Új hozzászólás Aktív témák

• Vistaboy

veterán

Szép jó reggelt mindenkinek.;)

Tegnap végre folytathattam az építést. Reggelről úgy fogtam neki a dolgoknak, hogy bármi történjék is, ma legalább két fázissal végeznem kell. Eddig naponta csak egy zacskóval lettem kész, bár gyanítottam, hogy később lesznek könnyebb szakaszok, ahol nem kell a pneumatikával, vagy motorokkal vesződni. Összesen kilenc építési fázisból készül el a szett, nekem 5 napom van befejezni a maradék hetet, azaz legalább kétszer egy nap alatt kettőt is meg kell csinálnom belőle. :DDD

A harmadik fázisban a vontató teljes hátsó része épült meg, felkerültek a húzó kerekek a tengelyekre, és a sárvédők is elkészültek rájuk. Legelőször a nyerget kellett megépíteni, majd bekötni a pneumatikus rendszerbe. Ide csak egy kisebb munkahenger került be, mivel ez csupán a pótkocsit rögzítő csapot mozgatja. Nekem ugyan nincs meg a pótkocsi, de ha valaki megveszi, ezzel a csappal tudja összekapcsolni a traktorral.

Miután a nyereg elkészült, következett a hátsó lökhárító összeépítése, majd erre felkerültek a lámpák és a rendszámtábla. Itt jegyezném meg, részemről hatalmas hiányossága ennek a készletnek, hogy nem oldották meg LED-del a lámpák világítását. Bőven lett volna hely a vezetékeknek, az akkumulátor-boxon is maradt üres csatlakozó, szóval simán belefért volna pár dollárral többért néhány LED világítás a fényszórókba, a helyzetjelzőkbe, sőt, még a fülkébe is... De hát, ez van. Kár érte. :(

Miután elkészült a hátsó lökhárító, következett végre a húzók felszerelése. Dupla tengelyen dupla kerekek, azaz összesen nyolc abroncs került fel a vontató hátuljára. Kezd végre formát ölteni a bestia. Most látszik igazán, hogy a kerekek fent vannak, mekkora is lesz valójában a kész modell. Impozáns látványt nyújt a nyolc gumiabroncs, szinte érezni belőlük a brutális húzóerőt. ;]

Az alternatív gyártók készleteinél már megszokhattuk, hogy a LEGO-val ellentétben legtöbbször az összerakási útmutató végén mutatják meg, hová kell a matricákat felragasztani. Nos, szerintem sokkal nehezebb az elkészült modellt utólag felmatricázni, mint építés során magára az elemre felrakni, mielőtt beépítjük. Szóval itt is úgy tettem. A rendszámtábla és a lökhárító sárga-fekete csíkozása is matricával lett megoldva, szóval én már most, építés alatt felragasztottam őket a megfelelő helyre.

Ezzel el is készült a harmadik építési fázis. Elfogadható időn belül végeztem, így belefogtam a negyedik zacskó kibontásába, ahol először következett a sárhányók összeépítése, ami a legkönnyebb és leggyorsabb volt az eddigi építési folyamatok közül. Összesen 80 darab ívelt elemet tartalmaz ez a rész, ezekből kell pár extra darab hozzáadásával négy, teljesen egyforma sárhányót készítenünk a kerekek fölé. Ezzel a vontató hátsó része szinte teljesen elkészült, már csak az alsó borítás kell, de az majd később kerül megépítésre.

A negyedik fázis második felében tovább építjük az alvázat. Ez a rész eléggé komplex, mivel itt lesznek az első, kormányzott kerekek, ide kerül a motor, a fülkét emelő mechanika, valamint a hűtőventillátor bekötése is. (Ami szintén forogni fog, ha jár a motor.) Nem kevesebb, mint nyolc pneumatikus munkahengert kell majd ide később beépíteni, amiből négy a felfüggesztést, négy pedig a fülkét emelő mechanikát fogja működtetni.

Amire nagyon ügyelnünk kell ennél a résznél, hogy mikor a kormányzott tengely felépítményét hozzácsatlakoztatjuk az alvázhoz, a kerekeket forgató fogazott tengelyek középállásban legyenek. Valamint nem árt egy percre bekapcsolni az akkummulátort, és megbizonyosodni róla, hogy a kormányzást végző szervómotor biztosan középállásban legyen. Akkor lesz minden fasza, mikor a motor alapállapotában pont középen áll a fogazott tengely, a kerekek pedig egyenesen állnak.

Ha helyére került a felfüggesztés, ismét némi szerkezeti stabilizálás következik, pár elemmel masszívabbá tesszük ezt a részt. Ezt követően a hűtőrács elején lévő ventilátor forgató mechanikáját kell kivezetnünk a kamion elejére. Ez rá van kötve a hátsó hajtásláncra, és pár rúd- és csuklóelem segítségével van kivezetve a kocsi elejére. Miután ez is megvan, következett a pneumatikus rendszer felépítése, ami a felfüggesztést és a fülke billentését fogja végezni. Ez a rész is eléggé bonyolult, hiszen ide nem kevesebb, mint nyolc darab munkahengert, és egy rakás csövet kell megfelelő módon beépíteni és összekötni.

És ha már szóba kerültek a munkahengerek: Fontos, hogy alaposan teszteljük le őket még építés előtt. Mikor kibontjuk őket a csomagolásból, általában be vannak ragadva, kicsit meg kell mozgatni, hogy bejáródjanak. Nálam sajnos az egyik munkahenger műanyag csatlakozófeje laza volt, folyton kicsúszott a fémcsőből, mikor kihúztam. Szerencsére az első felfüggesztéshez így is fel tudtam használni, mivel itt duplán kerülnek egymás mellé, plusz össze vannak kötve egymással, ráadásul a súly miatt nem tud kicsúszni a fej sem a hengerből, hisz az épp befelé nyomja. Szóval nem vészes hibáról van szó.

Ha kész a felfüggesztés, össze kell állítani a V8-as motort, ami egy-az-egyben úgy épül fel, mint a Technic 1:8-as arányú készleteknél. Ha működik a motor, a dugattyúk mozogni fognak, ahogy az megszokott az ilyen szetteknél. Építés után rá kell pattintani az alvázra, ami elég könnyű, hiszen a kocsi elején lévő ventilátorhoz hasonlóan ezt a szerkezetet is mindössze egyetlen fogaskerék köti össze a hajtáslánccal. A négyes zacskó végül a motortér megerősítésével ér véget. Pár elemmel lefixáljuk a motort, majd elkezdjük kialakítani az alváz első részét.

Ezzel véget ért a tegnapi építés. :) Sikerült elérni a kitűzött célt, két teljes fázist befejeztünk, így most már nyugodtabban várhatjuk a folytatást. Mivel ma délelőtt lesz pár egyéb dolgom, így valószínűleg délután csak egy zacskó befejezésére marad időm. De ennyi még bőven belefér. :K Most következik majd az ötödik fázis, amiben elkészülünk a kamion elejének aljával, és kezdődik a fülke felépítése. Az összerakásinak nagyjából épp a közepén járok, azaz durván félig van kész a szett.

A méretei valóban lenyűgözőek, már alig fér el a polcon, ahol az 1:8-as arányú kocsikat szoktam tartani. Ha elkészül, a méretek érzékeltetése miatt lefotózom a CaDA és a LEGO 1:8-as Technic szettjeivel együtt. De már most, így félkészen is, nagyjából akkora, mint azok teljesen felépítve... :U

• RapaNui1

aktív tag

Elkezdtem a Funwhole szettett összerakni. Mivel a Lego miatt nem csinálhattak ugyan olyan figurákat ezért egy teljesen más koncepcióval álltak elő. Maguk a figurák egyébként szerintem nazyon hasonlítanak a Cobi által is használt figurákhoz, bár azok magasabbak és vékonyabbak, ezek meg inkább Lego minifigura méretűek, de kövérebbek.
    Elsőre Popeye jut eszembe róluk.
    A Legóval ellentétben itt a figurák teljes testét is úgy kell összerakni, ami viszont a legóval ellentétben nem a legjobb megoldás.
    Elég nehezen megy össze a kéz és a kézfej és mindig attól féltem hogy eltöröm annyira vékony, de a minőséggel nincs probléma eddig, szóval egy sem tört el, ráadásul mindegyik kezből van dupla pót alkatrész is. Lehet ők is tudják hogy ez egy gyenge pont.
    A végeredmény viszont nem rossz, de az embernek a Lego minifigurákhoz szokott szeméhez képest azért mégis kicsit fura, nem.megszokott, de számomra nem is a minifigurák a lényegesek, inkább majd maga a készlet.

Egyébként a figurák szépen kidolgozottak, tulajdon képpen nincs velük semmi probléma.

• RapaNui1

aktív tag

válasz Throme #1446 üzenetére

Nem, az összeraklak csatornát ismerem, ez megint egy másik a youtubon úgy találod meg hogy
    @akockakvilagaban, fehér kesztyűben mutatja be a készleteket es nem látni az arcát, csak a hangja hallható.

• manokaj

tag

válasz Throme #1446 üzenetére

Magán a lövésztornyon nincs nyilás, levehető egyben. A hátsó rész a motor. Viszont van fun funkció is. Elől egy kerék van, ha forgatom, körbeforog a a torony. Lánctalpak is faszán forognak. A tervem az, hogy az összes tankot beszerzem, de csak ki lesz rakva valahova, más nagyobb dologra már nincs hely.

• Throme

veterán

válasz RapaNui1 #1441 üzenetére

Ő is Zoli. Szerintem az ÖsszerakLak csatornára gondolsz.
    Ha igen, neki volt közös videója a Kockásemberrel és bevezette a kínai márkák rejtelmeibe.

#1442manokaj
    Üdv!
    A virág jól néz ki!
    A tank hátulján az a "backdoor" mire szolgál? Ott mennek be a katonák, nem a klasszik lövésztornyon van nyílás?

... akkor lesz kínai legós harci dioráma/jelenet? :C Lego-t se apróztad el.

• Pötyi

őstag

válasz RapaNui1 #1438 üzenetére

Annak a toronyórának kissé hülye az elhelyezése, mert ott, ahol van, ott rohadtul nem látnak rá a peronon álldogáló emberkék... :U

• RapaNui1

aktív tag

válasz manokaj #1443 üzenetére

Tankkal foglalkozik még a Cobi is, sőt nem csak tank hanem repülők vadászgépek, bombázók, ágyúk stb., illetve a Sluban ismertebb még. Nekem Cobi van tank és repcsik is, azok elég jók ráadásul léteznek több méret arányban is.

Elég jó az a virág, de a tank se tűnik rossznak

• manokaj

tag

Most nézem, írtál a Lego topicban. Kíváncsi vagyok nagyon. Főleg a világítással hogyan szuperál majd.

• manokaj

tag

Sziasztok. Akkor én is megjöttem.Én a Nifeliz márkával próbálkozok, mert náluk találtam tankokat. Aztán néztem, hogy nem csak ebben utaznak. Páromnak rendeltem is egy virágot, magamnak a legkisebb tankot. Nem tudtam mire számítsak, nem akartam mindjárt a legnagyobbal kezdeni.Hát eléggé meglepett a minőség.Érzetre semmi különbség a Legoval összehasonlítva.Rendesen passzolnak, semmi sorja, törés.Minden alkatrész megvolt, maradt is pluszban elég. Páromnak nagyon bejott a botanic készlet, ilyen színben nincs lego. Én meg gyűjthetem a tankokat:C.Ha vki érdekel, az amazonon vannak. .

• RapaNui1

aktív tag

válasz Throme #1440 üzenetére

Van egy srác aki szintén videókat készít youtubra mint építsd fel Zoli vagy sokan mások kockásember, kbalage, stb.
    Főleg lumibricks de egyéb más gyártók készleteiről is van fennt videója.

Ő mondta hogy a lumibricks oldotta meg legjobban a kábelezést kábelcsatorna révén amit le os védetett szóval.egyhamar sem a Lego sem más nem tudja így megoldani, ráadásul mindem elem printelt.

Ki is figurázua a Legot hogy arra hivatkoznak hogy drága a printelés meg azt az elemet nem lehet másra felhasználni ezért kell a matrica meg hogy ívelt elemre nem lehet printelni amit a luibricks több elemen átívelve is tűpontosan megoldott.

Na ennyit a Legóról

A kockák világában, így található meg.

• Throme

veterán

Kíváncsi leszek az építésre, a minőségre. Ez a gyártó a jobbak közt van, úgy tudom.
    A vezetékeket lehet külön erre a célra fejlesztett kocákban fogják vezetni, legalább is azt hiszem...
    A figurákkal van csak gondom. Tudom, nem lehet másolni a legóét. Sajnos sikerült nagyon eltérőt kitalálniuk...

• Throme

veterán

Látom pörög az élet :)

Hozok én is egy szettet...

Guly Motor 60535

Motor gyűjtésem újabb megépített kínai darabja.
    Első Guly szettem.
    Manual érthető, alkatrészek nagy részével nem volt problémám, de néhány system elem nehezen összepattintható volt.
    A pin-ek olykor nehezen mentek be a lyukakba, de ilyen Lego-nál is előfordul.

A motor mechanikája szépen jár.
    Ez egy kardántengelyes közlőművet kapott.
    Nem emlékszek Legoéknál átlátszó (áttetsző) fogaskerekekre, itt előfordul.
    2 hengeres boxer - kamu - motort kapott, rendes, klasszikus dugókkal. Nem látszik, mert a hengerfej nem áttetsző.
    A burkolat, matricákkal együtt kicsit retro-cyberpunk-os.
    Ha már matrica.... Két helyen van csak olyan, ami 2 alkatrészt is érint.
    A többinél viszont nehéz az illesztés, mert teljesen lefedi a felületeket.
    Azt nem értem, hogy a motor egyik felén a matricákat az adott alkatrész beszerelésénél kell ráragasztani, míg a másik felén az összeset egyszerre, az útmutató végén....
    Nem hiba, csak furi.
    Azt kell mondanom, hogy számomra a legó még jobb motorokat tervez és az alkatrész minőség jobb. Az is igaz, hogy ez a Guly még nincs egy szinten - szvsz - a Cada-val, MK-el.

• RapaNui1

aktív tag

Na srácok nekem is megjött a Funwhole western train station. Nagyon komoly a doboza, sokkal erősebb a kartonpapír mint a legóé, ráadásul a tasakok is szépen vannak elhelyezve benne. Maga a doboz pont akkora hogy minden elfér benne nem parasztvakítás mint a Lego dobozok, ráadásul szépen vissza is zárható.
    Ha jól tudom itt minden printelt nincsenek matricák.
    Az útmutató is egy vaskos könyv, fogásra sokkal jobb minőség ez is.
    A világítás külön dobozba csomagolva, mindezt 36.000.ft-ért a közel 2000db-os szettért.
    A sima Lego készletekhez már maga a világítás 15-20 ezerbe kerül pluszban nem beszélve egy 2000db-os Lego szett áráról. Őszintén szólva soha nem volt Cobi készleten kívül más alternatív Lego szettem. Ez az első, így úgy várom az építést, mint szüzlány az első éjszakát. Számozott tasakok, teljesen olyan eddig mintha egy official Lego szettet tartanék a kezemben csak épp a körítés kicsivel jobb, komolyabb.
    Kiváncsi leszek majd magára az építési élményre, a megoldásokra, a minőségre, illetve a világítás és kábelezés megoldásaira.
    Lego szettekbe építettem már be világítást, autóba és épületekbe is, de rengeteg probléma akadt a kábelezéssel az összekapcsolódási pontokkal és egyebek.
    A hétvégén kiderül minden. :)
    Ja igen és minőségi fém csipesz, valamint csavarhúzó is járt a világítás szett mellé.

• sb

veterán

válasz Vistaboy #1436 üzenetére

Nekem a szélessége volt szembeötlő. 1:8-ast még nem építettünk, 1:10-1:12, pár munkagép. De még ott is mindig az épphogy elfér a mechanika érzés volt. Itt meg nézem a kizoomolt képet mi a modell közepén az a kis piszok: komplett felfüggesztés+pneumatika. :D

Most megnéztem konkrétan a méreteket, az 1:8-asok 25cm szélesek. Ez 30.5 a képed alapján. Kemény. :)

• Vistaboy

veterán

válasz sb #1435 üzenetére

Igen, nagyon bonyolult szerkezet, szerintem még a CaDA Yangwang U9-nél is komplexebb. Méretre is impozáns lesz, hosszra meg fog egyezni egy 1:8-as kocsi méretével, magasságra viszont jóval nagyobb lesz, nálam csak a szekrény tetejére fog elférni, a polcok között nem lenne neki helye.

Ami ezt a szettet bonyolulttá teszi, az a pneumatikus rendszer. A motorok és az elektronika nem sokban különbözik az AMG ONE és Yangwang U9-ben lévőktől, viszont itt előny, hogy a jóval nagyobb méret miatt nem kell szenvedni a kábelek elrendezésével.

A pneumatikus csövek méretre vágása, elvezetése és összekötése viszont jóval komplexebb feladat. Ezért is írtam januárban, mikor megrendeltem ezt a készletet, hogy számomra valószínűleg ez lesz a plafon. Ennél bonyolultabbak már csak a valódi, életszerű, működő makettek lennének, de azokat már nem merem bevállalni.

Ott már kenések is vannak (zsír, olaj), fém alkatrészeket csavarozgatni, a borító elemeket megmunkálni, lefesteni és minden egyebek, na, ezek már nekem nem mennének. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen kamion olyan formában több százezer forint, és mire megépíted, szerintem simán egy hónap...

• sb

veterán

válasz Throme #1429 üzenetére

Aztaku***
    https://www.youtube.com/watch?v=fNVnu9yw5aM

A szervó egy ismerős geekservo vagy klón motor, tekergettem a videót, hogy a hajtást hova teszik mire megtaláltam, hogy a kerékbe kerül. Durván megy.

@Vistaboy
    Hát ez a cucc se semmi! Eddig bevallom nem nagyon mozgatott meg a kamion, de nem tudtam, hogy ennyi minden van benne. Mondjuk így konkrétan a pneumatika elsőre azt sem tudom mit fog csinálni, de durván néz ki ez is. Ha ennyire komplex modell akkor lehet, hogy elgondolkodom ilyesmin.
    Ja és a mérete se semmi. Készen nem látszott ekkorának. Itt az építési képeken viszont brutál nagynak, szélesnek tűnik. Konkrétan a futómű, vastag hajtókar részek pneumatikával együtt kb. alig látszanak a kasztnin belül, elvesznek benne.

• sb

veterán

válasz RapaNui1 #1424 üzenetére

Tényleg nem rossz árak, köszi.
    Még amazon.de-n ahogy írtam érdemes szétnézni, ott is voltak akciók, pár jobb áron jön ki még ennél is, bár nagy részük úgy volt kedvezményes ha több szettet rendelsz.
    Amire meg nem volt akció vagy nem érvényes - nehéz kitalálni mikor mire számol az amazon és mire nem - azoknál itt jobb árak vannak amit találtál.

• RapaNui1

aktív tag

Nekem is írt az Ipon. Holnap érkezk a Lumibricks western banhof. Összerakni nem tudom mikor lesz időm, de talán a hétvégén akad majd rá 1-2 nap. Kiváncsi vagyok rá. Eddig csak Cada II. Világháborús szetteket raktam össze, ami azért jó minőség, de még messze van a Legótól, illetve teljesen más téma is.

• Vistaboy

veterán

Jó reggelt. :)

A tegnapi napot azzal a céllal kezdtem el, hogy mindenképp befejezem az első építési fázist, és ha sikerül, akkor megcsinálom a másodikat is. Szerencsére az elsőből kevés volt hátra, viszont tegnap már nem is értem rá annyi ideig ezzel foglalkozni, mint szombaton. Sajnos csak szerdától tudom folytatni az építést, reményeim szerint vasárnapig teljesen el is készülök majd vele. Habár, összesen kilenc fázis van, és eddig, ha sikerül a másodikat befejezni, akkor is, naponta egy fázis meglétével nem lesz elég rá öt nap, át fogunk csúszni jövő hétvégére. Ezt viszont nagyon nem szeretném. :N Majd igyekszek haladni vele. :DDD

Szerencsére gyorsan elkészültem az első fázis maradékával, így viszonylag hamar nekikezdthettem a másodiknak. Úgy véltem, sikerül befejeznem időben, ezért nekikezdtem. Ez a rész már gyorsabban haladt, mint az első, viszont most kezdődött el a hátsó - hajtott - tengelyek felépítése, és a felfüggesztés itt már pneumatikával működött, nem sima rugókat kellett beépíteni. Fontos megemlíteni, hogy ebből a Mould King Volvo FH16 szettből kétféle változat készült. Az eredeti készletnek a száma 19015 volt, és sajnos akadtak benne konstrukciós hibák.

A Mould King később kiadott egy javított változatot, 19015S jelzéssel (nekem már ez van), amiben ezeket a hibákat - elméletileg - kijavították. Meglátjuk, sikerült-e. Az egyik legnagyobb hibája az eredeti készletnek az volt, hogy a fülke súlyát nem bírták el a pneumatikus munkahengerek, így könnyen eltörtek, vagy meg sem bírták azt emelni. Az összerakásiban én már pár helyen láttam, hogy a leírásban módosítás történt, sok műanyag alkatrészt fémre cseréltek, remélem, ezzel tényleg megoldódott a dolog. Nem mintha sokat akarnám működtetni ezeket, de azt nem szeretném, ha egy próba során eltörnének...

A második fázis legfőképp a hátsó, dupla tengelyes felfüggesztés megépítéséről szól. Ezeken lesznek a hajtott kerekek (húzók), amik mozgatják a kamiont előre-hátra. Az első tengely csak kormányzott, nem lesz beleépítve a meghajtási láncba. Maguknak a tengelyeknek a felépítése némileg eltér az 1:8-as kocsiknál megszokottól, bár a főbb elemek itt is megtalálhatók. Van differenciálmű, a rugók helyett viszont itt pneumatikus munkahengerek vannak.

Építés szempontjából nem túl bonyolult ez a rész, egyedül a pneumatikus csövek bekötése okozott gondot, néhol eléggé szűk helyeken kellett őket csatlakoztatni, de ettől eltekintve tényleg semmi gond nem volt velük. Ha elkészül a két tengely, össze kellett őket kötni (a csatlakozókat is fémre cserélték), majd hozzáépíteni a már elkészült részhez. Itt lehet nagyjából érzékelni, milyen nagy modell lesz, hiszen ez még csak az alsó rész, még jön rá a fülke, hátulra meg az egész felépítmény... Durva lesz. :DDD

Miután ezzel megvagyunk, tulajdonképpen el is készültünk a kamion legnehezebb részével. A pneumatikus rendszer nagyjából 80%-ban kész, a tengelyeket pedig immár rákapcsoltuk a hajtásláncra. Ezt követően még pár szerkezeti erősítés van hátra, amivel jobban rögzítjük a tengelyeket a kamion többi részéhez. Persze még nincs teljesen kész, a végleges stabilitását majd a hátsó rész elkészülte után kapja meg.

De ekkor már bőven elég stabilan van rögzítve ahhoz, hogy kipróbáljuk, működik-e a hajtás. Bekapcsolhatjuk a motorokat, és ha mindent jól csináltunk, a hátsó két tengely tökéletesen forog, akadás és recsegés nélkül. Még ugyan picit rezeg közben a hátsó része, hisz ott nem tartja semmi, de attól simán működik.

Ezzel véget ért a második építési fázis. Látszik, még bőven nem vagyunk kész, hisz jóformán csak az alváz van meg, viszont a lényeges dolgokkal megvagyunk. A pneumatikus rendszer működését még nem tudjuk tesztelni, hiszen az első felfüggesztés majd csak a következő fázisban épül meg, de amint elkészül, ki lehet majd próbálni, hogy a munkahengek rendesen szuperálnak-e. Már alig várom. :)

Viszont itt egyelőre most két nap szünet következik, majd szerdától leszek itthon, akkor fogom folytatni. Remélem, hogy a későbbi fázisokban lesz egy-kettő, amit kicsivel rövidebb ideig tart megépíteni, akkor talán van esélyem befejezni vasárnapig. Most lassan indulnom kell melóba, szóval egyelőre ennyi. Szerdán folytatom, addig is további szép napot kívánok mindenkinek. :)

#1430 RapaNui1: Igazad van, ezért is szoktam néha megjáratni az ilyen szettekben a motorokat. Egyrészt, hogy ne menjen tönkre az akksi, másrészt, hogy a motorok se álljanak be. Nem játszok velük, csak kézben tartva járatom kicsit a motorokat, majd visszarakom őket a polcra.

• RapaNui1

aktív tag

válasz Vistaboy #1428 üzenetére

Jók ezek a motoros cuccok, de én személy szerint a Lego esetében is jobban örültem az elemes megoldásnak, mivel az esetek nagy részében a készlet a vitrinben pihent. Egy akksi esetében, főleg ha sokat áll fennt áll annak a kockázata hogy egy idő után elromlik, tönkremegy stb, míg az elemet bármikor kiveheted cserélheted mármint amíg gyártanak ilyet. Ettől eltekintve egy viszonylag korrekt áron tényleg egy komplex bonyolult építési folyamat előtt állsz ami tuti nagy élmény lesz várom a további fejleményeket.
    Ez legóból legalább 200-250k lenne.

• Vistaboy

veterán

Jó reggelt mindenkinek. :)

Kicsit korán keltem, mert tegnap nem sokat tudtam haladni az építéssel, és ma szeretném legalább az első fázist teljesen befejezni. Nagyon bonyolult ez a készlet. Az első építési szakasz eléggé sokáig tart, mivel szinte a komplett pneumatikus rendszert és a motorokat már most bele kellett építeni, plusz fel kellett tölteni az akkumulátort és a távirányítót is, hogy le tudjam tesztelni a motorok megfelelő működését. :)

De kezdjük az elején. Előre is bocsi, egyelőre még nem akarok túl sok képet feltölteni az építésről, mert ezzel valószínűleg elleszek legalább egy hétig, és ha közben megtelik a tárhelyem, a végeredményt nem tudom majd megmutatni nektek. :B

Ahogy mondtam, legelső lépésként fel kellett tölteni az akkumulátort és a távirányítót, a CaDA Mercedes AMG ONE készlettel ellentétben itt nem elem kell bele, hanem az is akksiról üzemel. Amíg töltődtek, a matricákat rá kellett ragasztanom a motorok és a kábelek végére, hogy később megfelelő helyre tudjam őket bekötni. A készletben összesen nyolc darab motor van: négy XL motor, egy L motor, és három szervómotor.

A négy nagy XL motor a hátsó tengelyeket hajtja meg, ezek mozgatják majd a kamiont előre és hátra. Az L motor sűríti a levegőt a pneumatikus rendszerbe, ezzel lehet majd dönteni a fülkét, a felfüggesztéseket emelni és süllyeszteni, stb. (Valamint, ha lenne pótkocsi, ez működtetné a gólyalábakat, és a rámpát is, amin a szállítandó jármű felhajthat a trélerre.) A három szervómotorból egy az első tengely kormányzására, kettő pedig a funkciók közötti váltókarok működtetésére szolgál. Mivel csak egy motor préseli a levegőt a rendszerbe, így ezekkel a karokkal állítjuk be, hogy a sűrített levegő épp melyik funkciót működtesse a vontatón.

Miután sikeresen leteszteltünk mindent, kezdődhet az építés. Nem sokat teketóriázhatunk, egyből bele kell csapnunk a lecsóba, ugyanis mindjárt az első kis rögzítő keret építésénél elkezdődik a pneumatikus rendszer csöveinek bekötése is. A készletben háromféle színű (kék, szürke és fekete) gumitömlő van, amit nekünk kell méretre vágnunk. Minden lépésnél írja, melyikből hány centiméteres darabot kell levágnunk, majd bekötnünk a megfelelő helyre. Ennél a résznél figyelni kell, mert ha rövidre vágjuk a csöveket, nem fognak passzolni. Ajánlott a könyvben lévő ábrákat használni mértéknek.

Az építési élmény eddig abszolúte pozitív, az elemek minősége pedig valóban kiváló, komolyan mondom, szerintem ez már valódi LEGO-kategória. :K Simán összepattannak, nem szorul semmi, a pinek könnyen összecsúsznak, jól tartanak, és simán szét is lehet őket szedni, ha valamit elrontunk... Szóval, szerintem ennek a készletnek a minősége eddig 10/10. :R (Egyetlen helyen szorultak csak egy picit az elemek, mégpedig a tesztnél, a motorok csatlakoztatásánál. Ott alaposan össze kellett nyomni őket, és a szétszedés sem működött teljesen simán, de egyáltalán nem volt vészes.)

Pár lépéssel később következik a négy darab XL motor beépítése, utána egy 32-es, karbonból készült rudat kell átfűznünk közöttük, végül két sárga váltó-fogaskerékkel összekötni őket. Ezen a rúdon keresztül fogják a motorok átvinni a hajtást a hátsó tengelyekhez. Ha ez megvan, következik két pneumatikus kapcsoló bekötése, majd a három szervómotor csatlakoztatása, végül, ha ez kész, jöhet az újabb teszt. :)

Erre a kézikönyv fel is hívja a figyelmünket. Egy ábrán mutatja, hogyan kell csatlakoztatnunk az akkumulátort a teszt elvégzéséhez. Ki kell próbálnunk, hogy a motorok működtetik-e rendesen azt a két pneumatikus kapcsolót, amiket az imént építettünk be. Ez azért fontos, mert ezekkel a kapcsolókkal tudunk váltani a funkciók között, és ha nem működnek, szedhetünk szét mindent. Jobb ezt most leellenőrizni, mielőtt még továbbmegyünk, majd később kiderül, hogy valami gebasz van. :U

Ha minden oké, folytathatjuk az építést. Be kell tennünk az utolsó, L motort, ami majd a pneumatikus rendszerbe préseli bele a levegőt. Ha ez kész, a hajtáslánc végére még egy fogaskerék kerül, és így ez a rész meg is van, kezdődhet a külső burkolat kialakítása. Végre elkezdjük az alváz, valamint a kamion elejének a kialakítását. :)

Ez a rész már könnyebb, viszont még mindig nem egyszerű, ugyanis, miközben épül fel a váz és a burkolat, össze kell kötnünk a pneumatikus rendszer csöveit, valamint ki kell alakítanunk az akkumulátor helyét. Ezt majd oldalt, egy nyitható részen keresztül tudjuk működtetni és tölteni, miután teljesen elkészült a modell.

Ezt követően kerül beszerelésre az akkumulátor, amit egyből össze is kell kötnünk a motorokkal. Szerencsére, mivel ez a vontató egy eléggé nagy méretű modell, így nem kell aggódni a kábelek miatt, később bőven lesz hely elrejteni őket. Nem kell most mindent összekötni és bezsúfolni az alkatrészek közé, maradhat minden szabadon, ha felkerülnek az oldalsó borítások, viszonylag tágas hely marad mögöttük, így nem kell összenyomorgatni feleslegesen a vezetékeket, mint a CaDA AMG ONE esetében.

Következő lépésben elkészült az a nyitható rész, amit korábban már említettem. A kész modellen ezt a részt lehet majd oldalra kifordítani, hogy így hozzáférjünk az akkumulátorhoz. Így ki és be tudjuk majd kapcsolni, valamint tölteni, ha lemerül, szerintem ez egy ötletes és kényelmes megoldás. Bár ez a rész most még eléggé szabadon lóg, csak két pin tartja a helyén. Ha mozgatjuk, folyton kinyílik, de később ez majd le lesz rögzítve.

Idáig sikerült tegnap eljutnom. Még mindig nem vagyok kész az első építési fázissal, de már nincs sok hátra belőle. Ha jól tudom, még a másik oldalon nagyjából ennyi oldalsó borítás, pár pneumatikus cső bekötése, ezzel fog véget érni az első fázis. Összesen kilenc építési fázisra van bontva a készlet, és egyet sem sikerült tegnap befejeznem. :P

Habár, ha nem építettem volna meg előtte a LEGO Speed Champions APXGP szettet, akkor lehet, hogy elkészülö vele, de már mindegy... :DDD

Ma mindenképp szeretnék végezni az első fázissal, és majd meglátom, mennyire lesz komplikált a második. Mivel hétfőn és kedden még meló van, csak szerdán tudom folytatni, így csak akkor fogok bele, ha estig végezni tudok a második zacsival is. Bár lehet, hogy mindenképp belekezdek, minél előrébb jutok ma, annál nagyobb valószínűséggel fogom tudni befejezni jövő hétvégén. :B

Meglátjuk. Remélem, a többi fázis már nem lesz ennyire bonyolult, mint az első. :)

• Neurotoxin

őstag

válasz draco31 #1421 üzenetére

Nem vagyunk egyformák, de nekem sokkal jobban bejön így bordóban az AMG One (ellenben a felette lévő Yangwang pirosa nem szép..). Lehetséges, hogy közrejátszik ebben az is, hogy 13 évig bordó autóval jártam.

• Throme

veterán

válasz Vistaboy #1425 üzenetére

Hát igyekezni kell, mert valaki addig nem alszik ezen az ágyon :B

Nekem egy csöppet egyszerűbb is megfelelne, ez már most durván néz ki :K

• Vistaboy

veterán

Üdv mindenkinek. Elkezdem végre a szörnyeteg építését. Az már most látszik, hogy nem kevés zacskóból és elemből áll a cucc:

Ahogy látom, azokat az alkatrészeket, amiket a LEGO-val való licencbeli viták elkerülése végett két elemből kell összepattintani, külön zacskókba tették. Szerencsére nem sok ilyen van, viszont a pneumatikus rendszer alkatrészei első látásra picit bonyolultnak tűnnek, sok kis bizbasz van benne, plusz még a csövek, ajaj, remélem, sikerül majd összeépíteni rendesen.:)

Most, hogy kipakoltam mindent abból a kis dobozból, bepakoltam a zacsikat a McLaren P1 dobozának a tetejébe, abban bőven elférnek. Egyébként, annyira nem is voltak összepréselve benne a cuccok, mint azt gondoltam. Nagyon ügyes és találékony volt, aki csomagolta, pont úgy voltak pakolva a zacskók, hogy az elemek kitöltötték az egymás közötti teret. Zseniális, tényleg, le a kalappal. :)

Bemelegítő szettnek a Speed Champions APXGP Forma-1 versenyautót építettem össze, azzal már megvagyok, most fogok neki a kamionnak. Első lépésként le kell tesztelnem a motorokat, hogy működnek-e, majd utána fogok neki az építésnek.

Majd jövök a beszámolóval, meddig jutottam ma. :)

• RapaNui1

aktív tag

Találtam egy olyan oldalt hogy kockatudor.hu
    Van rajt pár lumibricks készlet elég jó árakon

• sb

veterán

válasz Throme #1418 üzenetére

Úgy látom ők is elkezdtek motorokat is kihozni. Egész jó, hogy nem az egyen-gyorsasági motorok.
    Nifeliz.

• Sordoran

addikt

válasz draco31 #1421 üzenetére

Annak a motorizálatlan AMG One-nak nem jön be a színe... Jópofa amúgy ahogy a kormányzás, ajtó nyitás és sebességváltást megoldották. Viszont így, hogy a motorizált megvan már, nem érzek erre késztetést.

• Throme

veterán

válasz rocket #1419 üzenetére

Egész jó és örvendetes, hogy a a minőséggel elégedett voltál.
    Nekem az viszont nem szimpi, hogy a kasztni ráül a hátsókerékre, még akkor is, ha lehet emelni a magasságon.

• rocket

nagyúr

Elkészült a Guly 10660 1:8 Lamborghini Aventador.
    Alkatrészek minősége szuper volt, nem volt hiányzó ,szoros, laza, karcos alkatrész.
    Piros pont a Guly-nak a szürke 2/1pinért és a fekete o/+ 1/1 pinért.
    Voltak olyan pinek is amik a szett színében adták hozzá, mégjobb összképet biztositva ezzel.
    Statikus verzió, funkciók müködnek manuálisan: 2 sebességes váltó, hosszabb technic pinnel: oldalra nyitható ajtók, hátsószárny dőlésszög állítása, felfüggesztés magasságának állítása (erre szükség is van, mert a hátulja elég nehéz, és a szerelési útmutatóban használt alap magasággal megse moccan a hátsó kerék, ugyhogy feljebb kell emelni amennyire lehet), csomagtartó és a motorháztető kézzel nyitható.
    Leírás néha nem volt egyértelmű, igy előre kellett lapozni, ahol látszódik amikor az alkatrész/alkatrészeket már a helyükön mutatja.

• Throme

veterán

válasz Vistaboy #1415 üzenetére

Csatlakozom a kíváncsiskodók közé! :K

(nekem van egy félbehagyott mocim... csak most éppen NAS vinyó csere van napirenden, amit nem akartam... :( )

• draco31

veterán

válasz Vistaboy #1415 üzenetére

Nem aggódnak, hogy csomagoláskor összetörik, mert mint látható, nem törik.
    Plusz így nem levegőt szállítanak, ugyan annyi helyen több készlet elfér.

• Vistaboy

veterán

Megérkezett végre a MouldKing Volvo FH16 19015S készlet, amit még január elején rendeltem meg. Nem lesz kis jószág ez a kamion, az már a gumik méretéből látszik. Megint ámulok-bámulok, hogyan tudtak ennyi alkatrészt ilyen "kis" dobozba bepréselni. Sajnos az összerakási útmutatónak a sarkai egy kicsit el is hajlottak, de szerencsére nem vészes, ez egyáltalán nem fogja befolyásolni az összeépítési élményt.

Hétvégén neki is ugrok az építésnek, majd utána jövő hét szerdán folytatom, szerintem ehhez simán kelleni fog minimum 10 nap, mire elkészül. Nem akarok vele sietni, nagyon oda kell figyelni, ahogy néztem róla a videókat, egész komplex lesz a pneumatikus rendszere, és mellette motorokból sem lesz hiány... :)

Nagyon kíváncsi vagyok rá, már régóta szeretnék megépíteni egy kamiont, és nem sok olyan készlet van, ami tetszik, és elég komplex is ahhoz, hogy próbára tegyem magam. Meglátjuk, hogy boldogulok, de bízok benne, hogy a Yangwang U9 után ez sem fog gondot okozni. :DDD

Majd jelentkezek a részletekkel. :)

• sb

veterán

válasz RapaNui1 #1411 üzenetére

Akkor képben vagy. Igen, én is még FunWhole név alatt kezdtek ide linkelni pár házukat, normál és cyber témában.
    Kidolgozottságra, részletekre, megoldásokra (nem csak modular vs nyitott ház, hanem mindenféle más megoldások: nyitható hátsó fal, kihúzható emelet, stb...) engem lenyűgöztek. Tervezés szinten sem tűnnek gagyinak - nem mindig Lego minőség nyilván a dizájn, de eddig modularokban is sokkal gagyibb kinézetűekkel találkoztam, ezek 90%-ban hozzák azt a tervezési szintet is sztem (kivéve figurák, de azt könnyű skippelni).

Minőségre jókat írnak. A világítás pedig a non plus ultra, árában a méregdrága utólagos cuccokhoz képest jó árban is és itt is sztem minőségi ugrás a vezetékek elrejtése, mágneses, bontható kapcsolatok, nomeg a sokféle világítás, főleg a transzparens panelekre épülő dolgok.

Western témában nem mozgok, nem is figyeltem őket, csak most tűnt fel, hogy a másik topicban - jórészt neked köszönhetően - feljött. Aztán rémlett, hogy itt többet is láttam már, de nem néztem meg őket igazán. Most ránézve elég jó a felhozatal és ezek sem tűnnek gagyi tervezésűnek.

A szállítást nem néztem, bevallom, de most beraktam egyet a kosárba, arra azt írta a lumibricks.com, hogy szállítanak ide, ráadásul német raktárról, így vám/stb... plusz költség sincs. De úgy látom változó... most a 25-30%-os kedvezményre jól lerabolták, nincs már egy csomó dolog. Lehet, hogy a raktár is változik, még amazon.de-n néztem meg, ott is árulnak szetteket, most is van 10-30% kedvezmény ott is, de jellemzően nem igazán jobb árak mint amit írtál. Plusz ott változónak látom a szállítást. Egyik készlet német raktárból jön ott is és Mo-ra is szállítják, másik UK-ből és nincs mo-i szállítás. (és ott vám is játszik)... Hát úgy látszik ezt erősen nézegetni kell mi/honnan/mennyiért elérhető.
    Ha itt helyben volt 35-ért sztem hatékonyan rövidre zártad a vacakolást... :)
    Kíváncsi leszek a véleményedre!

Ja és ha már világítás téma: nemsokára feldobom a "c. verziót" valamelyik topicba. Nem mindenre jó, de nekem bejött ez az indukciós megoldás. Amire a vezetékes alkalmatlan, oda ez iszonyú jó megoldásnak tűnik nekem a próba alapján.

• Neurotoxin

őstag

válasz flashpointer #1408 üzenetére

Végre egy Osprey, a kép alapján tetszik! Kiváncsi leszek a tesztekre! :K Eléggé büntető egy gép!

• RapaNui1

aktív tag

Na csak nem bírtam magammal és mivel az Iponnal 35k volt a western station a Lumbrickstől amit máshol sem tudok olcsóbban megvenni és ha jol láttam már elég sok helyen out of stock, így berendeltem a Lego Western train mellé. Remélem meg is jön.
    Sajnos a lumibricks oldalán vannak a legjobb árak meg most akció is van, de ha jól láttam nem mindig szállítanak hozzank leginkabb csak az USA-ba.

A múltkor láttam videókat az összeraklak csatornán ott azt mondták hogy vetekszik a minősége a Legóéval sőt funkciók vilagítás stb tekintetében meg is előzik mindezt harmadáron.

• RapaNui1

aktív tag

válasz sb #1410 üzenetére

Igen köszönöm. Én is láttam már sőt videókat is néztem, ráadásul nagyon jókat mondanak rókuk, Talán még jobbak mint a Lego, de egyenlőre nem akarom elkezdeni azokat is összeszedni mert így sem érem utól magam sosem hát még ha elkezdeném azt is, de valóban foglalkoztat a dolog es előbb vagy utóbb tuti veszek tőlük valamit kipróbálni. Már korábban is szemezgettem a készleteikkel amikor még FunWhole néven futottak, nagyon jó kis téli házikókat csináltak de eddig még nincs tőlük 1 darab sem.
    Azért köszönöm

• sb

veterán

válasz RapaNui1 #1406 üzenetére

Lego topicból vadnyugati témában eszembe jutott, hogy ha keresel még szetteket akkor a lumibricks-nél láttam jó párat amik elég klassz, kidolgozott szetteknek tűntek. Épületből is jó pár, legalább 6-7 féle épület van, plusz postakocsi amit téma nélkül is kinéztem már egyszer.

Alapvetően más témában tetszettek meg az épületeik + a szuper beépített lighting cuccok, de ebben is elég jó szvsz a felhozataluk.

szerk: Most épp akció is van náluk.

• Throme

veterán

válasz flashpointer #1408 üzenetére

.. hát ha a legósoknak nem kellett az osprey (az álszentkedésük miatt), akkor alternatívban jönnek szépen...

A vadászgép nekem tetszik.

• Throme

veterán

válasz RapaNui1 #1406 üzenetére

Igen, a tető kicsit stég deszkás lett MK-nél :)

LEgó hátsó szélvédő kicsit túl lett tolva, míg a MK bedobott egy City szélvédőt hátra. Lego-é azért jobb lett pláne, hogy a tetőcsatlakozás is esztétikusabb.

• RapaNui1

aktív tag

válasz Throme #1405 üzenetére

Igen tény hogy a Mould King motorháztető jobban sikerült viszont a tetőlemezt szerintem a Lego oldotta meg jobban és formavilágát tekintve is nekem jobban adja a Lego, de sok különbség azért nincs a kettő közt :)

• Throme

veterán

Lego speed championsból megépítettem az idei challengert.
    Itt egy-két közös kép a Mould King-es Challengerrel:

Van amit a Lego kicsit túltolt és a motorháztető a Mould King megoldásán jobban bejön. Mould King-hez jár egy saját vitrin (plexi "doboz").
    Lego-hoz meg jár ugye egy minifig.
    Mindkét példánynak örülök, mert kedvelem ezt a típust.

• Neurotoxin

őstag

válasz sb #1403 üzenetére

Én is szintén, a kedvencem volt, csorgattam rá a nyálamat :O

• sb

veterán

válasz Victoryus #1401 üzenetére

Nyálcsorgatás.
    Régen kopottra nézegettem a Model Team sorozatot a prospektusokban. :)

• Throme

veterán

válasz Victoryus #1401 üzenetére

Az a nagy fekete csőrös jól néz ki!!
    A kicsiből van most valami 3in1 szett, amiben szintén csőrős kamion van és ugyanúgy helikopter.

Szoktam játszogatni az euro truck 2 szimulátorral, egyszer kéne nekem is építeni egy kamiont

• Victoryus

addikt

LOGOUT blog

válasz pn4hvq #1400 üzenetére

igen, tudom hogy van ilyen nagy zöld 13202-es készlet, de ez is technic, szélvédő nélküli. Szép, csak nekem nem tetszik így.
    Azért egy ilyen model team vontató sokkal szebb.

Új hozzászólás Aktív témák