Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3359) Szten Márs válasza Mat00 (#3357) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Relative nehéz dolgunk lesz az árhatárban maradni. Az F/3,5-5,6-os fényerő általában a kitobjektívek fényereje, a kitobjektívek meg kb. arra vannak, hogy adjon valamilyen képet és lehessen használni a gépet addig is, amíg valamilyen jobb objektív nem kerül rá. Ettől függetlenül vannak remek minőségű, kevésbé fényerős objektívek is, sőt, olyanok, amiknek jobb a képminősége fényerősebb társaiknál. Pl ha nem tévedek (amire most nem vennék mérget) a 70-200-as Canonok közül az F/4 IS-t jobbnak szokták tartani, mint az F/2,8 IS-t.
Mindezek ellenére a fényerősebb objektívek lerekeszelve többnyire jobb képminőséget hoznak egy fényerőtlenebb obi teljes rekesznyílásán, mint az az említett legnagyobb rekeszen.

Az Olympust ne féltsd. A zuiko digital objektívek már kitobi szinten is igen jó képminőséget hoznak - mindenképp kiemelkednek a kitobik mezőnyéből, fényerő ide, vagy oda. Ha többet és jobbat akarsz, akkor viszont az árhatárba nem fogunk beleférni - sajnos a Zuiko obikért nem keveset kell kicsengetni, a 3rd party objektívek meg Oly vázon nem teljesen azt a látószöget fogják adni, mint Nikon/Canon/Sony/Pentax APS-C vázakon - az eltérő crop faktor miatt.

Ha az objektívre helyezzük a hangsúlyt, leginkább egy Tamron 17-50 F/2,8-at ajánlok, elérhető áron van, és árához képest igen jó képminőséget produkál :K
Emellé csak belépőszintű vázat tudunk az árhatárba belepréselni:
- Pentax K-m -> kategóriájához képest a legnagyobb kereső, és vázba épített képstabi.
- Canon EOS 1000D -> Itt a Canon a lényeg, egy dolog miatt: a későbbiekben igen széles választékból válogathatsz hozzá objektíveket és egyéb kiegészítőket. A gép épp ma volt a kezemben, szörnyen rossz fogása van (a 450D, ami az említett Tamronnal már túl van az árhatáron, nagyságrendekkel jobb fogású számomra), kegyetlen műanyagérzetű, valamint rendkívül kis keresője van, ami engem spec zavarna. Mindenesetre ha később vázcserét is tervezel, akkor addig megfelel, na meg ha ezekkel a negatívumaival meg tudsz barátkozni, képminőségben aligha rossz választás.
- Nikon -> A D60 lenne elérhető és nem lenne rossz, ha lenne beépített fókuszmotorja, de kispórolták a vázból, így nem tud fókuszálni az említett Tamronnal. Viszont a Tamron 17-50 F/2,8 helyett a Sigma 18-50 F/2,8 HSM jó választás lenne mellé, mivel ott az objektívben van a fókuszmotor. Meggondolandó kombináció ez is. És ugye a Nikon sem marad le objektívek és kiegészítők terén a Canontól, bár a D60-al az előbb említett fókuszmotorbeli anomáliák miatt vigyázni kell a vásárlással.

Én mindenképpen a három közül választamám valamelyiket - hogy őszinte legyek, leginkább szubjektív okok miatt az elsőt vagy a harmadikat választanám. Az Oly kiesett a fent említett okok miatt, az új Sony modelleket meg nem igazán ismerem, bár egy régebbi Sony (A200) képminőségével kapcsolatban igen rossz íz maradt a számban (a többieknek tartozom egy részletesebb teszttel, már hónapok óta, ami több ok miatt is várat magára, de nem igazán győzött meg a Sony, ennyi bizonyos) Olvasgass teszteket ezekről a modellekről (imaging-resource.com, dpreview.com, pixinfo.com) és szerintem tisztulni fog a kép, hogy melyik tetszik és melyik nem. De leginkább akkor fog tisztulni, ha elmész egy boltba, ahol meg lehet fogdosni a gépeket (Edigital, Media Markt, Saturn), és megnézed melyik hogy tetszik, melyik hogy áll kézre stb...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.