hónapos.Dot számmal kapcsolatban, amire szintén sokan figyelnek.. Ugyancsak kínaiaknal fordul elő olyan, hogy megkérdezik milyen dot számmal kell a gumi és azt nyomják bele.. te meg nyugodt vagy hogy kaptál egy "frissen" gyártott gumit.
-
d4d
aktív tag
Ne értsd szó szerint. Felhasználás függő, láttam olyan 1 milliót futott reanult mastert, ami megszólalt. Pályán kerültek bele a km-erek és volt gazdája. Még az ülés se volt, nem hogy kiszakadva, de kiülve se, pedig a vezető ülés széle mindegyik hasonló autónál elporlad viszonylag hamar. ~1millió 250e kmt futott skoda superb eredeti turbóval, motorral. Szintén pályázós autó volt, bár a futómű el volt hanyagolva. Motorikusan simán lehet, hogy egy 300 ezret futott pályázós autó jobb állapotban van, mint egy fele annyit futott városi, amivel naponta 16x elindultak, százszor kuplungoltak, váltottak, fékeztek vele és még azt a sok rövid utat is szar kátyús úton volt kénytelen megtenni.
-
d4d
aktív tag
Te racionálisan állsz hozzá, más bújja a laborteszteket és csak az alapján dönt, hogy az adott olaj 2 tizedes értékkel többet tud valamiben, mint a másik és emiatt nem 748 ezer kmt megy el a motor, hanem 752 ezret. Én meg kicsit érzelmi alapon is döntök, a fent leírt okok miatt.
-
d4d
aktív tag
"Az autó az egy gép, hogyan máshogy lehet még ezt nézni?"
Ezt a kérdést egy autós találkozón kellene feltenni. Nehéz elképzelni pl egy japán autós találkozón olyan tagot aki ilyen módon áll hozzá az autójához, pláne az olaj kérdéshez.
Én pl nem azért nem veszek mannolt vagy ázé májsztertájlét, mert azt gondolom, hogy ezektől majd beáll a motor. Azért nem veszek ilyeneket és azért rakok bele pl Motult, mert utóbbinak van egy 160 éves történelme és több, mint 60 éve ott vannak a hosszútávú autóversenyzésben, aminek a csúcsa a Le Mans-i 24 órás, ami pedig a legnagyobb kedvencem. Máris van egy emocionális szál a dologban. Én meg örülök ilyen apróságoknak, hogy ugyanolyan olajat használhatok, még ha a versenysport más világ is, meg ugyanolyan gumikat, mint amit ott látok. És nem érdekel hogy az ázé olaj meg az indiai apollo abroncs is ugyanúgy megfelelne a 20onéves gépnek.
-
d4d
aktív tag
És nem szégyelted magad?
pont az avensishez néztem, talán már 990-től van olajszűrő.. meg nem mondom most a márkát, de pl a hengst 1600, mann 2600, mahle 1900 ft. Holnap, azaz ma, kiderítem a gyári szűrők cikkszámait, árait is. Azt még megértem, hogy mittudomén a gyári 10 ezres szűrő helyett vesz valaki mahle-t. Ok, jó márka, de hogy még egy 1600ftos hengst is "sok" és inkább veszi a 990-es noname valamit, azt nem tudom értelmezni. Akinek van egy épkézláb autója, eljut idáig, tudja tankolni, fizeti a biztosítást, nem fekete vizsga van rajta, most mindegy hogy 20on éves párszázezer ft értékű, az nem állhat annyira szarul, hogy nincs 600ft plussza egy normálisabb szűrőre vagy legyen 1-2
ezer. Ez oltári sóher dolog..Szerk. Nem 990.. már 600 fttol van sct mannol szűrő, akkó azt vesszük, így megspórolom egy doboz orbit rágó árát..
azt persze...
-
d4d
aktív tag
-
d4d
aktív tag
Lerugott szarba szerintem senki nem vesz csúcs olajat és valszeg azért is lett abból az autóból lerugott szar, mert a korábbi tulajdonosa vagy tulajdonosai sem szerettek még erre se költeni. Pedig ez kb aprópénz, ahhoz képest amit el lehet költeni egyéb szervizekre.. Éppen amilyen olaj volt kéznél, az ment bele. Van az az autóvizsgáló fószer, Varga Tibor, ő mondta a tapasztalatai alapján, hogy a motor problémák 80 vagy 90%-a szerinte a motorolajra vezethető vissza, mármint hogy nem megfelelő, nem cserélik időben stbstb.
-
d4d
aktív tag
Ismerősnek kellene hozzá egy frankó olaj ajánlás. Ugye a Toyotánál nincs kifejezett gyári előírás csak általános, de még ez se világos, kéziköny nincs.
Toyota Avensis (2000) 1.6 VVT-i (3ZZ-FE) 81kW
-
d4d
aktív tag
Beszéltem négy márkaszervizessel, megerősítették, hogy mehet az 5W-30, egyik mondta csak hogy 10W30-at tennének bele a szervizben, esetleg 40-est, mert a 30-asnál megszakadhat az olajfilm ilyen melegben... Egy idősebb úriember volt, arra is hivatkozva, hogy már 100e kmt futott az autó és hát ilyenkor már kell a "vastagabb" olaj, ja mondom csak nem nekem.. főleg nem hidegoldali részen. (vajon az 5W40 miért nem szerepel a kézikönyvben?)
A ceglédi suzukis egyből helyeselt amikor szóba került a Motul neve, azt mondta, amikor igazán jót akarnak ők is ezt töltik. Már nem konkrétan ezt a 8100 powert csak általában motult. Meglátjuk, remélem bírni fogja amikor elszabadul a 37 kW. -
d4d
aktív tag
Suzukinál nincs nagy választék, ennél többet nem tudok, 2000-es évjárat, motorkód G10A, 993ccm, 39kW. Nem tudtam, hogy az olajdoki ajánlása vicc, viszont a kézikönyv már biztos jobb forrás és a márkakeres szervizes, aki fejből nyomja a gyári cikkszámokat se mondta azt, mint pl az iridiumos gyertyáknál, hogy ez nem lesz jó, mármint az 5W30.
A motorolaj mintaboltos egyébként pont az említett Motul Eco Lite-ot ajánlotta, bár nem tudta hogy pontosan miről van szó, csak hogy benzines suzuki. Másik az x-clean efe volt.
-
d4d
aktív tag
Kézikönyv szerint jó 5W30, 10W30, 10W40, suzukinál se tiltakoztak ellene. Illetve az "olajdoki" szerint is jó.
"Üdv,
Adott egy 2002 es Swift 1.0 haromhengeres motoral szerelt.
Nekem a 10w40 olajat ajánlották hozzá.
120.000km van benne.
Most cseréltem le az olajat 10w40 eneos prémium olajra és mann filter szűrőkre.
Érdemes lenne bele motorolaj adalékot tölteni, hogy védje a motort és kopó alkatrészeit?Üdv,
Motorolaj adalék - amely megfelelően védi a motort - van elegendő gyárilag is az Eneos 10W40-ben.
Ha szeretne az autónak mindenképpen jobbat, akkor inkább váltson egy teljesen szintetikus 5W30-as viszkozitású olajra. Ez minden szempontból jobb lenne az autónak.üdv.
Olajdoki" -
d4d
aktív tag
Űrechnika 1.0 swift, csak ne írd hogy annak mindegy, űrolaj kell bele.
Más.
Ha már szóba került a Motul, de akár a Castrolnál is van hasonló. Szóval a Motulnál vannak a specific olajok, amik csak az adott előírásnak felelnek meg. Ezek miben jobbak, ha jobbak, mint egy "átlagosabb" Motul olaj, ami ugyanúgy tudja azt az előírást, de még ezen kívűl 4-5 másik gyártó szabványának is megfelel? -
d4d
aktív tag
Ezt csak úgy itt hagyom, össze kellett szednem vkinek, hátha másnak is jól jön, dci motorokhoz elég széles körben alkalmazzák,
RENAULT RN0720-as előírást teljesítő olajok a teljesség igénye nélkül,
- Elf Evolution Full-Tech FE 5W-30
- TotalEnergies Quartz Ineo C4 5W-30
- Aral High Tronic R 5W-30
- Eneos Hyper-R 5W-30
- Eni i-Sint Tech R 5W-30
- Fuchs Titan GT1 Pro C-4 5W-30
- Liqui Moly Top Tec 4400 5W-30
- Meguin megol Motorenoel Mobility 5W-30
- Mobil Super 3000 Formula R 5W-30
- Motul Specific 0720 5W-30
- Motorex Profile R-XL 5W-30
- Castrol GTX RN-Spec RNO720 5W-30
- Shell Helix Ultra Professional AR-L 5W-30
- Petronas Syntium 5000 RN 5W-30
- Ravenol HDS Hydrocrack Diesel Specific 5W-30
- Valvoline Synpower MST C4 5W-30 -
d4d
aktív tag
A fenti két olaj csak a példa kedvéért van feltüntetve, nem összehasonlításképp. A kiindulási pont az, hogy van egy benzines autó amihez csak API előírást ad meg a gyártó, semmi mást. Csak abból a szempontból érdekes a fenti két olaj, hogy az egyik csak benzines, a másik benzines és dízeles előírásokat is tud, viszont mindkettőn ott az api sp, ami engem érdekel, tehát elvileg mehetne mindkettő ebbe a képzeletbeli autóba gond nélkül. De, és ez lett volna a kérdés, számít e bármilyen szinten, hogy jelen esetben itt a mobil rendelkezik dízeles előírással is. Emiatt lehet e ideálisabb az autó számára, lehet e olyan összetevője ami miatt érdemesebb a két fenti vagy ezekhez hasonló olajok közül azt választani, ami tud dízeles előírást is, akkor is ha benzines autóba kerülne.
Ahogy Qru írta, hogy pl a katalizátort jobban kíméli. Ilyesmire gondoltam.
-
d4d
aktív tag
Újabb találós kérdes. Visszatérve erre a dologra, hogy mi van, ha csak API XY van előírva semmi más. Benzines autóról van szó természetesen.
Két példát hozok, Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 és Mobil1 ESP 5W-30.
Mindkettő tudja az API SP-t, viszont a Total elvileg csak benzines egyéb gyártói előírásokat teljesít, míg a Mobil1-nél van acea c3 és gyári dízel előírások is a benzinesek mellett.
Helyesen tanácsolták, hogy ilyen esetben érdemesebb azt az olajat választani, ami dízelekhez is jó? Mittudomén lerakódasok miatt vagy nem tudom, hogy szigorúbbak a dízel előírások(?) Van bármi igazság ebben?
-
d4d
aktív tag
Ami jópofa náluk, van vmi fluoreszkálos adalék bennük vagy nem tudom pontosan mi, de uv fény alatt rögtön előbújik, azért hogy ha van vhol olajfolyás a motor környékén, rögtön ki tudd szúrni ilyen fény alatt. Ezen felül ami mutatott a nő, mindegyik flakonon volt egy qr kód ami, valami olyasmit magyarázott, hogy azért van rajta, hogy ha bármi gond lenne az olajjal akkor szó szerint ez alapján a kód alapján visszakereshető hogy személy szerint ki volt a felelős azért az olajért a gyártás folyamán meg gondolom minden egyéb adat. A flakonon is ott virít made in switzerland.
-
d4d
aktív tag
Sajnos nekem nem esik útba csak pont a mellettük lévő cégnél volt dolgunk, de normális kis hely.
Időközben az Octavia cuccait sos el kellett intéznem így nem volt idő az eredetileg tervezett gyári szűrőket beszerezni. Kauffernél volt minden készleten. Ettől független náluk meglehetett volna rendelni a gyári szűrőket is csak nem tudták 1000%ra garantálni a holnapi szállítást.
Tehát egy 2012es 1.6 crtdi octaviaról van szó,
A két mann szűrő made in germany, a hengst lengyel gyártás plusz van egy febi csavar alátéttel made in tökömtudja és végülis ha motullal kezdtem a napot, akkor maradtam is ennél, x clean+, vw 507.00, ami elő van írva.
A mintaboltos motul belga volt, a kauffernél 2 belgát és 2 spanyolt kaptam. Van némi különbség külsőleg, az hogy esetleg ez abból adódik, hogy a spanyolok már ideiek, míg a belgák 24esek vagy csak a gyártási hely miatt, nem tudom.
A gyártási időt a spanyoloknál a flakon front, alsó részén tüntetik fel, a belgáknál hátul lent. De a korábban vett olasznál is így volt, hátul lent.
Kicsit eltér a betűk, számok stílusa, bal spanyol, jobb belga
Bal spanyol, jobb belga, bal alsó sarokban a belgánál pl nincs olyan szemeteskukás figurás ábra.
Bal alul felül spanyol, jobb felül kaufferes belga, alatta a mintaboltos belga. A kaufferes és a mintaboltos flakon között nem látok különbséget.
-
d4d
aktív tag
Az üzletben voltak szűrők. Filtron asszem, mann filter is. Azt mondta az eladó amúgy hogy a legtöbb olaj márkát nem ellenőrzik itthon a gyártó részéről (még pl a totalt is beleértve), mármint hogy ki honnan, hogyan szerzi be.. tele volt a bolt is mindenféle motulos kiegészítőkkel, ahol ilyenek vannak az is jó jel mert ezeket a reklám cuccokat a gyártó adja nekik. Amúgy 4690ft volt az olaj, kauffernél max egy ezressel lett volna olcsóbb, nem vészes. Ez épp made in belgium.
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15200 üzenetére
Köszi az infót. Akkor fuchsot vettem bele, érzésre jó volt, de az az autó azóta valahol egy bontóban pihen. Nem mintha annyira szar lett volna, de 3 évet kiszolgált becsülettel, megszolgálta a 150e ftos vételárát.
Motorex svájci olajokhoz mit szóltók?
Voltam a motorolaj mintaboltba, csömöri úton. Hölgy az eladó és érti is a témát, kedves volt. Vettem a gyűjteménybe egy motul xclean+-t, lehet hogy a skodába is ez megy majd. Volt belga, olasz, francia motul is. Ők tényleg hivatalos képviselet, nem himhumi kerülőutakon hozzák be.
-
d4d
aktív tag
Pár éve a Porsche M5-ttel emaileztem, váltóolaj előírás ilyesmik miatt egy 97es ezres vw polohoz. Nem azt írták vissza hogy mindegy, hanem minden gyári infót megnéztek. A váltóolajnál pl kifejezetten egyfokozatú 75W-s olaj volt az előírás. Még olyan autóval nem találkoztam ahol azt mondták volna hogy mindegy milyen olajat teszek bele. Az biztos hogy ha van annak a korabeli előírásnak újabb, fejlettebb verziója akkor azt veszem. Akkor is ha amúgy az a 20 éves autó "bármivel" elmenne. A poloba is megvettem akkor a Motul olajat meg a Fuchs váltóolajat, a hűtőfolyadékból, fékfolyadékból is Motul ment bele. Pedig nyilván ilyen autónál "tök mindegy" a legolcsobb szar is mehetett volna bele. Olyan elvetemült voltam hogy még az ablakmosó folyadékból is motult vettem...
Qru köszi.
-
d4d
aktív tag
Ilyen autónál ahol csak API van megadva, tök mindegy hogy az adott olaj azon felül még milyen előírással rendelkezik?
Legyen az eneos a példa, van az X Prime 5W30 amit használok, ez csak api sp, ilsac gf6a, semmi más nincs rajta, ugyanakkor ott a vw-s olajuk, az X 5W30 Ultra ami szintén api sp, de pluszban az acea c3at és vw504/507et is tudja.
Szóval van jelentősége egy csak api szintet megkövetelő autó esetében, hogy ezen felül még mit tud az olaj? Vagy ebben az esetben a kettő közül mindegy? Most azt ne nézzük, hogy elvileg az x prime magasabb kategória házon belül.
-
d4d
aktív tag
Viszkozitással nem szoktam foglalkozni, mármint elsősorban a gyári előírás érdekel meg szerencsére ilyen tág határok között nem kellett még dönteni. Ilyet még nem is hallottam hogy ugyanahhoz a motorhoz 0W20 meg 5W40 is jó. Ott volt a 3 ezres dízel renault, tök egyszerű RN0720, 5W30, kész, kangoo dci ugyanez. Általában a franciáknál elég egyértelmű és világos ez az olaj kérdés, psa-nál is. Nincs 5 féle viszkozitás még 2-3 előírás átfedésben egymással. Pl mint az opelnél hogy ugyanabba az autóba mehet 3 féle előírású olaj is, még akkor is ha egymással természetesen kompatibilisek.
-
d4d
aktív tag
Azért nem egyet hívok azokból se, volt hogy 5-6-ttal beszéltem. Renault, vw, opel ezekkel eddig jó tapasztalatom volt, hondába meg futottam bele. Azt nem engedem hogy okoskodjon, mindig adom az alvázszámot és legyen kedves a gépben megnézni. Vwnél is csak akkor volt kavarás amikor fejből próbálta mondani a fickó.
De amúgy ha ekkora ellentmondás van, azért szembesíteném őket vele, kívancsi lennék mi a reakció. -
d4d
aktív tag
válasz
zsolti1 #15186 üzenetére
Érthető és látom, hogy vannak itt igazi olajbubusok, minden tiszteletem az övék, de ettől függetlenül ilyen fontos kérdésben biztos, hogy több forrásból gyűjteném be az infót. És a gyári információ az elsődleges, amit csak a márkaszervíz tud naprakészen megadni. Mind az olajválasztók, mind más véleménye csak ezek után jöhet (szerintem). A google alapján túrt félinfók, a más piacokra kiadott, neten talált mindenféle kézikönyvek meg kb az utolsó helyen vannak ilyen szempontból. Nekem ezt sajnos (amúgy élvezem
) rendszeresen meg kell csinálnom különböző autókhoz, de aki a saját autójához nézi, annak csak egyszer kell nekiveselkedni a kérdésnek.
Én is valszeg egy Total Quartz Ineo Long Lifeot veszek a skodához, de a mobil1 esp is képben van, mindkettőből van 1-1 liter itthon, így csak +3 litert kellene vásárolni. Plusz valószínű gyári szűrőket kap (olaj, levegő, üzemanyag), remélem a kauffer be tudja szerezni azokat is.
-
d4d
aktív tag
válasz
zsolti1 #15181 üzenetére
Én mindig elmondom, ezt tanácsolom másnak is, nálam első lépés hogy felhívok 2-3 márkaszervizt az alvázszámmal és lekérem az adatokat. Pontosabban első a kézikönyv, ha van és utána megerősítésnek, pontosítás végett a márkaszerviz. Ha meg igy se tisztul a kép (ami azért ritka..), ide jövök tanácsért.
Épp ma egy 12-es Skodához kértem le az olajat és a gyári cikkszámokat a szűrökhöz. Nem esznek meg. Mondjuk az olaj nem volt bonyolult kérdés, korábban volt egy újabb 15ös dízel octavia, abba is VW 507.00 volt az előírás. -
d4d
aktív tag
válasz
focvis #15169 üzenetére
Sikerült már összevadászni négyet pár hónapja, ez ami itt van a képen a "legcsúnyább" a négy közül. Persze ez is messze átlag feletti, ha megnézed milyen lerohadt kerekekkel mászkálnak már ezek az autók, de ha tudok, még egy garnitúrat beszerzek, meg ezt is cserélem, megy pótkeréknek. Szándékosan nem foglalkozok felújított dolgokkal, csak eredeti kell. Már bontóból sem egyszerű. Egyebként a mai napig rendelhető Esztergomból a felni, de valami 26e ft/db áron. Ezt amit a képen látsz 2500ftért vettük bontóban
még kettőt úgy sikerült szerezni, hogy márkakereskedésnél érdeklődtem és az alkatrészes idősebb fickónak volt otthon elrakva a padláson két pótkerék, még a fiának volt ilyen autója. Próbáltam a gyári OZ könnyűfém felniket is megnézni, de az tényleg a lehetetlen kategória, rendelni sem lehet, pedig az megérne egy nagyobb összeget is.
-
d4d
aktív tag
válasz
focvis #15164 üzenetére
Swift! Javítom, 993ccm. Amiről olyanokat írnak egyesek, hogy mozgó útakadály... Persze papíron mi az az 53LE, csakhogy nincs 800kg az autó. Bő 15 évvel ezelőtt volt nálunk pár napig egy 3 ajtós 1988-as Mazda 323 1.6 turbo, első kerekes. Hasonló súly csak közel 150 LE, az az érdi emelkedőn, nem lefele, hanem felfele ment 200-at óra szerint és nem az volt a vége. Hármasban még elforgatta a kerekeit. Ha megtehetném, begyűjtenék pár ilyen gépet, Swiftből a GTi-t természetesen. Az a baj hogy ez már nem is csak pénz kérdés szerintem, azt a mazdát akkor sem találtad meg minden bokorban.
Itt jelezném akinek van gyári Michelin acél felni vagy tud ilyet Swifthez, keressen privát. Csak kifogástalan új állapotú érdekel, amit autón már nem lehet találni, de ha valaki megválna a sose használt pótkerekétől, amin ugyanez a felni van, na az lenne nekem jó.
-
d4d
aktív tag
Természetesen nem ez a jellemző sebesség amivel közlekednie kell, de ez a, ha nem is 150-160 (hova is kellene mo-n, ugye), de 130-140 környéke és <4 ezres fordulat, ami érzésre nem tűnik kínzásnak és folyamatosan tartható, ha szükséges. Max húzósabb emelkedőn kell visszakapcsolni 4-be és kicsit visszavenni. A vége nem tudom hol van, volt még benne némi tartalék, de padlózni sajnálnám. Így is megfogadtam az utolsó olajcserénél, hogy 25 évesen már nem kell így mennie csak, ha muszáj. Inkább 90-110, < 3 ezres fordulat, az már tényleg normális. Gumik (Good Year) még nincsenek egy évesek rajta (gyártási idejük sem), futómű is ok, elöl pl komplett új lengőkarokat kapott nemrég, új gyertyák, teljes full gyári hűtőfolyadék csere is volt, hátul új fékek. Olajfogyasztást a 6-7e kmes csereciklus alatt nem vettem észre. Olaj pontosan: Eneos X-Prime 5W-30, API SP / ILSAC GF-6A (ex Sustina, made in japan). W Base alapolaj, ZP technológia (jelentsen ez bármit)
-
d4d
aktív tag
Itt is 3 henger 998ccm van, a kikockázott autobahnon meg lett dolgoztatva az eneos. Benzinből meg csak omw maxxmotion 100plus mehet bele
Most néztem vissza, bő egy hónapja volt az olajcsere és már majdnem 3 ezer km belement. Pedig nem is volt napi használatban. 6-7e között újra csere. -
d4d
aktív tag
Néztem, de ebben a cikkben benne volt az is hogy a cég elmondásuk szerint átnézte az összes többi gyertyájukat és nem találtak problémát. Egyébként gyári hibás nem lehet egy ilyen gyertya, az elképzelhetetlen?
Másik, nem akarom bántani a céget de sose hallottam róluk. De ha igaz is, ez egy eset, egy gyanús gyertya, pedig ha itt hamis gyertyákkal van tele a piac akkor sokkal több motorhalálnak kellene lennie.
-
d4d
aktív tag
Normális hely alatt értem pl, kauffer, unix, bárdi, láng, zsu, kovács autó, filterabc, olajwebshop és társaik
Szerintem elég komoly tökönrúgás lenne bármelyik fenti forrásnak, ha kiderülne hogy hamis termékekkel seftelnek.
Amúgy meg ha tényleg ekkora probléma, az NGK esetleg nem szeretne ezügyben tenni valamit? Nem lehet annyira megnehezíteni a hamisítást, hogy ne érje meg a ezzel foglalkozni? Pl lehetne minden gyertyának egy egyedi kódja, amit ellenőrizni lehetne az ngk oldalán. Nem tudom..
Érméknél van ilyen hogy lézerrel belegravíroznak egy apró egyedi azonosítót a verdében, ezt ott is nyilvántartják természetesen és aztán egy spec olvasóval lehet ellenőrizni hogy eredeti e, bárhol a világon.
-
d4d
aktív tag
Biztos vannak hamis gyertyák, de ezt elsősorban fekete afrikában, Bangladeshben és hasonló fejlett ipari régiókban tudom elképzelni. Az is gyanús amikor pont egy ilyen márkát, gyertyát forgalmazó cég dob be egy ilyen hírt és aztán jön azzal, hogy természetesen nála csak eredeti kapható. Ez megint ilyen hamis Castrol szagú. Vagy itt találkozott már valaki hamis gyertyával amit itthon hivatalos, normális helyről vásárolt?
Én, ha tényleg tudomásom lenne ilyenről itthon és forgalmazó lennék, az biztos, hogy abban a pillanatban megnevezném és lehoznám nyilvánosan, hogy ki árul kamut. Addig amíg ilyet nem látok, nem nagyon félnék.Neked honnan jött?
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15124 üzenetére
Asszem az volt, nem saját csak pár napig volt itt, meg ugye az olajcserébe folytam bele.
Na, de nem pont a fenti dolog az oka, hogy betegágynak tartják? Vagy van más időzített bomba ezeknél?
Ott van a Toyotának az 1.33-as motorja, ott is az volt hogy még a márkaszervizek is a nem belevaló 5W30-as olajjal töltötték őket, a 0W20 helyett, aztán persze mindenki szidja azt a motort hogy ilyen szar olyan szar, nehogy megvedd. Kérdés, hogy tényleg konstrukciósan fos, vagy egyszerűen itt is az olajjal baltázták el?
-
d4d
aktív tag
Ez nem urban legend, létező jelenség és nem csak az Opelnél van jelen, de bizonyos motorokra jellemző csak, bővebben itt olvashatsz erről a témáról,
"Mely járművekben fordul elő az LSPI?
Az LSPI jelenség elsősorban a modern turbófeltöltős, közvetlen befecskendezéses benzinmotorokat érinti. Az ilyen motorokat az autóipar egyre gyakrabban alkalmazza, mivel hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és nagyobb teljesítményt biztosítanak kisebb motorok esetén is. Azonban ezek a motorok hajlamosak az LSPI-re, különösen alacsony fordulatszámnál és nagy nyomatéknál, amikor a nagy nyomás és hőmérséklet kombinációja előidézheti a korai gyújtást."
"A GM / Opel OV 040 1547 / dexos1™ Gen 2 és dexos1™ Gen 3 motorolaj szabványokat a General Motors (GM) és az Opel fejlesztette ki, kifejezetten a modern, közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltős benzinmotorok igényeinek megfelelően. Ezek a motorok különösen hajlamosak az LSPI (Low-Speed Pre-Ignition) jelenségre, ezért a dexos1™ Gen 2 szabványt az LSPI megelőzése érdekében fejlesztették ki."
-
d4d
aktív tag
Amúgy ha már Corsa, pár hónapja az Opel di-fernél áll(t) bent a szalonban egy citromsárga 1995-ös évjáratú 3 ajtós 1.2-es Corsa 5 ezer vmennyi kmerrel, nem 50e, 5 ezer... gyakorlatilag új állapotban volt kívül belül. Most nem néztem meg fent van e még a hirdetés, de 1m700e ftot kértek érte.
Azt tudod hogy az opelnél már nem a dexos 2 a legfrissebb előírás?
A te esetedben Opel OV 040 1547 - G30 (xW-30-as osztály) és ebből van 0W-s is. Visszafele kompatibilis a Dexos 2-vel. Legutóbb egy benzines D corsaba cseréltünk olajat, abba már Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 került, API SP ILSAC GF-6A és tudja a Dexos 1 Gen 3-at, valamint az előbb említett OV 040 1547 - G30-at. Ez csak benzines opelekhez jó, a xW-40es olajokat G40-nel jelölik a dieseleket D30/D40. Van olyan olaj ami tudja mindkettőt. Dexos 2 azért sem maradhatott mert furán nézne ki egy most már PSA tulajdonban lévő márkánál egy GM előírás. A total szállítja a gyári olajat is.Ezt meg csak így találtam, megint egy túl okos szerelő (probléma volt, ami megint az okoskodás eredménye)
"Az Opel 2003-as évjáratú, Z16XE motorkódú volt, 98000km -el, ritkán használták hosszabb távra. A tulajdonossal való beszélgetésből kiderült, hogy rendszeresen viszi szervizbe. Kb. 15-18000km -enként cseréltet olajat. A szerelője tanácsára félszintetikus 10W40-es viszkozitású motorolajat tesznek az autóba, mert az Ecotec motorok megeszik a jobb olajakat.
Bumm... !!!
Tanácsom minden Opel tulajdonosnak, hogy legalább egyszer szánjon rá időt és vegye elő az autó szervizkönyvét tanulmányozásra! Nem mindegy, hogy milyen olajat tesznek az Opelbe! Olyan motorolajat kell beletölteni, ami belevaló! Csakis az és nem más!
A régi (98-as - 99-es) Ecotec motoroknál sajnos valóban volt egy konstrukciós hiba, mely miatt magasabb olajfogyasztása volt az előírtnál, de ezt a hibát a gyár már réges-rég kiküszöbölte. Manapság ennek már abszolút semmi nyoma és jelentősége. A Z-s motorokhoz ( amelyiknél "Z"-vel kezdődik a motorszám ) teljesen szintetikus 5W30 v. 5W40 motorolaj tökéletes az előírás szerint, GM-LL-A-025 szabványú kell bele."
Ehhez csak annyi kiegészítés, hogy szervizkönyv és nem egy, hanem min 2-3 márkaszerviz és alvázszám legyen kéznél. Plusz ez a fórum
Talán említettem, egy J Astrával jártam úgy hogy a kézikönyv Dexos 2-es olajat írt, mire később kiderült hogy rohadtul nem felel meg az az olaj a motornak és változtatott az opel, ezért volt érdemes ebben az esetben is felhívni pár szervízt hogy jelenleg mi a legfrissebb előírás hivatalosan. Helyette Dexos 1 Gen 2 / Gen 3 kellett vagy most már a fenti OV 040 stbstb G30 az ajánlott, mivel benzines volt. Azó szerint azt mondta a szervizes fickó hogy ideiglenesen sem ajánlja, hogy benne maradjon az az olaj (dexos 2).
Ehhez kapcsolódik (j astra, k astra)
"Az Opel a gyártás kezdetekor nem megfelelő olajspecifikációt határozott meg, ezért előgyújtási probléma lépett fel a használat közben. Ez az LSPI-nek nevezett hiba kopogásos égést produkált a motorban, hosszabb távon pedig dugattyúrepedés lép fel. Utóbbi esetben csak jelentős összegű motorfelújítással, esetleg motorcserével tudunk életet lehelni az autóba. 2017-ben változtattak a specifikáción, ezzel a probléma szinte teljesen meg is szűnt."
Itt azért érdekelne, hogy akiknek emiatt ment tönkre az autója, azt milyen módon kompenzálták az opelnél...vagy így jártak? -
d4d
aktív tag
Mi a helyzet olyankor, ha van egy gyári előírás jelen esetben nekem api sm (vagy még az előtti, mindegy) semmi más és a viszkozitás is megvan határozva, 5w30 10w30 10w40. Ebben az esetben használhatok API SP/SQ 0W30as olajat? Az api világos mert visszafele kompatibilis, de mi van a viszkozitással, elméletben a 0ás még jobb lenne indításnál. 25 éves autó. Létezik hogy a hidegoldali rész is "elő van írva"? Vagy ez hülyeség?
-
d4d
aktív tag
válasz
focvis #15080 üzenetére
Ha ez igaz, akkor nagyon sokáig húzta ez az 502-es szabvány,
"A VW 502 00 olajspecifikáció az egyik legszélesebb körben alkalmazott motorolaj-specifikáció amelyet a Volkswagen a legtöbb benzines motorjához javasolt a 1990-es évektől egészen 2019-ig. Különösen ajánlott olyan VW benzines motorokhoz, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Az OEM által jóváhagyott VW 502 00 specifikációjú motorolajok kompatibilisek a Volkswagen fix 15 000 kilométeres vagy évente egyszer esedékes olajcsere-intervallumaival."
-
d4d
aktív tag
Kösz srácok! Közben megcsíptem az autóhoz adott saját kézikönyvét is, befotóztam, eltér az angol nyelvűtől, de itt is jelen van mindkét szabvány mindenféle üzemanyagra vonatkozó megjegyzés nélkül.
Plusz még két szervizzel beszéltem, ők is azt mondták mehet az 504 is, de nem kerülök hátrányba az 502vel azért mért régebbi spec csak évente cseréljem.Most ha az 502-nél maradnék, variálhatok a viszkozitással 5W helyett 0W40? Motul Xmax, Mobil1 FS stb
-
d4d
aktív tag
Kedves norrberth mi ez az Etka?
Másik topicban a VW-s kolléga csatolt be képet is a gyári programból és tényleg csak az 502 van feltüntetve. Kérdeztem mi az oka hogy a kézikönyvben szerepel alternatívaként az 504 is. Röviden. Akár használható is lehetne, de nem a legoptimálisabb és amíg elérhető az 502, addig nem tüntetik fel az 504-et.
Idézet a hivatalos instrukcióból,
"A Volkswagen az új minősítésű anyagok használatát régebbi motorgenerációkhoz nem ajánlja."
(Itt megint tévedett "a sose volt gyári beszállító a mann" kolléga, mert ő teljesen elutasította az 502-t, hogy az biztosan nem jó.)
-
d4d
aktív tag
Amúgy ha jól értelmezem, ha megfelelő minőségű üzemanyaggal járok (ez az EN 228 egy eus szabvány, Mo-n tudják a kutak) akkor mehet az 504-es is? Na most ha ez így lesz már csak kívancsiságból is visszahívok 1-2 szervizt holnap.. hogy akkor miért "erőltetik" csak az 502est.
Külön rákeresve is azt látom, hogy az 504 visszafele kompatibilis az 502-vel szóval még, ha csak az lenne az előírás, akkor is használhatónak kellene lenni.
Pár hónapja egy 2005/2006-os ötös golfba tettünk 504/507-es Eneost. Régi 1.4es 75LE, nem tsi.
-
d4d
aktív tag
Találtam egy ilyet az Up!-hoz, de ugye nekem, főleg ennyi idős autó esetén is csak támpont. Mert franc tudja mi változott azóta. Holnapra a vw fórumos vw mágus is csekkolja alvázszám szerint.
Amióta megjártam a J Astrával csak kiindulópontnak tekintem a kézikönyvet is, nem szentírásnak. -
d4d
aktív tag
Azt nem mondtam neki hogy pár évvel korábbam szintén őket kerestem fel csak emailben és semmi gond nem volt lekértem gyári infókat a 25 éves szutymákomra... De ma a második kereskedésben is simán megadta a srác a számokat. Egyébként van egy kis tapasztalatom csak nem VW-vel és ilyet semmilyen márkánál nem tapasztaltam. Itt is az összes többi kereskedésben kedvesek voltak, volt ahol kétszer is visszahívtak. Nem éreztem sehol még azt a "haggyámá a hülyeségeddel" hozzáállast.
-
d4d
aktív tag
Ezen én is felhúztam a szemöldököm, de ne tudd meg milyen magabiztosan adta elő, eleve több mint 25 percig beszélt pedig csak két cikkszámra, árakra és az olajelőírásra voltam kíváncsi. Amúgy azért nem adhatja ki a cikkszámokat mert hogy akkor én majd fogom ezt az infót és besétálok valami autós boltba olcsóbban megvenni az alkatrészt...beszarok.
De látod pl te is megerősítetted, hogy itt más gyártósorok vagy gépek vannak, nem csak nyomnak rá egy vw logot. Azt is állította, hogy ami mondjuk a gyári részlegen megbukik még simán eladhatják utángyártottként..Ezért nem csak egy irányból gyűjtöm az infót. Lehet hogy ráment vagy 2 órám össz, de tuti hogy a megfelelő olaj fog kerülni az autóba.
-
d4d
aktív tag
Ja, a fenti renaultnak (a motor nissan fejlesztés vagy közös munka), bár nem ismerem a szervizmúltját, de az is túl van a 300 ezren. Egy gramm füstje nincs se hidegen se melegen, nem világít az óracsoport környéke, mint egy karácsonyfa, érzésre minden ok, megy mint a barom és azért a hangja...mégis csak V motor, hiába diesel, azért lelket melengető. Mentem mögötte is full lehúzott ablakokkal semmi szaga nincs. A szervizbe menet pont egy nagy mercit követtem (cdi) füstöt nem nagyon láttam viszont majd megfulladtam és ez sajnos jellemző, de vw-re audikra is.. bár nyilván ezekből arányaiban sokkal több a lógóbelű példány.
És ha már francia, kis Peugeot 207, 2008 vagy 2009-es volt, 1.4 HDi majd 500ezer km-t futott, akkor került hozzánk. Hibátlan műszaki állapotban, ez is ilyen végig márkaszervizes 1 tulajos autó volt, soha még törve sem volt. Nagyon megkedveltem azt is, mondom ezt alapvetően japán fanként.
(nem a konkrét autó csak illusztráció)
-
d4d
aktív tag
Ezt csak ahhoz hogy 7 éves lesz a Duster.
Volt nálunk egy 2018-as Kangoo szintén 1.5 dCi ugyanaz a K9K, újkorától kezdve az utolsó km-ig végig ugyanabba a Renault márkaszervízbe járt és csak ezt az RN0720as Elf olajat kapta, már alulról súrolta a 400e km-t, a motor úgy járt mint egy Schaffhausen óra. Az egész autó olyan állapotban volt futóművileg, váltó, kuplung stb összképben, hogy letagadhatott volna 300 ezer km-t egész nyugodtan. Ilyen amikor megkapja egy autó amit kell és odafigyelnek rá. Nem is volt motor, turbo meg mittomén milyen problémája.
Itt is befigyel a szent tölcsér, az utolsó olajcserét már mi csináltattuk meg.
-
d4d
aktív tag
A viszkozitásig még nem jutottam el, egyelőre a szabvány legyen 100%.
Octaviaba emlékeim szerint 507-es előírás volt megadva, én akkor nem láttam ilyet teljesitő 5W40-es olajat csak 0W30/5W30. A csere intervallumot nem tartom be, de a gyári olaj előírással nem szeretnék variálni.
-
d4d
aktív tag
Valszeg megnézem, de egyelőre bármilyen okos volt az első fickó úgy néz ki nem volt igaza. Mondjuk ő volt az egyetlen aki az olajat nem alvázszám szerint nézte. Most az 502.00 áll nyerésre. A negyedik kereskedésben azt mondta a munkafelvelő, úgy nézi meg nekem mintha most bevinnem szervizre hozzájuk, nyert az 502.00. Másik kereskedés szintén 502.00. Ezek jellemzően 5W40es olajak. Az autóban is volt egy olajmatrica ami szerint 5W40 castrol került bele. Én akkor húztam a szám, nehezen tudtam elképzelni hogy ilyen kis benzines autóba, főleg már 2012-ben 40es olaj kellett volna, de úgy néz ki mégis.
Nekünk is egyszer egy szerelő 5W40est akart beleönteni 2015ös octaviaba 1.6 crtdi. Mondom nem létezik olyan 5w40es ami teljesíti a gyári előírást. Azt mondta ő a szerelő, jobban tudja. Ja mondom majd amikor megmakkan a részecskeszűrő mittomén 50e km után, majd térjünk vissza a kérdésre.. hagytam a francba.
-
d4d
aktív tag
Nálam, ha Renault akkor Elf, a fejemben annyira összefort a két márkanév, hogy nem is nagyon érdekel más ebben az esetben. Kb minden renault főleg, ha régebbi, hátsó ablakán ott díszeleg az elf matrica. Hivatalosan az Elf után jött a Castrol a Renaultnál most tudomásom szerint kb fél éve már a Total a hivatalos partnerük, de akikkel beszéltem márkaszervizzel, náluk még mindig Elfet tesznek az autókba és el is fogadják hivatalosan garanciás témában is.
Más. Friss infók. Adott egy VW Up! 1 liter benzin. Felhívtam egy márkaszervizt, kifogtam egy olyan fickót aki így első hallásra nem kicsit volt képben. Mondjuk rögtön azzal kezdte hogy gyári cikkszámokat nem adhat ki semmilyen formában, de árakat tud mondani.
Olaj elvileg 504/507, 5W30.
Olajszűrő ~12000
Levegő ~ 24000
Pollen (aktiv szenesnél jobb mindenféle szart szűr pluszban) ~ 31000Azért ez picit meredek, hozzáteszem, hogy a levegő és pollenszűrő csak ebben a típusban (vagy a skodás megfelelőjében) van jelen, teljesen egyedi cuccok, nem közös más vw csoportos típussal, pl a poloval. Nem is volt raktáron nekik ellentétben az olajszűrővel amiből 200+ db volt kéznél.
Szóba került az ezer éves polom mondom hát ott is a mann volt a beszállitó úgy tudom. Itt rögtön megakasztott, hogy a mann sose volt beszállitója a Volkswagennek, max légszűrőbe de olajban nem. Legalábbis belátható időtartamra visszanézve. Ok mondom mi az helyzet azzal, igaz e hogy a gyári szűrő átesik egy plusz minőség ellenőrzésen. Azt mondja ez igaz, de hogy ez ilyen szúrópróbaszerűen működik. Tehát egyszer csak megjelennek a gyártó oldaláról váratlanul és elkezdenek ellenőrizgetni ott dolgokat. Viszont ami még érdekesebb állítása volt, egyébként dolgozott szűrő gyárban konkrétan mann szűrőket is gyártottak nálunk Magyarországon.. szóval azt mondta hogy az se igaz, hogy az utángyártott mann (be lehet helyettesíteni más márkával is) és a gyártó számára készült "gyári" szűrők ugyanazon a gyártósoron készülnének. Vagy más a gyártósor a gyáron belül vagy konkrétan más gyárban készülnek az "original" szűrők. Olajszűrő témában elvileg az Ufi (olaszok) szállít a VW számára gyári alkatrészt.
Az gyári olaj a Shelltől jön jelenleg, az stimmel.Másik amire büszke volt itt a cikkszámos témában ugye hogy nem adhatja ki, hogy ők közvetlen a VW felügyelete alatt állnak vagy hogy mondjam, szóval ha feljebb megyünk a ranglétrán akkor neki a főnöke az tényleg a VW csoport feje. Nem minden márkakereskedés van ilyen státuszban az itthoni kereskedések között.
-
d4d
aktív tag
Saját autónal is így dokumentálom a folyamatokat. Megmondom miért. Egyrészt magam miatt is, de eladásnál szerintem ez egy jó pont. Ha én lennék a vevő és látnám hogy valaki ilyen módon kezel egy olajcserét is, az mindenképp bizalomgerjesztő. Nekem hiába mondja bárki, hogy ekkor meg akkor volt olajcsere.. de semmi mást nem tud felmutatni, se nem tudja milyen olaj került bele pontosan, milyen szűrők, a szerelő belerakott valamit és ennyi. Ez így számomra a nullával egyenlő információ. De még ha tudja is, nem láttam. Márpedig ma amikor egy márkaszervizben is képesek becsapni, nem hiszek senkinek el ilyet bemondásra. A fenti autónál is van képem még arról ahogy az emelőn van, jön ki az olaj stb
-
d4d
aktív tag
Igen mondtam már a szerelőmnek, hogy kap tőlünk ajándékba egy menő tölcsért ne szégyenkezzünk
de végülis a célnak megfelel.
Jó fej amúgy és érti a dolgát elég jól képben van olaj témában is, ami sok kollégájáról nem mondható el sajnos. Nem egy kókány mester. Normális tiszta tágas műhely és ott lehetünk az autó mellett, látod fotózhatok mindent és vihetem a hozzávalókat is.
-
d4d
aktív tag
Megkapta a finom új olajat, gyári szűrőket, így lesz átadva az új tulajnak. Amúgy hivatalosan 30e km / 24 hónap a csere intervallum. Köszönjük ezt az egyet nem tartjuk be.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest