- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
Még egy tipp: ha hardveresen csak annyi az egész, hogy egy PC-ben van egy hdd/ssd és van lehetőséged szétkapni, akkor ideiglenesen áttenni a diszket másik gépbe, ott felrakni rá a linuxot és ha szerencséd van, visszarakva az eredeti gépbe, be tudod bootolni. Ha esetleg kell hozzá valami extra driver vagy valami spéci hardver is van benne, akkor nem biztos, hogy ez működik.
-
samujózsi
senior tag
Elméletileg igen, gyakorlatilag (szerintem) nem.
Opció 1: az a biztonsági résként/nagykapuként/ nyilvántartott inteles management eszköz, ha van
Opció 2: ha van rajta soros port, akkor egy soros porttal rendelkező PC-ről/laptopról rá tudsz csatlakozni és egy megfelelően paraméterezett kernellel be tudod bootolni a telepítőt
Opció 3: ú.n. unattended install - ezzel csak az a baj, hogy ha nincs konzol, még azt se fogod látni, hogy mi baja, ha esetleg elakad.Kedves szakértők, kihagytam/rosszul írtam valamit?
-
Frawly
veterán
Nem, nem iktattad ki. A Windows Vezérlőpultban Energiagazdálkodás, ott a A főkapcsoló funkciójának megadása oldalsó résznél felül van a Jelenleg nem elérhető beállítások módosítása, majd ott alul a Leállítási Beállításoknál szürkéből átállíthatóvá válik a Gyors rendszerindítás bekapcsolása (ajánlott) rész alól a pipát ki kell venni. Külön figyelni kell, mert évszakos nagy frissítések vissza szokták sunyi módon kapcsolni!!!
A legacy boot mode-ot lehet kár volt átállítani, elég lett volna a secure bootot kikapcsolni. Bár be lehet kapcsolni a legacy bootot is, de akkor ne kizárólagosan, hanem UEFI + Legacy módban, mert ha Legacy only-n van, akkor meg az UEFI-vel telepített Windows nem fog bootolni.
De ebből is látszik, hogy a linuxos terminál az ilyen GUI-s baromságok helyett mennyivel hatékonyabb, ott ugyan nincs fastboot, de a hasonló beállítások elérhetők egy soros parancs kiadása után is, vagy egy egyértelmű elérési úton lévő konfigfájlban elég egy dokumentált sort ki/átszerkeszteni. Nincs ez, hogy az elrejtett Vezérlőpult, 3. oldalsó menüjének elrejtett részében kell varázsolni, amit ember a talpán, aki megtalálja, főleg, ha nem angol nyelvű rendszert használ. Közben meg terminálos megoldások jórészt nyelv- és disztrófüggetlenek. Meg nincs az, hogy egy frissítés sunyi módon visszacsinálja a beállításokat.
-
Frawly
veterán
Próbálj belépni az UEFI bootmenüjébe induláskor, és nézd meg, hogy a GRUB-os Linux-telepítés egyáltalán listázva van-e. HP gépeken bajos lehet az UEFI.
Az UEFI-be belépéshez azért kell újraindítás nálad, mert be van kapcsolva a Gyorsboot, ezt mindenképp kapcsold ki a Windowsban (Energiagazdálkodásnál), különben zavarni fogja a linuxos dualbootot. Alapból ugyanis a Win8-10 Gyorsindítást vagy mit használ, amivel leállításkor nem állítja le a gépet, hanem félhibernációszerű állapotba küldi le, következő bootkor meg innen állítja fel a rendszert. Normál újraindításnál ilyen nincs. Ki kell kapcsolni, mert félhibernációnál nem csatolja le rendesen az NTFS partíciókat, ami Linux alatt gondot okoz, hibásnak fog látszani rajtuk a szabálytalanul leállított fájlrendszer!
-
-
King Unique
titán
Üdv!
Egy Lenovo laptopnál nálam a BIOS-frissítés úgy volt legutóbb, hogy csak el kellett indítani az exe fájlt Windows alól és megcsinálta automatikusan, újraindította a gépet stb. Ha nálad nem megy pendrive-ról, akkor próbáld CD/DVD-re kiírni az ISO fájlt és arról bootolni. Persze, ha van a laposban optikai meghajtó...
Ha nincs, akkor a pendrive-ról bootolásnál az is számíthat, hogy Legacy / UEFI módban bootol-e a gép. De, ha csak SATA1-et támogat, akkor gondolom nem mai darab és inkább előbbi. Akadnak különféle programok boot pendrive készítéséhez, de egy részük csak Windows only. Illetve ITT van még egy leírás, amiben a dd-t használta az illető. A Win7 telepítő elkészítésénél nálam csak az UNetbootin, illetve a sima fájlmásolásos módszer működött Linux alatt: [link], [link].
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki, hogy csak meg kell engedni neki és ott is fog menni: http://en.librehat.com/blog/force-enable-hardware-acceleration-in-firefox-on-linux/
-
subset
senior tag
Az apt tárolójához add hozzá a non-free csomagokat, azt hiszem ubuntuék "Restricted"-nek hívják majd:
apt-get install firmware-realtek -
Sonja
nagyúr
-
Szia!
Talán ez nálad is működhet [link].
(#41512) Tim82 OK! Sorry, rossz passzban vagyok mostanában! Ettől még sehol nem olvastam, hogy a TG dolga lenne a gugliban megkeresni mindent, talán, ha nem hobbiból csinálná több helyen is meló után ezer más dolog mellett, akkor rendben lenne. Ez egy egymást segítő közösség.
Alakul majd valamiféle gyüjtő megoldás a hasznos dolgok összerendezésére, de ehhez is sokak segítségére szükség lenne majd, ha nem is ilyenre.(#41513) colomb2 OK! Az off is, ha szereted!
-
Lathronos
őstag
Az elméletem szerint letöltöd a Windows-os 5.2.0-t, majd WINE-nal telepíted.
-
Ravaszul tetted fel a kérdést! Ettől függetlenül tényleg jó kis csapat gyült össze a kezdő topikokban!
A Rufus-t elfelejtettem említeni ha még nem használtad, szokták emlegetni itt is, már benne van a Win10 támogatás.
Külön köszi, ha leírod, hogyan sikerült megoldani, mert páran biztosan kipróbálnák, csak nem vallják be itt.
piszokwin is írja a Rufus használatát
ez is használható link, több módszerrel:
How To Try Windows 10 If You’re Running Linux -
Szia!
Errefelé ritkán van igény Win kiírására, de régebbi verziókra vannak megoldások, miért ne működne 7 feletti verzióknál. Próbáld ezt a két leírást, jelezd, ha jutottál valamire, hátha másnak is lenne később hasonló perverziója.
Make a bootable Windows USB from Linux
How to create a bootable Windows 7 USB Drive while using Ubuntu -
-
King Unique
titán
Akkor talán az a SuSE vmi, esetleg Unetbootin, bár Linuxhoz kapcsolódott a linkelt cikk.
Ha más nem megy, akkor meg írd ki DVD-re, annak csak működnie kell.Aztán melyik build lenne? Csak mert a hivatalos MS oldalon a 10130 van fent, ami még nem az igazi, bugos, a 10158 kiszivárgott és már letölthető, illetve most nemrég jelent Fast ringben a 10159, amiről már áradoznak a topikjában.
(#37965) spammer: biztos...még nem próbáltam. Pedig tele van a net leírásokkal, hogy Unetbootin és társaival működik, de a gyakorlat lehet más.
-
spammer
veterán
-
King Unique
titán
Mi a gond? Vsz sz@rul lett kiírva, a Mint beépített pendrive írója nem feltétlen jó hozzá, Suse Studio Imagewriter, vagy dd, ahogy ezen cikkben is javasolják [link].
Amúgy mit akarsz vele kezdeni, mert annál nincs live mód és ha felrakod külön partícióra, akkor alapból legyalulja a Grubot és a Mint nem fog indulni?? Persze kis ügyeskedéssel azért vissza lehet majd utána is állítani.
-
King Unique
titán
Nem akarok belevaú, de ennyi erővel, ha bírja a gép, mért nem KDE felületet használsz? Amilyen effekteket a Compiz tud, azt a KDE alapból, beépítetten tartalmazza (pl. 3D asztalocka, cilinder, imbolygó ablak stb.) és ahogy láttam helyileg még + effektek is hozzáadhatóak. Én próbálgattam mostanában Mate, Xfce és Zorin OS alatt a Compizt, de valahogy a KDE megoldás nekem jobban bejön.
-
Debian kb bármilyen lájtos DE-vel tearingel, lxde-vel is ami nem sokkal eszik kevesebbet (kb 50 mb-al csak), ellenben sokkal bugosabb és fapadosabb, xfce 4.12-őt fel lehet rá mókolni vagy testing/sid repót használni, annak a saját kompozitra nyílt driverekkel már képes tearing mentesen működni, én mondjuk csak Wheezyn próbáltam a 4.12-őt, de ott nem volt az igazi, de szvsz tévhit, hogy Deiban lényegesen/érezhetően kevesebb erőforrást enne más disztrókhoz képest, ha ugyanaz a kernel, X, DE stb beállítások, alig érzékelhető/mérhető különbségek vannak (inkább a DE az alkalmazások és beállítások számítanak, nem a disztró alapja), a Debian stable valóban egy leheletnyivel kevesebb memóriát eszik ami kb semmit nem számít, viszont a vga/ablakkezelése főleg lájtos DE-vel meg érezhetően rosszabb vmelyest, ezért otthoni használatra lájtos DE-vel én nem feltétlen ajánlom (már csak ilyen bosszantó apróságok miatt is, hogy Debianra nincs pl. Caffeine), inkább Ubuntu/Mint, Manjaro, Fedora/Korora esetleg Opensuse, ezekre van compiz és vagy compton is, Xfce (lehetőleg 4.11 vagy újabb, de ha van compton vagy compiz akkor akár 4.10-es is elég lehet) vagy Mate jó aranyközépút lehet (ezekre van hivatalosan compiz, ami elég kis étvágyú xfce-vel kb 40-50 megát ha bekajál pluszban), ill. nagyon gyengus gépen Lxde/Openbox comptonnal lehet a megfelelő választás.
rii: Rufus vagy Win32 disk imager pl. szinte bármivel megbirkóznak, de nagyon sok ilyen progi van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Indulás után fél giga körül van vagy alatta, aztán nyilván megy feljebb valamennyit, ahogy használod. A melóhelyen Debian van KDE-vel egy 2GB-s gépen, az jól elvan, de egy alkalommal mikor az egyik Linux disztrót fordítottam ARM-re két szálon egyszerre, akkor már elfogyott minden szabad hely. Persze ez nem átlagos felhasználás volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nyugodtan kérdezhetsz ilyet, általában 2 óra alatt lecseng egymás oltása.
Amúgy más világ. De ilyen alapon a Debian és az Ubuntu is ég és föld, amik között kb. csak az apt-get teremt kapcsolatot.
Egy előnye biztosan van az Arch vonalnak, amit összeraknak az gyors, és a csomagkezelő is gyorsabban dolgozik, mint .deb alapú rendszerekben az apt. Csak nézek, milyen gyorsan lezavarja a Chakra pl. a nagyobb, 1.5GB méretű sok csomagos rendszer frissítést 1-2 havonta. -
spammer
veterán
Az Ubuntut is fel lehet rakni minimál cd-vel, és úgy azt teszel fel rá, amit akarsz. Az Ubuntu nem azt jelenti, hogy muszáj Unity-vel használni. Bár az igaz, hogy a Debian kevesebbet kajál akkor is (mármint a base install), de az Uborkát is össze lehet rakni jól, hatalmas különbséget nem lesznek.
-
Apollyon
Korrektor
LXDE. Én mondjuk nem használtam sokáig, de nem eszik sokat. Feltétlenül ragaszkodsz a Debianhoz?
(#37391) rii
Terminálban rootként:
dd bs=4M if=/file/elérési/útvonala.iso of=/dev/sdx && sync
Ahol x az a betűjel (szám nélkül) amit kapott a pendrive. Ha csak egy (merev)lemez van a gépben akkor általában sdb, de ellenőrizd.
-
Ahogy elnézem az architekturákat, ha amd64- es kell, akkor inkább ez működhetne, / Packages / squeeze (oldoldstable) / x11 / compiz ehhez meg nem érdemes felvenni repot, mert alul ott a .deb letöltő linkje, amit a Gdebi letöltés után telepít, ha csak nem talál teljesíthetetlen függőségeket.
Egy csomagért én már nem szoktam felvenni repokat, mert ha nem látom át a dogot és nem kapcsolom ki, akkor gubanc lehet, igaz eddig csak újabb repókat vettem fel.
Régebbi repot még nem vettem fel, inkább légy óvatos. -
Hivatalosan nem támogatott, csak forrásból lehet felhegeszteni aztán vagy működik vagy nem, amúgy Debian és Xfce nem a legjobb párosítás, se compton (ill van de nem működik) se compiz, xfce is csak 4.10-es, tehát nem igazán lehet normális ablakkezelést összehozni vele, ha már Xfce akkor vmi Ubuntu alapút nézz vagy Manjarót, esetleg Fedora/Korora 22 (ezekben az xfce 4.12 és a compiz is elérhető), kb bármit csak ne Debiant.
rii: az lemaradt, hogy live rendszer root jelszava antix, root adtam neki és felhasználónak antixot, de ebben az új 15-ös verzióban kicsit máshogy működik a jogosultságkezelés. -
Ennyi a Debian cinmanója, a Mint se hiszem, hogy többet használ, kicsit Mintesítették, de lényegi különbség nincs. Háttérképeket raktak be Mintesek, de neked se nagy kunszt, rákatt a +- ra és hozzáadod a kedvenc hátérképeid mappáját, én is behúztam a közös /data partícióról:
GNOME Tweak Tool- t még felrakhatod, ha nem lenne fenn az alap Gnome- al, ezt például a Mint Cinnamonra is érdemes felrakni, sötét témát ebben tudsz engedélyezni például. Rendszerbeállításokban meg ugyanúgy csinálhatsz mindent.
Ahogy a többiek már leírták, ne rakdj fel több DE- t, inkább külön próbáld ki őket. Okozhat zavart és még nem fogod tudni mi okozta.
(#37070) King Unique Sajnos a mintstick mostanában ezt okozza, nekem is leterheli a rendszert eléggé és ha otthagyom, amíg írja a pent, hiába írja ki, hogy kész az írás, a processzor egy magja 100%- on pörög. Javíthatnák már ezt.
nem bootolható - ez mit jelent pontosan? Amúgy régebben nekem is volt pár ilyen, nem szerette a gépemet.
-
N0zer0
senior tag
Egyszerre csak az az egy ablakkezelő fut, amivel utoljára bejelentkeztél. A többi addig nem megy, nem eszik erőforrást. Lehet fent akármennyi, viszont spammernek igaza van, nem célszerű túl sok DE-t feltenni, mert összehányhatják a rendszert, aztán nézni fogsz, hogy miért csinál egyik-másik furcsaságokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tiszta Arch-ot még nem telepítettem, de gondolom lehet olyat, hogy ne rakjon fel bootloadert, mert akkor csak egy frissítést kellene indítani a Mintes grubban. Vagy ha felrakja az Arch a grubot, akkor abban indítani a frissítést.
Nem tudok róla, hogy lenne bármi gondja a grubbal bármelyik disztrónak. -
Tim82
félisten
Ez inkább hardveres kérdés lesz. 2 GHz a maximális órajel és mindkét mag képes rajta stabilan működni.
Működik a Speedstep feature; valamilyen olyan feltétel áll fent, ami miatt visszaveszi az órajelet a felére. Kérdés, hogy most épp miről megy az R61-ed: akkuról vagy hálózatról; ha hálózatról, akkor 65 vagy 90W-os a töltő, illetve bent van-e az akku.
Az is könnyen elképzelhető, hogy a Debian alatti alapértelmezett energiamenedzsment a terhelés függvényében, illetve energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve változtatja az órajelet. Nyilván be lehet lőni valahol valami olyasmit, hogy "maximum performance"-nak megfelelő módban kezelje a procit.
Alapvetően ha nincsen gondod, nem érzed lassúnak, akkor érdemes valamiféle "on-demand", vagy "power source optimized" módra beállítani az energiamenedzsmentet. Mivel nem tudom, hogy Debianon ezt hogy lehet, illetve hogy hívják, ennél konkrétabban nem tudok segíteni.
Viszont van Debianra is tlp, illetve tp_smapi, ha nem volna elég jól finomhangolható az alap energiamenedzsment.
-
khalox
őstag
Ha Te írtad bele a /etc/apt/sources.list-be a non-free-t az elérési út után biggyesztve, akkor apt-get update paranccsal frissítsd a csomaglistát, utána mennie kell(ene).
Egy ilyen sornak lennie kellene benne:
deb http://ftp.debian.org/debian main contrib non-free(No most akkor szerkesztettem, mert szerkesztetted
)
-
Bocs, de nekem úgy tűnt eddig, hogy mindenki elmondta a tapasztalatait a témáról. Mi gond van ezzel?
Milyen beszélgetést említesz, amibe ne lehetne beleszólni? Én is csak azt tettem.C0lumbo
http://cdimage.debian.org/debian-cd/8.0.0/amd64/iso-dvd/ innen az 1. ami 3,7 GB, ez nem live, de benne vannak az alap DE- k, telepítéskor ki tudod választani.
itt meg a live verziók vannak, külön minden kezelőfelülettel.
Tegyél próbát valamelyikkel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, most ezzel kérdezz rá a Debian topicban szerintem. Eddig nem volt Cinnamon felület a Debiánban, lehet valami nem sikerült túl jól vele kapcsolatban.
- plusz ha eddig nem volt, akkor csinálj egy frissítést a sudo apt-get update, majd a sudo apt-get upgrade kiadásával.
-
-
spammer
veterán
Ha kerülöd a "heavy" DE-ket, már jobban jársz. Ha manuálisan rakod fel csak a neked szükséges programokat egy WM-mel (pl. Openbox), akkor még gyorsabb rendszert kapsz. Nem muszáj Arch-ot használni, Ubuntu+Openboxot használtam ezelőtt, elég jó volt az is (persze az Arch jobb
). De pl. a Debian Jessie alaptelepítés még kevesebbet kajált nálam, mint az Arch. Szóval akár Debian+Openbox is lehet.
szerk: Crunchbang++, ez egy Debian Jessie-re épülő, friss, Openboxos disztró. Ha érdekel, tegyél vele egy próbát.
-
#36465 Ugyanazon kernel , X és hasonló beállítások esetén nem igazán számít, hogy milyen alapú disztrót használsz, sokkal inkább a DE, a használt alkalmazások és beállításiak. Arch Linux olyan szempontból tud többet, hogy gyakorlatilag te tudod teljesen összelegózni, hogy mit szeretnél használni, így minden számodra sallangos dolgot ki lehet hagyni belőle.
Amúgy böngészőknél az Adblock Plus az igazán nagy fogyasztó, képes megduplázni egymaga a böngésző ramfogyasztását, ami sok nyitott lapnál igencsak elharapódzhat, amúgy 5-6 nyitott lappal egy jól belőtt FF nem nagyon megy 400-500 mega fölé, Chrome az vmivel többet eszik, sok lap esetén ez vmivel elég sok is tud lenni. -
BoB
veterán
2GB RAM-al hagyd az ubuntut, tegyél fel xubuntu-t helyette. Az is ubuntu csak másik, jóval kevesebb erőforrást használó asztali környezete van. Attól már csak a Lubuntu eszik kevesebbet, azt is megnézheted, illetve van még az új ubuntu MATE-el.
Cinnamon felesleges, az is sokat eszik.
-
Lathronos
őstag
Szia!
Ezzel nem tudsz mit csinálni, a Firefox és a Chrome memóriakezelése van elqrva: nem kicsit, nagyon. Nálam is addig zabálja a RAM-ot amíg el nem fogy, aztán kifagy. A Maxthon-nál ilyen gond nincs, az megy ahogy kell. Vividet mivel még nem csak beta, nem próbáltam. Amúgy a Unity étvágya is határtalan ahogy Cpt. Pirk is írta, próbáld ki talán a blogomban található Cinnamonos ubuntu valamelyikét(a Gnome-nál kevesebbet fogyaszt). Alapjártaton 700-800 MB-tal jól elvan, Maxthonnal is csak 1, max.1.2 GB-ot eszik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem a swapiness értéke a megoldás neked, hanem egy kisebb étvágyú asztali környezet használata. Az elmondottak alapján a Unity ram fogyasztása túlmegy a KDE igényein is, mert a melóhelyen 2GB ramos gépen KDE-s Debiánnal nem fordult ilyen még elő, mint amit írsz. Pedig az nem csak netezésre, hanem programok fordítására meg időnként ARM-re fordításra is használva van.
Ha nagyon Unity párti vagy, akkor max azt tudod tenni, hogy megpróbálsz kikapcsolni neked nem kellő szolgáltatásokat, biztos van rá valami grafikus felület a Unityben is.
spammer: ha ABP nélkül látod a PH!-s reklámokat, akkor valszeg nem működik, mert elvileg azokat is elrejti a tracking tiltása.
-
Vladi
nagyúr
Nyílt drivert nem kell feltenni, mert az x-el települt az is. Valószínüleg már használod is.
A hardveres gyorsítást teszteld le. terminálban kellene:
glxinfo | grep directutána:
dmesg | grep UVDmajd:
vdpauinfoHa mindez oké - szerintem az uccsó nem lesz - akkor csak a kodiban kell beállítanod a dolgokat.
-
BoB
veterán
Azért ilyen kibaszott lassú mert alapból delta update-et csinál, vagyis csak a változásokat tölti le, és a gépeden készíti el a csomagokat. Ez időt vesz igénybe.
Ha viszont korlátlan és gyors neted van, sokkal gyorsabb lesz ha ezt kikapcsolod:
Ide:
/etc/yum.confEz a sor kell:
deltarpm=0 -
gery2123
őstag
Erre én is kíváncsi lennék, mert tervben van, hogy a kis htpc /home server - en dobom az Ubuntut és megyek Fedorara. Ugyanúgy laptopon is szeretnék attérni .
Viszont jó lenne ha szerver raknék fel, és rá a Kodi. Milyen plusz csomagok kellenek majd? Ugyanazok mint ubuntu szerver alatt? Vagy más extra dolgok is kellenek ide. -
Igen, a megszokás, engem az is zavar, ha az egérmutató mellett ugrabugrál valami figura! korcsmában le lehet csapni az ilyent!
Jó, ha találtál megoldást a dologra, én is majdnem javasoltam, hogy töröld a Mate-panel 1.18- at, de ilyen durva megoldásokat már nem említek inkább, az elején sok mindent ki tudtam így nyírni!
-
Elnézést, hogy ennyi kérdésem van...
Ezért van az abszolút kezdők topikja!
Panel súgó azt írja, hogy egy panel esetén az nem törölhető. A cairo miatt zavar, gondolom, marad az elrejtés,
ha az Elrejtőgombok megjelenítését is bepipálod, akkor a két alsó sarokbann lévő kis téglalap gombra katintva el is tűnik, csak az egyik kis téglalap gomb marad oldalt. A képen a cairo nem látszik, mert kilőttem, idegesít, hogy ugrál fel- alá.
-
Átjöttem Mate- ra, feltettem a cairot, ugyanazt csinálja nálam is!
Úgy tudod megoldani, hogy az Indítópultba berakod a hozzáadás- sal így:/usr/bin/cairo-dock -o
A beírt parancs végén az -o beírásával nem jön elő induláskor, hogy miként akarod indítani a cairot, az -o indítja opengl módban, a -c meg anélkül.
-
-
2 GB memória már épp az a határ, amikor akár érdemes lehet 64 bites rendszert felrakni, több memóriát használ, mint a 32 bites, emiatt érdemes legalább ugyanannyi swap- ot használni a fizikai memória mellett. A 64 bites processzorok 64 bites szoftverekkel jobb eredményeket érnek el, itt olvashatsz pro és kontrá- t.
Első Linuxomat régebbi gépemen 32 bites változatban telepítettem, de hamar lecseréltem 64 bitesre hozzáértők javaslatára, azt vettem észre, hogy a 2 GB memória is bőven elég volt, néha használt minimálisan swapot! AMD Athlon 64 x2 CPU home user felhasználás -
hmmm... hát semmi, de amikkel kipróbáltam, azokkal nagyon pörgős, egyszerűen kezelhető volt az XFCE, de sokan a MATE- t kedvelik erőforrás használat szempontjából se túl sok a különbség.
Én a Cinnamont használom alapból, második a KDE. Hogy mi tetszik az embernek, amit a gépe is bír, az teljesen ízlés dolga.
(#35152) IstvánLászló Azt lehetőleg ne írjuk le, hogy ha nem válaszolnék, akkor annak ez vagy az az oka! Csak köszönő hsz- t se írjunk túl sokat.
Ezek a dolgok kinyírják a topikot.
-
Nincs mit köszönnöd, bár most csőbe húztál, de ha már felraktam a MATE- t, meglesz ez is az XFCE mellé így én is tanulok valamit!
Ha csak Cinnamon van fenn, sok dologhoz nem tudok hozzászólni, egy kicsit megismerem ezeket is, XFCE nem rossz, de kipróbáltam Lathronos ft Voyagerét, no ahhoz a kinézethez kell rajta alakítani.
-
Én eddig úgy tudtam, hogy a Gnome3 és a Cinnamon nem működik együtt a compizzal, stabil működést biztosan nem eredményez, ha felrakod és elkezded beállítgatni!
A Mint 17.1 XFCE és MATE alapból tartalmazza a compizt, most látom, a MATE- nél is az Asztalbeállítások- nál az Ablakok- re kattintva lehet váltani compizra. Ha compizt szeretnél, ezeket a DE- ket válaszd!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Gyermek PC játékok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest