- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egy nagy házat kellene lefednem, plusz a kertet. Sajnos a szolgáltatói modem a ház első szobájába jön be, ott van a TV, erősítő, NAS, tehát a központi routert mindenképpen oda kell lerakni. Így sajnos egy routerrel nem lehet megoldani, mert egyébként egy darab AX92U-t tennék le. Viszont hátra tudok vezetni egy UTP-t (pontosabban a ház tulajdonosa), szóval két routerrel le lehetne fedni az egész házat, és a kertet is. A ház lakói 60 pluszosak, alapvetően 3-4 kliens csatlakozik csak. Akkor vannak csak többen, ha összejön a család. A net gigabites DIGI.
Mindenképpen Asus féle AiMesh-t szeretnék, azzal jó tapasztalataim vannak. Két darab AX92U minden szempontból overkill lenne, mind anyagilag, mind teljesítményre. (Ráadásul most nagyon elszállt az ára, én még 65-ért vettem egy darabot.) Amire gondoltam:
1. Két AC58U V3, ezt 50-ből kihoznám Rufusznál, vagy 40-ért eMAGnál.
2. AX58U + AC57U V3, ezt 68 ezerből kihoznám Rufusznál.
3. AX58U + AC58U V3, ezt 75 ezerből kihoznám Rufusznál.
4. Két AX58U, ez már 100 ezer lenne Rufusznál.
5. Két AC67U pack-ben, 53 Ft-ért (Mysoft).A negyedik megoldás már megint kezd túl drága és overkill lenni. Kicsit pazarlásnak érzek egy ilyen erős eszközt node-nak használni. Az első megoldásnál meg talán kicsit gyenge lenne az AC58U fő routernek. A második és harmadik megoldás között vacillálok. Ugye jól sejtem, hogy node-nak elegek lehetnek ezek is? Van bármi érdemi különbség az AC57U V3 és AC58U V3 között, mert őszintén szólva az Asus weboldal compare funkciójában nem látok semmit. Illetve ha a fő router mondjuk tud AI Protection-t, de a node nem, attól még az AI protection funkció használható? Hiszen a node az tulajdonképpen csak egy Access Point, amit a fő router vezérel. Jól gondolom?
Illetve még beraktam egy ötödik lehetőséget, két AC67U-t egy pakkban, ami elég jó áron van, és ha jól tudom az valójában két AC66U B1. Azt meg ismerem, jó cucc, bár mára már kissé elavult lehet. Viszont nagyon kedvező ára van.
-
dkess
őstag
válasz
Daywalkerke #85598 üzenetére
Amennyiben viszont tényleg egy társasház szintű "terror" van (többtucatnyi maximum térerős idegen WiFi - fullon forgalmazva) akkor mindkét helyen beltérről sima beltéri nem irányított eszközökkel 5 GHz -en pláne nem fogunk menni semmire.
Az a fajta "beltéri erősítő" amire gondolsz nem létezik. Illetve létezik, de azt "mikrohullámú sütőnek" hívják. Na ezt, ha irányítani tudjuk, akkor olyan 1000W -os irányított sugarat lőnénk át 2.4 GHz -en (igen - ez az a "mikrohullám"), hogy sült galambok hullanának a fáról ...
Namost egy fokkal komolyabbra fordítva. Igen, azért volt eredetileg Mikrotik (és esetlegesen Ubiquiti) ajánlva, mert azt feltételeztem a Mikrotik kültéri alapján, hogy nem lesz gond a felületével. Meg aztán megy - túl sokat nem kell nyaggatni se. Node - lapozzunk.
Elmehetünk a kommerszebb gyártók megoldásai felé is. Ugye eredetileg egy 35K HUF -os TP-Link sima beltérit néztél. Feltételezve, hogy ennek felületével barátibb viszonyt ápolsz - ezért ilyen eszközöket írok alább:
TP-Link CPE610 Router ( [link] ) - 18K HUF
TP-Link CPE510 Router ( [link] ) - 17-18K HUF
Namost egy ilyen és egy olyan kellene. Ezzel (is) benne lennénk az eredeti határodban. Mind a kettő 5 GHz és 300 Mbps (2x2 MIMO N -es) WiFi. Mind a kettő 100 Mbps -es vezetékes LAN csatlakozóval bírnak. Úgy egyébként kültéren 150 méteren közvetlen rálátással át is visznek 90-100 Mbps -t biztosan. Az egyiket rakjuk a Mikrotik helyére majd - legalább az legyen kint. A másik bent és majd meglátjuk - reméljük a legjobbakat. Ahogy írtam rögzíted valahova a beltéren levőt és célzol (a másik oldalon is értelemszerűen ugyanez).(zárójelben: van 2x2 MIMO AC 867 Mbps -es verzió is gigabit -es LAN csatikkal ez a CPE710. Ez már 22K HUF/db, de nem valószínű, hogy érdemben hozzáadna a dolgokhoz).
Alább a két típus szimulátorja, ha szeretnél barátkozni a firmware -jével addig is:
- TP-Link CPE610 szimulátor: [link]
- TP-Link CPE510 szimulátor: [link]Itt egy YouTube teszt is a CPE610 és CPE520 (utóbbit nem lehet már kapni - e helyett van a CPE510) tandem gyakorlati tesztjéről: [link] . Itt meg egy kicsomagolós és összeszerelős a CPE610 -ről: [link] . Biztos van még egy nagy rakással ...
-
Daywalkerke
aktív tag
A Mikrotik eszközt nem csak azért szeretnénk hanyagolni mert 2.4Ghz-es, hanem azért is mert ezt ismerősömnek annak idején nem én hanem egy cég szerelte be és kötötte össze a Mikrotikkel, de sajnos az a cég azóta megszűnt, én pedig múlt héten bár be tudtam lépni a Mikrotik admin felületére, de olyan szinten bonyolultnak találtam, hogy emiatt és a 2.4Ghz miatt sem szeretnénk ezt tovább használni.
Kijelentésedre válaszolva (idézem: "azért gondolom nem egy társasház szintű "terror" van"), sajnos de pontosan ilyen rossz a helyzet vagy még ennél is rosszabb, 1-2 lakás kivételével az összes lakásban (és sajnos nem csak két társasház, hanem még 4-5 ilyen társasház van kb. 50 méteres közelben) van router és szinte kivétel nélkül mind 2.4Ghz, 5Ghz-ből pedig 50 méteres körzetben ahogy írtam van kb. 1-2db, tehát pont ezért mindenképp inkább az 5Ghz felé mozdulnánk el.
Beltéri 5Ghz-es erősítőkből egyébként milyen opciók vannak (ha vannak egyáltalán), mert ha nem muszáj akkor a kültéri erősítőket inkább nem erőltetnénk csak ha nagyon nincs más opció, illetve amit Gubek-Einste ajánlott az is Mikrotik termék, aminek gondolom hasonlóan bonyolult az admin felülete és beállításai mint a mostani 2.4Ghz-es Mikrotik erősítőnek. -
osonte
őstag
válasz
bigdady #85588 üzenetére
Voda cbox-ot nem ismerem. Volt TP-Link AX10-em, amennyiben a kliens is tudja az a Wifi6-ot, akkor jobban teljesít, mint az az Asus RT-AC65P. Viszont ha csak Wifi5 kliensek vannak, akkor jobb az Asus, a másfél szobás panel minden eldugott sarkában szinte ugyanazt tudja és atomstabil, ezért is "léptem vissza" Wifi5-re. Amúgy a gyári Asus FW-ben is van lehetőség adóteljesítmény növelésére, gyárilag 200mWatt-ot tud 100-as csatornán, de könnyen lehet emelni 500mWatt-ra (1000mWatt a megengedett nálunk, tehát nem illegális).
Amit még észrevettem, hogy AX10-nél Wifi5 kliens esetében alacson volt a letöltési sebességem, viszont a feltöltés ment max körül (140-180 Mbps le / 280-300 Mbps fel). Az AC65P viszon ugyanolyan gyors le/feltöltésben Wifi5 klienssel (mindenhol 300-310 Mbps-t mérek le/fel, 433 Mbps linksebességgel).
-
dkess
őstag
Akkor összegezzük amit eddig tudunk. Alapigény: 3 szintes ház (3*100 nm) plusz kertbe (hány hektáros kert lenne?) kell Mesh WiFi. Kábelen nem nagyon lenne semmi - cserében temérdek WiFi -s eszköz. Egyébként mivel tervezel közép-hosszú távon - ezt a "egyskozzrl" -t nem tudtam dekódolni. Keret: a nagyon max 40-50.000 HUF ...
Namost ezt így egybeolvasva mit gondolsz - ez kijönne AX -el (mármint épkézláb módon)?
Lelövöm a poént - én AC vonalon mozognék tovább. AX vonalon sajna - a jelenlegi tudás alapján (ami lehet nem elég) - ennek inkább a kb. háromszorosa keret kellene ...
Ugye írod most koax -os net -ed van aztán jön optika. Ez hol jön be és mihez van közel ideértve a jelenlegi routert (szint és helyiség és annak szinten belüli elhelyezkedése)? Ugye mivel csere lesz ezért akár variálni is lehet - akár előkészülni valamilyen szinten. A "központ" javasolt módon a középső szint lenne - elhelyezkedését tekintve minél központibb helyen, de legalább ott ahol az emberek illetve eszközeik "feldúsulnak" (azaz nem a gardróbba/mosdóba/fürdőbe/garázsba kell a legerősebb net) illetve ahol a le- illetve felmenő UTP gerincünk látható távolságba kerül.
Apropó a 3 szint egyforma prioritású? Értem ez alatt, hogy pl. az alsó szint fele pl. nem garázs - a másik meg lomtár/műhely, a sarokban pedig a szomszéd kóbor macska szokta meghúzni magát a hideg téli estékre? Esetleg "a Béla minden páros évtizedben lemegy a műhelybe reszelni valamit aztán addig menjen valami YouTube ...". Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem biztos, hogy a 4 fő életvitelszerűen mindenhol előfordul (persze lehet igen) ...
A kábelezésről csak nagyon röviden. A NAS a központi router -en legyen kábelen. Ez legyen alap. Aztán a fejemben valami olyan megoldás körvonalazódik, hogy az "érdekes szinteken" megjelenik egy-egy olyan eszköz melyeknek lenne szabad LAN portjai. Igen, amit lehet (legyen az PC mellett akár TV, médialejátszó, AVR, UTP -s lézernyomtató stb.) azt kapjunk kábelvégre. Annál jobb WiFi -nk lesz minél kevesebb dolog lóg rajta (marad majd épp így is elég).
Nekem nagyjából megvan a fejemben, hogy milyen eszközök lennének Neked jók. A keretbe beleférnének. Ugyanakkor térjünk vissza rá miután a fentebbi dolgokat tisztáztuk illetve maga az AC alapú megoldás megfelelő a számodra. Amennyiben olthatatlan vágyat éreznél arra, hogy az érdekesebb szinteket (és a kert elhelyezkedését) felskiccelnéd mondjuk Paint -ben, akkor nem én leszek az aki visszafog ...
-
Olyan
csendes tag
Szia
koszonom a valaszt
termeszetesen szivesen meghallgatnam a javaslatod AC fronton is.
a hazunk 10x10meteres 1 kis nyulvannyal.
most az UPC router nem kozepen van elhelyezve, meg persze nem is egy eromu a jelerosseget tekintve, viszont igy is 80%ban lefedi a hazat.
egert is gondolkodtam egy tobb antrnnas wifi6os routerben, mert gyanitom hogy erosebb a jele valamivel ha kicsit jobban helyezem el.
az extendert inkabb a konyhaba tervezem es esetleg azert hogy a teraszon is legyen rendes mesh wifi ha kellene.
multimedia kepessegek nem igazan kellenek, esetleg a hattertar nehany filmnek mesenek sorozatnak a csaladban hogy ne kelljen agyalni hogy melyik tevere masoljam a dolgaimat.
egyebkent van egy folyton uzemelo miniPC amit meg szeretnek osztani halozaton (esetleg lecserelem egy NUC-ra)
Kabelesen nem sok mindent kell ellatni inkabb sok kis egyskozzrl tervezek kozep-hosszu tavon. 3 teve, 4 telefon
laptopok, viztisztito tablet ilyesmik.
normal 4 fos haztartas.
de ha mar csinalom akkor nem szeretnek 3 ev mulva cserelni wifi 6ra.
nagyjabol ez lenne a sztorim amire keresek epp ezert is gondoltam egy ax73-ra hogy tobb szalon is tud filmet megosztani tolteni netezni parhuzamosan.
ha van javaslat a fentiek megoldasara azt koszonom
max 40-50.000 a plafon erre
koszi -
Ryder1
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert a mostani TP-Link TL-WR741ND megérett a cserére.
Néhány fontos infó:
- Jelenlegi net egy helyi szolgáltatótól van, 30/3 megás, de 1-2 hónapon belül váltunk UPC 500/22-esre.
- Nagy, két szintes családi ház, router az emelet közepén nagyjából. Ha a mostaninál egy kicsit nagyobb hatótávot tudna wifivel, az jó lenne.
- Kábellel lenne rajta egy számítógép, TV(4K Netflix, youtube, stb.), PS5. Wifivel pedig 2-3 mobil, egy laptop, egy TV és 1-2 okos eszköz a lakásban, pl klímák.
- Keret kb 15-20k, max pár ezressel több, ha tényleg van értelme.Előre is köszönöm.
-
bivalyos
aktív tag
Sziasztok, jelenleg egy archer C7 routert használok, tervezem a cseréjét egy gyorsabb eszközre, nézegettem a ax50-et, használ már valaki ilyet vélemény? Onemesht hálózatot tudja?(fontos a onemesht nekem) Digi 1000es nethez.
-
dkess
őstag
válasz
Daywalkerke #85585 üzenetére
@Gubek-Einste,
Az sajnos nem lesz jó Neki. Az Ubiquiti -s alternatívájával együtt már a legelején el lett vetve, hogy az nem lesz jó ...
(sajna) Mivel kültérre nem mehet semmi és ugye a jelenlegi egyik házon levő kültéri irányított antennás Mikrotik -et is szeretné tulajdonképpen leszerelni ...
@Daywalkerke,
Köszönöm - a kb. 10-20 méter hasznos info. Igen, korábban "ódákat zengtem", hogy mi hogy működik - igyekszem még inkább érthetően fogalmazni.
Az, hogy van az egyik oldalon már egy irányított antennás cuccunk az olyan előnnyel bír, amit nem kellene elvetni. Még akkor sem, ha csak a 2.4 GHz -et támogatja és ez a sáv Nálatok az utóbbi időben jobban zavarva lett (azért gondolom nem egy társasház szintű "terror" van).
Amennyiben mindkét oldalra egy ilyennel tudnánk menni - azaz irányított antennás cucc, ráadásul legalább az egyik oldalon konkrétan kültéren is van - azzal ki tudjuk küszöbölni a zavarást jelentős mértékben. Pont az irányítottságuk végett.
Ugye árban is jobban jönnénk ki, ha egy dolgot kell vennünk és nem kettőt. Ugye még a legelején említettem, hogy akár a másik oldalra beltérre téve (akár egy fűtéscsőre is fel lehet szorítani és a csuklós mechanika alapján tudunk is vele "célozni") is jobb lesz, mint az az alternatíva amit pedzegettél.
Az általad említett alternatíva ugye a mindkét oldalon beltéri körsugárzós sima AP egység lenne 5 GHz -en. Namost az 5GHz két házfalon (+ 20m külső + belső falak és/vagy távolságok) nem irányított antennákkal még annyira sem fog menni, mint a mostani felállás 2.4 GHz -en (ugye egyik oldal kültéri irányított most) a némi zavarás ellenére sem.
Most csak így röviden. Kérlek fontold meg.
Persze egyetértve Gubek-Einste -vel (meg az eredeti javaslatommal) két kültéri és kültérre szerelt egység lenne a tuti ...
-
-
bigdady
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #85579 üzenetére
Gondolod még a 65p-hez képest is gyengébb lenne az 5ghz? Mert Voda cbox jobb nála egyértelműen. Gyari fw kizárólag (nekem nem jöttek be a cfw-ek szinte minddel volt valami gondom)
-
dkess
őstag
válasz
PATTA86 #85561 üzenetére
Mindenekelőtt kezdem az IPTV -vel. Ettől nem kell megijedni. Lehet a szolgáltatói eszköz bridge módban és a router le tudja kezelni. Ezt be kell állítani router -en ( [link] ) - pl. beállítod, hogy 'LAN3 & LAN4' -en adja ki az IPTV -t és végeztünk. Ekkor a 'Szoba1' -es router portjai így fognak kinézni:
Ha a konyhában nincs TV:
- WAN: szolgáltatói eszköz,
- LAN1: 'Szoba1' -es PC vagy NAS vagy OLED TV (UTP - nem set-top box) ilyesmi. Akár switch -el osztva, ha kellene még
- LAN2: 'Konyha' (UTP - nem set-top box)
- LAN3: 'Szoba1' OLED TV (set-top box)
- LAN4: 'Szoba2' TV (set-top box)Ha a konyhában van TV (kelleni fog egy switch, mert az Asus kettő UTP kimenetén támogat IPTV -t). A számozások az adott eszköz csatlakozójának száma:
- WAN: szolgáltatói eszköz,
- LAN1: 'Szoba1' -es PC vagy NAS vagy ilyesmi.
- LAN2: 'Szoba1' -es OLED TV (UTP - nem set-top box)
- LAN3: --> SWITCH
- LAN4: 'Konyha' TV (set-top box) - elmenő kábel- SWITCH1: ROUTER1 LAN3 portjából érkező UTP (ld. fentebb)
- SWITCH2: 'Szoba1' -es OLED TV (set-top box)
- SWITCH3: 'Szoba2' -es TV (set-top box) - elmenő kábel
- SWITCH4 & SWITCH5: amit csak akarsz vagy üresen marad.
Amennyiben a 'Szoba2' -ben lenne több vezetékes eszköz is, akkor egy 6K HUF -os switch -el tovább lehet osztani. A konyhába nem kell - hiszen ott lesz a második router aminek LAN portjaira dughatóak set-top-box -on kívük egyéb eszközök is.Namost kérdezheted, hogy a IPTV -seket miért raktam egy switch -re meg, hogy a konyha felé menő UTP -n nem fogja-e megenni a sávszélt az IPTV. A T -nél a legfullextrásabb FullHD TV adót figyelembevéve lesz max 2 Mbps igényed. Marad 998 Mbps (az 1000 -ből) ... A konyhai router --re is mehetnek egyéb vezetékes eszközök - nem bántják egymást az IPTV -vel ...
Az említett 4 routerről röviden: szerintem nem éri meg a Te esetedben. Az első kettő 2.4 GHz -en tud "hangyahajszálnyival" többet - a másik kettő meg 5 GHz -en (ezek 3x3 -asok a 2x2 helyett) ... Egyfelől a mobilokban legfeljebb 2x2 van és nagyon sok "kétpálcás" laptopban sincs több. Neked meg 2 db 2x2 (5 GHz -en) routered lesz - ez bőven elég Nálad.
Persze, ha valami illegál munkásszállót üzemeltetsz és minimum 35 embernek kellene biztosítani extra f@sza WiFi -t, akik mindegyike egyidőben fullba nyomja a
kreténtWiFi -t, akkor vedd meg valamelyik utolsó kettő kettes pack -ból valamelyiket ...Egyébként ne feledd - valószínűleg terveznünk kell egy 6K HUF -os 5 portos gigabit -es switch -et is, ha nem lenne otthon elfekvőben egy ...
@Elk_hound,
Adott esetben beáldoznád az "AC hack" -edet is ? ...
A mostani CFW -dben biztos nincs 802.11 k/v/r állítási lehetőség?
@Olyan,
Azok a NAS funkciók micsodák? Pl. AX73 -ban csak SMB/FTP/SFTP csatlakozási lehetőség van háttértárként, van Médiaszerver (ennek működéséről írtam is korábban), Time Machine támogatás de pl. torrent nincs. Viszont cserében WiFi teljesítményben "kettéh@gyozza" a AX56U -t ...
Javaslom hallgass Alex91 -re - nagyon jókat ír és finoman próbálja adagolni a dolgokat, hogy hol hibázik az elképzelésed.
Én most egy fokkal direktebb leszek: 3*100 nm -re az egy router + 2 extendert (szintenként egy gondolom) nagyon gyorsan felejtsd el. Sehogy nem fog menni - nemhogy jól.
Namost AX -el kapcsolatban - ekkora alapterületen és 3 szinten (Mesh rendszer erőteljesen javallt) felelőségteljesen valahogy így nézne ki (valamelyik a 3 közül):
- 3*ASUS RT-AX58U AX3000 - 3*48K HUF = 144K HUF
- ASUS ZenWifi Mini Mesh AX1800 (XD4) 3-Pack Router - 130K HUF (csücskösen)
- ASUS ZenWiFi AX XT8 AX6600 (2-Pack + 1 db) - 290K HUFEzek közül az első a legjobb ár-érték arányban. Ami dob még rajta, hogy lesz szintenként jónéhány LAN portunk is amire vezetékes eszközöket lehet dugni. E mellett a AX58U USB másolás tekintetében olyan 50 MB/s körül tud (azaz nagyjából félig ki tudja használni a gigabit sebességét).
Ne felejtsem el a legfontosabbat - szigorúan kábelen mindhárom egység bármi is lesz az. A nélkül hajítófát se ér az egész brigád ...
Szerintem engedd meg, hogy AC alapokon ajánljunk Mesh alapú megoldást. Sokkal.sokkal olcsóbb tudna lenni ... Pedig odavagyok az AX -ért, de ...
-
válasz
Daywalkerke #85585 üzenetére
Két darab kültérre telepített MikroTik LHG 5 ac megfelelő lesz a célra.
-
Daywalkerke
aktív tag
A két épület között semmilyen fal vagy egyéb dolog nincs csak levegő meg egy kb. 2 méter magas kerítés ami nem tégla vagy beton hanem sima drót kerítés, a két épület között a távolság kb. 10-20 méter között lehet és mindkét épületből teljes a rálátás a másikra, tehát nincs semmilyen zavaró jel (fal, magas növényzet, stb.) nincs.
Az internetet nem egy idegen embernek kell továbbítani (nem szomszédnak) hanem az ismerősöm rokonai laknak abban a szomszédos épületben ahol nincsen semmilyen vezetékes internet szolgáltatás.
Eddig, az elmúlt években a 2.4Ghz-es Mikrotik eszköz továbbította a jelet (most jelenleg is ezt használják), de mivel az elmúlt években rengeteg (és ezt szó szerint kell érteni, mert téli időszakban is 30-40db különböző 2.4Ghz-es jel van ezen épületek környékén, míg nyáron amikor is szinte az összes lakásban vannak ez sokszor a duplája, tehát 60-80db különböző 2.4Ghz-es jel), és emiatt már a Mikrotik által küldött 2.4Ghz-es jel is sokszor akadozik vagy el sem jut a szomszédos épületbe, viszont az 5Ghz-es jelekre rákeresve az egész környéken 1-3db közötti jel van csak, tehát szerintem (bár nem vagyok szakértő) ha az 5Ghz-es jelnek kisebb is a hatótávolsága talán még akkor is jobban és könnyebben lehetne a szomszédos épületben fogni mert nincs annyi egyéb jel ami zavarná mint a 2.4Ghz-es jelnél van, de ezt csak mint laikus gondolom. -
-
Zebu
addikt
Ejj srácok valami nem kerek ezzel az X86U-val. M 2x ledobálta a klienseket a wifiről és 2 random restart volt
Gyári legújabb firmware
-
-
-
-
Olyan
csendes tag
válasz
Alex91 #85576 üzenetére
Szia
a kerdesben mar irtam hogy jo lenne usb is.
az asus ax56 es a tplink ax73 kozott vacilalok.
sajna ez alatt csak usb 2t lattam.
persze ha jobb javaslat lenne szivesen meghallgatom
ahogy nezem rendes gigabites mesh router nincs 25000 alatt.
de az usb2
lassan minden wifis lesz ezert is gondolkodom. Wifi6ban.
vagy felesleges?
de routert nem evente vesz az ember.
Az upc routere az keves, a nem mesh rendszertol meg minden bajom van hogy hol atvalt hol csak szaggat. -
dav1dkaah
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy új WiFi routert venni mert a mostani behalni látszik.
50nm lakásba lenne 1PC, 1 laptop, 2 telefon, xbox one lenne róla használva ( később még smartTV is lesz rajta )
Diginet 100 van jelenleg de tervben van a Diginet 1000.
Online játékra is van használva.A PC is WiFi-n csatlakozik későbbiekben talán kábel megoldható de jelenleg nem annyira.
Szóval az összes eszköz a WiFi-t fogja használni.A keret mondjuk 20k-ig.
Köszönöm szépen!
-
Alex91
félisten
Ugye lehet olcson jot, de akkor nem lesz gyors.
Lehet olcson gyorsat, de azzal lehet, hogy csak gond lesz.
Es lehet jot es gyorsat, csak az nem lesz olcso...Ha az 1. lesz, akkor AX elfelejt, valami lassabb AC Mesh rendszer jon ki.
Ha a masodikat valasztod, akkor mondjuk pl. Xiaomi alapon probalkozol, de lehet, hogy tobb lesz a szivas vele.
A 3. esetben meg veszel valami brutal AX-es Mesh rendszert, de az meg nem lesz olcso... -
Olyan
csendes tag
válasz
Alex91 #85574 üzenetére
Szia
Azt ugye tudod hogy ezzel nem segitettel meg semmit.
tanacsot kertem hogy mi erdemes es megadtam mire gondolok.
ez melyikbe nem fer bele?
az olcsoba, a joba vagy a gyorsba?
a pc az a router mellett lesz es termeszetesen vezetekesen csatlakozna. Annal is inkabb mert szeretnem hattertarkent, NAS funkcioval is hasznalni.
barmilyen javaslatot tanacsot meghallgatok ami elorebb visz a gondolkodasban
koszonom -
Olyan
csendes tag
Sziasztok
mesh kepes routerk keresek 3 szintes haz plusz kertbe.
Jelenleg UPC 500 megabitem van de varhato az optikai halozat epitese. Nem mintha ez nem lenne eleg.szerencses lenne egy usb is rajta.
mivel hosszu tavra vennem ezert elgondolkodtam a wifi6-on es usb3.0n is.
Ki mit javasolna? sokat nem szeretnek kolteni.
egy routerben gondolkodom es 1 vagy 2 mesh extenderben.
a tplink ax73 eleg jo aron van es vann k hozzam mesh extenderek is.
illetve az asus ax56 ami meg hasonlo aron lenne, bar ahhoz meg nem neztem extendert.
mar ez is felulrol veri a kerete amit raszannek.
a szep feher UPC connect box utan menne mert sajna coaxon jon a net a hazba.
mivel elegge láma vagyok a témában, barmit meghallgatok.
koszonom -
bigdady
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #85562 üzenetére
Ax10 is ajánlott? Ha jól látom nem sok a különbség
-
bigdady
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #85562 üzenetére
Akkor ajánlott. Koszi
-
-
PATTA86
csendes tag
Naa... köszi a linket, megnéztem. Most van időm olvasgattam/nézegettem itt a napokban a routereket, más márkákat is (TP-Link)
Ugye van az első felvetés amit Te ajánlottál a dupla routeres megoldás, a 2db ASUS RT-AC57U v3 Router - Közben itt egy kérdés felmerült bennem, egy hsz-odban (,, A WiFi -re nem egy router - hanem kettő router hardverére (beleértve a rádiós szekciót is!!) vállára nehezedik majd a kliensek terhelése. A kábeles összekötés miatt a kettő közötti kapcsolat egyáltalán nem terhel rá a WiFi -re.") most a 2 routert össze kell kötni kábellel??Ahogy nézegettem itt a routereket van még kettő másik is ami hasonló az (1.)AC57U-hoz:
2. ASUS RT-AC58U V3 Router (20K)
3. ASUS RT-AC1300G Plus v3 Router (22K)
Nem tudom a 3 router közül melyik volna a legjobb választás?
Viszont, hogy bonyolítsam itt a dolgokattaláltam még 2 Pack-os routert is:
4. ASUS RT-AC66U B1 (2-Pack) Router (45K)
5. ASUS RT-AC67U (2pack) Router (52K) ez 78K-ról van akciózvan, szóval esetleg még ezekből is szóba jöhet bármelyik, ha a felárat megéri az elsőhöz képestEgy olyan kérdésem lenne még, hogy egy AC-s és egy AX-es routert nem lehet AiMesh-el összehozni ugye? Hogy a szobába lenne egy AC router a konyhában meg AX-es. Vagy az még hülyeség volna, ha a nappali ablakába(ahol 1db van a konyhához közel és onnan az udvarra is ki érne a műhelyig a wifi) be raknánk egy jobb AX3000 routert és a szobába maradna a szolgáltatói modem? Bocsi a sok hülye kérdés miatt, de nagyon nem ,,vágom" a témát
Amúgy mellékelem az előző csodálatos "tervrajzomat", filccel berajzoltam a nappaliba és a konyhába, hogy hol vannak ablakok és ajtók, és pontokkal jelöltem, hogy hol jön le az iptv.
Ahogy olvasgatom itt a hsz-eket hárásóval hasonló ,,cipőben járunk"... viszont ez a bridge mód engem is érint akkor, mivel van 2 iptv optikával behúzva.
Köszi mindenkinek aki segít! -
bigdady
nagyúr
válasz
Dragon3000 #85559 üzenetére
Tplinknek van közvetlen garancia leado helye vagy annak sincs?
Ajánlott a tplink ax10 vagy ax20? Bár még nincs ax eszközöm gondolom az is kell.Egyébként Voda connect boxnak jobb az 5ghz lefdettsege itthon a házban mint Ac65p volt... Egy baja van hogy min 10 karakter a wifi jelszó szabály és a legkondim nem szereti csak a max 8-at..
-
bigdady
nagyúr
válasz
Dragon3000 #85556 üzenetére
Vodafone UPC. Nyár óta szar volt és mióta “szervizben” van tökéletesen megy a szolgáltatós connect box. Azért az idézőjel mert asusnak közvetlen szervize nincs és vihettem vissza boltba ahol eltelt másfél hónap... Asus nem kell több
-
dkess
őstag
válasz
Vasy09 #85548 üzenetére
Két dolgot állíts. Egyébként lehet konkrétan csak egy eszközre a játék prioritását emelni (azaz aki nem az XBOX -on nem kap magasabb prioritást, hacsak nem állítasz neki is). Tehát adaptív felhasználó specifikus QOS lesz a barátunk - két lépésben állítandó:
Először a forrás IP/MAC (második oszlop - illetve majd az ez utániak) alapján kiválasztod az érintett klienst (egyébként csillagozással tartományt is ki lehet választani - de ezt hagyjuk nem kell nekünk). Most az a kérdés, hogy az XBOX -on csak a játékot akarjuk magas prioritással - avagy pl. a letöltést is - avagy például mindent (e legutóbbi esetben üresen hagyod - a többit választod akár úgy is, hogy több sorban viszed fel ugyanazt az eszközt. Max. 32 ilyen szabályt lehet állítani).
Aztán prioritás - ez legyen a legmagasabb. Csak az XBOX -ra legyen ez a prioritás - akkor hatásos igazán:
És most jön a varázslat. Külön a feltöltés és külön a letöltésre is lehet limiteket állítani. A maximum értelemszerűen legyen maximum a legmagasabbra (XBOX -unk ugye egyedül árválkodik ebben a kategóriában). A minimum foglalt lesz érdekes - az 5 prioritás összege értelemszerűen nem haladhatja meg a 100% -ot. Namost az van, amit itt lefoglalsz az XBOX -nak az semmilyen körülmény között nem lesz kiadva másnak - úgyhogy azért óvatosan.
Itt lehet prüóbálkozni is, mert nem tudom hány meg milyen egyéb kliensek is vannak. Most csak "kapuszámot" mondok - 50%.
Ami fontos - fogod azokat a klienseket is rögzíted (Nekik is legyen DHCP foglalt IP -jük), akik esetleg nagyot szoktak harapni a net -be vagy éppen ugyanzon WiFi hálüzati eszközön szoktak lógni (pl. "virágboltozó" PC -k). Ők mondjuk a közepes (alapértelmezett) prioritásra legyenek állítva és nincs szolgáltatás választva (azaz mindenre érvényes lesz a beállítás). Na Nekik meg mehet alacsonyra a garantált (10% - úgysem érdekes). A maximumot viszont vegyük le mind a letöltés - mind a feltöltés tekintetében mondjuk 80% -ra. Azaz gigabit -es netnél a torrentezők soha nem fognak tudni 82 MB/s -nél gyorsabban letölteni (ez mondjuk 1 db "virágboltozó" PC -re elég, de ha több lenne, akkor lehet kisebb pl. 60-70%). Mentesz és élvezed a játékot.
Egyébként amennyiben az XBOX valahogy kábelvégre tudna vergődni az is dobna a játékélményen ...
@bigdady,
25K HUF -ért - mondjuk csere ugyanolyanra?
-
Alex91
félisten
válasz
szaboi6512 #85550 üzenetére
Biztos valamelyik CFW kinyirta...
-
bigdady
nagyúr
válasz
szaboi6512 #85550 üzenetére
rebootot/resetet követően 1 max 2 nap után lelassult a net annyira (wifin és vezetéken is) hogy egy honlap 1 perc, speedtest bejön de mérni nem tud error-al leáll. Reset is volt, restoration tool is openwrt után, és openwrt-vel is ezt csinálta, ahogy a gyári fw-el is... .
Szolgálató modemet is cseréték (bridge) de semmit nem javult. Mióta szervizben van a szolgálatós hibátlan egy hónapja. -
bigdady
nagyúr
Hali
Asus 65p megdöglött, milyen routert érdemes most helyette 25e Ft-ig újonnan, mi az ajánlott? -
Vasy09
őstag
Egy olyanban tudnál nekem segíteni, hogy mit és hol kell az AC88U-n beállítani, hogyha az Xbox-al játszunk, akkor annak legyen prioritása és max sávszélességet kapjon? Akár privátban is jöhet!
Az ip-jét már fixáltam, meg amikor játszom akkor QoS-t játékra szoktam állítani! De néha néha előfordul, hogy a másik fél szaggatva hall a túloldalon, illetve laggol a multi játék!
A szolgáltatótól kaptunk új modemet, úgyhogy most már csak a routerre tudok gondolni, hogy azzal van valami gebasz!Többek között ezért is gondolkodtam el a cseréjén!
-
dkess
őstag
válasz
#01758976 #85544 üzenetére
Fél-off. Miért maradna parlagon bármi? A két AC -s router -el megvan a gigabit -ünk a gyakorlatban is. Mellé a vezetékes kliensek és máris nagyon kevés lesz az az 1 Gbps -es internet ...
Avagy Nálatok van egy olyan mindenkire vonatkozó szabály, hogy egy időben egynél több embernek (de az is max egy db mobileszközzel) szigorúan tilos WiFi -re csatlakozni? Vezetékes klienst meg fővesztés terhe mellett?
-
törölt tag
OK, beszélek a szolgáltatóval bridge ügyben, ha szerintük mehet, megrendelem az első változatot, thx. AX-re nem mennék, nincs szükség rá azt gondolom nem is kell a jövőben sem, így nem éri meg nekem az árkülönbözet, marad akkor parlagon a sávszél 1 kliensnél és csók, nem tragédia az sem.
-
dkess
őstag
válasz
#01758976 #85542 üzenetére
Egy rossz hírem van (tudom mi történik a rossz hír hozójával ...
) - 50K HUF -ból olyan 2 db Mesh -t is tudó routerünk nincs (mármint aminek egy darabja is tudja) ... Így két darabjával tudja - hiszen a gyakorlati sebessége olyan 500-550 Mbps/router (és ezt mindkettő tudja egyszerre). Azaz tulajdonképpen megvan a gigabit sebességünk a gyakorlatban is a mostani tervezett felállással.
Ahhoz, hogy router -enként is meglegyen a gigabit gyakorlati sebességünk, ahhoz a vigyázó szemeinket a WiFi6 (AX) felé kellene vetnünk ...
Ugyanakkor ez már több szempontból is kliensfüggő:
- a kliens eszköz(ök)nek is WiFi6 (AX) -nek kell lennie,
- ugye ezen belül is vannak a mobileszközök és pl. PC/laptopok. Előbbiek csak 2x2 MU-MIMO - így 1,2 Gbps névleges sebességük van. Míg utóbbiakban 2x2 160 MHz -el MU-MIMO van - így 2,4 Gbps névleges sebességük (persze ehhez legalább AX3000 -es router is kell) van.Amennyiben a 160 MHz nem fontos (azaz pl. a PC/laptop -on a 2,4 Gbps -es mód), akkor is olyan 40K HUF/darab környékén kellene nézelődnünk legalább (AX56U) - amennyiben szeretnénk az utóbbit is, akkor viszont 49K HUF/darab környékén kellene nézelődnünk (AX58U) legalább ...
Azaz az eredeti ajánlásom alapján (ahol 2*867 Mbps AC elméleti) megvan a gyakorlatban is a WiFi gigabit -es sebesség (2*550 Mbps) a gyakorlatban is - mindössze két router adja ki a végeredményt (azaz egy kliensre nem lesz teljes gigabit - csak többre) ...
Szerk.: Most nézem Neked is van egy döglött Xiaomi routered?
Úgy egyébként a gigabit -es net a vezetékes eszközök felé is oszlik ...
-
törölt tag
Tkom itt is, viszont most lett optika. Még nem rendeltem meg a cuccot, így hasznos az infód, mindenképp beszélek velük vásárlás előtt.
dkess: Ha lenne olyan router, ami kihasználja a teljes sávszélt, azt nem bánnám. Nem mintha kevés lenne az 867, de ne legyen már parlagon a maradék sem. Szabjuk akkor az árat 50k ra, a kettő routerre. Mesh első olvastra nem tűnik bonyolultnak. Ma még lesz időm futok pár kört a bedöglött Xiaomival is, hátha fel lehet azt ébreszteni. Azért háromnapos 17k router nem adom ilyen könnyen, ráadást működés közben egyszer csak halál.
-
dkess
őstag
válasz
Daywalkerke #85536 üzenetére
Nem akarok feleslegesen károgni, de akkor lassan az egész projektet elfelejthetnétek. Lehet a szomszéd is "finomutalásféleképpen" jelentette ezt ki, mert mondjuk már nem akar a dologgal foglalkozni egyáltalán ...
Kb. az a Mikrotik eszköz az egyetlen értelmezhető eszköz az egész projektben. Az okát említette egyébként?
Két "mezei" beltéri SOHO eszközzel nem irányított antennákkal 5 GHz -en (!!) mind a két házban belülről (azaz két ház főfal és ki tudja hány belső falak+távolsággal) valamint a két ház közötti nagy távolsággal (amit még mindig nem tudunk ugye mekkora - ez ennyire "szupertitkos" info?) - hát azt kell mondanom, hogy "no way".
Ugye ráadásul úgy, hogy eddig a szomszédnak kültérre telepített (!!) irányított antennás cucca volt és így sem ment. Amennyiben még azt is leszereljük, akkor az mennyit fog javítani az esélyeinken? Kb. lehetetlenné válik ...
@Vasy09,
Szívesen.
-
Vasy09
őstag
válasz
Gubek-Einste #85532 üzenetére
Köszönöm, illetve dkess neked is!
Akkor körbenézek, h mik a lehetőségek! -
Zebu
addikt
válasz
#01758976 #85519 üzenetére
Telekomnál beszivtam a bridge módot. Mivel nálam koax van behúzva, nem tudják bridge módba tenni, mert akkor az IPTV is kuka. Szóval maradt kvázi routernek, de szinte minden funkciót kikapcsoltam. Az asus cuccot amit fő routernek akartam azt betettem mögé, tkom routeren ment DMZ-be és meglátjuk milyen lesz így...
-
-
dkess
őstag
válasz
Daywalkerke #85534 üzenetére
Akkor sikeresen beletrafáltam, hogy a Mikrotik csak 2.4 GHz -es ...
Most jön a kérdés - mi lenne, ha nem a gombhoz akarnánk varrni a kabátot, hanem fordítva? Mindenekelőtt tudnánk valami pontosat arról a Mikrotik -ről? Aztán keresünk egy hozzá passzoló dolgot mondjuk ezek közül: [link] vagy ezek közül: [link] ?
Amennyiben a szomszéd is váltana beltérire - meg Te is, akkor lesz egy gyors válaszom: olyan eszköz nincs ami Neked kellene ...
-
Daywalkerke
aktív tag
Köszi a választ (MaCS_70 -nek is), de mivel tegnap derült csak ki, hogy a jelenlegi Mikrotik wifi erősítő eszköz csak 2.4Ghz-es jelet tud továbbítani, emiatt az új 5Ghz-es router mellett mindenképp kell venni egy új erősítőt is, ezért ha van rá mód akkor egy olyan erősítőt szeretne venni ismerősöm ami lehetőleg beltéri és a másik épületbe (ahova a wifi jelet kell átküldeni) is egy beltéri eszközt, ezért érdeklődöm most, hogy van-e bármilyen ilyen beltéri eszköz amivel a router 5Ghz-es jelét továbbítani lehetne vezeték nélkül (tehát UTP kábeles megoldás sajnos nem jó) továbbítani a szomszédos épületbe.
-
dkess
őstag
Ez a Asus ZenWiFi AX Mini XD4 lenne - ugye? Most néztem és hirtelen én sem találtam hozzá se gyári - se utángyártott felfogatót. Lehet majd idővel lesz.
Azonban, ha már van oda UTP kábelvég vezetve, akkor ne hagyjuk veszni a dolgokat. Egy ilyet pl.:
vagy egy ilyennel:
azért biztos odafogatnám. Kb. tizenegynehányezer forintos tétel. Persze van tízezerféle - kisebb nagyobb, mindenféle színű és fogatású, lehet plafonról lelógós vagy éppen csőre szerelhető forgatható kivitelben meg rózsaszínű csillámpónival is ...
@Vasy09,
Mivel az Ac88u -nak a WAN portja mellett van 8 db LAN portja is - így egy fokkal jobban kappolna a AX86U vagy AX89X, mert:
- ezeken van gigabit -nél gyorsabb WAN/LAN portja(i) is,
- illetve az "alap" 1 WAN + 4 LAN portnál azért több van rajtuk.Alább kigyűjtöttem a vezetékes csatlakozási lehetőségeket - hátha segít:
RT-AX86U
2.5G Port x 1 (WAN/LAN)
WAN x 1 Gigabits
LAN x 4 Gigabits
RT-AX89X
RJ45 for 10Gbps BaseT for WAN/LAN x 1
SFP+ x 1 (10Gbps)
RJ45 for 1Gbps BaseT for WAN x 1
RJ45 for 1Gbps BaseT for LAN x 8RT-AX92U
RJ45 for Gigabits BaseT for WAN x 1
RJ45 for Gigabits BaseT for LAN x 4 -
-
Vasy09
őstag
Sziasztok! Szerintetek egy Asus Ac88u-t melyik újabb Asus Ax routerre lenne érdemes lecserélni?
-
Madoc
veterán
Középen van az ax 58u két oldalon lenne 1-1 mini. A vezetéknélkülire tervezett az gyakorlatilag 3 méterre van az ax-től, csak egy fal van köztük. A minik azért kellenek csak hogy a külső falon átmenjen a jel a kapunál-alsóépületben lévő okoseszközöknek. Kábel ott van mindkettőnél csak az egyiknél hülye helyen van, nem birom odatenni az eszközt mivel nem falraszerelhető.
-
dkess
őstag
válasz
Elk_hound #85523 üzenetére
"... Lefedettsége, stabilitása, teljesítménye elég egyébként, mesh-re nincs szükség."
A kérdést meg is válaszoltad. Minek olyasmire pénzt kiadni amire nincs szükséged igazából (meg aztán meglépted a padavan -al a generációlépést is?
@Madoc,
Szia,
Akkor gyakorlatilag az "utolsó" ZenWiFi Mini egység repeater -ként fog működni. Azt kell tudni erről, hogy csak abban az esetben lesz értelmezhető előrelépés, ha ezen "legutolsó" egység szemszögéből nagyon erős vétel (közvetlen rálátás lehetőleg kis távolságokkal) lesz mind a AiMesh Router vagy Node (amelyik közelebb van) - mind a célterületen levő kliens eszközök felé is. Ugyanakkor ezen utolsó egység nélkül valamiért számottevően rosszabb lenne a WiFi minősége. Mind a három feltételnek egyidőben teljesülnie kell! Különben valószínűleg többet ártunk, mint használunk.
Ami fontos a két WiFi -n kapcsolódó egység értelemszerűen egymástól "eszi el" a WiFi -t. Azaz az erőforrásaik jelentős része az egymással való kommunikációra megy el a kliensek helyett. Mind a kettő eszköz érintett - nemcsak a legutolsó repeater módban működő egységé. Ez különösen akkor amennyiben ezen kettő AiMesh egység környékén "dúsulnának" fel a kliensek menetrendszerűen, akkor kellemetlen lehet. A két egység közötti kapcsolat kritikus, hiszen értelemszerűen a repeater nem fog tudni gyorsabb/stabilabb netet szórni, mint amilyet Ő maga is kap ...
Általában akik ezt nem veszik figyelembe, azoknál "pénkidobásként" abszolválódik a végeredmény ... és ez még a jobbik eset ...
Azaz azt a harmadik egységet is érdemes lenne valahogy kábelvégre tűzni. Akár Powerline -al (AV1000 -es vagy AV1300 -as egységekkel) - akár egyéb megoldással. Hipertérugrásként érzékelnéd - különösen az utolsó kettő AiMesh egység környékén levő klienseken.
@FZoleee,
Azt a routert nem lehetne elhozni valamelyik kék pontra? Ezek közlekedők illetve közös helyiségek, ha jól sejtem. Akár polcra avagy akár falra. Amennyiben a bal felső helyiség annyira nem lényeg, akkor inkább az alsó kék pontra.Az 50 Mbps -es net -et innen kb. egy 2.4 GHz -es N -es router is ki tudná szolgálni. Csücskösen meg éppenhogy, de menne. Van most valamilyen router -ed? Amennyiben igen akkor ki is lehetne próbálni. Amennyiben pl. Dual-Band N lenne, akkor meg is lehetne bontani a klienseket, hogy:
- 2.4 GHz: a két TV,
- 5 GHz: 2 telefon meg a laptop.Aztán a tapasztalatok alapján tudunk tovább gondolkodni ...
-
-
Madoc
veterán
Sziasztok! Ax58u és 2 db Asus ZenWiFi Mini, Aimesh hálózatán gondolkodom. Jól fognak együtt működni? Az egyik minit kábellel dugnám a routerre a másikat viszont csak wifin tudnám működtetni. Nem csináltam még mesh hálózatot, bocs ha triviális amit kérdezek. Okosotthon cuccok vannak főleg wifin elég sok és ezért kellene. Az ax 58u-t már meg vettem, a miniket meg most beszerezném ha rábólint valaki aki jártas ebben.
Ax-eszköz nincs itthon. -
Elk_hound
tag
Üdv.
Az Asus N56U -t érdemes ac-s típusra cserélni, vagy csak az ax lenne bármiben előrelépés? Lefedettsége, stabilitása, teljesítménye elég egyébként, mesh-re nincs szükség.
-
dkess
őstag
válasz
woodworm #85518 üzenetére
Touché - ott a pont ...
Ennek szellemében, akkor szeretném most meglehetősen rövidre is nyújtani ...
Amennyiben Te is ismered illetve nyomonköveted a "stációit" ennek a ax3600 -nak, akkor azért érzed, hogy ahogy írtam is csak nagyon finoman és rendkívül felületesen kapirgáltam csak meg. Nem akartam igazán nagyot rúgni belé meg azokba se akiknek a szívük csücske ...
Úgy általánosságban én nem vagyok ellene a Xiaomi -nak. Jöjjenek is fel csak szépen akár az alsó-közép kategóriába avagy ahová csak gondolják. Előbb-utóbb simán lehetnek egy TP-Link szinten (Ők azért nem kicsik a consumer piacon), de Tőlük azért még messze vannak mindenféle szempontból. Ami még nem tetszik bennük, hogy az árazásukat tekintve viszont ez nem tükröződik, úgyhogy Ők szerintem nem egy olcsó gyártókként képzelik el magukat már középtávon is (ugye leginkább csak mindenféle ÁFA- meg egyéb "trükközéssel" tudnak csak leginkább árban a konkurencia környékén vagy alatta ott lenni). Ezzel persze nem lesz gond majd, ha jön a "tartalom" is ...
Namost kicsit a másik típusról is, de most már tényleg röviden. Természetesen a kollégát várjuk majd szeretettel a nem is oly távoli jövőben ugyanitt a topikban, amikor majd a harmadik Sáomi router -ét fogja keresni ...
@hárásó,
Tulajdonképpen le is írtad a lényeget: "Csak nem szeretném túl bonyolítani sem, a két routert sem értem, miért, hisz van egy szolgáltatói, ami befedi a ház háromnegyedét."
Azaz nem a teljeset. Ez a fő megoldandó kérdés. Az, hogy legyen saját routerünk ebből kifolyólag borítékolható. Persze ekkor a szolgáltatói eszköz bridge módban lesz. Ez a felállás tatogat számos előnyt önmagában is - pl. port-forward, dhcp reservation, egy DDNS és/vagy VPN szerver beállítása, de akár persze tehetsz rá nyomtatót, 4G -s USB stick -et vagy akár háttértárnak (biztonsági mentésnek, médiaszerver is) és még Mesh rendszert is lehet rá konfigurálni ésatöbbi ésatöbbi. A szolgáltatói eszközzel ugye egyiket sem tudod.
Miért két eszköz? Ugye AiMesh -t támogató eszközöket néztünk ki (kábeles backhaul -al). Árban is egy korrekt végösszegünk van a 32K HUF -al. A kérdésre válaszolva: mert ezzel tudjuk biztosítani, hogy a 130 nm -es egyszintes ház minden szegletében (konyha/spájzostul) valamint plusszban a műhely/raktár/udvar és a kertben is legyen gyors és erős WiFi -d mindenhol.
Nem tudom az AiMesh -es oldalt amit küldtem azt nézegetted-e illetve a videókat a lapon? Amennyiben igen, akkor nem untatnálak az ott foglaltakkal. Egy SSID/jelszó minden WiFi -s eszközzel és a rendszer elosztja az eszközök és sávok (2.4 GHz és 5 GHz) között, hogy milyen legyen az ideális terhelés. A WiFi -re nem egy router - hanem kettő router hardverére (beleértve a rádiós szekciót is!!) vállára nehezedik majd a kliensek terhelése. A kábeles összekötés miatt a kettő közötti kapcsolat egyáltalán nem terhel rá a WiFi -re. Kolbászolhatsz fel-alá: szobából-nappaliba-udvarra-onnan a kertbe-a raktárból-műlyelybe-majd beszaladsz a konyhába ebédelni. Mindvégig fullos és gyors WiFi -vel észrevétlen váltásokkal az eszközök és frekvenciasávok között - mindenkinek.A beállítás alapvetően nem bonyolult - rengeteg leírás és videó van a neten. Itt a fórumon is segítőkész emberek vannak - segíteni fogunk. Sőt segíteni fogok, ha gondolod.
Egyébként amint meg lesznek a router -ek - legyen az bármilyen egy firmware frissítés legyen az első lépés (ehhez még nem is kell bridge -be kérni a szolgáltatói eszközt - megy anélkül is).
@k-dani,
Amennyiben egy kicsit strukturáltabban összeírod, hogy mi hol van (kábel/WiFI), továbbá a router mennyire központi helyen lesz avagy sem illetve mely helyiségek között van kábelezés meg milyen, akkor nekünk is könnyebb lesz kicsivel.
-
k-dani
csendes tag
Tisztelt szakértők! Kérdésem röviden, hogy kell-e nekem AX-es router, ha jelenleg nincs és az elkövetkezendő években várhatóan nem is lesz AX-es kliensem?
Kicsit bővebben: Digi 100/100-as internetem van, a közeljövőben elképzelhető, hogy bővül gigabitre. Jelenlegi routerem TP-Link TL-WR842ND nem gigabites, a kliensek közül néhány már most is az. Elsősorban ezért gondolkodom router cserében. Kb. 80 nm tégla lakás.
Felhasználás: filmnézés NAS-on (gigabites kábel) megosztott mappákból Raspberry lejátszóval (kábelen) és (másik tévén) Amlogic S905 lejátszóval (kábel/wifi - wifin a routertől távol már akadozik a lejátszás, talán fixen kábelre kötöm), zenehallgatás NAS-on megosztott mappákból Raspberry lejátszókkal (kábelen erősítővel-hangszóróval/wifin fejhallgatóval), általános böngészés, youtube laptopon (kábel/wifi), tableten (wifi), telefonon (wifi), meg a tévék beépített youtube kliensén (jelenleg wifi, később esetleg kábel). Ki tudja, online oktatás még esetleg előfordulhat. Virágbolt a NAS-on van, csak ritkán használom. Online játék nincs.
Az eszközeimet nem cserélem, csak ha elromlanak, és akkor se drága, csúcskészülékre, inkább alsó- középkategóriára.
Ha lesz elég időm és kedvem, valami VPN-t/SSH-t esetleg később összehoznék rajta, hogy távolról is elérjem az adataimat, esetleg távolról is tudjak zenét hallgatni a Raspberry lejátszóval (ha egyáltalán elég erre a VPN + távoli vendég wifi/mobil hotspot sávszélessége), ezért előny a bővíthető custom firmware.
Kinéztem két Asus routert: AC65P 23000 Ft-ért, vagy AX58U duplájáért. Kell nekem a drágább, vagy elég az olcsóbb? Tudom, a drágább egyben "jövőállóbb", de hogy a jelenlegi eszközeimmel érzek-e közöttük különbséget? Nem követtem a wifi szabványokat, nem tudom, hogy az újabb szabvány javít-e a régi típusú klienseken. -
törölt tag
Köszi.
Ha ez kell, hogy rendes net legyen, legyen. Csak nem szeretném túl bonyolítani sem, a két routert sem értem, miért, hisz van egy szolgáltatói, ami befedi a ház háromnegyedét. Gondolom ezek jobbak, de, ha előttük szar van a (szolgáltatói), akkor nem mindegy? Vagy az csak bridge lenne, közvetlen mellé menne az egyik Asus (akkor ebből kell mennie két Ip tv-nek is) az szórná a wifit, majd ettől menne a cat7 a másik Asusba a ház végébe? Jól értem? Ha így jobb sebességben, de főleg stabilabb, mehet, de segítened(segítenetek) kell bekonfigolni, mert egyedül neki nem megyek.
-
woodworm
veterán
Nem kell húzni, te szereted hosszúra venni a hozzászólásaid!
A lényeg, a felsoroltak közül, ami komoly hibaként felróható, szinte mindegyik az ax3600-asra érvényes. Emiatt kár temetni a régebbi routereiket. Volt itt az asusnak és a tp-linknek is nem ajánlott készüléke, mégsem lett általánosa lehúzva.
Tehát még egyszer, a xiaomi R4A kb. a korábban ajánlott asus ac57uv1, ac1200gu-nak felel meg. Az egyetlen komolyan felróható hiányossága az iptv támogatás hiánya. De a kérdező ugyanúgy xiaomit hasznát előtte, tehát vagy ismert a probléma vagy nem érintette. A helyette ajánlott archer c5v4-hez képest sokkal jobb. A xiaomi magyarországi forgalmazójától, hazai garanciával, olcsóbban. -
dkess
őstag
válasz
woodworm #85515 üzenetére
Persze, ha csak erről lenne szó, akkor a számat nem nyitottam volna ki ... Alapvetően 3 változat van: China, valami ottani szolgáltató meg a global. Persze mindegyiket adják mindenféle konnektorral és néhol sem ezt sem a régiót nem tüntetik fel. Jó vadászatot ... Aztán, ha nincs szerencséd, akkor jöhet a hálózati kábel vagdalkozás meg másik csatlakozót bütykölni a végére ...
Idáig rendben vagyunk, akkor indulhat a firmware vadászat. Itt most nemcsak a 'Mainland China' -s verzióra gondolok, hanen a funkcionalitásra is - ezek hót eltérnek mindegyikben. Aztán arról nem is beszélve, hogy miről lehet mire frissíteni és mire nem. Aztán a temérdek mennyiségű bug. Ezek közül egyesek javításra kerülnek - mások újra előjönnek. Aztán sakkozz össze egy olyan fw -t amiben olyan bug -ok vannak amik Téged nem (annyira) érdekelnek. És ezek között olyanok pl. hogy AP módban DHCP -n nem kapsz IP-t meg ilyen hasonló alap dolgok ... Persze lehet fórumokat bújni, fw -ket próbálni halomban - sokan szeretik az ilyet (ad egyfajta izgalmat vagy közösségheztartozás érzést egyeseknek), de van aki meg nem. Persze mindezt (router firmware) google fordítózni, mert az egyébként még angolul sem tud (a kínai nyelv meg írás meg lehet nem megy mindenkinek perfect) ...
Árak. Itthoni beszerzéssel drágább, mint egy AX73 ... ÁFA(/vám) csalósan világvégéről (annak garanciális vonzatával a "kriksz-kraksz.com" -ról) meg mondjuk AX50 felett némileg - persze ki tudja mikori érkezéssel. Persze van akinek ez okoz izgalmat, mert akkor érzi "faszagyereknek" magát ...
Namost én úgy vagyok vele, ha van ami itthoni beszerzéssel (ÁFA -san is) 3 év gyártói garanciával olcsóbb és jobb és e mellett problémamentes, akkor ... Persze azt is megértem, ha valaki meg pl. a fentebb emlegetett "izgalmakra" vágyik, akkor meg "vegye-vigye" ... és persze még a felszínt sem kapargattam meg úgy igazán ...
Amit írtál adóteljesítményről azt sem teljesen értem abban a kontextusban ... Úgy egyébként erről id meg van a véleményem, de nem húznám tovább, mint a rétestésztát ...
-
woodworm
veterán
Mi bajod a xiaomi-val? Az ax3600-as topik panaszainak jó része a global/ázsiai verzió wifi különbségéről szól. A "törvénytisztelő mód" és az emelt adóteljesítmény közötti különbséget ne nevezzük már márkakörüli szopásnak. Ha valamelyik konkrét típussal gondod van, nyugodtan írd le, csak az tényleges tapasztalaton alapuljon.
Évek óta vannak xiaomi routereim, egyikkel sem volt még gond. A kérdezett router az R3G utóda, hiányzik róla az usb és kevesebb benne a ram. Nyilván az R3G után én sem cserélném le, de az erősen akciózva és kintről rendelve volt 10000, ha majdnem ugyanezt itthonról, garanciával megkapom, akkor az nem olyan rossz vétel. Pláne a C5v4-essel összevetve, amihez képest erősebb soc és switch (hwnat) van benne.
Ha a kollégának eddig megfelelt a két lan port és az iptv támogatás hiánya, ami valósan felróható a xiaomiknak, akkor ez ugyanezt nyújtja gigabiten. Ha pedig cfw szükséges, erre is feltehető az openwrt és a padavan is.(#85514) Csápájev
Mint ahogy írom a mini után nincs gond a routerrel. Wifiben kb. ugyanazt kapod, ha kábelről jött eddig, akkor jelentős gyorsulással, a gyári fw-vel gondok akadhatnak az iptv-vel. Mondjuk a linkelt webshop már csak január elején szállít. -
Csápájev
őstag
Igen,eredetileg 30at terveztem,de ilyen alap felhasználásra talán nem érdemes ennyit költeni?
C5V4-az ő,ugye?
Írnál még egyet 20ig,amit érdemes?Aztán nem kérdezek többet és köszi
-
dkess
őstag
válasz
Csápájev #85509 üzenetére
"nemzeti minimum "? Az aláírásodban: O1G. Ugyanakkor nem kellene ilyeneket bevonni - még aláírásba sem adott esetben ...
Namost a minimum úgy kb. C5v4 (ha akarsz OpenWrt -t is pl.) vagy C6. A 30K HUF -os kereted eredetileg nem erre engedett következtetni ...
@FZolee,
Amennyiben az inercia rendszert is mellékeled, akkor sokkal jobban tudnám értelmezni a tengelyeket ...
Az a 120 nm -es ház azért már "szabad szemmel is észrevehető" kategóriában van. Amennyiben jól sejtem egyszintes. A kábeles eszközökről vagy kábelekről semmit nem tudunk (apropó - pl. TV miért nincs kábelen?).
Akkor nagyon a szélén lenne a router. Így ezen kissé hiányos info -k egy eszközt nem szívesen ajánlanék ...
@Zebu,
Mobilteló vagy xbox. Nem mindegy? Sőt mivel az xbox még annyira sem "mobil" általában, mint egy mobilteló - így szó nélkül pakold át 5 GHz -re (2.4 GHz -hez tartozó SSID -t töröld belőle). Avagy egy SSID van és automata a dolog? Akkor hagyd úgy - teszi a dolgát.
-
Csápájev
őstag
-
dkess
őstag
válasz
Csápájev #85505 üzenetére
2 db LAN csati összesen, 128 MB RAM, AC1200 + Xiaomi "support"? Még, ha olcsó lenne akkor azt mondanám (nem, 10K -ért ez nem olcsó) ...
Ráadásul úgy, hogy egy olyan Xiaomi -t váltana, amivel "felsültél" (lehet nem ez a legjobb szó) és a helyett keresnél másikat. 30K HUF -os megadott kerettel. Szerintem ennél van jobb ajánlat - pl. amit javasoltam eredetileg ... Persze, ha a keret vagy az elvárások módosulnának, akkor szólj ...
@Zebu,
Akkor marad az, hogy az érintett mobiltelóból kiveszed a 2.4 GHz -hez tartozó SSID/jelszót (hogy ne is csatlakozzon rá) és kipróbálod, hogy így élhető-e. Szerintem az lesz - házon belül (és a környékén is) mindenhol van 5 GHz ráadásul Mesh -ben ...
A 2.4 GHz meg meg tudna maradni az okoscuccoknak (klíma, mérleg, nintendo).
Úgy egyébként nem lenne butaság UTP -vel tervezni. Koax sem megy az emeletre (erre is lehet tenni média konvertert)? Avagy nincs egy kábelcsatorna (pl. régen antennáknak volt felmenő csatornája külön) amibe be lehetne rángatni egy UTP -t?
@FZolee,
Az a "közepes méretű családi ház" mekkora? 50 nm vagy 500 nm? Hova lenne téve? Milyen és mennyi kliensekkel, mi hol lenne? Bármilyen kábelezés van? Stb. stb. Szerintem, ha adsz némi info -t, akkor annál pontosabb ajánlást kapsz akár pro - akár kontra.
Pl. az AC57U v3 van akinek jó - van akinek nem. Pl. Neked jó lehet, de egy sportcsarnok WiFi -jét (öltözőkkel) már lehet nem bíznám rá egy darabra ...
Illetve lehet van akinek meg 2 db Mesh -be kötve az ideális stb. stb.
-
FZoleee
tag
Sziasztok!
Láttam, hogy az Asus RT-AC57U routert sokan ajánljátok. Valakinek van tapasztalata a hatótávjával kapcsolatban? Egy közepes méretű családi házba kerülne, 50 mbit-es internetkapcsolatra kötve, szóval nem kell gigabiteket hoznia, csak ezt a sebességet. Ez megfelelő lehet, vagy keressek más routert?
Köszi!
-
Zebu
addikt
Csak azért vettem ezt, mert most 15 volt az Euronicsban
gondoltam jó vétel. Egyébként nem ez lett volna.
2.4 sajna kell a klíma, mérleg, nintendo miatt. Nem tudom kikapcsolni. Smart akármi be van lőve szintén.
már csak az lenne az igazi ha fent is gbit lan lenne, de ez az utólag behúzás neccesnek tűnik. -
Csápájev
őstag
Igen az alapvető feltétel az lenne,hogy bírja a gigabites netet.
Egy pc van rákötve, két telefon használja,kis lakás, nem kell nagy hatótáv.
Xiaomi Mi Router 4A esetleg nem felel meg erre? -
dkess
őstag
Most nézem ez a RT-AC1300G+ V3 olyan 33K HUF? Pont tegnap volt ajánlgatva ugyanilyen 2.4 GHz 4x4 5 GHz 2x2 AC -s Asus AiMesh képes router a feléért. Avagy ebben mi van ami a másikban nincs meg?
Az érintett mobilból vedd ki a 2.4 GHz -es SSID -t (ha e nélkül is elvagy), akkor nem fog csatlakozni arra. Avagy vond be a 2.4 GHz -et is az AiMesh -be (band steering - ez 'Smart Connection' vagy mi a marketing neve) ...
Egyébként örülök, ha elégedett vagy - használd egészséggel ...
-
Zebu
addikt
Igen az elektromos háló teljesen random. Nem tudom egy körre tenni. Viszont találtam egy kombinációt ahol kb 100-115Mbit-et mérek a speedtesttel az AV1000 powerline eszközökön. Az úgy jó lesz. Meghoztam az RT-AC1300G+ V3-mat, nem akartam most többet költeni, ideiglenesen jó lesz. Elsőre sikerült az imesht belőni, kábelen megcsináltam a backhault, így most az emeleten olyan 50-100Mbit között mérek mindenhol. ÉS tök reszponzív az egész. Jó lesz azt hiszem. Fent csak mobil eszközök vannak és 2 xbox. Bár érdekes, mert az egyik felcsatlakozott 5GHz-en az új imesh node-ra, a másik maradt a régin 2.4Ghz-en. Nem értem, de majd tesztelem a dolgot. Elsőre elégedett vagyok.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Rodzser Mór #85455 üzenetére
tegnap írtam:
Asus RP-N12 Wireless-N300 Wireless 6490Ft [link]Nem semmi, tegnap még 6490 Ft volt, ma 7990 Ft
-
válasz
Daywalkerke #85499 üzenetére
Az antennának nincs teljesítménye. Nyeresége van, ami mondjuk szintén nem túl plasztikus megnevezés: a lényege az, hogy a tengelyre merőleges síkhoz képesti sugárzási szöget csökkenti, ezáltal tulajdonképpen térben koncentrálja a sugárzást.
Minél nagyobb a nyereség, annál laposabb lesz a használható tartomány.
Ez az elmélet.
A gyakorlat erre annyiban tesz rá, hogy a felhasználói eszközök a gyári antennákhoz vannak passzintva (illesztve). Eleve csak gyári minőségű antennát érdemes csatlakoztatni hozzájuk, de a széles körű tapasztalat szerint a gyáritól eltérő, nagyobb nyereségű antennák jellemzően csak rontanak a helyzeten. Tehát ne ajánlott megpiszkálni az antennákat, keverni, kábellel szétültetni meg különösen nem.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged