Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
Jó napot!
Váltóolaj téma. Swift, mi más. Éppen hátsó kerékcsapágy cserén van, van időm a váltóolajat letisztázni.
Kiindulási pont 75W-90, full szintetikus (valaki szerint ez utóbbi nem lényeges) és API GL-4. Legtöbb forrás ezt hozza.
A maróti féle javítási kézikönyvben szerepel api gl4 es gl5 is, 75W-90 mellett.
Csak api gl5 azért nem lehet, mert a réz v bronz akármilyen alkatrészeket MEGENNÉ
a durva adalékolás miattDe ugye vannak GL4 és GL5-öt is teljesitő olajok lásd Ravenol VSG 75W-90. Valaki szerint teljesen jó, mások szerint nem ideális.
Castrol Transmax Manual Transaxle 75W-90 API GL4+ (mi a tököm az a plusz? hivatalosan van ilyen hogy GL4+?)
Suzuki Varró üllői úti unott hangú szervizes 80W-90-es olajat ajánlgatott. Kb egy perc elteltével mikor kezdtem volna a GL4 GL5-ről kérdezni, azt mondja idézem, "most leteszem a telefont, jó?" Sajnos a hangsúlyt nem tudom írásban lemodellezni... Hogyne lenne jó mondom magamban. Tíz perc múlva már a főnökasszonnyal beszéltem a kolléga stílusáról és a szakmailag kb semmit nem érő ajánlásáról.. szóval megkérdeztem, hogy Suzuki márkaképviseletként mennyire tartja elfogadhatónak ezt a hozzáállást...a hölgy amúgy nagyon aranyos volt, segítőkész, kérte a számom és a másik telephelyről fel is hívott egy fickó, aki végül átküldte smsben az eredeti előírást.
Íme

Azon kivul hogy gl4 vagy "hibrid" gl4/gl5 még van egy fontos kérdés, a meleg oldali résszel mennyire lehet variálni? Elvileg a 85-ös vagy 80-as olajjal még jobb lenne a váltási érzet (létezik ez?) viszont azzal ilyesztgetnek hogy pályán hangosabb is lehet emiatt a váltó, hogy a meleg oldali rész alacsonyabb viszkozitású.
Na szóval, ki tudja ezt kibogozni? Mi lenne a legjobb irány?
Nyilván örülnék a Ravenol VSG-nek. Esetleg Shell Spirax S4G API GL4 vagy a fenti GL4+ os Castrol... vagy egy szintén GL4-es 75W-85.
-
d4d
aktív tag
Akkor ha már szűrők. A kis házi készletben találtam.
Bal oldali made in ausztria, a másik lengyel gyártmány és egyébként az utóbbi néz ki jobban ha lehet ilyet mondani, a szuropapir hajtogatása is szebb és sűrűbbnek is tűnik.

-
d4d
aktív tag
Gyorsak voltak, de végülis újat nem nagyon tudtak mondani
Köszönjük érdeklődését.
Kizárólag a Mercedes-Benz Classic olajaink használatát javasoljuk. Ezeket kifejezetten a járművek tömítéseihez és anyagaihoz fejlesztettük ki, széles körben teszteltük, és megfelelnek az összes vonatkozó specifikációnak.
Általános szabályként egy magasabb szintű jóváhagyás (pl. MB 229.5) általában magában foglalja és lefedi az alacsonyabb szintű előírásokat, például az MB 229.1-et is.
A hivatalosan jóváhagyott olajok a megfelelő Mercedes-Benz jóváhagyással vannak ellátva. Az összes jóváhagyott olaj áttekintése megtalálható a megfelelő Mercedes-Benz weboldalon.
https://operatingfluids.mercedes-benz.com/
Ha további kérdései vannak, örömmel válaszolunk rájuk.
Üdvözlettel
XY
Mercedes-Benz Heritage GmbH -
d4d
aktív tag
+ szóval lényeg a lényeg, ai-al megiratni valamit, főleg, ha nem akarsz fél orán keresztül fölötte ülni meg 15x újra fogalmazni, ebben nem látok semmit. Nyilván a haveromnak vagy más személyes levelet nem aial fogok irkalni. De hivatalos levélhez pl már én is igénybe vettem.
A probléma ha ezt valaki egy az egyben elküldi anélkül hogy átolvasná v javítaná előtte. Feltételezem, hogy Vilmos azért minimum átfutotta a szöveget mielőtt elküldte, de ha nem, javítsuk ki mi és a végén összeáll a kép.. -
d4d
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
A szövegen, pl vastagon kiemelés, formázás bizonyos részeken az az én művem, illetve volt benne "elütés" is ami nem annyira jellemző az ai-ra. De tőlem összerakhatja azzal is csak nem mindegy hogy valaki fogalmatlanul rakja össze vagy hozzáértően.
-
d4d
aktív tag
Bajomi Vilmos "olajosvili" véleménye, válasza a W140-es V12-es bálna merci témával kapcsolatban.
Nem akarom ismételgetni magam, de ugye az előzmény az volt, hogy Ámon Olivérék videójában látható volt, hogy 7 év állás után beindítottak egy ilyen W140-es V12-es Mercedest. A friss olaj, amit kapott egy Eneos Pro 10W-40-es volt, ami az aktuális adatlapja szerint MB 229.1-es teljesítményszinttel (nem gyári jóváhagyott) rendelkezik. Ez volt az eredeti követelmény, viszont felmerült bennem, hogy manapság lehet ennél jobb választás is, nézzünk utána. Itt eljutottunk az MB 229.5-ig, szimi kolléga és Qru is reagált és egyetértett, hogy jó az irány.

És akkor Vilmos szakmai véleménye a témában,
A felvetésed abszolút jogos: a kenéstechnika 1992 óta hatalmasat lépett előre, és bár egy veterán autónál sokan a "korabeli olajat a korabeli motorba" elvet vallják, a mérnöki adatok és a gyári protokollok frissülése mást mutatnak.
Íme pár gondolat amely már az M120-as blokk speciális igényeit is figyelembe veszi:
Mit mond a gyár ma? (A 229.5 létjogosultsága)
Bár 1992-ben még az MB 229.1 volt az alapértelmezett, fontos látni, hogy a Mercedes-Benz sem maradt meg a 90-es évek szintjén. Ha ma rendelsz egy hivatalos Mercedes-Benz Genuine Oil Service Kit"-et ehhez a V12-es M120-ashoz, a csomag már egy 5W-40-es, MB 229.5 specifikációjú, teljesen szintetikus olajat tartalmaz.
Ez a legerősebb bizonyíték arra, hogy maga a gyártó is a modernebb adalékcsomagot és a stabilabb bázisolajat tartja optimálisnak a motor hosszú távú megőrzéséhez. Ugyan a videóban látott 10W-40-es MB 229.1 motorolaj megfelelő, ez egy biztonsági játék és messze nem a technológia csúcsa 2026-ban.Az M120 speciális igénye: Az Alusil technológia
Az M120-as motorblokk nem hagyományos öntöttvas hüvelyekkel készül, hanem Alusil (AlSi17Cu4Mg) könnyűfém ötvözetből. Itt a hengerfalat kémiai maratással készítik elő, hogy a tiszta szilíciumkristályok kiálljanak az alumínium mátrixból.
Miért kritikus itt az olaj:
Kopásvédelem: A dugattyúgyűrűk tulajdonképpen ezeken a mikroszkopikus szilíciumkristályokon futnak. Egy 7 évig állt motornál a "száraz" indítás során az Alusil fal rendkívül sérülékeny.
Adalékolás: Az olyan modern olajok, mint a Ravenol REC, amelyek emelt mennyiségű wolframot (tungsten) és molibdént tartalmaznak, egy extra nano-szintű védőréteget képeznek ezeken a kristályokon. Ez nagyságrendekkel csökkenti a "scuffing" (berágódás) esélyét a kritikus első percekben.
A többi motorolaj (itt felsoroltam neki még a szintén 0W-40-es Ravenol SSL-t, Motul Xmaxot és a Kroon Oil Helart) és a Ravenol REC dilemma
A listád remek, de a Ravenol REC (Racing Eco Competition) adatai alapján valóban egy másik ligában játszanak:
Az "Approval" vs. "Recommendation" kérdés:
A Ravenol REC azért nem rendelkezik hivatalos MB-jóváhagyással, mert ez egy versenyolaj-technológiát utcai használatra adaptáló termék. A gyártók gyakran nem fizetik ki a méregdrága gyári tanúsítványt olyan rétegtermékekre, amelyek kémiailag messze túlteljesítik az elvárásokat. Ebben a motorban a REC adatai olyan védelmi szintet jelentenek, amit egy standard 229.5-ös olaj (pl. a többi jelölted) csak megközelíteni tud.
Összegzés és javaslat
Bár a 10W-40-nel is jól működik és nem okoz problémát a használata a W140-ben, ha a cél a motor élettartamának maximalizálása és az Alusil hengerfalak megóvása:
A választásod (0W-40 vagy 5W-40 MB 229.5 szinten) technológiailag 100%-ban indokolt.
A Ravenol REC tűnik a legjobb választásnak, ha a nyers adatok és a kopásvédelem az elsődleges szempont. A wolfram adalékolás az M120-as mechanikájának (különösen a vezérlésnek és a hengerfalnak) kész áldás.
Ha a "nyugodt alvás" záloga a gyári szabvány megléte, akkor a Ravenol SSL a befutó, ami szintén klasszisokkal jobb, mint bármelyik 10W-40-es.Üdv
Vilmos
________Na, szóval le a kalappal előtte! Gondolom jobb dolga is lenne, mint ilyen levelekre válaszolgatni, főleg hétvégén. És akkor nem az, hogy odavet 2-3 mondatot, hanem gyakorlatilag összerak egy cikket vagy blogbejegyzésnek is beillő választ. Komoly!

-
d4d
aktív tag
Most nézem a Motul Xmax nem rendelkezik gyári jóváhagyással..
Opel témához. Jav. nem minden benzinesbe mehet mert vannak 0W20-at igenylő típusok is ma már, de a mondanivaló lényege az marad. Attól, hogy van újabb, visszafele kompatibilis szabvány, nem jelenti, hogy jobb is. Most erre egy szervizben vagy felhivják a figyelmed vagy nem.. de inkább nem.
-
d4d
aktív tag
válasz
Firstaye
üzenetére
- Ravenol SSL 0W-40
- Mobil1 FS 0W-40
- Shell Helix Ultra 0W-40
- Motul 8100 X-max 0W-40Egyébként az RN0700 / RN0710 (RN0720 nem!) elvileg kiváltható a jóval újabb RN17-tel is, ami egy ACEA C3-ra épülő szabvány 5W-30-as viszkozitással. De a Te esetedben, ha gyárilag nincs dpf, továbbra is jobb egy ACEA A3/B4-re épülő full saps RN0710-es olaj.
Próbálnak egyszerűsíteni a gyártók, de ez sokszor csak nekik jó, nem nekünk.. az Opelnél a jelenleg legújabb OV 040 1547 G30 (x-W30) benzines előírás hivatalosan mehet az összes benzines Opelbe kb 25 évre visszamenőleg, de nem ez a legjobb választás mindegyikhez. Egy 2004-es 1.4-es astrahoz vagy 1.7es cdti dpf nélküli astrahoz továbbra is egy a3/b4 gm ll a 025 vagy b 025 a jobb, egy 2013-as turbós 1.4 J astrahoz a dexos1 gen3 a legjobb opció, egy 2018-as már gpf-es astrahoz viszont tényleg ez az OV 040 1547 G30 a jó választás. A gyártó szerint visszafele kompatibilis de ez nem jelenti, hogy műszakilag a legjobb is.
-
d4d
aktív tag
Visszatérve a bálnához, bár nincsenek gyári elfogadásai csak ajánlása mb 229.5-re vagy a fenti RN0710-re, de papíron nem semmi.
Ravenol REC 0W-40 ACEA A3/B4, API SP
40 fokon 75.6 cSt, 100 fokon 13.7 cSt, hths 3.9 mPas, noack 7.3%, VI 188, tbn 12.4, 236°C lobbanáspont, -52°C dermedéspontÖsszehasonlítva SSL 0W-40
40 fokon 78.1 cSt, 100 fokon 13.8 cSt, hths 3.7 mPas, noack 8.5%, VI 182, tbn 10.0, 236°C lobbanáspont, -60°C dermedéspontMotul X-max 0W-40, ACEA A3/B4, API SP
40 fokon 76.2 cSt, 100 fokon 13.5 cSt, hths 3.6 mPas, noack ?%, VI 184, tbn 10.1, 228°C lobbanáspont, -45°C dermedéspontKroon-Oil Helar 0W-40, ACEA A3/B4, API SN
40 fokon 76.9 cSt, 100 fokon 13.4 cSt, hths 3.7 mPas, noack 9%, VI 180, tbn 10.3, 226°C lobbanáspont, -48°C dermedéspontUgye itt jönne a dillemma, ragaszkodni a gyári mb 229.5-höz vagy az adatok alapján döntsünk.. mert abban ez a REC elég brutál.
-
-
d4d
aktív tag
válasz
Firstaye
üzenetére
Mondom, hogy látom. Ha tényleg nincs dpf (fizikailag is meggyőződtél arról, hogy nincs alatta?), akkor RN0710. Mehetne a 720-as is csak nem ideális, hasonló a helyzet, mint az opelnél. Maradva dízel vonalon GM LL B 025 vs Dexos2. Ha nincs dpf továbbra is LL B a jobb, ha van dpf, akkor Dexos2. Lehet használni a dexos2-t vagy esetedben az RN0720-at is, de feleslegesen kompromisszumos.
Nincs dpf = RN0710 (RN720 is használható, de kompromisszum)
Van dpf = RN0720 -
d4d
aktív tag
Jó napot!
6.0 liter V12-es bálna mercihez elvileg MB 229.1 volt az előírás, jellemzően 10W-40, 15W-40-es olajokról van szó.
Na most tudom, hogy az újabb nem mindig jelent jobbat is, de ebben az esetben jól kalkulálok, ha a még mindig A3/B4 vonalon mozgó 229.5 felé veszem az irányt? Ravenol SSL 0W-40, VST 5W-40.
Néztem Ámon Olivérék videóját, ahol 7 év után indítottak egy 92-es 600-ast és Eneos 10W-40-et öntöttek bele. Mondom magamban nem létezik, hogy nincs annál jobb választás...
Vélemény?
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Oda is mehetne az lv max nem lenne semmi előnye. Nem neztel utána hogy azóta változtatott e az alfa v fiat? Bár erre kicsi az esély. Utolso alfa amihez olajat néztem 2009-es volt es 10w40 volt az eloiras, nem akartam elhinni, hogy 2009-ben létezett olyan auto amihez 10w40es olaj kellett és csak az, nem volt más opcio..
-
d4d
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
"SL.6 az ESP-s autohoz kell"
Elnézést, hogy beleszólok, de kiegészíteném: az SL.6 / DOT 4 LV inkább az ABS/ESP/ASR rendszerekhez van tervezve, nem kifejezetten csak ESP-s autókhoz.
A -40°C-on mért viszkozitása jóval alacsonyabb a hagyományos DOT4 folyadékokhoz képest (kb. 700 cSt vs ~1400 cSt). Ez főleg hidegben lehet fontos, amikor ezek a rendszerek a leggyakrabban dolgoznak, és számít, mennyire gyorsan és pontosan tudnak reagálni.Kauffertol megjött a csavar es az alátetek a daihatsuhoz, csavar 587.290, alátét 473.500

-
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Akitől vettük annak idején régi ismerős (kereskedő), ő konkrétan olcsóbban számolta be (az ő, szintén ismerősétől), mint amennyibe a most rajta lévő 4db vadiúj good year gumi került. Csak minimális hasznot rakott rá. Mi is tovább akartuk adni, de mondom ennyiért nem sűrűn fogunk hozzájutni ehhez az állapothoz, előélethez. A tulaj a kora miatt befejezte a vezetést, jogsit "leadta", ezért adta el. És egy egy tulajos 0kmes korátol dokumentáltan végig szervizelt autórol van szó. Nem volt törve, lakatolva, annak idején kapott egy plusz alvázvedelmet, ivek, küszöbök eredetiek. Valós 94e volt benne, most 127e korul, a vizsgán szó nélkül ment át.
Így néz ki benne a hibátlanul működő min. 26 éves Clarion fejegység, a gombok állapotát elnézve sokat nem használhatta az öreg. Valszeg még új korába kerülhetett bele.
Amit bánok, hogy egyszer volt nálunk egy 16 ezret futott is (ok nem mostanában) mindenhol kadmiumsárga csavarok full gyári állapot "új illat".. na azt nem szabadott volna eladni.
Lehet, hogy pénzen mért értékük nem nagy (ha talalnál egy full gyári 10-20 ezret futottat az most is jó pénzt érne), de amiatt a kb 20-25 alkatrész v műszaki megoldás miatt, ami ebbe nem tud elromlani mert egyszerűen nincs benne, viszont a legtöbb mostani autóban benne van és csak nyűg, emiatt sokak számára felértekelődnek ezek a túlélőművészek. Ne felejtsük el, hogy alapvetően egy 80-as évek végi konstrukcióról beszélünk és a mai napig rohangálnak az utakon annak elllenére, hogy tizedeli őket a rozsda és a "gondos" tulajok. Nem megyek bele, hogy kikre gondolok. A legfiatalabbak is 22-23 évesek.
-
d4d
aktív tag
2000 km után néztem egy olajszintet (vmp-vel fut most), szemre semmi csökkenés, full jelzés alatt kb 1 milivel, ahogy volt. Benzinszagnak nyoma nincs. Varosi szaladgálás mellett időnként azért kapja pályán is.
A védett áru 95-öst is meghagyjuk a többi autósnak.

Fandango viszont elmondhatod, hogy valszeg az ország egyetlen H astrája ez, ami ilyen olajat kap.
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Azaz a hologramos kod meg a qr kod. Egyiket tudta ellenorozni minden ok volt masiknál pont szar helyen volt egy matrica, de maga a szuro patent volt, az pont purflux, francia volt.
Pár hónapja citroenhez vettem én is moparos cuccokat de megmondom nem ellenoriztem, viszont azokat márkakereskedésben vásároltam (peugeot fábián).De en is elgondolkodok hogy par dolgot lehet hogy az unix/bárdi vonalról szerzek be, mindenhova van kedvezmény amivel ugyanott vagyok mint a kauffernél. Ráadasul mindkettő van par km-en belül. Csak az unixnál kissé tufák szegények. A bárdinal meg macerásabb a kedvezmény igénybevétele.
-
d4d
aktív tag
Jó napot
A daihatsu cuccai miatt voltam ma a kauffernél és szóba elegyedtem a mellettem álló fickóval. Épp vmi gyári (mopar) szűrőket rendelt és magyarázta az eladónak, hogy ellenőrizné a különböző kódokat a csomagoláson meg kibontaná.. Dobozon van vmi szamsor, qr kod mittomén, mert hogy tavaly belefutott egy szerinte hamis szűrőbe itt a kauffernél. Külföldi készletes volt és azt mondta nem stimmelt a kód vagy a qr kod. Mindegy, de, hogy még ránézésre se tetszett neki az egész szűrő.. szóval szerinte kamu volt
Nem tudom a lengyelek hogy jöttek ide, de őket emlegette, hogy náluk mindent is hamisítanak. Amúgy elég jól képben volt a fazon olaj témában is, nem átlag autós volt az biztos. Emlegettem neki a swift vs 0w30 témát, nem ijedt meg tőle. Mindig ha meghallok ott valami motorolaj témát a közelemben, óvatosan megpróbálok bekapcsolódni a beszélgetésbe
Vettem 3db kínai gyártású Denso K16TNR-S9 gyertyát (gyárilag előírt), egy mann w67/2 apró de annál súlyosabb fémházas olajszűrőt ami made in Germany. Meg egy filtron legszurot ami nem egy nagy szám, de most ez is megteszi.
Holnap még megjön a leeresztő csavar plusz külön alátét, minden az elringtől.Ja amúgy nincs jó hírem a daihatsusoknak. Jó nem sokat nyomoztam, de beszéltem a Toyota Mayernél az alkatrészessel és sajnos ők se látnak rá a típusra. Márpedig ha a Toyota nem, akkor senki... neki se volt ötlete hogy itthon kihez lehetne fordulni a cikkszámokkal kapcsolatban, így marad a netrol bogarászás. Értelemszerűen az alkatrész beszerzésben se tudnak segíteni. Azért lehet felhívok majd meg egy két komoly kereskedést, talán az Emil Frey lesz a következő. Nekik talán lehet kapcsolat a daihatsu felé az anyacégen keresztül.
-
d4d
aktív tag
Bár az SSO és DFE késik, friss 5 literes DXG volt raktáron, így a daihatsuhoz megvan az adag két olajcseréhez is. Az 1 literes kifogyott de májusra elvileg abból is lesz újra.
Amúgy ott van most probléma amelyik márkának nem ők az elsőszámú forgalmazói, ott a gyártó a főfő partnereket veszi előre és szolgálja ki (ha tudja) és ha gond van az ellátással a második vonal szívja meg. Ravenolnál ugye annyiból jó hogy az olajmarket közvetlen tőlük rendel, nincs közvetítő. De sajnos számítani lehet áremelkedésre is meg akár arra is, hogy lassabb lehet v akadozhat ez az egész beszerzési folyamat.
5 literes DXG gyártási ideje 2026.02.11. Címkén is ott az API SQ!
Hoztam még egy RSP-t is a gyűjteménybe, gyártási idő 2026.02.06.Bepofátlankodtam a raktárba is,

Volt bent az üzletben egy kb lepedő méretű Ravenolos zászló, sárga alap, kék feliratok + ravenol logo, jól nézett ki. Mondom ilyet hogy lehet szerezni...?
próbálkoztam.. lehetne, de most olyan feltételekkel ami nekem nem jó.Ezekkel vigasztalódtam. Lenne matrica is amit az autora fel lehetne tenni, egy ilyen kis szolid, talán 4 cm magas 15-18cm széles, de az is elfogyott most.

-
d4d
aktív tag
Köszi.
Egyébként nem jó a helyzet. Nálam is csúszik a rendelés (ravenol sso, dfe), májusra lesz belőle vmi, olajmarket azt mondta hogy legalább a Total meg a Ravenol még szállít, de pl shell meg mittomén kik már nem vesznek fel újabb rendelést a közel keleti helyzet miatt...
Váltoolajhoz vissza. Kérdes még a 75w90 vs 75w80. Utobbira precizebb, könnyebb váltást irnak, de lehet hogy hangosabb lehet(?) nagy terheles mellett, mittomen nyaron autopalyan.
-
d4d
aktív tag
Nekem még jovohetig varni kell, most hívtam az olajmarketet, elvileg a literes dxgbol is johet (jelenleg elfogyott), akkor viszont 99% hogy mar flakon szerint is SQ-s lesz.
Váltóolajról mi a véleményed? (Többieknek is szól)
Ahol API GL4 van eloirva oda nem jo a GL5 ez tiszta, de mi a helyzet azokkal az olajokkal ahol mind a GL4 mind GL5 szerepel? Ravenol VSG is ilyen. Gondolom hasznalhato de gyanítom kompromisszumos a dolog.
Másik, lenne itt GL4 nem gond, Ravenol TSG csak ez meg nem full szintetikus csak "synthetic", nekem meg a suzuki szervizes azt mondta 75w90 full szintetikus kell, de nem indokolta meg miért olyan fontos hogy fullos legyen.
Szóval jobb e a GL4/GL5 ös amugy full szintetikus VSG vagy kifejezetten GL4-est keressek, itt ragaszkodjak a full szintetikushoz vagy jó a TSG?
Másik opcio, eltérni a 75w90-tol és egy full full szintetikus pao 75w80as, kifejezetten api gl4es ravenolra rámenni? Pl MTF2
-
d4d
aktív tag
Ez is egy érdekes választás lenne, főleg városi használathoz. Azért van ezekben az elmeroggyant japán előírásokban jó is, lehet ám variálni..
Motul Eco-nergy 0W-30, ACEA A5/B5, API SP
40°C 53.9 cSt, 100°C 10.1 cSt, HTHS 3.1 mPas, TBN 12.5 VI 179(DXG 40°C-on 65.6 cSt)
Ennek ellenére mégis a DXG felé húzok a nagyobb tartalék miatt (10.1 cst vs 11.1, hths 3.1 vs 3.25), az sq miatt és biztos hogy noackban is jobban áll a Ravenol. Vegyes használat DXG, de ha tényleg szigorúan városi felhasználásban lenne, naponta sokszori inditás, pár km-es utak, akkor inkább a Motult látom optimálisabb választásnak.
-
d4d
aktív tag
Jó napot
2003-as Daihatsu Coure (L251), 1.0 DVVT (EJ-VE), 3 hengeres 43 kW, 87e km
Kézikönyv ajánlása minimum API SG, viszkozitásban szokás szerint a 20W-50-ig elmennek.. de alapvetően az elsődleges ajánlás az 5W-30. Még egy fokozatú 20-as és 30-as olajok is szerepelnek a táblázatban, beszarás. Másik, hogy mindössze 2,3 liter olaj kell bele (szűrőt is beleértve)
Alapvetően három olajat néztem
- Motul 8100 Power 5W-30, API SP
100°C 10.8 cSt, HTHS 3.2 mPas, TBN 7.8- Ravenol DXG 5W-30, API SQ / ILSAC GF7A, DEXOS1 GEN3
100°C 11.1 cSt, HTHS 3.25 mPas, TBN 7.8, NOACK 6%A nehéztüzérség
- Ravenol SSO 0W-30, API SN, ACEA A3/B4
100°C 12 cSt, HTHS 3.57 mPas, TBN 12.5, NOACK 9.2%Igazából az SSO-t ki is venném, túl "soknak" gondolom ehhez a japán műszerhez, még akkor is, ha már 23 éves a technika.
DXG-re szavazok. Még mindig bőven biztonságos, de nem túlzó hths érték, legújabb specifikációk, 6%os Noack. Plusz ez egy fullos ravenol (usvo, cleansynto).
-
d4d
aktív tag
Én meg a napokban abba futottam bele, hogy a szerelő hátsó lengéscsillapitókat akart velem cseréltetni, közben kiderült, hogy a bal első ajtóban lévő lógás miatt hallani kattanó hangokat... ha menet közben kinyitom az ajtót nem hallani semmit.
Itt agyaltam mi legyen. Megtudtam hogy a Bilstein B4 már nem létezik csak a vasaló swifthez és attól ujabbakhoz van ilyesmi. Kayaba (KYB) Excel G lett volna a következő célpont, ja és ugyanannyiért amennyiért a szerelő csak egy középszart szerelt volna bele.. amit biztos kell cserelni azok a kerékcsapágyak hátul. Első fékek, fékfolyadék, váltoolaj, vezérlés. Ezek a közeljövő tervei. -
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
Ha a keretbe belefér és még hosszabb távra tervezel az autóval, akkor a VMP nagyon jó választás. De még egyszer, bármilyen csúcs is az olaj, ez is "elfárad" egyszer. Az időben történő csere a legfontosabb. Az hogy 11,9 vagy 12,3 cSt 100 fokon, annak nincs túl nagy jelentősége, de jól jön egy ilyen adat akkor, amikor valaki arra hivatkozik, hogy azért rak bele szerinte vastagabb olajat, mert a 0w-s túl vékony... aztán kiderül, hogy valójában a vastagabbnak gondolt olaj a vékonyabb üzemi hőfokon.
-
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
Noack es hths tényleg combos a vmp esetében plusz nagyon stabil alapolaj. A kokszosodás miatt van jelentősége a noack értéknek, a tsinél ez játszik. Nem ez fog megoldani mindent, de mindenképp van jelentősége. Ajánlom figyelmedbe a cikket amire fentebb Qru is reagált.
De a Total/Shell sem gyenge olajok ám és árban kedvezőbbek. Azonban még fontosabb, hogy hiába a long life jelző nagy ívben felejtsd el a 20-30 ezres periódusokat. Jellemzően 8-10e amit én ajánlanék, de extrém városi használat mellett még ezt is csökkenteném.
-
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
A Castrol Edge 5W30 LL (adatlap 2023.aug.23) 100°C-on, üzemmelegen 11,9 cSt. Ahogy látod valójában a Castrol 5W-30 "vékonyabb", mint a fenti 0W-30-as Total (12,3 cSt). A gyári vw is 11,9 ha minden igaz, ez egybevágna a Shellel (gyári beszállító)
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30
40°C 58,7 cSt, 100°C 11,9 cSt, VI 204, dermedéspont -51°C, lobbanáspont 226°C, sajnos itt sincs megadva a hths és a noack és szinte biztos nem éri el a VMP szintjét ez sem, de a többi adat alapján nem lehet rossz ilyen téren sem. -
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
VW 504.00
Pl
- Ravenol VMP 5W-30
40°C 66,3 cSt, 100°C 11,9 cSt, HTHS 3,7 mPas, noack 6,4%, VI 179
- Total Quartz Ineo Long Life 0W-30
40°C 61 cSt, 100°C 12,3 cSt, VI 202A Total bár nem adja meg a hths es noack értéket, de a 232°C-os lobbanáspont, 202-es VI, -48°C-os dermedéspont (2025 januári adatlap szerint) azért jelzi, hogy ők sem szarral gurigáznak. Kifejezetten "vastag" 30-as, 12,3 cSt 100°C-on, 12,5-től már a 40-es lenne! Marad benne tartalék, ha kicsi felhígulna a rövid utaktól.
Lehet tudni eddig milyen olaj volt benne?
-
d4d
aktív tag
Olajosvili friss írása a NOACK párolgásról
https://olajosvili.hu/a-noack-parolgasi-ertek/Ravenol VMP is szerepel a példák között. Mondjuk a hivatalos oldalon 6,4%-ot írnak jelenleg, nem 7%-ot. A Liqui Moly Synthoil High Tech, bár nem írja pontosan melyik de az 5W30-hoz 6% -ot ír a hivatalos adatlap. Ez engem is meglepett.
Amúgy Ravenol RSP (bár ez A3/B4-es) 5,5%

-
d4d
aktív tag
Köszi az infókat. Azt lehet tudni, hogy pontosan milyen olajat kapott amíg a cégnél volt?
Kisebb, nagyobb megszakítással, de lassan évtizedek óta autókereskedők között mozgok és a tapasztalatom az, hogy nagyon kevés olyan volt tulajjal találkoztam, aki pontosan meg tudta mondani milyen olajat kapott az autója. Sőt, ha most példát kellene felhozni, nem is jutna eszembe egy sem. Max a viszkozitás még megy esetleg, de semmi konkrét. Nekem ez furcsa, főleg olyanoktól akik láthatóan törődtek az autóval és mégis ezzel az alapvető dologgal sincsenek tisztában.
Szervizkönyvekben (elektronikusnál nem tudom hogy van) sem jellemző, hogy részleteznék, jó esetben is max látsz egy viszkozitást aztán ennyi. -
d4d
aktív tag
Milyen érdekes, A5/B5 ford m2c 913-d-s motul eco-nergy, ugye ez mehet dpfes dizelekbe és mégis brutál a tbn, 12,5.
-
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Egy olyan autonál ahol mindkettő engedélyezett nagyon egyszeru. A felhigult 5w30ban meg marad annyi tartalék hogy valamennyire ellássa a feladatát, mig ha a 0w20 esik be a 20as tartomány alá akkor jobb, ha elmorzsolsz egy imat a motorért. Ezért érdemes ilyen esetben 0w20nál a 20as tartomány felső részén mozgó olajjal számolni, legyen egy kis tartalék, de ami még fontosabb, a használati modhoz igazított időben torteno olajcsere es akkor nincs ilyen gond. Ezért kell városi anya taxis hasznalat esetén elfejeteni nem hogy a 15 ezres de szerintem a 10 ezres periodust is.
A 30ezres cserehez. Az a flottákezeloknek szol, jol hangzik, kevesebb szerviz, kisebb koltség. Nekik nem mindegy hogy amig naluk van az auto 4x vagy 12x viszik szervizbe. Én biztos hogy olyan embertol aki ezt betartotta nem vennek semmifele autot. Persze fejlodtek az olajok amennyire a kornyezetvedelmi meg reszecskeszuroket figyelembevevo szabalyok mellett fejlodni lehet.. de a fizikat nem lehet megb..ni.
-
d4d
aktív tag
Vajon őt érdekelte a noack?

Neked fotóztam, Te vagy Subarus ugye? Vittek vele, mit mondjak nem utcára való, mármint nem hétköznapi használatra az biztos, valami 500 vagy 550 LE volt, de inkább egy Type R-t kérnék, ami ott mellette állt. Hozzáteszem abba még szarabb volt beszálni az ülés miatt, mint ebben a szétreszelt subaruba.
-
d4d
aktív tag
válasz
A.Winston
üzenetére
Mondjuk a másik ajánlott mazda olaj is a5/b5os tehat ebbe akkor mégse kellene hogy belekossenek, de ha jol értettem nálatok ez nem egy autopálya szaggató trélerezős autó, hanem inkább szaladgálós, városias üzemmódban működik. Az tuti hogy a gyarkapun 0w20al jott ki. De legfontosabb itt is mint mindig, hogy idddőben legyen cserélve nehogy elfogyjanak az olaj tartalékai.
-
d4d
aktív tag
válasz
A.Winston
üzenetére
A gyári mazda supra x olajhoz találtam 2023-as adatlapot ahol már szerepel az API SP / ILSAC GF6A.
Én ahogy a Note-nal is, a Ravenol DFE-re szavaznék. Az A5/B5-ös olaj alternativ javaslat, ha garanciális probléma lenne, ebbe lehet hogy beletudnának kapaszkodni. Ha csak nem versenyzel egy lószállítót húzva magad mögött hegynek felfele kánikulában padlógázon, akkor én maradnék a 0W-20-nál és időben történő cseréknél. A DFE 5,9%-os noack értékét meg se közelítik az átlag olajok. Még ha önmagában nem is csak ezen múlik mennyi koksz rakódik le idővel, de ez is befolyásolja a dolgot, fontos elem. A gyári olaj ahogy én látom patikamérlegen van kiegyensúlyozva, a DFE viszont inkább a 20-as osztály felső tartományában mozog, technikailag, műszakilag szerintem jobb választás, több benne a tartalék és hát a mostani legújabb szabványokat tudja.
Különböző adatok, becslések szerint a gyári olaj noackja valahol 11-12% korul mozoghat, de 13as érték is feltunt vmi forumon. Most ezt nem kell biztosra venni, de pl a liqui moly hasonlo olaja is 11 feletti értéket hoz hivatalosan, szóval elképzelhető. 100 fokon mért viszkozitás gyári olaj 7,4 vs dfe 8,93. A 20as osztály 6,9-től 9,3cst-ig tart. -
d4d
aktív tag
-
d4d
aktív tag
A hanyatló nyugaton 2x4 liter magyarországi szállítással, 63e ftra jön ki.
Gyári Nissan NS-3 cvt olajJa és ez eredeti japán import cucc
Mindjárt emészthetőbb a dolog. Amúgy maga a teljes csere az ehhez megfelelő géppel se olcsó mulatság..
Az egyetlen alternatíva számomra amúgy a Ravenol olaja lenne, ez nem amolyan multi szarság, ami 20 féle különböző váltóhoz is "jó". Ez NS3 specifikus.
-
d4d
aktív tag
Tessék kapaszkodni, Note CVT váltóhoz gyári NS-3 olaj, itthon csak 5 literes kiszerelésben lehet beszerezni, elvileg 6,9 kellene (bár nem 100% hogy ez szerviznél le is jön mind), mindegy, 5 liter 130.000 azaz százharmincezer forint.
Hívtam pár webshopot is, olajmarket, olajshop nem tudja beszerezni, filterabc nem vette fel, Cromaxnál a fickó kicsit felszisszen a telefon végen, mondom ha jól hallom most láttad meg az árát?
talált süllyedt. Azt mondta ilyennel még ő se találkozott. Náluk is 132 ezer lenne. Mindenféle kinti oldalakon 150-200 eur környékén lattam, de hát nem egyszerű.Cikkszáma a bűnösnek: KE909-99943
Gyári 0W20-as Nissan motorolaj API SP/ILSAC GF6A, 1 L 9990, 5 liter 49990 Ft. Értem én hogy gyári meg minden, főleg hogy a total gyártja nekik.. de miért kell ez? Legyen már a gusztustalanságnak is teteje. A váltóolaj elvileg az Idemitsu-tól jön, de magyar oldalon őket se találtam.
Persze lenne alternatíva sőt a Ravenolnak van NS-3as olaja, de ugye itt is az van, hogy ilyen érzékeny olyan érzékeny váltók és csakis a gyárit szeretik. Mint a Chryslernél, hogy csakis a gyári Mopar, bárki bármit is állít.
-
d4d
aktív tag
Ravenol DXG 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3
Ajánlás: OV 040 1547-G30Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3
Ajánlás: OV 040 1547-G30Motul 8100 ECO-lite 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3Látom, hogy több kereső C3-as, OV 040 1547 G30/D30-as elfogadású olajokat ajánlan elsődlegesen, de ez egy gazdaságos megoldás (mehet benzinesbe és dizelbe is), főleg a szervizeknek, de nem technikailag a legjobb választás.
A fentiek közül a DXG a legkomolyabb, kiemelkedő Noack-értékével (6%, ez rendkívül alacsony) hozzájárul a minimális kokszlerakódáshoz hosszú távon. De akármilyen csúcs olaj, továbbra is kulcsfontosságú, hogy időben legyen cserélve.
-
d4d
aktív tag
Nálam is ezert volt három opcio unix, bárdi, kauffer. Unixosok nem valami kedvesek, valszeg nem nézik jó szemmel, hogy nem saját névre szól a kedvezmény.. a bardinak meg konkrétan regionális központja van itt és egész más a hozzáállás, úgy is hogy mondtam, hogy egy kedves ismerős "nevére" veszem a cuccot.

-
d4d
aktív tag
Bárditól megvan a gyertya is, kb kauffer árban csak náluk +1 nap lett volna. Made in Japan! Gyári fagyállót ők se tudnak, levegőszűrőt igen de macerás és nem is lenne olcsóbb mint a márkaszervizben.

-
d4d
aktív tag
Még mindig Note,
Kauffer, egyetlen 1 literes volt 2026 januari gyártás,
Sajnos a gyári fagyallot es a legszurot nem tudjak beszerezni illetve Total Quartz 9000 Xtra Future XT 0W20-as olajat sem egyelore. Ez váltja a GF6ost.
-
d4d
aktív tag
Azért megemlítem a fehérvári Nissan márkaszervizt, mentették a szervizek becsületét. Tudta a kolléga, hogy a Notenal a 0w20 az elsődleges ajánlás, nyilván az akkori api/ilsac követelménnyel. Mondta valóban hozza a rendszer az 5w30 c3at, de csak alternativaként. Hozzáteszem szerintem ez még mindig nem oké a min. 3.5-ös hths miatt.
Egyeb infók
Hűtőfolyadék: Nissan L255N (vagy ennek megfelelő)
Váltóolaj (CVT): Nissan CVT fluid NS-3 (Itt szigorúan a gyári ajánlott)
Fékfolyadék: DOT 4 (valszeg LV-t ajanlok, pl Bosch ENV6)
Gyertya: NGK DILKAR7E11HS (97439) iridiumos természetesen, gyáriba 13 rugo ngkba 6-7e darabja.Most mar nem az olaj miatt hivtam, mert azt tisztáztuk, csak ha mar beszeltem vele, rakérdeztem.
-
d4d
aktív tag
Egy kis segítseggel talán jobb lesz a megfogalmazás,
A GM LL B-025 (és a benzines párja) már megszűnt szabvány, és a Dexos2 is kifutóban van (hivatalosan 2025 nyarán megszűnt). GM LL B-025 hivatalos jóváhagyást ma már nem tud szerezni egyetlen olajgyártó sem, mert nincs mögötte aktív jóváhagyási rendszer – ezt még a GM vezette be, és a Stellantis (az Opel jelenlegi tulajdonosa) sem foglalkozik már vele.
Amit ma látsz, az már csak gyártói megfelelőség vagy ajánlás.
A hivatalos jóváhagyás pedig nem úgy működik, hogy valaki befizet egy összeget és “megkapja a matricát”. Az olyan specifikációk mögött, mint például a Mercedes 229.5, komoly tesztelési folyamat van, és csak az kapja meg, aki teljesíti az adott autógyártó követelményeit. -
d4d
aktív tag
Esetleg Shell Helix Ultra 5W-30. Bár itt nem szerepel a gm ll b 025 (vagy már nem szerepel) de 99%, hogy nem hogy megfelel, hanem bőven túlteljesíti amit 20on x évvel ezelőtt az acea b4-re épülő gm ll b 025 megkövetelt. Jóváhagyása van pl a mercedes 229.5-höz, ami valszeg komolyabb követelményeket támaszt az olajjal szemben, mint a korabeli opeles társa.
Hivatalos szöveg,
A Shell GTL (Gas-to-Liquids) technológia földgázból előállított, rendkívül tiszta szintetikus alapolaj, amelyet a Shell Helix Ultra motorolajokhoz használnak. Ez a technológia kevesebb szennyeződést tartalmaz, mint a kőolaj alapú társaik, így kiválóbb kenést, alacsonyabb olajfogyasztást és tisztább motort biztosít.
-
d4d
aktív tag
Ha már 5W-40, szintén most a napokban érkezett meg az olajmarkethez, Ravenol VST. Szintén A3/B4 és ott a GM LL B 025 is. Nem tudom hol vetted a Liqui Molyt, de akár olcsóbb is lehet a Ravenol.
Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40
40 fokon 80,5 cSt
100 fokon 14,0 cSt
HTHS min 3.5 (valójában 3.5-3.6 között lehet)
Noack 10%
VI 180
Dermedéspont -45°C
Lobbanáspont 232°C
TBN 11,3Ravenol VST 5W-40
40 fokon 79,4 cSt
100 fokon 13,5 cSt
HTHS 3,9 mPas (gigabrutál, maximális védelem a csapágyaknak, turbonak)
Noack 7,3% (kiemelkedő, kevésbé fogy, kevesebb koksz)
VI 174
Dermedéspont -57°C
Lobbanáspont 236°C
TBN 11,9 -
d4d
aktív tag
Én nem mondom hogy rohanj rögtön ezért az olajért, ne érts félre. Főleg nem mondok olyat, hogy minden más szar. Nem lesz bajod a dexos2-vel sem csak cseréld időben, mittomén 8-10e-nél. De ha műszakilag belemászunk a témába, akkor az SSO-nál nehéz lesz komolyabb olajat találni ebben az esetben, pláne egy "városi" dízelhez.
Olajmarkettől veszem igen, árat majd megtudom ha megjön. Nem akarom zargatni őket, kétszer is jeleztem egyszer személyesen egyszer emailben. Meg nem is sürgős, nemrég kapott friss olajat az autó.
-
d4d
aktív tag
Most a "legjobbat" szeretnéd vagy csak kell valami elfogadható olaj? Azt mondod nem eszi az olajat, hivatalosan is engedélyezi az opel a 0w30as olajokat, nincs akadály. A Ravenol SSO 0W-30-nál nehezen tudok jobbat elképzelni ide és itt szerepel az ajánlásban a gm ll b 025 is, amit máshol hiányolsz. Elfogadást nem találsz már, hiszen régen megszűnt specifikációról van szó.
A Motul Specific dexos2 5w30-hoz hasonlítva, hths 3.5 mPas vs sso 3.57 mPas, 100 fokon mindkettő 12 cSt ugyanolyan "vastag" üzemmelegen a 0ás is, a 30-as osztály felső tartományában mozognak, cserébe a 0-ás fürgébb hidegen. A tbn-t meg kár is összemérni 7,4 vs sso brutál 12,5. Itt jön az hogy nálad nincs dpf, nincs miért kompromisszumot kötni. Nálad a dizelnél ez az érték nagyon fontos.
Nyilván az ára húzós ezt már Te tudod. Plusz nem tudod leakasztani csak úgy akárhonnan. Én is várok rá, remélhetőleg április közepén megérkezik.De akármi is lesz, a legfontosabb, hogy időben cseréld, főleg ha dexos2nél maradsz..az előbb ki fog fogyni a szuflából a 7,4es tbn miatt.
-
d4d
aktív tag

M3as kivezetőnél vannak, Gablini, Aston Martin Budapest. Csak egy hölgy volt bent, épp telefonált én meg ácsorogtam ott rövidgatyában, polóban, ránezésre is mint potenciális vevő
kérdeztem lőhetek e néhány képet, mondta nyugodtan.tboldi, megnéztem és ennek a nissan szűrőnek is olyan cikkcakkos szűrője van, gondolom a renault féle közösködés eredménye.
-
d4d
aktív tag
A gyári olaj sokszor nem a számodra legjobb választásról szól hanem elsősorban a gyártónak, szervizeknek a leggazdaságosabb megoldásról. Lásd a fenti Nissanos példát vagy korábban a mercedesnél ahol az 5w40et erőltették volna a minden szempontból ideálisabb 0w40 helyett.
-
d4d
aktív tag
-
d4d
aktív tag
Note-hoz gyári tömítés, szűrő. Tömítés cikkszáma: 11026-01M02. A szűrőé meg látszik. Gablini M3-nál volt raktáron.

-
d4d
aktív tag
Megvan az engedély, íme a válasz,
A felvetett kérdéseire az alábbiakban röviden és lényegretörően válaszolok:
A gépkönyv és a 0W-30 hiánya: A levezetése tökéletes. A táblázatban lévő csillag egyértelműen a grafikonra mutat, ahol a 0W-20 a preferált viszkozitás. A japán gyártók a Miller-ciklus és a maximális hatásfok miatt ezt a viszkozitást optimalizálták a motorhoz. A 0W-30 tipikusan európai mérnöki specifikáció, a japán rendszerekben a 0W-20 és az 5W-30 lefedi a globális igényeket, ezért nem is jelölik, noha műszakilag használható lenne.
A szervizek C3-as (magas HTHS) mantrája: Ennek tisztán logisztikai és megszokásbeli okai vannak. A C3-as 5W-30 az európai piac "hordós" egyenolaja, főleg a részecskeszűrős dízelek miatt. Ehhez a szűk illesztésű, alacsony belső súrlódásra tervezett japán motorhoz a 3.5 feletti HTHS érték indokolatlanul vastag, rontja a gázreakciót és a hatásfokot. Ha valaki az 5W-30-at választja, ahhoz az alacsonyabb HTHS-ű ACEA A5/B5 (vagy ILSAC GF-5/6) a megfelelő.
LSPI és API SP szabvány: Nagyon jó meglátás. A közvetlen befecskendezéses (DIG-S) és kompresszoros motornál a hagyományos API SN (vagy C3) olajok kalciumadalékai növelhetik az LSPI (alacsony fordulati előgyulladás) kockázatát. Ide mindenképpen a modernebb, magnézium-alapú adalékcsomagot használó API SN Plus, vagy még inkább az API SP/SQ szabvány szükséges.
NOACK érték és kokszosodás: Mivel a befecskendezett üzemanyag nem mossa le a szívószelepeket, a kokszosodás fő okozója a kicsapódó olajpára. A Ravenol 5,9%-os párolgási vesztesége (NOACK) kiemelkedően jó a piacon lévő 10-12%-os átlaghoz képest, így ez a gyakorlatban is drasztikusan csökkenti a lerakódások esélyét a szívósoron.
Összegzés:
Javaslom, hogy ragaszkodjon a saját elképzeléséhez. A szerviz által ajánlott C3-as kompromisszum helyett a Ravenol DFE 0W-20 (API SP) prémium és szakmailag is kikezdhetetlen választás a HR12DDR motorhoz.Jav. Dfe már api sq-s
-
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
Nem keresem, itt pont arról van szó, hogy ebbe a nissan motorba finoman szólva is kompromisszum, de mondjuk ki inkább, nem bele való. Hthsben túl sok, illetve problémás az lspi kapcsán és az 5w30as viszkozitás sem ideális.. Ennek ellenére két márkaszerviz is kapásból ezzel kezdte, még alvázszám szerint is!
Qru. Nem is fogok. Vilmos véleménye tette fel az i-re a pontot.
-
d4d
aktív tag
Nos megjött Bajomi Vilmos "olajosvili" nem is akármilyen válasza a témában. Kértem engedélyt, hogy bemásolhassam, de addig is a lényeg. Jó volt az elgondolás, a márkaszervizek ebben az esetben tévesen "erőlködnek" a c3-as olajjal. A szervizeknek gazdaságos, idézem, az európai piac "hordós" egyenolaja, de hogy nem ez a legjobb ennek a motornak az biztos. A fenti konklúzió helyesnek bizonyult.
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Igen és az ilyen ábrakból kiindulva jönnek a "szakertők" akik megmagyarázzak, hogy mivel nálunk nincsenek -20 meg 30 fokok, jó lesz az a 10w40 is.. nem kell 0-ás olaj. Fúj híg, kifolyik a flakonból is. Meg forditva is, +30 fok felett annyi a 30as olajnak, kész, megég, besül a motor.
-
d4d
aktív tag
Részemről a konklúzió
Elsődleges: 0W-20, API SP/SQ, ILSAC GF-6A/GF-7A
Alternatíva, ha valaki rosszul van a 0w20 hallatán: 0W-30/5W-30 A5/B5 kicsit vastagabb hthssel de még az eredeti elképzeléshez közel maradva.C3 semmilyen szinten nem szerepel a kézikönyvben sem és a motor technologiája, filiozofiája sem erre épül vagy hogy mondjam. Hiába mantrázza a márkaszerviz.
Vélemény esetleg?
-
d4d
aktív tag
A C3 még mindig nem értem hogy jön ide..ott van az első képen az A5/B5 mint alternatíva, egyfajta menekulout, de azok is ugye 2.9-3.5 közötti hthses olajok. Hogy kerul kepbe a vastagabb 3.5 hths feletti c3 ehhez a motorhoz? Főleg hogy az elsődleges 0w20asok is 2.6-2.7 hths korul mozognak.
-
d4d
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Pont a renault-t akartam en is felhozni rn0720 nagy kedvenc, sokszor szembejött. Ott nincs kérdes 5w30 rn0720, c4 viszlát.
Itt a Note eredeti kézikönyve, szokásos japán agymenés 0w20tól a 20w50ig tartó skálával és egy kis katyvasszal.
Gemini magyarázat1. Kép: A "gyors" technikai táblázat (Füllmengen)
Ebben a táblázatban a Nissan összefoglalja, miből mennyi kell.
Amit itt látsz: A HR12DDR motorhoz (3,9 liter) az 5W-30-at írták be elsőnek.
Miért van ez? Ez a táblázat a szervizeknek szól, ahol az 5W-30 a legelterjedtebb "hordós" olaj. Ez egy általános érték, de nézd meg a kis csillagot (*2) a motor megnevezése mellett! Ez a csillag azt mondja: "Ne állj meg itt, olvass tovább!"2. Kép: A "magyarázó" lábjegyzet
Itt találod meg a választ a csillagra.
A lényeg: A *2-es pont szövege szerint: "Weitere Informationen finden Sie unter 'Empfohlene SAE-Viskositäten' weiter hinten in diesem Kapitel."
Magyarul: "További információkért keresse meg az 'Ajánlott SAE-viszkozitások' részt hátrébb ebben a fejezetben."
Ez a döntő lépés: A gyár itt közli veled, hogy a táblázatban szereplő 5W-30 csak egy opció, de a részletes, specifikus ajánlás nem itt van, hanem a grafikonon3. Kép: Az "igazi" szakmai ajánlás (Preferált viszkozitás)
Ez az az oldal, ahová a lábjegyzet irányított téged. Ez a végső igazság a motorodhoz.Amit itt látsz: A grafikon felett ott a kulcsszó: "Vorzugsweise 0W-20" (Elsődlegesen/preferáltan 0W-20).
Miért ez a legfontosabb? Mert ez nem egy általános lista, hanem a mérnökök útmutatása. A 0W-20-as oszlop a leghosszabb, ez fedi le a legjobban a motor igényeit a leghidegebb reggeltől a legforróbb nyárig.
-
d4d
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Három forrásból szedem össze mi legyen,
- az autóhoz adott eredeti kézikönyv, elsődleges forrás, de ez se mindig 100%, lásd korai turbos j astra kézikönyvek a dexos2-es ajánlással, ami mint utólag kiderült óriási kapufa volt és ha ma csak ezt venném alapul egy ilyen autónál, akkor valszeg a biztos motorhalál felé menetelnék.
- márkaszervizek (sose csak egy szerviz, min 2-3, de egyszer egy citroennél volt már 10+ is
). Ők elvileg naprakészek, emaitt ha volt valami változtatás, olajtémában, akkor az náluk kiderül. Hátrányuk, hogy ritka az igazi hozzáértő, legtöbb csak azt látja mit ír a komputer, de ha belemész technikai kérdésekbe, hogy mondjuk miért ajánlja a 0w40 helyett az 5w40et, pl legutóbb egy mercihez, akkor jön a válasz, mert a 0-ásat megeszi, az "vékony". Egy hibátlan műszaki állapotban lévő 2020as hibrid benzines mercinél..na...
- olajkeresők (általában jó pár nagyobb márkát megnézek), szintén nem elegendő csak ezekre hagyatkozni. A total általában jó és naprakész, de akkor se támaszkodok csak erre.Mindhármat ellenőrizve viszont már összerakható a kép. Azonban, ha ennyi forrás után se teljesen egyértelmű, ami azért ritka, pláne egy hétköznapi autónál, akkor jöhet 1-2 független, de márkaspecifikus szerviz is pluszba, jöhetnek egyéb netes források (pl olajos webshopok), jöhetnek az igazi szakértők itt

Nemsoká megyek haza, vár az eredeti kézikönyv, megnézzük ott milyen módon is van megfogalmazva ez az egész.
-
d4d
aktív tag
Olajshop, olajmarket szerint is 0w20 az elsődleges ajánlás illetve első feltöltés ez volt. Írtam olajosvilinek is illetve hülye voltam tegnap, el kellett volna kérni az autó papírjait, tuti megvan a dokumentáció.
Olajmarkethez megérkezett az RSP
https://olajmarket.hu/ravenol-rsp-racing-super-performance-nurburgring-tested-5w30-1l -
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Ilyen szinten nem értek hozza, amit irnak meg hogy ez valami miller ciklusu motor, jelentsen ez bármit. Szinte hibrid szeru fogyasztassal és azért megiscsak 98 le ~1100kg. Remelhetőleg ilyen újszerű állapotról indulva megfelelő odafigyeléssel és főleg időben cserélt jó olajjal egy darabig nem lesz gondjuk.
-
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
Igen elég érdekes jószág, főleg hogy automata is. Használtautora ráneztem tegnap, egy db elado sem volt fent. De önmagaban is ritka ez a 98 lovas digi-s. Még egy 3,5m-s arat is elképzelhetőnek tartok (majdnem fele ennyiből megállt nekik) ebben az állapotban, kmerrel, aut. váltóval. Fel is tenném a helyükben, ha elviszik elviszik, ha nem nem.
De most nem ez a gond, hanem tisztazni kell ezt a 0w20, 5w30 kérdést. Ha itt is jatszik az lspi jelenség, akkor azért santit a c3as markaszervizes ajanlas, mert sok c3as olaj még api sn-nél tart.. marpedig az nem jó lspi gondokkal küzdő motorokhoz.
-
d4d
aktív tag
Tessék, független szerviz, nissan specialistak, ők aztán tényleg elküldhetnétek mégis segitenek. Megerősitették a 0W-20-at és a japán eredetet.. a totaltól jön amúgy a gyari olaj is, cikkszamok, api sp, gf6a
KE900-90134 (1 L), KE900-90144 (5 L)
Elmondasuk szerint ezekre nem annyira jellemző a kokszosodas -
d4d
aktív tag
Pedig ügyfél vagyok, pl én mint peugeot tulaj felhívom a peugeot szervizt. Bármelyiket. Ők a peugeot márka kepviselői is egyben. Nem azt kértem, hogy bábozzak el telefonban, hogy kell vezérlést cserélnem. A legmegfelelőbb olajat keresem, hogy a kis pözsóm minel tovább az utakon maradjon ezzel öregbítve a márka hírnevét.
Nem őszintén mondta el, hanem seggülye stílussal. En pl ha nem érek rá nem veszem fel a telefont. A fickó nem képviselte a márkat hanem lejáratta.
-
d4d
aktív tag
Ritkán adok csak emiatt, ő nem tudta hogy nem vagyok ügyfel. Kb meg se várta mit akarok kérdezni. Tehat itt volt egy stílus is ahogy ezt közölte én meg ugrok az ilyenre, nagyon hamar átveszem ezt a fajta hangnemet, de itt még ez se történt. De mondom nagyon nem ez a jellemző, volt olyan volkswagenes aki vagy 15-20 percet beszélt nekem a szurokrol.. már nekem volt sok
Mondok egy nagyon pozitivat. Suzuki Géringer. Nem hogy segitett a srac, hanem még ő mondta, hogy még ezt is, még azt is nézzük meg, ilyen cikkszam olyan cikkszam. Tenyleg mindent megtett. Mondtam is neki, hogy ilyen hozzáállassal ritkán találkozok. Nem pontosan idézem de a lényege ez volt, hogy egyszer ha egy újabb autot szeretnek venni majd megemlékezek erről hogy itt a suzukinal így bántak velem..
-
d4d
aktív tag
Pár éves történet a Porsche M5-öt kerestem meg egy 97-es(!) Poloval kapcsolatban, emailben elküldték a gyari spect valtoolajhoz mindenhez. Egy percig nem éreztették telefonon se hogy ne fárasszam már őket. Szerencsére ritkán futok bele olyan jó magyaros bunkó figurába. Egyedül egy vidéki citroen kereskedéssel volt ilyen, amikor azzal jött a ficko hogy egyrészt nem ér rá (akkor minek veszed fel..) másreszt miert nem a közelemben levö kereskedést hivom. Az ilyenek néha kapnak egy google értékelést ami jó esetben idővel több ezer emberhez is eljut.
-
d4d
aktív tag
Mivel az elmúlt másfel évben vagy 60 márkaszervizzel beszéltem telefonon és személyesen is, olyanokkal mint stellantis csoport kb összes markája, bmw, mercedes, honda, toyota, suzuki de meg porscheval is. Elmondom, hogy 90%ban segitőkészek a szervizesek alkatrészesek. Más kerdés hogy nem mindig van meg a szakértelem. Másik ugye ők nem csak szerviz hanem márkakepviselet is én meg egy "ügyfel" lennék vagy mi.
-
d4d
aktív tag
Kezdődik... nissan markaszevizes, unott hang, 5w30.. c3... haromszor visszakerdezek mondom ugyanarrol a motorrol beszelünk? Ja amugy szerinte ez renault kozos fejlesztes, de a neten nem ezt irjak.. szoval, mondom akkor miért 0w20as ajanlásokkal talalkozok? Ja hát igen az is engedélyezett.. ok mondom köszönöm egyelőre ennyi. Éreztem hogy a többi kérdést nem kell erőltetni. Keresek olyat aki képben van.
-
d4d
aktív tag
Ne csináljátok velem, megint oda lyukadunk ki, hogy mindegy mi csak időben legyen cserélve
Ne legyen má ilyen egyszerű
-
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ravenol DFE 0W-20, API SQ, ILSAC GF7A, Dexos1 gen3
40: 50,5 cSt, 100: 8,93 cSt, HTHS: 2,78 mPas, VI: 158, Noack: 5,9%, Dermedéspont: -63°C, Lobbanáspont: 248°C, Tbn: 7,8Ravenol EFS 0W-20, API SQ, ILSAC GF7A, ACEA C5, C6, MB 229.71, 72. BMW LL17FE+, ajánlás: Honda, Nissan, Suzuki stb
40: 42,7 cSt, 100: 8,3 cSt, HTHS: 2,65 mPas, VI: 173, Noack: 9,7%, Dermedéspont: -63°C, Lobbanáspont: 230°C, Tbn: 7,5Motul 8100 Power 0W-20 API SP
40: 48.1 cSt, 100: 8,7 cSt, HTHS: 2.7 mPas, VI: 161, Noack: ?, Dermedéspont: -48°C, Lobbanáspont: 238°C, Tbn: 8,5Total se rossz, Xtra Future XT, de a fenti DFE még szimpatikusabb, 5,9es noack brutál, lerakódások szempontjaból ez fontos, ha jól gondolom. Marmint hogy minél alacsonyabb legyen.
-
d4d
aktív tag
Jó estét, ki mit tud erről a motorról?
2014-es, Nissan Note 1.2 DIGI-S, 3 hengeres kompresszoros 98 lovas.
Elvileg a HR12DDR motorról van szó, ez azért fontos mert ha jók az infóim ez 100% Nissan, japán fejlesztés, nem rönós nem mercis közösködős.
Total 0W-20at dobál fel API SP, ILSAC GF6A speccel, szokásos japán vonal.
Egy valós 40 ezret futott autóról van szó, rádasul automata és hát úgy is néz ki és olyan állapotban is van mint egy ilyen keveset futott autó. Ismerősé, megpróbálom neki összeszedni a "belevalókat".
-
d4d
aktív tag
Itt a Ravenol SSO 0W-30 modernebb C3-as tesója, fej-fej melletti paraméterekkel csak az a bizonyos tbn, 7,6 vs 12,5 (sso)
VSW 0W-30
https://www.ravenol.de/en/product/motorenoel/pkw-motorenoel/ravenol-vsw-sae-0w-30Jó lett volna annak idején a 15ös octaviaba
-
d4d
aktív tag
Létezik, hogy két olaj közül csendesebb lehet a motor azzal amelyikben van wolfram?
-
d4d
aktív tag
2012-es Ford Fiesta 1.6 tdci-hez vettem pár dolgot. Gyári fagyálló, motorolaj: Total Quartz 9000 NFC (WSS M2C913-D), gyári, réz tömítőgyűrő az olajleeresztő csavarhoz (ami amúgy 1-2 hónapja volt cserélve), Mann 716/2x olajszűrő. Forrás Ford Petrányi + Kauffer.
Eredetileg a gyári fagyálló narancs színű volt WSS-M97B44-D előírással. Ez néhány éve megszűnt. Jelenleg a lenti WSS-M97B57-A1 az aktuális (alvázszám szerint is lekérve) ez hivatalosan sárga vagy zöldes sárgás színű.
Az olaj 4 literes, 2026.01.19.- es gyártási idővel!

-
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
Valahogy hozd ki belőle én nem manipuláltam. A vmp-t azért dobtam be mert mégiscsak házon belüli és a maga műfajában mindkettő a fullos vonalat viszi tehát ideális az összehasonlitáshoz. A suzukinál nincs 0w, de 5w30 van amit majd másfél éve használok. Nincs probléma az olajfogyasztással és mivel a 3.2es hthses motul ami 11 vmennyi cSt 100 fokon, nem fogyott láthatóan, ezért itt se aggódok. 0wtől sem, még, ha egyszerű konstrukció is, akkor is valahol egy kis japán, nem egy moszkvics motor.
-
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
Egyelőre nem gondolom, hogy több kört kellene tennem. Másold be a két okosnak a hozzászólásokat, ha ki tudod hozni náluk, hogy a C3 jobb/ideálisabb a fenti két autóhoz és felhasználáshoz, megeszem a kalapom. Én mindent megpróbáltam. Értem hogy egr katalizátor meg laboratoriumi fogyasztáscsökkenés, de nekem akkor se sikerült rávenni az eszeseket hogy az SSO 0w30 mellett a VMP-t hozza ki első ajánlottként.
A Molibdén nem "helyettesíti" a Cinket
A molibdén (MoDTC) egy súrlódásmódosító (friction modifier), ami főleg akkor segít, amikor az alkatrészek egymáson csúsznak. A Cink (ZDDP) viszont egy határréteg-kenési (boundary lubrication) adalék.A különbség: A molibdén "csúszósabbá" teszi az olajat (fogyasztáscsökkenés), de a cink az, ami kémiailag beleedződik a fémfelületbe, és megvédi a vezérműtengely bütykeit a kopástól, amikor az olajfilm elvékonyodik.
A molibdén szuper dolog a fogyasztásnak, de a régi szelephimbás vagy hidrotőkés vezérléseknek a ZDDP (Cink) a 'páncélja'. A C3-ban ez le van korlátozva, hogy ne tömítse el a (nem létező) részecskeszűrőt.
A cink csak extrém terhelésnél kell. Ez tévedés.
A valóság: A hidegindítás minden reggel "extrém terhelés" a motornak. Ilyenkor nincs még rendes olajnyomás és összefüggő olajfilm mindenhol. Ekkor véd a fémfelületre korábban felrakódott cink-foszfát réteg. A C3-as olaj ebben a pillanatban "vékonyabb" védelmet nyújt.
A VW 504 vs. A3/B4 közötti fogyasztáskülönbség egy régi Suzukinál mérhetetlen. Beszélünk talán 0,5-1 deciliterről 100 kilométeren.
A te két autód esetén senki nem fogja kihozni a C3-at „jobb” vagy „ideálisabb” választásként. A fizikai és kémiai tények egyszerűen nem támogatják: nincs DPF, nincs emissziós kényszer, nincs longlife igény, a molibdén nem pótolja a cinket, a fogyasztáskülönbség elhanyagolható
Nekem most az is elég, hogy "olajosvili" azt mondta az sso-ra, levezetve mibe kell, milyen felhasználásra, hogy jó az elgondolás (tudta hogy jelenleg vmpt használok) Az SSO azért is szimpatikusabb mert a környezetemben vannak olyanok akik hülyét kapnak a 0ás olajoktól. Jaj az víz, nem is ken stbstb. Alig várom, hogy belekerüljön. Nem egy szégyelnivaló adatlap.
Approvals: BMW Longlife-98, MB-Freigabe 229.5, Renault RN0710, VOLVO VCC 95200356 - Service Fill, VW 502 00, VW 505 00
Sűrűség 20 °C-on: 843,0 kg/m³
Viszkozitás 100 °C-on: 12,0 mm²/s
Viszkozitás 40 °C-on: 60,9 mm²/s
Viszkozitási index (VI): 198
HTHS viszkozitás 150 °C-on: 3,57 mPas
CCS viszkozitás -35 °C-on: 5580 mPas
Pumpálhatósági viszkozitás (MRV) -40 °C-on: 16.300 mPa*s
Dermedéspont: -60 °C
Noack párolgási veszteség: 9,2 % M/M
Lobbanáspont: 236 °C
Teljes bázisszám (TBN): 12,5 mg KOH/g
Szulfáthamú: 1,3 tömeg% -
d4d
aktív tag
A dexos2nél csak azert emlegetem a c3at mert arra épül. Nem félek tőle, hát nem raktam volna bele a suzukiba. A kérdés (nekem nem) melyik a jobb ebben az esetben.
Mintha az A3/B4 nem lenne jó benzinesbe meg dízelbe is
Igen de itt még nem volt képben a reszecskeszuro, mind a dizelnek mind a benzinesnek ment a full adalek csomag. A C3-nal viszont mar az ujabb dpf dizelek miatt figyelni kellett erre, ezért mondom hogy ezekhez a regebbi vagasu benzinesekhez az egy "kiherelt" olaj. Nem rossz csak nem az amihez tervezték ezeket a motorokat. Akármennyit kutatok ez után, csak erre jutok. A c3nál a benzines egy "korlatozott" adalekot kap azért, hogy védjék a dizel dpfeket. Valami ilyesmi.
Az A3/B4 korszakban nem volt érdekellentét: A benzines és a dízel igényei megegyeztek (sok tisztító és kopásgátló adalék – Full SAPS). Mindenki a maximumot kapta.
A C3 korszakban megjelent az érdekellentét: A dízelnek a DPF miatt muszáj "diétáznia" (kevés hamu – Mid/Low SAPS), a benzinesnek meg (főleg a régebbi vágásúaknak) ez a diéta semmi pluszt nem ad, sőt, elveszi tőle azt a kenési tartalékot (cink, foszfor), amit az A3/B4-ben megkapna.
-
d4d
aktív tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ezeket a grafikonokat érdemes megmutatni az "okosoknak" nem ilyen egyszerű a történet.
Viszont konkrétan a TSI nél amit említettél tényleg jobb választás, de az Astra nem összehasonlítható ezzel.
Miért jobb a C3 (VW 504.00) a TSI-be?
Szeleptisztaság: Mivel a benzin nem mossa le a szívószelepeket (közvetlen befecskendezés), az olajpára ráéghet a szelepekre. A C3 olajok alacsonyabb hamutartalma (Low-SAPS) bizonyítottan lassítja ezt a kokszosodási folyamatot.
LSPI védelem: A modern C3/API SP szabványok (mint az újabb VW 504.00 olajok) védenek az alacsony fordulati előgyújtás (LSPI) ellen, ami a kisméretű turbómotoroknál (mint az 1.2 TSI) dugattyútörést okozhat.
Párolgási veszteség: A VW 504.00 szabvány rendkívül alacsony párolgást (NOACK) követel meg, ami kevesebb olajpárát jelent a szívórendszerben, így tisztább marad a szívósor.
Miben más, mint az Astra G (Z14XEP)?
Az Astra G motorja szívócső-befecskendezéses, így a benzin folyamatosan tisztítja a szelepeket. Ott nincs szükség a "hamuszegény" (C3) olajra a kokszolódás ellen, viszont a Full SAPS (A3/B4) olajok extra kopásgátló adalékai (cink, foszfor) ott maximálisan kihasználhatók a lánc és a szelepek védelmére.
a Dexos2 a legkisebb közös többszörös. De attól, hogy valami engedélyezett, még nem a technikai optimum. A TSI-nél a koksz miatt eltolódott a mérleg nyelve a C3 felé, de az Astránál nincs ami indokolja a 'diétát'. Itt a mechanikai védelem (A3/B4) sokkal többet ér, mint a katalizátor elméleti élettartam-növelése
Szerk. "A VW 504.00 szabvány rendkívül alacsony párolgást (NOACK) követel meg, ami kevesebb olajpárát jelent a szívórendszerben, így tisztább marad a szívósor."
Elvileg az 504es szabvány max 11%os noack párolgást enged azért ez nem annyira szigorú. A "lesajnált" mb 229.5, bmwll01 ha minden igaz max 10-nél húzza meg a határt, az sso 9,2 ami egy nullás olajhoz képest nem semmi.
-
d4d
aktív tag
De ebben az esetben, ehhez a motorhoz a C3-as (Dexos2) egy kompromisszumos megoldás.
Aszondja ezt mindenki megérti
A C3-as olaj egy „diétás” olaj, de a te autód nem cukorbeteg

A C3-as (és a Dexos 2) olajokból szándékosan kivettek olyan védőanyagokat (fémes adalékokat, foszfort, ként), amik a motor kopását gátolnák. Azért vették ki őket, mert ezek az anyagok eldugítanák a modern dízelek részecskeszűrőjét.
„Mivel a G Astrában nincs részecskeszűrő, semmi értelme védelem nélküli, diétás olajat használni. Olyan ez, mintha azért ennél csak párolt zöldséget, mert a szomszédod fogyókúrázik.”
A láncnak „zsír” kell, nem környezetvédelem
A Z14XEP motor láncos vezérlésű. A lánc és a fogaskerekek fém a fémen érintkeznek. Az A3/B4 olajban sokkal több a kopásgátló adalék (ZDDP), ami egy láthatatlan védőréteget képez a fémfelületeken.„A C3-as olaj a katalizátort védi, az A3/B4 viszont a motor vas alkatrészeit. Én inkább a motort mentem meg a kopástól, a katalizátor meg köszöni szépen, az A3/B4-gyel is elvan 20 évig.”
Tisztító erő (TBN)
A benzines motorokban savas égéstermékek keletkeznek. Az A3/B4 olajnak sokkal nagyobb a savsemlegesítő képessége (ezt hívják TBN-nek). Ez tartja tisztán a motort belülről, hogy ne kokszosodjon el, és ne ragadjanak be a gyűrűk.
„Az A3/B4 olaj tovább marad 'erős', jobban takarítja a motort belülről, mint a környezetbarát C3-as társai.
Azt mondja ez a gyilkos mondat a végére, kicsit leegyszerusitve, de logikus
A Dexos 2-t az Opel azért találta ki, hogy a szerviznek csak egyetlen hordót kelljen tartania a polcon, ami elmegy a legújabb dízelbe és a régi benzinesbe is. Ez a szerviznek kényelmes, nem a te autódnak a legjobb.
-
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
Nincs, az sso egyedülálló. Nézegettem más gyártót, kroon oil (szintén becsülettel kiirnak minden adatot), rowe, shell, motul (itt ugye az xmax eleg jo) meg pár márkát, de eleve a 0w30.meg hogy a3b4 az elég speciális. Nem biztos hogy egy nagy mammut cégnek mint pl a total megéri ilyesmit polcon tartani vagy ezeken fejleszteni. Ki keres ilyet? Csak ilyen elvetemültek mint mi. A total meg ezek a legújabb szabványokra koncentrálnak.
-
d4d
aktív tag
válasz
Deresgebe
üzenetére
A 0w30, 0w40, 5w30, 5w40 hivatalosan is engedélyezve voltak tudomasom szerint. Ezek a 30asok amiket betetten üzemmeleg állapotban teljesen korrektek a felső tartományban mozognak 12-12,1 es a hths is bőven jó 3,57-3,6. A szabvány (GMLLA025) min 2.9es hths-t követelt meg ezt bőven túlteljesítik. A C3as dexos2ben kevesebb a tisztito adalék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung kuponkunyeráló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos autók - motorok
- sziku69: Szólánc.
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple MacBook
- A szellőzésre is figyel a Lian Li kábeleket rejtő, Infinity sorozatú mikrotornya
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
- GAMER PC! Ultra 7 265 / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 750w Gold / BeszámítOK !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AOC Q27G4XF 27 2560x1440 QHD Monitor 2026.10.27-ig Garancia Házhozszállítás
- MacBook Air 13" M4 10cCPU/10cGPU / 16GB / 256 GB - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
a durva adalékolás miatt