Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
kispx
addikt
Sziasztok,
valaki használja/ismeri a Linpus-t. Számos disztrot kipróbáltam már, de egyik sem kezeli normálisan a laptop hardvereit (mindegyiknél ugyanazok a hibák). Évekkel ezelőtt ezzel a Linux-xal adták a gépet, de hamar win került rá. Tekintve mindegyik disztronál ugyanazok a hibák merültek fel, érdemes megpróbálni? Vagy nagy az esélye, hogy felesleges időkidobás lesz lesz a vége. -
kispx
addikt
válasz ViZion #12402 üzenetére
Amiket kipróbáltam:
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu 10.10-től kezdve (wubival és nélküle is)
Mint 9-12
openSUSE, Fedora (pontos verziószámra nem emlékszek, de egy évvel ezelőtt nyáron jún-júl környékén próbáltam és akkor a legfrissebbek voltak).A laptop ASUS K50IJ-SX036SX
AIDA reportból részletek:
Alaplap:
CPU típusa Mobile DualCore Intel Celeron T3000, 1800 MHz (9 x 200)
Alaplap neve Asus K50IJ Series Notebook
Alaplapi lapkakészlet Intel Cantiga GL40
Rendszermemória [ TRIAL VERSION ]
BIOS típusa AMI (07/10/09)Megjelenítés:
Videokártya Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family (801324 KB)
Videokártya Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family (801324 KB)
Képernyő LG Philips LP156WH2-TLE1 [15.6" LCD]Multimédia:
Hangkártya VIA VT1708S @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-3]BIOS tulajdonságai:
Gyártó American Megatrends Inc.
Verzió 209
Kiadás dátuma 07/10/2009
Méret 1024 KB
Boot eszközök Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM
Képességek Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS, Smart Battery
Támogatott szabványok DMI, ACPI, ESCD, PnP
Bővítési lehetőségek ISA, PCI, USBFő problémán
- Képernyő vibrál, 1366x768-as felbontásnál és 60hz-nAmiket kerestem angolul, azok nem segítettetek (de lehet, hogy a gyenge angoltudásom miatt).
Egyszer kipróbáltam, hogy a /etc/default/grub-ba beleírtam az i915.modeset=1 i915.powersave=0 sort a quiet splash elé, az segített, de a következő bekapcsolásnál az Ubuntu logó után nem akart tovább menni, és a képernyő megint vibrált. A reinstall után már az sem segített.A másik, amikor a fülhallgatót bedugom a gépbe, akkor egyszerre szól a laptopba beépített hangszóró és a fülhallgató.
[ Szerkesztve ]
-
-
kispx
addikt
válasz CPT.Pirk #12406 üzenetére
Sajnos a Chakra-nál is vibrál a képernyő (nyílt és zárt driverekkel is), de viszont a fülhallgatómat már alapból normálisan kezeli.
Szek.: Chakra-nál a vibrálásnál érdekesség, hogy ha teljesen felveszem a fényerőt akkor nem látszik a vibrálás (Ubuntu-nál kicsit azért lehet látni)
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz ViZion #12420 üzenetére
Nem frissítettem, mert Live CD-ként próbáltam ki.
uname -r
3.2-CHAKRASzek.:
Amit még néztem:
A laptom bios 209 (217 a legfrissebb, nem láttam a képernyőhöz kötődő javításokat, viszont nincs minden verziószám feltüntetve, azaz jó nagy ugrások vannak a verziószámokban)
VGA BIOS v.1706.I10K50.001
EC BIOS V. 2020180001[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz CPT.Pirk #12423 üzenetére
Szakdolgozat leadása után megfogom csinálni, de addig inkább kerülöm, nehogy baj legyen belőle, azután már jobban ráérek szórakozni vele, ha vmi baj van.
Ubuntuban nézegettem a beállításokat és közben ezeket találtam:
Valahogy a videokártyát nem akarja felismerni.
ViZion
Live CD-n nem találtam frissítési lehetőséget.[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Üdv,
előzmények:
#12429Jelenleg a 64 bites Ubuntu 12.04 van fent, és a képernyőremegés megszűnik ha az /etc/default/grub fájlba GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi=off quiet splash" sort módosítom. Viszont ekkor nincs funkcióbillentyűk, nincs képernyő-kikapcsolás, (idáig csak ennyi volt feltűnő de lehet, hogy van más is ami emiatt nem működik) és leállításnál néha fagy.
Ha acpi=linux van az adott sorban akkor minden működik jól, viszont a képernyő remeg (de nem annyira mint nélküle)
Valakinek van valamilyen ötlete arra, hogy az acpi-t hogy kéne felparaméterezni, hogy csak a képernyőre vonatkozzon?
-
kispx
addikt
Sziasztok,
Adott egy script. Tartalma:export JAVA_HOME=/opt/jdk
export M2_HOME=/opt/apache-maven-3.0.4
export M2=$M2_HOME/bin
export PATH=$M2:$PATHHa lefuttatom, akkor semmi sem történik. (Próbáltam sh maven.sh és ./maven.sh módszerrel is)
Ezeket a parancsokat csak úgy tudom végrehajtani, ha egyesével copyzom be a terminálban. Van valami módszer arra, hogy ezeket automatizáljam? -
kispx
addikt
Sziasztok,
Jelenleg egy particionálás után így néz ki a partíciós táblám:
sda1 win
sda6 swap
sda7 Linux
sda5 adat
Származik-e bármilyen hátrány, hogy a számok nem sorrendben vannak? Az eredeti állapotában, hogyan lehet visszaalakítani, úgy, hogy az sda5-ön tárolt adatok ne törlődjenek.[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Sziasztok,
a /proc/meminfo-nál mi a különbség a buffers és a cached között? -
kispx
addikt
Sziasztok,
Egy olyan programot szeretnék, amelyik hasonlít a Win7 start menüjének a kereső mezőjéhez. Tehát lényegében megnyomok egy gombot és elkezdek gépelni egy programnak a nevét vagy egy fájlnevet és vagy kiegészíti a begépelt szót vagy egy találati listában leszűkíti a lehetséges eredményeket. Fájlok esetében elég a fájlnév szerint indexelni a merevlemez tartalmát.Szerk.: Xubuntu az oprendszer.
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Sziasztok,
az normális, hogy a Xubuntu 12.10 induláskor ~500 MB-ot foglal el?
Nem lightweight disztró, amely alacsony igényű gépeken is elfut?Válaszokat előre is köszönöm.
-
kispx
addikt
Képernyőkép a top parancsról.
Beállításkezelőben a munkamenet és indításnál pedig csak a következők van bejelölve, hogy induljanak:
Energiakezelő
Frissítéskezelő
Hálózat
Képernyővédő
Nyomtatási-sor alkalmazás
Policykit authentication agent
PulseAudio hangrendszer
XFCE Volume Daemon
XfsettingdNem tudom, hogy mi foglal ennyit.
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Sziasztok,
mivel 2 napja nem válaszolt rá senki sem a szomszéd topicban, azért beillesztem ide is a kérdésemet:Az Ubuntunál hibásan jelennek meg egyes képek. Böngészőfüggetlen (F5 és a Ctrl+F5 nem segített) Az XFCE, Unity, Gnome Shellnél is előfordul. Míg a KDE-s openSUSE-nál minden rendben. (és egyéb KDE-s disztrónál; de nem próbáltam mindegyiknél ). Van valami megoldás, hogy maradjak az Ubuntu vonalon (Unity) és a képek is helyesen jelenjenek meg?
Válaszokat előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
válasz Mr. WolfDog #17941 üzenetére
Gnome-disk-utility
Pár kép róla -
kispx
addikt
válasz Shatterstar #18145 üzenetére
Lubuntu
-
kispx
addikt
A telepítésnél elfog jönni az a pillanat, amikor megkérdi, hogy hova telepítse, akkor válaszd a "valami más" legalsó opciót.
Válaszd ki a Win partícióját, majd kattints a szerkesztés gombra.
Formázás pipa
Csatolási pont: /
Fájlrendszer Ext4
Majd ok.
Folytasd a telepítést.[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Igazából programfejlesztési szempontból megérni, ha több százalékot hasítani ki.
Ez egy ördögi kör:
nincs rá sok program => az emberek igényeit nem elégíti ki => kevesen használják
kevesen használják => nem éri meg rá fejleszteni => nincs rá sok programTudom, hogy egy rakás program van már Linux-ra is. De ezért, hiányoznak:
-játékok (tudom Stream, de jelenleg nem sokkal dobta meg a játékkínálatot, jósolni meg nem akarok)
-driver (az ördögi kör miatt a nem éri meg ki fejleszteni a drivereket)
-egyéb neves programok (pl.: PS, tudom, vannak rá alternatívák, de funkcionalitásukban nem érnek fel a "nagy"-hoz)Ezt, úgy mondom, hogy Ubuntut használok (de egy 8-cas van a gépen) és 100%-ban lefedi az Ubuntu az igényeimet.
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz trisztan94 #19300 üzenetére
2. sudo apt-get install netbeans
Netbeansből nincs több. Ubuntu alatt van szoftverközpont, hogy Xubuntu alatt van-e azt nem tudom, de rá lehet rakni. Ott lehet keresgélni.
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
Lubuntu 13.04
Chromium Verzió: 28.0.1500.52 Ubuntu 13.04 (28.0.1500.52-0ubuntu1.13.04.3)A Firefox alatt nekem nem sikerült előidéznem.
Szerk.:
Ha azt adom a mappa nevének, hogy "Töltés", akkor "Töl..."-nek rövidíti.
Ha "Törlés" a neve, akkor már csak "Tö..." lesz belőle.[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz albinolynx #19470 üzenetére
Animációk kikapcsolása után is olyan érzés volt? (A Unity-t én animációk nélkül szeretem)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- 2 ESZKÖZ 1 ÁRÁÉRT VASÁRNAP ÉJFÉLIG - NOD32, Internet Security, ESET termékek hivatalos forgalmazója
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest