- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
PCProfessor #105697 üzenetére
Mi az az alias meg eldobható e-mail? Bocs a hülye kérdésért 60 éves vagyok. 1 darab gmailom van lassan 20 éve.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
tordaitibi #105687 üzenetére
Itt nem csak arról van szó, hogy tőled lopnak. Ha téged elérnek, onnan a többiek címe is látható, kideríthető a mumus számára. A mail címes azonosításra meg ott van az alias. Aki csak egy kicsit is vigyáz(nem csak a maga, hanem a körülötte levők) a biztonságára és magánéletére annak alias, jelszókezelő 2025-ben elengedhetetlen. Aki 1 címet és 1 jelszavat használ midnenhez az ne csodálkozzon/rinyáljon ha feltörik valamijét és megsemmisül vagy hatalmas fejfájással jár.
-
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #105695 üzenetére
Értelmezem én amit írsz, szeretsz bölcselkedve mellébeszélni meg, hogy ez minek, meg az minek.
Mivel Debianek csak biztonsagi frissiteseket adnak ki stable-hoz, valoszinuleg az tortenhetett, hogy a tavalyi 8.0-s pontszamot kapott serulekenyseget igy javitottak. Tehat valoszinusitheto, hogy a Debian sem annyira elmaradott bizonyos csomagokban, mint ahogy a nagykozonseg - aki nem hasznalja - beallitja.
Ez könnyen kideríthető meg lehet nézni, hogy a Debian 13 esetén a tárolóba stable ágon milyen alkalmazás verziók vannak és a 12-nél milyenek voltak. -
sh4d0w
félisten
válasz
fekete.puma #105694 üzenetére
Nem irom le meg egyszer, amit mar leirtam. Standalone office csomagot hasznalni meg osi roman szokas manapsag, illetve irtam valamit a gyartoi szoftverekrol is. Probald meg ertelmezni is, amit masok ide irnak.
-
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #105692 üzenetére
Nem tudom neked hol derült ki de nekem sehol. Az, hogy biztonsági javításokat kapnak bizonyos alkalmazások ha muszáj, vagy a szűk réteg böngészők megkapják rendben a frissítéseket, attól még a többi le van sz@rva, jó az úgy ahogyan 1-1.5 éve volt.
Libreoffice Mint alatt 24.2.7.2 2024.Oct.30
Volt, hogy az újjabb VirtualBox már nem is úgy nézet ki mint ami a régi, ami a Debian saját tárolójában volt. Akkor milyen frissítést kapott? -
sh4d0w
félisten
válasz
A szemelyiseglopas nem a weben letezo "tordaitibi" nickedre vonatkozik, hanem az IRL szemelyes adataidra - ami alkalmas arra, hogy megszemelyesitsenek: nev, cim, anyja neve, szuletesi datum, esetleg tarsbizt szam es/vagy adoszam, telefonszam. Nem profilozas, siman szemelyiseglopas. A Te nevedben hivjak fel a bankot, a mobilszolgaltatot, a biztositot, az akarmit es csak egy olyan ugyfelszolgalatos kell, aki nem veszi elegge komolyan az azonositast, hogy nagyon komoly bajaid legyenek.
fekete.puma: mar kiderult, hogy Debianek is frissitenek, ha szukseges, mirol beszelunk?
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #105669 üzenetére
Ezen felul tenyleg kivancsi vagyok arra, mi az, amit egy megjeleneskori Debiannal meg tudsz csinalni, fel ev mulva meg mar nem
Én Debiannal, sőt még Ubuntuval is belefutottam olyanba, hogy kaptam egy fájlt, ami készült az aktuális programverzióval, Debianban pedig X-2. főverzió volt, és persze, hogy nem tudta olvasni.
Egyszer másfél órát szenvedtem amiatt, mert a rajzom friss Windows-os Inkscapeben készítettem, az Ubuntus, kicsit régebbi verzióban pedig szétesett az egyik ábrám.
Abba is belefutottam, hogy a gyerekekkel LAN-ban akartunk OpenTTD-t játszani, és az ő Windows-os verziójuk sokkal frissebb volt, mint a Debianos.
Nálam a Raspberryn is Rocky Linux fut, többek közt azért, mert a Raspbianban olyan régi volt a NodeJS,, hogy sok npm csomag már nem volt kompatibilis vele.
Még sok-sok évvel ezelőtt volt egy Nokia Lumia 735-ös telóm. Ott is az volt, hogy rádugtam a gépre, de Debianban olyan régi libmtp volt, hogy nem tudott vele mit kezdeni.Nekem nincs semmi bajom a Debiannal, tök jó, hogy van, de asztali felhasználásra minek ilyen régi disztró, mikor van frissebb, és semmivel sem instabilabb?
-
fekete.puma
tag
válasz
Ez nem így van mert egy eldobható email címmel is tudsz sok helyre regisztrálni használhatod is, csak üzenetet nem fogsz rá kapni, mert pl 10 perc múlva már nem létezik.
pl A jelszókezelők oda küldi az ellenőrző kódot, megszűnne az email akkor már nehézkes lenne bejutni az oldalra, ezért kell nagyobb szolgáltatót választani, az nem szűnik meg egyik napról a másikra úgy, hogy nem lesz róla semmi infó sehol. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
sh4d0w #105675 üzenetére
Ez úgylátom egy beszélgetős hétvége, mindenki hosszabb lére ereszti a mondandóját.
Ami nem baj.
Viber.
Igen tudom mobilalkalmazás.
Én napi 16, havi 380-400 órákat töltök 99%-ban egyhelyben üldögélős nyugis munakahelyeken.
Imádom az asztali Vibert. Számomra 100x könnyebb billentyűzeten irkálni, képet fogadni továábítan elmenteni rögtön a megfelelő unokás műszaki elektronikai stb. könyvtárakba mint telefonon.
És egyáltalán bármit csinálni nekem a desktop a favorit.
22-27 collon, normális egérgesztusokkal kivágásokkal, másol-beilleszt, linket elment, eeszt leletet letölt, elektronikai cuccok stb. stb.
Böngészgetni fórumozni ügyfélkapus dolgokat intézni bankolni és még 1000 dolog. Nekem ez nem megy mobilon, akkor is desktopon csinálnám ha a telefonom a legmodernebb 600ezres mindentudó lenne. Nekem nem áll rá se a kezem sem az agyam a telefonra.
Az nekem telefon, sms, ébresztőóra, navigáció és pár egyszerű unaloműző játék. Végszükség esetén ha nagyon sürgős böngésző, keresés és snitt.
yt-dlp.
Adok bárkinek 1 darab 150-200 klipet tartalmazó YT. lista linket amikből az általam leírt 50 videót töltse le 720/AAC formátumban egy megadott könyvtárba.
Ha ezt bárki megcsinálja terminálba 20-30 percen belül hogy nyomható az enter a processz indításához akkor istenkirály.
Egy normális yt-dlp guiba vagy a 4k-ba ez nagyon komótos kattingatással 1 max. 2 perc de akkor már közben elaludtam.
Maradok a gui mellett.
Webes identitás, személyiség ellopása.
Nekem nincs mit ellopni. Van 1 darab FB. accountom és 1 Google.
Fb.-n semmi nincs az adatlapomon olyanon kívül amit bárki bármikor megtudhat.
Pécelen lakom, hova jártam suliba, és van 10 darab ismerősöm. Saját üzenőfalamon 1 éve nem nyilvánultam meg.
Nézd meg az itteni nicknevemet. Szerinted mi lehet az igazi nevem? Igen ez.
Mutass kishazánkba vagy neten ilyet ahol nem abcd123 valaki hanem felvállaja magát.
Nem sokat találsz. És ebből nekem eddig semmi hátrányom nem származott.
Telefonom mint írtam üres, abből nem építnek fel személyiséget.
PC vonal. Talán veszélyesebb, a G. accountomat erről érem el és igen, innen picivel többet ki lehet deríteni rólam.
De ahhoz fel kéne törni a G. fiókomat. És ha fel is töri, perpill. 15MB van használatban, amiből 14,5 az archivált icsekk fizetéseim.
Nulla, üres.
Mit tudnak tőlem a pc-ről ellopni ha nincs mit? 1,4TB filmet meg zenét? Meg egy 22,6GB méretű jól lejelszavazott Veracrypt konténert?
Vigyék.
Ami (szerintem) egy borzasztó rossz trend, hogy mindenhez a emailcímes azonosítás kell. nem felh.név hanem mailcím.
Te ebben jobban benne vagy légyszi magyarázd el nekem amit nem értek.
Mindenhol a mailcím azonosít. Ergo ha bukik a G. fiók, akkor az az ember kizárta magát az egész modern világból.
Én pl. nem tudnék egy nyamvadt villanyórát se bediktálni, csekket fizetni, 100 helyről azonnal kizárna a rendszer ha megzakkanna a mailcímem.
Mehetnék a 100 helyre személyesen hogy kérem a mailcímem megváltoztatásást.
Miért így lett ez globalizálva? 1 dologtól függ egy ember teljes webes mozgástere, minden lehetősége. Ha baj van mekkora utánjárkálás ez, hetek hónapok.
Az OTP bank kivezeti a régi rendszerét, ahol felh.névvel és jelszóval volt a 2FA első fele.
Beregeltem az új netbankos vackukra, itt már mailcím-jelszó van. Miért?
Miért lett ez így kitalálva? Miért 1 valamiől függ minden? Értelmetlennek találom ezt.
-
válasz
Dißnäëß #105681 üzenetére
Szerintem minden végigszopatott, ami létezett, nem véletlen kellett csóró Win7-et már minimum negyedévente újratelepíteni. Akkoriban ritka birka user voltam, mint a többség, amit netől le lehetett vadászni, azt levadásztuk. Linuxon már nem volt semmi gondom ilyesmivel, igaz csak 11 éve cuppantam rá.
-
válasz
tordaitibi #105673 üzenetére
...ha kipécéztek akkor az elől nincs menekvés
Ennyi a biztonsági kérdés. A fő kockázati tényező az emberi hülyeség, egyébként ha védelmet építenék magam köré, az kb a velem egy szinten lévő galádok ellen védene, a profik ellen feleslegesen bohóckodnék, ha egyszer nem értek az egészhez. Anno jórészt azért is lett elegem a Winből, mert állandóan valami virnyákot beszopott és amúgy meg a folyamatosan futó tűzfal meg virusírtó az akkori gépemet rohadtul leterhelte. Most mezei home userként nincs is online tűzfal se meg virusírtó se. Ha 11 évet lenyomtam így, a maradék is lemegy. Emberi hülyeség ellen meg jelenleg még érvényes az oltásom.
(legalábbi ezt gondolom)
Az meg, hogy nincs Gapps meg banki appok, kicsit már ősember effekt szerintem.
Tudok olyanról, aki tuti biztonságosan csinál mindent és nem is azért mentették meg a coinszámláján lévő pármilláját, hanem saját tudatos döntése miatt. De aszongya, hogy ez ilyen, vagy megtízszerei a pénzét van néha így jár.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Petya XT #105672 üzenetére
Így-így, egy nagy ordas kamu ez a magánszféra, csak a nyugat nem vallja be, hogy figyel, Kína meg nyíltan csinálja és még lehet jobb is a marketingje. Snowden se önként dalolva ment Moszkvába, említett német céget sem hiszem amúgy
Veracrypt a TC-ből nőtt ki, faja amúgy.
Diszk titkosítások arra jók, hogy ha ellopják, elvész, akármi ilyen, a 9 milliárd emberből ha 10 hozzáfér, sokat mondok. Ez meg azért elég megnyugtató.Hamarabb fogja valaki feladni (Vérpistike, Te, én, bárki a ph-ról és azon kívülről) a törést és inkább leformázza a fenébe aztán használja.
Úgy meg neki sem esik, ha nem is sejti, hogy van rajta rejtett adat
(Header usb-re, több backup példánnyal).
-
sh4d0w
félisten
válasz
Ha mar peldakent szoba kerult a Viber: nyilvan mindenki ugy hasznalja, ahogy akarja, de az megkerdojelezhetetlen, hogy mobilra keszult es amig a mobilom szinte mindig nalam van, a desktopomat azert nem hurcolaszom... Nem mellesleg a Vibert a gyarto appimage-ben terjeszti desktopra, ami miatt alaposan meggondolando a hasznalata.
A yt-dlp parancssorod nagy mertekben egyszerusitheto, by default a yt-dlp mp4-ben az elerheto legjobb minoseget tolti le es ugyanez igaz az audiora is (itt a formatum valoszinuleg mp3), igy mar csak a felirat marad a sorbol, ha kell.
Ha egy celpontot celzottan tamadnak, az el fog bukni - ez ellen semmi nem ved. Maganszemelyeket ritkan tamadnak celzottan, mert jobban kifizetodo cegeket tamadni, illetve altalaban ceges tamadas reszekent. Ez azonban nem ved meg attol, hogy az alacsonyabb technikai szintet jelento cybercrime ne tamadjon be - szinten nem azert, mert milliardjaid vannak kuvaiti dinarban egy haiti bankban, hanem mert Neked van pl. 10K dollarod, a masiknak van 5K, a harmadiknak 100K es igy tovabb. Szinten komoly problema a szemelyiseglopas, a szemelyes adatokkal visszaeles. Amennyiben ezeket megszerzik - meg mindig cybercrime szinten tartunk -, ugy pl. hitel vagy hitelkartya igenyelheto a nevedben, eladhatjak a fejed folul a hazat vagy barmi mas tortenhet, ami majd Neked faj, mikozben nem Te profitalsz belole. Eleg egy hanyag ugyintezo a drot tuloldalan es akar az egesz eleted mehet a levesbe es sok sikert a bizonyitashoz, hogy nem Te tetted.
Ezekhez pedig eleg lehet akar egy szandekosan rosszindulatu alkalmazas, amibe bejaratott koraban frissitik bele a disznosagot, vagy egy rosszul beallitott kornyezet, amelybol ki lehet torni es elerni barmit egy szamitogepen tarolt adatok kozul. Sokszor az ilyen kampanyok evekkel korabban indulnak, pl. egy website regisztraciojaval, amit 2-3 evig csak parkolopalyan van - fizetik a domaint, de nincs rajta semmi, aztan egyszercsak hosztjava valik artalmas kodnak.Alacsonyabb szintre nem erdemes menni, mert akinek a rendszerebe script-kiddie-k is betornek, ott a legelemibb jozan esz es vedelem is hianyzik, gyakorlatilag az illetonek azert is szolni kell, hogy vegyen levegot.
Vegul az eszkozok ertekerol: altalaban veve nem a fizikai eszkoz vagyoni erteke, ami szamit, hanem a rajta levo, vagy az altala elerheto adatvagyon. Ertem en, hogy egy maganszemelynek huzos lehet, ha ellopjak az ertekesebb telefonjat vagy laptopjat, de a fent leirtak altalaban nagyobb vesztesegeket eredmenyeznek, mint ezen eszkozok potlasa.
Elnezest kerek mindenkitol, hogy mozgo celpontot csinaltam a megbizhato forrasokbol, neha elfelejtem, hogy ahany ember, annyi kulonbozo gondolkodasmod letezik (meg ha bizonyos esetekben hasonlitanak is). Remelhetoleg mindenkinek sikerult most mar egyertelmuve tenni ezt.
-
válasz
"Mert nekem és szerintem a földön 8 számjegyű usernek a terminálos letöltögetés lehetetlen."
A synapticban két sorral a yt-dlp felett ott van a GUI hozzá. 1000 éve jól működik. -
válasz
sh4d0w #105664 üzenetére
Nagy respect neked ezért a hsz.-ért.
Eddig a gyári weboldalakról letölthető debek is feketelistásak voltak, vagy én értelmeztem rosszul.
Hogy nem gyári repo az biztos.
Így a nyavajgásaim 50-60%-a okafogyottá vált.A maradékra.
miért nem lehet desktop Vibert használni?
én a pc-n irkálok minden viberes ismerősömnek. Sokkal jobb mint a kis kijelzőn tapicskolni.
És csatolni, képet üzenetet menteni és még 100 dolgot sokkalta egyszerűbb desktopon.
Minden pc-men fennt van a desktop Viber.
De ez tényleg nem érdekes itt most."Media-downloader - minek, ha van yt-dlp?
4Kvideodownloader - minek, ha van yt-dlp?"Mert nekem és szerintem a földön 8 számjegyű usernek a terminálos letöltögetés lehetetlen.
Én mit kezdjek pl. egy ilyennel, hidegrázásom lesz tőle.yt-dlp -f write-subs --sub-langs en “bestvideo[ext=mp4]+bestaudio[ext=m4a]” https://www.youtube.com/watch?v=1PmJeP-TphM
Én leszek az áldozat.
zerintem, magánvélemény ha kipécéztek akkor az elől nincs menekvés. Csak idő kérdése.
Telefonomat elvihetik, nincs G. accounthoz kötve, nnincs banki app, nekem zárképernyőm sincs.
Forgalmi értéke 0Ft körül van. Adatot nem veszítek max. a feltöltőkártyán lévő 2000 forintot.
pc vonalon dettó. Ami fontos 256 bites aes konténerbe.
Mindenről, az öreg telefonomról és az összes oprendszeremről meg az összes adat, kép, film stb. havi mentésem van 2 adathordozóra.szerintem mindent megtettem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Dißnäëß #105667 üzenetére
Nem is olyan régen volt az Apple-nak egy csörtéje az FBI-al, mert megtagadták az együttműködést. Azután persze méregdrágán csak feloldották a telót valami izraeli céggel.
A német G-Data reklámozza magát azzal, hogy náluk a törvények nem engedik, hogy hátsó kaput építsenek be... Ezt vagy elhiszed, vagy nem....
A TrueCryptet is bedarálták anno, de továbbra sem gondolom, hogy egy LUKS, vagy VC kombinált, kulcsos titkosítást csak úgy feltörnek.
Ettől függetlenül én is azt gondolom, hogy lassan a privacy illúzió lesz csupán. Októbertől leszek kíváncsi, mert lesz valami törvényi variálás a végponti titkosításoknál a chat progiknál.
Ha magában a VPN szolgáltatóban nem is feltétlenül bízol, akkor azon keresztül TOR. De ez már a paranoid kategória. Egyetértek, jobb sodródni a tömeggel. Már maga a linux használat is érdekessé tehet mások számára. Meg még számtalan egyéb dolog.Tibi:
A második, hogyan állhat le szabályosan a rendszer arra igen.
Nekem KDE van de szerintem minden de-be benne vannak ezek.Ez ugyan a problémát nem oldotta meg, de segít, köszönöm. Állítottam a Cinnamon-on, hogy ne kérje be a jelszót ébredéskor, leállításkor meg ne kérdezzen. Egyenlőre ennyi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #105669 üzenetére
Érdekes, hogy a VLC-ből tartanak frisset, de SMPlayerből 3 éves kiadás van a stabilban.
Mondjuk lehet, hogy ennek a bugosság az oka, mert VLC-vel én is és itt többen is tapasztaltunk már lejátszási hibákat amik csak a VLC-vel voltak meg, a többi playerrel nem, szóval gondolom kénytelenek voltak frissíteni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
growler #105666 üzenetére
Nyilvan itt erdemes egyreszt megvizsgalni, van-e a homokozonak olyan biztonsagi rese, ami lehetove teszi a kontrollalt kornyezetbol kitorest, masreszt ha ilyen nincs, akkor jon az, hogy az alkalmazas milyen kontextusban fut. Pelda: elinditod homokozoban, de csak privilegizalt kornyezetben tudod elvegezni a dolgodat vele, maris adtal a szarnak egy pofont valoszinuleg. Masik pelda: elinditod homokozoban mondjuk a VLC-t, akkor csak a homokozoban meghatarozott helyeket eri el (tordaitibi errol tud meselni) - feltetelezve, hogy a homokozo nem lyukas. Ha tesztelek programot, en inkabb VM-ben csinalom, igy kepes vagyok a rendszertol fuggetlenul vizsgalni pl. a halozati forgalmat. VM-et felloni viszonylag egyszeru, mert a template mar megvan, csinalok egy linked clone-t, beallitom a halozatot, aztan hajra. Elismerem, nem feltetlenul a leggazdasagosabb megoldas, de eroforras van eleg, igy csak par mozdulat az egesz.
-
sh4d0w
félisten
válasz
fekete.puma #105665 üzenetére
Ne ertsd felre, nem allitom, hogy altalanos jelenseg: Debian 12-n eppen nyitva van a VLC, verzioszama 3.0.21. Megnezve az oldalat, ott ez a legfrissebb elerheto verzio es jelenleg nincs ismert es regisztralt biztonsagi hiba benne. Mivel Debianek csak biztonsagi frissiteseket adnak ki stable-hoz, valoszinuleg az tortenhetett, hogy a tavalyi 8.0-s pontszamot kapott serulekenyseget igy javitottak. Tehat valoszinusitheto, hogy a Debian sem annyira elmaradott bizonyos csomagokban, mint ahogy a nagykozonseg - aki nem hasznalja - beallitja.
Ezen felul tenyleg kivancsi vagyok arra, mi az, amit egy megjeleneskori Debiannal meg tudsz csinalni, fel ev mulva meg mar nem - vagy csak kantalni kell a nagykozonseggel, hogy "Debian szar, mert Debian regi"?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105662 üzenetére
Picit féloff, de érdekes ez a biztonság téma, a legjobb módszerek szerintem a kriptográfiát kombinálják a szteganográfiával, azaz van a házadon mondjuk 600 helyett csak 300 rács, nem is parázol, mert bár bemegy ha akar, de nem egy pillanat alatt (van időd lereagálni), viszont rossz házba mennek
és ez gyakran kulcs, vagy legjobb: be sem mennek, indok sincs, hogy célkeresztbe kerülj, mert szimplán nem tudnak róla, hogy Nálad bármi lenne is.
Lásd Veracrypt plausible deniability, vagy amikor kihúzol valahova egy VPN-t és még a forgalmi adatok alapján sem tudnak a benne lévő forgalom jellegére tippelni, mert vagy random küld a két végpont egymás között adatot akkor is, amikor Te nem, és/vagy nonstop kitölti a rendelkezésre álló max sávszélt, így totál elmaszkolva azt, hogy mi is történhet belül, vagy amikor VPN-t ágyazol be teljesen random forgalomba (pl. egy bináris "iso letöltésbe" http/https-en), hogy fingja nincs senkinek, hogy Neked nem egy 4 gigás linux iso-jön épp. Nyilván ezek haladó kategóriák, de nagyon beteg megoldások is vannak, marha érdekes
Viszont az biztos: amihez szervnek nincs backdoor-ja, azt fel sem engedik sem cloud-ba, se app store-ba, se play store-ba, se sehova. Van a felszínen a világunk, hogy AES-256 és https és [random secu buzzwordok és protokollok] .. így véd, úgy véd, meg van az "árnyékvilág" vagy a való világ, ha így tetszik, hogy mindenbe tesznek backdoor-t, egyetlen kriptográfiai projekt sincs, amiben ne lenne benne egy szerv csupa jószándékú támogatóként, akár gyári, akár opensource, mindegy. Van aki ezt kiröhögi, meg konteó, nyilván ez is nagyon jó (ha Te vagy a szerv), hogy még hiteltelenítve is van mindenki, aki ezen dolgok meglétére rámutat.. ahogy vannak "fizetett röhögők" is
Sokszor a biztonságos "nem követ senki" VPN-eken is agyalok, Protonvpn, Nord VPN és a többi ilyen: ha szerv lennék, itt kezdeném ezeknél
, hisz csak az használ ilyet, aki tudja, mi, és van mit takargatnia. Pont emiatt a legjobb a nagy hálón vegyülni a szemétben a tömeggel, valami custom kriptóval, ami meg valljuk be nem egyszerű, talán a blockchainnel ötvözve, dunno, de az egész világ egy fákin' Orwell már. (Mondjuk annak is készült, meggyőződésem, a felszíni rétegen zajlik a tényleg hathatós egymás elleni védelem, adatok, forgalmak, minden, cégek, magánszemélyek között, a hattérben, egy alsóbb rétegben meg vannak, akik teljesen szabadon látnak mindent, amit akarnak).
Na de ez hosszúra nyúlt, meg remélem, jót kacagott mindenki, egészségetekre, megyek dógomra.
-
-
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #105664 üzenetére
Megnéznénk, hogy nagy arányban milyen alkalmazásokat használnak az emberek legyen csak 100db.
Ebből a száz darabból is lenne jó pár amelyiknek a frissítései már legalább 1 évvel el vannak maradva a distro repojaban.
Ez elég gáz, legalább negyedévente frissítenék őket, emiatt kell a flatpak vagy felrakni a gyártói oldalról.
pl qbittorent flatpak 5.1.2, a rendszercsomag 4.6.3 ami 2024.jan.17
Majd jönnek a (nagy) Linux-os megmondások, hogy fatpak-ot nem használunk, nem szeressük.
Akkor ők beérik a 2024.jan.17 verzióval? Népszerű torrent kliens esetén, minek azt annyit frissíteni... -
sh4d0w
félisten
válasz
fekete.puma #105636 üzenetére
Oke, kimaradt a hsz-embol, de a gyartoi szoftverek pont ugyanolyan megbizhatoak, mint a Debian repokban levok - a gyartoi honlaprol, nem PPA-kbol, meg kutyafule tudja honnan.
Azt kellene megerteni, hogy az otthoni es a vallalati PC uzemeltetes biztonsagi szempontbol nem kulonbozik nagyon. Nyilvan otthon nem raksz WAF-ot (amennyiben nem otthon fut a website-od), de jelszot allitasz be, tuzfalat hasznalsz, megnezed, hogy az uzenetben kapott link hova mutat. Ha Windows-t hasznalsz, akkor raksz viruskeresot is, ha meg Linuxot, akkor nem, de ha nelkulozhetetlen szukseget erzi valaki, a VT-n ~60-70 engine van, lehet hasznalni oket, nem egy esetben jobbak is, mint a ClamAV. Laborkorulmenyek kozott vannak virusok, geprol gepre terjedo - mint Windows-on - meg nincs. Legalabbis azokon a tisztesseges helyeken, ahol van biztonsagi ellenorzes.
# tordaitibi
Opera - kinai bongeszot nem hasznalunk
Chrome - gyartotol toltheto
Edge - gyartotol toltheto
Megasync - GDrive
Media-downloader - minek, ha van yt-dlp?
4Kvideodownloader - minek, ha van yt-dlp?
Viber - telefonon a helye
stb.stb. stb. kilométer hosszan
Naprakész, nem 2 éves
Smplayer - VLC, gyarilag benne van szinte minden DE-ben
yt-dlp - erre nincs megoldas - pontosabban olyan megoldas nincs, ami az atlagusernek valoLehet mindenfele appimage nelkul elni, mi tobb, dolgozni is - a kerdes csak az, megvan-e az emberben a kello akarat? Lehet nehany enyhe biztonsagi szabalyt betartani, kerdes, elfogad-e valaki nemi kenyelmetlenseget cserebe a sokkal nagyobb biztonsagert?
Tudom, jonni fog a kerdes: miert eppen Te lennel az aldozat, en meg azt mondom, hogy erdemes kinyitni a szemedet, mert mar itt a forumon is vannak aldozatok, akik nem gondoltak, hogy azok lesznek.
Egyebkent meg az, hogy egy alkalmazas 2-3 eves, nem jelenti azt szuksegkeppen, hogy malware-mentes.
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #105659 üzenetére
A verifikáció az annyit jelent, hogy a programot maga a fejlesztő, vagy hitelesített harmadik fél töltötte fel. Ennek többféle módja is van, pl. az egyik módszer az, hogy ellenőrzik, hogy az alkalmazás weboldalának tulajdonjoga a feltöltő birtokában van-e. Vagy pl. kódmegosztón (Github, Gitlab, stb.) hosztolt programoknál azt nézik, hogy a forráskódot tartalmazó repository a feltöltő birtokában van-e. A forráskódot olyan szempontból, hogy van-e benne kártékony kód, a verifikáció során nem ellenőrzik.
De az alkalmazás elfogadási folyamat részeként elég alaposan ellenőrzik a beküldött programot. Megnézik, hogy pl. nem akar-e feleslegesen túl sok jogosultságot magának, vagy hogy nem adja-e ki magát másnak, mint ami, ezzel megtévesztve a felhasználókat, nem mutat-e olyan jellemzőket, mint mondjuk egy spyware... és igen, ellenőrzik a forráskódot is. Hogy milyen mélységben, azt nem tudom, de átnézik a fájlokat egyesével, átnézik, hogy mit csinál a program és azt hogyan csinálja. Nem is rég volt ebből egy balhé, az egyik fejlesztő programját azért dobták vissza, mert normális build system helyett shell scriptekből összetákolt valamit használt, és mert egyetlen egy, 11 ezer soros Python fájl volt a teljes program, ami a Flathubos reviewer szerint karbantarthatatlan: https://github.com/flathub/flathub/pull/6634
-
válasz
Petya XT #105654 üzenetére
Én is olvastam ezt a PAM izét.
Nekem mint tök 1R usernek sokat nem mond, biztosan van itt olyan aki tudna erről beszélni.Nem a hepaj meg a flame kedvéért de leírom.
Nemrég ismerte be a Google hogy adatszivárgása volt,.
A Microsoftnak is volt elég szép ilyen mutatványa.
Apple-nek is Sirivel.
Dropboxnak is, sőt ami kemény egy egyik jelszószéf alkalmazást is hekkelgették sikeresen.
Itt ez a pam mizéria.
Uefibe csempésznek kártevőt, kikerülik a secure bootot.
Mi a búbánatot tudsz te vagy én vagy bárki elkövetni ha EZEKET feltörik, vagy csak szimplán adatot lopnak ekkora cégektől?
Ugyan már.Igen megint én leszek a felelőtlen. Pedig nem megyek elébe ezeknek csakegy bizonyos határ felett letojom a nagy biztonsági erőltetést. mert ha mindent be akarok tartani akkor inkább meghirdetem az összes IT cuccomat itt Hardveraprón és egy Morse távíróval beköltözök egy barlangba.
Bár... az is feltörhető.Inkább élek kényelmesen mint 500 lakattal meg zárral és ráccsal a házamon, mivel ezzel magamnak is megkeserítem az életemet, magamat is agyonkorlátozom. Kényelmetlen és nem jó nem praktikus, élhetetlen lenne így.
Inkább kiteszem a táblát hogy Ne törd be az ajtót, felesleges, nyitva van.
Eddig bevált.
Szó szerint így élek, a faluba mindenki tudja ha nyitva van a 3 méteres tolókapum és nem reagálok a bekiabálásra akkor épp bennt alszom.Mielőtt bárki belémköt,
Nem azt mondom így kell, senkit nem biztatok!!!
Csak azt akarom érzékeltetni ha valaki az 500 lakattal ráccsal zárral él együtt egy nagyon élhetetlen módon, és ha kinézik a házát, oda be fognak menni. Akkor is ha a még 600 rácsot feltesz. -
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105658 üzenetére
Írtam egy cikket korábban a flatpakról: A Flatpak
Ha a cikket nem is olvasod el, a kommentekben elég sok mindent kibeszéltünk a flatpakról.
Röviden: természetesen lehet a flatpakban is kártékony kód, és a gyártó nem felügyelt, de ha olyan helyről szeded le a flatpak csomagot, mint pl. a Flathub, ott a webes felületen jelzik, hogy melyik programot töltötte fel maga a gyártó, és melyiket harmadik fél.
Továbbá, a Flathubos programoknál a flatpak csomag készítése nyílt és automatikus. Minden programhoz tartozik egy manifest fájl (ez be van linkelve az adott program oldalára), abban vannak leírva azok az utasítások, ami alapján a Flathub infrastruktúrája elkészíti a programból a flatpak csomagot. -
válasz
Petya XT #105656 üzenetére
Az elsőre nem tudok mit mondani.
A második, hogyan állhat le szabályosan a rendszer arra igen.
Nekem KDE van de szerintem minden de-be benne vannak ezek.
Első, beállítani hogy a power gombra álljon le,
Bekapcsológomb megnyomásakor-->Leállítás.
Utána még beállítani hogy ne kérjen megerősítést azaz ne jelenjen meg a szokásos kilépő ablak ahol mégegyet kell kattintani.
Megerősítés kérése kijelentkezésnék, pipa ki.
Alapértelmezett kilépési mód a számítógép kikapcsolása, pipa be.
Oppardon nehogy valaki belém kössön, hogy butaságokat beszélek,
a rádiógombot kapcsolni.
Így ha nincs kép, megvárod míg tutira fellált a rendszer majd rövid időre megnyomod a power gombot. Teljes szabályos leállásnak kell lefutnia.
Teszteld le élő kijelzővel, ha nem működik akkor valam bios acpi nyavaja van. Nekem minden eddigi gépemen működött ez.
Nem a témához tartozik, én azért használom ezt a megoldást mert van egy hordozható mini pc-m aminél ha merül az akku, egy bizonyos feszültségdszint alatt egy picike elektronika pillanatra zárja a power gombot és szépen leáll a rendszer nem szopja nullára az akksit.
Nagyon praktikus a megoldás akkor is ha pl. az usb gyökérhub vagy a drivere vsgy az energiagazdálkodása eldobja magát.
Ilyenkor se bill. se egér nincs. Ritka de 25 év alatt 15-20x tuti belefutottam. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105658 üzenetére
A csomagokat a Flathub adminisztrátorai és maguk a programok fejlesztői is hozzáadhatják (bár az adminisztrátorok a fejlesztők által feltöltött alkalmazásokat preferálják)
Plusz az alkalmazások gyakran megkapják az "Unverified" cimkét. Pl. az Avidemux is ilyen, de a LibreOffice megkapta a plecsnit.Kérdés hogy ez az ellenőrzés miből ál. Pl. a megbízható matricához elég volt az, hogy a libreoffice.org-ról jött a csomag, vagy ténylegesen átnézték. Szerintem nem megy át komoly ekkenörzésen, megelégszenek a cimkézéssel. A program készítőjétől jött a csomag, vagy valaki más készítette.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Petya XT #105654 üzenetére
Öreg gépekre mondták régen, hogy "netezős". Emlékszik mindenki jól erre.
Net: megnyitsz egy Facebook-ot, akármit és se normális codec, se nem fér bele 1G RAM-ba az egész, iszonyú nehéz framework-ök és csilivili megoldások és a gép összeszarta magát.
YT: nincs normális codec gyorsítás, slideshow az egész, használhatatlan.
SSD: SATA1 nem ugyanaz, mint SATA3... NCQ sincs..
Ekkor jön, hogy router-nek még jó.
Ja. Fűti a szobát..Nekem ilyenre egy Pi4 van, ő töltöget, pihole, stb.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105655 üzenetére
Nem, és nem. Nem akar működni. Már kezdek azon gondolkozni, hogy a TV a ludas a dologban, mert ha nincs jel, az is kikapcsol 15 perc múlva. Maga rendszer 2 órán van, utána elalszik szépen. Lehet, hogy akkor történik valami pogány dolog a rendszerben amikor kikapcsol a TV is. Pedig próbáltam a TV-t is, előtte kapcsoltam be, utána élesztettem a rendszert. Hát persze, hogy nincs kép. A vinyó miatt meg nem szeretek resetelgetni, meg a rendszerről sincs olyankor semmi infóm.... nem jó ez így. Volt két Nvidia driver frissítés azóta, de egyik sem hozott semmi változást. Lassan végleg átszokom a KDE-re, meg a Manjarora. A napokban szórakoztam Mint-en a Steammel, de mire elszüttyögtem vele, utána jutott eszemben, hogy ez is ott volt, mint hiba. Hát ott is maradt.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105647 üzenetére
Köszi, hogy megnézted.
Nem is igazán tudok ezzel mit kezdeni.
Nálam sajnos továbbra is megvan, azért idegesítő, mert ilyenkor csak egy reset segít rajta, az meg ugye nem optimális. Nálam lesz akkor valami hw specifikus dolog. Érdekes, már a 21.3 is csinálja, pedig azzal nem volt baj. Sem a Windows, sem a Manjaro(annak más baja van, ugyancsak az Nvidia driver miatt, de az megugorható) nem csinálja, csak az Ubi alapúak. Azt elfelejtettem kipróbálni, ha a nyílt driver marad, akkor mivan.Dißnäëß:
Az enyém is azt csinálja, ha az elején nincs kanóc rajta, akkor nem lesz kép már, csak egy reset. Bár így elnézve ezt a sz@rt, ennek már teljesen mindegy, hogy van e rajta kanóc, vagy nincs...
Ki kéne már hajítani az egészet, és venni egy modernebb gépet. Valamiért ez a gép "elfáradt"...
Tibi:
Én is azt látom, hogy szépen lassan, a rendszerem fele flates progikból áll. Főleg az Ubi rendszereknél figyelhető meg, hogy mennyire le vannak maradva a tárolóban lévő csomagok a flates társaikhoz képest. Persze, hogy használják sokan. Manjaro-n, az AUR-ban engem azért megzavar, hogyha egy szoftvernek van három verziója, három különböző karbantartótól. Meg egyébként is van ott egyfajta káosz. Mostanában a WiFi driveren kívül semmit sem szeretek onnan telepíteni. Utána ki is kapcsolom az AUR-t, de még a Flatpak-et is. Jönnek olyan frissítések, amit fel sem tudok telepíteni, értsd: a rendszer nem tudja feltelepíteni, nem csinál semmit, nincs hiba, nincs semmi, csak ott van. És nem tűnik el.Erre a mostani Plague dologra jó megoldás lehet az SSH mindenirányú kommunikációjának tiltása? Úgysem használom. Én oszt guberálhatom a pam.d könyvtárat, fogalmam sincs. Kicsit komolynak látszott a cikk róla linuxmint.hu-n. Ahogy olvasgattam a ClamAV annyit ér ennek, mint halottnak a csók.
-
válasz
growler #105638 üzenetére
Nem tudok erre válaszolni mert kb. 3 éve nem láttam Arch alapú disztrót.
Mikor Manjaroztam aktívan használtam az AUR-t mert a szoftvereim kb. fele csak abban volt elérhető.Nem mindennapos az ilyen baklövés hogy egy újonc süldő kitesz valamit aurba amibe még ajándékcsomag is van.
Nem tudok válszolni korrekten, az én szemszögemből abszolút mindegy honnan van egy szoftver ha az úgy működik ahogy nekem kell.
Ez az átlaguser tökéletes definíciója.
Más ezzel homlokegyenest máshogyan vélekedik. És igen valahol teljességgel igaza van de akkor mit csináljon a halandó?
Van 2 vagon szoftver am egyik repóba sincs, alternatíva sincs. Én ezért nem fogok lemondani 1-2 tucat napi használatú prgramomról mert nincs benne a repókba.
És szerintem más se. -
Dißnäëß
nagyúr
-
válasz
CPT.Pirk #105641 üzenetére
Így bizony.
Én próbáltam használni telefont usb hubbal bill. egérrel monitorra kitéve a képet.
Halál. A legnagyobb pofon és nagyon rossz user élmény az hogy se a telefon se az appok kb. 70%-a nincs felkészítve fektetett tájolásra.
Mivel a telefonok kijelzője állóra van optimalizálva, nem is téglalap a képernyő hanem 1:2-1:2,5 vagy még nagyobb az arány.
Egy csík a monitor közepén, ez a kép. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105640 üzenetére
Ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok, egér meg billentyűzet szempontjából eléggé béna mind az OS, mind az alkalmazások és játékok ehhez.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105636 üzenetére
Ez egy állandó ellentét azok között akik a Linuxra a munka és megélhetés eszközeként tekintenek, meg azok között akik otthoni OS-ként fimezésre, játékra, stb. használják. Azt nem szoktam látni, hogy valaki mindkét oldalt űzné, pedig mondjuk egy Debianon mindkettő lehetséges.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #105637 üzenetére
A stable ági Manjaro a csomag verziószámokat tekintve jónak
mondható (2-3 héttel - 1honappal vannak lemaradva az Arch
stable ágától) Viszont, több általam használt alkalmazás nincs
bent a Manjaro stable ági tárolóiban.
Az AUR-ban viszont bent vannak - ilyen esetben mi az optimalis
megoldás? -
válasz
sh4d0w #105634 üzenetére
"Debian stable repoban még nem találtak malware-t."
tényleg rend kéne a fejekbe. Mivel teli van 2-3 éves szoftverekkel tényleg malware mentes.
Csak én magam, és még hol van a többi millió user,
Opera
Chrome
Edge
Megasync
Media-downloader
4Kvideodownloader
Viber
stb.stb. stb. kilométer hosszan
Naprakész, nem 2 éves
Smplayer
yt-dlp
stb. stb. stb. kilométer hosszan.
A fenntebbieket mutasd meg nekem bármelyik gyáriba. Nem flatpak, nem aur, nem külső letöltött .deb, nem snap, nem appimage nem ppa nem makeizéből forgatva, nem githubról.
Egyetlenegyet mutass ezekből gyári repóba, akár arch akár debian, ubuntu vagy a 11256 fusidisztró gyári
tárolójába.
Ja persze nem kell ezeket akkor használni.
Ja tényleg, ezek mind egyszemélyes ismeretlen garázstuning szoftverek. Összesen 5-en használják ezeket abból is 4 családtag ezért nem is érdemes a gyári tárolókba felvenni ezeket.
nem 100milliók által használt népszerű szoftverek á dehogyis.
Ezt már 100x megbeszéltük és én nem értek ebben egyet se veled se senkivel. Használnám ha lenne repóba.
És nem hinném hogy extra igények ezek. -
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #105634 üzenetére
Debian esetén mikor megjelenik a főverzió, a csomagok viszonylag frissek, majd idővel egyre elmaradottabb lesz.
pl Virtualbox esetén Linux Mint-nél is 11 frissítéssel el vannak maradva.
Jön az új Debian a legfrissebb VirtualBox-al.
A 10 vagy több frissítéssel köztük mi volt, az úgy semmi?Thunderbird: Release channel 141.0, a Linux Mint tárolójában: ESR 1.128.13
VMware Workstation 17 Pro 17.6.4 a legfrissebb, a tárolóba mi van ha van egyáltalán?Az otthoni pc nem vállalati üzemeltetés, hogy nem kell sok minden és az sem baj ha elavult a lényeg, hogy védve legyen a seggünk.
Majd jössz, hogy neked így megfelel, sokra nem mennek vele azok akinek nem. A fórumtársnak igaza volt amit felvetett. -
sh4d0w
félisten
válasz
cigam #105622 üzenetére
Azt hiszem, kell egy kis rend a fejekben.
Nem véletlenül lett megemlítve többször is, hogy csak a disztribúció saját repoja használatos, külső nem - beleértve az app image-eket is.
Plusz minek kellene vizsgálni pl. a Debian hivatalos repojából származó csomagokat? Az ssh backdoor sem érte el a stable ágat, csak az olyan bleeding edge-ek szívták meg, mint pl. az Ubuntu. Debian stable repoban még nem találtak malware-t.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105606 üzenetére
De akkor az nem biosz, hanem bájosz, nem ?
Ahogy az uefi sem uefi, hanem júíefáj, hmm ? -
válasz
tordaitibi #105628 üzenetére
Köszi a linket!
Sajnálom Kamit és a régieket, tényleg nagyon lelkesek a kezdetektől, nem is csoda, ha mindent megpróbálnak a fennmaradásért, de nagyon nehéz az ennyire rétegoldalaknak manapság.
Egyébként annyi oldalt támogatnék én is szívesen, ha megtehetném, de utóbbi időkben nagyon a nyuszimentő alapítványokat kell támogatnom, nem beszélve Ördiről, akinek ugyan pici eü problémái vannak csak, de az egzotikus doki legutóbb is 6 számjegyű számlát írt! A havi nyuszikaja, kiegészítők, nasik, szőroldó paszták, a kényelmi dolgai, wigwam, ásódoboz szuperhomokkal, ezek mind komoly havi költségek, amúgy utóbbiakat simán ignorálja, csak a helyet fogják!
Egy deka se!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105628 üzenetére
Mert a Mint-en nincs se vírus, se probléma
-
válasz
ubyegon2 #105624 üzenetére
Ha Linuxos hír és blog kell, ezt könyvjelzőzd.
https://linuxmint.hu/otracker
Kami mindent elkövet az oldal életbenmaradásáért, még ledes wc ülőke hír is lesz szerintem hamarosan de a törekvése sajnos nem hoz átütő sikert.
Fórumbejegyzés heti pár darab van már csak.
Passzív olvasója elég sok lehet az oldalnak de ez nem tart életben végtelenségig egy fórumot. -
válasz
Rowon #105625 üzenetére
Én se nagyon néztem fel mostanában, de mivel ezeréve regeltem oda, így a FB csoport egyes híreire rá szoktam nézni, de anno jobb volt, a fórum nekem is kicsit nehezen kezelhető volt, amikor még írkáltam oda is.
cigam
Szerintem új management van az oldalon és ugye nem a szigorúan vett szakmai hírek hozzák a pénzeket. Sajnos ez is érthető. -
válasz
ubyegon2 #105624 üzenetére
Én jó ideje nem néztem rá az oldalra, mert alig voltak Linux hírek, a fórumot pedig én a jelenlegi kialakításában olvashatatlannak és áttekinthetetlennek tartom. Ebből a szempontból az Ubuntu fórum kinézete és szerkezete nekem bejövős, viszont ott meg a tagok olyanok, hogy...
-
válasz
cigam #105622 üzenetére
Utóbbi hónapokban komoly bulvárosodást lehetett éeszrevenni a linuxmint.hu oldalán! Régebben csak tisztán Linux Mint hírek, témák voltak, max néhány egyéb Linux vonatkozás, de most minden özönlik az oldalon.
Ezen a kötélvasúton kicsit én is fennakadtam, érdekes egyébként, de mi keresnivalója van azon az oldalon?
-
válasz
Rowon #105621 üzenetére
A böngésző még a gondolataimat is tudja szerintem! Pár éve nézegettem notebookon, milyen SSD-t vegyek az Aquaban és, amikor odaértem, a parkolóban valamit meg akartam nézni mobilon, azonnal felugrott ugyanaz az SSD az Aqua reklámmal együtt, pedig notin be se voltam lépve, al se mentettem semmit.
Ez a mostani amúgy a FB-on volt, ahol gyakorlatilag törpenyuszis csoportok bejegyzései jönnek fel meg a linuxmint.hu hírei. Mobilon viszont sok minden vacak is felugrik, hiába nyomogatom ki az x-szel!
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #105619 üzenetére
Félreértesz.
Maga a csomagkezelő miért nem keres kártékony kódot telepítéskor. Letöltődik a .deb, rpm,... csomag, de kicsomagoláskor egyúttal átnézhetné (pl. clamav-val) kártékony kód után kutatva.
Egyszerű, hatékony biztonsági réteg a felhasználók védelmére. Így védhetné magát a rendszer a külső csomagtárolók, ppa-k forrásaival szemben, de a konténerek is átnézhetnék telepítéskor a kapott kódokat, futtató környezeteket.Kifigurázhatsz, de attól még arcvesztés, és egy újabb "szavazat" a víruskergetők használata mellett. Nem mellesleg magas lóról lehet nagyot esni...
Azért van abban valami diszkrét báj, hogy itt oltjátok a konténeres programokat, hogy "bármi" lehet bennük, miközben pl. az Aur tárolóba bárki feltölthet csomagot mindenféle kontrol/ellenőrzés nélkül.ubyegon2:
Elveszett a "kis színes " hírek között, pl. A világ első kötélvasútja – San Francisco ikonikus közlekedési újítása Nem hogy a Mint-hez, de a Linux-hoz sincs semmi köze -
cigam
titán
válasz
cami][us #105616 üzenetére
Nem értem mi a bajod.
- Hogy magyarul leírta valaki a problémát?
- Hogy egy újabb folt a Linux "nagy mellény"én?
- Hogy egyik (általam látogatott) magyar nyelvű Linux-os portál sem adott hírt róla?
- ???Miért nincs integrálva a clamav a csomagkezelőbe? Ha nem is mindegyiket de a már ismert kártevőket elég jó hatásfokkal szűrné ki.
-
válasz
tordaitibi #105612 üzenetére
Én már reszketve várom a Gl.iNet Flint2 routeremet , van rá Tomato 64 bit firmware. A T- homos ONtra Passtrough módban tenném rá úgy hogy kettős PPPOe session lesz Az ONT-ról mennek majd a TV-k, a ház elején egy Asus AX53U switch_AP módban, a kandi kamerám. A Flint2 pedig minden egyéb mást, Wifi, torrent, hálózati tárhelyet, a fő alhálózatot, és mindenféle áldást, amit a Tomato 64 bit tudhat. Lesz vele pepecs meg tanulni valóm bőven. De lehet, hogy ez a vas sem kerül többe az Alin ,mint az AC88U és egyéb drágaságok az itthon elérhető kereskedésekben.
-
válasz
tordaitibi #105610 üzenetére
Ha nagyon megerőltetem magam, akkor megy!
Mondjuk a magyar frissítettem annyiból jobb, hogy nem kell variálnom, hogy update-et vagy upgrade-et írjak-e!
Még én se cseréltem rendszert a 6 éve vett Xiaomi gigás routeren, igaz akkor totál kínai nyelvű oldalon fordítóval beindítottam és azóta megy, mint a gép. Nem egy kényes jószág.
Persze azt azért tudni kell, hogy csixy komám nagy router-guru! Hamarabb láttam router topikban, mint itt!
-
válasz
csixy #105609 üzenetére
Nekem se volt vele bajom, Trixienek viszont igen! Elég sokat variálgattam rajta, hiszen azért is raktam fel még nyár elején, az nVidiás csomagok kutyulásával ki is nyírtam, de mivel Debian, így egyetlen konzolos parancs helyrerázta. Szóval nem kényes a kinyirásra.
Amúgy frissíthetsz nyugodtan, ha nála csomagkezelőt használsz, az még nem fogja az új került felrakni, én is külön futtatták update után az apt-tal, az felrakta, reboot után minden super.
ennyi volt a frissítendő csomag....
Upgrading
==============================================================================================
Package: Old Version: New Version: Size:
aspell-nl 1:2.20.19+1-2.2 1:2.20.19+1-3 872 KB
bash 5.2.37-2+b4 5.2.37-2+b5 1.5 MB
bind9-dnsutils 1:9.20.11-1 1:9.20.11-4 165 KB
bind9-host 1:9.20.11-1 1:9.20.11-4 55 KB
bind9-libs 1:9.20.11-1 1:9.20.11-4 1.2 MB
busybox 1:1.37.0-6+b2 1:1.37.0-6+b3 485 KB
debianutils 5.23.1 5.23.2 92 KB
dirmngr 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 384 KB
e2fsprogs 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 591 KB
gnupg-utils 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 194 KB
gpg 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 634 KB
gpg-agent 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 271 KB
gpg-wks-client 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 108 KB
gpgconf 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 129 KB
gpgsm 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 275 KB
gpgv 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 241 KB
hunspell-nl 2:2.20.19+1-2.2 2:2.20.19+1-3 1.5 MB
idutch 1:2.20.19+1-2.2 1:2.20.19+1-3 917 KB
libc-bin 2.41-11 2.41-12 637 KB
libc-dev-bin 2.41-11 2.41-12 58 KB
libc-l10n 2.41-11 2.41-12 739 KB
libc6 2.41-11 2.41-12 2.8 MB
libc6-dev 2.41-11 2.41-12 2.0 MB
libcap2 1:2.75-10 1:2.75-10+b1 29 KB
libcap2-bin 1:2.75-10 1:2.75-10+b1 36 KB
libcom-err2 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 25 KB
libext2fs2t64 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 213 KB
libproc2-0 2:4.0.4-8 2:4.0.4-9 66 KB
libss2 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 30 KB
locales 2.41-11 2.41-12 3.9 MB
logsave 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 25 KB
openssh-client 1:10.0p1-5 1:10.0p1-7 985 KB
procps 2:4.0.4-8 2:4.0.4-9 882 KB
shim-signed 1.46+15.8-1 1.47+15.8-1 329 KB
shim-signed-common 1.46+15.8-1 1.47+15.8-1 15 KB
wdutch 1:2.20.19+1-2.2 1:2.20.19+1-3 1.2 MB
==============================================================================================
Kept Back, Will Not Be Upgraded
Package: Old Version: New Version: Size:
linux-image-amd64 6.12.32-1 6.12.38-1 13 KB
-
válasz
csixy #105611 üzenetére
Szia nem, mivel nekem így teljesen jó és ami működik azt ugye ne rontsuk el
Olvastalak ott köszi a tippet.
Utoljára 7 éve flesselgettem telefonokat, nem akarózik már ebbe belemerülnöm router vonalon.
Öregszek... már nem vágyom semmi kihívásra, múltkor katasztrófahelyzetként éltem meg hogy az autómon kiégett a fényszóróizzó és ki kellett cserélnem. -
válasz
tordaitibi #105610 üzenetére
Szia Tibi. Az RT-AC88U-ra nem próbáltad a FreshTomatot , estleg DDWrt-t , vagy OpenWRT-t? Ezek ismerik az EXT4 fájlrendszert is és gyorsabb lenne az USB-s SSD-re a másolás.
Nagyon elb@xni nem tudod , mert a CFE mini boot serverrrel újra tudod flashelni akkor is ha előtte megölöd véletlenül. -
-
válasz
I02S3F #105529 üzenetére
Valami okból testingen is megnyeklett a LightDM, nem tudtam mit tenni, felraktam helyette a slim-et, azóta elvan ezzel, tök mindegy, hogyá írom be belépéskor a login adatokat.
Amúgy startra kész a Trixie, tegnap kijött az RC3, ma upgrade-eltem* és pár nem alapcsomagot frissített meg az RC3-ban említett új kernelt, de semmi rendszercsomag... Szóval ez már kb a végleges Trixie így, mondjuk mióta fenn van nálam a beta, nem sok mindent frissített, mesa alapból 25.x.x volt, a Linux Mint Cinnamon 22.1 épp ma frissült egyébként mesa 25.x.x-re.(gondolom a startrakész 22.2-ből backportolták)
*Tibikomám kedvéért, ápgrédeltem
-
válasz
Dißnäëß #105604 üzenetére
Ahhát' meg rutter és szviccccs
Én pl. pendrájvnak szoktam írni az ártatlan pendrivet.
Ugye milyen hülyén hangzik? Pl. van 3 könyvtár a pendriveomon. Brrr..
Amúgy szerintem helyes.
Én agypéniszt kapok elektronikai csoportokba mikor valaki ékes magyarsággal jó helyesírással 300 karakteren keresztül keres transistort.
Ha már nem angolul ír legyen már tranzisztor. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vasti74 #105601 üzenetére
Kipróbáltam a GUI-t de nem mertem elindítani, heurisztikus nagyot dob rajta ? (Sebességen meg lassít, gondolom).
Nem találom az opciót, hogy ha talál valamit, akkor azt mozgassa egyből karanténba (és annak hol a helye), vagy "do nothing" jellegű dry run legyen. Nem merem elindítani, ez itt elkezd nekem falsokat találni és gyepálni dolgokat, aucs lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest