- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kempingezés és sátrazás
- eBay-es kütyük kis pénzért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #105671 üzenetére
Most, hogy kijött a Debian 13, frissítették a 3 évvel ezelőtti SMPlayert tavaly májusi kiadásra. Ha behúzták volna az idei kiadást 2 hónappal ezelőttről, akkor ezt is megkaptuk volna: "Some fixes to stop the screensaver on Linux."
Nem tudom, hogy egy user appnál ami nincs kihatással a rendszerre, ott miért kell eleve régi verziót betenni egy disztróba, ahol utána amúgy sem igen lesz frissítve? Valami függőségi oka van?
-
válasz
PCProfessor #105704 üzenetére
És Cigam,
köszi. Megint ragadt rám valami a koszon kívül.
Bár nekem ez olyan fura. -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105711 üzenetére
Nem ajánlják, mert nem akar (és tud) senki mögé állni felelősségben, ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni community-nél. De az, hogy Ubi és derivatívái erre épül, pozitív jelzés értékű.
A Debian testing egy frankó desktop disztró, azt mondanám.. itt-ott néha van zűrje, de NAGYON ritka, tényleg.
A minap Stable Diffusion miatt feltoltam egy python 3.10-et, ami miatt összefosta magát a 3.13-as python-os Cinnamon. Ilyen van, de ChatGPT segített, 5 perc alatt megszereltem és most már izoláltan nyomom a korábbi ptyhon-t, nem a rendszer symlinkeket cseszteti, Cinnamon is helyreállt. A disztró mint ilyen, nagyon jól egybe van öntve feelingre, python ha frissül, a Cinnamon se fog térdelni, mert hozzá van állítva.. ez csak egy példa a sokból.
Apt is klassz cucc. ZFS új feature-ök is a napokban jöttek meg egy update-re..
Kiváló egyensúly egy desktop, inkább modernebb csomagos (de semmiképp sem bleeding edge) használat és egy kicsit "avultabb", de betonstabil "stable" között, amit meg mondjuk mission critical környezetben használnék (pl. Proxmox host). De ízlések és pofonok. Testingtől kevés pofon lesz
Amúgy meg francért vagyunk off-ban.
-
urandom0
senior tag
válasz
Dißnäëß #105710 üzenetére
Oké, csak a testinget nem ajánlják hétköznapi használatra. Lassabban is kap biztonsági frissítéseket, mint a stable, és van a feature freeze időszak, amikor nem is kap új frissítéseket, mondjuk az nem olyan hosszú idő, 2-3 hónap.
Én egy kis célgépen használok Lubuntut a munkahelyen, nincs vele problémám. Ami nem kell rá, azt letakarítottam, így nem bloatware, és telemetria sincs.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105708 üzenetére
Bloatware, telemetria.. ?
Meg mondjuk az Ubuntut cég csinálja, bármikor megvehetik, eladja, elkaszálják, akármi.
A Debian community disztró. Vagy tetűlassan évek alatt hal el, amire fel lehet készülni, vagy virágzik tovább, mint eddig, céges érdekeket leszarva. Utóbbira tippelek.
Meg egyáltalán, két külön disztró, oké, hogy rokonok, a Debian Testingből (!) van az Ubi jó része (volt már itt beszélve korábban), persze szanaszét "barmolva", de más alapvetően a filozófia köztük. Más disztró, na.
Egy friss Debian minimal install a Ryzen-emen elfér 128MB RAM-ban és pattog mint állat. Nekem fullos Cinnamon van, meguntam a Gnome-ot is, a KDE-t is, néha xfce ha nagyon olyanom van, de egy rohadtul élhető rendszer a Testing a mindennapokra, én nyugodt szívvel ajánlom kezdőknek is. Ultralaikusnak, mint anyám, hugom, Mint-et inkább, de IT-s linuxkezdőnek Debil testing bármikor, nekem nagyon bejött.
-
Edorn
senior tag
Krusader vagy Double Commander beállításban tudnátok segíteni? Mindegy melyikben, csak az egyik megoldódjon:
Krusader:
Hogy tudom beállítani, hogy ki legyen emelve, hogy éppen hol járok? Tudom, alul és felül színnel kiemeli, hogy éppen melyik oldalon vagyok, de ha éppen benne vagyok valamiben és gyorsan akarok valamit átmásolni/törlöni/akármi, nagyon nem az oldal alját fogom nézni.
(fenti képen, ha nem nézed az oldal alján lévő kék csíkot, meg nem mondod, hogy melyik az aktív oldal és nekem nagyon nem oda fókuszál a tekintetem, ha éppen nagyon benne vagyok valamiben... Hogy lehetne mondjuk kék kerettel kiemelni az aktív sort, vagy valami?)Double Commander:
Itt nagyon szépen látom hol járok, csak itt meg az smb nem működik. Olvastam, hogy gvfs plugin kellene hozzá... de hogy telepítek plugin-t? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105700 üzenetére
https://madweb.hu/eldobhato-e-mail-cim/
https://webdigital.hu/tudasbazis-2/levelezes-e-mail-cimek-beallitasa/mi-az-email-alias/
Gmail trükközni is enged. A Gmail figyelmen kívül hagyja a pontokat a felhasználónévben. Például:
tamaspeter@gmail.com
tamas.peter@gmail.com
ta.maspeter@gmail.com
Mind ugyanarra a fiókra fognak érkezni. Ez nem hoz létre új címet, de aliasként működik.A Gmail lehetővé teszi, hogy a felhasználónév után
+
jellel kiegészítéseket adj hozzá:tamaspeter+munka@gmail.com
tamaspeter+regisztracio@gmail.com
tamaspeter+spam@gmail.com
Ezek mind atamaspeter@gmail.com
fiókba érkeznek, és szűrőkkel könnyen kezelhetők. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
Az alias egy ún. álca ami a valódi email címedre gyűjti a maileket anélkül, hogy az eredetit meg kéne adni valakinek. Bármikor törölhető és így pl. elkerülhető a spam.
Az eldobható e-meil pont az aminek hangzik. Ezzel elkerülöd, hogy a fő email-ed bármihez legyen kötve. Beregisztrálsz vele az adott oldalra, megszerzed onnan ami kell és nem törődsz többet vele. Ha bezárod az oldalt az email megszűnik amúgy is.
Általában jó ötlet több emailt használni. 1pl. munkára, 1 személyes dolgokra, 1 online aktivitásra, stb.... ezeket pedig tudod fokozni aliasokkal. Így lényegében csak annak adod meg a főbb mail címed/címeket akinek akarod. Viszont ha regisztrálsz egy beszélgetős valamire ott aliast adsz meg.
Aki pedig nagyon komolyan veszi annak ott az opció, hogy magának hosztolja linux szerveren.
-
fekete.puma
tag
válasz
sicc_innen #105702 üzenetére
A gmx.com annyira azért nem jó alternatíva, mikor hosszabb ideig nem használtam törölték a fiókomat. Gmail esetén azért nincs ilyen.
-
sicc_innen
tag
válasz
Egy e-mail alias egy alternatív e-mail cím, amely egy meglévő e-mail fiókhoz van létrehozva, hozzárendelve. Az aliasra küldött e-mailek a fő e-mail fiókba érkeznek. Ezek az alias címek bármikor törölhetők (eldobhatók).
Bizonyos email-szolgáltatók támogatják ezt a lehetőséget. Úgy tudom, korábban a gmail-nél is működött. (Nem használom ezt a szolgáltatót, 55 éves vagyok. Pl. a gmx.com-nál is van lehetőség aliasokra, és jó alternatíva a gmail helyett.)
Bocs, hogy off. -
Na megint csináltam magamnak (és nektek is
) feladatot.
Vettem egy olyan routert amib bedugtam a 2 terás vinyómat és teljesen saját magam, egyedül be is konfigoltam média és helyi háló smb szervernek.
Windowson minden oké, a médiaszervert azonnal látta a helyi hálón, a Winmediaplayer bedarálta róla az összes képet, videót, megy a stream simán.
Fájlkezelő is azonnal látja a samba megosztást is.
Első belépésnél a megosztás főkönyvtárába, bekérte a megadott samba felh.név-jelszót, csatlakozott majd megcsináltam a hálózati mappákat meg amit kellett kitűztem a Gyors elérésbe, minden jól működik.
Nade a Linux.
Dolphin kínkeservesen megtalálta a routert. Tovább semmi, se a médiaszerver sem megosztások nem látszanak. Hiába kattintok a Hálózatokba a routerre, semmi nem történik.
Próbáltam a Hálózati mappa hozzáadása opciót.
Minden oké, amikor a végén csatlakozna akkor kiírja vagy azt hogy Nincs jogosultságom vagy azt hogy ez az elérési út nem létezik.
Nem adja be azt az ablakot ahova be kéne írnom a smb felh.nevet és jelszót.
Próbáltam név alapján, helyi ip cím alapján, smb portokat megadni, az uána következő shared könyvtárat megadni, már mindenhogyan próbáltam. Kudarc.
Thunar ugynez, annyi hogy ez belép a routerbe, látom az összes megosztott mappát viszont ez se enged tovább, szintén hiányzik a név-jelszó megadó ablak.
Ez azt írkálja ki hogy Időtúllépés a kapcsolatba.
Ugyanilyen módon féltucat Windowsos gépet sikerült smb-n csatlakoztatnom eddig, ezek azóta is jól működnek, írom-olvasom bármiről bármelyiket.
Itt most mi a fene lehet? Miért nem tudom megcsinálni hogy lássam a router smb megosztását?
És hogyan lehet Linux alól a médiamegosztást, a médiaszervert látni? Mert ezt semmi nem listázza ki.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Szép állapotban levő Apple iPhone 15 256GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest