Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54051) Domonkos válasza copass (#54048) üzenetére


Domonkos
Ármester

>változik a kéz pozíciója. ezért van szükség a vizuális visszacsatolásra is, elég odapillantani és már tudod hol vagy.

Akkor megsem sikerult megtanulni normalisan gepirnod :D
Bar vitathatatlan, hogy extra vizualis visszacsatolassal konnyebben visszapozicionalod a kezeidet; viszont ekkor elveszted a fokuszt a kijelzorol, ami hasonlo "poziciovesztessel" jar.

Eddig amit komolyabban hasznaltam billentyuzeteket, azokon mind tudtam szabalyszeruen gepelni; noha egyiken masikon valoban egyszerubb volt.
Es ezert nem is ertem, hogy miert ragaszkodik mindenki a "hagyomanyos" elrendezeshez es kiosztashoz. De ez mar messzire vezet...

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#54052) Domonkos válasza Thony.80 (#54050) üzenetére


Domonkos
Ármester

Kifogasok... :N Egy kis raforditassal mindenki meg tud tanulni gepirni. Raadasul ez sem olyan, hogy ha egyszer megtanulsz, akkor el fogod majd felejteni a 2+ ujjal valo potyogest.
Ellenben kenyelem szempontjabol meg hatalmas elorelepest jelent.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#54053) Thony.80 válasza Domonkos (#54052) üzenetére


Thony.80
tag

Ez nem kifogás. Mondok egy példát. Vakon való gépírás megtanulásának erőltetése olyan, mintha az átlagvezetőt jogsi megszerzésekor Forma-1es pilótakiképzésre küldenéd el és el is kéne végeznie. Felesleges. Ha minden nap több ezer szót kellene leírnom, ráadásul időre, akkor persze, van értelme. De az elmúlt fél órában annyit kellett gépelnem összesen, mint amennyit ide leírtam (plusz 1 discord komment). Ehhez felesleges kínoznom magam a vakírással.

De hogy a témánál maradjunk, kinéztem egy KOLINK K3203C és egy REDRAGON Karura-t, ha valakinek van róluk véleménye szivesen várom, köszi!

(#54054) Domonkos válasza Thony.80 (#54053) üzenetére


Domonkos
Ármester

Amugy meglepoen kicsi az a napi mennyiseg ami mellet mar erdemes lenne megtanulni. Es itt most nem is a sebessegrol van szo, hanem a kenyelemrol. Kenyelem szempontjabol lehet a legtobbet profitalni a gepirasbol. Persze par even belul az extra sebesseg altal meg a tanulasi idot is visszanyered - mondjuk nem egy rovid befektetes.
A kinzas meg az, a nyakad szamara, hogy minden szo/mondat vegen bolintasz egyet a monitor-billentyuzet kozt :U

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#54055) dabadab válasza Thony.80 (#54053) üzenetére


dabadab
titán

"Vakon való gépírás megtanulásának erőltetése olyan, mintha az átlagvezetőt jogsi megszerzésekor Forma-1es pilótakiképzésre küldenéd el és el is kéne végeznie."

Nem igazán. A vakon gépelés tényleg pár nap alatt megtanulható, nem igényel semmilyen extra képességet és olyasmi, amire mindenkinek szüksége van, mert kb. mindenki gépel.
Szóval ez olyan, mintha az átlagvezetőtől megkövetelnénk, hogy a kormány a rendes 9-3 tartással tartsa meg be tudja állítani rendesen az ülést.

DRM is theft

(#54056) Domonkos válasza dabadab (#54055) üzenetére


Domonkos
Ármester

Vagy hogy inkabb menjen el tanfolyamra, mig mielott az ad-hoc ismereteivel a volan moge ul :DDD

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#54057) Dr. Akula válasza dabadab (#54055) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"a kormány a rendes 9-3 tartással tartsa"

Nálunk még a 10 óra 20 perces fogást tanították. :D

(#54058) FurrierX


FurrierX
csendes tag

Sziasztok!

Tudnátok segíteni?

1.Mekkora összeget szánsz rá?
20.000 – 40.000 forintig bezárólag minden modell érdekel.

2.Használt szóba jöhet?
Vállalható állapotban, természetesen igen.

3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Sajnos jelenleg egy membrános billentyűzetet használok, szeretnék változatni, fejleszteni az írás/ kódolás/ játék élményén.

4.Mire használnád a billentyűzetet?
Programozásra és játékra javarészt. Minimálisan szövegírásra is természetesen.

5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Mechanikus.

6.Van konkrét modell ami tetszik?
HyperX Alloy FPS és FPS Pro

7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
ISO magyart szeretnék a legjobban. de ha ISO angol vagy netán ANSI meg tudok vele békélni.

8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
A numpadon még gondolkodom (igazából csak a programozásnál érzem szükségét, de a kompaktság fontos lenne, mert laptoppal is használnám). Emelett nagy elvárásaim nincsenek.

9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Világításra mindenképp szükségem van (esetleg RGB). Egy csuklótámaszt el tudnék viselni, de ha nincs nem nagy gond (nyilván az ár sok mindent befolyásol).

(#54059) Thony.80 válasza Domonkos (#54054) üzenetére


Thony.80
tag

Én viszont úgy vettem észre ebben a pár napban a topikot olvasva, hogy nagyon szélsőségesen gondolkodtok:
2 ujjas és vakon gépelésről beszéltek, holott a 2 közt is van ám átmenet, én 4-6 ujjamat is használom, attól függően melyik billentyűt kell elérni, de közben nézem mit gépelek. Nem kezdő titkárnő vagyok, aki minden lenyomás után 2-3 kört tesz a mutatóujjával a billentyűzet felett. De semmi kedvem ezt továbbfejleszteni, nem érdekel a vakírás, csak azért, hogy napi 1-2 percet spóroljak, jó az írási sebességem most is. Csak annyi, hogy látni szeretném a gombokat, normális billentyűzetvilágítást szeretnék, de nem kitétel, hogy minden gomb külön a szivárvány minden színében pompázzon.
A billentyűzetajánlásoknál is, ha valami nincs 60.000-ért, meg nincs hozzá még legalább annyiért cseregomb, akkor az már szar is... A legtöbb kérdezőnek átlagfelhasználára kell, hogy 2-3 sort bepötyögjön facebookra, discordra stb, ha épp meló után hazaesik. Nekünk jó lesz a membrános is 5-15.000-es kategóriában, nem kell nekem ultracsendes mechanikus 4-szer annyiért. Itt is létezhetnek azért köztes állapotok, találtam én is még másik 2 tipust, kérdés a minősége, tehát az átlag facebookozónak jó lesz a következő 2-3 évbe, vagy 1 hét alatt lekopik/szétesik.

[ Szerkesztve ]

(#54060) copass válasza Domonkos (#54051) üzenetére


copass
veterán

nagyon nem érted! :D 10 újjas folyamatos gépeléshez nem kell látnom a billentyűzetet.
nem veszítem el a fókuszt mert csak egy dologra koncentrálok.
gépeltem már ezerféle billentyűzeten. írógépen tanultam meg vakon gépelni, seregben távírógépet is használtam aktívan, Commodore 64-en kódoltam rengeteget, majd ibm model m és utána a gumidómos korszak, most meg a mecha.
55-70 wpm között mozgok vakon 10 újjal, de nem gépelek folyamatosan sok szöveget ezért nem is gyorsulok jobban.
nekem a kényelem a prioritás, tehát jó ha látom a feliratot, könnyű lenyomni a gombot, ne csúszkáljon az újjam rajta.
arról nem is beszélve hogy több billentyűzetet is használok! :D nappal meló, játék (mecha) , éjszaka (gumidóm).
a másik meg az hogy nagyon sok bill.kombót használok, numpad (tkl-nél külön numpad), perifériákat külön numpad + 3D space navigátor. tehát jár a kezem folyamatosan összevissza. ezért kell a felirat.
volt pár ínhüvelygyuszim amióta mechára váltottam nem volt.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#54061) dqdb válasza Thony.80 (#54059) üzenetére


dqdb
nagyúr

Én viszont úgy vettem észre ebben a pár napban a topikot olvasva, hogy nagyon szélsőségesen gondolkodtok
Ahogyan a vevők is. Billentyűzetet szeretne, de az esetek 90%-ában az az első feltétel, hogy világítson és sokszor ennek a részletezése az egyetlen feltétel. Az, hogy maga a billentyűzet, mint periféria milyen legyen, az egyáltalán nem érdekli, neki lámpapótlék kell.

Másik ilyen kitétel a halkság. Mechanikus eszközökről van szó, ahol alkatrészek mozognak és érintkeznek, persze, hogy lesz hangja. Imitálj gépelést egy tablet vagy telefon képernyőjén olyan sebességgel, ahogyan egy billentyűzeten gépelsz, és annak is bőven lesz hangja, holott csak a rugalmas végű ujjad találkozik egy merev felülettel.

Harmadik kitétel a tartósság. Világítás kell, a technológiába van kódolva, hogy kopni fog előbb-utóbb. Nem kell mechanikus (ami amúgy egy teljesen jogos igény, tényleg nem kell mindenkinek, csak divat lett és a piaci választékot átrendezte), de a membránba kódolva van az öregedés, ami akár fél év alatt is jelentkezhet (helló K120), de 2-3 éven belül biztosan (20 éve még meg tudták oldani, hogy 10 évig billentyűzet maradjon, 10 éve már csak 5 évre gyártottak, manapság pedig ...).

látni szeretném a gombokat, normális billentyűzetvilágítást szeretnék
Ahhoz nem kell billentyűzetvilágítás, hogy lásd a gombokat, elég egy asztali világítás vagy világos kupak és a monitor fénye. 10-20-30-40 éve is használtak az emberek számítógépet este, nem az utóbbi 2-3 évben szoktak rá, érdekes módon akkor meg tudták oldani az esti láthatóságot. Bár lehet, hogy tönkrement az összes asztali kislámpát gyártó cég a Földön, és emiatt keresi mindenki a világítós billentyűzeteket.

nem kitétel, hogy minden gomb külön a szivárvány minden színében pompázzon
Akkor ne vásárolj Handarbeit kupakkészletet :D

Hiába szeretnél te egyszínű világítást, nem fogsz kapni, mert a gyártók a diszkógömbbel nagyobb eladásokat tudnak elérni és olcsó az RGB LED és a billentyűnként szabályozható megoldás is filléres tétel nekik, sok ezer forint neked, és a felár mellé kapsz egy átlagos billentyűzetnél 420 darab ólommentes forrasztási pontot, amelyek meg tudnak repedni a mechanikus behatásoktól idővel és javítást igényelnek (a gépelés eléggé kemény mechanikus igénybevételnek számít). Olyan másfél éve kihaltnak tekinthető az egyszínű világítás, ma 1-2 kivételtől eltekintve akkor sem tudsz ilyet venni, ha akarsz, főleg nem a gyakran óhajtott nekem elég egyszínű fehér változatot. Laptop billentyűzetében megkapod, drága ollósoknál, mint K800 vagy MX Keys megkapod, amúgy RGB-t kapsz és ebből eredően fehér helyett valami lilás árnyalatot.

Ahogyan hiába szeretne sok ember olyat, hogy neki nem kell, hogy a kupakok között világítson, elég ha csak a felirat, mert a fény egy olyan állatfajta, hogy mindenfelé megy, amerre tud, ezt egyedül ollósnál lehet tökéletesen és membránosnál odafigyelve úgy-ahogy jól megoldani. És mivel a legtöbb vevőnek a csillámpóni hatás kell, ezért a gyártók a floating designnal még rá is tesznek a fényszennyezésre.

Nekünk jó lesz a membrános is 5-15.000-es kategóriában, nem kell nekem ultracsendes mechanikus 4-szer annyiért. Itt is létezhetnek azért köztes állapotok, találtam én is még másik 2 tipust, kérdés a minősége, tehát az átlag facebookozónak jó lesz a következő 2-3 évbe, vagy 1 hét alatt lekopik/szétesik.
A membránnal az a probléma, hogy részben érdekli, sokat használod vagy sem, vagy úgy egyáltalán használod-e vagy a szekrényben pihen, idővel mindenképpen öregszik és felkeményedik. Azt, hogy ez mennyire gyorsan megy végbe, csak utólag lehet megmondani, mert mindenki az egyre olcsóbb előállításra hajt egyre rosszabb minőségű membránokat használva.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54062) cowk válasza Thony.80 (#54053) üzenetére


cowk
tag

"Vakon való gépírás megtanulásának erőltetése olyan, mintha az átlagvezetőt jogsi megszerzésekor Forma-1es pilótakiképzésre küldenéd el és el is kéne végeznie."

:C

jaja, vagy egybol urhajosnak :D

(#54063) cowk válasza dqdb (#54061) üzenetére


cowk
tag

ugyanott tartunk, mint ket napja, vilagitson, legyen magyar, legyen vezeteknelkuli, legyen halk, legyen rajta 19-es felni es 10-15k a keret :U

(#54064) nyunyu válasza dqdb (#54061) üzenetére


nyunyu
félisten

Ezt a Handarbeitet nem tudom értelmezni, does not compute, division by zero, vagy amit akartok.

Szett neve németül van (kézimunka), német ikonos Cherry dizájnt követi, de angol mod gomb feliratokkal?
Numpad félig angol (számok), félig német. (NumLock, Num/,Num*), NumEnter viszont egyedi, egyik se.

Német ékezetes gombokat sem látom a készletben, csak ISO UK-ot lehet belőle kirakni.

Színsémáját inkább nem kommentálom :DDD

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54065) dqdb válasza cowk (#54063) üzenetére


dqdb
nagyúr

Mindig is itt fogunk járni, és ez csak rosszabb lesz az idő múltával.

Azzal, hogy a topikban rendszeresen előfordulók és válaszolók egyre jobban beleássák magukat a mechanikus vonalba, egyre kevésbé lesznek tisztában az aktuális membrános választékkal, így óhatatlanul is eljön majd az a pont, ahol a hétköznapi igényekre senki sem tud majd ajánlani semmit, mert vagy nincsen jó, vagy ha akad is, akkor nem tud róla, nem próbálta, nem olvasott róla. Ez a pont szerintem eléggé közel van már, már így is sokszor megy mechanikus ajánlat nem mechanikus igényre, mert ott biztosan akad a feltételeknek relatíve jól megfelelő darab, míg egy random membrános kiválasztása az árlistákról gyakorlati tapasztalat nélkül lutri és más pénztárcájával hazardírozás lenne, így aztán az is mechanikusat kap ajánlásnak, aki nem azt szeretne, vagy válasz nélkül marad.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54066) cowk válasza nyunyu (#54064) üzenetére


cowk
tag

miert, nem tunik jo vasarnak ez 200 ajroert? :D kicsit elgurult a gyogyszer a gmk termekek korul, szerintem csomoan csak azert veszik meg, hogy fel ev mulva tovabb adjak heroin arban a mechmarketen

(#54067) nyunyu válasza cowk (#54066) üzenetére


nyunyu
félisten

Ja, hogy ezzel jobban lehet keresni, mint a tőzsdével?

Akkor a következő milliómat GMK szettekbe fojtom. ;]

(Szerencsére jóideje nem olvasom a /r/mk-t, így fogalmam sincs az aktuális kupak trendekről.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54068) dqdb válasza nyunyu (#54064) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nemrég világosodtam meg én is a témában: a Handarbeit a GMK demó billentyűzete és kupakkészlete volt, ahol bemutatták, milyen színeket és kupakokat tudnak, a Handarbeit név maga a billentyűzeten valamilyen oknál fogva szereplő feliratból ered (talán a custom szóra kerestek egy találó német kifejezést még azelőtt, hogy a custom szó elterjedt volna a billentyűzetes világban a mai értelmében). Ebből a készletből eljutott pár darab Dél-Koreába egy odaköltözött alkalmazott jóvoltából, elfelejtődött, aztán előkerült, pár éve felkerültek a képek a netre, és innentől kezdve idő kérdése volt, hogy lesz-e belőle kupakkészlet. Lett, több kör is :) Persze a manapság szokásos kitekkel jöttek ki az eladhatóság érdekében, ezért angol és nem német.

Kevés olyan kupakkészlet vagy úgy egyáltalán használati tárgy van, aminek hatására olyan szintű gyűlölet tör a felszínre, mint ennél a kupakkészletnél :D

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54069) nyunyu válasza dqdb (#54068) üzenetére


nyunyu
félisten

1994-es dátumkód az még bőven Cherry éra, 2004-ben adták el a kupak öntőformákat a GMKnak.

Másrészt azt sem értem, miért nem az aktuális flagship billzetükön demózták (MX 1000?), miért az olcsóbb MY 3000-en, amire akkoriban általában a BSPtől vettek kupakot, mert az olcsóbb volt, mint a saját doubleshotjuk.

Mindegy, mémnek elmegy :DDD

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54070) AMDaZERG_1


AMDaZERG_1
senior tag

Amikor én kerestem billentyűzetet a jól láthatóság volt a kritérium, vagyis fehér, de ebből nem leltem magyart. Tudok úgy írni, hogy nem nézem a billentyűzetet, de olyankor mégis 10 leütésből egyszer biztos mellé ütök.
Ezt betudom annak, hogy nem írok sokat, és nem rögzül oly mértékben a karakter pozíciója, hogy hibamentesen gépeljek. Olyankor van, hogy ránézek a billentyűre és akkor szeretném látni is, hogy mi hol is van :)
Azonban valami elmeroggyant bevezette a fekete kupakokat, és indokolatlanul el is terjedt.. Nem is értem mi volt a cél!
Az emberi szem a világos háttér fekete formát jobban tudja azonosítani, mint fordítva. Ok, így nem látszik a mocsok akkora mértékben, ami megtelepszik a billentyűn, de ami nem látszik még ott van...
Ezért kénytelen voltam világítósat vásárolni. Meg lehet nézni a kínálatot akár mecha, akár sima billentyűkből mennyi a fehér alapon fekete karakterrel gyártott billentyűzet!
Pedig csak lézerrel kellene beleégetni a karaktert, mint korábban és nem kell ilyen-olyan sablon, vagy mivel készítik. Fiam fertőzött meg ezzel a mechanikus kialakítással, hogy ez sokkal jobb. Neki egy ASUS Strix Tactic Pro van és azt kipróbálva tetszett a dolog. Valóban sokkal jobb, mint a régi hagyományos. Gateron brown kapcsolós billentyűzet mellett tettem le a voksom és megrendeléskor féltem, hogy megbolondulok a hangjától. Nos, annyira nem is zavar engem, de még más sem szólt a családból, hogy ne kalapáljak már!
Az, hogy ezt kifehérítsem megint rá kellene költenem egy halom pénzt, de kénytelen vagyok helyette beérni a LED megvilágítású fekete billentyűkkel.
Lehet napi több ezer szót kéne írnom komolyan venném a gépírás megtanulását és jelöletlen klaviatúra is megfelelne, de ez jelenleg nem indokot :)

Ortus-245 - Ortus-250 - Subvolo-01

(#54071) Ispy válasza Thony.80 (#54059) üzenetére


Ispy
veterán

A szakmai topikok ilyenek, itt olyan emberek ajánlanak, akiknek fontos a tartósság, minőség, nem akarnak évente erre költeni. Az extra igényeknek meg ára van, valahol engedni kell. Ha ez a tartósság, akkor be kell menni a media marktba és megvenni az elsőt, ami tetszik. És ez a vita le szokott menni a notebookos, egeres, hifis, asztalos és minden más topikban is.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#54072) Domonkos válasza copass (#54060) üzenetére


Domonkos
Ármester

Akkor maradjunk annyiban, hogy egeszen mas fogalmunk van a kenyelemrol. :)

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#54073) Thony.80 válasza Ispy (#54071) üzenetére


Thony.80
tag

A tartósság a használattól is függ. Nyilván ha 1 adott típuson naponta legépelem a Háború és békét, akkor az hamarabb tönkre fog menni, mint egy átlag facebook user-nál. Ezt is figyelembe kéne venni ajánláskor. Vannak egyébként olcsóbb kategóriájukat, írtam már ide is 2-3-at, kérdés csak az, hogy más is találkozott-e vele és mi a tapasztalat.

A többire meg nem reagálnék már, napestig elvitatkozhatnánk ezen a vakírásos-világításos dolgon (nem, NEM akarok lámpát még pluszba az asztalra, helyet foglal, nem nem látom a monitor fényénél a billentyűzetet, akkor se ha fehér, volt már)

[ Szerkesztve ]

(#54074) Thony.80


Thony.80
tag

Úgy döntöttem Kolink K3203C lesz és kész, kb. 5k-ból megvan postával, majd beszámolok róla, milyen.

(#54075) ovits00 válasza cowk (#53893) üzenetére


ovits00
csendes tag

Sajnos azt, hogy milyen halk vagy éppen hangos egy billentyűzet MM-ben nem lehet megállapítani, mert mindig nagy a zaj. Én pl. a kék kapcsolós billentyűzeteket is alig hallom ott. Van ezzel ellentétes tapasztalat más üzletben?

(#54076) cowk válasza ovits00 (#54075) üzenetére


cowk
tag

hm, ebbe a problemaba meg nem futottam bele, de amugy jogos - mondjuk en nap kozben szoktam menni, alle b*stb**e-ban elo ember nincs a billek korul :K

feljebb javasoltam a pixelt, roluk jokat hallottam, meg lehet fogni a dolgokat, csak ott meg sajna dragabb billek vannak :/

(#54077) nyunyu válasza Thony.80 (#54074) üzenetére


nyunyu
félisten

Jéé, egy magyar kiosztású billzet, ami olcsóbb, mint a K120, és világít. :Y

Ha fél év múlva sem esik szét, akkor már megérte, és mehet is a topik ajánlóba, mint az ide betévedők általános igényeit kielégítő megoldás.
Feltéve, ha akkor még lehet kapni...

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54078) cowk válasza Ispy (#54071) üzenetére


cowk
tag

azert en azt ideszurnam, hogy egy informatikai forumon nem ordogtol valo gondolat a premium bill, sokan a szakmaban dolgoznak, vagy szamitogep mellett ulve keresik a kenyeruket; amig mondjuk a premium hifi inkabb hobbiszagu nekem.

viszont ha dolgozok napi 6-10 orat valakinek, eleve hianyszakmaban, akkor fizessek mar ki pluszban a talca sor arat a rendes billentyuzetert, szerelo se aluljaros kinai makitaval megy ki, a munka behozza az arat egy het alatt kb. listadbol notira igaz ez meg szntem, ha azon melozik a delikvens

[ Szerkesztve ]

(#54079) JóGéza válasza Dr. Akula (#54057) üzenetére


JóGéza
aktív tag

Azóta a legtöbb kormányba raknak légzsákot, így a 9-3-nak kisebb lehet a kockázata.

(#54080) dqdb válasza Ispy (#54071) üzenetére


dqdb
nagyúr

A szakmai topikok ilyenek, itt olyan emberek ajánlanak, akiknek fontos a tartósság, minőség, nem akarnak évente erre költeni.
Let me fix it:

A szakmai topikok ilyenek, itt olyan emberek ajánlanak, akiknek fontos a tartósság, minőség, nem kellene évente erre költeni, mégis elköltenek rá egy rakás pénzt.
:D

Thony.80: A tartósság a használattól is függ.
Igen, attól is függ, de nem csak kizárólag attól. Membrános billentyűzetnél a legfontosabb mérőszám a membrán minősége, ha az tönkremegy, akkor a billentyűzetnek annyi, nem szervizelhető pótalkatrész hiányában. És attól, hogy szigorúan a működést nézve tökéletesen működik egy membrános billentyűzet, még tekinthető tönkrementnek és sokan itt a topikban tönkrementnek tekintjük azt, amikor úgy felkeményedett a membrán, hogy két-háromszor akkora erővel kell ütni.

Az a baj, hogy egy membránosnál kizárólag utólag derül ki, hogy mit bírt benne a membrán (tipikusan fél-két évet), és mire kiderül, addigra lehet, hogy a címkéző olcsóbb beszállítói forrást talált, így ez az információ már elavult, mire rendelkezésre áll. Ezért aztán nem az szokott általában kiderülni, hogy melyik a jó membrános, hanem az, hogy melyik a rossz, aminél már hamarabb jelentkeznek a nyűgök.

cowk: azert en azt ideszurnam, hogy egy informatikai forumon nem ordogtol valo gondolat a premium bill, sokan a szakmaban dolgoznak, vagy szamitogep mellett ulve keresik a kenyeruket; amig mondjuk a premium hifi inkabb hobbiszagu nekem.
Ilyenkor jut eszembe az, hogy 10+ éve nincsen dedikált videokártyám, cserébe simán kijönne több 2080 Ti annak az árából, ami az íróasztalon és körülötte van monitor-tartókar-billentyűzet-egér-szék formájában (az íróasztal cseréje lesz a következő lépés). Egyszerűn mások a preferenciák, nálam az egészség fontos, ha már egészségtelenül sokat töltök gép előtt, így evidens, hogy munkaeszközbe beleteszem azt a pénzt, amit kell.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54081) nyunyu válasza dqdb (#54080) üzenetére


nyunyu
félisten

Mire kiderül egy membránosról, hogy az tartós és jó, addigra már nem lehet kapni.

Míg mecháknál a kapcsoló típus, kupak elég jó viszonyítási alap ahhoz, hogy a korábbi tapasztalataink alapján véleményt mondhassunk róla.
Persze ezt is lehet túlzásba vinni, ha mondjuk nekiállok szőrözni azon, hogy az Univers 55 Oblique font mennyire ronda, pláne a kupak bal alsó sarkába rajzolva.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54082) nyunyu válasza dqdb (#54080) üzenetére


nyunyu
félisten

4-5 hónap alatt széteső 120k-s székemhez még mindig nem kaptam új ülőlapot.
Lassan rá kéne borítanom az asztalt a boltra, hogy zseton vissza. :W

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54083) Ispy válasza Thony.80 (#54073) üzenetére


Ispy
veterán

Értem, csak nagyon kevesen égetik el a pénzüket olcsó billekre, hogy kiderüljön tartós-e kevés vagy sok használat mellett. A lényeg, hogy 10k-15k felett nem érdemes gumis billt venni, mert ennyiért lutri, szerintem. Alatta meg ki tudja, megveszed, használod, kiderül.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#54084) cowk válasza nyunyu (#54081) üzenetére


cowk
tag

imadom az xda oblique-ot :D

dqdb: ne mossuk ossze a hobbit a munkaval :)

(#54085) Ispy válasza dqdb (#54080) üzenetére


Ispy
veterán

Én kispályás vagyok, de egy netezős pc árát már ráköltöttem a billre. Igaz nekem munkaeszköz, szóval ezen nem fogok spórolni. Ti meg, hagyjuk... ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#54086) nyunyu válasza Ispy (#54085) üzenetére


nyunyu
félisten

Mindig megfogadom, hogy nem kell több, erre 3 hónapja vettem egy Stream 3.0-át, csak azért hogy beszámolhassak róla a topikban, hogy jééé, tényleg létezik.

1 hónap múlva rendeltem a GMMK barebonet, hogy ki tudjam próbálni a melós billzetem átépítésre szánt Gateron Silent Brownokat, meg vettem hozzá egy SA 9009-et, hogy felöltöztessem.
Pár nap használat után félre lett dobva, mert nem tetszett, és visszaraktam a fő Cherrymet.

Összeszámolni sem merem, hanyassal kezdődik az öt nulla előtti szám, amit billzetekre/alkatrészekre költöttem az elmúlt 4-5 évben.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54087) Thony.80 válasza Ispy (#54083) üzenetére


Thony.80
tag

Igen, látom, itt drága billentyűzetekre égetitek a pénz :)

(#54088) nyunyu válasza cowk (#54084) üzenetére


nyunyu
félisten

'csába, jól elfelejtettem, hogy tavaly valakit elkapott a nosztalgiahullám, és GB formájában feltámasztotta a számzáras billzetem dizájnját, és újra rászabadította azt a rettenetet a világra. ;]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54089) FurrierX válasza FurrierX (#54058) üzenetére


FurrierX
csendes tag

Egyre jobbak a topikok....

(#54090) nyunyu válasza FurrierX (#54058) üzenetére


nyunyu
félisten

Ezekre az igényekre vállalható kompromisszum egy CM CK530 vagy CK550, attól függően, mennyire ragaszkodsz a numpadhoz, aztán o-ringgel csendesítesz rajta, ha nagyon nem tetszik a hangja.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54091) FurrierX válasza nyunyu (#54090) üzenetére


FurrierX
csendes tag

Köszönöm.

(#54092) cowk válasza FurrierX (#54091) üzenetére


cowk
tag

en is atszaladtam a commenteden, sry, egy info nyunyuehoz extraba: tkl nem igazan mobil, ha tenyleg viszed magaddal, akkor lehet erdemes korulnezni a 60%-os billek kozott is. tkl kb egy 17es noti szelesseget adja, ha ele rakod, szoval matekolni kell a taskaval is

(#54093) dqdb válasza cowk (#54092) üzenetére


dqdb
nagyúr

Vagy 65% (plusz egy oszlop) és 75% (plusz egy oszlop és sor), bár ezekből nem tudok magyar feliratos opciót.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54094) nyunyu válasza dqdb (#54093) üzenetére


nyunyu
félisten

75%-ból magyar max úgy lesz, ha legózik egy XD84-et vagy KBD75-öt magának, aztán rárakja a KPR magyar szettet, de az nehezen jön ki 50k-ból, mivel csak a kupak 20+k.

Mobil? XD84 túl sok helyet foglalt a táskámból (~2 dobozos sör), azóta inkább egy olcsó 1800-at hagytam a melóban, aztán minden este elpakolom a fiókomba, reggel meg elővesz.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54095) cowk válasza nyunyu (#54094) üzenetére


cowk
tag

jo, es a kocsmaba, starbucksba, vagy egyeb helyre mit viszel? :D marmint en benyelem az ansit, szoval van valasztek, de pl ap2 igy is keves (kell a kurzor), ezert epp 65%-ra upgradelek :K x280-ra rakva, bluetooth egerrel

(#54096) dqdb válasza cowk (#54095) üzenetére


dqdb
nagyúr

A TAP Layout funkciót kapcsold be, és lesz egy billentyűs nav clustered az FN+WASD mellett.

(#54094) nyunyu: a magyar nyelv opcionális feltétel volt, azért hoztam csak fel a kupakkérdést, hogy ha méretben nem lehet TKL alá menni, akkor a kisebb mértékű átszokást igénylő méretekből csak US ANSI vagy UK ISO akad, HU ISO nem. A 75% lényegében a laptopok közkedvelt kiosztásával egyezik meg, a 65% pedig a funkciógombokkal kevesebb, így ezekre egyszerűbben átáll egy laptophoz szokott kéz, mint 60%-ra.

----------------------

[link]
Ismét egy wireless versenyző, amelyiknek nehézséget okoz a Bluetooth ...

És az is félelmetes, hogy egy elismert szakmai csatornán a billentyűzeteket rendszeresen tesztelő és tényleg hozzáértő Eber is mennyi hülyeséget össze tud hordani a kapcsolókról. A 20 grammos taktilis huplival rendelkező Gateron nem tudom, hogyan lett szerinte kevésbé taktilisebb, mint a 15 grammos huplival bíró Cherry MX úgy, hogy a Gateronnál 0,15 mm-es útra jut az a szám, míg a Cherrynél 0,2 mm-re. Másik szép mellényúlás a kapcsolók inkonzisztens viselkedésének emlegetése úgy, hogy nyomogatott 1.5u kupakos, nem stabilizált billentyűt, 2u kupakos stabilizált billentyűt és 6.25u kupakos stabilizált billentyűt, mindezeket eltérő sorokban, persze, hogy eltér a hangjuk.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54097) dabadab válasza dqdb (#54096) üzenetére


dabadab
titán

"Ismét egy wireless versenyző, amelyiknek nehézséget okoz a Bluetooth ..."

Ne kelljen már végignézi, lécci, foglald össze egy mondatba, hogy mi a baja :)

DRM is theft

(#54098) dqdb válasza dabadab (#54097) üzenetére


dqdb
nagyúr

laptop: oké
telefon: oké
asztali PC: discovery megtalálja, de nem kapcsolódik hozzá

(#54099) nyunyu: BT3.0-t tud a billentyűzet, szóval nem ez a helyzet. Azt nem tudom megmondani, hogy egy BT3.0 eszköz látja-e egyáltalán egy BLE eszközt, hogy ott van valahol a levegőn túl (szerintem nem, a szabványt lusta vagyok végignézni, és csak BT4.0 akad itthon).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#54099) nyunyu


nyunyu
félisten

Valószínűleg benézte a BLEt, és túl régi vevő volt a gépébe dugva. :DDD

BT 3.0-át írnak a Keychron weblapján, szóval nem BLE.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#54100) nyunyu válasza dqdb (#54096) üzenetére


nyunyu
félisten

Ez melyik 14" HP EliteBook kiosztása?

Anyámnak adott 8570p-n Ins, Del, PrtScr volt a BckSpc feletti sorrend, mostani 840G2-mön PrtScr, Ins, Del.

13"-asok egy gombbal keskenyebbek, nincs +1 oszlop a PgUp/PgDn-nek az Enter mellett.
15"-ösökön viszont numpad van az Entertől jobbra.

Jobban megnézve, tuti nem a mostani G5-G6 környéke, mert azoknak csak a laptop előlapjával együtt cserélhető a billzete, és nem ilyen bepattintom a keretbe megoldásúak.

[szerk:]Enyémnél eggyel frissebb 840G3 vagy annak a faceliftje a 840G4 lesz az.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.