- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- bitpork: Nagy dilema
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
yazoo1
tag
válasz
exabit #47234 üzenetére
Bocs a laikus kérdésért;
nekem is Froniusom van és multiméterrel mértem már egyik fázison 252 V ot, de nekem nem történt leszabályozás…
miert nem? Beállítás kérdése?masik kérdés: mióta napelemem van arra lettem figyelmes, hogy kis pulzálasok vannnak a halogen , LED izzókban . Glimmkapcsolo miatt vagy más miatt?!
-
BB9000
senior tag
válasz
tothjozsef #47245 üzenetére
A megoldást a problémára a telepítőd képzett technikusa fogja tudni. " Troubleshooting - If status code persists: contact a Fronius-trained service technician."
Forrás -
tothjozsef
aktív tag
válasz
tothjozsef #47221 üzenetére
erre valaki? Ma reggel ugyanez fogadott - Intermediate Circuit Relay Switched Off error code 479
-
gabor9991
őstag
Tegnapi történethez fűzném hozzá hogy kijött a villanyszerelő és az oszlopon a légvezetéken a nulla kötés a hiba szerinte.
Be lett jelentve, jönnek javítani. -
yazoo1
tag
Sziasztok!
kérdésem: termel a napelemem , halványan meg a nap is süt ,-teljesítmény 550W.
akkor az hogy lehet hogy veszem az áramot az okosóra szerint p+
jelenleg csak a szaritogép megy , ez nem lehet gond , vagy mégis?! -
BB9000
senior tag
Ma ezt írta nekem az MVM:
Tisztelt xxx yyy!
Társaságunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk az **** Budapest *****. című felhasználási helyre vonatkozóan.
A területileg illetékes elosztó még nem küldte meg a szükséges adatokat, hogy az Ön felhasználási helyén
háztartási méretű kiserőmű létesült. Az elosztó jelzését követően a szükséges beállításokat elvégezzük,
és arról tájékoztatást küldünk. Amennyiben azt megkapta, a részszámla leállítási igényét akkor legyen
szíves jelezni a h_tarifa.hmke@mvm.hu email címen munkatársaink felé.
Tájékoztatjuk továbbá, hogy a kifogásolt részszámlát érvénytelenítettük, majd az elosztótól érkező
válaszadásig a további részszámlakiállítást felfüggesztettük.
Esetleges további kérdésével forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.
Tisztelettel
Postás Péter Pál és Faller Szabolcs Attila
------------------
Előzmények: idén április elején Eon szerződéskötés, majd április 13-án óracsere történt. Majd 19-én megjött az elszámoló számla, rajta a régi óra záró állásával. Az MVM-től természetesen.
Eltelt egy hónap és megint küldtek számlát, becsült óraállással, amin még az az óra szerepel, amit már leszereltek. Ment panasz telefonon. Na erre jött a fenti válasz. Végülis korrekt és az elvártnak megfelelő választ kaptam.
A kérdésem az, hogy tudok-e (és kellene-e) tenni bármit azért, hogy az Eon végre átküldje az MVM-nek amit neki át kell küldenie?
Panaszkodjak ott is, vagy várjak, mint hal a szatyorban?
A napelemek termelnek, az új óra szerint jócskán pluszban vagyok. /majd télen jól jön az/
-
Vismajor01
addikt
ÉN már megint nem értek valamit...
A fogyasztásom az tök lineáris
5/22 4698 kwh
5/29/ 4753 kwh
6/5/ 4813 kwhEllenben a betáplálásom:
5/22 2017
5/29/ 2431
6/5/ 2533Ez alapján a napi fogyasztásom 8.5 kw/h-ra jön ki. Naponta ennyi.
Ez alapján a betáplált mennyiség az utolsó egy hétben napi 14.5 kw/h.Hogy a fenébe tudok csak 14.5 kwh-t betermelni, ha a napelem által termelt napi kwh az elmúlt 1 hétre nézve napi 67.4kwh? Ráadásul semmi sem változott a fogyasztásunkon, többé-kevésbé-nagyjából ugyanannyit fogyasztottunk mint az előtte egy hétben, amikor több mint 400 kwh-t tudtam betáplálni?!
-
exabit
tag
válasz
kardkovacsi #47222 üzenetére
57e volt az anyag (két darab 440 cm sín, tetőkampók leszorítók, saválló csavarok) + 17e a szállítás. A Modulfix-re esett a választás mert ők leszervezik az ilyen hosszú tételek leszállítását is. Összesen 6 tetőkampó van. Ami korábban lett telepítve ott is arányaiban ennyi tartja.
#ssarosi
Sajna a k***a galamb belemászott a képbe. Eléggé elszaporodtak bár a légpuska és a környék macskái azért teszik a dolguk.Más: a Fronius ugye 250V felett lineárisan szabályoz le 253V-ig.
Van arra lehetőség valahol a beállítások között hogy ennek a lépcsőnek a meredekségét kicsit megnöveljük? Értem ezalatt hogy mondjuk 252.8 és 253.0V között szabályozzon csak? Idén eddig még csak egyetlen alkalom volt hogy 5 perces átlagban elértük a 250.5V feszültséget, de jó lenne felkészülni rá ha esetleg gyakoribbak lennének ezek.
-
Caranita
aktív tag
Mégiscsak az Overvoltage derating az. (Saj R5 feszültségfüggő teljesítmény szabályozás)
Végre volt türelmem kivárni a dolgot, kicsit megviccelt az inverter az első pár alkalommal.
Az volt a gond, hogy amikor megadtam a derating zónát, és néztem real time mi történik, akkor nem történt semmi.
Ugyanúgy termelt tovább, a feszültség nőtt, majd lekapcsolt az inverter.Az a titka, hogy a Saj inverter nem azonnal kezdi meg a leszabályozást, hanem kb 10 másodperc kell neki, és közben nem lehet egyszer sem az, hogy lemenjen a zóna alá a feszültség. (ez egyértelmű, viszont hiába frissítgettem félmásodpercenként az élőadatokat, nem biztos, hogy sikerült elcsípni, ha benézett alá)
Az a lényeg, hogy a max feszültség alá kell állítani a start pointot minimum 3V-tal, a recovert pedig a start point alá minimum 1V-tal.
Nálam a 3V-os eltérés nem vált be, mert sajnos az egyik fázison termel egy felhúzott inverter a szomszédban, így nem volt ideje leszabályozni, pikkpakk elérte a 253V-ot, és lecsapta.
Most így néz ki:
Grid overvoltage protection value: 253V
Overvoltage derating start point: 248V
Overvoltage derating recover point: 246VHa a feszültség tartósan (kb 10 másodpercig) 248V felett van, akkor elkezdi a leszabályozást, valószínűleg van egy fix, beégetett érték az inverter agyában, mert gyanúsan wattra pontosan beállt a termelés perceken át
Ahogy a recover point alá benézett, azonnal elkezdte ráengedni a termelést, természetesen emiatt elkezdett a feszültség is nőni a renitens fázison, így megint elkezdett leszabályozni.
Arra nem találtam beállítást, hogy lehet e ezt finomhangolni, viszont egy kisebb derating start point megadásával át lehet hidalni a 10 másodpercet.
-
leslieke
Jómunkásember
Ez nem semmi! Az MVM után az EON is 30 napra kifizette a túltermelést.
-
PilG
csendes tag
válasz
kardkovacsi #47228 üzenetére
Ok, koszonom a valaszt, mindig tanulok itt valamit!
-
kardkovacsi
senior tag
Nem. Mert nem a magas feszültség van előbb, hanem az inverter az ami a magas feszültséget okozza azzal, hogy vissza akar termelni.
Voltak ötletelések, hogy transzformátor raknak az inverter elé, de ettől még semmi más nem történne mint a probléma áttolása a transzformátor elé, azaz ott jelenne meg a magas feszültség. Ugyanaz mintha felállítanád a max feszültséget az inverteren. -
PilG
csendes tag
Lehet, hogy nagyon amator a kerdes, de feszultseg stabilizator nem hasznalhato inverter elott a tulfesz miatti leallasok elkerulesehez?
-
tothjozsef
aktív tag
sziasztok,
1 hetes Fronius inverteres rendszeremben ma reggelre ilyen üzenet fogadott: Intermediate Circuit Relay Switched Off error code 479. Kikapcs-bekapcs után termelni kezdett rendesen. Mit jelent ez, nem nagyon találok a neten semmit róla.
-
exabit
tag
Sikerült bővíteni a rendszert. Mivel szerelésre eléggé nem rentábilis árajánlatok jöttek ezért megcsináltuk magunk. 4 db (használt, de szinte új) napelem + szerelési anyagok kevesebb mint 200e-ből megvolt. A képen látszik az alsó sorban a 4 új napelem
(Így lett összesen 18 de a képen nem látszik mind. Hozza is szépen a plusz termelést.)
[kép] -
313313
addikt
Csakhogy MVM-es közbeszerzést elkaszálták, mivel informatikai eszköz, így kell kettő "testületi"/akármilyen engedély, mire közbeszerzést írhatnak ki....
Amúgy 2030-ig kb 250.000-280.000 villanyát kell MVM-nek (Émász/Démász) Smart órára cserélni (ez a most fennlévő buta órák, amik napelemen és h tarifán vannak, illetve a lakossági nagyfogyasztók(2025-ig 5000kwh/év, utánna 3000kWh/év)). Tehát ez mondjuk a mai állapot, ebben nincs benne 2030-ig az új H tarifa és HMKE igén (Démász szinten idén már 3000-3500 új H tarifa lett bekapcsolva és hol az idei fűtésszezon)
-
axioma
veterán
Nalunk bejelentett aramszunet lesz [legalabbis lakcim alapjan kiertesitettek], de nalunk normalis a halozat. Fejlesztes cimen remelem rontani nem fogjak...
-
asdf_
veterán
Na, lesz pénz okosvillanyórára, nem kell a hálózatosoknak megemelt RHD-ból erre pazarolni
https://www.kavosz.hu/uzleti-bulvar/20-milliard-forintbol-terjedhet-az-okosmeres/
A felhívás rögzíti, hogy az egyes pályázóknak (legalább) hány okos mérőt kell újonnan telepíteniük:
MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. és MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. együtt 89 102 darab;
ELMÜ Hálózati Kft. 82 710 darab; (az egyik gondolom Démász akart lenni)
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 29 554 darab;
E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. 53 521;
OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. 35 793 darab. -
gabor9991
őstag
válasz
313313 #47214 üzenetére
Az óra és a lakáselosztó közötti 5 méteren a vezeték ha jól emlékszem 6mm2 , ha leterhelve a hálózatot a lakáselosztóban a bejövő szakaszon is mérhető ekkora feszültségesés akkor azt jelezhetem a szolgáltatónak? Akkor elvileg az a szakasz lehet hibás ami plombázott és ahhoz én már nem nyúhatok.
Jól gondolom?
Mindenesetre holnap beszélek újra a villanyszerelővel hogy ennek utána kell járni. -
313313
addikt
válasz
gabor9991 #47210 üzenetére
A képen lévő kábel van összekötve az inverter és AC doboz. De az AC dobozt is kellett valahova kötni...
Ha ilyenkor 15 volt külömbség van terhelt és nem terhelt állapotban, ott valami gatya... Az órához kellene minél közelebb mérni. Gyanús valami kötés hiba vagy kis kersztmetszetű vezeték....
-
törölt tag
válasz
gabor9991 #47210 üzenetére
Az inverter melletti dobozban, és a kábel másik végén kell mérned. Ha a feszültség közel azonos, és a mérőig nincs más elosztó, vagy hosszú kábel, valamint a mérőben és az előtte lévő áramkorlátozóban is rendben vannak a kötések, akkor az oszlopon a csatlakozónál nagy az átmeneti ellenállás, ami feszültség esést -emelkedést okozhat, amit javítani kell.
Van -e, és mekkora a feszültségkülönbség terhelve (min. 2 kW) és terhelés nélkül a lakáselosztóban?
-
gabor9991
őstag
válasz
313313 #47207 üzenetére
Mint írtam korábban teljesen laikus vagyok a témában
AC doboz alatt az inverter mellett lévő dobozt érted amiben vannak kismegszakítók vagy a lakáselosztó ahol a lakás különböző körökre osztása történt külön kismegszakítókkal?iwd:
Kipróbáltam most mielőtt kikapcsolna az inverter megterhelni a hálózatot hogy így milyen értékeket fognak mutatni a különböző eszközök.
Nagyjából az összes nagyfogyasztót bekapcsolva ilyen értékek születtek:
[Smart mérő 212.2V]
[Multiméter 215V]
[Inverter 213V]
Most hogy lekapcsolt az inverter és átlagos a fogyasztás 225 öt mér a multiméter és a smart mérő is így biztos hogy nem fals az általuk adott érték és az inverter is pontosan azt mutatja ami a valóság.
Így hogy betápláláskor akár 25V-tal is képes a hálózaton megemelkednina feszültség, terheléskor pedig 25V-tal csökken én úgy gondolom hogy az inverter és a lakáselosztó közötti vezeték keresztmetszete nem játszhat semmilyen szerepet a dologban.
Csak azt kellene tudni hogy ezt mi okozhatja illetve hogy az óra előtt vagy az óra után már az én szakaszomon kellene keresni a hibát, de mint írtam feljebb ez a rendszer nemrég lett teljesen kicserélve.
Nemrég a szomszéd panaszkodott hogy elment az egyik fázisa, kijöttek a villanyszerelők és a kismegszakítót kellett kivserélni mert elolvadt a burkolata és majdnem kigyulladt.
Szóval még akár az is lehet.hevepapa:
Igen tudom hogy kicserélnék a légkábelt ha muszáj lenne, amikor bővítéskor a szerelők kijöttek ezzel kezdtem hogy lehet -e róla szó?
Azt mondták lehet, de ha beleszakad a vezeték a falban futó csőbe és sokszor beleszakad akkor ki kell vésni a falat ami le van szigetelve, így feleslegesen nem csinálnék magamnak újabb plusz munkát.Ezért nem cseréltettem ki velük elég a 25A.
-
törölt tag
válasz
#94522368 #47206 üzenetére
Az erőátviteli vezetékeket feszültségesésre (inverter esetén feszültég emelkedésre kell méretezni -inverz az áramirány), meg kell határozni, hogy mekkora lehet a különbség a kábel két kapcsa között, pl. 230 V fesz. estén 1 % különbség 2,3 V, 2 % 4,6 V stb. Jelenleg a csatlakozóra vonatkozóan mekkora a max. megengedett fesz. esés? Kérdezem 313313 kommenttársat?
-
313313
addikt
válasz
gabor9991 #47191 üzenetére
És az AC doboz betápja mikyen keresztmetszetű? Hány méter? Hova lett kötve?
Láttam én már karón varjút és jó sz@r HMKE kivitelezést is. Hibáztam le nagy kivitelező cég munkáját (Fronius Tauro 50kW inverter és hozzá a körítés) kétszer és csak harmadszorra vettem át...3*6mm2 MT kábel átmérője 15mm
-
törölt tag
válasz
senki68 #47203 üzenetére
A külső ˝földelőpont˝ az EPH hálózatba történő bekötésre szolgál, vannak országok, ahol kötelező a megléte.
Az ami az MT kábelben van, és szintén sárga-zöld a színe, az a védővezető (PE), mindenhol kötelező. Keresztmetszete kis teljesítmények esetén azonos a fázisvezetők keresztmetszetével, nálam pl. 2,5 mm2 a háromfázisú 8 kW telj. inverternél. (kb. 3 m kábelhossz, max. 13,5 A, nincs feszültségesés). Az inverter háza 10 mm2 vezetékkel EPH csomópontba bekötve. -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #47203 üzenetére
Fronius-on, SE-n sorkapocsba kötöd a delejt, az fix bekötés. A fentin (SAJ), meg Huawei-en is csatlakozó van, kicsavarod, kihúzod, így megszakad. Gondolom az a mondás, hogy oldható kötéshez jár a plusz föld, fix bekötéshez meg nem. Telefonközpontnál, amibe dugó megy, ott is van külön földelés. Szerintem ez nem gagyiság kérdése hanem, hogy a föld fixen vagy oldhatóan megy-e bele és/vagy össze van-e kötve az eszköz más eszközökkel.
-
hevepapa
senior tag
válasz
gabor9991 #47187 üzenetére
"a légkábel viszont 50 éves és olyan állapotban van hogy teljesítménybővítéskor nem kaptam 32A-es kismegszakítót csak 25A-t tettek fel."
A légkábelt ingyen cserélik a 32A-ra bővítéskor. Amikor nálam (DÉMÁSZ terület) volt pár éve bővítés 16-ról 32-re, felvették az igényt, 2 hét múlva kijöttek a szerelők és kiderült hogy a légkábel csere nélkül csak 25A lehet. Mondtam nekik hogy OK legyen így mert pár hónap múlva úgyis lesz egy nagyobb felújítás nálam és majd akkor kérem a 25-ről 32-t. Így is lett. Kijöttek, kicserélték a vezetéket és lett meg lett a 32A. Ingyen volt ez a csere is.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Megdöbbentő bejelentés a Nothingtól
- Konteó topic
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- PHP programozás
- Xbox Series X|S
- Reklámblokkolók topikja
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Direct One (műholdas és online TV)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/ 256 GB / Gyárifüggetlen / 12 hó Garancia
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest