Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Most volt a Skodank olajcseren, 72k vt az 5.5 liter olaj. Vannak árak...
-
válasz
A.Winston
üzenetére
Szia!
Kaufferben vettem már gyári Mazda szűrőt; alátétből viszont utángyártottat használok, 2.0 Skyactivhoz a 9956-41-400 a gyári.
Bekészleteztem évekre előre, ha egy csapáson járunk (XII. - IX. ker.), nekem van otthon 2-3 db PE0114302B9A, tudok belőle nélkülözni, ha nem találsz.A Mazda olajat az európai piacra a Total készíti, így vagy gyárit, vagy Total GF-6 0w20-at tennék bele.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Oltári nagy lehúzás.
-
A.Winston
tag
Sziasztok!
Lett egy 2026-os mazda cx-30 2.5L-es skyactiveG motorral (eu-s, nem turbo).
Motor még járatos, de szeretném 2k km körül az első olajcserét megcsinálni.
Tudja valaki esetleg gyári szűrő - és ha kell olajdugó alá tömítőgyűrűt cserélni annak mi a - pontos gyári számát?
Google alapján ez lehet a szűrőé: 1WPE-14-302 / PE01-14-302B
ez pedig az alátét: 9956-41-400
Van tipp honnan érdemes gyárit rendelni? Ha nem muszáj nem szaladgálnék márkakereskedőhöz, de van egy normális szerelő ismerős, őt még nem kérdeztem tudna-e szerezni.Olajból Shell Helix Ultra 0w20 ect c6 vagy ravenol efs 0w20-ra gondoltam.
Shell picit olcsóbb, ravenol meg eredeti helyről rendelném. Cseréket max 10k-nként kapná, de elég sokat fog menni.Bocsi, ha lenne jobb helye, de itt szokott pörögni a topik.
-
d4d
aktív tag
Tessék kapaszkodni, Note CVT váltóhoz gyári NS-3 olaj, itthon csak 5 literes kiszerelésben lehet beszerezni, elvileg 6,9 kellene (bár nem 100% hogy ez szerviznél le is jön mind), mindegy, 5 liter 130.000 azaz százharmincezer forint.
Hívtam pár webshopot is, olajmarket, olajshop nem tudja beszerezni, filterabc nem vette fel, Cromaxnál a fickó kicsit felszisszen a telefon végen, mondom ha jól hallom most láttad meg az árát?
talált süllyedt. Azt mondta ilyennel még ő se találkozott. Náluk is 132 ezer lenne. Mindenféle kinti oldalakon 150-200 eur környékén lattam, de hát nem egyszerű.Cikkszáma a bűnösnek: KE909-99943
Gyári 0W20-as Nissan motorolaj API SP/ILSAC GF6A, 1 L 9990, 5 liter 49990 Ft. Értem én hogy gyári meg minden, főleg hogy a total gyártja nekik.. de miért kell ez? Legyen már a gusztustalanságnak is teteje. A váltóolaj elvileg az Idemitsu-tól jön, de magyar oldalon őket se találtam.
Persze lenne alternatíva sőt a Ravenolnak van NS-3as olaja, de ugye itt is az van, hogy ilyen érzékeny olyan érzékeny váltók és csakis a gyárit szeretik. Mint a Chryslernél, hogy csakis a gyári Mopar, bárki bármit is állít.
-
d4d
aktív tag
Ravenol DXG 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3
Ajánlás: OV 040 1547-G30Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3
Ajánlás: OV 040 1547-G30Motul 8100 ECO-lite 5W-30
API SQ, ILSAC GF-7A, Dexos1 gen3Látom, hogy több kereső C3-as, OV 040 1547 G30/D30-as elfogadású olajokat ajánlan elsődlegesen, de ez egy gazdaságos megoldás (mehet benzinesbe és dizelbe is), főleg a szervizeknek, de nem technikailag a legjobb választás.
A fentiek közül a DXG a legkomolyabb, kiemelkedő Noack-értékével (6%, ez rendkívül alacsony) hozzájárul a minimális kokszlerakódáshoz hosszú távon. De akármilyen csúcs olaj, továbbra is kulcsfontosságú, hogy időben legyen cserélve.
-
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Opelnél már elfáradtam a szabványokba
, 2017 K Astra 1.4 turbo 125ló, milyen olajat tegyek bele? Ebbe még ha jól értelmezem 5w-30 kellene, 2019-ben volt váltás 0w-20-ra, erősítsetek meg ebben is légyszives, meg mondjatok valami tuti olajat.
Köszönöm. -
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Sokszor megy 5 km-nél rövidebb etapokat.

Egyébként nem olyan durva a tuning. [kép]
-
válasz
tboldi
üzenetére
Nem is tudom, hogy a csatachips után nem is 10w50-et öntesz bele.
"Előnyös is lehet a tömítettség és a mechanikai zajok szempontjából, nyári hőségben vagy autópályás menetnél még stabilabb védelmet is ad, mint egy vékonyabb 30-as olaj és az olaj „megsüljön” (kokszosodjon), így tiszta marad a turbó kenési járata."
-
Közben felvettem a kapcsolatot 1.7 CDTi ügyben Bajomi "Olajosvili" Vilmossal és megengedte, hogy megosszam a válaszát a fórumon, így ezt most közzé tenném, hogy okuljunk belőle.
~~~~~
Köszönöm, hogy hozzám fordult a Prohardveres ajánlás alapján. Teljesen megértem a bizonytalanságát: a kenéstechnika ma már valóban egyfajta "hitvitává" vált, ahol a marketing, a környezetvédelmi előírások és a gépészeti alapigazságok gyakran ütköznek.
Nézzük tisztán szakmai szemmel a 2005-ös Opel Astra G (Z17DTL) kérdését:
1. Az ACEA C3 (Dexos 2) vs. A3/B4 kérdés
A fórumtársainak alapvetően igazuk van abban, hogy egy DPF (részecskeszűrő) nélküli, régebbi konstrukciójú dízelmotorhoz nem szükséges az alacsony hamutartalmú (SAPS) olaj.
Miért? Az ACEA C3-as olajokban (mint a Dexos 2) korlátozzák azokat az adalékokat (kén, foszfor, szulfáthamu), amelyek a kopásgátlásért és a motor tisztán tartásáért felelnek, mert ezek károsítanák a részecskeszűrőt.
A következmény: Mivel Önnek nincs DPF-je, nyugodtan használhat (és érdemes is) magasabb adalékoltságú ACEA A3/B4 szabványú olajat. Ez jobb "TBN" értékkel bír, tehát jobban semlegesíti az égéstermékeket és stabilabb kenőfilmet biztosít.
2. Az 5W-40-es viszkozitás: Kell-e félni tőle?
Itt egy kicsit árnyalnám a képet. A Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40 egy kiváló minőségű, szintetikus technológiával készült motorolaj.
Olajnyomás és kenés: Az nem igaz, hogy az 5W-40-től "túl nagy lesz az olajnyomás és nem ken". Az 1.7 CDTi Isuzu motor egy robusztus konstrukció, amit eredetileg is felkészítettek a 0W-30-tól kezdve egészen a 10W-40-ig terjedő skálára. Az 5W-40-es olaj üzemi hőmérsékleten (100°C-on) valóban kicsit "vastagabb" (viszkózusabb), mint egy 5W-30-as, de ez egy 220.000 km-t futott motornál sokszor még előnyös is lehet a tömítettség és a mechanikai zajok szempontjából.
Hidegindítás: Az "5W" jelzés mindkét olajnál ugyanazt jelenti: hidegben (pl. -25°C-on) közel azonos a folyékonyságuk. Tehát a reggeli indításnál nem fog jobban kopni a motor az 5W-40-től, mint az 5W-30-tól.
3. Az Ön használati módja (20 km-es ingázás)
A napi 20 km oda-vissza már nem számít extrém rövid távnak (a motor eléri az üzemi hőmérsékletet), de télen extrém hidegben azért határeset lehet.
Az én javaslatom az Ön esetére:
Ne essen pánikba: A most benne lévő Liqui Moly 5W-40 egy prémium olaj, ami tökéletesen teljesíti a GM-LL-B-025 előírást. Semmi baja nem lesz a motornak, ha ebben a ciklusban (10.000 km) ezt használja. Sőt, nyári hőségben vagy autópályás menetnél még stabilabb védelmet is ad, mint egy vékonyabb 30-as olaj.
A következő cserénél: Ha ragaszkodni szeretne a gyárihoz legközelebb álló "áramlási" paraméterekhez, de kerülné a Dexos 2-t, váltson egy ACEA A3/B4 minősítésű 5W-30-as olajra.
Példa: Shell Helix Ultra 5W-30 (ez egy PurePlus technológiás, földgázból előállított, nagyon stabil olaj, ami tudja az A3/B4-et).
4. API SN Plus vagy API SP teljesítményszint: Megfontolandó egy olyan 5W-30 vagy 5W-40 viszkozitású, ACEA A3/B4 minősítésű motorolaj használata, amely rendelkezik az API SN Plus vagy API SP teljesítményszinttel is, a következő előnyök miatt:
- Kiemelkedő magas hőmérsékleti stabilitás és tisztaság. Az API SP szabvány teljesítéséhez az olajnak sokkal ellenállóbbnak kell lennie az oxidációval szemben. Ez az Ön 1.7-es Isuzu motorjánál a turbófeltöltő tengelyének védelmében kulcsfontosságú: megakadályozza, hogy a leállítás utáni visszamaradó hő hatására az olaj „megsüljön” (kokszosodjon), így tiszta marad a turbó kenési járata.
- Fejlettebb iszapkezelés és koromlebegtetés. A modernebb (jellemzően magnézium alapú) adalékcsomagok, amelyeket az API SP/SN Plus hívott életre, hatékonyabban tartják lebegve a dízeles égéstermékeket és a kormot. Ez megelőzi a feketeiszap lerakódását a motor belső falain és az olajteknőben, ami egy 220.000 km-t futott motornál kritikus a belső tisztaság megőrzéséhez.
- Precízebb kopásvédelem a vezérlésnek. Bár az API SP szabványt részben a láncos motorok kopásvédelmére hegyezték ki, az ehhez kifejlesztett új generációs súrlódásmódosító adalékok a szíjas motoroknál is előnyösek. Hatékonyabb védőréteget képeznek a vezérműtengely bütykein és a szelephimbákon, csökkentve a mechanikai kopást a kritikus hidegindítási szakaszban.
- Hosszabb élettartam a tömítéseknek. Az API SP minősítésű olajok alapolaj-tisztasága (gyakran GTL vagy magas minőségű HC technológia) és az újabb elasztomer-kompatibilitási tesztek kíméletesebbek a motorban található gumitömítésekkel és szimmeringekkel. Ez segít megelőzni az "öreg" autókra jellemző olajszivárgásokat és a tömítések felkeményedését.
Ezzel a választással Ön a 2005-ös gyártású motor gépészeti igényeit (erős kenőfilm, magas hamutartalom) ötvözi a 2020-as évek legfejlettebb kenéstechnikai adalékolásával. Ez a lehető legmagasabb szintű „konzerválás”, amit egy ilyen korú és állapotú autó megkaphat.
Ami a legfontosabb: Ön nagyon helyesen cselekszik a 10.000 km-es vagy 1 éves csereperiódussal. Ez sokkal többet számít a motor élettartama szempontjából, mint az, hogy 5W-30 vagy 5W-40 kerül bele.
Összegezve: A mostani Liqui Moly 5W-40-et nyugodtan hagyja benne a következő 10.000 km-re. Az Ön autója ezzel a karbantartással még nagyon sokáig hűséges társa lesz!
~~~~~ -
válasz
tboldi
üzenetére
Fater Astrájába is el kell majd dönteni mit vegyünk, abban 1.4 láncos van, szeremcsére az még nem eszi az olajat. Előző szerelő valami Mannol meg Eni olajakat rakatott bele. Egyelőre a Shell Helix Ultra 5w30 és egy jobb adalékolású, magas teljesítményszintű 5w40 között vacillálok. Utóbbiból nagyobb a választék.
-
Keef_Lee
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
A 0w30 -at néztem, de az nem csak diselhez való?
-
válasz
tboldi
üzenetére
Szuper, akkor gond egy szál se. Olvasgatom a Ravenol féle olajokat és van egy kifejezetten jó ajánlat, RAVENOL VOLLSYNTH TURBO VST 5W40. Magas API SP teljesítményszintű, A3/B4 olaj, PAO alapú. Jókat írnak róla és az árára is azt mondom, hogy egy évben egyszer belefér.
-
d4d
aktív tag
Nálam is ezert volt három opcio unix, bárdi, kauffer. Unixosok nem valami kedvesek, valszeg nem nézik jó szemmel, hogy nem saját névre szól a kedvezmény.. a bardinak meg konkrétan regionális központja van itt és egész más a hozzáállás, úgy is hogy mondtam, hogy egy kedves ismerős "nevére" veszem a cuccot.

-
Mennyire számít jónak, ha egy motorolaj bázisa PAO alapú szintetikus?
-
d4d
aktív tag
Bárditól megvan a gyertya is, kb kauffer árban csak náluk +1 nap lett volna. Made in Japan! Gyári fagyállót ők se tudnak, levegőszűrőt igen de macerás és nem is lenne olcsóbb mint a márkaszervizben.

-
d4d
aktív tag
Még mindig Note,
Kauffer, egyetlen 1 literes volt 2026 januari gyártás,
Sajnos a gyári fagyallot es a legszurot nem tudjak beszerezni illetve Total Quartz 9000 Xtra Future XT 0W20-as olajat sem egyelore. Ez váltja a GF6ost.
-
d4d
aktív tag
Azért megemlítem a fehérvári Nissan márkaszervizt, mentették a szervizek becsületét. Tudta a kolléga, hogy a Notenal a 0w20 az elsődleges ajánlás, nyilván az akkori api/ilsac követelménnyel. Mondta valóban hozza a rendszer az 5w30 c3at, de csak alternativaként. Hozzáteszem szerintem ez még mindig nem oké a min. 3.5-ös hths miatt.
Egyeb infók
Hűtőfolyadék: Nissan L255N (vagy ennek megfelelő)
Váltóolaj (CVT): Nissan CVT fluid NS-3 (Itt szigorúan a gyári ajánlott)
Fékfolyadék: DOT 4 (valszeg LV-t ajanlok, pl Bosch ENV6)
Gyertya: NGK DILKAR7E11HS (97439) iridiumos természetesen, gyáriba 13 rugo ngkba 6-7e darabja.Most mar nem az olaj miatt hivtam, mert azt tisztáztuk, csak ha mar beszeltem vele, rakérdeztem.
-
d4d
aktív tag
Egy kis segítseggel talán jobb lesz a megfogalmazás,
A GM LL B-025 (és a benzines párja) már megszűnt szabvány, és a Dexos2 is kifutóban van (hivatalosan 2025 nyarán megszűnt). GM LL B-025 hivatalos jóváhagyást ma már nem tud szerezni egyetlen olajgyártó sem, mert nincs mögötte aktív jóváhagyási rendszer – ezt még a GM vezette be, és a Stellantis (az Opel jelenlegi tulajdonosa) sem foglalkozik már vele.
Amit ma látsz, az már csak gyártói megfelelőség vagy ajánlás.
A hivatalos jóváhagyás pedig nem úgy működik, hogy valaki befizet egy összeget és “megkapja a matricát”. Az olyan specifikációk mögött, mint például a Mercedes 229.5, komoly tesztelési folyamat van, és csak az kapja meg, aki teljesíti az adott autógyártó követelményeit. -
Egyébként ez is érdekes, olyat is hallottam, hogy ezeket az olajminősítéseket az olajgyártó cégek pénzért tudják megvenni az adott autógyártól. Hogy ez most igaz vagy sem... nem tudom. Igazad lehet, hogy ilyen huszonévvel ezelőtti megfelelőséget már nem igazán kellene keresgélnem, mert az olajgyártónak sem érdeke megvennie a plecsnit a kannára. Huszonéves autók nagy része lassan, vagy már egészben kirohadt az utakról.
-
d4d
aktív tag
Esetleg Shell Helix Ultra 5W-30. Bár itt nem szerepel a gm ll b 025 (vagy már nem szerepel) de 99%, hogy nem hogy megfelel, hanem bőven túlteljesíti amit 20on x évvel ezelőtt az acea b4-re épülő gm ll b 025 megkövetelt. Jóváhagyása van pl a mercedes 229.5-höz, ami valszeg komolyabb követelményeket támaszt az olajjal szemben, mint a korabeli opeles társa.
Hivatalos szöveg,
A Shell GTL (Gas-to-Liquids) technológia földgázból előállított, rendkívül tiszta szintetikus alapolaj, amelyet a Shell Helix Ultra motorolajokhoz használnak. Ez a technológia kevesebb szennyeződést tartalmaz, mint a kőolaj alapú társaik, így kiválóbb kenést, alacsonyabb olajfogyasztást és tisztább motort biztosít.
-
Közben szétnéztem 5W30 tájon ACEA A3/B4 spec-cel és nem túl nagy a kínálat... főleg olyan olajban, ami tudja a GM-LL-B-025-öt is (vagy rá vagyon írva). Két amerikai gyártótól találtam olajat, ami nem is biztos, hogy nagy meglepetés, mert tudtommal ott a C-s olajokat amolyan európai agymenésnek tartják, legalábbis a BobIsTheOilGuy fórumon valami ilyesmit írtak rólunk.
Szóval van kétféle Valvoline olaj és egy Kroon. Utóbbi kitűnő olajnak tűnik, viszont 20k+ árban az 5 liter, szóval az felejtős. Marad a Valvoline Synpower 5W30 és a Valvoline All Climate 5W30. Árban az All Climate jobb, az 15k/5liter, a Synpower durván 20k/5liter.Egy gond van velük, hogy az API minősítésük csak CF, ami manapság már elavult. A motor 2005-ös konstrukció, abba még végülis jó, csak az újabb API is sokat jelent. Vagy hagyom az egészet a **csába és veszek C3-as olajat, amiből lényegesen jobb és több a kínálat.
-
Megint más: olvasom ezt a cikket a topikösszefoglalóban és sok érdekes dolog van benne, például olajáramlás kontra olajnyomás témában... hát... lehet tényleg le kéne nekem is cserélni az 5W40-et legalább egy jó 5W30-ra. Megmondom őszintén annyira sokat nem akarok erre az autóra költeni, hogy 0W30-at vegyek bele, mert az már nekem drága... de legalább minimum egy jó 5W30-as olajat jóféle szűrővel mindig vennék bele.
-
Köszi az ajánlást!
Zsu-tól vettem ~17k körül volt az ára, erre még azt mondtam, hogy oké. Szerk.: még pontosabban -> Vásárlás: LIQUI MOLY Leichtlauf High Tech 5W-40 5 l Motorolaj árak összehasonlítása, Leichtlauf High Tech 5 W 40 5 l boltokMás: alapolaj tekintetében van-e valami különbség a motorolajok között és most ezt csak úgy általánosságban kérdezem, hogy van-e olyan, ami még megfizethető és jó is? Annyi féle marketinghablaty van, hogy nem tudok közöttük kiigazodni... Ha szintetikus az most 2026-ban már szinte alap, ásványi alapú olajat nem igazán láttam, hogy valaki ajánlott volna. A hidrokrakkolt meg tudtommal valami rész-szintetikus, ami megint nem a legjobb a teljesen szintetikushoz képest.
A szintetikusokon belül van-e valami, amit érdemes előtérbe helyezni a többihez képest?
-
d4d
aktív tag
Ha már 5W-40, szintén most a napokban érkezett meg az olajmarkethez, Ravenol VST. Szintén A3/B4 és ott a GM LL B 025 is. Nem tudom hol vetted a Liqui Molyt, de akár olcsóbb is lehet a Ravenol.
Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40
40 fokon 80,5 cSt
100 fokon 14,0 cSt
HTHS min 3.5 (valójában 3.5-3.6 között lehet)
Noack 10%
VI 180
Dermedéspont -45°C
Lobbanáspont 232°C
TBN 11,3Ravenol VST 5W-40
40 fokon 79,4 cSt
100 fokon 13,5 cSt
HTHS 3,9 mPas (gigabrutál, maximális védelem a csapágyaknak, turbonak)
Noack 7,3% (kiemelkedő, kevésbé fogy, kevesebb koksz)
VI 174
Dermedéspont -57°C
Lobbanáspont 236°C
TBN 11,9 -
Tegnap meghajtottam a kocsit egy kicsit, időszakosan amúgy sem árt a turbódízeleknek. Még magasabb fordulaton is szép hangja volt a motornak. Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40 van benne. Egyelőre nem bántam meg, hogy megvettem bele, természetesen az itteni véleményekre hallgatok és jövőre vékonyabb olaj kerül majd bele, viszont a mostani nyarat én úgy jósolom, hogy elég húzós lesz, kelleni fog a 40-es olaj.
-
Motion_Blur
félisten
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Jah, az lesz. Bármennyire csúcs ez a Ravenol, inkább valami olcsóbb lesz a választásom. Ahhoz képest sokszázezret elmennek autók úgy, hogy nem hallottak még a márkáról sem, csak nem ezen fog múlni a történet vége.
-
Keef_Lee
őstag
1.0 TSI 85 KW motorkód: DKR (Seat Arona 2018) kellene olajat cserélni.
0W30 LL olajat keresek, de nem találok a Bárdinál hozzá online.
VW 508.00 vagy VW 504.00 kellene. -
-
d4d
aktív tag
Én nem mondom hogy rohanj rögtön ezért az olajért, ne érts félre. Főleg nem mondok olyat, hogy minden más szar. Nem lesz bajod a dexos2-vel sem csak cseréld időben, mittomén 8-10e-nél. De ha műszakilag belemászunk a témába, akkor az SSO-nál nehéz lesz komolyabb olajat találni ebben az esetben, pláne egy "városi" dízelhez.
Olajmarkettől veszem igen, árat majd megtudom ha megjön. Nem akarom zargatni őket, kétszer is jeleztem egyszer személyesen egyszer emailben. Meg nem is sürgős, nemrég kapott friss olajat az autó.
-
Köszönöm a részletes leírást!
Nézegettem a Ravenol olajokat pont tegnap és az olajkereső azzal indított, az SSO 0W30-cal.
Ha április közepén érkezik, akkor addig hajtom a jelenlegi olajjal aztán lehet, hogy teszek vele egy próbát. Mennyibe szokott ez kerülni? Olajmarketnál veszed? -
d4d
aktív tag
Most a "legjobbat" szeretnéd vagy csak kell valami elfogadható olaj? Azt mondod nem eszi az olajat, hivatalosan is engedélyezi az opel a 0w30as olajokat, nincs akadály. A Ravenol SSO 0W-30-nál nehezen tudok jobbat elképzelni ide és itt szerepel az ajánlásban a gm ll b 025 is, amit máshol hiányolsz. Elfogadást nem találsz már, hiszen régen megszűnt specifikációról van szó.
A Motul Specific dexos2 5w30-hoz hasonlítva, hths 3.5 mPas vs sso 3.57 mPas, 100 fokon mindkettő 12 cSt ugyanolyan "vastag" üzemmelegen a 0ás is, a 30-as osztály felső tartományában mozognak, cserébe a 0-ás fürgébb hidegen. A tbn-t meg kár is összemérni 7,4 vs sso brutál 12,5. Itt jön az hogy nálad nincs dpf, nincs miért kompromisszumot kötni. Nálad a dizelnél ez az érték nagyon fontos.
Nyilván az ára húzós ezt már Te tudod. Plusz nem tudod leakasztani csak úgy akárhonnan. Én is várok rá, remélhetőleg április közepén megérkezik.De akármi is lesz, a legfontosabb, hogy időben cseréld, főleg ha dexos2nél maradsz..az előbb ki fog fogyni a szuflából a 7,4es tbn miatt.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
-
Eugene Roe
őstag
Nem, mert a lényeg, hogy a dugattyúk gyűrűi hogy vannak méretezve, és hogy a legkevesebb, de jó kenést biztosító olajfilm legyen a henger falán.
Manapság már két 0W30 olaj között is jelentős különbségek tudnak lenni. Mindkettő 0W30 Ravenol, de 20% difik is vannak. Hideg pumpálási viszkozitásban 40% differencia, persze mi ritkán indulunk -40 fokban, de ez kb. egyenes arányossággal változik.

-
Másik, amin gondolkodom, hogy ez a Dexos 2 szabvány mennyire lényeges egy 20 éves autónál? Valószínűleg elég sok modern olaj tudhatja ezeket a követelményeket, még akkor is, ha nincs ráírva a flakonra. Tudtommal garanciális ügyintézésnél fontos az, hogy milyen olaj volt az autóban, erről a jótállás meg már régen lejárt. Nem hiszem el, hogy azért, mert nem Dexos 2 kerül bele, akkor egyből tönkremegy meg hú. Annyi jó minőségű olaj lenne még, amit bele lehetne tölteni és valószínűleg azokkal is teljesen jól meglenne.
-
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Számomra elfogadható áron nem találok 0W30 olajat, ami tudja a Dexos 2-t, szóval marad az 5W30.
Fórumtárs TSI-be öntötte, de azonos csereperiódus alatt a Motul motorolaj leengedve sokkal jobban nézett ki.
Ezt mondjuk nem értem, hogy mire gondolhatott. Nem az a lényeg, hogy egy olaj minél dzsuvásabb legyen? Akkor oldja és lebegteti a lerakódásokat, nem akkor, ha aranytiszta.
-
Hideg indítás, meg minden más miatt írta Qru is, a 0w olajakat. A motor illesztései fel van készítve rá gyárilag, figyelni kell a motorolajszintet, mert előfordulhat, hogy csipegetni fogja, de ez sincs kőbe vésve. Ha meg igen, akkor akkor még mindig tudsz a viszkozitással játszani, mivel még ott a 0w20 után 0w30, 5w30, 5w40.
Jó olaj, szimpatikus technológia, én még nem használtam ilyet. Fórumtárs TSI-be öntötte, de azonos csereperiódus alatt a Motul motorolaj leengedve sokkal jobban nézett ki.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Aham, kezdem érteni. Szóval se a felhasználás, sem a motor műszaki állapota nem indokolja, hogy 5w40 legyen benne egy jó minőségű 5w30-cal szemben. Írták még a hidegindítást is, hogy az 5w30 könnyebben áramlik, hamarabb eljut a távolabbi kenési pontokra is. Mondjuk pályázni se szoktam, szóval lehet túlzás az 5w40.
Shell Helix Ultra milyen olaj lehet? Professional AG 5w30 belevaló lenne. A PurePlus-ról jókat írnak, nagyon tiszta az alapolaj és jól ken.
-
1. Követed ezt a topikot te is egy ideje és ezt a csúnya általánosítást kikérem a topik nevében.
2. Írni, olvasni általában tudnak az emberek, a kezelési, karbantartási füzetben le van írva, hogy x, y, z milyen viszkozitású és milyen szabványoknak megfelelő motorolaj kell.
3. Ez alapján az derült ki, hogy bírják a rideg tartást, nem válogatós motorok motorolaj viszkozitás tekintetében.
A megfelelő szabványú 5w40 is belevaló motorolaj, mivel gyárilag engedélyezett, de nincs olyan műszaki tulajdonság, amiért ne a gyárilag megengedett alacsonyabb viszkozitású és megfelelő szabványú motorolajat használj az ember egy normál felhasználású autónál.
-
Morris
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
Oksa köszi srácok
-
-
Morris
veterán
DQ500 (TUS kód 7 sebességes S-Tronic) autmata váltó olajcseréhez milyen olajat illetve szűrőket érdemes venni?
-
d4d
aktív tag

M3as kivezetőnél vannak, Gablini, Aston Martin Budapest. Csak egy hölgy volt bent, épp telefonált én meg ácsorogtam ott rövidgatyában, polóban, ránezésre is mint potenciális vevő
kérdeztem lőhetek e néhány képet, mondta nyugodtan.tboldi, megnéztem és ennek a nissan szűrőnek is olyan cikkcakkos szűrője van, gondolom a renault féle közösködés eredménye.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 512GB AI PC FHD+ 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- 27% - ASUS TUF Gaming VG27AQ1A IPS Monitor! 2560x1440 / 170Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- Bontott Bosch Smart Home Intelligens radiátor termosztát II / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

talált süllyedt. Azt mondta ilyennel még ő se találkozott. Náluk is 132 ezer lenne. Mindenféle kinti oldalakon 150-200 eur környékén lattam, de hát nem egyszerű.