Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3351) leeate válasza ottkar (#3350) üzenetére


leeate
senior tag

Inkább az lesz. Mert azt olvastam, hogy van rajta DOF preview. Azért ez nem olyan régi gép.
Az energiaellátás miatt aggódok még. Merthogy ebbe alkáli akkuk kellenek. Nem tudom, ilyet honnan szerválnék, ráadásul gondolom, ez se jelzi, mennyire vagyunk lemerülve. Tudom, azt mondtam az elején, hogy főleg csak azért kell, hogy legyen, de azért ha mégis használom, okozzon már örömet :)
Lehet, hogy mégse fogok filmes gépet venni, akármennyire is vonz.

Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

(#3352) ottkar válasza leeate (#3351) üzenetére


ottkar
addikt

Ha nem autófókuszos akkor gombelem kell bele azt lehet kapni.Az enyém AF-es abba 2CR5 jelű lithium fotóelem való persze annak vakuja is van.Az 1500-200-be kerül de elég sokáig jó meg az is igaz hogy nem csinálok sok filmet.

(#3353) ottkar válasza leeate (#3351) üzenetére


ottkar
addikt

Ez egy mérőbillentyűs gép két LR43-as gombelem kell bele.

(#3354) kugyu21


kugyu21
senior tag

A gyakorlatban, az objektiv kezdő fényerejét kompenzálhatom az IS-el, vagy egy nagyobb ISO tartományt kezelő vázzal?
Például:
- Canon EF 70-200 f/2.8 USM vs Canon EF 70-200 f/4 IS USM --> 20E-vel olcsóbb+fele súlyú
- Canon EF 70-200 f/4 IS USM (Canon EF 70-200 f/2.8 USM) + 450D <-> Canon EF 70-200 f/4 USM + 500D --> 100 (120)E-vel olcsóbb+egyéb szolgáltatások a vázon.

(#3355) philoxenia válasza kugyu21 (#3354) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A fényerőt bizonyos mértékig igen, de a rekesz tágítását nem..... Az objektív sem csak fényerőben jobb szvsz...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3356) Degeczi válasza kugyu21 (#3354) üzenetére


Degeczi
nagyúr

stabilizátorral csak ritkán (ha mozdulatlan a téma),
ISO emeléssel már inkább, de nem pont ugyanazzal az eredménnyel (hiszen az ISO emelés zajt növel, dinamikát csökkent, másrészt az obik szeretik a lerekeszelést: így ha egy f/2.8 obit ugyanúgy f/4-en használsz, mint egy olyat, aminek az a maximuma, az előbbi tipikusan jobb képet fog adni, mert már 1 blendével le van rekeszelve ott)

(#3357) Mat00


Mat00
tag

Üdv! Szeretnék venni egy komoly gépet (nem csak hobbiként, hanem munkához is), és mindenképpen cserélhető objektíves érdekelne. Nézegettem amiket az előző oldalakon ajánlgattatok, az Olympus is nagyon jó (lenne!) a hozzá adott obik gyújtótávolsága alapján, de tapasztalatból tudom, hogy egy 5MP-es géppel is szebb képet lehet csinálni, mint egy 10MP-essel, ha a fényerő f2.8 nem pedig f/3.5-5.6. Szóval innentől kezdve az összes eddigi ajánlat (amit itt olvastam 4 oldalon keresztül) számomra érdektelen. :)

A kérdésem az lenne, hogy milyen gép vázat érdemes venni, melyikek a legjobbak, legmegbízhatóbbak. Illetve az objektívek terén is mit érdemes venni, a gyújtótávolság 17-50 körül. Össz. max 250e körüli áron. :)

[ Szerkesztve ]

(#3358) Allien válasza Mat00 (#3357) üzenetére


Allien
veterán

A pixel szám a dslr-ben még nem olyan vészes, mint a kompakt kategóriában. Másfelől jelenleg 10MP-nél kisebb gépet ma már nem forgalmaznak, asszem. Talán a Nikon D40, ha még kapható, az 6 megás. Bár, kérdés, milyen "munkához" kellene gép, mert mondjuk ha sikerülne egy Pentax K200D-t venned, az elvileg egy jobb obival megfelelő lehetne, de ennek sorozat felvételi képessége kicsit rosszabb, mint a konkurenciájának (még saját háza táján is). Mondjuk, a 2,8 kép/s nem olyan vészes, és a többi is kb 3 kép/s-re képes kb.

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#3359) Szten Márs válasza Mat00 (#3357) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Relative nehéz dolgunk lesz az árhatárban maradni. Az F/3,5-5,6-os fényerő általában a kitobjektívek fényereje, a kitobjektívek meg kb. arra vannak, hogy adjon valamilyen képet és lehessen használni a gépet addig is, amíg valamilyen jobb objektív nem kerül rá. Ettől függetlenül vannak remek minőségű, kevésbé fényerős objektívek is, sőt, olyanok, amiknek jobb a képminősége fényerősebb társaiknál. Pl ha nem tévedek (amire most nem vennék mérget) a 70-200-as Canonok közül az F/4 IS-t jobbnak szokták tartani, mint az F/2,8 IS-t.
Mindezek ellenére a fényerősebb objektívek lerekeszelve többnyire jobb képminőséget hoznak egy fényerőtlenebb obi teljes rekesznyílásán, mint az az említett legnagyobb rekeszen.

Az Olympust ne féltsd. A zuiko digital objektívek már kitobi szinten is igen jó képminőséget hoznak - mindenképp kiemelkednek a kitobik mezőnyéből, fényerő ide, vagy oda. Ha többet és jobbat akarsz, akkor viszont az árhatárba nem fogunk beleférni - sajnos a Zuiko obikért nem keveset kell kicsengetni, a 3rd party objektívek meg Oly vázon nem teljesen azt a látószöget fogják adni, mint Nikon/Canon/Sony/Pentax APS-C vázakon - az eltérő crop faktor miatt.

Ha az objektívre helyezzük a hangsúlyt, leginkább egy Tamron 17-50 F/2,8-at ajánlok, elérhető áron van, és árához képest igen jó képminőséget produkál :K
Emellé csak belépőszintű vázat tudunk az árhatárba belepréselni:
- Pentax K-m -> kategóriájához képest a legnagyobb kereső, és vázba épített képstabi.
- Canon EOS 1000D -> Itt a Canon a lényeg, egy dolog miatt: a későbbiekben igen széles választékból válogathatsz hozzá objektíveket és egyéb kiegészítőket. A gép épp ma volt a kezemben, szörnyen rossz fogása van (a 450D, ami az említett Tamronnal már túl van az árhatáron, nagyságrendekkel jobb fogású számomra), kegyetlen műanyagérzetű, valamint rendkívül kis keresője van, ami engem spec zavarna. Mindenesetre ha később vázcserét is tervezel, akkor addig megfelel, na meg ha ezekkel a negatívumaival meg tudsz barátkozni, képminőségben aligha rossz választás.
- Nikon -> A D60 lenne elérhető és nem lenne rossz, ha lenne beépített fókuszmotorja, de kispórolták a vázból, így nem tud fókuszálni az említett Tamronnal. Viszont a Tamron 17-50 F/2,8 helyett a Sigma 18-50 F/2,8 HSM jó választás lenne mellé, mivel ott az objektívben van a fókuszmotor. Meggondolandó kombináció ez is. És ugye a Nikon sem marad le objektívek és kiegészítők terén a Canontól, bár a D60-al az előbb említett fókuszmotorbeli anomáliák miatt vigyázni kell a vásárlással.

Én mindenképpen a három közül választamám valamelyiket - hogy őszinte legyek, leginkább szubjektív okok miatt az elsőt vagy a harmadikat választanám. Az Oly kiesett a fent említett okok miatt, az új Sony modelleket meg nem igazán ismerem, bár egy régebbi Sony (A200) képminőségével kapcsolatban igen rossz íz maradt a számban (a többieknek tartozom egy részletesebb teszttel, már hónapok óta, ami több ok miatt is várat magára, de nem igazán győzött meg a Sony, ennyi bizonyos) Olvasgass teszteket ezekről a modellekről (imaging-resource.com, dpreview.com, pixinfo.com) és szerintem tisztulni fog a kép, hogy melyik tetszik és melyik nem. De leginkább akkor fog tisztulni, ha elmész egy boltba, ahol meg lehet fogdosni a gépeket (Edigital, Media Markt, Saturn), és megnézed melyik hogy tetszik, melyik hogy áll kézre stb...

[ Szerkesztve ]

(#3360) Mat00


Mat00
tag

Köszönöm a kimerítő választ. :) De ha nem akarunk a 250e belül maradni, akkor mi lenne az az ár, és gép amit te ajánlanál? (mondjuk úgy 350ig :)) ) És a képstabilizátorról olvastam, hogy kis előny ha az objektívben van, de gondolom ez annyit nem számít. Mert az is mindenképp előny, ha a gépben már nincs, akkor az obiban legyen.

[ Szerkesztve ]

(#3361) BiriBum válasza Mat00 (#3360) üzenetére


BiriBum
őstag

Mit szólnál egy K20D+16-45 vagy17-50 Tamron kombóhoz. Az előbbi 250 az utóbbi 300 forint.
Stabi a vázban, full kompatibilitás a régi K-s manuálobikkal.

[ Szerkesztve ]

(#3362) Mat00 válasza BiriBum (#3361) üzenetére


Mat00
tag

Hát fogalmam sincs melyik milyen, szóval szóhoz se jutok. :D De köszi a válaszod, minden gépet megnézek amit ajánlotok! ;)

(#3363) Terapeuta válasza Mat00 (#3357) üzenetére


Terapeuta
őstag

Engedj meg egy őszinte választ. A hozzászólásod alapján számomra az jött le, hogy eleddig nem foglalkoztál fényképezéssel (és szeretnéd használni a fképezőgépet a mostani munkádhoz).

Nem javaslok Neked DSLR gépet, annálé inkább egy DSLR like, vagy bridge gépet, max 60e forintig.

Természetesen vehetsz 350ért is tükröst, de szerintem több bosszúságod lesz mint örömöd, mert ezek műszerek, nem játékok, és ha nincs előképzettsége az embernek (gyakorlatira gondolok) csak a nyűggel jár, mert:

nehéz
macerás a szállítása
cserélgetni kell az objektívet, ha valóban fontos a minőség
előkészületet igényel
stb...

Természetesen ha félreértettem szavaid, akkor bocsánat.

Azt pedig halkan megjegyezném, hogy én a DSLR gépemmel csak speckó esetben használok f8-nál tágabb rekeszt (vagyis pl. f5.6, f4, f2.8 etc)...

Ha mégis ragaszkodsz a tükröshöz, akkor én először fogdosnám a vázakat (bemész egy extrémbe pl.) ...aztán ha kézre kényelmes, azt vegyed.

Tehát ha rám hallgatsz, most bridge gépet veszel, karácsonyra rájössz a dolgok csínjára, és leginkább arra, hogy mit szeretsz és hogy fényképezni, és akkor veszel a maradék pénzedből egy pont olyan tudású gépet, mintha most vetted volna bridge nélkül :D ...

[ Szerkesztve ]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3364) Szten Márs válasza Mat00 (#3360) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az első hsz-ben is kitértünk a képstabikra :) Az objetívbe épített azért előnyös, mert a keresőkép is stabilizált lesz. Egy 300mm ekvivalens gyújtótávtól kézben tartva azért már erősen zavaró lehet a keresőkép mozgása. Nagylátószögeknél ez nem túlzottan érdekes. Ezen kívül állítólag az objektívbe épített képstabilizátor valamivel jobban teszi a dolgát - de szintén a nagyobb gyújtótávolságoknál jelentkezik ez az előny, nagylátószögeknél kevésbé lényeges.

Ha képstabit is akarsz, akkor kissé több pénzből:
Pentax K20D + Tamron 17-50 F/2,8 - a K20D azért már egy elég komoly váz, felépítésében is(rendkívül masszív, nagy, jó fogású, két vezérlőtárcsával és rengeteg vázról elérhető funkcióval, igen nagy pentaprizmás keresővel) és a képességei terén sincs túl sok szégyenkeznivalója.
Ha nem annyira fontos a képstabilizátor, akkor egy Nikon D90 (rendkívül jó képminőség, két vezérlőtárcsa, nagy pentaprizmás kereső, viszont kisebb és könnyebb váz, mint a K20D-jé) megfontoló lehet az említett Tamron mellé. A D90-el ugye nincsenek a D60-hoz hasonló megkötések, mert a D90 váz tartalmaz fokuszmotort. Canonból pedig az EOS 40D váz - összehasonlíthatatlanul masszívabb, minőségibb anyagokból feépített váz, mint az EOS 1000D. Kb a Pentax K20D kategóriája méretre, képminőség kiváló, kereső az előző ajánlott modellekhez hasonlóan szintén.
Az objektív ugye maradt az, amit előzőleg ajánlottam. Ha ott feljebb akarnánk ugrani, igen csak mélyen kéne a zsebbe nyúlni. (Canon 17-55 F/2,8 IS USM - 300 ezer HUF, Pentax 16-50 F/2,8 SDM - 220 ezer HUF, Nikonnál pedig ne is kérdezd :) )

Olympusnál érdekes a helyzet, ott a 17-50-esnél nagyobb ekvivalens látószög tartományt lefedő objektívet lehet venni 190 ezer körülért: ZUIKO 14-54 mm F/2.8-3.5. Nem kell megijedni, hogy nem végig F/2,8, ez nagyrészt abból adódik, hogy nagyobb a zoomátfogása. A 17-50-esek a fenti vázakon kb. 26-75mm kisfilm ekvivalens átfogást nyújtanak, ez az objektív Oly vázon pedig 28-108mm ekvivalenset - néha meglepően sokat tud számítani az a kis plusz a hosszabb végen. Kérdés, hogy milyen vázat lehetne hozzá ajánlani, ugyanis leginkább csak az E-520-ast, ami, mint váz, azért bőven elmarad a fent felsoroltaktól, így furán féloldalas rendszer lenne. Nem egy rossz megoldás ez sem, de én inkább a fent felsoroltabb verziókból szemezgetnék :K

(#3365) Szten Márs válasza Terapeuta (#3363) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Huhh, én meg egy kezemen meg tudnám számolni hányszor használtam F8-nál szűkebb rekeszt. Sőt, ami azt illeti leginkább F/2,8, vagy még tágabb, amit én általában használok, ha csak tehetem :K - persze nyílván teljesen mást fotózunk :)

(#3366) Terapeuta válasza Szten Márs (#3365) üzenetére


Terapeuta
őstag

Néha nem árt, ha befér a témád az élességi tartományba :U

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3367) Szten Márs válasza Terapeuta (#3366) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Persze, ezért mondom, hogy nyílván másokat szoktunk fotózni, ahová más paraméterek kellenek. Ugyanilyen logika mentén néha nem árt a minimális DOF, és a háttér erőteljes eléletlenítése, homogenizációja :K

Azért, ha tájat és hasonlókat kapok lencsevégre, az F8 nálam is alap :K

[ Szerkesztve ]

(#3368) Mat00 válasza Terapeuta (#3363) üzenetére


Mat00
tag

Hát félig-meddig igazad van, én nem értek a fotózáshoz, de nem nekem kell a gép, csak vagyok oly kedves és utána járok a dolgoknak annak, aki megkért rá. :) De hülye én se vagyok, ha tudom h nem értek hozzá (vagy akinek kell nem ért hozzá) akkor nem dobok ki érte 300e Ft-ot. :) És akinek kell már rájött a dolgokra. ;) De arra kért meg, hogy ilyen gépek után kutakodjak. :D

[ Szerkesztve ]

(#3369) Mat00 válasza Szten Márs (#3364) üzenetére


Mat00
tag

Ismételten csak köszi ezt a kis összefoglalót, ezekből már biztos, hogy sikerül választani. ;)

(#3370) Terapeuta válasza Mat00 (#3368) üzenetére


Terapeuta
őstag

"Üdv! Szeretnék venni egy komoly gépet (nem csak hobbiként, hanem munkához is), és mindenképpen cserélhető objektíves érdekelne. "....

Na mindegy.

Örülök, hogy mindenki jól járt :N

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3371) Mat00 válasza Terapeuta (#3370) üzenetére


Mat00
tag

Most ne akadj már fent ilyen apróságokon... ha meg úgy kezdem, hogy az egyik ismerősöm akkor meg az a bajod h mé' nem ő ír. :F

(#3372) kugyu21 válasza philoxenia (#3355) üzenetére


kugyu21
senior tag

A tágabb rekeszre miért van szükség a több fény beengedésén kívül?
A három obit a tesztekben a képminőség terén nagyjából egyformának hozták ki, ezért ha viszonylag korrekt zajszűrés mellett az ISO növelésével is nagyjából ugyanazt az eredmény érem el, akkor jobb választásnak tűnik egy 500d mellé az F4, akár IS nélkül is, lényegesen olcsóbban az F2.8 helyett.

(#3373) Szten Márs válasza kugyu21 (#3372) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az ISO növelésével soha nem fogod ugyanazt az eredményt kapni, akármilyen korrekt a zajszűrés, 1Fé különbség az érzékenységben az bezony meglátszik - főleg magasabb érzékenységeken. Ezen kívül kisebb lesz a tered a mélységélességgel való játékra - és ez nem helyettesíthető semmilyen más módon. Persze ettől még a 70-200 F/4 IS is remek választás, sőt - szerintem igen sokan arra tennék le a voksukat :K De tény, hogy sem az IS, sem egyéb beállításmodosítások nem pótolják a nagyobb fényerőt.

(#3374) rumos14 válasza Mat00 (#3357) üzenetére


rumos14
nagyúr

ha már ilyen pontosan megadtad a számodra szükséges gyútávot, akkor egyértelműen a Tamron 17-50/f2.8 obit ajánlom, ez elviszi kb. a keret felét. a másik felét költheted egy belépő szintű vázra, kb. bármelyikre a Canon 1000D, Nikon D60 (hoppá, látom ugrana az AF ezzel a kombóval :( ), Pentax K200D, Sony A200 négyesből. az utóbbi kettő beépített képstabilizátorral rendelkezik. Szten-nel ellentétben én bátran javaslom a Sony-t, ha nem gond a RAW formátum használata.

(#3375) rumos14 válasza Terapeuta (#3363) üzenetére


rumos14
nagyúr

"Azt pedig halkan megjegyezném, hogy én a DSLR gépemmel csak speckó esetben használok f8-nál tágabb rekeszt (vagyis pl. f5.6, f4, f2.8 etc)..."

ööööööööööö........ ez, hogy is fogalmazzak, kemény. milyen obijaid vannak? mélységélesség foglama ismerős? embereket szoktál fényképezni? ne haragudj, ha keményen foglamazok, de sokmindentől megfosztod magad.

[ Szerkesztve ]

(#3376) Degeczi válasza rumos14 (#3375) üzenetére


Degeczi
nagyúr

hát ha pl. elsősorban makrózik, akkor teljesen érthető

mindenesetre fél-egész alakos portrénál valóban alapvető a tág rekesz

(#3377) Mercutio_ válasza Mat00 (#3371) üzenetére


Mercutio_
félisten

Itt inkább az a gond, hogy ha az ismerősöd otthon van a fotózásban, akkor legalább egy márkát már ismernie kell...ene...

Terapeuta: Egy ilyen képet hogy készítel el F8-as rekesszel? :DDD [link]

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3378) Zoli bácsi válasza Mercutio_ (#3377) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Áh, elkészíteném f16-al, aztán nem lenne ilyen csúnya életlen a háttér.... :D

(#3379) Terapeuta válasza rumos14 (#3375) üzenetére


Terapeuta
őstag

Mindenkire rábízom, döntse el saját maga (bocsánat, mostanában kutyát vagyok kénytelen footózni :U )

[link]

[link]

De alapvetően arra szeretnék rávilágítani, hogy egy kezdő fotósnak, aki nem tudja mi köze van egymáshoz a fényerőnek a fókuszhoz :DDD ... nos annak nem biztos, hogy a kreatív fotózással kell kezdenie... :U

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3380) Mercutio_ válasza Terapeuta (#3379) üzenetére


Mercutio_
félisten

Annak az FF-hez se sok köze van :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3381) Terapeuta válasza Mercutio_ (#3380) üzenetére


Terapeuta
őstag

Meg a megapixelhez se ;]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3382) Degeczi válasza Terapeuta (#3379) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ja, h 5D...
ha ezt már az elején hozzáteszed az "f/8"-hoz, az sok félreértést megspórolt volna

(#3383) Terapeuta válasza Degeczi (#3382) üzenetére


Terapeuta
őstag

Való igaz, hogy nem mindegy, de:

[link]

;]

[ Szerkesztve ]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3384) Degeczi válasza Terapeuta (#3383) üzenetére


Degeczi
nagyúr

pont ezért írtam, h fél-egész alakos portrénál...
csak fejnél valóban többnyire kell a rekeszelés, ha nem az a cél, h csak egyetlen testrész legyen éles

(#3385) emre33


emre33
addikt

Sziasztok!

Egy Olympus E-620 kihasználja a Extreme IV CF kártya sebességét? Vagy elég egy 3-as?
Sorozatfelvétel miatt lenne fontos.

Kösszi

ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360

(#3386) BiriBum válasza emre33 (#3385) üzenetére


BiriBum
őstag

(#3387) t72killer válasza Szten Márs (#3367) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Még 1 előnye van a nagyobb fényerejű obiknak: nagy általánosságban jobb minőségűek, f/8-ra blendézve is, mint a kis/változó fényerejű zoomok. Hátrány viszont a nagyobb súly (a sigma 24-70-emet önvédelmi fegyverként is használhatom, h ugy hozza a szükség:D)

#3368: sztem fotósfelszerelést 100k alatt (normálisabb bridge, vagy 50k körül olcsó, de családi fotózásra jó kompakt), vagy 300kHUF felett (váz+alapobi) érdemes venni.
A 350k-ra variációk: canon 500D, vagy nikon D90, egy jobbféle, fényerős alapzoom-mal (nem azzal, amivel rá akarják sózni az emberre!)
Ha nem volt még SLR-ed, akkor, ha teheted, kérj vkitől kölcsön, vagy végy egy öreg példányt (nik d70, canon 350D) használtan, hogy tapasztald ki a felszerelés súlyát, a kezelés bonyolultságát - ha nem jön be, minimális veszteséggel túladhatsz rajta, nem úgy, mint egy 350kFt-os felszerelésen.
még 1 hasznos tudnivaló az SLR-ekhez: használtpiacon legkönnyebben nikon és canon gépekhez kapni obit, de érdemes odafigyelni a kompatibilitásra is.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3388) Allien válasza t72killer (#3387) üzenetére


Allien
veterán

Az utcsó mondatod (szerintem) nem teljesen fedi a valóságot, ebben a formájában. Itt azt értem, hogy:
"...SLR-ekhez: használt piacon legkönnyebben nikon és canon gépekhez kapni obit, de érdemes odafigyelni a kompatibilitásra is"
Itt meg kellene említeni, hogy a Nikon belépő szintjére ez NEM teljesen igaz, bár a mondatod utolsó részében megemlíted, de ugye ez kevés. Hiszen, a Nikon kihagyott fókusz motorja miatt éppen a használt piacot szűkiti be ezen termékeihez. Ergo, ezeknél a vázaknál már nem olyan bőséges a használt piac (szerintem, illetve, kompromiszumosan). Azaz, akár egy Pentaxhoz is elképzelhető, hogy több cuccot találok, mint mondjuk egy Nikon D40-hez. :B Másfelől, az is megemlítendő, hogy (részben) miből adódik ez a nagy választék. Már szerintem. Az egy dolog, hogy több obi van C-N véggel, alapban, ez tény. De az extra "választék" kicsit felfújt. Szinte minden obiból van vagy 2-3 féle verzió, mert van sima, van optikai stabilizátorral. Na, ebből (IS) fakad ez a "nagy" választék. De, egy átlag user inkább a stabis obikat próbálja megvenni, hiszen erre beszélik rá akár a bolti eladók is, meg amúgy is "jobbak". :B
De lehet, tévedek! ;) :R
Amúgy ettől függetlenül én maradok Pentaxos. ;)

[ Szerkesztve ]

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#3389) Terapeuta válasza t72killer (#3387) üzenetére


Terapeuta
őstag

Még 1 előnye van a nagyobb fényerejű obiknak

Akad hátránya is a súlyon kívül: az 5-10-szeres ár. De mivel mindenki villával szorja az ezereurósát, tényleg nem fontos megemlíteni :)

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3390) Mercutio_ válasza Terapeuta (#3389) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nono!
50/1.8-as AF-obik mind Canon, mind Nikonra 20-30-ért megvehetőek (a többi márkáról nincs infóm :DDD ) Pentax kicsit drágább, de ott pl. a fénymérés és élességállítás együttes megléte miatt K-bajonetes obiknál már 10ezer körül lehet 50/1.9-2.0-ás manuálist venni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3391) Terapeuta válasza Mercutio_ (#3390) üzenetére


Terapeuta
őstag

Ez igaz, de ...50/2.8 nem nagyon van...ellenben 50/1.4, meg 50/1.2 az igen ;]
Amúgy igazad van :K

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3392) t72killer válasza Terapeuta (#3389) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

De mivel mindenki villával szorja az ezereurósát, tényleg nem fontos megemlíteni
:DDD nincs, csak 500-as, tudtommal ;)

Szép példányok akadnak ebayen használtban nagyobb fényerejű lencsék. Ha olyan gépünk van, ami elteker egy fókuszmotor nélküli obit, akkor alkalmasint olcsóbb használtban pl egy f/4-es 300mm-telét, mint egy 70-300as zoomot. (vagy pl az 1.8/50-es obik sem túl drágák, és a legjobb darabok közé tartoznak)

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3393) Allien válasza Mercutio_ (#3390) üzenetére


Allien
veterán

Van occsóbb is, igaz, Ricoh, és 2,2-s fényerővel, de ez 5E pénzért a Vatera-n is elérhető (volt), de az M42-s obik ugye egy fokkal egyszerűbben használhatóak Pentaxon (kell adapter, de semmi chip, meg ilyen "okosságok"). Ebben az esetben meg ugye van a közkedvelt Helios 44, igaz az 58-s, és 2-s fényerővel, de 3-6E ára bőven a kellemes kategória, és képminőségileg is ott van. :K ;)

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#3394) Darkness1


Darkness1
aktív tag

Ismeri valaki a Pentax P3-at? Az a kérdés, hogy megér-e 10-15e Ft-ot, vagy sem. Esetleg valaki ajánlhatna egy jó filmes Pentax-ot.

No stress, no work Today!

(#3395) Mercutio_ válasza Darkness1 (#3394) üzenetére


Mercutio_
félisten

indexes PFC topicban vannak filmes pentax szakik, ők kenik vágják ennyiért milyen gépet érdemes, mire kell figyelni :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3397) emre33


emre33
addikt

Sziasztok!

Melyik cserélhető objektíves f.gépben van meg a következő funkció:
Ha elforgatva fényképezek, akkor a kép automatikusan elforgatva készül el, vagy mellékerül az infó, és amit egy pc-s progi később elforgatja?

[ Szerkesztve ]

ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360

(#3398) eastsider válasza emre33 (#3397) üzenetére


eastsider
nagyúr

mármint gépre feltöltve?
azt mindegyik tudja, még a kompaktok is, csak megfelelő programmal kell megnyitni...
vagy a giroszkópra gondolsz, ami kivetíti a keresőbe az adatokat? azt a D60 is tudja...

(#3399) emre33 válasza eastsider (#3398) üzenetére


emre33
addikt

nekem pl: az olympus uz-550 nem tudja

ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360

(#3400) emre33 válasza eastsider (#3398) üzenetére


emre33
addikt

E-620 Olyhoz is spéci progi kell?

ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.