- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dellfanboy
őstag
válasz
Kronos3000
üzenetére
hatalmas facepalm mégis milyen károsanyag kibocsátása van egy ilyen munkagépnek meg egy modern autónak?nemhogy egy lapon de még egy könyvben sem lehet ezeket összehasonlítani..

-
Kronos3000
senior tag
Van a cégemnél jó pár munkagép, km-ben számolva jóval túl az egymillión. Télen nyáron mindig 15w40-es olajat kapnak, egy sem eszi. 200 óránként csere. Soha semmi baja egyiknek sem. Kubota, vagy Yanmar motorokkal vannak szerelve. Tudom hogy nem lehet összehasonlítani egy autó, és egy munkagép diesel motorját, csak azért írom hogy nem lehetetlen olyan motort gyártani, amihez nem kell hiper-szuper olaj. Csak működik teszi a dolgát évtizedeken keresztül. Egyik sem okádja a füstöt, és szerintem környezet barátabbak, bármelyik részecskeszűrős bűzölgő csodánál. Bocs az off-ért de ez már rég bennem volt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor
üzenetére
Azt kap ami eppen jo aron van. Volt mar benne Castrol meg Fuchs is.
-
attiss66
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
"Amelyik gyártó terméke szimpatikus, nem kell félni a 0w20 motorolajtól."
Akkor marad a Motul 0W20, amit kiválasztottam
-
-
-
ParmaBoy
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Na ja.
Itt is fogtam a fejem: [link]"Valahol 700-750 ezer km után kezdett hozzányúlni az olajhoz a kis dízelmotor, de sok japán benzines gazdája 180-250 ezer kilométernél, ha 10 000 kilométerenként csak egy liter motorolaj válna kipufogógázzá. Az olajcserék az addig használt 10W40 helyett 15W40-es motorolajjal történnek. Ez itt beválhatott ugyan, de semmiképp nem javasoljuk olvasóinknak, hogy minőségben és viszkozitásban eltérjenek a gyárilag előírt kenőanyagtípusoktól!"
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
a te autódba miért ne lenne jó a megfelelő specifikációval és gyárilag engedélyezett 0w20?
Majd a szerelő megszakérti 13-as kulcsos blokkra koppintással, hogy abba bizony 10W40 kell!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor
üzenetére
Jazz-ben nekem is Eneos van, csak mondom!
-
válasz
attiss66
üzenetére
Nem egy válogatós fajta, de ezt már más is linkelte.
Vagy itt a teljes könyv, de ugyanaz van, mint felül.SAE 0W-20, 0W-30, 5W-30, and 5W-40 engine oils can only be used if they meet ACEA A3/B3, A3/B4 or A5/B5 and API SM specifications.
Amelyik gyártó terméke szimpatikus, nem kell félni a 0w20 motorolajtól.
Ha Amon Olivéréknél az átépített chippes Yaris GR megy a 0w20 többeknek ellenszenves Eneos motorolajjal, a te autódba miért ne lenne jó a megfelelő specifikációval és gyárilag engedélyezett 0w20?
-
attiss66
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Na igen, most ezen melózunk az autószerelővel, hogy milyen a megfelelő olaj a 2010 Mitsubishi ASX 1.6 benzinesbe.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Persze, de azok értelmetlenek egy 2010-es Mitsubishi ASX 1.6 kocsiba.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Van olyan, csak az már észter-hybrid
vagy túlárazott LiquiMoly -
lalibatyo
csendes tag
Köszi mindenkinek, nagyon csábító a g12evo ár a magyar árakhoz képest csak nem akartam árnyékra vetődni.- és ha már rendelek hamarosan olajcserés is lesz a kocsi.... Akkor "bevásárlok" mert ismerve a karácsonyi csomagküldős cirkuszt itt átvételnél is fizethetek kártyával felár nélkül
-
válasz
lalibatyo
üzenetére
Említés szinten sem a márkával, de a weboldal és történet alapján szimpatikus.
Webshop meg ajánlott. -
lalibatyo
csendes tag
Valakinek van tapasztalata a termékkel ill a forgalmazóval ? G12 evo kellene majd, de motorolaj is lenne jó áron. [link]
-
attiss66
senior tag
válasz
norrberth
üzenetére
Köszi. Hát ez nem semmi. Létezik ekkora árkülönbség(költői kérdés volt
)?! hm
Innen fogom rendelni, jövő héten vállalja az olajcserét egy közeli szerelő. Remélem ő is egyet ért ezzel a formációval olajban és olajszűrőben. Ha nem, majd meggyőzöm
, persze, ha nem hoz fel megfelelő ellenérveket.
-
-
attiss66
senior tag
-
troll81
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Most rendeltem lúgos kémhatású tisztító szett alumínium barát
remélem az olajat azért viszi majd és nem barátságos a kokszal
Pincében annyira oldoszert nem erőltetem
-
MasterMark
titán
válasz
grizlisandor
üzenetére
Benzinnel meg dízellel lehet, azok jól viszik.
-
-
dellfanboy
őstag
chatgpt szerint micro top lesz What MICRO-TOP means
MICRO-TOP is a synthetic micro-fiber filter layer that provides:
Very high filtration efficiency (captures extremely fine particles)
Stable performance over the entire service interval
Low flow resistance, even with cold oil
High dirt-holding capacity, so the filter doesn’t clog quickly
-
bul07
nagyúr
Most jött szűrő és voltozott a gyártás helye Cseh helyet Német
Szemmel láthatóan a szűrő anyaga is más lett
Annyira nem szinaptikus hogy a Mann lógóját lehagytákA szűrőn lévő új logó, ez a mlcro top mi lehet, kire mire utalhat?

-
troll81
addikt
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Én sem vagyok szerelő
de ha így haladok veszek egy 50 literes ultrahangos tisztítót
-
troll81
addikt
válasz
szimi57
üzenetére
Nem mert csapágyas lett.. a kokx és az olaj sár volt hogy jó 40% fedett el az olaj járatokon visszatérő részeken.
Az olaj pumpa felőli oldalon lett csapágyas
Dellfanboy
vettem már 3 féle terméket akkor az általad javasolt terméket is meg rendelem
a mechanikai behatás kell neki néhol 3-4mm vastag volt a réteg alsó részt tegnap 3 óra volt folyamatosan ecseteles stbb de rengeteg meg a fennmaradó alkatrész
ezért kell valami még -
dellfanboy
őstag
válasz
troll81
üzenetére
mechanikusan kaparni? rézkaparóval? ha jól rémlik németbe vagy, ha kapni vmiféle lúgos alkatrészmosó folyadékot én avval próbálnám én vmi k2- márkájút próbáltam, nekem az bevált+ classic brigéciol.(nekem még maradt régről vmi +20éves cucc az is jó volt, az új már gyengébb)
-
attiss66
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
gyaaa, tényleg?!
Akkor inkább megoldjuk házilag? Megkérdeztem amúgy, 60-70e-ért cserélnék az olajat szervízben , olaj+olajszűrő+munkadíj, szerintem mi ennek az 1/3-ából -feléből megoldjuk, ha helyi autoszerelő is szereli, csak a hozzávaló jó olajat kell kideríteni, mert kaptam sokféle javaslatot, amik azé van, hogy eltérnek egymástól 
tboldi17443: "Amúgy olajból én maradnék a 0-soknál, semmi baja nem lesz nyáron sem, a Mitsubishi is azt írja rájuk, hogy "all temperatures".
Én is úgy olvastam, hogy a szervízesek 0-20W-s(azt olvastam, hogy egyrészt a start-stop miatt) olajat használnak hozzá
Tudnál ilyet linkelni/hogy te mit ajánlanál/? -
troll81
addikt
Sziasztok.
Ha már motorolaj topik
egy másfélelol közelítenem meg most.
Hogy lehet az égett kokszos olajat oldani egyszerűen?
Mivel?
-
attiss66
senior tag
-
tboldi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
de nem ugyanaz a kaliber
Nagy különbség nem lehet, a metódus többé-kevésbé ugyanaz.olajszűrőhöz spéci kulcsot
Többféle szerszám létezik, mint pl. a választott szűrőhöz passzoló kulcs, de ha nem férne el, az univerzális körmös, szalagos vagy láncos leszedő is megteszi, vagy akár a fogó is. Vagy egy átszúrt csavarhúzó, de az nem a legtisztább megoldás.
Meghúzni tényleg elég csak kézzel.A leeresztő csavar alátétét meg a legegyszerűbb, ha kikeresed pl. a Bárdi oldalán. Nem muszáj ott megvenni, ha már megvan a méret, onnantól könnyebb keresni.
Itt viszont fontos a meghúzási nyomaték!!! 39 Nm az Autodata szerint.Amúgy olajból én maradnék a 0-soknál, semmi baja nem lesz nyáron sem, a Mitsubishi is azt írja rájuk, hogy "all temperatures".

-
Jó rég jártam erre, felhozott a YT egy két részes előadást motorolajokkal összefüggésben. Annyi spoilert azért elejtek, hogy elsősorban versenymotorokról van szó, de bizonyos részeket szvsz át lehet ültetni személyautóra is. Nekem tetszett.
1. https://www.youtube.com/watch?v=sYcSCw26TAA
2. https://www.youtube.com/watch?v=lskN92pcejU -
attiss66
senior tag
Van egy ilyen ajánlás a Mitsubishi facebook-csoportban, Mobil Super 3000 X1 5W-40 motorolaj 5 literes [link] . Össze tudod hasonlítani a te ajánlásoddal? A te ajánlásod jobb ennél?/nyárra vagyis jó időre/
Eugene Roe17438: megfontolandó, én az autószerelős megoldást választanám
, költségesebb, de biztonságosabb. Amúgy egy olajcserét meg szoktak várni, meddig tart egy olajcsere? -
d4d
aktív tag
Újabb példa arra, hogy a kézikönyv nem szentírás és mindig érdemes a szervizekkel is egyeztetni. Nem is idős autóról van szó.
2022 Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi 75kW
Gyári előírás ami eredetileg a kis füzetében szerepel
- PSA B71 2312 (Quartz Ineo First 0W-30)
vagy
- PSA B71 2290 (Quartz Ineo ECS 5W-30)Ezek helyett már csak ez az egy az ajánlott illetve a szervizek is csak ezt töltik: Total Quartz Ineo RCP 5W-30
Ez az RCP mehet más, B71 2290-es előírást igénylő motorokba is.
-
attiss66
senior tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
"Inkább az olajcsavar alá való rézkarika méretét keread meg"
ezt nem értem-ja de- a=s
Szerintem biztosabb, ha szerelőre bízom. Én veszem meg az olajat, olajszűrőt és a szerelő szakszerűen összepakolja. -
válasz
Eugene Roe
üzenetére
A kb. első yt találat szerint az olajszűrő elvileg sima felcsavarós, a levételhez kell mondjuk egy 3 körmös leszedő. A leeresztő meg 17-es fejű csavar. Én vennék több méretű rézalátétet, ha nem tudom melyik a jó. ~60 Ft darabja. Új alátéttel ésszel meghúzva a ny.kulcs is elengedhető.
-
attiss66
senior tag
Igen, csak azt mondta az unokaöcsém, hogy mi cseréljünk benne olajat.
Na ja, a VW polo Classic-omban mi cseréltük, de nem ugyanaz a kaliber.
Ő ért jobban a kocsikhoz, mint én. De az olajcseréhez láttam egy szerelési ajánlásban, olajszűrőhöz spéci kulcsot és még nyomatékkulcsot is. Nem szeretném elszúrni, vagy %-osan gyengébben összepakolni. Inkább bízzam a szerelőre? Megveszem a hozzávalókat ő meg cseréli az olajat, olajszűrőt? -
attiss66
senior tag
"Esetleg ha nyáron is pörgeted akkor mehet bele az X-Cess Gen2 is."
Az mit jelent, hogy nyáron is pörgetem...
Ha azt jelenti, hogy nyáron is megyek a kocsival, nyáron sokkal többet megyek, mint télen, szerintem.
Erről lenne szó? Motul 8100 X-Cess Gen2 5W40 5L [link]Ja, a lényeg az lenne, hogy a legjobb olaj legyen, itt nem számít az ár, és főleg a nyárra, jó időre koncentrálva.
-
attiss66
senior tag
-
attiss66
senior tag
Sziasztok! Vettem egy 2010-es Mitsubishi ASX 1.6 benzines kocsit. Érdeklődnék, hogy olajcserére milyen olajat ajánlotok, ami a legjobb és mennyit. És olajszűrőt is tudtok e ajánlani hozzá, abban is, ami a legjobb hozzá.
-
-
Nem tudom adalékoknál volt-e olyen eset, hogy hamisítás történt volna?
A VIF-et rendelném, bárhonnan vehető? Pl. Allegron van pár nagyobb shopnál jó áron és ott a szállítás sem 2e. -
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére
Ma eszembe jutott nekem is, hogy kipróbáljam, egyelőre csak a Lanciát (1.3 dízel, Magneti Marelli ECU) volt alkalmam tesztelni. Ebben nincs ilyen, a gázpedál nyomva tartása mellett beröffent és rögtön felpörgött a motor.
Bár jobban belegondolva ennek kb. semmi értelme nincs egy dízelnél, úgyhogy nem csoda.

-
válasz
grizlisandor
üzenetére
DSG olajból a VW gyári után a Febi megfelelő olaja a legdrágább (ha nem csal az emlékezetem, pár hete néztem).
A Liqui Moly olcsóbb, aztán annak az árazásában elég sokat elvisz a marketing költés.Lehet, hogy megcsal az emlékezetem...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen a 2.0 tdi-nek 800 vt.
Neked mennyi a nagy vason?
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Valószínűleg tudja azt, amit kell, de nem értem. Elvertünk olajokra, szűrőkre egy szemmel látható összeget és azon az 5k forinton múlik, hogy Motul vagy valami nagy gyártó terméke kerüljön az osztóműbe?!
Folyadékból nem hallottam panaszt rájuk, szétnézve a termékpalettán van mindenre is alternatívájuk.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nekem is Febi ment bele, de azért, mert az a legolcsóbb
van LiquiMolynak is megfelelő szabvány, vagy duplája a literára, Febi-re pedig mondhatja, hogy német, akkor is, ha az inventory 90%-a a távolkeleten készül.+ házi merci műhely
-
norrberth
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ez lemaradt [link]
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4266
- Eladó Apple iPhone XS 64GB / 12 hó jótállás
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

vagy túlárazott LiquiMoly
remélem az olajat azért viszi majd és nem barátságos a kokszal

Milyen motor, olaj, km., stb?