Hirdetés
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- 
			  LOGOUT Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

cog777 őstag válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreCinnamon tearingelt az intel videokarival ahogy gorgetek a firefoxban fel le, de hogy most mondod, lehet hogy az ff tearingel, nem is a Cinnamon… 
 Nekem csak a debian alapuakkal van tapasztalatom, mert pl altalaban van deb csomag a fontos szoftverekbol.
 Tudsz ajanlani par nem debian alapu disztrot?
 Nem riadok vissza a tweakelestol, de vannak hatarok. Pl jo ha sajat frissitese nem nyirja ki magat.
 Nem AAA-s jatekokkal neha jatszom, steam es proton jo ha van.
 VSCode, Arduino kornyezet meg fontos.
 Ja, mostanaban szeretem ha esztetikus a GUI, font rendering stb okes legyen.
 Megkoszonnem ha ajanlanal par disztrot. Nyilvan en is nezegettem a distrowatch weblapot, pl fedora most jott ki, reddit egyik fele orul, masik mondja hogy varjunk mert bugos. 
 Valami kevesbe kalandosra vagyom.
- 

CPT.Pirk Jómunkásember válasz  cog777

üzenetére cog777

üzenetéreIgen, az még X-et használ. Tearinget mondjuk rég nem láttam már Linux alatt, de így látatlanban nem tudok rá mit mondani, gondolom nézted a telepíthető zárt drivereket a Mint-ben a beállításokban. 
 Ha a Gonme-ot elviseled, akkor azon a vonalon a Pop! OS-t is megnézheted. Meg van egy csomó jó, ha elhagyod a Debian vonalat.Amúgy jah, egy jó pendrive az kardinális kérdés. 
- 

cog777 őstag válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreÁltalaban üzleti, céges. Lenovo és HP. 
 Fura, emlékszem hogy másik pendrive-ra kicseréltem a telepítőt és jó lett. Most is előszednék harmadik pendriveot, de nem találom őket, költöztünk. Na mind1, majd még próbálkozok. Lehet marad a Linux Mint, csak az tearingel amikor fel le scrollozok, kicsit zavar. Ha jól tudom az még az x-re épül. Hátha van valami beállítás.
- 

cog777 őstag Ez a UEFI-s secure boot-os marhasag kivagja a biztositekot. 
 Gondoltam kiprobalom a Debian Gnome Live-ot, erre a szokasos "Failed to open \EFI\BOOT\mmx64.efi - Not Found" hibauzenet fogad.
 Secure boot letiltasa nem segit.
 Erdekesseg hogy pl Linux Mint 22.2 siman mukodik.
 Valaki megszakerthetne ennek az uzenetnek a lelkivilagat. Windows 11 helyett akartam feltenni a Debiant, tehat o meg fent csucsul.
 Elmult 10 ev emleke, hogy akar hanyszor linuxot probalok telepiteni valamilyen laptopra, fel napom legalabb ramegy, amig boot-olasra birom a telepitot. Mindenfele legacy, sec boot letiltas stb kombinaciot kiprobalva. Mindenfele legacy, sec boot letiltas stb kombinaciot kiprobalva.
- 

CPT.Pirk Jómunkásember válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreMajd ha az MS-t zavarja a dolog, akkor megszünteti a lehetőségét ezeknek, ahogy most a helyi fiók ellen harcol.  
- 

válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreFőnök ha már hasogatjuk a szőrszálat,  
 egyáltalán nem szabályos mert a gyártó által kőbe vésett és elvárt módtól gyökeresen eltér. Ha valaki kiheréli a Secure bootot, kijátssza a Microsoft fiókos telepítést akkor durván meghágja a redmondi előírásokat biztonság szempontjából.
 A 4GB ram ebből a szempontból közömbös.
- 

CPT.Pirk Jómunkásember Jajj mit dobott be a facebook... Linus Torvalds being an absolute gigachad!  https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=4319520178267199 lugosi: a Rufus telepítés 100% szabályos. Az a pár opció amit állít, azok az unattanted.xml fájl beállításai a telepítőben. [link] 
- 

IstvánLászló őstag válasz  lugosi

üzenetére lugosi

üzenetéreA ventoyt ajánlanám,nálam még nem volt olyan iso amivel ne bootoltvolna jól és ez máma is ígaz ezt tapasztalatból mondom,probáldki egy nagyon jó probát - megér. A Linux Mint Cinnamonnal használom minden stabillan fút ami nekem kell,ezt probáldki iso live modban ami épen neked kell és ha nekd megfelel installéljad,mert éleben HDD/SSD sókkal gyórsabb a rendszer,ez tudom tömörem mondani. 
- 

válasz  lugosi

üzenetére lugosi

üzenetéreRégen sokfélét kipróbáltam, biztos fejlődtek azok is 
 Igen és itt a probléma is ezzel, mert sok esetben ez a fejlődés elment olyan irányba, amitől agybajt kapnak, akik a régi megszokott használatot részesítik előnyben, gondolok itt a Snap, Flatpak és társai rettenetekre. Szerencsére a Linux Mint hiába Ubuntu alapú, nem qrvult el a Snaposodás irányába. Szóval egyrészt modern, de konvencionális is. Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja. Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.Épp látom DarthSun maestro is írt valamit, Ő szintén meg van elégedve a Minttel, miután a Debian kétvállra fektette! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)  
- 

- 

válasz  lugosi

üzenetére lugosi

üzenetére- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne), Szerintem a 8 giga ram mellé ez sok, hibernációt meg ma már ki használ? 4 giga swap is elég neki, szerintem nem dolgozik az nagyon bele, ha csak így böngészgetsz meg videókat nézel. - 100 gigás / partíció Ez is nagyon sok. Nálam 80 gigás lett a root, de totál feleslegesen csináltam (igaz a 2 terából futotta rá), a teljesen belakott rendszerem 15 gigát foglal...  - és a maradék /home partíció. Az rendben. 
- 

válasz  lugosi

üzenetére lugosi

üzenetéreIgen de enélkül nem lenne benne kihívás  
 Jogos és szerencsére itt nem különösebben vészes a dolog! Mert hát mégis mi történhet? Max tanul a user az ilyenekből és ha újra telepít valamit, már figyelembe veszi az utólag felszívott okosságokat is. Mondjuk amikor valaki megvesz egy adott konfigba egy szerinte jó SSD-t és utólag kérdez, hogy vajon miért nem látja a rendszer, no az már nyűgösebb kicsit!  Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít? 
 Abszolút az! Ami nem az viszont, az a DE, az asztali felület. (bocs, ezt el kellett sütnöm), szóval a Cinnamon felület már már nem annyira erőforrászabáló, de még mindig messze van az alacsony erőforrás igénytől, viszont ha elfogadhatóan fut vele a rendszer, akkor nincs értelme másra cserélni, mert amik lényegesen kevesebb erőforrással elvannak, azok a fapados pálcikaWM-ek. Ami nem az viszont, az a DE, az asztali felület. (bocs, ezt el kellett sütnöm), szóval a Cinnamon felület már már nem annyira erőforrászabáló, de még mindig messze van az alacsony erőforrás igénytől, viszont ha elfogadhatóan fut vele a rendszer, akkor nincs értelme másra cserélni, mert amik lényegesen kevesebb erőforrással elvannak, azok a fapados pálcikaWM-ek....van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok? 
 Ezt én skippelem, mivel 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok, de rápróbálhatsz még a másik Mint-re is, az LMDE7-re. Meg ott a Debian is...kb ennyi. (mármint részemről)
- 

válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetére" 
 Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy.
 Igen, sok esetben célszerűbb úgy!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) " "Igen de enélkül nem lenne benne kihívás  "egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása" Értem, ez logikusan hangzik. Egyébként a Mint alacsony erőforrás-igényűnek számít? Hasonló hardverre (core i5 2011-ből, 8 giga ram) van még olyan disztribúció, amit ajánlanátok? 
- 

válasz  lugosi

üzenetére lugosi

üzenetéreValószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy. 
 Igen, sok esetben célszerűbb úgy!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)  Az is igaz, hogy ezeréve volt ilyen szabály a SWAP készítésére, de leginkább a hibernálás miatt kellett ez így. Ma meg már nemigen hibernálunk, mivel SSD-nk van. mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös 
 No ez például éppen nem jó tipp, mivel a /home-ban lévő konfig fájlok kizárt, hogy azonosak lennének egy másik disztró konfigjaival, akár azonos disztró őjabb verziója esetén is okozhat anomáliákat egy meglévő /home alkalmazása. Egyetlen előnye lehet a külön /home-nak, ha az adott rendszerre rakjuk vissza, mondjuk összeomlás után.De ha tetszik a Linux Mint, akkor a jelenlegi felállás mellett se lesz semmi hátrányod.   
- 

baloo79 tag válasz  lugosi

üzenetére lugosi

üzenetéreHa mégis swap partíciót csinálsz, ami 8 GB RAM-hoz méretezel, akkor 1,5 - 2x-es szorzót szoktak ajánlani (legalábbis mindenhol ezt láttam régebben is), tehát a swap partícióhoz a 16 GB teljesen jó, ha mégis maradnál a partíciónál. #107901 ubyegon: Igen, most, hogy írod, a PopOS-nél láttam ezt, csak már nem emlékeztem, pontosan melyik disztrónál. Amúgy a /home partíciót én is a megszokás miatt teszem külön, még a disztróhoppolásból maradt meg, de akkor is hasznos, ha csak újratelepítenéd a rendszert (pl. a teszt miatt sok programot próbálsz ki, és már nem tudod, ki kivel van).  
- 

válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetére"de amúgy eléggé túlvariáltad szerintem" 
 Valószínűleg igen "8GB RAM mellé bőven elég a 8GB SWAP, itt ugye disztrófüggő, hogy automatikusan csinál-e alapból SWAP-fájlt a rendszer" Valószínű telepítés előtt kérdeznem kellett volna, na mindegy. 
 Linux Mint Cinnamon amúgy, és legjobb tudomásom szerint ez valóban kezel swapfile-t ahogy írod. A 2xram mennyiség valamilyen régebbi windows ökölszabály volt nálam, hogy a ram mennyiségének a kétszerese legyen a swapfile. Ezt alkalmaztam ide, hát így sikerült :/"(a külön /home particiónak ritkán van értelme és nagyon behatárolt a használhatósága még akkor is)" 
 A telepítő helpjében olvastam, hogy ha később valami miatt formázni akarom a /-t, mert pl. másik disztribúciót próbálok ki, akkor lehet előnyös. Mivel most még ilyen kísérletező fázisban vagyok, lehet hogy kipróbálok mást, bár a Mint per pillanat nagyon tetszik.
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreÁtgondolva amit írtál elfogadom, igazad van. 
- 

válasz  baloo79

üzenetére baloo79

üzenetére- az EFI-partíciót megnövelném 1 GB-ra, tuti, ami sicher (van olyan Linux disztró, ami minimum ennyit kér, és igazság szerint 1 GB ma már nem sok); 
 Anno nekem is kellett 1GB EFI partició, de mint kiderült, ehhez a POP OS ragaszkodott egyébként, asystemd-bootmiatt kellett, mivel az ilyen.
 A hagyományos GRUB rendszerindítóval szerelt disztrók esetén igen sokáig elég a félgigás EFI partició is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Rap, Hip-hop 90'
- Hobby rádiós topik
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Motoros topic
- Samsung Galaxy Tab tablet topik
- John Carmack csalódott a DGX Sparkban
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- További aktív témák...
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3310
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Mindenfele legacy, sec boot letiltas stb kombinaciot kiprobalva.
 Mindenfele legacy, sec boot letiltas stb kombinaciot kiprobalva. 

Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.
 Jól jártál vele szerintem, amúgy nagyon kevés usernek van a Linux Minttel gondja, de ők elég hangosan és sokszor leírják, de a többség megelégedettséggel használja.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)