- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Pajac: 10 a 12-ből (HD4400 iGPU)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
A.Winston
tag
Igen, ezek eleg huzosak mikor en is kerdeztem. Viszont sok ceg csinal am ilyesmit sajat maganak is, amit nem reklamoznak szolgaltataskent.
En melo kapcsan sok cegnel forgok es az egyik nagygepuzemeltetessel foglalkozonal rakerdeztem, csinalnak-e ilyesmit es lam lam igen, meg vegulis lehet rendelni is. Maganszemelykent kb 20as per elemzes.
Most ceget nem irnek, de erdemes szerintem beprobalkozni ilyen helyen. Eleg ha teszteredmenyt megkapod, abbol mar nemi olvasgatassal el lehet donteni van-e valamivel para.Hogy olcso-e relativ szerintem. Mivel en magamnak cserelem folyadekokat meg sok mast, ugy vagyok vele hogy belefer a jobb cuccok mellett. Illetve hamarabb latszik ha valamivel problema lehet.
-
grizlisandor
veterán
ST22 Lacika videóban volt a Total Energy is vállal ilyet.
-
norrberth
addikt
Egyet értek!
Sose volt normális az emberiség, az a durva ezek az olajlobbi cégek, már akkor tudták mi lesz ennek a következménye, de a kutyát se érdekelte.
Csomó szabadalmat eltűntettek ami ellenük szólt.
Mikor sétálok haza, minden kertesháznál locsolják a tonna füvet meg virágokat.
Az unokája meg majd szomjan hal, pocsékolunk ez biztos.
Én azt figyeltem meg 25 év alatt durván elfajultak a dolgok, ellehet kint pusztulni, úgy értem nem 50-100 év telt el, és még ez se olyan nagy idő.
Mi lesz itt...
De egyébként szarik itt mindenki mindenbe, csak mi hisszük azt hogy ezek a javunkat akarják.
Csakis 1 valami számít pénz pénz pénz.
Itt is ahol én lakom, Zeiss 6 éven keresztül tolta be a vegyianyagot a talajvízbe!
Benne voltak páran, és a kamion sofőr is. 1 fuvaron több milliót kaszáltak.
És ez úgy derült ki, utcánkba fúrattak kutat pont azon a talajrétegen volt a krémje, bevizsgáltatta, azonnal kijöttek a vizügyesek.
Annyire szennyezett volt a víz.
És ezzel locsolta mindenki a zöldséget a kertben, velem az élén.
Ezért nem jó gyárak közelében lakni....
Akksi gyárak se kutyák, ott dolgozók tudnának mesélni biztos. -
Qru
MODERÁTOR
Amúgy a MOL cuccok nem olyan rosszak, csak divat szidni/lebecsmérelni őket. Ha végre áttérnek tengeri olajra az urali tipusúról akkor pláne élvonalban lehetnek. Amihez persze egy ütős adalékcsomag is kell(ene) de azt úgy sem teljesen maguk fejlesztik, hanem beszállítóktól tudnak venni kész adalékcsomagokat (egy csomó olajgyártó így csinálja).
-
d4d
aktív tag
Én bírtam az Aral kutakat, M0ás szigetszentmiklósi lehajtónál volt egy óriás kútjuk annak idején. Jó volt a kék design is. Sajnáltam, hogy eltűntek.
Nem ide tartozik, de ha már kivonulás, a Cora áruház ami törökbálinton volt az M0 mellett, lehetett kapni egy erdélyi saláta nevezetű ilyen hidegkonyhás cuccot, azóta ha eszembejut verem a fejem a falba, hogy nem jegyeztem meg ki volt a beszállító. Annyira emlékszek, hogy magyar volt és biztos hogy valami vidéki cég nem bpi. Azóta se találok olyat sehol, 1kg-t be tudtam falni belőleami a sparba meg ilyen helyeken van annak köze nincs hozzá. A korhelyhez nagyon hasonló volt.
-
A.Winston
tag
Nem tudom, most merult fel bennem h lehet-e kezdeni vele valamit. Gondoltam amugy h egyszer beprobalom 5w30-at, de amugy meg hideginditasnal lenne jelentosege? 5wX lenne az is, szoval hideg viszkozitasuk kvazi azonos kene legyen..
Mindenesetre megnezem ezt az LM adalekot hatha, aztan proba 5w30-al.
Mennyire kinos egyebkent ha csinalja? Elketyeg siman evekig ha hagyom jarni uresben amig abbahagyja vagy valoszinu szerelo lesz zaros hataridon belul? -
-
Asbee
veterán
Nem szakad meg semmilye. Ha a motorba megengedett, mindig érdemesebb a alacsonyabb viszkozitásút tenni. A motoroknak megvan a hűtés menedzsmentje, ami minden kritikus hőmérsékletre is tervezve van. + bírják a hőt ezek a modern olajak.
Igen a legmelegebb kritikus helyeken is.
Tavaly a golffal a nyári nagy melegekben meg amúgy is sok ezer km-ert pályáztam csapatva 120+ os olajjal. Soha semmi baja nem lett se a kocsiknak se az olajnak.
Sok nagy teljesítményű kocsinak gyári olaja 0w-30, 5w-25, semmi bajuk -
Qru
MODERÁTOR
5W30-on belül is van vastagabb és vékonyabb olaj (mert egy tól-ig határt ír le a szabvány viszkozitásilag) és 5W40-ből is. Ezek a viszkozitási osztályok pedig egymásba érnek. Szóval 30-asnak ott van vége ahonnan a 40-es indul. Egy sűrűbb 30-as olaj 35-40 fokig is jó lehet (de inkább csak 30-35 a jellemző). 40-es az már jellemzően 45 fokig is oké.
Persze nem mindegy, hogy a +40 fokban állsz a dugóban vagy egyenletes 110-el mész sík úton, ahol van kellő légáramlat.
Minden esetre én is áttértem már 5W30-ról 5W40-re pár éve. -
d4d
aktív tag
Ne értsd szó szerint. Felhasználás függő, láttam olyan 1 milliót futott reanult mastert, ami megszólalt. Pályán kerültek bele a km-erek és volt gazdája. Még az ülés se volt, nem hogy kiszakadva, de kiülve se, pedig a vezető ülés széle mindegyik hasonló autónál elporlad viszonylag hamar. ~1millió 250e kmt futott skoda superb eredeti turbóval, motorral. Szintén pályázós autó volt, bár a futómű el volt hanyagolva. Motorikusan simán lehet, hogy egy 300 ezret futott pályázós autó jobb állapotban van, mint egy fele annyit futott városi, amivel naponta 16x elindultak, százszor kuplungoltak, váltottak, fékeztek vele és még azt a sok rövid utat is szar kátyús úton volt kénytelen megtenni.
-
d4d
aktív tag
Te racionálisan állsz hozzá, más bújja a laborteszteket és csak az alapján dönt, hogy az adott olaj 2 tizedes értékkel többet tud valamiben, mint a másik és emiatt nem 748 ezer kmt megy el a motor, hanem 752 ezret. Én meg kicsit érzelmi alapon is döntök, a fent leírt okok miatt.
-
d4d
aktív tag
"Az autó az egy gép, hogyan máshogy lehet még ezt nézni?"
Ezt a kérdést egy autós találkozón kellene feltenni. Nehéz elképzelni pl egy japán autós találkozón olyan tagot aki ilyen módon áll hozzá az autójához, pláne az olaj kérdéshez.
Én pl nem azért nem veszek mannolt vagy ázé májsztertájlét, mert azt gondolom, hogy ezektől majd beáll a motor. Azért nem veszek ilyeneket és azért rakok bele pl Motult, mert utóbbinak van egy 160 éves történelme és több, mint 60 éve ott vannak a hosszútávú autóversenyzésben, aminek a csúcsa a Le Mans-i 24 órás, ami pedig a legnagyobb kedvencem. Máris van egy emocionális szál a dologban. Én meg örülök ilyen apróságoknak, hogy ugyanolyan olajat használhatok, még ha a versenysport más világ is, meg ugyanolyan gumikat, mint amit ott látok. És nem érdekel hogy az ázé olaj meg az indiai apollo abroncs is ugyanúgy megfelelne a 20onéves gépnek.
-
d4d
aktív tag
-
d4d
aktív tag
Lerugott szarba szerintem senki nem vesz csúcs olajat és valszeg azért is lett abból az autóból lerugott szar, mert a korábbi tulajdonosa vagy tulajdonosai sem szerettek még erre se költeni. Pedig ez kb aprópénz, ahhoz képest amit el lehet költeni egyéb szervizekre.. Éppen amilyen olaj volt kéznél, az ment bele. Van az az autóvizsgáló fószer, Varga Tibor, ő mondta a tapasztalatai alapján, hogy a motor problémák 80 vagy 90%-a szerinte a motorolajra vezethető vissza, mármint hogy nem megfelelő, nem cserélik időben stbstb.
-
-
d4d
aktív tag
Ami jópofa náluk, van vmi fluoreszkálos adalék bennük vagy nem tudom pontosan mi, de uv fény alatt rögtön előbújik, azért hogy ha van vhol olajfolyás a motor környékén, rögtön ki tudd szúrni ilyen fény alatt. Ezen felül ami mutatott a nő, mindegyik flakonon volt egy qr kód ami, valami olyasmit magyarázott, hogy azért van rajta, hogy ha bármi gond lenne az olajjal akkor szó szerint ez alapján a kód alapján visszakereshető hogy személy szerint ki volt a felelős azért az olajért a gyártás folyamán meg gondolom minden egyéb adat. A flakonon is ott virít made in switzerland.
-
d4d
aktív tag
Pár éve a Porsche M5-ttel emaileztem, váltóolaj előírás ilyesmik miatt egy 97es ezres vw polohoz. Nem azt írták vissza hogy mindegy, hanem minden gyári infót megnéztek. A váltóolajnál pl kifejezetten egyfokozatú 75W-s olaj volt az előírás. Még olyan autóval nem találkoztam ahol azt mondták volna hogy mindegy milyen olajat teszek bele. Az biztos hogy ha van annak a korabeli előírásnak újabb, fejlettebb verziója akkor azt veszem. Akkor is ha amúgy az a 20 éves autó "bármivel" elmenne. A poloba is megvettem akkor a Motul olajat meg a Fuchs váltóolajat, a hűtőfolyadékból, fékfolyadékból is Motul ment bele. Pedig nyilván ilyen autónál "tök mindegy" a legolcsobb szar is mehetett volna bele. Olyan elvetemült voltam hogy még az ablakmosó folyadékból is motult vettem...
Qru köszi.
-
d4d
aktív tag
Természetesen nem ez a jellemző sebesség amivel közlekednie kell, de ez a, ha nem is 150-160 (hova is kellene mo-n, ugye), de 130-140 környéke és <4 ezres fordulat, ami érzésre nem tűnik kínzásnak és folyamatosan tartható, ha szükséges. Max húzósabb emelkedőn kell visszakapcsolni 4-be és kicsit visszavenni. A vége nem tudom hol van, volt még benne némi tartalék, de padlózni sajnálnám. Így is megfogadtam az utolsó olajcserénél, hogy 25 évesen már nem kell így mennie csak, ha muszáj. Inkább 90-110, < 3 ezres fordulat, az már tényleg normális. Gumik (Good Year) még nincsenek egy évesek rajta (gyártási idejük sem), futómű is ok, elöl pl komplett új lengőkarokat kapott nemrég, új gyertyák, teljes full gyári hűtőfolyadék csere is volt, hátul új fékek. Olajfogyasztást a 6-7e kmes csereciklus alatt nem vettem észre. Olaj pontosan: Eneos X-Prime 5W-30, API SP / ILSAC GF-6A (ex Sustina, made in japan). W Base alapolaj, ZP technológia (jelentsen ez bármit)
-
d4d
aktív tag
Itt is 3 henger 998ccm van, a kikockázott autobahnon meg lett dolgoztatva az eneos. Benzinből meg csak omw maxxmotion 100plus mehet bele
Most néztem vissza, bő egy hónapja volt az olajcsere és már majdnem 3 ezer km belement. Pedig nem is volt napi használatban. 6-7e között újra csere. -
Qru
MODERÁTOR
Mikor felfutott a szurke importos olaj vasarlas ("afacsalt") itthon, akkor az itteni forgalmazo elkezdte terjeszteni, hogy hamis olaj jaj vigyazz (annyi a valosag alapja, hogy az oroszoknal tenyleg vt hamisitott olaj). Azt gondoltak, hogy majd akkor megveszik ugyanazt dragabban itt (27%-oa afa). De nem igy lett, mert inkabb globalisan kerultek a markat. Hiaba probalkoztak hologramos matricaval, meg ellenorizheto gyari sorszammal. Meg kevesebbet adtak el, mint elotte. Azota ez tananyag a marketing szakon...
-
d4d
aktív tag
Ez nem urban legend, létező jelenség és nem csak az Opelnél van jelen, de bizonyos motorokra jellemző csak, bővebben itt olvashatsz erről a témáról,
"Mely járművekben fordul elő az LSPI?
Az LSPI jelenség elsősorban a modern turbófeltöltős, közvetlen befecskendezéses benzinmotorokat érinti. Az ilyen motorokat az autóipar egyre gyakrabban alkalmazza, mivel hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és nagyobb teljesítményt biztosítanak kisebb motorok esetén is. Azonban ezek a motorok hajlamosak az LSPI-re, különösen alacsony fordulatszámnál és nagy nyomatéknál, amikor a nagy nyomás és hőmérséklet kombinációja előidézheti a korai gyújtást."
"A GM / Opel OV 040 1547 / dexos1™ Gen 2 és dexos1™ Gen 3 motorolaj szabványokat a General Motors (GM) és az Opel fejlesztette ki, kifejezetten a modern, közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltős benzinmotorok igényeinek megfelelően. Ezek a motorok különösen hajlamosak az LSPI (Low-Speed Pre-Ignition) jelenségre, ezért a dexos1™ Gen 2 szabványt az LSPI megelőzése érdekében fejlesztették ki."
-
d4d
aktív tag
Amúgy ha már Corsa, pár hónapja az Opel di-fernél áll(t) bent a szalonban egy citromsárga 1995-ös évjáratú 3 ajtós 1.2-es Corsa 5 ezer vmennyi kmerrel, nem 50e, 5 ezer... gyakorlatilag új állapotban volt kívül belül. Most nem néztem meg fent van e még a hirdetés, de 1m700e ftot kértek érte.
Azt tudod hogy az opelnél már nem a dexos 2 a legfrissebb előírás?
A te esetedben Opel OV 040 1547 - G30 (xW-30-as osztály) és ebből van 0W-s is. Visszafele kompatibilis a Dexos 2-vel. Legutóbb egy benzines D corsaba cseréltünk olajat, abba már Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 került, API SP ILSAC GF-6A és tudja a Dexos 1 Gen 3-at, valamint az előbb említett OV 040 1547 - G30-at. Ez csak benzines opelekhez jó, a xW-40es olajokat G40-nel jelölik a dieseleket D30/D40. Van olyan olaj ami tudja mindkettőt. Dexos 2 azért sem maradhatott mert furán nézne ki egy most már PSA tulajdonban lévő márkánál egy GM előírás. A total szállítja a gyári olajat is.Ezt meg csak így találtam, megint egy túl okos szerelő (probléma volt, ami megint az okoskodás eredménye)
"Az Opel 2003-as évjáratú, Z16XE motorkódú volt, 98000km -el, ritkán használták hosszabb távra. A tulajdonossal való beszélgetésből kiderült, hogy rendszeresen viszi szervizbe. Kb. 15-18000km -enként cseréltet olajat. A szerelője tanácsára félszintetikus 10W40-es viszkozitású motorolajat tesznek az autóba, mert az Ecotec motorok megeszik a jobb olajakat.
Bumm... !!!
Tanácsom minden Opel tulajdonosnak, hogy legalább egyszer szánjon rá időt és vegye elő az autó szervizkönyvét tanulmányozásra! Nem mindegy, hogy milyen olajat tesznek az Opelbe! Olyan motorolajat kell beletölteni, ami belevaló! Csakis az és nem más!
A régi (98-as - 99-es) Ecotec motoroknál sajnos valóban volt egy konstrukciós hiba, mely miatt magasabb olajfogyasztása volt az előírtnál, de ezt a hibát a gyár már réges-rég kiküszöbölte. Manapság ennek már abszolút semmi nyoma és jelentősége. A Z-s motorokhoz ( amelyiknél "Z"-vel kezdődik a motorszám ) teljesen szintetikus 5W30 v. 5W40 motorolaj tökéletes az előírás szerint, GM-LL-A-025 szabványú kell bele."
Ehhez csak annyi kiegészítés, hogy szervizkönyv és nem egy, hanem min 2-3 márkaszerviz és alvázszám legyen kéznél. Plusz ez a fórum
Talán említettem, egy J Astrával jártam úgy hogy a kézikönyv Dexos 2-es olajat írt, mire később kiderült hogy rohadtul nem felel meg az az olaj a motornak és változtatott az opel, ezért volt érdemes ebben az esetben is felhívni pár szervízt hogy jelenleg mi a legfrissebb előírás hivatalosan. Helyette Dexos 1 Gen 2 / Gen 3 kellett vagy most már a fenti OV 040 stbstb G30 az ajánlott, mivel benzines volt. Azó szerint azt mondta a szervizes fickó hogy ideiglenesen sem ajánlja, hogy benne maradjon az az olaj (dexos 2).
Ehhez kapcsolódik (j astra, k astra)
"Az Opel a gyártás kezdetekor nem megfelelő olajspecifikációt határozott meg, ezért előgyújtási probléma lépett fel a használat közben. Ez az LSPI-nek nevezett hiba kopogásos égést produkált a motorban, hosszabb távon pedig dugattyúrepedés lép fel. Utóbbi esetben csak jelentős összegű motorfelújítással, esetleg motorcserével tudunk életet lehelni az autóba. 2017-ben változtattak a specifikáción, ezzel a probléma szinte teljesen meg is szűnt."
Itt azért érdekelne, hogy akiknek emiatt ment tönkre az autója, azt milyen módon kompenzálták az opelnél...vagy így jártak? -
Qru
MODERÁTOR
Azt jol csinalod.
Nekem is engedi forro egovre az 5W40-et. Na most nem megyek csak azert 110-el a palyan mert eppen 40 fok van kint, vagy kapcsolom le a klimat a varosban, mert amugy lefo a blokk. Na most ez 2000-es evek elejen tervezett motor, akkor meg itt nem vt 40 fok...
Telre nyilvan jobb lenne az 5W30 de mivel tobbnyire melygarazsbol indulok az nem olyan gaz. Plane hogy -10 is ritka nem hogy az annal hidegebb. -
grizlisandor
veterán
-
grizlisandor
veterán
-
grizlisandor
veterán
Aktív szenes legyen minimum valamelyik nagyobb gyártó terméke, amit legkésőbb évente cserélsz. Ha szánsz rá pár ezrest mehet az antibakteriális most a Knecht/Mahle CareMetix azaz LAO a sláger, de ott a MANN FP széria, meg kb mindegyik nagy gyártónak van már ilyen terméke.
-
grizlisandor
veterán
A VAG a saját bőrén megtanulta az 1.4 tsi-vel(EA211).
Az autószerelő, akihez hordom Pirosat dumáltunk a motorolajokról és mesélte a láncos vezérlésű motoros autókba jó tapasztalatokkal vannak a Xado motorolajjakkal. A 3.0 literes láncos vezérlésű dízelekből mind eltűntek ezek az "érdekes hangok".
Új hozzászólás Aktív témák
- Napirajz könyv
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest