- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Próbáltuk mindenhogyan, tényleg csak azzal van a baj, hogy minden irányból akad valami, ami miatt nem fér el a feszítőeszköz. Rettentő kicsi helyre zsúfoltak össze mindent a japók.
Az MiTónál nincs ilyen gond, egész jól el lehet férni a teknő körül, de hát gondolom, te is láttad már a Grande Puntódon. Ugyanaz, csak másik emblémával.

-
norrberth
addikt
😂
-
tboldi
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
A szerelési útmutató sem túl segítőkész.

[kép] -
tboldi
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Akna van, azzal nincs gond, a futómű bölcsőjének közelségével pl. annál inkább.

De ja, holnap ebéd után próbálkozunk tovább.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
tboldi
üzenetére
Golfnál szenvedtem vele egyszer én is, árokból nem sikerült se ütni se feszíteni, végül aknából - ahol elfért az erőkar
- tudtam megfelelő szögben feszítővassal megnyomni oldalirányban, a váltó harangnak támasztva. Szóval ha van hely, szerintem próbáljátok egyenes/görbe pajszerrel, stb, hátha megadja magát 🤞 -
tboldi
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Alu.
-
tboldi
nagyúr
Garázsnapló #1
16:30 körül álltunk neki, minden sallang könnyen és gyorsan lejött, ami a teknőhöz van rögzítve (nívópálca, lendkereket takaró lemezke, stb.), de a hosszbordás szíj levétele, vagyis az azt feszítő generátor feladta a leckét. Mint kiderült, az ezen az ábrán C-vel jelölt csavar olyan görbe, mint egy banán. Arról tudok, hogy még mielőtt az én tulajdonommá vált volna az autó, javították a klímakompi kuplungját, tippem szerint akkor történhetett a görbítés, aztán úgy is hagyták, nekünk meg egész eddig nem kellett ezzel foglalkoznunk. Mindegy, túljutottunk rajta, de kelleni fog egy új csavar, illetve szíj is, a használtat már nem teszem vissza. A klímakompit pedig felkötöztük a zárhídra spaniferrel.
Visszatérve a teknőre, a csavarjai körben szintén könnyen adták magukat, de a szilikon szétválasztásával megakadtunk, 19h-ig másfél órán át küzdöttünk vele, de még mindig nem akar elengedni. Az a baj, hogy Hondáék annyira összetömörítettek mindent kis helyre, hogy nem fér oda szinte semmilyen szerszám + a kalapács. Holnap folyt. köv. -
-
d4d
aktív tag
A total olajkeresője mindenesetre most leszerepelt. 17es és 18as doblokra (17es a gyártási éve, 18 csak az üzembehelyezés) is 0w20as olajokat ajánl még az alternativ ajánlások is ilyenek, ráadásul semmi köze egyiknek se a fenti DS1-es fiat előíráshoz. A Castrol a magnatec 0w30 c2-t ajánlotta, ami már megfelel, de a DS1-es előírást csak ajánlott szinten tudja, nem rendelkezik gyári elfogadással. A Motul Eco Clean szintén teljesíti, de ebben az esetben sincs gyári elfogadás.
Bajomi Vilmos (olajosvili) írta hogy pl a Renault esetében még ez sem mindegy, csak olyan olajokat ajánl, ami ténylegesen rendelkezik gyári Renault elfogadással, nem elég hogy xy szerint "papíron" megfelel.
-
molnarpeter
nagyúr
-
d4d
aktív tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Szuper, köszönöm a képet is!
Az opelt is sikerült tisztázni, a többi kereskedésnél azért már képben voltak. Mind benzineseknél mind dieseleknél hasznalható a legújabb előíras visszafele is.
-
molnarpeter
nagyúr
C2 valóban, elnézést, leellenőriztem közben. Euro 5-nél Fiat 9.55535-S1 5W30, Euro 6-nál 9.55535-DS1 0W30, de mindkettő C2-nek megfelelő végülis, csak picit eltérő viszkozitás. Rosszul emlékeztem, C3 a MultiAir benzinesekre vonatkozott.
Kézikönyvek: Fiat eLum [link] (hivatalos, ingyenes)
-
d4d
aktív tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Várj, előbb a C3-at fejtsd ki, mert a szervizek egyelőre (nem egyet hívtam) a Selenia WR Forward 0W30-at mondták, konkrétan ez a gyári olaja, ad blue nélküli az autó, ha minden igaz.
Description and Applications
Selenia WR FORWARD 0W-30 is a fully synthetic lubricant developed in collaboration with FCA for Euro 6 diesel
engines without urea.
Its viscosity grade permits to increase the fuel economy characteristics and consequently the reduction of CO2
produced.Approvals, Specifications and Recommendations
Specifications:
• ACEA C2
Approvals:
• FCA 955535-DS1 CTR n° F842.F13
• FCA 955535-DH1 CTR n° F842.F13 -
d4d
aktív tag
Zseniális. Opel szerviz ezt figy... kérdezem kiválthatom a Dexos 2-es 5W30as olajat a legújabb OV 040 1547 D30-as előírással? Fogalma nem volt az embernek... nem arról hogy kiválthatom e, hanem hogy van ilyen előirás. Azt mondja nekik csak dexos 2 van meg vmi 0w20as olaj az újabb opelekbe... azt mondja ha akkor jó volt a dexos 2, akkor minek újabb? na mondom.. mindegy köszi. Nem feszegettem tovább.
-
d4d
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Másik márkaszerviz megerősitette a 0w30at illetve a ds1es fiat előírást. Ránézek még a többi keresőre is, de a mérvadó az ez lesz amit a szervizek mondanak alvázszám szerint.
-
-
d4d
aktív tag
kezdődik a kavarás, 2018-as Fiat Doblo 1.6 mjet, total olajkereső 0w20as olajokat dobál, a márkaszerviz szerint 0w30 acea c2 a gyári. Kérdeztem, nincs fiat előírás csak ez hogy acea c2? Azt mondták nincs.. ez is fura. De a gyári olaj a Selenia WR Forward 0W-30, amin a C2-n kívül szerepel egy Fiat 9.55535-DS1-es előírás is.
-
d4d
aktív tag
Jó estét
Megvagyok áldva az Opelekkel, újabb Combo, egy 2012-es 1.6 CDTi (77kW). Fiat eredetű motor. Kézikönyv Dexos 2 5W-30-at ajánl. Elvileg nem hivatalosan a megfelelő Fiat előírás is mehetne bele, de természetesen az Opeles verziónál maradnék. Előírás tekintetében biztosra mennék, mert a Ravenol HLS 5W-30 teljesíti a Dexos 2-t és a legfrissebb OV 040 1547 D30-as Opel előírást plusz a megfelelő Fiatot is tudja. Viszont ez nem az a fullos Ravenol, amiken ott virít a CleanSynto + USVO felirat is, ez "csak" CleanSynto-s. Viszont van egy REP Racing Extra Performance SAE 5W-30-as olajuk is, ami meg csak USVO-s. De gondolom ez a jobb, ha már vmi verseny célra is ajánlják. Kár hogy az olajmarketen nincs belőle. Viszont ez is ugyanúgy tudja a megfelelő előírást.
Specification: ACEA C3, API SN
Oil type: Full synthetic
Approvals: API SN, BMW Longlife-04, GM dexos2™ (Lizenz-Nr.
D20584HI081), MB-Freigabe 226.5, MB-Freigabe 229.51, MB-Freigabe
229.52, Opel OV 040 1547 - D30, Renault RN0710
Recommendation: Renault RN0700, Rennstrecken-Partnerschaft: Nürburgring Tested
Application: Passenger car, Racing
Technology: USVO®, RacingNa mindegy, szóval ez a mezítlábasabb Ravenol is olyan penge vagy csak a CleanSynto + USVO-s verziók?
Másik opció esetleg a fenti Motul 8100 x-clean EFE 5W-30. -
tboldi
nagyúr
Ma meghoztak a futárok mindent, ami a teknőjavításhoz kell, úgyhogy elmentem a helyi barkácsboltba Loctite 5910-es szilikonért, és mellette láttam egy valamilyen magyar gyártmányú "577" menettömítőt is. Egy pillanatra elgondolkodtam rajta, de végül mégsem vettem.

Nem tudom, hogy holnap nekiállunk-e apámmal, attól függ, hogy őt mennyire fogják megváratni a háziorvosnál délelőtt és engem a fül-orr-gégész kora délután.

-
gg72
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
Kösz szépen.
-
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Az ábra az nmag könyvtárában fellelhető szerelési útmutatóból származik.

Azt én sem tudom, hogy az Ecstar 75W milyen színű lenne. A 75W90-enek, amiket eddig a WagonR-be locsoltunk a sebességjeladót kiszedve (Motul, Castrol), sárgásbarnások voltak. Pirosnak a Tutela Matryxot ismerem, ami az M32-be kell.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
tboldi
üzenetére
Nekem nincsen ilyen menci ábrám, vagyis a kezelésiben nincsen rajz ilyen egyértelműen, de azt tudom hogy lehet könnyezik, olajnak tűnik és gyanúsan a leeresztőtől jön... abban reménykedem hogy a múltkori szélviharban motorolaj betöltés során ment mellé egy kicsi és csak az lesz. A gyári váltóolaj nem tudom milyen színű de ez sárga csepp volt, mint a friss motorolaj, nem találok róla semmit hogy a gyári Ecstar gear 75w milyen színű.
Ha cserélni kell a csicska csavar miatt akkor morcos leszek.
-
d4d
aktív tag
Éjjel pont az oldalukat böngésztem, rendelek majd, de még nem most. Kb fél órája beszéltem velük telefonon a Ravenol DXG miatt, literes kiszerelés. Mondta a srác, hogy a Ravenolnak nincs raktárkészlete kb mindent frissen gyártanak le. A dxgre pl augusztus elején adták le a rendelést és hónap végén kapták meg. És bár papíron, az oldalon így írják, már tudja az api sq-t, a cimkén még sp szerepel, megnézték. Kb egy hónap múlva jön egy újabb adag, az valszeg már tényleg sq-s, gf7es lesz, abból rendelek majd.
-
-
tboldi
nagyúr
Ahogy látom, RUP még mindig nincs náluk. De mindegy is, már megvan a MiTo kövi olajcseréjére a Motul X-Clean Gen2 5W40, legközelebb meg hátha lesz már. Vagy megrendelem az Allegróról.
-
Asbee
veterán
Ravenol VMP 5w-30 4+1 liter akció 17478Ft olajmarketen. Ennyiért nagyon megérős.
-
d4d
aktív tag
Subaru iszonyatosan ritkán kerül képbe sajnos, de ha belefutok, biztos nem felejtem. Ha kell és a helyzet úgy hozza, hogy pl parkolóba meglátok egyet és összefutok a tulajjal és lesz dokumentum hozzá, biztos lövök egy képet róla, megkérem, nem gond. Összvissz két Subaru fordult meg nálunk, egy 3 literes Legacy Outback és egy "sima" 2 literes legacy. Utóbbi valami méregzöld metál színű volt és hát a keret nélküli ajtók... főleg egy ilyen sedannál nálam ultra menőnek számít. Van jónéhány kereskedő ismerős is, ha oda beesik valami, ott is tudok bogarászni.
-
d4d
aktív tag
Ezt itt hagyom, igazából gondolkodtam, hogy elkezdem összegyűjteni ilyen módon a hivatalos infókat a kézikönyvekből, mert hivatalos magyar nyelvű infókat nem mindig találni, főleg régebbi típusoknál. Viszonylag sok autóhoz hozzátudok férni, ha arról van szó, szép lassan összejöhetne egy jó kis gyűjtemény.
2010-es Opel Combo kézikönyvből (a kiadása 2008.08-as)

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ferka logo fontosabb, ezt megekne erteni...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ott van a hatoldali matrican, hogy SP.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
norrberth
üzenetére
Nem szoktam ilyenekkel bohóckodni, főleg hogy előszeretettel dolgozom utángyártott csavar/alátét és olajszűrő alkatrészekkel... plusz én nomádban tolom, ha közteres meg zsandár nem látja akkor gyorsan az utcán... igaz az új Gebo Tools tálkával nem is kell figurázni mint régen, egy csepp se megy mellé. Régen simán elvágtam egy kólás üveget és irányítottam vele a kiömlő matériát hogy ne menjen mellé. Manapság a 16 lityisbe a Holdról is beletalálnék kivéve ha fúj a szél.
Csepegni nekem se szokott egyik sem, de nem is nézem az adattáblát, meghúzom amíg el nem lapul az alátét és jó, ha feltöltés után csöpög, akkor húzok még rá, aztán bemelegítem (termosztát nyisson), ha akkor se csöpög, akkor már nem is igazán fog. Bár mindenkit úgy engedek el hogy havonta egyszer tessék ránézni az olajszintre, nem fog leszáradni semelyik testrésze tőle, oda szoktam adni a maradék olajat is, szóval nekem ezek a nyomatékra húzzuk és mennyire amolyan úri huncutságok. 
-
norrberth
addikt
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Én 30Nm húztam mindig a teknő csavart.
Vagba régebben kérdezték tőlem mennyi idős az autóm?
És jelezték pár év múlva majd megtudom mi a 30Nm
Aztán mondták hogy csak a krova nyakát fogjam meg mindig, és épp húzzam meg.
Higyjem el nem lesz soha gond vele.
És csepegni se fog.Na azóta így teszek eddig bevált
-
gg72
veterán
A LIQUI MOLY Special Tec F 5W-30 / Special Tec LL / Top Tec 4300 olajok között mi a különbség? Lehet a Colt-ba legközelebb LM-et teszek a mostani Total Quartz Ineo LongLife 5W-30 helyett, az amazonról elég jó árban meg tudnám rendelni.
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
hol a humorérzéked?
Határozatlan időre elfogyott.Úgy sejtem, hogy - ahogy Eugene Roe is írta - ha időben észreveszem, hogy lepottyant az alátét és nem húzom rá pucéran a csavart, talán megúszta volna, hiszen az az erő ahhoz kell, hogy kilapuljon és tömítsen, de így nem volt minek kilapulnia.
Először megpróbálkozom a menetjavítással, és ha nem úgy sikerülne, még mindig rendelhetek másik teknőt. Szerencsére akad még autó a flottában, azt leszámítva, hogy kicsit útban van az aknán, egyáltalán nem sürgős, megengedhetem magamnak a kísérletezést.
A Honda előtt ugyanazon a napon az olajkályhában (aka Lancia Ypsilon 1.3 JTD) cseréltem olajat, kapott Forté öblítőt is pluszban. Hibátlanul működik, nem csöpög, nem panaszkodik elégtelen olajnyomásra, vagyis minden a lehető legnagyobb rendben.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
tboldi
üzenetére
Jaj, ne csináld már, hol a humorérzéked?
Az alu megfolyik a sok ki-be tekergetéstől, mindig deformálódik picit a menet, a betonbiztos megoldás ugye az lenne hogyha lenne benne egy acélpersely és abba tekernéd a csavart.
Lehet elérted a teknő tervezett élettartamát, vagy úgy gondolták addigra úgyis kell olajteknőt cserélni.
De nézd a jó oldalát, kicserélheted a tömítést is egy füst alatt és kipucolhatod a szűrőt is a felszívócsőnél.
Nekem csak céges volt újramenetezett teknővel, hát az agysebészek az M10-re felfúrt menetben is ugyanannyira húzták a csavart... könyök nyútonra, szerinted eresztett? (spoiler: naná!) Mi lett a végső konklúzió? "Xarolasz", igaz ők fuserálták el, de nyilván a 159-es teknője a hibás... hagyjuk, ismerjük ezt. Cseréld ki a teknőt, az a biztos és ne legyél mufurc, ha megtanulsz nevetni magadon könnyebb lesz az élet.
-
norrberth
addikt
válasz
Kronos3000
üzenetére
Zsu tól tuti eredetit kapsz.

Onnan már én is rendeltem annó olajokat. -
norrberth
addikt
válasz
Kronos3000
üzenetére
Honnan rendelted?
-
Depiboy
tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
Igen, ez ilyen pontosan, évek óta egyik kedvenc olajam.
-
Kronos3000
senior tag
Most először vettem Shell olajat, ez eredeti? Így kell kinéznie? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
A 130 az mar bika. Bar valoszinuleg egy random gumis vagy 200-ra tepi meg ugyis.
-
d4d
aktív tag
Jó estét,
Opel Combo 1.3 CDTi (2010) ~120e km
1248ccm, 55kW (75LE)
Motorkód: Z13DTJOpel Combo 1.7 CDTi (2010) ~260e km
1686ccm, 74kW (101LE)
Motorkód: Z17DTHElsőre ezeket gondoltam,
Total Quartz Ineo MDC 5W-30
Motul X-clean EFE 5W-30Mindkettő tudja: Dexos 2, Opel/Vauxhall OV 040 1547 D30
Egyéb tipp, javaslat?
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Kioktatásból nem kérek, köszönöm!

Csavart pár évvel ezelőtt cseréltem utoljára, alátétet minden egyes alkalommal szoktam. De a csavar olyan, mint az új, hála a haspáncélnak, a garázsban tartásnak és a ritka használatnak.
A gyári értékre húzom, mint mindig. Van egy sejtésem, hogy a Hondánál nem hülyék dolgoznak, biztos van rá indokuk, hogy miért kell 39 Nm-re húzni, én meg wannabe szerelőként nem kívánok okosabb lenni náluk. 8,5 éve van meg az autó, minden alkalommal én cseréltem benne olajat, volt, hogy félévente, mert annyira sok volt a városi nyaggatás, és eddig sosem volt gond a 39 Nm-ből. Most először lett, de van megoldás.Mellesleg tudod jól hogy a gyári előírások garancia időig szólnak
Erre csak annyit, hogy az olaszok adnak meg 90k vagy 100k km előtti és utáni maintenance schedule-t. Ugye gyakran pont idáig szól a gari a 2-3 év mellett. -
2ozzmexy
senior tag
válasz
tboldi
üzenetére
Na Boldi, ne bohóckodjunk, ez nem a Facebook...
Igen, nyomatékra, de cseréltél mindent? Alátét, csavar? Mellesleg tudod jól hogy a gyári előírások garancia időig szólnak, azt kibírja velük, utána el is porladhat tőlük.
Megtanultuk, vagyis tanították, az egy sima 8.8-as csavar, alumíniumban meneterősítés nélkül, hány Nm-t bír? És te mennyire húztad?
Én addig szoktam húzni hogy ne csöpögjön, esetleg másnap még ránézek és mindenkinek elmondom hogy nézni kell pálcával (amelyikben van, ahol nincs ott komputeren) hogy fogy e az olaj, havonta egyszer legalább. Akinek már cseréltem és hallgatott rám az egy évvel később vidáman mondta hogy mióta nézi az olajat sose fogy ki a szélvédőmosó.
Ha szivárog mert nem húztad meg eléggé, azt látni fogod reggel, ha nem akkor meg melegen sem fog.
-
bul07
nagyúr
Szomszéd km alapján nézi az olajcserét, évente pár ezer kilómétert megy így van hogy 3-4évente van csere
Ne is teszem szóvá, nagyon öreg, úgyse lehet vele megértettni. Úgy hogy régen szerelte a saját Aróját meg ladát meg minden gépét, így tudnia kellene hogy mi hogy. Csak öregség, meg az ittal(elhülyülés).
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Kérdeznék az alábbi motorolajról, mert nem vagyok szakértő de érdekelne.
[link]
Kérdésem az lenne, a Termékleírás/Tulajdonságok és előnyök között szerepel, az is, hogy 'kiemelkedő oxidációs stabilitással rendelkezik, mely csökkenti az olaj elhasználódását, így lehetővé teszi a megnövelt olajcsere intervallumot'
Ezt úgy kell érteni, hogy az 1 év/20.000 Km helyett 2 év vagy 30.000 Km? -
-
tboldi
nagyúr
Nem hiszem, de a kandzsikat sem ismerem, hogy rákereshessek.

Hát a Honda nem könnyítette meg a dolgot. Ha leszedem a teknőt - márpedig le kell -, van egy mosolygó tömítés a váltó felőli oldalán, amit cserélni kell, nem elég pasztázni, sőt az olajszűrő és a klímakompi is a teknőre van felcsavarozva, úgyhogy szíj le, kompi le, de megpróbálom valahova felfüggeszteni, ne kelljen leszívni a klímagázt is. Legalább a kipufogó nincs útban, mert a tűzfal felőli oldalon van, nem kanyarodik el a teknő alatt.
Itt egy videó is az egészről. -
tboldi
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére
Kb. ugyanolyan. Dízelről lévén szó elég hamar koromfekete lesz az olaj. Viszont lehet, hogy csak placebo, de a kúra után mintha egy picit kevésbé füstölne padlón.
Jazz: Qru annyiszor hajtogatta a teknőcserét, hogy most már sehogy sem úszom meg, csak nem az Alfán.
[link] vagy pedig az eredeti javítása. -
-
tboldi
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére
Mély fekete volt, nem csillámos.

De nem fogjátok elhinni, közel 9 évnyi DIY olajcsere és pontosan 39 Nm-re húzás után most a Honda menete szakadt meg...

Úgy sikerült, hogy apám engedte le az olajat és tekerte vissza kézzel a csavart, csakhogy észrevétlenül leejtette róla az új alátétet, én pedig csak azután vettem észre, hogy van valami fényes a talpam alatt, hogy ráhúztam nyomatékkulccsal. Kitekertem a csavart, visszatettem az alátétet, de újra megszorulni már nem akart.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Xbox series x konzol
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

(szerk.: mondjuk az automata váltó olaj/folyadék volt)

Reszvet. Ahhoz is van racse tekno?