Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Victoryus: Westland survival
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
Vasy09 #102810 üzenetére
Megértem, hogy nem szeretnéd lecserélni a jelenlegi routereidet.
A kapcsolatok dobálása mögött általában számítási teljesítménybeli korlát áll. A routerek akkor kezdik el eldobálni a kapcsolatokat, amikor nem tudják már kiszolgálni őket.
Nem tudom, hogy az Asus-nál a Mesh fenntartása mennyi erőforrást visz el, de gyanítom minél több node van, annál többet igényel a fő routertől.
Esetleg még az lehet a megoldás az esetedben, hogy a router feladatokat "kiszervezed" egy erre dedikált eszközre, az Asus-ok csinálják a Mesh-t, az internetet, NAT-olást, routingot pedig egy külön eszköz.
Én egy miniPC-t állítottam be erre a feladatra, amin jelenleg pfSense fut, de lehetne rajta más Router OS is, pl. OPNsense, OpenWRT, stb.
Ezek egyben tűzfalak is, és meg lehet oldani velük a VLAN-ozást, teljes hálózati reklámszűrést és még sok minden mást is.Ha van affinitásod saját routert építeni, akkor én csak ajánlani tudom ezt a megoldást.
-
BiP
nagyúr
válasz
Vasy09 #102815 üzenetére
Na, nekem pont ezért nem lesz egy ideig fűtőpanel.
Sógoromtól kaptam erre a télre kölcsön egyet, de ez offline verzió. Elképzeltem, hogy nekem kéne kb. 5-6darab. De csak akkor van értelme, ha közösen vezérelhető, az meg annyiba kerül, hogy nem éri meg váltani. Plusz ugye hálózatra kötni, melyiknek van kezelhető kütyüje vagy appja, stb.
De szerintem ezeknek az adatforgalma elenyésző.
A sok okosrelé az más, gondolom azok gyakran küldözgetnek infót. (még ha nem is sokat) -
memorix
senior tag
válasz
Vasy09 #102802 üzenetére
AX89X jelentősen gyengébb 2.4ghz -n mint AX88U PRO
Az AX88U PRO 2.4GHz-n picit erősebb mint a GT AX6000 -s. -
Patice
nagyúr
válasz
Vasy09 #102807 üzenetére
Amik csatlakoznak (fognak) rá, az nagyságrendileg mennyi?
Ha ezek csak az okos eszközök, akkor fog erre még jönni a többi ember által használt cucc.
Igény kérdése persze, hogy mekkora sebességgel kell menjen az egész hálózat (switch kapacitás), meg hogy milyen netsebességet kell kiszolgálnia (router oldal).
Lehet, hogy az Asus is elbírja, nem próbáltam még. -
memorix
senior tag
válasz
Vasy09 #102782 üzenetére
nincs tapasztalatom ezekkel,
Nálam AX92U, AC66B1 van Mesh -be és máshol TUF AX4200 van. Nálam, nincs annyi eszköz mint nálad. Amik vannak 5 laptop, 6 wifi 4k kamera, telefonok, tv , streaming, solar, fűtés vezérlés arra ez bőségesen elegendő.
A GT-AX6000 vagy AX88U a legerősebb a mezőnyben. Mielőtt vásárolsz azt jó lenne tudni, hogy van -e hálózati limited. Az is előfordulhat, hogy hiába lesz erősebb routered egyszerűen 2.4Ghz-n többet nem tudsz kiszedni a sok eszközöd vagy a szolgáltató sávszélesség miatt.
Érdemes online megrendelni valamelyiket. Ha nem hozza az elvárásaidat akkor 14 napon belül lehet visszaárúzni. Az AX92u képest gyorsabbak a felsorolt routerek, több ram és nagyobb, erősebb cpu van bennük. Hatótávba is van növekmény ezeknél a modelleknél. 2.4GHz -n a AX92U képest 2x gyorsabbak is lehetnek ha sok párhuzamos kérés van 1x -re.
-
memorix
senior tag
válasz
Vasy09 #102766 üzenetére
A csatolt linkeken megtudod nézni az elméleti router sebességeket.
Asus TUF AX6000 erősebb mint a AX92U (cpu kb 1,5 x gyorsabb) kb 65eft
Asus GT AX6000 több RAM van benne mint a TUF -ban. kb 75-85eft
Asus AX88U pro AX6000, a legerősebb AX router (1024 Ram van benne). kb 114eft
A GT AX6000 és a AX88u Pro ban azonos a ram és a CPU, AX88U pro picivel erősebb némely tesztben pár%-l mint a GT -s. Az AX88U ban van sima és pro verzió.
GT AX6000 vs AX88U teszt2.4Ghz nagyon erős a ASUS GT-AC5300 Router is. kb. 120-130eft.
-
dkess
őstag
válasz
Vasy09 #85614 üzenetére
Igen, én is az AX86U -t követném nyomon, hogy mi újság vele. Amennyiben javulnak a dolgok, akkor én a felé mennék, de én elfogult vagyok a tekintetben, hogy a gigabit -es LAN mellett párhuzamosan 2.5 Gbps -es LAN -t is üzemeltetek itthon ...
Továbbá már most is van Magyarországon is olyan 2/1 Gbps -es internet, ahol a 2 Gbps -t egy LAN csatin kapod (2.5 Gbps -es interface -en) ... Akár AP -nak tökéletes és mellette vezetékes klienseket is ki tud szolgálni akár. Ehhez a gigabit -es csatik némileg kevésnek tűnnek már ...
Az AX92U nagyon jó. A WIFi -s szekció egy picit nagyobb sávszélességű is a tri-band miatt, de csak gigabit -es csatlakozók. Kb. üvölt róla, hogy WiFi backhaul -os rendszernél tud nagyobban domborítani (a AX86U -nál meg általánosságban is), ahol a két hálózati egység közötti kommunikációra dedikált csatornája van és e mellett a klienseket is ki tudja szolgálni. Persze a WiFi backhaul nem ideális, de ha ... A AX86U "csak" simán nagyon durva WiFi -s szekcióval bír. 5 GHz -en a 4x4 MU-MIMO 160 MHz -el - nemhogy mindenre elég, hanem kb. mindenre bőven sok ...
@Elk_hound,
A padavan -ban Nálad biztos nincs 802.11 k/v/r állítási lehetőség?
-
válasz
Vasy09 #85612 üzenetére
Az Asus topikban vannak problémák az AX86U-val. Lehet, hogy javítják, de benne van a pakliban, hogy rossz széria. Kevés vele a tapasztalat. Szerintem maradj az AX92U-nál, az itt már sokunknál bizonyított, stabil és jól megy. AX86U tud 2,5 gigás WAN-t, cserébe az AX92U-nak meg két 5GHz-es rádiója van.
-
-
dkess
őstag
válasz
Vasy09 #85548 üzenetére
Két dolgot állíts. Egyébként lehet konkrétan csak egy eszközre a játék prioritását emelni (azaz aki nem az XBOX -on nem kap magasabb prioritást, hacsak nem állítasz neki is). Tehát adaptív felhasználó specifikus QOS lesz a barátunk - két lépésben állítandó:
Először a forrás IP/MAC (második oszlop - illetve majd az ez utániak) alapján kiválasztod az érintett klienst (egyébként csillagozással tartományt is ki lehet választani - de ezt hagyjuk nem kell nekünk). Most az a kérdés, hogy az XBOX -on csak a játékot akarjuk magas prioritással - avagy pl. a letöltést is - avagy például mindent (e legutóbbi esetben üresen hagyod - a többit választod akár úgy is, hogy több sorban viszed fel ugyanazt az eszközt. Max. 32 ilyen szabályt lehet állítani).
Aztán prioritás - ez legyen a legmagasabb. Csak az XBOX -ra legyen ez a prioritás - akkor hatásos igazán:
És most jön a varázslat. Külön a feltöltés és külön a letöltésre is lehet limiteket állítani. A maximum értelemszerűen legyen maximum a legmagasabbra (XBOX -unk ugye egyedül árválkodik ebben a kategóriában). A minimum foglalt lesz érdekes - az 5 prioritás összege értelemszerűen nem haladhatja meg a 100% -ot. Namost az van, amit itt lefoglalsz az XBOX -nak az semmilyen körülmény között nem lesz kiadva másnak - úgyhogy azért óvatosan.
Itt lehet prüóbálkozni is, mert nem tudom hány meg milyen egyéb kliensek is vannak. Most csak "kapuszámot" mondok - 50%.
Ami fontos - fogod azokat a klienseket is rögzíted (Nekik is legyen DHCP foglalt IP -jük), akik esetleg nagyot szoktak harapni a net -be vagy éppen ugyanzon WiFi hálüzati eszközön szoktak lógni (pl. "virágboltozó" PC -k). Ők mondjuk a közepes (alapértelmezett) prioritásra legyenek állítva és nincs szolgáltatás választva (azaz mindenre érvényes lesz a beállítás). Na Nekik meg mehet alacsonyra a garantált (10% - úgysem érdekes). A maximumot viszont vegyük le mind a letöltés - mind a feltöltés tekintetében mondjuk 80% -ra. Azaz gigabit -es netnél a torrentezők soha nem fognak tudni 82 MB/s -nél gyorsabban letölteni (ez mondjuk 1 db "virágboltozó" PC -re elég, de ha több lenne, akkor lehet kisebb pl. 60-70%). Mentesz és élvezed a játékot.
Egyébként amennyiben az XBOX valahogy kábelvégre tudna vergődni az is dobna a játékélményen ...
@bigdady,
25K HUF -ért - mondjuk csere ugyanolyanra?
-
-
Speed
addikt
-
válasz
Vasy09 #59820 üzenetére
Ha az emeleten laptop is lenne használva, akkor oda már nem a legoptimálisabb az N18U, hanem egy AC-s eszköz kell, hogy legalább szabad rálátás esetén a laptop ne csak néhány 10 Mbit-el tudjon kommunikálni. Pl. egy AC58U.
Ez az igényektől és a pénztárcától függ.
Korábban javasolt gigabit-es switch-el pedig tovább tudod osztani a hálózatot. Pl.: TL-SG1005D -
Core2duo6600
veterán
válasz
Vasy09 #59823 üzenetére
Egy profi wifi megoldás, és ugyanakkor az árak sincsenek elszállva ...annyira.
A gyártó oldala : [link]
A termékek : [link]Ahhoz, hogy a rendszer müködő képes legyen,
Kell egy vezérlő (Cloud key) , ami akár lehet egy állandóan üzemelő gép is, vagy egy céleszköz (26 000)
Egy Switch szintén az Unifitól, POE képes, mivel ezek az eszközök POE vel kapják az áramot, UTP kábelen keresztül.AP
UniFi AC Pro AP 2,4 és 5 Ghz [link] 40 000
UniFi AC Lite AP 2,4 és 5 Ghz [link] 20 000
Tempóban van köztük különbség.
A POE switch sem feltétlen szülséges, mert tápfeladóval is lehet etetni őket, a darabszámtól függ, hogy melyik az olcsóbb.Ha minden Unifi, akkor egy központi helyről tudod kezelni, frissíteni stb.
Tüzfala is van az Unifinek, ezt 36 000 körül láttam.De ez nem létkérdés, akár egy Mikrotik is ki tud szolgálni akár fele ennyiért is. Az már 500/200 as PPPOE netet simán viszi.
Hát kb ennyi.
Cégek is előszeretettel használják a termékvonalat. -
-
válasz
Vasy09 #59818 üzenetére
Emeletre kell egy másik eszköz. Ha gipszkartonos az emelet és nincs igény AC-ra akkor egy Asus N18U lenne fent mint AP, a lenti 68-assal egy CAT6-os vezetékkel összekötve. Felesleges 2017-ben már Cat5e-vel mókolni a falban. A Cat6 nagyobb tűréssel és stabilan tartja a Gigabites tempót. A TV-k és a PC, a médialejátszók most végre úgyis kábelezve lesznek... ahogy ezt egyébként is illik.
De van kisebb N-es Asus is ami AP-ként használható fent... pl. egy Asus N12 D1.
Lentre kérdéses, hogy az AC hogyan működik a konyhában vagy főleg a WC-n. Ezt csak Te tudhatod. Ha fontosak ezek a helységek, akkor lentre is kell egy plusz eszköz.
A födémet értelmesen nem viszi át semmi, az 5Ghz meg pláne nem. -
válasz
Vasy09 #59510 üzenetére
viszont mi a különbség e kettő között? Asus AC66U B1/AC68U
Az AC66U B1 újabb és még olcsóbb is, az AC68U régebbi, kipróbált eszköz.Illetve a C8/C9-ből is vannak friss modellek? Csak mert egy C9-et néztem az emagon, amire 2013-as modellt írtak?
A megjelenés nem jelent feltétlenül hátrányt, TP-Link-nél a verziózás elég érdekes, nincsen külön jelölve ha újabb jön ki. -
válasz
Vasy09 #59497 üzenetére
Az Asus AC87U is ajánlott kategóriás eszköz.
Szóba jöhet akkor még az Asus AC66U B1/AC68U és a TP-Link Archer C8/C9 is.Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél.
Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá.
Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Ha megoldható akkor inkább az a javasolt, hogy kábeles kapcsolattal használjál egy második wifi router-t AP módban. -
-
válasz
Vasy09 #42113 üzenetére
Mivel nincsen tapasztalat a C8-cal így nem is ajánlott, ha gondolod vedd meg és oszd meg velünk a tapasztalatodat.
#42112 jeni
A TP-Link Archer C5 a legolcsóbb ajánlott AC-s router.#42115 Zoli0722
Wifi hálózatból mindenképpen, vezetékesből nem kell, hogy az legyen ha az egyik eszközt AP/Switch módba állítod be.
A Powerline megoldások alapfeltétele az azonos fázison használat, nem lehet útközben kismegszakító. Elég vegyes a tapasztalat az ilyen eszközökkel. A legbiztosabb/megbízhatóbb megoldás a rendes UTP kábelezés. -
geucsa
tag
válasz
Vasy09 #42069 üzenetére
Én már többször rendeltem tőlük és egyszer visszaküldésre is sor került és nagyon pozitívak a tapasztalataim.
Ennyire kényelmes. gyors és olcsó (visszaszállítás is ingyenes más webáruházakkal ellentétben) webáruházat még nem tapasztaltam.
Azóta több ismerősömnek is ajánlottam és nekik is hasonló lett a véleményük. -
válasz
Vasy09 #42086 üzenetére
kellően elterjedt már az az 5 GHz - pláne, ha csak n szabványról beszélünk -, ellenoldali eszközök tömkelege is tudja alapban már régóta (mobiltelefonok, tv készülékek, tabletek, notik...stb.), és a korábban írt hátrány mellett, előnyei is bőven vannak;
- ahol zsúfolt - és amiatt akadós, lassulós és lehalós - a 2.4 GHz (panel, upc wi-free terület...stb.), ott jellemzően sokkal kevésbé problémás az 5 GHz
- ahol több ellenoldali wifi eszköz csatlakozik fel azonos időben egy router által szórt hálózathoz, ott ha nem minden eszköz csak a 2.4 GHz frekvenciát használja, hanem megosztva mind a két frekvenciát, akkor egyrészt jobban eloszlik a routerre mért terhelés, másrészt az azonos időben "kiosztott" sebességeket és adatfolyamokat/-csomagokat is jobban tudja optimalizálni
- azonos szabvány esetén is gyorsabb átviteli sebességet tud az 5 GHz, mint a 2.4 GHz sávn szabványos dual band kategóriában jó az rt-n66u, az összefoglalóban is szerepel az is az ajánlott típusok között.
pn199; szia, a tl-wr542g elég régi és hardveresen gyenge típus, esetlegesen már gyengébb terheléstől is lehalhat - pláne, ha már kiszáradóban vannak a kondik a tápban -, attól a tl-wr941nd is erősebb, de ár érték arányban sokallok érte 10 e ft-ot, mivel 12 e ft-tól már sokkal erősebb hardverű, gigabit képes, usb csatis tl-wr1043nd v2 kapható.
tl-wdr3600 vagy tl-wdr4300 akkor, ha kell a dual band (2.4 és 5 GHz) wifi.t-bali3; jobb lenne majd úgy beállítani, hogy eltérő ssid értéket adni a két frekvenciának - igaz, alapban is így van beállítva -, a dual band wifi képes eszköz látja majd mind a kettőt, te pedig eldöntöd, hogy melyikre csatlakozzon fel.
amennyiben a 2.4 és 5 GHz esetén azonos ssid kerül megadásra, úgy van olyan telefon, amelyik mind a kettőre felcsatlakozik egyszerre, de használni csak az egyiket tudja, így felesleges így beállítani, illetve más anomáliákat is okozhat a dolog. -
válasz
Vasy09 #42084 üzenetére
a szimultán dual band eszközök (a routerek többsége - főként az újabbak - ilyen) azonos időben képesek szórni mind a két frekvencián, de ha te úgy gondolod, hogy nem kell mind a kettő, akkor csak az egyiket engedélyezed.
az ellenoldali dual band wifi modulok jellemzően csak egy frekvencián képesek működni egyszerre, így neked kell beállítani, hogy melyiket használja/preferálja.
a csak 2.4 GHz wifi képes routerek között az rt-n18u az egyik legjobb, viszonylag erős hardverű és sok más tekintetben is jó, ha biztosan csak 2.4 GHz frekvenciát tudó eszköz kell, akkor érdemes azt választani, hiszen arra van kihegyezve. -
válasz
Vasy09 #42081 üzenetére
az csak a helyszínen fog kiderülni, mivel nem csak router, hanem a környezet és az ellenoldalak függvénye is.
az 5 GHz - eszköztől függetlenül, a használt frekvencia és technológia miatt is - fogékonyabb az akadályozó tényezőkre, de a belső kontra külső antenna különbözete behozhatja azt a különbözetet, vannak viszont előnyei is az 5 GHz kapcsolatnak azonos szabvány esetén is; gyorsabb átvitelre képes és túlzsúfolt wifi környezetben is jobban lehet vele érvényesülni, mivel jellemzően a 2.4 GHz a jobban telített.
vannak régebbi ajánlott linksys routerek, de mióta a cisco levette róla a kezét és a belkin fogta meg, azóta nem annyira preferált, a belkin adott téren nem domborított eddig, idő kell hozzá, hogy ráálljanak, a többit eldönti majd az idő és a tapasztalatok a termékekkel kapcsolatban.t-bali3; egyrészt lásd fent, másrészt a munkahelyi it szakemberek is többnyire a régebbi linksys termékekre asszociálnak, főként a cisco miatt, ami vállalti kategóriában továbbra is az élen jár.
-
válasz
Vasy09 #42074 üzenetére
a c5 v1 az ismertebb, az qualcomm atheros alapokra épül, mint például a tl-wr1043nd v2 és a c7 is, a c5 v2 broadcom alapú és kevesebb részlet ismert azzal kapcsolatban.
a hazai tp-link oldal inkább csak egy viszontos webshop, és ha lehet hinni a képeknek, illetve inkább a leírásnak, akkor az v1 lesz, a 3 antennás kivitelű. -
válasz
Vasy09 #42072 üzenetére
igaz, annak is a függvénye, hogy melyik c5 és c7 verzióról van szó, de nagy általánosságban nem feltétlenül éri meg, mert azonos proci és ram - kivéve a c5 v2 esetén a broadcom alapot -, az antennák száma, wifi vezérlők, mimo és hasonló tekintetben vannak eltérések, de azok különbözete jellemzően csak célirányos elvárások esetén érvényesül.
-
válasz
Vasy09 #42069 üzenetére
itt informálódhatsz; link
részemről; túl sok problémás tapasztalat hallható, illetve olvasható a neten ahhoz, hogy rendeljek tőlük, de ez szigorúan csak az én véleményem!
sokak bizonyos értékelésben is manipulációt látnak - erre is hivatkoznak a témában -, hogy a korábbi sok negatív után, hirtelen - és a korábbi intervallumhoz képest nagyon rövid idő alatt - megnőtt a pozitívak száma, de a javulást más/egyéb tapasztalatok nem támasztják alá, ez viszont nem az én véleményem, csak megjegyeztem! -
válasz
Vasy09 #42030 üzenetére
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél. Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1, TP-Link 743ND) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá. Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
#42037 Garada
Milyen net sebesség mellé kellene? Bár a jelenlegi alapján max ADSL2+ lehet.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
Milyen és mennyi klienssel/adapterrel lenne használva?
Az alap router-ek között az Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND az ajánlott.#42040) HeavyToys
Az Asus AC56U és AC68U között fő különbség a külső antenna de wifi link sebesség tekintetében is van közöttük különbség, 2,4 GHz 300 vs 600, 5 GHz-s 867 vs 1300 Mbps. A többi hardver elem tekintetében nincsen különbség. -
farkas-j
őstag
válasz
Vasy09 #42011 üzenetére
Amit krealon írt, az teljesen helytálló. Érdemes lenne egy hozzáértővel megnézetni a routert és a tápját. A kondi hibákat egy ESR mérővel pillanatok alatt meg lehet találni, és ha sikerül, olcsóbb mint egy új router.
Ha még sem javíttatod, és eddig megfelelt a TP-Link WD841ND sebessége és nem kívánsz fejleszteni, akkor most is hasonló kategóriába gondolkodj. A topic nyitó ajánlott listáját böngészd át, és ami a pénztárcádnak és a követelményeidnek megfelel, azt vedd meg (lehetőleg külső antennást). A jobb lefedettséget ahogy krealon ezt is leírta, valóban egy felfűzött AP-val, vagy routerrel tudnád feljavítani, kiterjeszteni. Némi infót itt találsz. -
krealon
veterán
válasz
Vasy09 #42013 üzenetére
Ha egy postakoltseget bevallalsz, akkor rendelhetsz egy dragabb router-t az interneten, es ha nem valik be, visszakuldod. De csodara szamitani folosleges.
A 3 eves router is "eloregedhet", ha nem optimails helyen uzemel (20-25 celsius fokos, jol szellozo).
Ha esetleg meg a nap is ra tud sutni napozben (pl az ablak kozeleben van), akkor az meg kulon sulyosbitja a helyzetet.
A leheto legroszabb, ha halozati eszkozok (modem, router) egymasra vannak pakolva, es szepen melegitik egymast."Digi 500/100-as csomaghoz keresek routert."
-
krealon
veterán
válasz
Vasy09 #42011 üzenetére
A WiFi problemak nagy tobbseget a kiszarado elektrolit kondenzatorok szoktak okozni (eloregedes), illetve a kornyezo Access Point-ok megszaporodasa. Esetedben ez utobbi kizarhato.
A maximalis teljesitmenye (EIRP) a kisugarozhato WiFi jelnek torvenyileg van maximalva (20 dBm = 100 mW), igy az egyes eszkozok kozott nagysagrendi elteres nem lehet.
A valyog fal, a nedvessegtartalma, es a (tipikusan) vakolat alatt levo drothalo miatt, a radiohullamokat csak kis mertekben engedi at. Ilyen kornyezetben az esszeru megoldas lehet:
- a router athelyezese egy kozponti helyre
- kabelen felfuzott ujabb AP(-k) telepitese a lefedni kivant helyisegek kozelebe
- savszelesseg felezodes mellet, jelismetlo (Repater, Range Extender, es egyeb fantazianevekkel forgalmazott) eszkoz telepitese a router hatosugaranak szele kozeleben, ahol meg viszonylag jo tereroseggel elerheto.Antennacserevel - a tapasztalatok alapjan - csak kis merteku javulas varhato, de elofordult olyan is, hogy csak rontott a helyzeten.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest