- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Pajac: Átlátszó fém
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
válasz
MaCS_70 #86197 üzenetére
Én is azt néztem, hogy valami profi eszköz lehet, mégis csak WEP, de később észrevettem, hogy néha WPA2. Ezt, hogy csinálja? Lakáson belül már jóval gyengébb, csak az egyik szobában ilyen baromi erős. Lakossági router lesz ez. Mondjuk az is furcsa, hogy a 165. csatornán megy. Egyáltalán mennek itt az EU-ban forgalmazott routerek? Nekem 112 a maximum. Az is érdekes, hogy az SSID üres, csak rákattintva jön elő oldalt a _10:44:77, gondolom ha rejtett SSID lenne, akkor sehogy sem látszódna az inSSID-ben.
Itt én sem találtam semmit, ebben a listában viszont 6245 001880 Maxim Integrated Products. Náluk viszont nem találtam routert. -
-
dkess
őstag
válasz
Core2duo6600 #86195 üzenetére
Melyik Mikrotik -et ajánlanád legalább AX3000 WiFi -vel - pláne 30K HUF -nál azért nem nagyságrenddel többért?
Igen, az a "beállítás"... Persze az "elfelejtés" előtt azért rendesen gyilkolhatja bele az időt (a megtanulásába) amennyiben nem "kőprofi" Mikrotik -ből ... Nem mellesleg, ahol egy AX50 a fenti parajelenségeket produkálja - ott az összes Mikrotik is ugyanezt tenné ...
-
Core2duo6600
veterán
A Mikrotikek elég stabilak, ha egyszer jól beállítod azt is "elfelejted", hogy hova tedded
Amióta kivágtam a Zyxell AP ét, ami mindent csinált a laptopommal.
Olyan értelemben, hogy ledobálta, nem látszott a hálózat, hol csak a 2.4 es hol csak az 5 g set látta, és ezek mindendéle kombinációja.
Ha látta is nem ment fel rá sokszor.
Újraindítás után jó volt egy ideig, pedig nem volt olcsó.
Most a HAP AC2 es ötödáron többet nyujt, annak ellenére, hogy csak AC1200 mégis fürgébb, mint a zyxell az ac 1700 ssal, cak a mobil AC és a Laptop N es. -
raycoon
tag
Sziasztok!
TP-link Archer AX73 elérhetőségéről van valami híretek? Egy hete még rengeteg helyen lehetett kapni. Most viszont egy jó pár helyen azt írják, hogy elfogyott vagy nem rendelhető.
Év elején ez általános, vagy valami egyéb gond lehet a háttérben?
rc
-
Clemi
veterán
A legújabb FW van rajta, legalábbis ha a routeren belül indítom a frissítés keresést.
Ja és még egy apróság... eddig minden korábbi routerem megjelent az intézőben a hálózati eszközöknél. Nos ez kb pár napig volt ott, majd egyszerűen eltűnt. Kb 2 alkalommal az újrindításkor megjelent, de amint frissítettem az ablakot, megint eltűnt. Ettől kezdve, csak a böngésző címsorába beírt IP címmel lehet előhívni az admin felületet, arról nem is beszélve, hogy a felhasználónév jelszót minden alkalommal be kell írnom, ami szintén csak ennél a routernél ilyen, eddig ez nem volt.
Azért gondolom, hogy az Intel Chip, mert a korábbi routerem ilyeneket nem csinált. Azt anno bekapcsoltam, beállítottam és tette a dolgát évekig. Ja és azzal kezdte, hogy ki kellett hívnom a Digi szerelőket, mert a Gigabites kapcsolatom 300/300-ra korlátozta, pedig mondjuk úgy minden alap gyári beállításon volt. Csináltam egy teljes hardresetet majd helyreállt, és 900/300 fölötti sebessget ad, ugyanazokkal a beállításokkal mint korábban volt, csak épp a felcsatolt HDD-t nem lehetett ugyanazzal a névvel többet felcsatolni, így az ATV nem tudta a tartalmát olvasni, csak miután töröltem az előző megosztást és új névvel újra felvettem, ami miatt a teljes film adatbázis csinálhattam újra.
Na ilyeneket művel a drágaság. -
dkess
őstag
Firmware -t frissítettél rajta? Mondjuk én egyáltalán nem próbáltam régebbi firmware -el - úgyhogy nem tudom, hogy valamelyik korábbi verzióval volt-e gond ...
Ami biztos, hogy a legújabb fw -vel egyetlenegyszer sem kellett újraindítani semmiért. Az USB -s háttértár funkcióját is nyaggattam ezerrel - gond nélkül ment, látta PC/TV/zenelejátszó minden ... Tesztelgettem is - írtam is róla egy szösszenetet ...
-
Clemi
veterán
Sziasztok, keresek egy a TP-Link Archer AX-50-el kb egyeneértékű tudású routert amiben nem Intel Chip van?
Kezd a tököm nagyon tele lenni vele.Mióta ez megvan többet kellett újraindítani, mint a nálam eltötött évek alatt összesen az előző TP-Link C5v1-et.
Legutóbb néhány napppal ezelőtt látszólag minden rendben volt, csak épp adatforgalom nem volt rajta, most ma reggelre meg a hozzá csatlakozó külső USB3-as HDD-t nem volt képes a hálózatban megnyitni. A média lejátszás elindult róla, a W10 média eszközzel, de az intézőnél egy kérdőjel volt a meghajtó betűjelnél, vagyis a hálózati csatolást elfeldobta. Persze egy újraindítás megoldotta, na de ne mááááár egy 30e Ft-os cucc ilyen hányadék legyen! -
Alex91
félisten
válasz
anthony19920 #86183 üzenetére
Nehez kerdes
Ha panel, alberlet...
Ha kabelezes nem megy, akkor meg esetleg Powerline is szoba johet, de ez is csak helyszini proban derulne ki, hogy mukodik-e. Es ugye plusz koltseg megint.
Ha WiFi mesh marad, akkor a legjobb a Tri-bandes rendszer lenne. De ez meg sima AC-ben is huzos aru...
Most lehet, hogy 1 erosebb router is eleg lenne, mondjuk Asus RT-AX92U, de ezek is dragabbak, es ha megse lesz eleg...
Vagy marad a sima wifi mesh. itt lehet az AX58U.
Esetleg TP-link fronton egy Archer AX73-as ha kell akkor RE505X jelismetlo melle OneMeshben. Vagy egy Archer AX20, ha koltseghatekony kell. -
dkess
őstag
válasz
anthony19920 #86180 üzenetére
Pont két érdekes info maradt le a leírásodból és az aláírásodból is:
- milyen NAS -od van?
- milyen a hálókártyát raktál a PC -be?Miért érdekes? Azért mert írtad, hogy jelenleg a közös gigabit LAN mellett van egy dedikált közvetlen NAS-PC kapcsolat is (ez egyébként nem butaság). Ugyanakkor munkára kellene a gyors kapcsolat továbbra is a PC meg a NAS között ...
Mi lenne a nagy ötlet? Ha már amúgyis két kábelt tervezel a NAS -hoz (illetve a PC -hez is adott esetben), akkor én nem a pedzegetett link aggregation -ben gondolkodnék - hanem inkább multigigabit -ben (2.5/5 Gbps - vagy akár 10 Gbps, ha olyan a NAS illetve a RAID tömbök benne). Most ebből a szempontból foghatod a fejed, hogy miért X470 Taichi -t választottál a X470 Taichi Ultimate helyett, mert ez utóbbiban a gigabit -es LAN csatoló mellett lett volna egy 2.5/5/10 Gbps -es LAN csati is. Apropó - kábelezés terén legalább CAt6 -ben gondolkozz (bár a multigigabit elmegy Cat5E -n is, de azért legyünk valamennyire "jövőállóak") ...
Ugye első gondolatod lehet, hogy "sok" meg "csúnya" kábelek ... Egyfelől link aggregation -el sem lenne kevesebb - másfelől minden mehetne falban is akár fali csatlakozókkal. Nálam is így van (messze van a NAS meg a érintett PC nálam). Azaz a PC -hez két kábel is megy a falban:
- gigabit: ez az általános LAN (+ internet). Egyébként a PC -nél switch -el osztva is van UTP -s lézernyomtatónak, ilyesminek ...
- 2.5 Gbps: ez a NAS -al direktben van kötve.A NAS is értelemszerűen rendelkezik egy gigabit -es (általános LAN és internet) kapcsolatban illetve a 2.5 Gbps -es direkt kapcsolattal az érintett PC felé ... A NAS (Synology DS218+) tudja akár egy időben is a gigabit 110 MB/s -es sebességét illetve a 2.5 Gbps 280 MB/s -ét is - azaz kumulált 390 MB/s sebességet (akár a PC -mre egy időben
). Persze nem feltétlenül kell a "csak" 2.5 Gbps -nél leállni - nekem ez érte meg (az egész projekt 14K HUF -ba került) ... Például, ha legalább Celeron -os Synology -d vagy QNAP -od (stb.) van, akkor működik a dolog ...
Nos, érdekesen hangzik? Amennyiben igen, akkor érdemes lenne ezzel az ággal is tervezni.
Egyébként egyetértve az előttem szólóval - ez egy nagyon "AiMesh-szagú" projektnek néz ki ... Egyébként az AX58U megéri a felárát - legalább a főrouter -nek ezzel tervezzél ...
-
Bdanyy
addikt
-
anthony19920
csendes tag
válasz
Alex91 #86182 üzenetére
Igen jól érted, az egyik szélén lenne a router. Abban a szobában (nappali) ahol van a router, amit kábelesre soroltam, az lenne ott. Ami még fix pont, az pedig a lakás másik végében a 2 háló, benne 1-1 TV. A többi eszköz (mobil, tablet, laptop) nyilván mozog.
A kábel átvezetés nem tudom mennyire megoldható (albérlet, panel, mikor láttam még be volt rendezve, de bútorozatlanul vesszük ki, én inkább úgy készülök, hogy ez nem biztos, hogy opció). Ha sikerül esztétikusan megoldani (és szükséges), akkor a 2 távoli hálószoba elé kerülne még egy router/repeater kábellel, de ha nem megoldható szépen, akkor marad a kábel nélküli mesh
A 2 hálószobai TV 4k, javarészt bluray (25-30mb/s) film a NAS-ról és netflix mennek rajtuk.
Pont emiatt is kérdeztem inkább, mert nyilván a legkevésbé tetsző verzió az, ha a frissen vásárolt routerből kell node-ot csinálni, és egy még drágábbat venni, emiatt is nem rendeltem még meg az olcsóbbat.
-
Alex91
félisten
válasz
anthony19920 #86180 üzenetére
Ha jol ertem az uj lakasban a lakas szelen lenne a router? Kabel vezetne.a masik vegebe?
-
anthony19920
csendes tag
Sziasztok.
A napokban megadta magát 4,5 éves Linksys routerem, ezért sajnos korábban szükségeltetik a váltás, mint terveztem, kb. 3-4 hónapon belül költözöm, akkor lett volna esedékes, de így most előrébb kellett hozni a dolgot.
Jelen felállás:
- Net: Digi FTTH
- Kábelen: 1 NAS, 2 TV, 1 asztali gép, 1 PS4
- Wifin: 3 telefon, 1 tablet és 2 laptop, valamint 2 Raspberry és néhány IoT cucc (szenzorok, villanykörték)
- Távoli elérés: 2 remote kliens (1 TV és 1 laptop) csatlakozik időnként távolról a médiaszerverként is üzemelő NAS-hoz
- Lakás: egy kb. 50m2-es, "L" alakú panelNAS:
- egy seedbox-al van "összeköttetésben", ahonnan szinkronizálja a letöltéseket, ezt szeretném ha továbbra is a gigás netet kihasználva tudná tenni, ez azonban nem befolyásolná az én munkámat
- a munkámból kifolyólag nagy fájlokat mozgatok sűrűn a gép és NAS között, ezért a NAS 2. gigás portjával jelenleg közvetlen összeköttetésben van a gépemmel, ez azonban kissé kellemetlen és csúnyaKöltözés után a fenti lista kissé módosul:
- Kábelen: 1 NAS, 1 TV, 1 asztali gép (esetlegesen ez lehet 2 lesz), 1 PS4
- Wifin: 4 telefon, 2 tablet, 3 laptop, 2 TV, illetve marad a 2 raspberry és IoT dolgok
- Távoli elérés: 2 remote kliens (2 TV) csatlakozik majd távolról ugyanabból a célból mint eddig
- Lakás: 70m2, "I" alakA jelenlegi felállást eddig tökéletesen kiszolgálta a kis Linksys router (EA2750), a költözés után azonban amúgy is cseréltem volna, az új lakás lényegesen nagyobb, és teljesen más alakú (~70nm, hosszúkás elrendezés, utp az egyik sarokban). Eredetileg egy mesh rendszerre gondoltam, azonban a jelen router kiesése miatt most az Asus AIMesh a leginkább szimpatikus.
Jelen keret max. 50k lenne, e mellé kerülne majd valószínűleg még egy router / repeater ha szükséges a költözés után (szinte biztosan az lesz). Mindenképp AX-ben gondolkozom, ha már egyszer költeni kell rá, illetve a fenti NAS-os rész miatt öröm lenne, ha esetleg adott lenne a Link aggregation lehetősége, mert így megúsznám az asztali gép és a NAS közötti kábelt. Asztali gépre nem fontos a dupla gigás kapcsolat, csak a NAS irányba van kihasználva.
A fentiek alapján igazából 2 delikvensre szűkítettem a dolgot, de ha esetleg van jobb ötletetek örömmel hallgatom. Devops szintig vagyok meg részemről, annál fentebb már csak az alapokkal vagyok tisztábanAz általam kinézettek:
ASUS RT-AX56U - 40k
ASUS RT-AX58U - 50kNyilván költözés előtt minden forint hasznos, de ha megéri a felárat az AX58U, akkor nem szórakozok ennyin, mert ha pl. az 56U kevés lenne a költözés után, akkor semmivel nem vagyok előrébb a most megspórolt 10k-val, ha végeredményben meg jóval többet kell költenem.
Előre is köszi a segítséget, és bocsánat a hossz miatt, de ti szoktátok írni, hogy minél több az infó annál könnyebb segíteni, így igyekeztem mindent leírni
-
probizz
tag
válasz
Alex91 #86178 üzenetére
Az emeleten is a sarki szobában van már kábel és a földszinten is pont alatta, valamint a földszinten a nappaliban (kb. a ház közepe) van a TV mögött egy kiállás a TV-nek, ahonnan tovább lehetne menni. Igen, mindenképpen normálisan. Sebesség: most 300 MBit/sec kábelen, de a ház másik végében jó ha 30 MBit/sec van. Illetve az is egy fontos szempont, hogy a router jól tudja elosztani az eszközök között a sávszélességet. 4 notebook, 4 telefon, 2 TV most a flotta.
-
probizz
tag
Sziasztok!
Milyen routert javasoltok egy nagy családi házba? 2 szintes, szintenként kb. 100 m2. Illetve van értelme egy repeater-nek mellé? Vagy van szettben is jó router + repeater?
Az árkategória lehet magasabb.
Ezt a típust ismeritek? Jónak találjátok?
ASUS RT-AX55 AX1800 Mbps Dual-band WiFi 6 gigabit AiMesh OFDMA router
Köszi előre is! -
dkess
őstag
válasz
Bdanyy #86173 üzenetére
Szia,
A kérdés az, hogy miért pont huawei 535? Értem ez alatt, hogy SIM kátryás router kellene? Amennyiben nem, akkor ennek a felárát nem feltétlenül kellene kifizetni.
Ami még valószínűsíthető (bár rendkívüli módon titokzatoskodsz), hogy csak a kábelre kötős kérdést oldanád meg, de a két szint problémáját sem oldaná meg a dolog. Adott esetben lehet úgy járnál a legjobban, ha attól a mifi routertől is megszabadulsz és összeraksz egy jó kis Mesh alapú rendszert kábeles backhaul -al (két eszköz a két szinten.) ...
-
Bdanyy
addikt
Sziasztok!
Jelenleg egy mifi routert használok, ami egész addig jó, amíg ugyanazon az emeleten vagyok (vagy pont alatta).
Szeretnék jobb sebességet a gépek közt, illetve az asztalit kábellel csatlakoztatni. Jobban járok, ha veszek pl egy huawei 535-öt, vagy vegyek bármilyen gigabit+ac routert, és lőjem össze a mifivel? -
blakey
titán
Stabilitással nem lesz gond. Ami elsőre furcsa lehet és talán megrémíthet, hogy kapásból 75% RAM foglaltsággal indít, de ez nem gond, mert működik, ha még HDD is lesz rajta akkor a tartalom "begyűjtése miatt" felmegy 95%-ra is. gond egyáltalán nem lesz belőle, nem fog több RAM-ot igényelni, CPU meg alig lesz használatban.
-
Vasy09
őstag
Nekem is a 92U-t ajánlották itt a kollégák! Nálam egy AC88U-t váltott! Tökéletesen meg vagyok vele elégedve! Aimesh-Ben van, teszi is szépen a dolgát!
Ami nekem furcsa, hogy a memória általában 90% fölött foglalt, de az egy hét alatt egyszer sem röccent meg! Annyi még, hogy ugyan ezzel szerintem a boxal sem lesz gond wifivel, de én kábelre tettem az enyém, és másnak is ezt ajánlom, ahogy nekem is ajánlották! Sokkal stabilabb úgy!
-
asus1
aktív tag
válasz
blakey #86163 üzenetére
Akkor a gyengébbikre csatlakoztatom a tv-t majd és a gépet meg a többit az erősebbikre
Jövőt nézve jobb választás a drágább szerintem.
#86162:
Eleve 120ezer volt a plafon, szóval elég jól megúsztam
Jó lesz nekem a 92 látom már előre
Remélem nem kell feladnom a Netgear stabilitását. Ezt még soha nem kellett újraindítani és mindig a max sebességet hozta amit csak tudott. -
blakey
titán
Pedig én az AX58U irányába akartalak terelni.
Nem biztos, hogy kihasználod az AX92U tudását, én sem használom ki.
Eleinte fura lesz a 2db 5GHz-es sáv aztán rájössz, hogy az jó dolog, mert így ki tudod használni az erősebbik sávot is amit pl. a legtöbb TV nem is tud kezelni viszont a gyengébbiken meg hasít. -
-
blakey
titán
Pontosan emiatt nem éri meg az AX82U-t választani, ha AX82U tetszik akkor inkább kevesebbért az AX58U, ha meg több tudás kell akkor AX92U ami alig kerül többe. Nyilván az Asus sem hülye, ezért ad ki ennyi variációt, hogy a vevők elcsábuljanak ha nem kérdezősködnek hanem papír alapján döntenek. Ha 10-ből 4 azt veszi amelyik többe kerül, mint az olcsóbb verzió, már jól járt a cég. Lásd AC65P vs. AC85P, ráadásul ott mindenben egyezik a két router, egyedül árban van eltérés. Szóval a cég rendesen kihasználja a leendő vevőket.
-
gahor72
aktív tag
De gonosz! 58-ról indult és már a 92u - nál tart.
Kibicnek semmi sem drága.
De a 92u tényleg jó cucccc. -
blakey
titán
Ha már ennyi pénzt áldozol egy routerre akkor már inkább egy AX92U, az legalább mindent megkapott ami "illik egy AX-es routerhez". AX82U nem rossz router, az AX58U az alapja, majd meglátod, hogy megéri-e az árát vagy sem. Routerek esetében, főleg Asusnál, előfordulnak olyan olcsóbb routerek amik a nagyok tudásával bírnak csak gyárilag le vannak butítva de CFW-vel jobbá tehetők. Előfordul, hogy egy 20e Ft-os router CFW-vel egy 70e Ft-os router tudását vagy teljesítményét éred el ami azért nem egy rossz dolog.
-
asus1
aktív tag
válasz
blakey #86151 üzenetére
Későn írtál már, szóval mostmár mindegy. Jó lesz a 82u-is. 15ezer Ft. van a kettő között, viszont, ha jönnek új eszközök, akkor talán a jövőbe nézve jobb. Aztán lehet, hogy pont kidobott pénz. Lesz 14 napos elállásom, max visszaküldöm, ha azt mondjátok annyira értelmetlen a nagyobbikat venni. Akkor megrendelem az 58u-t max.
-
blakey
titán
Az AX82U az AX58U turbosított verziója, külsőleg és belsőleg is. Valójában nem nagy a különbség. A gigabites wifihez kliens is kell, a TV-d nem az és a Netflixhez pl. nem kell gigabit.
Ez a két router nem olyan erős, nekem ugyan nincs AX-es kliensem viszont az AX92U-val AC-n is van gigabitem, mert a gépem 1300Mbps linksebességre képes AC-n 80MHz-en, simán megy a gigabit.
Ha a két amlített router játszik akkor gondolkodás nélkül az AX58U-t választanám. -
-
dkess
őstag
A AX58U és AX82U a HW -t tekintve egy-az-egyben megegyezik. A külseje különbözik kicsit, de a bele ugyanaz. Gyakorlatilag "csereszabatos". A gyári firmware különbözik. Ebből jön az egyetlen érdemi különbség - a AX58U: 5 GHz-2x2 HT160 (AX3000) és a AX82U: 5 GHz-4x4 HT160 (AC5400). Az kérdéses, hogy amennyiben lenne CFW, akkor a AX58U -nál pl. ez feloldásra kerülne és elérhetővé válna a teljes konfiguráció ...
Azaz egy eszközzel csak akkor lenne gyorsabb kapcsolatod a AX82U -val, ha:
- 2x2 -nél nagyobb AC eszközöd lenne (az összes mobileszköz gyakorlatilag 2x2)
- AX esetén gyakorlatilag a PC/laptop -okat tekintve is jelenleg nincs 2x2 HT160 -nál gyorsabb eszköz - így, ha a jövőben lenne ilyen akkor ... (az összes mobileszköz gyakorlatilag 2x2)Úgy egyébként több (sok) eszköznél jönne ki ilyenformán igazán az AX82U előnye. Különösen mivel a konzol kábelre menne és minden más Nálad mobileszköz (a TV is ideszámít e szempontból) és azért túl sok sincs belőlük ...
Nem könnyű döntés. Amennyiben van cash, akkor menj nyugodtan a AX82U -ra - akkor a teljes konfiguráció rendelkezésedre fog állni a gyári szoftverrel is biztosan ...
Szerk.: Most olvasom: számítógépek. Főleg, ha van AX -es WiFi (vagy 2x2 -nél nagyobb AC), akkor AX82U, ha teheted. Avagy, ha a PC -ket (meg akár a TV -t is) kábelvégre tudod kapni, akkor legyen AX58U. Ez a javaslatom ...
-
asus1
aktív tag
-
asus1
aktív tag
Sziasztok!
Nem olyan régen kérdeztem, hogy milyen routert ajánlotok, adtatok is pár ötletet.
Most volt időm megnézni amit írtatok és két router között kellene egy kis segítéség.
Asus RT-AX58U vagy AX82U.
Telekomos 1Gbit/s net van bekötve és minden vezeték nélkül lenne használva.
Lényeg, hogy vezeték nélkül is jöjjön az 1gbit.
Ami rá lenne csatlakoztatva, az egy Samsung Q80T tv, amin netflixezünk 4K-ban. Egy Xbox Series X(Ez miatt is kérdéses, hogy kell-e nekem a nagyobbik router) 2 telefon, ipad, és számítógépek.
Mostani routerem Netgear N900 ami elvileg vezeték nélkül tudja a 450Mbit/s sebességet, de a gyakorlat azt mutatja, hogy 220-nál nem mérek soha többet, semmilyen eszközzel.
Szóval, ha játékra is kellene, akkor is elég lehet egy AX58U? Xboxot, kábellel össze tudnám kötni.
20 ezer Ft van a két router között, ezért is gondolkodom el, hogy elég-e a kisebb. -
válasz
Core2duo6600 #86143 üzenetére
De pontosan hol akad el az OpenVPN kliens?
MaCS
-
Multibit
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #86137 üzenetére
az én telomon S8 nem megy az sstp
Nem csodálom. Ez kb. olyan, mint amikor valaki az SMB-t erőlteti Linuxon. Persze, sántít a hasonlat, mert ma már két Linux között is lehet SMB-t használni, csak minek?Az SSTP is "Windows gyerek".
de az openvpn t sem tudtam műkődésre bírni ... a kliens programmal meg nem boldogultam
Erről nem az OpenVPN tehet. Androidon (Huawei, Xiaomi) simán megy az OpenVPN, ez biztos, ahogy pl. Almán is. Nálam több platformon kell, hogy működjön és működik isJelenleg már nem használ a család Xiaomit (ahogy Samsungot sem), de ha más Droidon megy, gyanítom Samun is.
-
-
Core2duo6600
veterán
válasz
MaCS_70 #86132 üzenetére
Lehet azért, mert az asus és egyéb routerek nem nagyon támogatják.
A mikrotik viszont igen, miint ahogy maga a Windows is, de a kiszolgáló az lehet, hogy csak a serverben van benne, ennek nem néztejm utána, a kliens viszont mindegyikben benne van.
Én meg még a wireguardról nem hallottam még. -
Multibit
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #86128 üzenetére
Az open vpn-t azért nem szerettem volna, mert ahhoz külön kliens program kell
Így igaz. Viszont ugyanúgy működik Windowson, Linuxon, Androidon, vagy Csutkás oprendszeren. Az SSTP-re is igaz ez?ahol szintén konfigurálni kell konfig fileokkal
Miért a többes szám? Egy .ovpn fájlt - amit a router generál le - kell a kliensre másolni. Ennyi. Ebben benne van minden (cert-ek, private key, static key, stb.). -
válasz
Bandita4141 #86116 üzenetére
Valóban az Asus eszközei egy kicsit drágábbak mint a TP-Link-iéi de gyári firmware-ben is többet tudnak és sokszor rugalmasabban is felhasználhatóak mint a másik gyártóé.
-
válasz
tothjani81 #86115 üzenetére
Tapasztalat nincsen egy próbát tehetsz vele.
-
válasz
Core2duo6600 #86128 üzenetére
Csak azon csodálkozom, hogy sehol nem találkoztam még az SSTP-vel mint VPN-megoldással.
PPTP, OVPN, IPsec/L2TP, WireGuard megvolt, a SoftEtherről még csak olvasgatok, de az SSPT mint VPN valahogy nem tűnt fel.
MaCS
-
JiMN
tag
válasz
Core2duo6600 #86130 üzenetére
Persze, azért kaptam.
-
JiMN
tag
válasz
Core2duo6600 #86126 üzenetére
A modem az amit a telekom-tól kaptam. Vettem hozzá egy cat 7-es hálózati kábelt, de közben rájöttem, hogy az alaplapi lan csak 1000mbps és ezért szeretnék venni egy pci hálózati kártyát. Csak véleményt kérnék, hogy melyiket érdemes.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
MaCS_70 #86125 üzenetére
Én egy Mikrotik routerre kapcsolódom fel a windows-os gépről pl. a cégtől.
Röviden a routeren/tűzfalon létrehoztam egy vpn szervert, sstp-ét azért ezt, mert ehhez nem kell külön program a kliens gépre (Win10).
Generáltam a mikin egy tanusítvánnyt, amit hitelesítettem vele, ekkor kaptam egy crt file-t
Ezt a tanusítványt arra a gépre kell feltenni, ahonnan el akarom érni a hálózatot, az én példámban a céges gépreEzután a domain cím, és felhasználó név / jelszó párossal tudok a routerhez kapcsolódni.
Tűzfal szabályokkal meg kellett teremteni a a kapcsolódásnak a feltételeit, további beállításokat is lehet eszközölni, hogy mit érjen el, mit ne, de mivel a saját hálózatom elérése a cél., így ilyen jellegű korlátozás nincsen.
A mikortik képes lényegében az összes ismrt vpn nek kiszolgálója lenni,
Az open vpn-t azért nem szerettem volna, mert ahhoz külön kliens program kell, ahol szintén konfigurálni kell konfig fileokkal, tehát egy plusz hiba lehetőség is egyben, és még a szerver oldali ról nem is beszéltünk.Vannak még kevésbé biztonságos vpn változatok is, azokat a kisebb biztonság miatt elvetettem.
Van még beállítva egy L2TP / ipsec is, de az alapból nem aktív csak akkor engedélyezem, ha a teloról el akarom érni, eddig a próbán kivül egyszer használtam mindössze.A VPN maga annyit tesz, hogy virtuális magán hálózat.
Lényegében egy csatorna / alagút a cél hálózat irányába.Tehát bárhonnan eléred a cél hálózatot mintha ott lennél benne a hálózatban.
Ennek az SSTP megfelel.
Plsuz még az sstp melett, hogy szabványos portokon megy, így nem kell a céges tűzfalon engedélyezni.Végül mégis kelett, mert a céges tűzfal úgy fél a dinamikus dns címektőll mint a tűztől.
Zöld listára kellett rakatni a dns címem, és még a zűzfal saját maga által aláírt tanusítvánnyal is baja volt a céges tűzfalnak, mindenesetre annak a kezelője megoldotta, hogy működjön a kapcsolat. -
válasz
Core2duo6600 #86120 üzenetére
"Én vpn segítségével oldanám meg a hálózat külső elérését.
Pl sstp -vel."Ennek a megvalósításáról tudnál írni egy kicsit többet? Az SSTP az én ismereteim szerint nem egy teljes VPN-megoldás, különösen nem olyanoknak, akik számára ez ismeretlen terep.
MaCS
-
JiMN
tag
Sziasztok!
Telekomos net (2/1) mellé keresnék hálózati kártyát, mivel az alaplapi csak 1000mbps. Tudnátok ajánlani nekem? -
Galahed
senior tag
Köszönöm a választ, az AX58 felára megéri a kb 10ezer forintot? (Gondolom az AiMesh miatt igen... ) de sajnos a kábelek nálam nem mehetnek mindenfelé, igy azok a router közelében vannak, a többi eszközt viszont csak a levegőben lehet elérni.
Média lejátszóból kettő van, az egyik kábelen lóg, a másik messzebb van oda nem tudok kábelt vinni. Igy 5GHz-en lóg. Az belső tárhellyel van ellátva.A javasolt Archer AX73 azért szimpatikus, mert eddig csak Asus-ok voltak itthon. Más indokom nincs
(persze van még Xiaomi AC2100 (black cylinder) épp próbálok rátenni openwrt-t..., játéknak jó)
köszi
-
dkess
őstag
válasz
Galahed #86117 üzenetére
Egyetértve az előttem szóló Alex91 -el - én a AX58U -t emelném ki. Mint fő router megfelelő választás - a keretbe belefér. Ugyanakkor, ha kellene hosszabbítani a hatótávját, akkor AiMesh alapokon ezt meg lehetne tenni - javasolt módon kábeles backhaul -al.
Elhelyezkedés függően akár az 5 GHz simán kiérhet addig a kertbe amíg kell (ugye itt nincs zavarás). A 2.4 GHz meg gyakorlatilag biztosan - még a néhány zavaró 2.4 GHz ellenére is.
A médialejátszót először kábelre írtad. Aztán néhány mondattal később WiFi -re ...
Persze amennyiben megoldható a két TV -vel egyetemben mehetnének kábelre, ha megoldható ...
-
Galahed
senior tag
Köszi a segítőkészséget!
Szóval:
Helyszin:
Falu, 3 szomszéd, mindegyik Tp-Link alap wifivel, csak 2.4Ghz-n, távolságuk 30m és felette.
A ház, az 88m2 tégla belül normál téglafalak válaszfalként.
Internet 70Mbps kábelen keresztül.
Belső háló: Jelenleg egy haldokló Ac66 első szériás model a ház mértani közepén kábelen 2 NAS, média lejátszó (ZIdoo), Hue rendszer bázisállomás, a többi része ZigBee frekvencián megy.
Wifi: 2 db TV, 2 db Mac, Notebook,Tablet, 2 db Amazon Alexa Echo, 3db telefon, kb 10db Wifis dugalj plusz pár darab okoskütyű, termosztát, Netatmo időjárás, külső és belső kamerák (3db) stb stb.
A másik médialejátszó rendelkezik belső tárolóval, igy nincs filmek streamelése Wifi-n, de másolni azt kell rá értelemszerüen...
Fontos lenne a stabil hálózat, a sebesség , lásd "csak" 70Mbps net miatt nem elsődleges paraméter.
Fontos, hogy utazás közben elérjem a belső hálómat, tudjam kapcsolni a klimát, fűtést, lássam a belső hőmérsékletet, a kamerák képét a NAS tartalma az kevésbé fontos ritkán volt rá szükség.A kertbe (csak nyáron) arra a két hónapra meg tudok telepíten extendert ha szükség lenne rá, de gyakorlatilag csak 1x 2x volt rá szükség tavaly...
Én az Ac65P-re, az Ac1200Gu-ra gondoltam, meg a Archer AX20-ra. Ha van más, jobb ötlet akkor szivesen fogadom kb max 40, talán 50ezer forintig.
Előre is köszönöm.
-
Bandita4141
tag
-
tothjani81
senior tag
válasz
Gubek-Einste #86089 üzenetére
Üdv. Nézelődtem keresgéltem. A telekomnál találtam egy ilyet. Szerintetek ez milyen cucc. Egész jó áron hozzájutnék kb féláron
Huawei 5G CPE PRO2
-
Bandita4141
tag
válasz
Core2duo6600 #86112 üzenetére
Köszi - még az is számításba jöhet, hogy ha veszek egy ax10-est felszabadul a C1200-as, amit az egyik kisszobában lévő kábel végére csatlakoztatni tudok, és onnan is tudnám szórni a wifit. Mondjuk ez már lehet meghaladja a számítástechnikai képességeimet.
-
dkess
őstag
válasz
Bandita4141 #86111 üzenetére
Amennyiben itt a topikban olvasgatsz, akkor meg az AX10 -re (avagy annak Asus -os "párjára" az AX55 -re) panaszkodnak, hogy náluk kevesebb a lefedettség, mint amire számítottak ...
Az AX50 -nek nem rossz. Van magyar menüje és a mobilapp -ja is tud magyarul (bár ezzel a többi routert is lehet alapszinten szabályozni).
@Galahed, #86109
Amennyiben gondolod, akkor írjál még egy-két dolgot - első körben amit az előző hsz -emben a zárójelben írtam az jó kiindulóalap lehet. Ne feledd - minél többet árulsz el - annál jobb (neked passzoló) ajánlást kapsz ... -
Core2duo6600
veterán
válasz
Bandita4141 #86111 üzenetére
Ezt előre senki nem mondja meg, hogy elég lesz -e egy eszköz.
Ha a sugárzás miatt aggodsz akkor inkább több eszköz kisebb teljesítménnyel és csak akkor amikor kell, pl. éjszakára ki lehet kapcsolni, a legtöbb eszközben van erre időzítési lehetőség.Ami az egyik helyen bevállik, nem biztos, hogy egy másik helyen is jó lesz.
-
Bandita4141
tag
válasz
Bandita4141 #86110 üzenetére
Olvasgattam az AX10-es véleményeket. Az egyik panelos azt írta, hogy a 70 nm2-es lakást teljesen lefedi, erős mindenütt a jel. Lehet nekem is elég lehet az AX10-es, csak a háttérsugárzás miatt kérdezem, illetve az sem elhanyagolható, hogy 10k-val olcsóbb mint az AX50-es.
-
dkess
őstag
válasz
Bandita4141 #86107 üzenetére
Az AX50 - főleg AX -es kliensekkel sokkal jobban bírja a sok klienst és a terhelést a WiFi -n. A torrent -et lehetőleg kábelen csatlakoztatott PC -n műveld. Persze így lehet megeszi a teljes internetet (de legalább hamarabb végez
) - azonban így legalább a WiFi -re csak áttételesen van hatása ...
-
-
dkess
őstag
válasz
Bandita4141 #86105 üzenetére
Szia,
Amennyiben egy router elég lesz, akkor AX50. Az AX73 ára időnként benéz 36K HUF környékére (most nincs 38K HUF alatt) - annyiért az még inkább ajánlott vétel (tudom ez már 30K felett van ...). Az AX50 -ről írtam korábban saját tapasztalatokat is - csak példák:
- például itt egy értekezés az USB -s sebességéről: [link] ,
- itt meg pl. a WiFi sebességéről erősen zavart társasházi környezetben mobileszközzel: [link] -
Bandita4141
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy TP Link Archer C1200-as routert használok egy 73 nm2-es 3 szobás panellakásban. (szolgáltató: Digi 1000 net,
környezet: beton fal, 2-3 falon keresztül, legnagyobb távolság kb 10 méter, amit használok: 1 TV, 3-4 mobiltelefon, 1 nas, 1 wifis internet rádió, mennyit szánok rá: max: 30 ezer, igény: stabil, erős net)
A router a nagyszobában van, a másik két kisebb szobában rendszeresen panaszkodnak a gyerkőcök, hogy leszakad a wifi és mobilnetre vált át a telefon.
Szeretném lecserélni egy stabilabb, erősebb routerre.
Gondolkozom TP Link AX50-en és Asus RT-AX55 routerek között, vagy valami más is szóba jöhet.
Köszi előre is a segítséget! -
dkess
őstag
válasz
Galahed #86103 üzenetére
Hát amennyiben "sok kliens van amiket stabilan ki kellene szolgálni" meg házon kívül-belül (amiről semmit nem tudunk, sem a router tervezett elhelyezéséről, sem azt mely helyiségek között van és milyen kábelezés, falak száma milyensége - akár egy skicc is jöhet, zavaró wifi -k, kliensek száma, milyensége, elhelyezkedése - mégis mint jelent a kívül is? - 1000 holdas pagony vagy egy 1000 hektáros hacienda?) - akkor mondjuk 2 AC router -es AiMesh rendszert gondolnék oda így teljesen látatlanban persze kábeles backhaul -al ...
Ezt egyik router sem tudja amit említettél ...
-
Galahed
senior tag
Próbáltam utánaolvasni nem sok sikerrel jártam:
Jelenleg AC65P vagy Archer AX20 között vacillálok, sok kliens van amiket stabilan ki kellene szolgálni , házon kivűlről is. Melyiket vegyem, vagy mondjatok légyszi jobbat, 20- 30 -40ezer Ft környékén. A WIFI6 még nem szempont, de ugye ki tudja milyen gyorsan fog terjedni.
(Az AC1200GU még függőben van a boltban, de a napokban rendelnem kéne valamit..) előre is köszi. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- BestBuy topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen monitort vegyek?
- Apple MacBook
- Óra topik
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- ASUS ROG Gaming PC 14900K // RTX 5070 Ti // 32GB RAM
- Kedvező áron! Eladó TP-Link TL-SG2008P Omada SDN POE+ Alza Gari 2029.11
- Eladó Unifi US-8-60W POE Switch
- 8 DARAB! HP ELITEBOOK LAPTOP (Tartós, Elnyűhetetlen) 850 G8, 840 G8, 840 G9, 830 G8 x360
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest