- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
Cheesy #87597 üzenetére
Szia,
Amennyiben valamennyire is értelmezhető USB másolási sebességet szeretnél, akkor olyan AX73 (ez AX5400 -as WiFi -t tud !!) magasságában kellene elkezdeni nézelődni. Pl. itt 37K HUF: [link] . Igaz, most 'Elfogyott', mert szétkapkodták ennyiért, de gondolom meghozzák, ha megrendeled.
Ezen a linken írtam (igaz egy AX50 -et tesztelgetve, ami nem az enyém) a multimédiás képességeiről - illetve a poszt első fele az USB -s másolgatásról szól. Az AX73 az nagyjából az AX58U -nak feleltethető meg e szempontból a táblázatban: [link] .
-
Fuvaros
senior tag
Most vettem TP-Link Archer C5v4 -t, a hatótávja egy rakás szar
-
-
Cheesy
őstag
Sziasztok!
A lakásban a bejárati ajtó felett van a UPC-s "gyári" wifi router. Meguntuk, hogy a tőle légvonalban 8m-re lévő hálószobában már akadozik a wifi kapcsolat. 3 téglafalat kell átlőnie addig. Kábeles kapcsolat ki van építve, itt egy gbites switch osztja szét a hálózatot a TV és a PC között, viszont a telefonok rendre eldobálják a wifit.
Akár használtan is, de 20-30k között keresek olyan routert ami stabil és erős wifi jelet tud, könnyen kezelhető és USB 3.0-n keresztül képes kezelni egy rákötött háttértárat, amire hálózaton keresztül rá lehet másolni média tartalmat, a TV-vel pedig lejátszani.
Köszönöm a segítséget! -
-
dkess
őstag
válasz
Krinyo #87592 üzenetére
Szerintem úgy értette, hogy két külön WiFi -t szóró eszköz és a kettő között nem lenne barangolás. Tudom kicsit pontatlanul fogalmazott, de én pl. így dekódoltam.
Az N18 akkor is switch -ként is működik, ha router és akkor, ha AP módban van. A különbség, hogy előbbi esetben az arra csatlakoztatott vezetékes/vezetékmentes eszközök külön alhálózatba kerülnek. Viszont azért nem erre gondolt, mert kihangsúlyozta, hogy az N18 AP módban lenne --> azaz nem lenne két külön hálózat ebből a szempontból.
Akkor viszont logikailag levezetve marad a WiFi barangolás kérdésköre, mert az egy routeres felállásoknak - az AiMesh volt csak alternatívája e mellett (mármint az ONT+N18 WiFi -jén kívül ami a "nem ideális").
-
Wesder
titán
válasz
Gubek-Einste #87589 üzenetére
Egy méter sincs a konzol-PC-router között, csak egy fal, és vezetékkel vannak összekötve. Összeg az 10-15k maximum. 100-es a netem.
Egyetlen igényem igazàból csak az lenne hogy jàték közben stabil legyen a kapcsolat. Gondolom a mostani ócska router okozza. Leginkàbb Rocket League alatt. -
dkess
őstag
válasz
SteeWe #87587 üzenetére
Nagyon szívesen.
A fenti szinten bár nincs jelölve, de a korábbi írásod alapján ott is a 3 helyiségbe megy UTP a gardróbból. Valamint a nappaliban két LAN kiállás is van. Feltételezem a N18 -ból innen megy vissza egy LAN kábel a gardróbba, ahol egy nyolcas switch -ből (uplink+5 port minimum kell: lenti: konyha, háló + a fenti 3 helyiség) megy szét UTP a többi helyiségbe.
A fenti helyiségeket csak a beépítés idejére nem lakjátok - utána gyakorlatilag azonnal igen? Amennyiben igen, akkor ide is kellene valamilyen szintű WiFi hosszútávon. Például amennyiben belátható időn belül a felső szint egyáltalán nem lenne lakva, akkor lehetne lentre egy AX82U (ez most pont 60K HUF) ami beterítené lent WIFi -vel a szintet és a felső nem számít.
Az egyes ponttal talán nem is annyira a két külön hálózat a legnagyobb gond, hanem az, hogy amennyiben "aktív virágboltot akarsz" (portot nyitni stb.), akkor az ONT -nak bridge módban kell lennie (plussz public IP -t kérni a Digi -től) ...
Namost jöjjön a feketeleves. Torrent meg AiMesh, AX alapokon - na olyan 60K HUF -ból nem lesz ... Ahogy Alex91 is írta - a legolcsóbb megoldás 2*AX56U (2*40K HUF) ...
Amennyiben ugyanolyan routereket vesszünk, akkor a fenti legyen a router - alsó AP módban. AZ ONT melletti router után egy UTP -vel összekötve mehet a 8 -as switch. A switch -ben ugye:
- 1 a routerből,
- 3 kiállás a fenti szintre,
- 4 kiállás a földszintre.Ez pont nyolc. A nappaliban az egyik LAN -ra menjen a Node eszköz - a másikra kötheted a nappaliban levő vezetékes klienseket.
Amennyiben pl. lenne NAS a későbbiekben, akkor azt fent a gardróbba kellene kötni a switch -re. Két okból is:
- topológia miatt is,
- meg a gardróbban "zajongjon" a NAS.Ekkor viszont belefutunk az alábbiak közül az egyik forgatókönyvbe:
- 16 -os switch kellene (legalábbis több, mint 8),
- ha maradna a 8 -as, akkor feláldozzuk az egyik LAN kiállást (pl. konyha, nappaliban az egyiket vagy másik egyelőre nem lakott helyiséget).Persze ekkor mehetne a torrent a NAS -ról is akár ...
-
-
SteeWe
aktív tag
válasz
SteeWe #87571 üzenetére
Gubek-Einste, dkess,
Köszönöm az eddigi hozzászólást. Alább pár pontositás.A ház földszint és tetőtérbeépitéses. A tetőtér beépités folyamatban, a fenti szintet nem lakjuk.
Tetőtér: Pirossal jelöltem az ONT eszköz helyét. Jelenleg bridge módban. Innen futnak a Cat6-os kábelek a szobákba. Falak: gipszkarton.
Földszint: Zöldel jelöltem az N18U jelenlegi helyét. A gadróbból futnak a Cat6-os kábelek. Falak: tégla, a középső fal vastagabb tartófal.
Ötleteim
1. ONT-t routerként használni fent és a N18-at AP módban lent. Ezt végül elvetettem, a kettő külön hálózat miatt.
2. N18-at felrakni a gardróbba. Ezzel a megoldással nem megfelelő a WiFi jel a lenti helyiségekben.
3. Beruházni egy új, modernebb router-be. De úgy tudom, hogy ettől a WiFi jel nem lesz jobb lent, mert a WiFi jel erőssége szabályozva van.
4. 2 db AiMesh képes eszközt beszerezni és betenni a pirossal és zölddel jelölt helyekre.
5. Mesh hálózat kiépitésére képes eszközök beszerzése.Melyik alternativát jevasolnátok, milyen eszközökkel?
- Net: Digi-1000 (FTTH)
- Torrent és Nat képesség out of the box
- Ár: 60.000 HUF -
Wesder
titán
Sziasztok.
Xboxon online multiplayerben rengeteg a packet loss-om kàbeles csatlakozàs esetén, így gondolom kellene egy újabb router, talàn az megoldanà. Most egy TP-Link WR841N-es szutyok osztja a netet. Milyen routerre kellene lecserélnem, ami megoldanà ezt a problémàt? Köszi ha tudtok segíteni. -
ftc
nagyúr
válasz
bluemirage #87583 üzenetére
Nekem szerencsére Archer 7 -em van eddig tökéletes.....
Annyira kell, hogy telekomos modem után erre kapcsolódjanak a dolgok... notebookok
ZTE II modem elég hamar feladja(én is ez végett tette bridge módba). Erre LEhet AX10 is elég lesz nem? Tuti biytosabb vagy inkább 86EUR-t ASUS AX55? -
AX10 20 tHUF-tól kezdődik, az 50 EUR tehát jó.
Ajánlott eszköz... figyelembe véve, hogy ez egy nagyon belépő szintű AX-es router... de ez az árán is látszik. Az egyik legolcsóbb vállalható AX-es eszköz.
Az AX50 helyett inkább legyen Asus AX55, ha mégis abba az irányba mennél el. Kb. egy árban vannak. -
ftc
nagyúr
TP-Link Archer AX10 50EUR-t mennyire ajánánlott? vagy inkább AX50 80 EUR?
Telekom VDSL után kellene
-
s3cr3t3d
csendes tag
Sziasztok
Van egy asus ac57u v3 routerem 3 hónapos. Tegnap csatlakoztattam hozzá egy 320 gb toshiba HDD-t 100% állapotban külső usb házzal. és egy éjszaka után végleg meghibásodott az új HDD!
Mi a véleményetek erről?
hdd állapota tegnap: [kép]
hdd állapota ma reggel: [kép]
Előtte használtam a laptopomhoz ezt a HDD-t és tökéletesen működött!
kicsit le vagyok sokkolódva. ilyenkor mit lehet tenni? -
Krinyo
senior tag
válasz
Gubek-Einste #87576 üzenetére
Miért is? Mik azok az okok? Nyilván néznék jelszintet WiFimannal, ha elég alacsony lent, akkor kifejezetten előnyös. Két külön sávon, nem átfedve egymást. Ha esetleg Asus lesz a lenti is, akkor roaming assistant beállítással le lehet dobatni a klienst a gyenge jelről, ha ragaszkodna hozzá...
-
-
dkess
őstag
válasz
SteeWe #87571 üzenetére
Szia,
Csatlakozva az előttem szólóhoz amennyiben például segítesz az alábbi kérdésekkel kapcsolatban, akkor konkrétabb és pontosabb ajánlást is kaphatsz:
- a Digi ONT bridge módban van avagy úgy tervezel hosszútávon?
- akkor ez most kétszintes ház - avagy a tetőtér milyen szinten van beépítve illetve mekkora prioritás lenne? Esetleg, ha némi alaprajz is jönne, akkor esetleg segíthetnénk az elhelyezésében is,
- akkor fent is 3 helyiség és lent is 3 helyiségbe mennek Cat6 kábelek. Igen, ez így "üvölt" egy legalább 2 eszközös mesh -ért ...
- legalább nagy vonalakban milyen költségkerettel tervezel?Egyébként kb. mindenkire igaz, hogy " nem szeretnék feleslegesen sokat költeni, inkább az optimális megoldást keresem" ...
-
Krinyo
senior tag
válasz
Gubek-Einste #87573 üzenetére
Ha ennyire árnyékol a födém, akkor mesh helyett egy AP a földszinten ugyanolyan SSID-vel simán járható és sokkal olcsóbb. A kábelek végén gépek vannak? Vagy csak WiFivel éred el a hálót?
-
válasz
SteeWe #87571 üzenetére
1. Milyen router javasoltok?
Asus AC65P alá nem érdemes menni.2. Érdemes-e olyan hálózatot létrehozni, amiben szerepet kap a N18U? 1 router fent, 1 lent a nappaliban, kábellel összekötve.
Igen, legyen két eszközös rendszer kialakítva.3. Úgy tudom a N18U nem AiMesh képes. Ennek ellenére érdemes lenne-e AiMesh irányban gondolkodni?
Jól tudod és érdemes AiMesh képes eszközt beszerezni.4. Inkább mesh rendszerben gondolkodjak?
Érdemes lenne. -
Fuvaros
senior tag
válasz
Intruder2k5 #87570 üzenetére
A program feltelepítése után sem látja a program a nyomtatót. Igaz most fél amperes töltőt használok, mert az eladó otthonhagyta a gyári töltőt. Ha megkapom, folytatom.
-
SteeWe
aktív tag
Sziasztok,
Adott
- Router: RT-N18U
- Net: Digi-1000 (FTTH)
- 10x10-es kocka házElképzelés
- A tetőtérben középen a gardrobe-ban gondoltam a routert elhelyezni, ide jön be a DIGI net optikán. Innen cat-6-os kábelek mennek a fetni illetve a lenti 3-3 helyiségbe.Probléma
- Azzal nem számoltam, hogy födém jelentősen fisszafogja a WiFi jelet annyira, hogy a földszinten használhatatlan számunkra.A fenti probléma megoldására új router vásálásán gondolkodom. Ami elég, ha tud annyit, mint a N18U: Nas, torrent plusz 5GHz WiFi. Ketten dolgozunk otthonról, rendszeres videotelefonálássokkal.
1. Milyen router javasoltok?
2. Érdemes-e olyan hálózatot létrehozni, amiben szerepet kap a N18U? 1 router fent, 1 lent a nappaliban, kábellel összekötve.
3. Úgy tudom a N18U nem AiMesh képes. Ennek ellenére érdemes lenne-e AiMesh irányban gondolkodni?
4. Inkább mesh rendszerben gondolkodjak?Ár másodlagos, de nem szeretnék feleslegesen sokat költeni, inkább az optimális megoldást keresem.
-
válasz
Fuvaros #87569 üzenetére
Ahogy nézem, TP-LINK gyári firmware esetén kell valami USB Printer Controller szoftver, csak azzal megy a nyomtató kezelés.
How to setup and share a printer on your local network with the Archer C7/C5?
How to Use Print Server Function on TP-Link Router?Ha van kedved moddolni, Padavan alatt nincs szükség ilyenre. Aztán pedig függően attól, hogy merre indulsz, vagy a TP-LINK routerek topikját, vagy pedig a Padavan firmware topikot.
-
Fuvaros
senior tag
válasz
Gubek-Einste #87520 üzenetére
Megvettem ma a C5v4-et, müködik a Lan és Wifi. De nem tudom hogyan lehet USB-re nyomtatni. A router egy Digis router mellé van kötve, ő a fővezér, ő adja a koax jelet is ki.
3 üzemmód küzül most a középső fut, de az első üzemmódban sem tudtam hálózati printert konfigurálni (usb-s HPLJ1300) végül is ezért kezdtem bele az egész vásárlásba és az erősebb wifi miatt, ami már jó lett. mit javasolsz? -
dkess
őstag
válasz
Tothgera30 #87567 üzenetére
A gond az, hogy a T HGW+IPTV esetén a bridge mód nem opció. Azaz, ha router(eket) teszel mögé, akkor azoknak AP módban kell rakni.
Én azt csinálnám, hogy a HGW szobába tennék egy switch -et. Ennek portjaira mennének:
- egy ami a HGW -ből jön,
- egy router ami AP módban van ebben a szobában,
- egy ami a másik szobába megy (ha több kiállás is van, akkor értelemszerűen annyi),
- egyéb ebben a szobában levő vezetékes kliens.Aztán a másik szobában mehet vezetékvégre a másik AP módban levő router (ha kell) illetve az ottani vezetékes kliensek ...
Természetesen a router -ként lehet érteni ilyen ZEnWiFi szerű mesh rendszereket is. Most csak egy (nem olcsó példa) XT8 -on van 2.5 Gbps port is - így ezzel egy fokkal jövőállóbb lenne (+ brutál WiFI -s szekciója van). Amennyiben a fentebb emlegetett switch is 2.5 Gbps -es, akkor elég jó kis akár ezen sebességet támogató vezetékes hálózatod lesz ...
-
Jól értelmezed, aktuális HGW (ez változhat) mellé keresek egy második router-t. Az elsőt sem kapcsolnám ki, esetleg ugyan azon a néven, más-más csatornákon futnának, így a második pusztán antennaként funkcionálhatna. De ez még függ a szolgáltatótól is, mert nem tartom kizárnak hogy a közeljövőben lesz váltás.
-
dkess
őstag
válasz
Tothgera30 #87564 üzenetére
Amennyiben jól feltételezem a Telekom HGW mellé IPTV is van és ilyenmódon a HGW lesz a router is?
Első körben ami aránylag vállalható áron van és használtan is kifoghatod:
Asus ZenWifi Duo-Pack (2 db -os) ajánlott módon két szobába - avagy akár Lyra, ha AC is elég. ZenWifi -ből van ezerféle - AC/AX meg olcsó és drága, nagy a választék illetve most jön hamarosan pár új AX -es modell is ...
Amennyiben:
- "ár jelenleg másodlagos"
- meg a "Olyan router-t keresek amit nem kell egyhamar lecserélnem" tényleg hangsúlyos szempont,akkor az alábbi opciókra is vetnék egy pillantást (első kettő opciónál "csak" gigabit -es portok vannak):
- AX92U (behajtott antennákkal - akár falra szerelve) - 1 db / duo-pack vagy 2 db (2 db esetén AiMesh kábeles backhaul -al)
- ER-X + 1 vagy 2 db valamelyik Unifi AP (ezekből van AC/AX - olcsó/drága)
- QHora-301W (falra is szerelhető akár, Dual-Band AX -es WiFi, 2 db 0.1/1/2.5/5/10 Gbps port is van a jövőállóság szempontja miatt) és ajánlott módon IEEE 802.11r képes AP a másik szobába (pl. valamelyik Unifi AP - ezekből van AC/AX - olcsó/drága)
- ez már egy másik szint: Ubiquiti UDM-PRO + QSFPTEK QT-SFP-10G-T (ez azt tudja, hogy akár a 2.5/5/10 Gbps RJ-45 -öt alakítja SFP+ -ra és ilyenformán ilyen internetsebességgel rendelkező ONT is használható: [link] - ezt persze elég akkor, ha pl. 2/1 Gbps internetünk lenne) + 1 vagy 2 db valamelyik Unifi AP (ezekből van AC/AX - olcsó/drága)@Gabesz87, #87565
- AX1500 vs AX1800,
- AX56U -ban: erősebb SOC, 2X annyi RAM, USB3 (AX55 -ben nincs USB - így se háttértárat nem tudsz rákötni, se torrent kliens, se 3G/4G stick, se nyomtató stb.), van Dual WAN stb. stb.Mind a kettő támogat AiMesh -t. Ennek ellenére lehetőleg AX56U -ra menj inkább ...
-
Gabesz87
veterán
AX55 és AX56U közt mi a kül.? Na jó az alapvető dolgokat látom: antenna száma, memória mérete, USB hiánya, ésatöbbi, amiről gőzöm sincs mik. Nekem a későbbiekben max annyi a lényeg, hogy Meshez össze lehet-e kötni kábelesen. De egyelőre csak egymagában lesz itt a lakásban.
-
-
Fuvaros
senior tag
válasz
Tothgera30 #87561 üzenetére
egy szint-négy emelet?
-
Sziasztok.
Adott egy társasház tégla lakás (egy szint, három lakás, négy emelet), ahol 1000mbp/s-el rendelkező internet hálózat van bekötve (Telekom HGW), Cat5e/Cat6 kábelezéssel. Olyan router-t keresek amit nem kell egyhamar lecserélnem. Felhasználása 24/7-ben.
Ezeket az eszközöket kellene kiszolgálnia egy darab routernek:
- CCTV (1080p)
- Smart TV
- 2-3db Notebook (egszerre egy üzemel)
- 2-3db Telefon
- PS4 Slim
Igények:
- Dual-Band (2,4Ghz és 5Ghz)
- Belső antennák - macska miatt
- Fanless hűtés, vagy heatsink mod lehetősége
Elsősorban használtan keresném az eszközt, így az ár jelenleg másodlagos.
Várom az ajánlatokat. -
törölt tag
Azt hiszem erre a TP-Link AX73-ra rárepülök, bőven tudja ami nekem kell, sőt...
-
zaskar
senior tag
TP-LINK ARCHER AX20 most ediginél 18990, ennyiért még nem láttam.
-
-
törölt tag
Sziasztok srácok!
Teljesen elvesztem a router keresésben, olvasom a teszteket, hozzászólásokat, az egyik ezért nem jó, a másik azért, a harmadik melegszik, a negyediknek rövid a wifi hatósugara, stb.
Na jó, tisztában vagyok vele, hogy ez nem olyan, hogy ezt vagy azt vedd meg, és az biztos mindenben jó lesz, ilyen nincs, nem csak ebben, másban sem, szóval a kérdés örökzöld
Ha mondjuk plafon 33 ezret szeretnék routerre költeni, tudnátok ajánlani olyat, ami tudja a wifi 6-ot? természetesen élhető kompromisszumokkal, igazából semmi különleges feladatot nem kell neki megoldani, a fő tevékenysége a hobbimhoz köthető, az pedig a hifi, vagyis zene streaming(Tidal, stb.), és persze telefonok wifin, és általános böngészés. -
meili
tag
Köszi mindenkinek!
És a linket is a másik fórumba. -
meili
tag
válasz
JohnnyWeiss #87546 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy a hozzáadott kábel csatlakozói tele vannak nyomva fekete ragasztóval, ami miatt nem látszódnak a színek. Megnéztem egy itthon lévő másik kábelt is, ott hasonló a helyzet, annál az egyik csatlakozónál nem látszódnak a színek.
-
meili
tag
Sziasztok!
Nyugodtan zavarjatok át másik topicba, ha valahova jobban illik a kérdés, de én nem találtam mást.
Megjött az ASUS RT-AX58U, betettem a földszintre, és megoldottam, hogy a koaxkábel csatornájában felmenjen egy UTP kábel az emeletre, így ott access pointként tudom csatlakoztatni az ASUS RT-AC65P-t, és remélhetőleg teljes lesz így a lefedettség a házban.
Obiban vettem 50 m-nyi UTP-t, amit már méretre vágtam, vettem egy krimpelő fogót és persze UTP csatlakozókat. A kérdésem, hogy a két router öszekötéséhez egyenes (patch), vagy kereszt (cross-over) kábelt csináljak? Kb. 10 éve csináltam utoljára ilyet, úgyhogy nem túl up-to-date a tudásom. Mindenhol mindent lehet már olvasni, állítólag már az is mindegy, hogy milyen típusú a kábel, az eszközök lekezelik, de valahol meg azt mondják, hogy az egyikkel alacsonyabb a sebesség.
Ráadásul az sem segített az eligazodásban, hogy az (elsőnek talált) alábbi oldalon szerintem rossz a képen a cross-over kábel színkiosztása. Szerintem a kettő közül csak az egyik csatlakozón kellene felcserélni a színeket, ahogy a szövegben is szerepel, különben logikailag sincs semmi értelme.
Légyszi segítsetek eligazodni a kérdésben!
-
craft75
csendes tag
válasz
DrojDtroll #87540 üzenetére
inkább ez
https://www.tp-link.com/hu/business-networking/vpn-router/tl-r605/ -
Soma01
veterán
válasz
DrojDtroll #87540 üzenetére
A 100 Mbps-os maximális sebesség elég neked? Csak azért, mert azt láttam a leírásában, hogy annak a routernek a portjai csak 100-asok. De ha ez nem gond...
Terhelés elosztásra kell, vagy szolgáltatás kiesés esetén átváltásra másik szolgáltatóra? Esetleg bizonyos forgalmat erre, vagy arra vezetni? Egyenlően szétosztani a terhelést? Stb... -
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
MultiWAN router-t keresek. Lesz egy másik kábeles előfizetésem is, illetve lesz tartalékban egy olyan router is ami mobil hotspot internetét routolja vezetékes hálózatra. Összegezve így 3WAN-t kellene kezelni.
Úgy nézem egy TP-Link TL-R470T+ elég lenne. Van valakinek más javaslata? -
dkess
őstag
-
Songo
senior tag
Köszönöm szépen
Jelenleg a földszinten majdnem teljesen a sarokban van egy TP-link WR1043ND már vagy 8-10 éve. A tetőtérben is vannak olyan helyek ahol még elég a wifi a böngészésre, és többé kevésbé a youtubra is. Szóval kazdetnek bevállalok akkor egy ilyen 82est középre és meglátjuk.
Akkor már csak 1 kérdésem maradt.
Csak 2 eszközt lehet összekötni ethernet backhaul-al? vagy akár 3at is?
Köszönöm a kimerítő válaszokat -
bsh
addikt
válasz
woodworm #87510 üzenetére
hát ne tőlem kérdezd, hogy miért nem tudják... ami pl. szüleimnek van, ott be se lehet írni cél portot egyáltalán. egy az egybe forwardolja a wan portot (vagy range-t) a lan-ra aztán viszlát.
[link]
vagy a másik verzió, amikor csak 1 portot tud másik portra forwardolni. [link]szóval akkor milyen routerek vannak, amik biztosan tudják ezt manapság?
-
dkess
őstag
Nem, sajnos nem. Például a TP-Link -eknél az OneMesh esetén nincs kábeles backhaul -ra lehetőség. A Deco Mesh -nél van, de a hálózati router és Mesh router szerepkörök nem tudnak különválni (Asus -nál pl. igen). Omada -knál meg IEEE 802.11 k/v/r készülékfüggően érdemes utánanézni melyik mit tud (jellemzően igen). Ez egy gyártótól három (több) fajta megoldás és egymással sem kompatibilisek ...
SO-HO kategórában az Asus AiMesh 2.0 -ja egy nagyon eltalált valami - főleg az újabb AX -es szériából ...
Kábeles backhaul esetén az említett 3 közül szó nélkül: AX82U . 60K HUF -ért most jó vétel ám az.
80 nm -es házat le fog fedni - bár értelemszerűen látatlanban teljeskörű garancia nincs. Én a AX82U -t a nappaliba tenném - itt fognak az emberek illetve az Ő eszközeik üzemszerűen feldúsulni általában. Érdemes a nappalin belül a szobák felé eső (azaz a ház központi része felé) orientálni amennyire lehet. Érdemes minden közel levő dolgot is kábelvégre kapni.
Aztán, ha nagyon kell, akkor mehet egy második Asus a ház legvégébe egy kertre nézú ablakba ... Azért az a AX82U jó eséllyel fedni fogja a kert azon részét ahol igazán érdekes lehet a WiFi ...
@Szerk.: most nézem, hogy ez 3*80 nm? Akkor elnéztem a rajzot. Mintjárt kezdhetnél egy AiMesh -el. Akár AX82U földszint nappaliba meg mondjuk egy AX56U (vagy ami belefér) valamelyik emeletre (ezt akár ki is lehet kísérletezgetni, hogy hol jobb - illetve persze függ attól, hogy hol milyen kliensek meg mennyien vannak) ... Mondjuk ez így már 100K HUF ...
@Krinyo, #87531
Jogos, ott a pont. Persze a TP-Link -eknél is vannak olyanok, hogy ezeréves és "filléres" cumók (most csak példa - az RE200 -ból 5 verzió és a régebbiek is kapnak dolgokat) kapnak új funkciót, működési módot vagy éppen OneMesh támogatást ...
Meg persze Asus -nál is vannak "döccenések" fw -k terén, aztánidőnként vannak mindenféle fennforgások ...
Ugyanakkor alapvetően egyetértek ...
@NaviHUN, #87533
Én azt mondanám, hogy az általad kifejtett igények alapján legyen ez: [link] .
Bár az is igaz, hogy aránylag hamar itt lesz a WiFi 6E -t is tudó utódja - azt érdemes lehetne megvárni: [link]
-
Dewo
aktív tag
játékokhoz valami jó router?
-
Songo
senior tag
Ez egy szuper jó válasz volt én is köszönöm, mert nagyon szemeztem az ax73al főleg az ára miatt. vizsont nekem valószínűleg amiatt, hogy kivinném a jelet a házból előbb utóbb szükségem lesz a mesh-re és inkább hajlok az ethernet backhaul felé.
így e miatt akkor inkább én is hozzá dobok még pár nap pénzgyűjtést és az asust választom. köszönöm
De melyiket?Melyik az amivel jelenleg ezen a 80m2-en 3 szinten nagyjából tökéletes eredményt érhetek el és később 1 (vagy akár 2 további routert is hozzá tudok kapcsolni)
Az AX82Unál gyorsabb a másik 2 ajánlott de a 88as drasztikusan drágább. és sem a 88 sem a 92 nem tudja a vpa3at. ez nem túl nagy érvágás?
Mert teljesítmény tekintetében a 92 tűnik megfelelő választásnak talán.
Mindig ez van. egy alapvetően egyszerű kérdésből is úgy eltudok veszni a döntésképtelenségben. Mindig a legtökéletesebbet keresem ár értékben és hosszútávra
Köszönöm a segítséget -
Krinyo
senior tag
A supportot mindenki kihagyja, pedig nem mindegy, hogy a routered éveken keresztül kapja-e biztonsági frissítéseket (az AC68U-m 5 éves, de rendszeresen frissül és okosodik, február elején megkapta a csúnya NAT exploit elleni védelmet béta formában), vagy beérheted 1-2 frissítéssel, mint a TP-Linknél, aztán annyi volt. Azért ez piszkosul nem mindegy manapság már, a routered választ el a net sötét bugyraitól...
-
vimes
senior tag
válasz
Gubek-Einste #87525 üzenetére
Köszönöm
meg is rendeltem
-
dkess
őstag
válasz
woodworm #87510 üzenetére
Eltérő port-range -re irányítást nem nagyon tudják a SO-HO routerek - gyári szoftverrel sem TP-Link, sem Asus, de még a Synology -k meg hasonlók sem. Port-range -t tudnak - de akkor a belsőnek is ugyanannak kell lennie. Belső -re írhatsz egy portot (ami különbözhet a külsőnél megadotttól) vagy üresen hagyhatod (akkor ugyanaz, mint a külső).
Sajnos a kérdezőnek más tartományban kell nézelődnie ...
@wmarci, #87511
Sőt, azt kell mondanom, hogy éppen most ment le egy-két helyen a AX82U ára is 60K környékére, mert ideiglenesen felszaladt 70K fölé még a legolcsóbb helyeken. Azaz 60K HUF -ért - Asus inerciarendszerben nézve pláne - 60K HUF -ért a megéri kategória erőteljesen. Igaz tegnap délelőtt néhány helyen volt bruttó 24K HUF -ért (emberi hiba következtében) - volt akinek ki is szállították annyiért ...
Az AX73 -nak meg kb. decemberben volt utoljára 37K HUF ára - ez most nagyon megéri, ha funkcionalitásban ilyesmit keresel.
Hardver tekintetében gyakorlatilag ugyanaz - a külsőségeket leszámítva. Kinek, mi tetszik. Az AX73 -at egyszerűen falra lehet szerelni - AX82U -hoz fali tartót kell venned, ha ilyesmit tervezel ...
Szoftver - ezt több felé bontanám:
1. Mesh
OneMesh vs. Asus AiMesh
Utóbbinál:
- lehet ethernet backhaul is akár,
- a hálózati router és az AiMesh Router szerepkörök külön tudnak válni (leegyszerűsítve az összes AiMesh egység lehet akár AP módban).Én ezt tartom a legnagyobb "selling point" -nak. Ez amennyiben hosszabb távon is elég csak egy router, akkor nyilván nem annyira számít ...
2. USB
Most az ilyen Samba, FTP (AX73 SFTP -t is tud), Time Machine, Médiaszerver (DLNA) az kb. ugyanaz.
Ami Asus -nál van csak:
- torrent kliens,
- 3/4G stick kezelése,
- nyomtató kezelés.3. QOS, Parental Control, Mobilapp stb.
Ezekben alapvetően mind a kettő egész jók. Vannak funkcionalitásbeli eltérések, de itt inkább az számít, hogy kinek mi kell vagy éppen melyik felületet szokta meg
Az én véleményem szerint a jelenlegi legolcsóbb áraikon mind a kettő ajánlható bátran ...
-
válasz
Gubek-Einste #87521 üzenetére
Meg van egy Merlin fork is.
-
-
vimes
senior tag
Hali,
kb. ezt a területet szeretném lefedni egy új routerrel (kb. 95 m2):
Ahol viszonylag fixen van asztali gép / notebook: 1, 2, 3-as helyek, ezek a legfontosabbak. Ahová a router kerülne, azt jelöltem meg zölddel. A pirossal jelölt részek teherhordó falak, ezért vastagabbak (csak azt a szakaszt jelöltem be, ami szerintem releváns, nyilván nem kizárólag ezek a teherhordó falak
). A barna téglalapok olyan nagyobb "tereptárgyak" (szekrénysor, gardróbszekrény), amik esetleg ronthatják a vételt (valamennyire).
Nyilván az 1-es pozíció sima ügy, a 2-es és a 3-as ami érdekesebb. Fontosabb dolgok:
* Telekom 300/20-as net mellé kellene
* Legyen jó a hatótáv 5 GHz-en is a 2-es és a 3-as helyen is - jó sebességgel/válaszidővel (a Telekomos készülék egy Sagemcom F@st3686 , de az 5 GHz nem nagyon akar menni vele, ledobál) - távoli asztal (munka - helyi hálózaton lenne a másik gép is) és online stream, online játék, ahol elfogadhatóan kellene teljesítenie
* 20 ezer Ft a határMilyen típus ajánlható az én esetemben? Pl. ez megfelelő lenne a célra (látom ED-nél most éppen akciós)? Vagy van más olyan típus, ami a kereten belül van és képes megfelelni a fenti kritériumoknak? Köszönöm
-
-
Fuvaros
senior tag
válasz
Gubek-Einste #87520 üzenetére
köszi szimpi az ára is remélem beválik a márka
-
válasz
nelsonmanian #87519 üzenetére
Csak általános Asus van.
AC65P-re csak OpenWRT van. -
válasz
Fuvaros #87517 üzenetére
Archer C5v4
OpenWRT fejlesztői oldal, Ph topikja -
nelsonmanian
senior tag
RT AC-65P nek van saját topicja? Melyik a legjobb cfw rá?
-
hunaqua
addikt
A Tp-Link AX cuccokhoz van CFW ?
-
Fuvaros
senior tag
válasz
Gubek-Einste #87515 üzenetére
teszel linket róla? mit jelent a C5 , a v4 és a CFW köszi
-
-
Fuvaros
senior tag
Sziasztok, otthonra keresek routert Digi 1G hálóba kiegészítésként a másik szobába.
Elvárások:
-Lan 1 GB sebesség
-usb nyomtatóvezérlés hálózatiként - HPLJ1300-hoz WIN10
-szuper wifi hatótáv és sebesség
-megbízhatóság, stabilitás, jól konfigurálhatóság
-15e Ft körül
Mit ajánlotok, Asus, Tp-link stb ?köszi a segítséget
-
válasz
Isti66 #87512 üzenetére
Szia!
Itt próbálkozz: WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
Isti66
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy a telefonom és a céges laptopom nem tud csatlakozni a wifire. Jelszó jó mert más eszközeim tudnak csatlakozni. Gondolom a routerrel lehet gond. Mit kell beállítani a routeren, hogy elfogadja a mobilt és a laptopot?
Segítséget előre is köszönöm. -
wmarci
senior tag
Milyen elonyokkel bir az Asus AX82U, a TP AX73-al szemben, ha azt nezzuk, hogy 1 routeres rendszerrol beszelunk? Annyira csabito az AX73 jelenlegi 37k-s ara az asus 60k-s arahoz kepest, hogy komolyan elgondolkodtat. AC-s eszkozok vannak most jelenleg nalam tobbsegeben, 1 AX-es.
-
-
Mezcal
addikt
Kösz, ez tényleg jó.
-
Egy grafikus haveromra emlékeztetsz, akinek a technikai cuccoknál is az az elsődleges szempont, hogy milyen az eszköz kinézete és színe. Kedvenc mondat tőle - amikor nagy nehezen kisakkozom, hogy melyik eszköz lenne neki a legmegfelelőbb (router, NAS, tökmindegy) -, hogy "fehérben nincs?".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED TV topic
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- BestBuy topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- alza vélemények - tapasztalatok
- Debian GNU/Linux
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest