Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83801) [Prolixus] válasza dqdb (#83800) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Szuper. Ez az FRL nekem értelmezhetetlen formátum (ugyanolyan széles mint a TKL, de lehagyja az F sort - minek???), de egy TKL-re benevezek majd, feltéve ha hasonlóan jókat írnak róla és lesz hotswap ISO támogatás. Ha jól láttam a Cycle7-nél nem volt sajnos csak a forrasztós PCBhez.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83802) micafighter válasza dqdb (#83800) üzenetére


micafighter
nagyúr

hát ez igen örömteli hír :C Le a kalappal ha jön EC kit is hozzá hasonlóan jó áron. Épp azon gondolkoztam, hogy ki kéne próbálni valamit az EC vonalon :) Én egy 60%ost is szívesen megnéznék tőlük, illetve remélem a gasket mellett azért remélem próbálnak majd mást is, pl top mountot szintén szívesen látnék az EC kit mellett.

[Prolixus] Pedig ha kicsit jobban belegondolsz, az egyik legpraktikusabb layout szerintem az FRL. A TKLhez képest csak az F sort aldozza be. Az F sor viszont messze van mindentől, sokszor pedig valamivel együtt használod, pl Alt+F4, így kényelmetlen a használata. Ha az F sort a számokra rakod layeren, sokkal közelebb vannak a billentyűk így a kombókat is kényelmesebb használni. Így az F sor igazából nem nagy áldozat, cserébe van egy kompaktabb TKL layoutod, illetve nekem az is sokat számít, hogy sokkal jobban tetszik a hosszúság és szélesség aránya egy FRLnél, mint egy TKLnél.

Soldert szerintem érdemes lenne majd kipróbálnod, hotoswapnak csak akkor látom értelmét ha nem tudod még mit akarsz és sokat tervezel tesztelgetni, vagy akarsz egy PCBt kapcsolók bekoptatására/betörésére. Egyébként a kapcsolók nem olyan stabilak mint beforrasztva. Ha nem forrasztottál még az szerintem ne tartson vissza, a kapcsolók beforrasztása nem bonyolult full plate-el.

[ Szerkesztve ]

(#83803) dqdb válasza [Prolixus] (#83801) üzenetére


dqdb
nagyúr

Kétféle ember van: az, aki nem érti, hogy miért jó az FRL kiosztás és az, aki nem érti, miért jó a 75%-os kiosztás ;]

Igen, egyetértek azzal, hogy az ISO hotswap opció nagyon jó lenne következő körökben (bár én továbbra is maradok a forrasztás mellett).

micafighter: mintha a fejemben turkáltál volna, miközben a válaszodat írtad, kezdjek aggódni? :D

e a kalappal ha jön EC kit is hozzá hasonlóan jó áron.
Azt ugye tudod, hogy EC vonalon a jó ár a nem rettenetesen drágát jelenti :D Nem tudom, hogy hivatalos lesz-e a kit vagy a TKD-tól függetlenül készül, ha lesz több infóm, majd bedobom ide.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83804) Throme válasza micafighter (#83802) üzenetére


Throme
veterán

Ha nincs F sor akkor az ALT F4 hogy néz ki, FN-ALT-4?
Ha igen, az miért jobb?

(#83805) nuke7 válasza Throme (#83804) üzenetére


nuke7
veterán

mert kevesebb helyet foglal gondolom :D

https://youtube.com/user/nuke7

(#83806) Turtlelboy


Turtlelboy
csendes tag

Sziasztok!
Nem vagyok otthon a témában, ezért kérnék egy kis segítséget.
1. Mekkora összeget szánsz rá? 10-15.000 Ft.
2. Használt szóba jöhet? Nem.
3. Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - Ismerősnek kell, valami teljesen alap cucca van (semmi extra funkció).
4. Mire használnád a billentyűzetet? Otthoni lötyögés, nincs túl sokat használva.
5. Milyen típusú billentyűzetet keresel? Vezeték nélküli billentyűzet + egér
6. Van konkrét modell ami tetszik? CHERRY DW 3000 (JD-0700HU-2), mert azon a megszokott helyen vannak a gombok.
7. Milyen kiosztást szeretnél? Olyat, amin van "Í" és az enter két magas (ez lenne az ISO?) + magyar nyelvű feliratozás kéne.
8. Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? Normál klasszikus, amin minden gomb a klasszikus helyén van, numerikus billentyűvel, nyilak felett két sorban az insert, delete, stb.
9. Extra igények? Nincsenek.

Teljesen alap dolgokra kéne otthoni használatra, némi internetezés, office, kisebb játékok. Fontos lenne, hogy "Í"-s legyen (ne kelljen AltGr+j -t nyomkodni) és hogy magyar feliratokkal rendelkezzenek a gombok és mindenképpen vezeték nélküli kell. Nézelődtem és meglepően kevés felel meg ennek az igények (többségében ANSI-kat dob fel a kereső, illetve össze vannak tömörítve, áthelyezve a gombok. A CHERRY DW 3000 (JD-0700HU-2) éppen ilyen, ezért írtam fentebb példának, de nem ragaszkodom hozzá. Ami zavaró számomra, hogy a boltoknál a képeknél legtöbbször nem magyar a gomb feliratozás, miközben a leírásban azt írják, hogy "magyar", ami zavaró számomra, mert ha az, akkor miért nem olyan kép van feltéve (nem akarok pórul járni, hogy kiküldenek egy angol/német/más külföldi billentyűzetet). Szóval mi a tapasztalat a boltoknál, ha azt írják, hogy magyar, de a kép szerint nem?
Van-e esetleg bevált modell ebben az árkategóriában vagy ilyen olcsón nem is érdemes próbálkozni? Az sem elsődleges, hogy billentyű + egér mindenáron egy kombóban legyen, ha van egy jó billentyűzet magában és ahhoz egy teljesen másik egér, az is okés.

Turtleboy

(#83807) dqdb válasza Throme (#83804) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha nincs F sor akkor az ALT F4 hogy néz ki, FN-ALT-4?
Igen, így. Az esetemben F6-ig Caps+x a kombináció (vagyis jelen esetben Caps+Alt+4), felette Fn+x, ahol az Fn a jobb Shift jobb oldalából van lecsípve, mert teljesen feleslegesen 2.75u széles.

Ha igen, az miért jobb?
Ott volt a válasz kifejtve abban a hozzászólásban, amire válaszoltál:

"Az F sor viszont messze van mindentől"
"sokszor pedig valamivel együtt használod, pl Alt+F4, így kényelmetlen a használata"
"Ha az F sort a számokra rakod layeren, sokkal közelebb vannak a billentyűk így a kombókat is kényelmesebb használni."

Az F-sor egy tipikus billentyűzeten 0.25u távolságra van a számsortól, azaz majdnem másfél centivel (14,3 mm) tovább kell kinyúlni azért, hogy lenyomj ott egy billentyűt, ami már az alap kéztartás elmozdításával jár kosaras kézméret alatt. Még TKL-en is layereken használom az F-sort, mert kényelmesebb nekem.

Ha az Escape-re is rákérdeznél, akkor az nálam több helyre is be van kötve, de Caps+Space messze a leggyakrabban használt kombináció, és a bal felső billentyű magyar kiosztáson nálam 0.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83808) [Prolixus] válasza micafighter (#83802) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Nyet. :DDD Kompakt billentyűzetnek ugyebár az az előnye, hogy kevésbé széles mint egy fullsize.

A FRL tehát a TKL-től semmivel sem kompaktabb (jade felfelé egy sorral, de az meg kit érdekel? max akinek kb. 40 centi mély asztala van, amúgy megtökmindegy), funkcionalitásban semmivel sem tud többet (értem hogy nem kell külön legyen F sor, de ha van az nem baj, max nem használod és ugyanúgy kirakod számokhoz layerre az F sort), akkor mi is az értelme? Továbbra is semmi, hacsak nem pont az a felfelé 2 centi kell az asztalodon amit az F sor redukálása eredményez, vagy pont 16 vagy mennyi kapcsolónak a megspórolása jelenti a nagy megkönnyebbülést a pénztárcádra.

Én fenntartom, hogy legértelmetlenebb layout. Azzal nem akarok vitázni, hogy jól néz-e ki vagy sem, mivel ez teljesen szubjektív (tehát elfogadom ha valaki szerint dögös és azért kedveli), de mondom se nem kompatkabb, se nem jobb funkcionalitásban mint egy TKL

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83809) micafighter válasza Throme (#83804) üzenetére


micafighter
nagyúr

Vial-ben tap dancel vannak opcioid bőven:


Be lehetne állítani a számsort pl hogy tap and holdra az F sor legyen, így simán 2 billentyűvel megoldható layer nélkül is. De akár makroval is megoldható szerintem hogy az alt + 4 az simán alt + F4 legyen, és ezt az egész számsorra akár. Igazából simán egy billentyűvel is megoldható szerintem, a számokat ritkán használod alap funkciójukban tap and hold-ként, én legalábbis nem szoktam, így erre be lehet állítani simán egy Alt + F4 makrót pl.

(#83810) Throme válasza dqdb (#83807) üzenetére


Throme
veterán

Oké, nekem nem világos, hogy egy 2 gombos kombinációval szemben - még ha az F4 kb 3-4cm-re van a 4-es gombtól - az F sor mentesen meg 3 gombra kell koncentrálni, még ha azok közel is vannak egymáshoz.

De nem csak gombkombinációkban kell gondolkodni, hogy ALT F4.
Pl excelben F2, vagy most játszom játékkal, ahol F5 a gyors mentés és F9 a gyors visszatöltés. Igen messzebb van, mint az 5-9s és 9-es bill, na de kell egy segédgomb.

Persze szokások, ízlések, csak megkérdeztem, ha már szóbakerült.

#83809micafighter
Ó, én simán használom a számokat. Számológéphez, vagy játékhoz (tudom egy sok gombos egérrel is kiváltható, de az nincs).
Ezt a Vial-t nem ismertem, az biztos, hogy türelmesebb vagy nálam :K .
Egyetlen egy makrót állítottam be eddig, a CM CK350-en a némítást 1 gombnyomásra és itt kifulladt a dolog :B .

[ Szerkesztve ]

(#83811) [Prolixus] válasza Throme (#83810) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Amúgy igen, ezek nekem is szempontok az F sor dedikált megtartása mellett, hogy pl játéknál bizti nem fogok layerváltó+szám kombinációt nyomogatni egy gyorsmentéshez. MOndjuk mostanában amennyit játszottam végülis mindegy lenne, de bízok benne hogy azért nem marad ez így örökre :D

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83812) pengwin válasza prtk (#83718) üzenetére


pengwin
addikt

Nálam egy őskövület Apple Extended Keyboard II ugyanezt csinálta Windows 10-en USB átalakítóval. #MelósPityuFingz

#83746 nyunyu
"mérsékelten szép"
Hát én a KPRepublic magyar szettjét használom már 5 éve majdnem folyamatosan... tartós, praktikus, használható, de szépnek még mérsékelten se szép. :D

Amint lehet veszek egy ilyen CMYK HU készletet és a mostani 96%-os billentyűzetemmel együtt megy páromnak ajándékba.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#83813) pengwin válasza Throme (#83804) üzenetére


pengwin
addikt

Én pl. azért igénylem a dedikált F sort, mert munkához használok IDE-t, parancssort és böngészőt, és sokkal kényelmesebb egy darab F soros gombot matatni gyakran használt funkciókhoz, mint folyamatosan billentyűkombinációzni. Ha meg billentyűkombinációhoz kell egy F gomb, akkor az 3-4 gombnál kezd nagyon kényelmetlen lenni. Minél gyakrabban kell egy funkciógombos parancs, annál kellemetlenebb lenne, hogy 1 extra gombot kell hozzá használni. Munkán kívül egyébként több játékom is van, amik F10-F12 lenyomására mentenek el screenshotokat, vagy stratégiai játékoknál pl. térképet, és a Steam is tesz F sorra funkciókat alapértelmezésben.

Szóval számomra pont ugyanolyan ergonómia-gyilkos fícsör az F sor hiánya, mint a Win11 továbbfejlesztett™ jobbkattintásos menüje.

Üdv, pengwin

(#83814) Jorus válasza [Prolixus] (#83811) üzenetére


Jorus
nagyúr

Én eleve dedikált játék layert használok, ahol természetesen egy gombos az F5 is. :)

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#83815) dqdb válasza Jorus (#83814) üzenetére


dqdb
nagyúr

Végre egy gyakorlatias válasz :)

Úgy látom, hogy a nem fix kábeles billentyűzetek korában az a lehetőség fel sem merült itt a billentyűzethalmozók között, hogy ha játékra kell az F-sor, akkor egyszerűen előveszel egy olyat a szekrényből arra a időre. Teljesen más billentyűzet optimális sok gépelésre, mint játékra.

-----
Ezzel és a TKL elődjével szemben ellentétben ez még csak render (és nuku USB port, szóval korai stádiumban van a projekt), de akkor is :Y Nem kéne, de mégis kéne.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83816) Throme válasza Jorus (#83814) üzenetére


Throme
veterán

Ezt furcsállom, hogy annyira lementek a bill méretével, hogy egy sor - szerintem - kényelmetlenséget bevállaltok miatta.

A layer-t letöltöd valahonnan, vagy magadnak állítgatod be?
Van mindenre layer-ed (játékok, meló, irodai cuccok, cél sw...stb stb), makród ?
Nekem ezekkel való zsonglőrködés tűnik macerásnak.

(#83817) Jorus válasza Throme (#83816) üzenetére


Jorus
nagyúr

Én inkább azt szoktam furcsállni, hogy sokan annyira ragaszkodnak a hagyományos billentyűzetekhez, hogy egy sor - szerintem - kényelmetlenséget bevállalnak miatta. :)

A layereknél általában van egy default kiosztás, és vagy azt szabod testre, vagy létrehozol újakat, ízlés szerint. Elég egyszerű, pedig én csak távolról karcolgatom a VIAL, QMK-témát itt a topiclakók közül.

Csak játékokra van külön layerem, azon vannak az egér és numpad funkciók is, de a többi extra funkciót tap dance-szel és kombókkal érem el. Mivel vannak néha félnapos excelezések, ezért beszereztem egy külön numpadot is, de napi szinten a numpad layert használom.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#83818) Dr. Akula válasza dqdb (#83815) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Persze hogy nem merül fel ilyesmi a multitasking világában, amikor a játék csak 1 felhasználási területe a számítógépnek. Az ember nem akar 85 billentyűzetet tartani, minden programhoz külön egyet. Az F sor hiánya nekem is no deal, layereket memorizálni se fogok, hogy most épp melyik gombot is kéne nyomnom a Shift-F5-höz, melyik layeren hova jutott neki hely... Fn-el meg nem fogok kétkezes Mortal Kombat kombókat nyomni minden karakter beviteléhez. Szerintem a 75% alatt minden erős kompromisszum. Meg lehet csinálni, de minek? Ennyi erővel lehetne 2 gombos is a bill, egyikkel pörgeted a karaktereket, a másik meg az enter. Ha elrontod, átpörgetsz 256-ot megint. :D Ez se lenne kevésbé haszontalan.

(#83819) [Prolixus] válasza Jorus (#83817) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Jó de ez (split, columnar stagger) már egy teljesen más kategória. Itt ha neked ez sokkal jobban fekszik mint egy sima qwerty, elképzelhető hogy megéri a váltás és lemondnai pár dedikált gombról. De egy 65% vs 75% vagy FRL vs TKL kérdéskörben max esztétitkai okok lehetnek "érvek", amúgy a kisebbek nem funkcionálisabbak és nem is érdemben kompaktabbak.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83820) Ispy válasza Dr. Akula (#83818) üzenetére


Ispy
veterán

Preferencia, ezért van vagy 10 féle layout, akkor neked nem való, de ebből azért ne vonjál le általános következtetéseket, pláne, hogy a 65 a legnépszerűbb a diy kategóriában. Azaz vannak páran, akik meg másképp gondolják.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#83821) Dr. Akula válasza Ispy (#83820) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Vannak sokan akik a Total Commandert is egérrel bökdösik, vagy még addig se jutnak el, mert a Windows Intézkedő az isten, és mást megtanulni véletlenül se... Nekik elhiszem hogy semmi szükségük az F sorra. Meg egy csomó embernél hipszterség 60%-ot használni, mert ma az a menő, az a mindenütt reklámozott újdonság, már a nagyobb kommersz gyártók is azt nyomják. Ha a 40% lenne menő, akkor azt használnák. Ha csak azok használnák akik tudják is miért akarnak 60%-ot, jóval kisebb lenne ez az arány. Szerintem itt erős felülreprezentálás van. Mint a notebookoknál, azt is használja boldog-boldogtalan, a többség már azt se tudja hogy az egy mobil eszköz, és nem arra találták ki hogy folyamatosan konnektorba legyen dugva.

[ Szerkesztve ]

(#83822) AdrianS


AdrianS
újonc

Sziasztok!
Foglalkozik itt valaki switch megknéssel???
Van egy K10Pro billentyűzetem(Keychron K-pro Brown switchekkel) és szeretnék cserélni switcheket, de meg kellene kenni őket nekem nincs időm rá.
Köszi a választ

(#83823) Ispy válasza Dr. Akula (#83821) üzenetére


Ispy
veterán

Ja, értem, te ilyen mindent is megfejtő vagy, hagyjuk....

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#83824) dqdb


dqdb
nagyúr

Nem való mindenkinek az FRL, ahogyan nem való mindenkinek a TKL sem, ez így van. Azonban azért az eléggé vicces, hogy miután ketten aktív FRL használóként gyakorlati tapasztalatok alapján megindokoltuk, hogy szerintünk és nekünk miért jobb kiosztás az FRL, azóta a fél topik arról próbál meggyőzni minket, hogy használhatatlan és kényelmetlen ez a kiosztás, és a végére a mindent vivő hipszter érv is előjött :DDD

Azt még meg sem említettem, hogy az esetemben súlyosbító tényezővel WKL az az FRL, mert nem volt WK opció, ráadásul a billentyűzet designja annyira nem kompakt, hogy három F-sor is ráférne, szóval én triplán hipszter vagyok.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83825) dqdb válasza AdrianS (#83822) üzenetére


dqdb
nagyúr

Vegyél gyárilag megkent kapcsolókat és probléma megoldva.

Manapság már az olcsóbb árkategóriájú kapcsolók között is előfordul jó minőségű gyári kenés, szóval jóval olcsóbban kijössz így, mintha valakit megfizetnél, akinek a kenési stílusa amúgy sem biztos, hogy megfelel neked.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83826) Molydeus válasza Dr. Akula (#83821) üzenetére


Molydeus
senior tag

Még bőven Nortonnal kezdtem, ha csak nincs szándékosan minden más tiltva (virtuális gépeken előfordul, ha az enduserek sem használhatják élesben), akkor eszembe sem jutna win explorert használni. Ezzel együtt, amióta 65%-ra tértem át, semmilyen nehézséget sem jelent a számsorra rakott F-sor. Sőt, ahogy azt már korábban többen is kifejtették, kényelmesebb, mert nincs olyan messze a home row-tól. Ugyanezen okból szakítok éppen az ISO entertől és az osztott bal shiftttől és a különálló arrows + nav clustertől is. Még nem split bill. esetén is osztott Space-szel nyerek két olyan FN helyet, ami hüvelyk ujjak alatt nagyon könnyen elérhetők szóval még csak nem is a klasszikus CapsLock vagy az osztott jobb Shift melletti Fn-ek az elsődleges layerváltók, azok inkább TG(x)-k lettek.
Játékra nekem is dedikált layerem van (vagy volt korábban profilom) már évek óta, ott természetesen külön F5 van. Persze nem billentyűzeten játszom, hanem külső, bal kézre rakott Num/MacroPadokon. Amúgy munkára is jobb nekem ez a setup, amikor éppen numpad kell, mert jellemzően olyankor az egérre is szükségem van.
A másik, az 5 sor nem csak szubjektív esztétikai tényező, hanem asztalon is hasznos lehet, mert előfordul, hogy vertikálisan jobban korlátozva van az ember, mint széltében. Nekem pl. a teljes fejes lánc a monitor alatt van, nem tudom odáig feltolni a bill.-t, ha éppen az orrom előtt kell egy kis hely... akár egy másik bill.-nek, ha éppen konfigolom.
Sőt munkába hurcolósnál is jobb lesz a kompaktabb 60-as, mint a 75-ös, amit kb az első perctől kezdve 65-ösként használtam (és eleve csak azért vettem meg, mert nem bíztam benne, hogy lesz belőle 65-ös verzió).

Amúgy az ellentábor jelentős része QMK/VIA képes billentyűzettel tolja, pár perc lenne beállítani és kipróbálni, hogy miről beszélünk. Ha a próba után sem kényelmes, akkor persze egyértelmű, hogy nem mindenkinek jó az 5 sor, de szerencsére nem is vagyunk rákényszerítve egyik megoldásra sem.

M.

(#83827) pengwin válasza Ispy (#83820) üzenetére


pengwin
addikt

Szerintem a 60-65%-os kiosztások népszerűsége nagyrészt annak köszönhető, hogy lényegesen olcsóbb egy ilyet megépíteni mint egy teljesebb billentyűzetet, meg a tervezéssel foglalkozó bütykölős réteg körében népszerűek. Ez utóbbi szélesebb választékot eredményez, ami gyakorlatilag kínálati oldalról teremtette meg a felhasználói igény nagy részét... legalábbis nekem így tűnik.

Sokkal egyszerűbb személyre szabható ANSI 60-65%-ból válogatni, mint egy 80-85-96%-os ISO-ból.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#83828) Molydeus válasza Turtlelboy (#83806) üzenetére


Molydeus
senior tag

Kicsit több és játékra nem ajánlanám, de a többire megfelel: [link]
Vékony kialalkítás ollós kapcsolókkal, mint a notebook bill.-ekben, nem világítanak, rövid úton járnak, viszonylag halkak.
Csak a kisebb testvéreit próbáltam (9000M, 9300M). Azokhoz kifejezetten halk, de amúgy teljesen átlagos egerek járnak. Ha számít, a hatótáv max 3m közvetlen rálátással dedikált 2.4GHz-es vevővel és Bluetoothon is. Viszonylag stabil a jel, ritkán csatlakozik újra. Aksikkal egy feltöltéssel 2 hónapot nekem kibírnak. Meglepne, ha a nagyobbik verzió nagyon eltérne ezektől.
Az ANSI képek ne tévesszenek meg, se a gyártók se a forgalmazók nem csinálnálnak legtöbbször fotót az ISO verziókról, így a magyar feliratosokról sem. Ha a forgalmazó szerint magyar, akkor szinte biztos, hogy azt fog a dobozból kivenni.

M.

(#83829) Ispy válasza pengwin (#83827) üzenetére


Ispy
veterán

Nem szeretnék abba a hibába beleesni, hogy én is megfejtsem miért népszerű, az biztos, hogy nálam semmilyen szerepet nem játszott közre az ár, azért vettem ezt, mert kevesebb helyet foglal, mint a tkl és ez még az extra layerezés kényelmetlenségét is megért nekem. A két billre elszórtam 200k-t, most itt mégis mit spóroltam, 30-40 darab switch árát?

Ja, meg szerintem ez szebb, ami nem utolsó szempont. ;]

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#83830) nyunyu válasza Dr. Akula (#83818) üzenetére


nyunyu
félisten

Fn-el meg nem fogok kétkezes Mortal Kombat kombókat nyomni minden karakter beviteléhez.

Compact1800-amon nincs Home/End gomb, így jobb híján a jobb Shift+Num7/Num1-et használom helyette.
Így viszont a kurzorral sor elejére/végére ugráshoz kell mindkét Shift.

Még bosszantóbb, hogy az ócókínai KVM-em lenyeli az azonos oldali Ctrl+Shift combót (Ctrl-Shift-1/2 lenne a gépváltás), így a sor elejéig/végéig kijelölés (Ctrl-Home/End) úgy néz ki, hogy bal Ctrl-jobb Shift-Num7/Num1.

Szöveg fájl elejéig/végéig kijelölésről (Ctrl-Shift-Home/End) már nem is álmodhatok, mert ahhoz kéne mindkét Shift az egyik Ctrl mellé. :W

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#83831) Molydeus válasza micafighter (#83802) üzenetére


Molydeus
senior tag

Az EC még nem mozgatott meg egyelőre, de egy 60%-os verzióban én is reménykedem.

M.

(#83832) Alan[HUN] válasza pengwin (#83827) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Arányaiban igen, de szerintem inkább maga a layout a preferencia, nem az ár, ha FRLWKLTKL-t szeretnék, akkor azt is fogok venni és kiköhögöm azt a plusz $150-et érte. Szerintem a 60-65% azért igen népszerű, mert nem poweruser használatra ez az a méret, ami kompakt, ugyanakkor nem, vagy nem nagyon kell lemondandon funkcionalitásról. (Ez nyilván szubjektív, nekem pl. az esztétika a saját layoutommal már olyan kombináció amivel inkább 60%-ot használok 65% helyett, pedig szinte folyamatosan kell Home/End és kurzorhasználat.

(#83833) Molydeus válasza nyunyu (#83830) üzenetére


Molydeus
senior tag

Amióta a kínálatot tekintve felpörgött az Akko, töprengek azon, hogy miért nem vállalják be a QMK/VIA-t. Szerintem jóval több szelet kifoghatnának a Keychron vitorlájából.

M.

(#83834) dqdb válasza nyunyu (#83830) üzenetére


dqdb
nagyúr

QMK képes a billentyűzet? Mert ha igen, akkor 10-15 sornyi kóddal könnyen megoldható, hogy a Shift+szám már a billentyűzet oldalán változzon át Home-má és társaivá, ha már a KVM switch fejlesztői ügyesek voltak.

VIA esetében megoldás lehet a num0-ra modtapet tenni, ami lenyomva tartva aktivál egy layert, ahol a numpad billentyűk helyett a normál változatuk van.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83835) Throme válasza Molydeus (#83826) üzenetére


Throme
veterán

"pár perc lenne beállítani és kipróbálni, hogy miről beszélünk"

Engem már az is zavart picit, hogy a hangerőt (+-off) FN + F kombinációval kellett kezelni F soros billentyűzeten :DDD (ettől még a K8 egyik kedvenc) . Persze nem szeretnék egy multimédia gombos billentyűzetet :N . Ezért lett megváltás számomra a knob-os kialakítás és még jól is néz ki (szvsz).

Ezek szerint most már elmondható, hogy " megérkeztél" a 65%-os kivitellel, vagy nincs vége ;) ?
Nálam ez az alsó pont a 75% (V1), a max pedig a TKL (K8)

szerk:
#83831Molydeus "de egy 60%-os verzióban én is reménykedem"
.... oké látom, nincs vége korántsem :N

[ Szerkesztve ]

(#83836) nyunyu válasza Molydeus (#83826) üzenetére


nyunyu
félisten

Sőt munkába hurcolósnál is jobb lesz a kompaktabb 60-as, mint a 75-ös, amit kb az első perctől kezdve 65-ösként használtam (és eleve csak azért vettem meg, mert nem bíztam benne, hogy lesz belőle 65-ös verzió).

Anno melóra építettem magamnak egy Kailh Speed Copper 75%-ot, de mivel sok VPN SMSt kellett bepötyögni, legóztam egy MX Brownos ócó1800-at helyette, amit mindig otthagytam a melóhelyi fiókban. (meg elsz*btam a drága1800-at Outemu Purplelel :W )
Így lett numpadom a kényelmes VPN token gépeléshez, meg hazafele bevásárláskor befért +2 sör a hátizsákomba.

Mostani melóhelyen a hangtompított+Silent White TKL lett a szekrényben felejtős billzetem, de már ide is gondolkoztam egy 1800 szerűség beszerzésen (vagy átépítésén), mert itt nem csak a napi egy VPN belépéshez kell 6 jegyű tokent gépelni, hanem minden gép unlockkor :(

Csak hát a Silent Peaches Akko 3098B olyan jól sikerült, hogy inkább itthon fogtam, mondván itthon többet dolgozom. (Kb. heti 2-3-szor járok be délután az irodába)
Már majdnem vettem egy rózsaszín 3908B-t is, de sajnos kifogyott az amerikai webshopjukból.
Európairól vagy Amazonról meg +ÁFÁval drágább...

Itthoni billzet próbálkozásaimat inkább nem sorolom fel, mert már én sem emlékszem, hanyas verziónál tartott a FrankenCherry, mire lecseréltem :DDD

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#83837) [Prolixus] válasza dqdb (#83824) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Én speciel nem mondtam, hogy használhatatlan, azt sem hogy borzalmasan kényelmetlen, csak hogy értelmetlen és felesleges kiosztás, amikor ott van a TKL. :)

He neked nem hiányzik az F sor hát jó, akkor te az F sor hiányának ellenére (és nem ezért) szereted használni, vagy ha jobban tetszik így vizuálisan az is teljesen ok, de az meg már ízlés dolga.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83838) Ispy válasza [Prolixus] (#83837) üzenetére


Ispy
veterán

Tkl-t használtam sok-sok évig (10?), most már semmi pénzért sem mennék 65 fölé méretben, szóval sem az értelmetlen sem a felesleges kitétellel nem értek egyet, max neked az, az már magánügy, ízlés kérdése.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#83839) dqdb válasza nyunyu (#83836) üzenetére


dqdb
nagyúr

Cherry G80-1800 Oil Kings on E80-1800 PCB / Stock stabs lubed + OG ISO-DE Doubleshots + Alubutyl in Case 99,-€
Ezt akartam ajánlani neked, mert hosszú hetek óta hirdeti valaki, erre most látom, hogy sikerült eladnia ... pedig lett volna QMK/VIA is eleve jó kapcsolókkal.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#83840) 4nick8 válasza Molydeus (#83833) üzenetére


4nick8
őstag

Az lenne a legjobb ha ISO UK-t csinálna az Akko de nem nagyon hajlandóak.

(#83841) [Prolixus] válasza Ispy (#83838) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Ne zavarjon hogy az összehasonlítás a FRL vs TKL között volt, na meg a 65% vs 75% között, nem 65% és TKL között... ¯\_(ツ)_/¯

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83842) Ispy válasza [Prolixus] (#83841) üzenetére


Ispy
veterán

Igazából tök mindegy mit mihez hasonlítasz, mert az egész preferencia kérdése, ezáltal a nem értem mi értelme ilyet csinálni kérdéseknek semmi alapja, ha nem lenne értelme, mert senki sem akar ilyet, nem csinálna senki ilyet. Azzal semmi bajom, ha valaki kijelenti, hogy számára ez vagy az szar, felesleges, nem tudja használni, de az ilyen globális megfejtések miszerint semmi értelme...azok kicsit bosszantóak.

Lásd a kell-e F sor vagy sem kérdéskör...szerintem meg a total commander felesleges, mert utoljára 20 éve használtam, azóta tökéletesen megfelel a windows intéző. Na, látod mennyire valid egy ilyen kijelentés?

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#83843) grizlisandor válasza nyunyu (#83836) üzenetére


grizlisandor
addikt

A "drága1800" mi történt, hogy fúróval kellett nekiesni? ;]

(#83844) [Prolixus] válasza Ispy (#83842) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Jó, hát ha azok alapján definiálod hogy minek van értelme, hogy mire van igény, az ellen nem nagyon lehet visszavágni....akkor pesze a TikTokon pénzért kutya NPC-t játszó és folyamatosan ugató (szó szerint) tinilányok tevékenységének is van értelme, mert hát van aki csinálja, meg van aki nézi is.

Let's agree to disagree.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83845) Domonkos válasza [Prolixus] (#83844) üzenetére


Domonkos
Ármester

link-et kerhetek? :U :B

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#83846) nyunyu válasza grizlisandor (#83843) üzenetére


nyunyu
félisten

Cherry MXnek 2.0mm a kapcsoló aljában lévő vezető cső átmérője, benne csúszó stem szára ~1.9mm.
Outemu stem viszont ~2.0mm vastag, beszorul a Cherry aljába.

Egyedül a Gazzewnek tervezett stemek lettek vékonyabbak, hogy beleférjenek a Cherry kapcsolóba (Outemu Sky, Sky Silent, Silent Grey, Gazzew Boba akármik)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#83847) [Prolixus] válasza Molydeus (#83826) üzenetére


[Prolixus]
addikt

MI az a teljes fejes lánc? :D

Amúgy persze, ha vertikálisan korlátos vagy akkor jól jöhet egy sornyi gomb hiánya. De szvsz a legtöbbször inkább azon örömködnek a népek kompaktnál, hogy több hely van az egérnek, és egy 65/75% vs TKL összehasonlítás esetén is már 2.5 sornyi gombot spórol az oldalon az ember, full size esetén meg össze sem számoltam inkább :D Nyilván ha lehető leginkább zsugorítani akarod és ez az egyik elsődleges szempont, akkor epersze iránya a 60%.

Ennek ellenére oldalborda miatt én is lecsapnák egy jó ISO 60%-os hotswapra ócsóér, vagyis már megkaptam az újabb igénytbenyújtást hogy kettő kell egyenesen, egy otthonra egy a céghez, hát anyós csuklott. :W

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83848) [Prolixus] válasza Domonkos (#83845) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Szerencsédre(!) ezt pont nem találom, de valami ilyesmit képzelj el. Csak nem beszél hanem ugat végig: [link]

Maradandó agykárosodásért nem vállalok felelősséget.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#83849) Ereshkigal válasza [Prolixus] (#83847) üzenetére


Ereshkigal
őstag

DAC+erősítő+fejhallgatóra tippelek.

(#83850) Ispy válasza [Prolixus] (#83844) üzenetére


Ispy
veterán

Hát azért a diy bill nem ez a szint....vagy de? ;]

Mondjuk egy ilyen tiktokos videó nem fáj az embernek 150k-ba....gondolom, nem tudom, még sosem láttam folyamatosan ugató tinilányokat (honnan tudod, hogy létezik ilyen? :DDD ).

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.