Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
őstag
Nem gondoltam, hogy ekkora vitát nyitok ezzel a 0W-20 kérdéssel

Sőt, a hétvégén érkezett hozzászólások alapján remélem a szerelőm sem bizonytalanodik el és beleteszi az Aronába.
Sőt, még ennél is jobban remélem, hogy azután az Arona meg jól viselkedik melegben is, meg rövid távon is ezzel az olajjal
-
A környezetvédelem egy jó nagy félrevezetés a témában, a cél az, hogy a használtautóra is lehetőleg rá kelljen költeni az ár különbözetet egy újhoz képest.
#19184 tibbike01 : az első tulajnál nagyon nagy valószínűséggel nem jön még ki a baja, ha minden olajcsere között még megy 10-20e km-t az autó "lenullázott" TBN-nel.
A linkelt HDi-nek gugli szerint 3,7-3,8l az olajtöltete. Ehhez képest pl. egy 1.6dCi-nek 6l körül van, ami azért nagyon nem mindegy szerintem.
-
tibbike01
addikt
Az a 30 ezres olajcsere valójában 22ezer és 28ezer km között van, annak függvényében, hogy mennyi a hidegindítások és rövidtávok száma.
Olyan fura ez. Valóban pont ugyanott járunk olaj és motorgyártás területén, mint a 2000-res évek elején? Tehát 26 év alatt nem fejlődött semmit pl egy 10w40 ásványi olajhoz képest a mai 0w20 zöld szívű földgáz alapú olaj?
Akkoriban 10-15ezer km-kénti csere volt a szervizkönybekben előírva, nem voltak autópályák és a szomszéd faluba jártak át hétvégente, szóval akár 2 évbe telhetett a 10ezer km-t összehozni. Ma fél évente megyünk ennyit pályán (van aki pár hónap alatt).
Ma már legalább háromszor olyan erős, jobban megmunkált motorok vannak, gyorsabb a bemelegedési idő, más a hűtőkör, sok motorthoz van elektromos rásegítés, sőt nálam a megtett km kb 3-4% része álló motorral (vitorlázás) lett megtéve.
Szóval az adatlapokon sokmindent fejlődött pl egy 26 éves Golf 4-hez képest, de a motor olaj az semmit, ergó pontosan ugyanott tartunk, mint akkor?
A gyártók egyetlen egy tesztet sem végeztek el, nem vizsgálták be az olajat 30ezer km után? Vagy bevizsgálták és látták, hogy szar, de inkább elsumákolták?
2036-ban is 10ezer km után fogjuk cserélni az olajat? A kisfiam, akinek sosem járt a kezében a 2004-es Seat Leon kézikönyve vajon mikor fogja cserélni az olajat?
Amikor vettem a Skodát csak ennyit mondott az hivatalos importőr eladó, nagyon erőteljesen: "akkor kell vinni, amikor a fedélzeti kiírja" pont.
-
-
d4d
aktív tag
Egy kis segítseggel talán jobb lesz a megfogalmazás,
A GM LL B-025 (és a benzines párja) már megszűnt szabvány, és a Dexos2 is kifutóban van (hivatalosan 2025 nyarán megszűnt). GM LL B-025 hivatalos jóváhagyást ma már nem tud szerezni egyetlen olajgyártó sem, mert nincs mögötte aktív jóváhagyási rendszer – ezt még a GM vezette be, és a Stellantis (az Opel jelenlegi tulajdonosa) sem foglalkozik már vele.
Amit ma látsz, az már csak gyártói megfelelőség vagy ajánlás.
A hivatalos jóváhagyás pedig nem úgy működik, hogy valaki befizet egy összeget és “megkapja a matricát”. Az olyan specifikációk mögött, mint például a Mercedes 229.5, komoly tesztelési folyamat van, és csak az kapja meg, aki teljesíti az adott autógyártó követelményeit. -
d4d
aktív tag
Esetleg Shell Helix Ultra 5W-30. Bár itt nem szerepel a gm ll b 025 (vagy már nem szerepel) de 99%, hogy nem hogy megfelel, hanem bőven túlteljesíti amit 20on x évvel ezelőtt az acea b4-re épülő gm ll b 025 megkövetelt. Jóváhagyása van pl a mercedes 229.5-höz, ami valszeg komolyabb követelményeket támaszt az olajjal szemben, mint a korabeli opeles társa.
Hivatalos szöveg,
A Shell GTL (Gas-to-Liquids) technológia földgázból előállított, rendkívül tiszta szintetikus alapolaj, amelyet a Shell Helix Ultra motorolajokhoz használnak. Ez a technológia kevesebb szennyeződést tartalmaz, mint a kőolaj alapú társaik, így kiválóbb kenést, alacsonyabb olajfogyasztást és tisztább motort biztosít.
-
d4d
aktív tag
Ha már 5W-40, szintén most a napokban érkezett meg az olajmarkethez, Ravenol VST. Szintén A3/B4 és ott a GM LL B 025 is. Nem tudom hol vetted a Liqui Molyt, de akár olcsóbb is lehet a Ravenol.
Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40
40 fokon 80,5 cSt
100 fokon 14,0 cSt
HTHS min 3.5 (valójában 3.5-3.6 között lehet)
Noack 10%
VI 180
Dermedéspont -45°C
Lobbanáspont 232°C
TBN 11,3Ravenol VST 5W-40
40 fokon 79,4 cSt
100 fokon 13,5 cSt
HTHS 3,9 mPas (gigabrutál, maximális védelem a csapágyaknak, turbonak)
Noack 7,3% (kiemelkedő, kevésbé fogy, kevesebb koksz)
VI 174
Dermedéspont -57°C
Lobbanáspont 236°C
TBN 11,9 -
d4d
aktív tag
Én nem mondom hogy rohanj rögtön ezért az olajért, ne érts félre. Főleg nem mondok olyat, hogy minden más szar. Nem lesz bajod a dexos2-vel sem csak cseréld időben, mittomén 8-10e-nél. De ha műszakilag belemászunk a témába, akkor az SSO-nál nehéz lesz komolyabb olajat találni ebben az esetben, pláne egy "városi" dízelhez.
Olajmarkettől veszem igen, árat majd megtudom ha megjön. Nem akarom zargatni őket, kétszer is jeleztem egyszer személyesen egyszer emailben. Meg nem is sürgős, nemrég kapott friss olajat az autó.
-
d4d
aktív tag
Most a "legjobbat" szeretnéd vagy csak kell valami elfogadható olaj? Azt mondod nem eszi az olajat, hivatalosan is engedélyezi az opel a 0w30as olajokat, nincs akadály. A Ravenol SSO 0W-30-nál nehezen tudok jobbat elképzelni ide és itt szerepel az ajánlásban a gm ll b 025 is, amit máshol hiányolsz. Elfogadást nem találsz már, hiszen régen megszűnt specifikációról van szó.
A Motul Specific dexos2 5w30-hoz hasonlítva, hths 3.5 mPas vs sso 3.57 mPas, 100 fokon mindkettő 12 cSt ugyanolyan "vastag" üzemmelegen a 0ás is, a 30-as osztály felső tartományában mozognak, cserébe a 0-ás fürgébb hidegen. A tbn-t meg kár is összemérni 7,4 vs sso brutál 12,5. Itt jön az hogy nálad nincs dpf, nincs miért kompromisszumot kötni. Nálad a dizelnél ez az érték nagyon fontos.
Nyilván az ára húzós ezt már Te tudod. Plusz nem tudod leakasztani csak úgy akárhonnan. Én is várok rá, remélhetőleg április közepén megérkezik.De akármi is lesz, a legfontosabb, hogy időben cseréld, főleg ha dexos2nél maradsz..az előbb ki fog fogyni a szuflából a 7,4es tbn miatt.
-
Eugene Roe
őstag
Nem, mert a lényeg, hogy a dugattyúk gyűrűi hogy vannak méretezve, és hogy a legkevesebb, de jó kenést biztosító olajfilm legyen a henger falán.
Manapság már két 0W30 olaj között is jelentős különbségek tudnak lenni. Mindkettő 0W30 Ravenol, de 20% difik is vannak. Hideg pumpálási viszkozitásban 40% differencia, persze mi ritkán indulunk -40 fokban, de ez kb. egyenes arányossággal változik.

-
-
Hideg indítás, meg minden más miatt írta Qru is, a 0w olajakat. A motor illesztései fel van készítve rá gyárilag, figyelni kell a motorolajszintet, mert előfordulhat, hogy csipegetni fogja, de ez sincs kőbe vésve. Ha meg igen, akkor akkor még mindig tudsz a viszkozitással játszani, mivel még ott a 0w20 után 0w30, 5w30, 5w40.
Jó olaj, szimpatikus technológia, én még nem használtam ilyet. Fórumtárs TSI-be öntötte, de azonos csereperiódus alatt a Motul motorolaj leengedve sokkal jobban nézett ki.
-
1. Követed ezt a topikot te is egy ideje és ezt a csúnya általánosítást kikérem a topik nevében.
2. Írni, olvasni általában tudnak az emberek, a kezelési, karbantartási füzetben le van írva, hogy x, y, z milyen viszkozitású és milyen szabványoknak megfelelő motorolaj kell.
3. Ez alapján az derült ki, hogy bírják a rideg tartást, nem válogatós motorok motorolaj viszkozitás tekintetében.
A megfelelő szabványú 5w40 is belevaló motorolaj, mivel gyárilag engedélyezett, de nincs olyan műszaki tulajdonság, amiért ne a gyárilag megengedett alacsonyabb viszkozitású és megfelelő szabványú motorolajat használj az ember egy normál felhasználású autónál.
-
d4d
aktív tag
A gyári olaj sokszor nem a számodra legjobb választásról szól hanem elsősorban a gyártónak, szervizeknek a leggazdaságosabb megoldásról. Lásd a fenti Nissanos példát vagy korábban a mercedesnél ahol az 5w40et erőltették volna a minden szempontból ideálisabb 0w40 helyett.
-
szimi57
őstag
Gondolom neked is megvan az infó, hogy a dieselek olaja hajlamos felhígulni a gázolajtól. Nyilván ez műszaki hibára utal. Ezért sokan inkább a vastagabb olajat használják, ajánlják. Némely motornál ez már annyira előjön, hogy a motorolajszint nem csökken, hanem nő. Mondjuk az Isuzu motoroknál ez nem jellemző még 200 k. km-nél sem. Talán az utolsó jó motorok voltak az Opelnél.
-
d4d
aktív tag
-
Tothgera30
veterán
A fórum lényege (lenne) hogy tapasztalatokat és véleményt osszunk meg egymással. Legközelebb lehetőleg személyeskedés nélkül:
...ha ő is ilyen flegma nagyképű válaszokat írkált ide, akkor jobb mindenkinek, ha már nem ír. Bocs, nem láttam a profilodra kiírva, hogy valami szaktekintély lennél a témában...
-
ParmaBoy
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
d4d
aktív tag
Pedig ügyfél vagyok, pl én mint peugeot tulaj felhívom a peugeot szervizt. Bármelyiket. Ők a peugeot márka kepviselői is egyben. Nem azt kértem, hogy bábozzak el telefonban, hogy kell vezérlést cserélnem. A legmegfelelőbb olajat keresem, hogy a kis pözsóm minel tovább az utakon maradjon ezzel öregbítve a márka hírnevét.
Nem őszintén mondta el, hanem seggülye stílussal. En pl ha nem érek rá nem veszem fel a telefont. A fickó nem képviselte a márkat hanem lejáratta.
-
d4d
aktív tag
Ritkán adok csak emiatt, ő nem tudta hogy nem vagyok ügyfel. Kb meg se várta mit akarok kérdezni. Tehat itt volt egy stílus is ahogy ezt közölte én meg ugrok az ilyenre, nagyon hamar átveszem ezt a fajta hangnemet, de itt még ez se történt. De mondom nagyon nem ez a jellemző, volt olyan volkswagenes aki vagy 15-20 percet beszélt nekem a szurokrol.. már nekem volt sok
Mondok egy nagyon pozitivat. Suzuki Géringer. Nem hogy segitett a srac, hanem még ő mondta, hogy még ezt is, még azt is nézzük meg, ilyen cikkszam olyan cikkszam. Tenyleg mindent megtett. Mondtam is neki, hogy ilyen hozzáállassal ritkán találkozok. Nem pontosan idézem de a lényege ez volt, hogy egyszer ha egy újabb autot szeretnek venni majd megemlékezek erről hogy itt a suzukinal így bántak velem..
-
d4d
aktív tag
Pár éves történet a Porsche M5-öt kerestem meg egy 97-es(!) Poloval kapcsolatban, emailben elküldték a gyari spect valtoolajhoz mindenhez. Egy percig nem éreztették telefonon se hogy ne fárasszam már őket. Szerencsére ritkán futok bele olyan jó magyaros bunkó figurába. Egyedül egy vidéki citroen kereskedéssel volt ilyen, amikor azzal jött a ficko hogy egyrészt nem ér rá (akkor minek veszed fel..) másreszt miert nem a közelemben levö kereskedést hivom. Az ilyenek néha kapnak egy google értékelést ami jó esetben idővel több ezer emberhez is eljut.
-
d4d
aktív tag
Mivel az elmúlt másfel évben vagy 60 márkaszervizzel beszéltem telefonon és személyesen is, olyanokkal mint stellantis csoport kb összes markája, bmw, mercedes, honda, toyota, suzuki de meg porscheval is. Elmondom, hogy 90%ban segitőkészek a szervizesek alkatrészesek. Más kerdés hogy nem mindig van meg a szakértelem. Másik ugye ők nem csak szerviz hanem márkakepviselet is én meg egy "ügyfel" lennék vagy mi.
-
-
Qru
MODERÁTOR
Abban is van némi igazság de ebből csak akkor profitálsz ha határon autózol. Gondolom estedben ritkán fordul elő, hogy 40+ fokban padlógázon mész fel az Alpok tetejére...

Amúgy magamnak híg 5W40-et választok (a viszkozitási osztályok összeérnek, szóval egy híg 5W40 annyit tud kb mint egy sűrű 5W30).
-
-
-
d4d
aktív tag
A dexos2nél csak azert emlegetem a c3at mert arra épül. Nem félek tőle, hát nem raktam volna bele a suzukiba. A kérdés (nekem nem) melyik a jobb ebben az esetben.
Mintha az A3/B4 nem lenne jó benzinesbe meg dízelbe is
Igen de itt még nem volt képben a reszecskeszuro, mind a dizelnek mind a benzinesnek ment a full adalek csomag. A C3-nal viszont mar az ujabb dpf dizelek miatt figyelni kellett erre, ezért mondom hogy ezekhez a regebbi vagasu benzinesekhez az egy "kiherelt" olaj. Nem rossz csak nem az amihez tervezték ezeket a motorokat. Akármennyit kutatok ez után, csak erre jutok. A c3nál a benzines egy "korlatozott" adalekot kap azért, hogy védjék a dizel dpfeket. Valami ilyesmi.
Az A3/B4 korszakban nem volt érdekellentét: A benzines és a dízel igényei megegyeztek (sok tisztító és kopásgátló adalék – Full SAPS). Mindenki a maximumot kapta.
A C3 korszakban megjelent az érdekellentét: A dízelnek a DPF miatt muszáj "diétáznia" (kevés hamu – Mid/Low SAPS), a benzinesnek meg (főleg a régebbi vágásúaknak) ez a diéta semmi pluszt nem ad, sőt, elveszi tőle azt a kenési tartalékot (cink, foszfor), amit az A3/B4-ben megkapna.
-
Sőt, igazából most ennek hatására én is visszatérek az Astrámnál A3/B4 olajra, ami majd Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5w40 lesz, csak előtte az itthon lévő Aral High Tronic 5w40-et még meg kell majd vele etetni. Tehát tetszik, hogy erről beszélgetünk, de attól nem igazán tartok, hogy ilyen idős motornál bármit okozna majd, hogy ilyen olaj volt benne.
-
d4d
aktív tag
De ebben az esetben, ehhez a motorhoz a C3-as (Dexos2) egy kompromisszumos megoldás.
Aszondja ezt mindenki megérti
A C3-as olaj egy „diétás” olaj, de a te autód nem cukorbeteg

A C3-as (és a Dexos 2) olajokból szándékosan kivettek olyan védőanyagokat (fémes adalékokat, foszfort, ként), amik a motor kopását gátolnák. Azért vették ki őket, mert ezek az anyagok eldugítanák a modern dízelek részecskeszűrőjét.
„Mivel a G Astrában nincs részecskeszűrő, semmi értelme védelem nélküli, diétás olajat használni. Olyan ez, mintha azért ennél csak párolt zöldséget, mert a szomszédod fogyókúrázik.”
A láncnak „zsír” kell, nem környezetvédelem
A Z14XEP motor láncos vezérlésű. A lánc és a fogaskerekek fém a fémen érintkeznek. Az A3/B4 olajban sokkal több a kopásgátló adalék (ZDDP), ami egy láthatatlan védőréteget képez a fémfelületeken.„A C3-as olaj a katalizátort védi, az A3/B4 viszont a motor vas alkatrészeit. Én inkább a motort mentem meg a kopástól, a katalizátor meg köszöni szépen, az A3/B4-gyel is elvan 20 évig.”
Tisztító erő (TBN)
A benzines motorokban savas égéstermékek keletkeznek. Az A3/B4 olajnak sokkal nagyobb a savsemlegesítő képessége (ezt hívják TBN-nek). Ez tartja tisztán a motort belülről, hogy ne kokszosodjon el, és ne ragadjanak be a gyűrűk.
„Az A3/B4 olaj tovább marad 'erős', jobban takarítja a motort belülről, mint a környezetbarát C3-as társai.
Azt mondja ez a gyilkos mondat a végére, kicsit leegyszerusitve, de logikus
A Dexos 2-t az Opel azért találta ki, hogy a szerviznek csak egyetlen hordót kelljen tartania a polcon, ami elmegy a legújabb dízelbe és a régi benzinesbe is. Ez a szerviznek kényelmes, nem a te autódnak a legjobb.
-
Qru
MODERÁTOR
-
d4d
aktív tag
Nem erdekel a long life téma, jobban érdekel a tbn és a full saps vs low/mid saps kérdés ebben az esetben.
Az hogy az ai segit megfogalmazni valamit az nem azt jelenti hogy kontroll nelkül "másolgatok" be ide mindent. Cáfold meg amit ír,.tanulunk belőle.
Bajomi "olajosvili" Vilmos valódi fickó nem AI, valamiért ő is az A3/B4es olajokat javasolta ide.
De nem hétköznapi a3b4es olajrol volt szo [link]
-
d4d
aktív tag
Ezek részben elmeleti dolgok nálam. Astra csak a fejemben van a swift valós.
Hogy pontosabb legyen az összehasonlitás, legyenek azonos márkából,
Ravenol VMP 5W30 (504/507) vs Ravenol SSO 0W30 A3/B4, MB 229.5, BMW LL01 stb
Kérdés, motorvédelem szenpontjából melyik a legjobb valasztás (egy normális, nem olajzabáló motor esetében) főleg városi használathoz. Igy lettek összeersztve
Eredmény
Mindent mérlegre téve – a technikai adatlapokat, a Z14XEP motor sajátosságait, a grafikonokat, érveket – íme a végső, rövid összegzés:
A te esetedben (városi használat, Swift + láncos Astra) a Ravenol SSO 0W-30 a jobb választás.
Miért az SSO, ha a grafikon szerint a VMP "modernebb"?
Városi védelem (TBN 12,5 vs 8,8): A városi üzemben savasodik leggyorsabban az olaj. Az SSO 40%-kal magasabb lúgtartaléka sokkal tovább védi a motor fémfelületeit a kémiai korróziótól, mint a "modern" VMP.Láncvédelem (0W): Az Astra Z14XEP láncfeszítőjének mindennél fontosabb, hogy az indítás pillanatában azonnal olajnyomást kapjon. Az SSO (0W) hidegen hígabb és gyorsabb, mint a VMP (5W).
Adalékolás (Full SAPS vs Mid SAPS): A VMP-ben azért kevesebb a kopásgátló adalék (cink, foszfor), hogy védje a részecskeszűrőt. Mivel neked nincs részecskeszűrőd, felesleges lemondanod erről az extra fizikai védelemről, amit az SSO bőségesen megad.
Tisztaság: Az SSO magasabb detergens-tartalma segít megelőzni az Astra Twinport-rendszerének és a Swift gyűrűinek leragadását a városi "tötyörgés" során.
Mikor válaszd a VMP-t?
Csak akkor, ha az Astra erősen eszi az olajat, mert a VMP alacsonyabb párolgása (NOACK) és hamutartalma kíméli a katalizátort és csökkenti az utántöltési igényt.Végszó: A grafikonok a modern, LongLife üzemre tervezett autókhoz készültek. A te 20 éves, városi flottádhoz a hagyományosabb, de brutálisan adalékolt SSO 0W-30 jelenti a valódi motorvédelmet.
Technikai szempontból: Az SSO nem „túltolás”, hanem a technológiailag megfelelő választás egy olyan motorba, ahol nincs részecskeszűrő, de van kopó lánc és városi iszap.
A „pókháló” ábra nem rossz, de nem univerzális igazságot mutat. A VW 504/507 specifikáció laboratóriumi, modern (turbós, LongLife) motorokra optimalizált tesztparaméterek alapján teljesít jobban, főleg HTHS és párolgási stabilitás terén. Ezek az előnyök elsősorban új konstrukcióknál relevánsak.
Egy 20+ éves, nem DPF-es, városban használt motor esetében azonban más szempontok kerülnek előtérbe: magasabb ZDDP (kopásgátló adalék), magasabb TBN (savsemlegesítés rövid utaknál), gyorsabb hidegáramlás. Ezeket az ábra nem mutatja, így abból önmagában nem lehet kijelenteni, hogy a 504-es olaj „jobb motorvédelem” minden esetben.
Tehát az ábra egy adott motorcsoportra igaz – de a te alkalmazásodra nem feltétlenül releváns.
-
-
-
Ez a kérdés, nem a hamis olajos feltevés meg a rendeljek az Amazon-ról...
Ha elhiszed, hogy ezzel jót teszel az autónak, akkor igen, mert üzemeltetési költségben csúnyán mondva egy kerekítési hiba.
Többet jelent szerintem a legolcsóbb, gyártói szabványt teljesítő és a használati szokásaidhoz igazított motorolaj csere.
-
Túl aggódod, nem egy precíziós műszerbe keresel belevaló olajat, amit csak x gyárt.
Hanem most túlozni fogok, kb bármilyen motorolajjal elmegy, nem válogatós.Most jön a komoly rész, ha egy google keresést vagy a rólunk fülre rákattintasz kiderül, hogy több motorolajgyártó hivatalos partnere, de a legrosszabb, hogy a kérdéses Ravenol-nak is.
Ha árban belefér, meg tetszik a motorolaj, már nincs min parázni.
-
tboldi
nagyúr
A hazai Olajmarket nem tűnik átvágós cégnek, d4d sokszor vásárolt már náluk.
Én korábban a ravenol-shop.de-ről rendeltem, amikor még nem volt kapható itthon. A bolttal semmi gondom nem volt, ellenben az UPS-szel és a szállítással igen. Megsérült a csomag, szétfolyt az olaj, és bár a bolttól szereztek egy másik flakont, arra már nem vették a fáradságot, hogy teljesen átcsomagolják, és mire hozzám került, teljesen szétázott. Az újabb flakon megúszta a további szállítást, a tartalmát bele is locsoltam az autóba, de kezdésként alaposan le kellett takarítanom, hogy ne legyen minden csupa olaj, amihez csak hozzáér.
Mellesleg emiatt csúszott néhány napot, és hiába termináltam át, akkor telefonált a futár, hogy a ház előtt toporog, amikor ~60 km-rel odébb voltam.
A következő olajcserére ezért választottam inkább a Magyarországon is könnyedén beszerezhető Motult, meg a csomagautomatát. -
-
tboldi
nagyúr
Bár nem engem kérdeztél, de én személy szerint azért akarnék visszaváltani erre a Ravenolra, mert nem találtam még más Fiat 9.55535-S2 szabványnak megfelelő olajat, ami ilyen modern alapból készülne.
A jelenleg használt Motul 8100 X-Clean gen2 5W-40-ről nem találtam infót, hogy milyen lenne, de gyanítom, semmi PAO meg észter. Az oil-club.ru sem volt segyítségemre.
-
d4d
aktív tag
Nem ragaszkodok, mutass más olajat a kategóriajából hasonló v jobb tulajdonságokkal
A többi gyártó sokat segítene, ha nem hiányos adatlapokat mellékelne az olajaihoz. Pl a noack párolgást a motul se "reklámozza" a 8100 powernél, annak ellenére hogy nem lehet rossz az érték. Amikor azt választottam még nem néztem az olaj konkrét adatait csak szimpatikus volt, észteres stb, de, ha megnézed az autót amibe kell és hogy milyen felhasználásra, rögtön látod, hogy a fenti ravenol jobb ilyen szempontból.
-
d4d
aktív tag
Swiftben is így cseréltek "gyári" lengőkart. Annyira volt gyári hogy noname indiai cég terméke volt, annyira komoly gyártó, hogy gmailes email cimük volt.. ettől független bírja csak nekem elő volt adva hogy gyári alkatrész kerül bele, még vissza is kérdeztem, mert nehezen hittem hogy 20on ezerért tényleg az lesz. Hozzáteszem unixnál is egy Suzuki logo szerepel az alkatrész mellett, ott ahol más ugyanilyen alkatrésznél az adott márka logoja van.. Kicsit se megtévesztő..
-
d4d
aktív tag
Szerviztől független sehol nem hagyom ott az autót, hogy tessék cseréljetek olajat majd jövök. Mindig ott vagyok, mindent én viszek, végig az autó mellett, van hogy besegítek apróságokban is, plusz fotózom is a különböző folyamatokat. És a legjobb, hogy ahova járok, ez nem probléma számukra. Bár alapvetően nem emiatt csinálom, de így, ha egyszer eladom az autót, nem csak egy szervizkönyv lesz hozzá, amibe valaki kipipálta az olajcsere melletti kis négyzetet, hanem részletes, képes dokumentációt kap és pontosan tudni fogja mikor mi került bele.
Vannak disznóságok márkaszervizekben is, de biztos hogy a maszek szervizeknél több az átverés, nem beszélve arról mit csinál egy két ilyen gusztustalan figura akkor, ha női tulaj viszi oda az autót. Ez nem bántás, de hát nyilván köztük több az olyan aki nem egy műszaki ember semmilyen tekintetben és ezt ocsmány mód ki tudják használni a kókány szerelők.
-
tboldi
nagyúr
Opelül nem értek, úgyhogy passz. De kerestem egy videót, hogy megnézzem, milyen a lánca. Ehhez képest a Hondáé robusztusabb (saját kép).
Viszont himba úgy látom, az Opelben nincs, a vezműtengelyek közvetlenül nyomogatják a szelepeket, gondolom, hidrotőkéken keresztül. A Hondánál megmaradtak a régimódi csavaros-kontraanyás szelephézagolásnál.
-
Eugene Roe
őstag
Melyik castrol termékcsalád? Csak mert kb. minden márkán belül elkülönül 3-4 színt.
Az én Mercedes motoromban pl. 150.000-300.000 km-t bír a láncos vezérlés, olajcserétől függően, a változó szelepvezérlés okoskereke, rajta a mágnes és maga a lánc ugyanolyan eséllyel képes meghalni, bár az ECU jó bizonyossággal látja előre, így nem kell rettegni.
Inkább 10 helyett 30 olajcsere itthon, minthogy nálam durranjon a 0,7-1M vezérléscsere.
+20 olajcsere házilag is 400-500k, de az egyrészt még mindig kevesebb, másrészt könnyebben feldolgozható is
pláne, hogy a vezérlésnek, csak a 110-160k km-es intervallumat kell kibírnia az esetemben 
-
tboldi
nagyúr
A Honda Jazzekben - merthogy Qru arról beszél, hiszen a Subaruja szíjas, az nem lehet
- élettartam lánc van, viszonylag vastag, többsoros. Viszont a feszítője olajjal működik, ha túl sűrű és nem azonnal, csak kisvártatva ér oda, simán becsörög a lánc. Nem véletlenül 0W20 a gyári előírása.Egyébként a szelephimbákat is lehet hallani ilyenkor csattogni, még a 0-s olajnak is kell 1-1-2-3 sec, mire elér a hengerfejig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s M920s SFF / számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Philips 223V5LHSB2/00 22 75Hz FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- 27% - NZXT Kraken 240 vízhűtés!
- HP 150W töltők (19.5V x 7.7A) kis kék, kerek, 4.5 x 3.0 mm
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest