- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 13:15 Téma összefoglaló
-
grizlisandor
veterán
(rögzített hozzászólás)Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Eugene Roe
őstag
-
focvis
veterán
-
focvis
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
grizlisandor
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Fandango
veterán
-
norrberth
addikt
-
norrberth
addikt
Fehér műanyag hüvely fixen van rajta mint a Parksideokon is, szereléskor forog a légkulccsal együtt.
És ez nagyon rossz, belül már összekarcoltam kicsit a felnit. Szövetszalag se játszik, felkeni belülre utána elég letakaritani.
Olyan kell ami szabadon forog [link] Hazet ből van.
Ezt is jónak látom [link]
Nem tudom BGS-7200 milyen lehet. -
AIex
aktív tag
-
tboldi
nagyúr
-
focvis
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
Igen, talán pont Focvis szólt nekem róla. Nyárra oké, akkor hamar elfogy egy tank, nem rohad bele.

Mondjuk ha nem ethanol van benne, hanem ETBE akkor nincs gond, mert az nem romlik meg. De ugye nem tudjuk az összetételét egyiknek sem. Az Auchan-on kívül nem közli senki.
-
attiss66
senior tag
Tévedésben vagy
, már rég nem rugózok rajta, ha visszaolvasol, csak a még nyomokban rugózásokat tartalmazó válaszokra reagáltam. 
grizlisandor:"Elmondok egy dolgot, neked csak a cikkszám kell, nagy valószínűséggel jó drágán fogják adni"
nem kötelező nekem azt megvenni, de legalább megtudom, hogy milyen szűrő a belevaló, azt is megtudom, hogy ők milyen olajat használnak az 1.6 benzinesbe plusz a mélynyomót is velük akarom beköttetni a kocsiba, azt a kérdést is feltettem, vállalnak e ilyet és mennyiért. Az elektronikát nem szeretném, ha amatőrök piszkálgatnák.
-
tboldi
nagyúr
-
focvis
veterán
-
tboldi
nagyúr
Az sem kottyan meg neki és az olajnak. A kérdés az, hogy alkalmanként rövid ideig nyúzod (utcai használat ez), vagy hosszabb ideig folyamatosan (versenypálya, amatőr trackday).
Autópályatempót tartani és légellenállást leküzdeni is elegendő kb. 50-60 lóerő, bőven nem megterhelő az autónak hosszútávon sem. -
tboldi
nagyúr
-
focvis
veterán
-
focvis
veterán
-
tboldi
nagyúr
-
focvis
veterán
Volt egy váltás 2019. környékén:
- előtte 5w30, ill. újabban 0w30 és VW 504/507 norma,
- utána jellemzően 0w20 és VW 508/509 norma.
Az enyémbe viszont továbbra is 0w30, VW 504 kell.Tiédbe jó kérdés, nézd meg a matricát a zárhídon, az a biztos.
Én hiszek a német mérnököknek.
-
Morris
veterán
-
Kolty
aktív tag
Rendeltem amit linkeltem. Majd kurblival bemelegítem. Elvileg úgyis az van a kezelési utasításában, hogy "hideg időben forgassuk körbe párszor kurblival indulás előtt, hogy az olajat megtörjük." Vagy ahányszor ez nálam menni fog, megy a rezsó az olajteknő alá, esetleg egy kis csap és leengedem az olajat belöle, felmelegítem, beleöntöm....
-
Kolty
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
-
Asbee
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
-
csiga8
senior tag
-
Asbee
veterán
-
Asbee
veterán
-
tibbike01
addikt
-
Asbee
veterán
-
grizlisandor
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
grizlisandor
veterán
-
Asbee
veterán
Az a baj, rengetegen a gyári előírást és az azon belüli mozgást sem tartják be. Mai napig rengeteg helyen él a 100 ezer felett mehet a 10w-40, jajj ez csak egy szívó benzin és társai. Vagy picit csipegeti az olajat? Mehet bele a "vastagabb" olaj. A gyári előírást bekell tartani az tényleg fontos. Az olajcsere periódus, na az már más kérdés.

-
dellfanboy
őstag
-
kw3v865
senior tag
Ebben igazad van, néha tényleg vannak kivételek bizonyos típusoknál. De alapszabályként többnyire érdemes ragaszkodni a gyártó által előírt paraméterekhez, ekkor nehéz mellélőni. A Corollámnál nincs ilyen előírás, hogy csak ezt meg azt a márkát használhatom csak annyi, hogy 5W-30, még egy API besorolás (ez meg visszafelé kompatibilis, azt már bőven túlteljesítik a mostani olajok). Bár itt is fel van sorolva többféle viszkozitás, a gyakorlati tapasztalatok alapján érdemes ragaszkodni az elsődleges ajánláshoz, mert vastagabb olajjal hosszútávon gondok lehetnek.
-
kw3v865
senior tag
Olyat kell beletenni, amit a gyártó előírt abba a motorba. Ez nem választás kérdése.
@ #11314 Asbee
Gondoltam, hogy ilyesmiről van szó. Megtaláltam, van itt több topikja is ennek az olajnak. A 2018-asra, a 2022-esre vagy a 2023-asra gondolsz, mint új ESP 5W-30 ? Te melyik laborvizsgálatról olvastál? -
Asbee
veterán
Gyakrabbak az olajfogyasztás gondok, már alacsonyabb km-nél is mióta átált a vw 0w-30-ra nekem ezt mondta. Ez most egy embertől infó nem készpénz. Valószínű az 5w-30 jobban bírja a felhígulást, (hosszú olajcsere periódus, sok dpf regen) és a pályán csapatást. Elég összetett, speckó ezeknek a dízeleknek a thermo managmentje , ilyen melegben pályán simán van 120-125 fok körül az olajhő. De nem vagyok se olajmérnök, se járműmérnök, ilyen olyan tapasztalatok vannak amikre valamennyire lehet alapozni.
TSI-k főleg a lánc miatt és a turbó-rövid távok miatt szeretik a 0w-30-at. -
Asbee
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
csiga8
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
csiga8
senior tag
-
Lauda
titán
-
Asbee
veterán
-
Asbee
veterán
-
2ozzmexy
senior tag
A 320d nem jó kiinduló alap, mert tavaly négyszer cseréltem benne olajat (az első az duplacsere volt), úgyhogy valószínáleg nálad azért feketedik mert tele van kokszal.
Alapvetően ugye nem jön le az összes belőle, nem marad száraz a motor, hanem valamennyi kijön amikor leengeded (már amit tud lebegtetni). Fizika, ha van benne olaj szennyeződés ami nehezebb az oljanál és nem tudja lebegtetni azt nem hozza ki, nevezzük most olajsárnak. Ez a "trutymák" meg áll a furatokban, rátapad mindenhova és a teknő alján is szokott lakni belőle, talán egy komplett olajcunamit ha átengedsz rajta miközben jár a motor, úgy talán kijönne...
Na ez az ami "elfeketíti" pár száz km alatt az olajadat, felveszi amit feltud és utána lebegteti. (mert alulméretezett az olajtöltet, milyen jó hogy zöldek vagyunk ugye) Gondolom a mindenféle motoröblítő adalékok megvoltak és csupán a pénztárcád lett könnyebb...Lehet még az előző tulaj nem cserélte időben - ne vedd rögtön magadra - vagy elvitte, csak átverték, ezekre a dolgokra sosem fog fény derülni. Próbáld ki hogy lecseréled az olajat, autópályázol vele 2000km-t és megint lecseréled szűrővel természetesen, hátha másodikra már később feketedne el, nekem bevált ez a módszer, de nem 100% hogy neked is be fog.
A bimmerben mióta 3-4 havonta friss olaj van és 95%-ban autópályán fut, azóta nem feketedik, ez a tapasztalatom eddig. -
2ozzmexy
senior tag
Sokat segít ha melegen engedik le mindig és nem hordják túl... jah meg ha belevaló olajat öntenek bele és persze az sem hátrány ha már az előző két tulaj nem ünnepelte meg a 250ezret az órán...
Képzeld, itt vagyok, nem feketedik a 320d-ben, igaz 8ezrenkent le van dobva szűrővel melegen.

-
Lauda
titán
-
Asbee
veterán
-
Lauda
titán
Mindössze azt írtam, hogy téves volt a megállapítás.
Hogy ez most saját kútfőből született, vagy olvastad, mástól hallottad, arról nem foglaltam állást. Nem tudni a szervizfüzetet szerkesztők mire gondoltak (nem konkretizálták), hiszen a tények bizonyos esetekben (motor és olaj esetén) elég egyértelműen cáfolják az ott leírtakat.Mozgó alkatrészek között tökéletes illeszkedés nincs. Ezáltal kizárt, hogy az olaj ne érintkezzen az égéstermékkel.
Használhat a gyártó másféle adalékokat például, ami miatt lassabban feketedik. Azt nem gondolom, hogy a castrol az egyik legjobb olaját ne tudná hogy kell elkészíteni. -
Lauda
titán
-
szimi57
őstag
Ez így van. Dieselnél a korom a fő, és elég hatékony színező anyag. Benzinesnél pedig az elégett motorolaj színezi önmagát, de kevésbé, mint a korom. Nálam a szelepszár szimmeringeknél elég sok olaj került a hengerbe, vagy ez előfordulhat az olajlehúzók miatt is. A kékes füst kevésbé színez. Minél kisebb az olajfogyasztás annál kevésbé színeződik a motorolaj. Hétfőn kicserélték nálam a szelepszár szimmeringet. Azóta az összes füst eltünt.
-
Lauda
titán
-
Lauda
titán
-
Asbee
veterán
-
szimi57
őstag
-
Motion_Blur
félisten
-
Motion_Blur
félisten
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
focvis
veterán
-
Zizmand
aktív tag
-
MasterMark
titán
-
MasterMark
titán
-
MasterMark
titán
-
Zizmand
aktív tag
-
Zizmand
aktív tag
-
FoLey-v
addikt
-
Motion_Blur
félisten
-
Motion_Blur
félisten
-
Motion_Blur
félisten
-
Motion_Blur
félisten
-
Roxbury
őstag
-
Mágus2
Közösségépítő
-
Motion_Blur
félisten
-
Roxbury
őstag
En a Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30-at raknam bele. Annak 3.5 a HTHS-e. Adatlap alapjan az egyik legjobb hidegoldali tulajdonsagokkal rendelkezik a min. 3.5-os HTHS-ű olajok kozott. Shell Lubematch is ezt hozza CAXA-ra. En 2 eve hasznalom megelegedessel. Az Energy 0W30-nál sokkal jobb olajnak tartom az adatok alapján minden téren.
-
Mágus2
Közösségépítő
-
norrberth
addikt
-
Motion_Blur
félisten
-
kunberci
őstag
-
F_Zolee
nagyúr
-
Dluinet
nagyúr
-
Motion_Blur
félisten
-
Motion_Blur
félisten
-
Motion_Blur
félisten
-
norrberth
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Milyen okostelefont vegyek?
- BestBuy topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Formula-1
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Idő előtt felbukkant a Motorola Razr 70: képek, specifikációk és ár is van
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T420 - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVDRW I 14" HD I Cam I Garancia!
- ÚJ Dell Pro 16 Plus - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 235U - 16GB - 512GB - Win11 PRO - 3 év garancia - HUN
- Bontatlan Apple Pencil MU8F2ZM/A 2. generáció / 12 hónap jótállás
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

).
Többet privátban sem tudok.
, már rég nem rugózok rajta, ha visszaolvasol, csak a még nyomokban rugózásokat tartalmazó válaszokra reagáltam. 
A gyári motorolajak általában nem nyújtanak többet, talán a szórásra figyelnek jobban minősítésen belül.