- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A.Winston
tag
válasz
focvis
üzenetére
Csak ovatosan azert. Nekem amig gaz benyomva nem ad gyujtast, ha latom kialszik olaj led csak elengedem.
Itt kicsit zavaros leiras nekem, mi tortenik. Ha raadja es padlo miatt felporgeti az kontraproduktiv.
Nem tragedia, de lelekben keszulj ha hallod beroffenne egybol lekapd labad a gazrol! -
-
A.Winston
tag
válasz
focvis
üzenetére
Anno meg nem ismertem ezt, szoval szemelyesen nem probaltam, de elvileg kene. 124-nel remlik olvastam, bar annak marelli ecu-ja van, de allitolag ipari standard funkcio is regota, szoval legtobb kocsiban elerheto valahogy.
fun fact, de allitolag fiat 124-ben gyarilag benn van a letezo osszes uzemanyaghoz gyujtas profil. LPG, ethanol stb mivel kb mindent is szereltek a motorral mar korabban.
-
válasz
A.Winston
üzenetére
Igen, a 160 lovas ND1. Nyári hőségben történő csapatás az enyhe aggodalmam tárgya. Semmi versenypálya. Autópálya nem para, MX-szel nem lehet / nem érdemes ott a klasszikus értelemben száguldozni (170-nél már szétmegy a zajtól az agyad).
Nem eszi a 0w20-at, évente csere, <10 k km.
#17290 A.Winston
csont szaraz blokkot flood mode-dal elo lehet kesziteni. Kuplung be, mellette tovig gaz, erre ecu elveszi gyujtast es ugy start
Ilyent tud az ND?BTW. van start-stop gomb, ill. i-eloop is van, általában kilövöm minden autón, ez nem aggaszt különösebben.
-
A.Winston
tag
válasz
A.Winston
üzenetére
Szerk (bocsi, kiszuszott az idobol):
Meg egy kis adalek, mert ahogy latom legtobben autopalya kapcsan stresszelnek. A motorkopas kb 90%-a inditaskor keletkezik altalaban. Itt a vekonyabb olajok eleve elonyben vannak. Amit esetleg lehet tenni, h start-stopot kilovod (van gomb nd-ben emlekszem, de az visszaall, meg karacsonyfat csinal muszerfalbol, szoval vagy kikodoltatod vagy olvastam 124-nel, hogy elvileg nyitott motorhazteto eseten inaktiv es van egy kis muanyag pocok, ami mechanikusan erzekeli zarva-e, ha azt elforgatod, inaktiv marad). Illetve tobb napnyi insktivitas utan csont szaraz blokkot flood mode-dal elo lehet kesziteni. Kuplung be, mellette tovig gaz, erre ecu elveszi gyujtast es ugy start. Brz-n az alacsony olajnyomas led ilyenkor kialszik egy ido utan es csak akkor roffentem be. Az elv az, hogy az onindito 4-500 rpm-es fordulata joval kisebb teher, mint az indutas utani alapjarat foleg ha katalizatort is elomelegiteni szokta.(ez a priming versenygepeknel egyebkent standard, de utcara nem merik hasznalni gyartok, mert ma mar minden ami nem pocc-roff az sz*r)
-
A.Winston
tag
válasz
focvis
üzenetére
Az a skyactive egy eleg jo konstrukcio. Meg merem kockaztatni az utobbi idok talan legmegbizhatobb soros szivoja. Nagyon nem stresszelnek valasztasnal ha idoben cserelgetve van. Ha 2016-os akkor meg gondolom nd1 2.0-as (ugyanilyenem volt), ami annyira nincs kihegyezve felul, szoval meg kevesbe veszelyeztetett..
Dugo mindegy amugy, hutes azt meg kell oldja. Baj magas fordulaton tortenik altalaban, mikor nagyobb nyomas kene, de a tul meleg olaj v egyeb miatt elveszik. Amugy ND-k elvileg ilyen szempontbol is paradek, most pontosan nem emlekszem de ugy remlik kozel 3G-ig kepesek tartani a nyomast.. Soros blokk, elrendezes, konstrukcio meg az atgondolt japan hozzaallas. Erre kinn irigykedtek sokszor az iker tulajok.
Szoval ha nem eszi, en maradnek 0w20-nal, ha csak valami nagyon edge case hasznalatot nem tervezel.
Brz-be meg tuti van gpf. Irjak is, meg ecu-ban megtalaltam sutyiban meri homersekletet is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
focvis
üzenetére
Nincs update Subinál sem (nálam SM kell vagy jobb). Tehát mehet bele a legjobb amit találsz. 0W20 és 5W30 közé jó a 0W30, mehetne bele az is.

Nekem 5W30 vagy 5W40 a gyári ajánlás (GF5/SM vagy jobb). Szóval kap egy híg 5w40-et az olyan aranyközépút. Sajnos az utolsó henger a sorban ami a tűzfalnál van az hajlamos elmelegedni, ha megég az olaj eltömődík a lehúzógyűrű és elkezdi zabálni az olajat.
-
Jó ötlet, ha eszembe jut, nyáron majd ránézek.

Gyári előírás 0w20 vagy 5w30, utóbbi nekem kicsit anakronisztikus 2025-ben*. Hiányolom az update-et, Mazda szerint API SN kell bele, közben már SQ-nál járunk, a benne használt Total 0w20 újabban már SQ.
Ha jóváhagyott lenne a 0w30, azt tenném bele, de nem az, így vélhetően maradok a jelenlegi olajnál.*Oké, az autó 2016-os, de máig gyártják. A motor is gyártásban alapvetően változatlan formában.
-
polonic
félisten
Azt tudjátok, hogy Toyota motorokból ki lehet odb-n olvasni az olajhőfokot?
-
válasz
Morris
üzenetére
Volt egy váltás 2019. környékén:
- előtte 5w30, ill. újabban 0w30 és VW 504/507 norma,
- utána jellemzően 0w20 és VW 508/509 norma.
Az enyémbe viszont továbbra is 0w30, VW 504 kell.Tiédbe jó kérdés, nézd meg a matricát a zárhídon, az a biztos.
Én hiszek a német mérnököknek.
-
válasz
A.Winston
üzenetére
Nagyon hasznos hsz.!
Tutira van benne OPF? Egyes szívó GDI-k talán anélkül is tudják az EURO-6d-t.(Az MX-nél gondolkodom időnként, hogy biztos bírja-e a 0w20 nyári hőségben a nyelezést. Versenypályára nem tervezek menni. Ugyanakkor a budapesti dugóban nyáron gyakran indul a hűtőventilátor.)
-
-
d4d
aktív tag
Egy év lehet oké, de 15.000 km alapvetően sok még normál használat esetén is. Bár ez a rossz tendencia ipari norma már és vannak rémesebb ajánlások is (VAG 2év / 30e km...). (marketing bullshit kategória, hogy az éves fenntartási költséget látszólag vonzóbbnak mutathassák)
Suzukinál még max talán 10e/1év vagy mostohább körülményekhez 5e km/6 hónap van megadva cseréhez.
Az a Motul 5w30 Power amit említettél az a fémdobozos rendes verseny olajuk volt?
-
ncc1701
veterán
válasz
A.Winston
üzenetére
Rms Geri is mondta valamelyik előadásában, h nem véletlen nem tesznek vízhőfok jeladót az új kocsikba, uis régen volt mittomén 80-90 fokos termosztát, és annyin volt a víz hőfok, mostani autók simán elengedik a vizet 115 fokig. Namost, ha a víz ennyi, mennyi lehet az olaj? Egy jó kis 0w16-os olajnak milyen viszkozitása van ott? Kb mint a vizezett babapisinek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
A.Winston
üzenetére
Fura, hogy az ameriakai manual ir ACEA-t. Nekem Impreza van, ahhoz pl egyaltalan nincs ACEA besorolas meghatarozva benne.
Ez nem egy verseny auto. Kozuti hasznalatra boven eleg (lenne) a 0W20. Ha versenypalya a cel akkor valoban vekony lesz bele, mehet bele a 0W30/40.
Illetve intenziv hasznalatra tobbnyire felezett periodus a gyari ajanlas eleve (nalam 15k km vs 8k km).
-
A.Winston
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Jogos!

De, hogy ne csak levegőbe beszéljek leírom saját tapasztalatom, hátha okul belőle valaki, vagy kiszúr valami hibát.
Szóval adott egy 2022-es gen2-es subaru brz. Magyarországi vétel, újonnan Emil Freytől. Aki nem ismeri ez egy viszonylag kicsi, könnyű kocsi egy 2.4-es szívó boxerrel. Lóerő viszonylag so-so, turbó híján kb 240 ló és kb 25kg nyomaték. Szépen folyamatosan alulról végig, vagyis késés nélkül szabályzásig építi az erőt.
Gyári importőrtól kapott speci ezt írja az olajról:
Gyári amerikai:
Ránézésre hamar lejön, hogy totál ugyanaz. Valószínűleg csak fogták és bedobták egy fordítóba. Viszont ebből már sejthető a kellő alaposság hiánya, mert EU-ban, 2018 után gyártott benzines autók esetén is előírás a részecskeszűrő (GPF). ami érzékeny a hamutartalomra (SAPS). ACEA szabványnak van külön kategóriája is (C) az ilyen motorokhoz. Mivel a kocsi 2022-es gyártás és európai piacra jött, így kapott is.
Szóval bár modernebb API SP-RC olajok általában már low SAPS típusúak, a leírás szerint elfogadott ACEA A3/A5 biztos nem ideális neki. (Ismétlem ez a gyári itthoni specifikációból van..)
Az ajánlást elnézve szintén látszik, hogy nagyon nem lehet finnyás a motor, mert csak a nemzetközi standardokat írja, (API, ILSAC, ACEA), semmi gyártó specifikus.
Viszkozitásnak is a kvázi oké modern, de nem túl vékony 0w20 az ajánlott, de 5w20, 0w30 és 5w30 is elfogadott. (Már itt jelzem, hogy amúgy az STI hivatalos ajánlása 0w40).
Csereperiódus az évenkénti vagy 15k km, minden régióban.Mik a problémáim?
1. A már jelzett ACEA A-s olajok gondatlan átvétele a honosított kézikönyvben. (adminisztratív felületesség)
2. Túl hosszú csereperiódus. Egy év lehet oké, de 15.000 km alapvetően sok még normál használat esetén is. Bár ez a rossz tendencia ipari norma már és vannak rémesebb ajánlások is (VAG 2év / 30e km...). (marketing bullshit kategória, hogy az éves fenntartási költséget látszólag vonzóbbnak mutathassák)
3. Ajánlott viszkozitás azért erősen alulról súrolja a szükséges minimumot (ezt kifejtem). (flotta átlagfogyasztással való játék)Miért lehet bajos a viszkozitás?
Alapvetően az adott időszak gyártástechnológiája határozza meg 1-1 motor által szükséges kenési film vastagságát. Eljusson mindenhova, ahova kell, de ott ne jusson át, ahol nem kéne. Viszont az olaj bár súrlódást csökkent, mozgatni is kell, ami kinematikai veszteség a rendszerben. Minél vékonyabb annál könnyebben mozog, így egy vékonyabb olaj - ami még épp elég védelmet ad - mellett relatív kisebb lesz a veszteség, így több motorerő hasznosul mozgatáshoz. Azonos körülmények közt kevesebbet fogyaszt az autó (flotta átlag javul). Ez így oké is lenne, de még mindig nem tiszta mennyi az annyi. Honnan lehet sejteni? Ha valaki szeretne az anekdotákon és urban legendeken tovább menni, akkor tények kellenek. Olyanok, amiket a gyártók nem adnak meg, vagy csak elszórva egymástól függetlenül itt-ott. Valamint konkrét mérések, tapasztalatok. Ezeket fellelni legtöbb esetben is minimum bajos sajnos.
Én kb 4 éve folyamatosan bújom a gr86.org-ot, a legnagyobb angolszász fórumot.
Most konkrét linkeket mellőzném, de rengeteg topik, poszt született szétszedett/felrobbant motorok, különböző területen dolgozó szakértők, amatőr és profi versenyzők tapasztalatai alapján. Mindezt konkrétan erre a típusra koncentrálva. Kvázi ott értettem meg miért jó egy olajelemzés (nem is tudtam ilyen van) és miért nincs értelme anélkül bármin változtatni.
Szóval a lényeg, hogy kocsiban lévő motor szelephézag alapján egy 8-es kinematikai viszkozitási érték a minimum szükséges. Ha ennél kisebb, leesik az olajnyomás.
Ez nagyjából pont összhangban van egyébként a gyártói ajánlással. A 0W20-as olajok kinematikai viszkozitása 100 C fokon 8 körül vannak jellemzően. A hűtőkör elég jól van méretezve, komolyabban kirívó értéket nem mutat extrém használat mellett sem senkinél. Van szintén gyárilag a körbe kötve egy olajhűtő is és voltak olyan jófejek, hogy műszerfal kapott olajhőfokmérőt külön. Szóval lehet lesegetni menet közben is akár.
A kocsi autópályán, városban kb max 100-105 C olajhőfoknál megáll. Szerpentin-es csapatásnál 110-115 C, nagyon max belenyal 120 C-be.
Hő hatására az olaj vékonyabb lesz, gyártói adatok adnak jellemzően 40C és 100C értékeket specifikációban. Ha valakit érdekel a kettő közt vagy efelett mit jelenthet az elméletben az ITT beütögetheti az adott számokat és nézegetheti. Ez csak interpolál a két érték görbéje alapján, és valamennyire hasznos lehet, de azért azt is tudni kell, hogy az adalékok viszkozitás módosítókat is tartalmaznak, vagyis pontosan tudják az a két publikált érték minden támpontja a nagyérdeműnek, de azon kívül hogy viselkedik nem tartoznak semmilyen felelősséggel. (Ez most gyakorlatban mit jelenthet döntse el mindenki maga.)
Nekem az annyit jelent, hogy 110-120 C olaj esetén már már a 0w20 lehet karcos, persze forgalomra figyel az ember, így max pillanatokra ugorhat meg, ami még nem kritikus valószínűleg távolról sem.
A probléma ott kezdődik, ha ezzel az ember kimegy egy versenypályára. Euro ring-en, egy 5 perces csapatás 115C+, tolom tovább, kövi kör 118, következő már 122, ha nem figyelek és veszem vissza simán menne tovább. GR86.org-os srácok, akik tényleg gyorsak külön aftermarket olajhűtő nélkül simán elviszik 280F -ig is (kb 138C) és ilyenkor forog 7k+ rpm-et a motor + a lapos boxer elrendezés miatti örökletes design anomáliák kijöhetnek. Ez egyenes út egy motorcseréhez.
Kocsi gyári 215-ös PS5-ön 1.2-1.3G-ig tapad kanyarban, gyári fékek kicsit tovább elegek negatívban, de sokan kinn simán felrakják a semi slickeket 245 vagy nagyobb méretben. Subaru meg kapta az ívet, hogy sz*r a motor, mert elpukkantak, holott kiderült sokszor még gyári olajat se cserélték addig benne, vagy ne adj isten szintet ellenőrzték (US-ban ez egy kifejezetten olcsó autónak számít).
Szóval igen, számít a viszkozitás, főleg a határon használatkor.
Mivel én nem szeretnék motort cserélni, ezért próbálok ésszerű keretek közt maradni.
Egyrészt olajhőfokot egy obd adapterrel és android dongle-al infoscreen-re 115 C felett sárga 120C felett piros riasztással kiíratom (periférikusan is észreveszem, nem kell útról levenni a szemet, de egyedi hangjelzés is társítható) és ha eléri akkor visszaveszek. Másrészt olyan olajat töltök, ami lehetőleg 120C-n is elég védelmet ad, de az nem a 0w20..
Az, hogy ez mennyire elég meg egy olajanalitika tudja megmondani cserénél.
Ez egy 5w20 Motul Eco-lite idén tavasszal, 5635 km-t használva:
Ez normál használat és a tavalyi balaton ring egy napnyi mértékletes nyúzása. Kopás oké, Si mindenkinél ennyi ahogy néztem, olaj is oké lenne, de a KV100-on látszik, hogy már a 8-at se éri el. Szintén gr86.org-os általános tapasztalat, hogy a motor gyorsan darálja a viszkozitást, szóval a gyári 15k-s periódus normál használat mellett sem ideális a gyárilag 100C üzemi hőfokra tervezett blokknak.
Ez egy idei őszi 5w30 Motul Power minta (ez egy spéci észter olaj):
Kopás itt is teljesen oké, bár csak 1622 km-t volt benne. Viszont az látszik, hogy OXI és SUL már jóval magasabb, mint a másiknál volt, vagyis ezt az olajat eleve nem tartós üzemre tervezték. Itt nyilván a gyári ajánlás mindegy, de ez 3 nap euro ring volt (az említett hőfokok tartásával) + oda-vissza és pár hétvégi karika, vagyis akik 4-5-6k km-t akarnak menni vele szerintem maguk alatt vágják a fát. Amúgy az olaj jó, látszik, hogy a strapa ellenére alig vesztett viszkozitást. Meg látszik szépen az adalékolás különbsége is.
Mérni egyébként idén kezdtem, első 2 évben normál használat mellett maradtam 0w20 vagy 5w20 mellett mert kizárólag normál használat volt, abból is többnyire autópálya.
Elnézést az elnyúlt posztért. -
-
-
A.Winston
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Tudom, meg kerdeztem en is anno.
Ugy ertettem, olyan ceg, amit hasznalnak innen is rendszeresen. Vagy esetleg konkretan ezzel foglalkozo tag van-e itt (aki vallal is mellesleg). -
-
A.Winston
tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Specik, mennyiseg azert tobbnyire marad. Viszkozitas is rendben lesz valoszinu, normal uzemmod mellett.
Csereperiodus ajanlasnal bofognek bele inkabb akiknek nem kellene.
Amikor erdemes valtoztatason gondolkodni, h vastagabb kell azert altalaban egyedi esetek szerintem. Ho hatasara minden olaj vekonyabb, szelsoseges korulmenyek kozt hasznalva melegebb lesz a motor, mint normal kozlekedesi korulmenyek kozt. Szelsosegest ugy ertem drift, palyazas (nem autopalyazas!!). Ha csak egy fasza videki szerpentinen elrugja valaki se kap meg akkora terhelest, hogy olaj miatt aggodnia kellene. Nem ismerem a topikot latogatot vezetesi gyakorlatat, de feltetelezem legtobben nem a ket emlitett eset mellett stresszelnek a valasztason, igy meg azert kijelentheto, hogy legtobben feleslegesen panikolnak.Joval tobb auto mer egyebkent olajhofokot, mint amennyi kiirja. Egy egyszerubb, de jo obd2 olvasoval ha valaki nagyon kivancsi kiolvashatja, tajekozodhat az egyeni felhasznalasi igenyei mit jelentenek a gyakorlatban. Ha nincs tenyleg a kocsiban meg szerelheto..
Illetve masik oldalrol meg olajelemzes kell cserenel. Persze penz az is, de anelkul semmi nincs a kezedben, hogy jo volt-e az az olaj vagy sem igy beszelni sincs mirol.Amugy engem oszintenszolva meglep, hogy nincs a topikban egy bejaratott ceg vagy kontakt kozkezen, aki ilyeneket csinal.
-
szimi57
őstag
A Toyotákon kívül is vannak jó konstrukciók, főleg az MPI vonalon. A dieseleket most nem említeném, lassan kihalnak. És igen, nagyban függ a futásteljesítmény a használati módtól, a tulajtól, stb. A mai motorok viszont szépen hullanak, ha nem költenek rá közben százezreket.
-
szimi57
őstag
Az biztos, hogy a tervezett élettartamuk nem 400-500 e. km, hanem jó, ha a fele. Sok mindentől függ meddig húzzák. Túl jóra sikerül a tervezés. Mondjuk ez nem szándékos. Melyik az a gyártó amelyik direkt erre játszik? Van olyan konstrukció, amit már 100-150 e. km-nél csapágyazni kell. El is tudnak menni 400-500 ezret, de nem ez a jellemző.
-
Morris
veterán
válasz
ncc1701
üzenetére
Manapság azért az alkatrészek sem a régi felületi érdességgel készülnek. Egyre jobban zárnak a gyűrűk is. Másabbak az ötvözetek is. Ha egy motor 0w20-ra van tervezve, akkor abban olyan a környezet, hogy az az olaj lesz a legmegfelelőbb. Az ezzel foglalkozó mérnökök azért nem véletlenül tesztelnek és hagynak jóvá dolgokat.
-
szimi57
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
A szivattyúzhatósága miatt lassabb az áramlás és a belső súrlódása is nagyobb. Környezetvédelmi szempontok miatt a gyártók egy pengeélen kénytelenek egyensúlyozni. Minél kisebb illesztési hézagok, minél vékonyabb olajok, hogy épphogy csak ki tudják húzni a motorok a garanciális időt.
-
-
ncc1701
veterán
Igen, és pont azt mondják yt szerte, h használj 5w30-at, mert az jó. Én (meg sokan mások) nem is az 5w30-at kérdőjelezem meg, hanem a 16-20-as olajokat. Hosszútávon. Nem az érdekel, h kibírja-e a mocc a garis időszakot. Soha életemben nem vettem még új autót, és nem is tervezek.
-
Asbee
veterán
válasz
ncc1701
üzenetére
Semmit nem fog okozni, ha a motor arra van tervezve. Pályázásra a megfelelő hűtést biztosítani kell, vagy akkor az autó nem alkalmas arra. Pl egy Motul eco lite 0w-20-nak nagyobb a vizskozitási indexe, mint egy xpower 10w-60-nak, a forráspontjuk meg kb ugyanaz. Ezek a modern olajak már nagyon jók ebben. Egyre szintetikusabbak, vagy teljesen azok, egyre jobbak az adalék csomagok. Nagyon sok, régi legendák keringenek mai napig, amik már rég nem állják meg a helyüket. Én a dízel golfal, sok sok km-ert pályáztam 120+ fokos olajjal, 5w-30, nagy nyári melegekben, az ég világon semmi baja nem volt. Se nem égett meg, se nem vékonyodott el, a motor sem lett csapágyas vagy kopott el. Pedig nem csak egyenletes haladás volt.
A gyártók azért nem hülyék ilyen tekintetben, komoly és hosszú motor tesztelések vannak, mindenféle körülményre. -
ncc1701
veterán
válasz
szimi57
üzenetére
Lehet a sűrűbb olaj lassabban kering, mind a híg, és így a dekni lassabban hűti vissza, a fene tudja. Engem inkább tényleg az érdekel, h egy nyári, 1-2 órás pálya tempó mit okoz egy 16-20-as olajnak. Mert ha tényleg túlságosan el tud vékonyodni az olajfilm, az elég gáz. És nyilván egy autó gyártó sem fog könnyeket hullajtani azért, ha mondjuk 250ekm után elköszön a hajtókar csapágy.
-
szimi57
őstag
-
d4d
aktív tag
Ez itt mibe való?

-
ncc1701
veterán
válasz
szimi57
üzenetére
Azt lenne jó tudni, h meleg oldalon egy 16-os, 20-as olaj mit bír elviselni. Mondjuk egy fix 4000rpm fordulaton, 38 fokos nyári melegben, klímával.
Az lenne tuti, ha mondjuk olajcsere után 7500-10e-12,5-15ekm-nél csináltatnék egy labort, és nézni a viszkozitást, meg az ilyen-olyan adalékok megrogyását. De nincs kedvem fizetni. -
ncc1701
veterán
Egy versenyző srác akkor állt át szintén verseny okokból egy bömbinél 5w50-re tán, mikor megmérette laborban az 5w30 viszkozitását. Egy motorja el is könyökölt, mert elhígult az olaj.
Meleg oldali viszkozitást nem a hűtés miatt szokták emelni, hanem azért, h ne vékonyodjon ott el az olaj. -
tboldi
nagyúr
És mit írt vagy hallucinált?

Nekem van indikátorórám, még a 125-ös ETZ-hez kellett vennem, mikor a megszakítós gyújtását cseréltem digitálisra, ezzel kerestem a dugattyú felső holtpontját és állítottam be az előgyújtást. Csak egy mágneses talp/tartó kellene hozzá, és tudnám használni a kerékagyakhoz, féktárcsákhoz is.
-
Soma01
veterán
Olajmítoszok és csapágyvalóságok RMS Geri előadása a motorolajokról Zalaegerszegen 2. rész [link]
-
d4d
aktív tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Azt nem tudom, de megnéztem, van még itthon a ws-ből és a 0w20ból egy literes verzió, mindkettő made in (eu) france. A flakon 100% ugyanaz mint a mobil1 esp-nek csak a kupak szine más.
Infók szerint az ExxonMobil/Mobilnak van köze a Toyota olajokhoz, de nem biztos hogy minden egyes olaj tőlük származik. -
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Amilyen a műhely olyan a munkájuk is. Azt hiszem úgy akadtunk rájuk, hogy volt egy automata opel aminek a hibás váltójával nem tudott "senki" megbírkózni. Hozzájuk vittük és vmi panelt kellett kicserélni illetve szerezni egy másik ilyen alkatrészt, ami nem volt egyszerű, de sikerült megjavítaniuk. Aki a szereléssel foglalkozik náluk, opel márkaszervizes volt valamikor. Nagyon jó szakember. De komolyabb munkákat nem vállalnak be, mittudomén váltócsere, vezérlés ilyesmi. Meg nekem nem mindegy és ez nagyon szimpatikus bennük, hogy vihetem az olajat, szűrőket, ott lehetek az autó mellett, mindent látok mit csinálnak.
-
d4d
aktív tag
2012-es 2.4-es benzines Scion xB-be is 0w20-as olaj kellett, talán még az 5W-20 volt opció. Automata váltójába Toyota ATF WS volt az előírás.
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
ncc1701
üzenetére
Akkor annak a 10 videókészítőnek is ajánlanám a tanulmány elolvasását.

Van egy 2-3 hét híján 20 éves Jazzem 173k km-rel, aminek a jelentős része városi nyaggatás. 1-2 kivételtől eltekintve 0W-s olajat kapott egész életében, 20-ast és 30-ast, és köszöni szépen, még mindig kiváló állapotban van.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
A furatok átjárhatóságánál a hideg oldali viszkozitás a döntő, valahogy a mézet is el kell juttatni a turbó felé, nem?
-
ncc1701
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
De gondolom, ha a hozzá kapott könyvben szerepel a 0 hideg oldali viszkozitás, és a 30 meleg oldali, akkor a kettő kombinációja is rendben van viszkozitás oldalról.
Szerk: a másik oldal pedig, h mivel kisautó, ezért 110-120 felett nem nagyon megyek vele, nem húzok utánfutót, és talán az lenne a legjobb, ha a vékony olajat cserélném mondjuk 15ekm helyett 10ekm után. -
Eugene Roe
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Megítélésem az 1-2-3% fogyasztáscsökkentés mellett attól is függ, hogy a motorban milyen méretű olajvezető furatok vannak, de ez az amit laikusként egyikünk se fog tudni megítélni. Lehet, hogy 0W16 kell ahhoz, hogy (a hatékonyság oltárán történő áldozathozatal mellett) a pumpát követően a kicsi furatokban is meginduljon az olaj, ne csak a nagyokban, 0W30-cal meg lehet már csak a nagy furatokban menne rendesen.
A nép 95%-át egyáltalán nem érdekli az autója, csak szépen csillogjon, meg legyen 360 fokos Oled kijelző, ami aztán minden létező ablakban tükröződik. Akik új autót vesznek, azok úgy is eladják 100k-nál, a cégek eleve leszarják, a koldusok (mint én) meg azt veszik, ami van
(illetve azok közül igyekeznek szemezgetni 1-2 vállalhatót).Másik probléma, hogy ki milyen használatra tervezi a verdát, a japának megnézik, hogy EU-ban 120-130km/h az átlagos max, és arra terveznek mindent, nem pedig arra, hogy 145-150-nel zörögjek le Miskolcra, vagy mint egy (160Le-vel elég nehézkesen mozgó) golyó repüljek ki a körforgókból. Németek ezt is belekalkulálják, és Mercedesnél pl. pl. nem is ment le 0W20 alá, és többségében még mindig a 0W30 / 5W30 az alap.
-
ncc1701
veterán
Szuszkánál én is sokat tökölök mostanában, a leírásában van 3 ajánlás, 5w30, 0w20, és 0w16. Q sok helyen látom, h (lehet összeesküvés elmélet), de sokak szerint ezek a vékony olajok csak az EU-s co kvóták miatt vannak, mert mittomén 1-2%-al kevesebbet eszik vele a vas, de igazából melegben nagyon elvékonyodnak. A fene tudja. Szerelő haver szerint is mehetne az 5w30, pláne mert már van benne 180ekm.
Végül én kompromisszummal arra jutottam, h liquimoly 0w30 lesz, van api sn tanusítványa, úgyhogy jó lesz bele. A 0w maradhat, hidegben nem baj, ha hamarabb folyik, de nyáron itt már q meleg van, ott a 16-os viszkozitás már tuti olyan, mint a húgy. És mindehhez hozzájön, h a modern motorok simán felmennek 115 fok vízhőig, a hatásfok, és megintcsak a co flottaátlag miatt. -
Qru
MODERÁTOR
Viszkozitasi osztályon belül is tól-ig értékek vannak. 0W oldalon is, valoszinűleg egy 0W30 túl híg lenne. 5W es a 0W ugye egybe ér a tól-ig skálán és 0W40 a felső határon mozog inkább. 0W30-ból van egészen híg hidegoldali ami az olajnyomás szempontjából jó de kenési szempontból nem biztos, hogy ideális.
Ford Mustang amit jó példa erre, ott is ezért 5W20 a gyári olaj nem pedig a 0W20.
Suzukit passzolom, de az ES lineup nem ír 5W40-et, lehet ténykeg nncs nekik.
Fura... -
d4d
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Valaki meg tudja magyarázni, hogy jönnek ki ezek az ajánlások? Engedélyezve van az 5w30, 0w40 is, de akkor miért nincs felsorolva a 0w30, legalabb ott lenne A5ös opcio? Suzukinál is 5w30, 10w30, 10w40. Miért marad ki az 5w40? Nem tudom itt mondta azt valaki vagy a suzukinál (de nem hivatalos válasz volt) hogy egyszerűen azért mert 5w40es olaja nem volt és azóta sincs a suzukinak (ecstarnak). Ennyire egyszerű lenne vagy vmi technikai oka is lehet? Csak logikusnak gondolnám, ha már az 5w-s hideg és a 40es meleg oldal is engedelyezett..
-
szimi57
őstag
Az irodalom szerint a gyári hidegoldali viszkozitástól lefelé nem szabad eltérni, felfelé ideiglenesen (egy csereperiódus) még nem okoz galibát plusz eggyel magasabb osztály. A melegoldalinál felfelé eggyel magasabb lehet. Esetemben a 0w-40 a gyártó szerint jó, viszont nem találtam belőle csak A3-B4-et. Itt van egy ellentmondás, az ajánlott A5! Most döntsem el, hogy melyikkel nyúlok mellé jobban? 5w-30 A5 B5 vagy 0w-40 A3-B4. Ezeknél a motoroknál 2010-től beraktak egy gagyi katalizátort, ami hajlamos összefosni magát. Ezért is használok most C3-as olajat. Inkább cserélem 6-7 ezernél.
-
tboldi
nagyúr
A Hondának volt 2010-ben egy tanulmánya erről a témáról, itt olvasható (+ az eredeti forrás, de regisztrációt igényel).
Csak úgy halkan hozzátenném, hogy a Honda K20C, azaz a turbós Civic Type R és az amcsi piacos Acura Integra motorjai is 0W-20-szal működnek 300+ lóerővel.
Ja, még egy érdekesség ezzel kapcsolatban. Az én 155 pónis Alfa MiTo 1.4 T-Jetemhez (motorkód: 199A8000) 5W-40 az előírás, a teljesen azonos Abarth Grande Puntónál pedig 10W-50.

-
d4d
aktív tag
Youtubeon látok ilyen, főleg ciril betűs hozzászólásokat, kicsit konteós köntösben előadva hogy a "vékony" 20-30-as olajok (és akkor hol a 0w8, 0w16) nem védenek normálisan és mindenbe 40-50es olajokat raknak és másokat is erre biztatnak.. nyilván az előírásokkal be akarnak csapni az autógyártók. Hondák, Toyoták kb 20 éve mennek 0W20-as olajokkal is és egyik se arról híres hogy döglenének az olaj miatt. Pontosabban a toyota 1.33as motorja pont amiatt lett olyan hirű amilyen mert még a markaszervizek is szart tettek bele, vastagabb nem belevaló olajat.
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI mini 3 drón display unit
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 17 Pro 256 GB Kozmosz - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Apple iPhone 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ne vegyél ratyit. 

Fura...