- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TommyY2
tag
válasz
molacika91
üzenetére
Akkor cseréld le minél hamarabb, aztány légy szíves számolj be, hogy milyen lett a hangja.
Ha minden stimmelni fog, akkor én is bátrabban fogom tavasszal lecserélltetni 70W Ravenol olajra.
TommyY
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molacika91
üzenetére
Akkor cseréld le 70W-re minél előbb.
-
molacika91
tag
válasz
TommyY2
üzenetére
Nekem lehet meglesz a probléma, szerviz jelenleg érdemben nem tudott segíteni.
Tegnap átnéztem mindent még egyszer, a szerviz füzetben néztem a 75W-85-öt, az autóhoz adott kezelési útmutatóban viszont 70W váltó olaj szerepel. Mondhatom nagyon örülök ennek, hogy egy autóhoz doksikban két különböző specifikáció szerepel. -
TommyY2
tag
válasz
Reset Elek
üzenetére
Ezért félek cserélni én is, mi van, ha rossz lesz. Jelenleg semmi gond vele, csak van már benne 65ekm (a szerelőm azt mondja, a manuális váltóban elég cserélni 100ekm-nél).
KIA Venga 1.4 CVVT 2017-es. Gépkönyv szerint 70W váltóolaj kell bele. Eddig a Ravenol-t néztem ki, annak van 70W olaja, aminek papíron van KIA/Hyundai minősítése.
TommyY
-
Reset Elek
aktív tag
válasz
molacika91
üzenetére
Ha ez vígasztal nekem is ugyan ezt csinálja. i30, G4FB, hozzáadott gépkönyv szerinti gyári Shell olajat tettem bele, és én is úgy éreztem, hogy hangosabb lett.
Azzal nyugtatom magam, hogy ezek a modern technikák már olyan jo anyagokból vannak, hogy varrógépolajjal is elkegyeg 60 ekm-t. -
zeus_2k14
senior tag
Üdv. Információ érdekelne
Fagyállót szeretnék venni. Az lenne a kérdésem, hogy a Mannol 4112 - AF12+ fagyálló koncentrátuma jó lenne személyautókba? VW Transporter, Jetta, Seat Altea. Illetve MTZ-be
Kicsit ezekkel a fagyálókkal meg vagyok lőve.. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
molacika91
üzenetére
Biztos, hogy jó manualt nézel? Ritkán de előfordul az is, hogy a felhasználási tapasztalatok fényében menet közben változtat a gyártó az olajspecifikációkon. Illetve a gyári olajban lehetnek olyan spéci adalékok amik hiánya gondot tud okozni.
Noha a Motul alapvetően jó olajokat csinál de ami most benne van az azért nem annyira élvonalas termék, nem is full szintetikus olaj.Érdemes lenne egy márkakert felhívnod, hogy ők mit mondanak alvázszám alapján milyen viszkozitás kell bele.
-
molacika91
tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem váltó olaj ügyben. Az alany egy Hyundai I10 2015 G4LA motorkóddal.
A hétvégén kicseréltem váltó olajat, a gyári könyve szerint GL4 75W-85 a megfelelő. A választót olaj a Motul Motyl Gear 75W-85 lett. A csere előtt nem figyeltem ennyire, de most a csere után mintha hangosabb lenne a váltó, amit leginkább gázelvételnél hallani.
Elkezdtem keresni neten, és rengeteg helyen 70W vagy 75W az ajánlott olaj. A viszkozitási index egészen eltér a 70W és a 75W-85 olaj között.
Létezik, hogy gyári könyvben leírtakkal ellentétben mégis a 70W, vagy 75W olaj kellene a váltóba?Köszi
Laci -
Qru
MODERÁTOR
Eleg lesz az offolasbol sracok.
-
Kaiku
senior tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Nyomatékkulcsot csak a csavarok nyomaték szerinti meghúzására szabad használni. Bontására tilos.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
norrberth
üzenetére
+1 BGS és KINGTONY mellé

Remélem a mutatvány előtt azért elment legalább 1 flakon csavarlazító + potenciálisan legalább egy kis zsebsárkányozás

Nekünk a Tesla M3 300Nm-ét 1 személy + jóóóó hosszú szár kombóval is sikerült leszedni (fél flakon WD40 után) csak kellett hozzá +1 extra-large nyomatékkulcs beszerzés is.
-
-
Kaiku
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
A ródium és az iridium ára több mint az aranyé és a platináé. Sajnos ez nagyon megdrágítja a gyújtógyertyák árát. Elmondom, hogy megéri a használt gyertyákról leszedni a maradék iridumot és platinát az újrahasznosításhoz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor
üzenetére
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nem, platina.
Most gyorsan újra rákerestem, itt csak 8,3k/db áron van jelenleg.
-
Sziasztok!
Van egy 2015-ös Passat GTE-m (1.4 TSI, CUKC motorkód), amiben esedékes az első olajcsere nálam. Ahogy nézem 5w40 megy bele, az előző tulajtól kapott számlán is az van, viszont márka nélkül. 244000km van benne, nem eszi az olajat.
Városban az esetek 95%-ban elektromosan megyek, szinte csak hosszú távon megy a benzin, ha meleg az olaj akkor szeretek dinamikusan menni.
Van a motorolaj márkák között különbség? Mit érdemes a VW-kbe rakni?
Valamint olajszűrőből mi az ajánlott márka? -
Eugene Roe
őstag
válasz
Reset Elek
üzenetére
2015 óta vettem wiha villanyszerelő cuccokat, majd kezembe akadt előbb egy kinpex fogó szett, aztán egy wera csavarhúzókészlet, és azokhoz képest az wiha csavarhúzók éa fogók az én szememben Yato szintet képviseltek. Német amazonról vettem mindent (ár miatt), és a wihák mint vietnám/thailand voltak, de odaborítottam nagyapámnak őket, miután a Ph2 csavarhúzó illeszkedése egy rossz vicc volt WERA-hoz képest.
Elhiszem, hogy a 20 éve gyártott Wiha is full tuti volt, meg hogy 2100-ban is szerszám lesz, még azt is, hogy csak a villanyszerelős cuccaik lettek gagyik, de amit én vettem 2015-ben távolkeleti gyártást, az átbaszás volt.
Más szerszámaik, főleg amiket te vettél, biztosan NASA színvonalat hoznak, de én úgy voltam vele, hogy aki Ph2 csavarhúzót és rendes rádiós fogót se tud csinálni, azt nem erőltetem (ha van alternatíva szinte ugyanannyiért).
Ui.: én se véletlenül kezdtem wihá-val, mindenki ajánlotta, de amikor kezedben van mindhárom gyártó terméke, akkor (villanyszerelős, vízszerelős fogós) témában és nem értem a Wiha-t.
-
d4d
aktív tag
Itt befejezem az offot, mindenkinek köszi a tippeket, tanácsokat. Kicsit elvette a kedvem hogy még a sok tízezer ftos német Stahlwille (repülőgépiparban is népszerű) dugókulcs is "lötyögős", bár egyesek szerint ez normális.. A 2 milliós Koken (vagy Ko-ken) japán titán dugókulcs szett meg rávilágított arra, hogy ez nem lesz olyan mint a darts, itt most nem elérhető a plafon
összességében ha nem is a legcsúcsabb, de a Wera a legszimpatikusabb. -
d4d
aktív tag
Szeretem a dartsot. Elég lett volna vmi olcsó papírtáblára dobálni középszar 990ftos nyilakkal? Elég hát, otthonra minek több, elszórakozol vele. Mégis megvettem annak idején az akkori egyik legprofibb, versenyeken is használt winmau szizál kender táblát. Még 20e ftba se került. Plusz mittudomén már milyen arányban (90-95%) volframból készült x grammos nyilakat hozzá.
Elég lenne egy 399ftos praktikeres noname sniccer kartondobozokat bontogatni? Simán, de itt is beleástam magam a témába és vettem egy rozsdamentes acél házas made in Japan Olfa kést kb 2 ezer ftért, 30fokos dőlésszögű pengékkel (csak mert jobban néz ki). Ennél már az is élvezet, ha csak ki be tologatod a pengét, egy profi, de legalábbis egy nagyon jó minőségű eszköz, nevetségesen kis árkülönbségért az ömlesztett kínai szarhoz képest. Nyilván ez a szerszámosdi már zsebbenyúlósabb, de egy kis 1/4es dugókulcs készlet még nem egy elérhetetlen vmi akár Facom, Hazet szinten sem. Vagy egy egy Knipex fogó, Wera csavarhúzó készlet. -
Kaiku
senior tag
-
Kaiku
senior tag
Mire kell? Ezeket csak akkor vedd, ha napi munkában használod. Más különben teljesen felesleges. Én vettem a Garant mellé Parkside-osat és amire mostanában használom és kézzel üzemeltetem, arra Parkside-os is bőven jó.
A Garant racsnim is ugrott már át, mert a zsír megkeményedett benne. K -
d4d
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Knipex fogóban nagyon jó, tőlük egy kicsi CoBolt csapszegvágóra mindenképp pályázok majd. Úgy tudtam a Wera/Wiha kb pariban van egymással. Villanyszerelő ismerős szigetelt Wiha cuccokkal, csavarhúzókkal (is) dolgozik. A Hazet, Facom, Gedore pedig még magasabb szint, ipari használatra stb. Persze nyilván a márkákon belül is vannak eltérések, szintek.
-
Reset Elek
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Hány év használat után alakultak ki ezek a tapasztalataid ezekről a márkákról?
Te mit használsz napi-heti szinten, ami szerinted nem gagyi, nem turi? -
Eugene Roe
őstag
válasz
Reset Elek
üzenetére
Wiha szerintem túlárazott gagyi, a vietnámban készültek szinte mind, friss gyártású németet meg nem is láttam. A Wera + Knipex az turi mindenben, amit gyártanak.
-
Reset Elek
aktív tag
Nekem egy Bahco készletem van ezer éve, nagyon minőségi, nagyon tartós, nagyon luxi.
Wiha márkától van egy csavarhúzókészletem finom munkákhoz, nagyon precíz, nagyon arisztokratikus.
Wera gyárt még apró dugókulcsokat meg hasonlókat nagyon jo minőségben.
Sajna mind heroinárban van. -
d4d
aktív tag
Az a baj hogy hobbi célra van már egy barkácsboltos kínai szettem, de most kifejezetten valami felső polcos cuccra pályázok amire a profik is elismerően csettintenének.
-
d4d
aktív tag
Elnézést nem olaj téma, de azért lehet, sőt biztos hogy van itt a témához jobban hozzáértő. 1/4-es kis dugókulcs készletet vennék, milyen irányba induljak, ha vmi nagyon kis precíz, tartós szett az elvárás? Facom, Gedore, Wera, Hazet, egyéb márka?
-
zeus_2k14
senior tag
Hello
Egy 1986-os ( azt hiszem az az évjárat
) Trabant 601, 2T-be, 100-as Orlen üzemanyaghoz melyik adalékot adnátok?
Mannol 2-Takt Snowpower vagy MOTUL 710 2T
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Tegnap érdekes beszélgetésnek voltam tanúja...
Ford-FX Pécs ügyfélszolgálati pult. A beszélgetés elejét nem hallottam, csak ekkor értem oda a pulthoz és hallottam, hogy a pultnál az előttem álló ügyfélnek ezt mondja a munkafelvevő:- Mobil olajat teszünk az autóba mert ez a Ford gyártói javaslata a garanciális autóiba. Ford WSS-M2C913-C/D és 5w30-as olaj volt ez. Potom 7420Ft/l áron. -
d4d
aktív tag
Amíg ennyire egyszerű addig szívesen vacakolok vele. A Polo (6N1) is ilyen volt, ahhoz még szerszám se kellett, komplett ki lehetett venni az egész foglalatos panelt fél pillanat alatt, mindkét lámpánál. Egyszer volt nálunk egy Jeep Grand Cherokee, ott pl egy bal első izzó cseréhez kb a negyed elejét le kellett volna bontani plusz talán a kerékjáratí ív felől kellett volna bekígyózni a lámpatestig. Kösz mondom, majd rábízom a következő tulajra, annyira nem fontos...

Volvo V50 évjáratot már nem tudom, talán 2010 körüli volt. Az első fényszórókat 1-1, kb 20 centis fém akármi fogta, amit egy mozdulattal ki tudsz húzni és már veheted is ki a komplett fényszórót, és minden izzót fél perc alatt kicserélhetsz. Visszatenni ugyanennyi. Annál jobb megoldást még nem láttam. Ez lenne a normális. A mai ledes fényszórók addig jók, amíg nem kell hozzányúlni. Komolyabb autóknál a két első fényszóró árából jó kis használt autót veszek. -
d4d
aktív tag
Én ma komplett hátsó izzósort cseréltem a swiftben, nagyon hasítanak. Egyenként megtisztítva, mert dobozból kivéve nem voltak tökéletesek, plusz gumikesztűvel dolgoztam végig. A régi beporosodott, összefogdosott, ujjlenyomatos, idő rágta szarokat kihajítottam mindet.

Kiégett az egyik két izzószálas P21/5W-s égő, azon belül a féklámpa szála adta meg magát, de ha már kiszereltem a komplett hátsó lámpákat (2-2 csavar fogja őket), akkor kicseréltem mindegyiket. Össz 8db izzó. Az index izzók amúgy is "megfakultak" már, az a narancs bevonat részben eltűnt, lekopott róluk, épp ideje volt azokat is rendbe tenni. A 25 éves csavarok helyett is vadonatújakat kaptak. Úgy volt, hogy ha kell magukat a lámpatesteket is szétszedem és kitakarítom, de egyrészt nem lehet roncsolás nélkül szétszedni, másrészt szerencsére nem is kellett. Annyira zárt az egész, hogy gyakorlatilag pormentes volt mindkettő.
Alza reklámszöveg is le lett tesztelve rendesen. Sikerült pont éjfél előtt rendelni 5-10 perccel, hajnali 5 óra 40 vhánykor már a boxban átvehető volt a csomag. Maradt tartalékba is.
Most olyan szépen borostyánsárgán villog az index, ahogy elő van írva.
-
Kaiku
senior tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ezt én is vágom, de ez is egy marha nagy pazarlás mert 150k nál egy autónak jóval többet kellene elmennie. Persze erre a Sötétzöldek nem jönnek az CO2 hülyeségükkel meg az öko lábnyomokkal.
-
Eugene Roe
őstag
Az LL-nek csak 120-150k km-ig kell kibírnia, mert az LL olajhasználó utána vesz egy újat, aztán a többiek ******-nak vele tovább. Arra lett kitalálva, hogy a lízingcégeknek ne kelljen évente 4x leadni a kocsit olajcserére egy pörgősebb német használatnál, hanem csak 1,5x.
-
Kaiku
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Egyáltalán nem veszem magamra. Ha egy motorgyártó kinyilatkozza, hogy egy motorhoz LL olajat is lehet használni, akkor egy olajgyártó vagy nem fejleszt hozzá LL olajat, ami piacvesztés, vagy azon van, hogy a lehető legjobbat nyújtsa.
Nekem alapból az autókba szánt LL kategóriával van bajom, mert azt nem azért találták ki, hogy az autó tulajdonos és az autó jól járjon, hanem a "Sötét zöldeknek" való megfelelésnek.
Erőművi gázmotoroknál már más a helyzet, mert ott van értelme. -
-
Kaiku
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Azt nem mondtam, hogy a Long Life olajat jónak tartom, csak azt, hogy a szóban forgó motorhoz van 0W30-as. Egyébbként senki sem mondta, hogy a Long Life olajat nem lehet 10k km után lecserélni.
Az én autómban is 20k km a csere periódus, még is 10k km után cserélem. Amikor közel 40km-t raktam bele évente, akkor is egyszer mentem vele majdnem 15k km-t egy olajcserével.
Szerintem a gyári csere periódust mindig meg kell felezni és akkor lesz a "motornak" az ideális. -
hads
tag
Köszönöm:
grizlisandor
Qru -
-
hads
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Most a "régi" 5w40-es Motulból kb 1/2 lityit evett meg 10000 km alatt az autó.
Valószínűleg a gen2-ből nagyobb lesz az olajfogyasztásom?
A másik ami foglalkoztat, hogy a turbónak nem vékony ez az olaj? -
Jenne
őstag
-
Asbee
veterán
Olyan kiemelkedőt nem tudok mondani, mint ami közben ravenolnak, mobil 1 nek van, de vannak teljesen jó olajaik, meg olyan amit nem fejlesztettek ezer éve. Inkább sokszor ár alapján van jobb.
Pl ha már így szóba jött, 508.00 olaja tök jó, gyárban is használták, használják. -
d4d
aktív tag
Asbee
Szegény Castrol nem sokszor kerül szóba. Náluk nincs kiemelkedő tulajdonságú olaj manapság? Esetleg az Edge / Edge Professional vonalon?
-
Asbee
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
MOBIL 1 ESP X2, TOTAL QUARTZ INEO XTRA LONG LIFE, FUCHS TITAN GT1 LONGLIFE IV elsődlegesen, ezekben van egy kis molibdén, ami jó a kopás ellen, és a motorzajra. Többi kb ugyanazt a receptet követi. Vagy ezekből választanék vagy a gyári vagy Shell megfelelője. Amelyiknek épp kedvezőbb az ára.
-
Jenne
őstag
Sziasztok! Ha már szóba hoztam ... és mindenkinek köszönöm a válaszát, de most kérdeznék még, mert érdekel de nem igazán vagyok olaj szakértő.
Közeli rokonok családdal együtt már évek óta Belgiumban élnek, Antwerpen külvárosában és a nyáron itthon voltak látogatóban.
Beszélgettünk az autókról is és persze szóba került ki milyen motorolajat használ.
Érdekeset mondott, azon a régióban nagyon kedvelt a szervizek és a felhasználók körében is a Fuchs és az Eurol olaj. Az első öt legkedveltebb márka között vannak, a Motul a Total és a Mobil1 mellett. Ők is ezt két olajat használják a két Ford Mondeoban, mikor melyiket tölti bele a szerviz. Nincs rossz véleményük ...
Rákerestem az adatlapjaikra, beteszek képeket róluk. Ha valaki van ideje és türelme és elemezné vagy mondana véleményt azt megköszönöm. Kíváncsi lennék, mennyire hasonlóak vagy éppen eltérőek az adatok. Nekem nem sokat mondanak ezek az adatok ...mert nem értek hozzá.
Garázs szomszédom a Ford Focusába csak és kizárólag a linkelt Fuchs olajat használja. Szerinte az a legjobb az autónak. Elég sokat jár vele, külföldre is, tehát van autópálya használat is és éves 16 ezret átlagban.
MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30---- [kép]
Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30--- [kép]
Fuchs TITAN Supersyn F Eco-DT SAE 5W-30--- [kép]
Eurol Fortence 5W-30---- [kép] -
Asbee
veterán
válasz
norrberth
üzenetére
Legújabb API SP-s Mobil 1 FS nyugodtan mehet bele. Ha nagyon sokat rövidtávozol, vagy nem dobod le 10 ezrenként akkor inkább egy 504.00/507.00 5w-30.
Ez a Mobil1 olaj nagyon modern, nagyon extra. 90%-ban PAO+ földgáz alap 10% hidrokrakk. Adalékoltságban is kivan teljesen maxolva, ami még belefér a specifikációkba. Sok kálcium, magnézium mégis API SP
, jó adag bór, molibdén, foszfor cink. Minden több mint egy 504.00/507.00 olajban, lerakódások miatt nem kaphatja meg ezt a specifikációt, de ez sem vészes a kiváló alapolaj miatt, éppen csak átlépi. Viszkozitásban, sűrűségben, az osztályon belűl "vékony". Top olaj, mezőny legtetején.
1000% inkább mint egy 5w-40. Mindenben veri. -
Asbee
veterán
Az olajválasztók csak egy támpont, sosem szabad 100%osan rájuk hagyatkozni. Eleve egy ökörség hogy kevesebb vagy több mint 150 ezer km van a kocsiban. Ez a téves módszer szerencsére egyre jobban kiment a divatból, hogy bizonyos méter felett más olaj kell a kocsiba. Motulnál még alkalmazzák sajnos.
Longlife olajat érdemes használni, nem longlife csereperiódussal. -
-
-
ANDROID???
addikt
Hosszbordás szíj szett 8éve az autóban, 130k kmvel, ina szett egy oyodo feszítővel jó választás? Az ina szíj made in spain, a két görgő made in india, az oyodo (gates dobozban), made in korea.
-
hads
tag
Megrendeltem a Motul 8100 X-cess 2 gen olajat. Most nézem, hogy:
a Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 75.1 mm²/s mennyi.
Kérdésem (persze naív), hogy a 40 fokos viszkozitási érték a többi 5w40-es olajhoz képest jóval alacsonyabb.
Ez előny, vagy hátránya 98-as TDI Octaviámnak, cseréljem vissza az első generációs Motulra, vagy nyugodtan töltsem bele? -
norrberth
addikt
Etkán 0W-30 at látok, meg a Castrol, Motul olajkeresők is hozzák.
De úgy látom 10W-40 ki került az ajánlásokból
Pedig pár éve még benne volt.#16505grizlisando
Eredeti könyve szerint a belevaló 5W30LL
De ez már nagyon régen volt.
Azóta az olajok változtak
-
Új hozzászólás Aktív témák
- 16 GB (2x8 GB) G.SKILL AEGIS 3200 MHz
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 16GB DDR5 1TB AI PC FHD+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Azzal nyugtatom magam, hogy ezek a modern technikák már olyan jo anyagokból vannak, hogy varrógépolajjal is elkegyeg 60 ekm-t.

Garázs szomszédom a Ford Focusába csak és kizárólag a linkelt Fuchs olajat használja. Szerinte az a legjobb az autónak. Elég sokat jár vele, külföldre is, tehát van autópálya használat is és éves 16 ezret átlagban.