- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- gerner1
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
ratkaics #47143 üzenetére
2023 második fele, 2024-től tutti lesz rá ember és akarat is. MVM-nél biztos, adatok megvannak (ahol smart mérő van), addigra lesz egy technikus, aki csak a HMKE-s dolgokkal foglalkozik az ellenőröknél. Ellenőr adott, max kiküldi a Nagyfogyasztós kolégákat, akik egyébként is üzemeltetik ezen a területen a Smart mérőket...
-
-
Caranita
aktív tag
válasz
cinemazealot #47139 üzenetére
Igen, beírták a szumma darabszámot az összes sávba a megfelelt oszlopba.
1db mérés sem került sem az alatta, sem a felette szekcióba, még a +8 -7%-os eltérésnél sem, ami kvázi lehetetlen, mert 230 +8% már sokszor kora reggel megvan...
-
Jolida
tag
253V effektív az 358V csúcsértéket jelent (tiszta szinusz jelet feltételezve).
Az egyszerűbb ("occó") kapcsoló üzemű tápok egy részében 400V-os kondenzátorok vannak a line részen (is).Minden elektrolit kondenzátor veszteséges, a veszteség hő formájában jelentkezik. Ehhez hozzá adódik a berendezés által termelt saját hő, amelyek melegítik a kondenzátort, amiben az elektrolit folyamatosan "fárad".
Ha ehhez még az is hozzájárul, hogy a kondenzátort 85C fokra "kalibrálták" (105C helyett, mert 1c-el olcsóbb így), már kész is a "tervezett elavulás".
-
hevepapa
senior tag
válasz
Jolida #47135 üzenetére
"csak éppen a szolgáltató tojik rá, mert akkor valamit kéne kezdenie vele."
Főleg, hogy elég nehéz bizonyítani, hogy a TV vagy kazán vezérlő elektronika (valahol azt olvastam ez elég kényes a túlfeszültségre) azért purcant ki 2-3 éves korában mert előtte sokszor kapott 260 V-ot és nem azért mert a gyártó kispórolta a minőséget.
Olyan ez, mint a túlpanelezett inverter élettartamának hossza. A gyártó szerint birja, hogy folyamatosan 100%-on termel, de látott valaki olyan gyártói leírást hogy az adott típus pl. 10 éven keresztül, napi 8 órán keresztül simán elmegy 100%-os teljesítménnyel? -
cinemazealot
addikt
válasz
Caranita #47138 üzenetére
Jól értem, hogy a válaszból csak az nem derült ki, hogy pontosan mekkora tartományban tekintik normálisnak a hálózati feszültséget, és hogy pontosan milyen értékeket mértek?
Én simán írnék még egy panaszt, amiben konkrét számokat követelnék és említeném a fogyasztóvédelmi feljelentés lehetőségét is.
-
Caranita
aktív tag
válasz
hedgehog #47137 üzenetére
Tegnap volt egy kis bográcsozás a szomszédsággal, feljött a téma.
Kiderült, hogy több, nem hmke tulajt is zavar a magas feszültség.
Van aki szimplán néha rákukkant egy multival, van aki arra panaszkodik, hogy tönkremennek a gépei és van aki vett túlfeszvédelmes elosztót, ami folyamatosan lekapcsol neki 250V felett.
HO-ban dolgozik, és a TV arra van kötve, azt mondja jellemzően reggel fél10-től délután 3-4ig ha süt a nap, akkor a TV egyáltalán nincs standby-ban sem, tehát a feszültség házon belül konstans 250V felett van.Én is várom, hogy jöjjön a 3. jkv, majd benne lesz hogy minden a legnagyobb rendben...
Amúgy az első jkv-ra tettem panaszt, hogy értelmetlen, mert minden adatot behánytak a megfelelt sorba, ez volt a válasz:
„Szumma mérési darabszám”:
A vonatkozó előírás alapján egyhetes mérés elvégzése szükséges, de társaságunk a megadott
időtartamnál hosszabb időn keresztül, 8 napig tartotta a vizsgálatot.
Ennek értelmében a mérőműszernek 8 napon keresztül, napi 24 órában, azaz összesen 11.520 perc
alatt kellett mérést végeznie. Mivel a mérés mind a 11.520 perc alatt megtörtént, ezért a mérési
darabszám 100% lett.„nem derül ki, hogy mely tartományokban mozog a feszültség”
A vonatkozó előírás alapján Társaságunknak azt kellett vizsgálnia, hogy a szolgáltatott feszültség értéke
hogyan felelt meg a megadott feszültségsávoknak, ezért az átadott jegyzőkönyv a feszültség
folyamatos értékeit nem tartalmazza.
Amennyiben válaszaink birtokában további szakmai jellegű kérdés merülne fel, javasoljuk szakember
segítségének igénybevételét esetleg saját hatáskörben mérőműszer elhelyezését.Tehát gyakorlatilag azt hazudnak amit akarnak
-
Jolida
tag
válasz
hevepapa #47132 üzenetére
"Azt nem tudom, hogy a szolgáltató rendszerében mennyire látszik hogy melyik napelemes rendszer táplál be 253 V-nál magasabb feszültséggel"
A smart, GSM modullal ellátott villanyórák küldik be a szolgáltató központi rendszerébe -többek közt- a fázisonként mért feszültséget is, tehát akarat esetén informatikailag minimális ráfordítással ki lehet/ne/ ezeket szűrni ... csak éppen a szolgáltató tojik rá, mert akkor valamit kéne kezdenie vele.
Mondjuk a -második figyelmeztetés után- havonta kiszámlázandó pár tízezres büntetésből futná erre is.
-
User_2
tag
válasz
hevepapa #47132 üzenetére
volt már erről szó korábban itt, elsőnek: továbbra se értek hozzá
egyrészt van valamekkora feszültség esés az inverter és a mérőóra között, 1-2 esetleg max 3 V
a 253 V a mérőóránál mérendő, amit az okosmérő mérőóra elvileg képes mérni, elvileg képes rögzíteni huzamosabb időszakon keresztül és elvileg képes mobilhálózaton keresztül központi adatbázisba rögzíteni,
ebből nekem az jön le, hogy
elvileg minden okosmérős hmke fesztúllépést ismer a hálózatüzemeltetőés hogy az így létrejött adatbázist mire használja, használja-e valamire, okkal vagy ok nélkül használja/nem használja, hát ezt meg mégis ki tudhatja
fura egyébként, hogy a fesztúllépés panaszt, amit az ügyfél az ügyfél saját hálózatán, tehát a mérőórát követően tapasztal, tehát telekhatáron belül, a szolgáltató nem itt, hanem soksok méterrel távolabb próbálja meg ellenörző méréssel igazolni vagy cáfolni
nem-e esetleg a mérőóra előtt, tehát közvetlen a fogyasztó/ügyfél vételezési pontján kellene végezni az ellenőrző mérést?
a méróra doboz elvileg nyitható, nem kell póznát mászni se hozzá.
vagy csak azokban az esetekben végzik az ellenőrzőmérést a póznán, ahol a mérőóra doboz utcafrontról nem nyitható?
ha a méróra leolvasáshoz be tudnak csöngetni, valószínűleg az ellenőrző mérőeszköz felhelyezéséhez is be tudnának csöngetni
nem tudom, nem értek hozzá -
hevepapa
senior tag
válasz
ratkaics #47131 üzenetére
"mi lesz az eszközeiddel, amik 230V-ra vannak tervezve?"
Mivel ezek nem úgy hullanak el, hogy eléri a 255V-ot a fesz, pukkanás, füst stb., hanem "csak" mondjuk 10 év helyett 3 év múlva döglik be, ezért egyszerűbb ráfogni a gyártókra, hogy milyen gyenge minőséget adnak el. Közben lehet, hogy a szomszéd invertere nyírja ki szép lassan a max 253V-ra tervezett kondikat a kazánod elektronikájában a 260 V-tal. -
hevepapa
senior tag
válasz
ratkaics #47131 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a szolgáltató rendszerében mennyire látszik hogy melyik napelemes rendszer táplál be 253 V-nál magasabb feszültséggel, de az inverterekben ez naplózva van. Hiába szabálytalan és nem is veszélytelen a magasabb feszültségen működés, el tudom képzelni mekkora felháborodás és másra mutogatás lenne, ha a szolgáltató elkezdené komolyan ellenőrizni és szankcionálni....
Képzeljétek csak el: van egy utca ahol sok a panasz a túlfeszre. Kimegy a szolgáltató embere, elkezdni az összes érintett invertert ellenőrizni és ahol nem frankó, 6 számjegyű büntetés és karóról lekötés amíg nincs rendberakva. -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #47126 üzenetére
Gondolom betolsz neki egy olyan grid code-ot, amiben magasabb a plafon (Ciprust nézném így első blikkre, bár valószínű, hogy csak +6%-oznak a 240V mellé), vagy nem országot választasz, hanem sajnos nincs ilyen ország, amiben épp vagyok, csak annyit mondasz, hogy 50 Hz standard, és onnan meg -állítólag és egyes inverterek esetében- szabad pálya a feszültségplafon.
-
kenuba01
tag
válasz
senki68 #47114 üzenetére
Na ez az ami nem működik itt nálunk. 5 környékbeli napelemest kérdeztem meg. Néhányuknak fingja sem volt miről beszélek, a többit meg nem érdekelte mert náluk elmondásuk szerint minden rendben van. Az ilyen leszarom emberek miatt van rengeteg probléma, na meg az áramszolgáltatónak kéne ezt ellenőrizni és nagyon keményen büntetni. Na talán akkor hívnák a telepítőjüket, hogy állítsa be a törvényileg előírt értékre.
Másfél éve olvasgatom a topikot és egyre több helyen látom, hogy a túlfesz probléma már jelen van. -
VaZso
senior tag
válasz
senki68 #47120 üzenetére
Köszönöm.
Saját részről gyakorlatilag mindegy, hová van állítva, többiek túllövik - ráadásul mindhárom fázison el-elindul felfelé a feszültség, eltérő ütemezéssel... igaz, 247V körüli trafófeszültség mellett nincs nagy mozgástér, 220V körüli minimumfeszültség mellett meg a szolgáltatónak sem sok...A Q(U) görbe beállítása segít egyedül valamit...
Melyik jogszabályban vannak rendesen leírva a HMKE-vel kapcsoatos elvárt hálózati paraméterek / limitek?
...vagy ezt is többfelől kellene összehalászni? -
senki68
senior tag
válasz
insight #47116 üzenetére
Tehát ha abból indulunk ki, hogy minden inverter lekapcsol 253 voltnál, akkor ha minden inverteren be van állítva a teljesítménycsökkenés, akkor nem kapcsolnak le, hanem csökkentett teljesítménnyel üzemelnek.
Ez azért jó, mert ha lekapcsol túlfeszültség miatt az inverter akkor 5 percig nem kapcsolhat vissza. / Jó tudom változott a jogszabály, de az inverterekben még a régi beállítás van/.
Ebből kiindulva a kevesebb, az több lesz , mint a semmi. -
insight
aktív tag
válasz
senki68 #47114 üzenetére
Nem tudtam, hogy van ilyen lehetőség - de miért jó ez? Akkor átlagban is visszaveszek a termelésből, nem? Az jobb, mintha néha megszakadna néha meg fullon tolná? (Őszintén kérdezem, nem kötekedek)
@cinemazealot: autótöltést már odaidőzítettem, mosogatógép, mosógép, szárítógép akkor megy, meg a klímával se spórolok majd... De nem tudom, hogy ezzel jobban járok-e. A szomszédokkal fogok egyeztetni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
insight #47109 üzenetére
Tudsz ellene tenni: Te magad és akit meg tudsz szólítani a környékeden, próbáljátok meg a csúcstermelés időszakára időzíteni a nagyfogyasztóitokat (pl. e-autó töltés, mosás, főzés stb.). Ha kellően nagy mértékű a terhelés, nem fog elszabadulni a hálózati feszültség. Sajnos amíg szolgáltatói oldalról nem megoldott a rugalmasabb (és interaktívabb) szabályozás, és amíg cél az, hogy nyáron termelődjön meg a téli villanyfűtés, addig ez nem lesz jobb.
-
kenuba01
tag
válasz
insight #47109 üzenetére
Nekem az április 871 Kwh lett a május 1053 Kwh.
A tavalyi május 1308 Kwh lett.
Jelentsd be.
Ha Eon akkor az araminfo@eon.hu.
Felhasználó azonosító, mérési hely azonosító, név és cím...meg pár mondat a magas feszültségről.
Hát... a tiéd még csúnyább mint az enyém.
A számolt 5-5,5 év megtérülés már csak álom marad nekem sajnos.
Ha meg véletlenül vagy direktbevezetik ténylegesen a havi szaldót na akkor nagyon kifog csúszni a megtérülésem
Ez van.... semmit sem tudok tenni ez ügyben és párás szemekkel nézem a környéken heti szinten felpakolt 20-30 panelos új rendszereket. -
ftamas0201
senior tag
válasz
insight #47109 üzenetére
Ha Eon körzetben vagy akkor az araminfo@eon.hu-ra írj emailt nekik, hogy túl magas a feszültség, esetleg csatolhatsz hozzá hasonló fotókat is, szépen fogalmazd meg és kérd tőlük, hogy javítsák, mert nem tudod használni és az eszközeid is veszélyben vannak. Kicsi halandzsa is mehet, én halandzsáztam is, jöttek, csapoltak, most pedig imádkozom hogy ne menjen 253 fölé
-
insight
aktív tag
Nekem sajnos ilyen nagy kieséseim vannak, a túl magas feszültség miatt - tehetek ez ellen bármit, vagy várjak amíg az eon méltóztatik fejleszteni a hálózatot? Sajnos a korábban kiszámolt megtérülés mehet a kukába, a május hónap annyi leállást hozott, hogy rosszabb lett, mint az április.
-
VaZso
senior tag
válasz
hedgehog #47105 üzenetére
Tudomásom szerint nem kapcsol le rögtön 253V-nál, hanem talán akkor, ha egy percig, ha felette van(?), de még nem éri el az azonnali lekapcsolási értéket.
Amúgy van olyan hely, ahol az összes feltétel, aminek meg kell felelni, rendesen össze van szedve? (Feszültségcsökkenés / növekedés, frekvenciacsökkenés / növekedés, pontos időtényezők, egyéb elvárások.)
Van egy nyomtatvány, amit a szolgáltató küldött és szerepelnek rajt ilyen paraméterek, de jó volna egy olyan írást látni, ahol biztosan minden feltétel / elvárás szerepel...
Egyébként saját hálózaton láttam olyan állapotot (éppen ránéztem), hogy saját rendszer már hosszabb ideje állt, hálózati feszültség pedig 255V felett volt.
Elmúlt pár nap valamelyikén pedig olyan állapotot, szintén ránézéssel, hogy nappal, de erősen borús időben volt 223V feszültség valamelyik fázison... trafó meg 247V körül van, amennyire ezt otthonról meg lehet állapítani (ennyi tuti). -
hedgehog
senior tag
válasz
kenuba01 #47060 üzenetére
Nálam is megjött a szép vastag paksaméta a tökéletes(nek tűnő) mérési eredményekkel, miközben ilyen görbéim vannak:
De tartok tőle, hogy a különbséget az okozza, hogy a szolgáltató 5(?) perces átlagot mér, az inverter meg gondolom egyből lekapcsol, ha 253 fölé ér a feszültség.
Szerencsére nálam ezek a lyukak csak hibahatáron belüli csökkenést eredményeznek, legalábbis havi szinten a tervezetthez képest (971 tippelt májusra a pvgis, 922 lett).
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okos Otthon / Smart Home
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Apple MacBook
- TCL LCD és LED TV-k
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Kugoo Kirin G1
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest