- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- SzDavid99: Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #106640 üzenetére
Azért nem árt, ha ismeri az EXT4 fájlrendszert. Ha ezek a Windows-os mentő programok nem ismerik a partíció fájlrendszerét (jellemzően ext4), "vak másolatot" készítenek, vagyis szektorral szektorra lemásolják az egész partíciót, mivel fogalmuk nincs melyik van használatban, melyik nem. A Clonezilla-nak az a nagy előnye, hogy sok fájlrendszert ismer, így csak a felhasznált szektorokat menti le, az üreseket békén hagyja. Így eleve kisebb fájlt generál, mint a partíció mérete.
Viszont annyival jobb a clonezillánál, hogy be tudja tallózni a mentéseket, nem szükséges az egész lemezképet visszatölteni, ha csak pár fájlra van szükség a mentésből.tordaitibi
Ez már terminál fóbia! Most nem minden hogy egy GUI ablakban kattintgatsz a menüben, vagy a terminál felületén a kurzor gombokkal? Semmi parancssor, hozzá bonyolult paramétereket nem kell beírnod, a menüpontok szépen kézen fogva végigvezetnek a folyamatokon (akár magyar nyelven is!). -
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #106640 üzenetére
A Rescuezilla inkább csak önállóan bootolható live rendszernek van tervezve?
Igen.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #106604 üzenetére
Igen.
De egyébként a Slackware vonal bajban van, mert bekapcsolt secure boottal nem futnak, legfeljebb, ha utólag hegeszt hozzá az ember valamilyen aláírt bootloadert, vagy először telepít egy aláírt bootloadert pl. Ubuntuból, és azzal bootoltatja be a rendszert. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #106607 üzenetére
Asszem a htop-ot használtam anno, mert az minden disztróban ott volt és azonos. Az biztos, hogy csak a PoP!os evett annyira sok ramot boot után.
Valakinek meg kéne csinálni a friss méréseket...
-
válasz
fekete.puma #106581 üzenetére
" miért nem jó a Timeshift?"
Én magam is ezt használom de erősen korlátolt, csak azt tudja amire való.
Nem tud egyszerűen használható, külső lemezre mozgatható 1 fájlos backupot.
Nem tud pl. hdd-ssd csere esetén klónozni.
Nem tudja az efi partíciót menteni.
Azt nemrovom fel hibájának hogy csakis kizárólag azt tudja amire kitalálták, arra tökéletes de egy külső backup szoftver ezerszer rugalmasabb, használható más partíciók más oprendszerek mentésére klónozására is. -
válasz
fekete.puma #106530 üzenetére
Én is így gondolom, 50gb reális.
Nálam 2018-os telepítésű, minden frissítésen átesett naprakész agyonszoftverezett, tényleg ronggyászoftverelt W10 44,6GB,
3 hónapos kb. 60%-ban belakott W11 38,3GB.
2018-as telepítésű Ubuntu 45,7GB.
Az igazsághoz hozzátartozik, ez utóbbi évekig megállt 30alatt de ugye snap és társai.
Vagyis egy mai os szinte tökmindegy mi, kb. azonos a helyigény.
Valaki aki hozzám hasonló módon használ bármilyen disztrót újrabuzerga nélkül majdnem 8 éve, írja már meg mekkora helyet foglal maga az os. Ha közben dist-upgrade volt az mégjobb, az eléggé hiteles lenne.
Tényleg érdekelne.
Nem szerver, és nem csak 1 darab Firefox hanem úgy istenigazából használja is és nem tegnapelőtti telepítés. -
válasz
fekete.puma #106524 üzenetére
Én mostanában Rear-el mentegetek, amit érdemes.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #106267 üzenetére
A proci is 4 mag, 8 szál. 2 szállal is elvolt! Ez a gép (32 GB RAM) tökéletesen alkalmas Linux szerverekkel játszani!
És - tudom, sokan rühellik - a chat gpt sokat képes segíteni, mert szükségtelen ezer oldalt elolvasni a témában!
Én a VirtualBox-ot használtam, de Linuxon hatékonyabb a kvm/qemu! Nagyon kényelmes!
Grafikai programokat, videót én nem játszanék le rajta! Persze tudom! Te is csak a teszt miatt tetted.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #106265 üzenetére
Felraktam és nem tudom honnan tudod, de van windows guest-em is, hátha kéne az office! Nem igazán világos számomra, hogy az új elitebook 840 g8-ra váltás miatt, vagy maga a qemu/kvm miatt, de jóval gyorsabb a guest, még 8 giga rammal is!
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #106253 üzenetére
Azért mert Linux-ot használsz, ez nem a Linux-ot kedvelők társalgója. Ha nincs "forgalom", nem kell kényszeres írni rá. Ezért nem is Linux társalgó a topik neve. Ha írhmtnékod támad nyugodtan írj az offtopikba, vagy a nyúltartók topikjába. De ne ide! Ezt hagyjuk meg a kezdők kérdéseinek megválaszolására.
Pl. a Topikgaza bejegyzése is inkább az off témájába való, mint ide. Tudhatta volna, hogy páran ugranak rá mint bika a vörös posztóra. -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #106253 üzenetére
Bocs hogy beleszólok a nagyok dolgába ;-) , de ezt én sem értem, minden fórumon ez a folyton visszatérő probléma... OK, régen a fórumoknak és levelezőlistáknak komoly forgalma volt, ott rendet kellett tartani. De azok az idők rég elmúltak: manapság a legtöbb fórumon egy maroknyi tag van, akik egymással beszélgetnek - akkor nem mindegy, hogy melyik topicban?! A forgalom (szerverterhelés, tárhelyhasználat, stb.) ugyanakkora marad. Igazából elég lenne egy linuxos toipc is szerintem ;-)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #106234 üzenetére
Egy reddit szakmai topic 100x többet ér, minden szennyével is, ha időt akar elütni az ember. Én híreket már nem is olvasok, itt egyből fórum, ha meg valami nagyon durva van, elindul egy rant amott úgyis
-
válasz
fekete.puma #106229 üzenetére
Szerintem meg nézz körül nagyon alaposan az oldalon...
-
GEPESZ66
veterán
válasz
fekete.puma #106201 üzenetére
Ez jó lehet?
Ahogy nézem RCA kábellel lehet az erősítőhöz csatlakoztatni?
Illetve USB-t is tudok rá csatlakoztatni.
[link] -
GEPESZ66
veterán
válasz
fekete.puma #106198 üzenetére
Van még régi HIFI-tornyom, CD lejátszóval.
Hangszórók vannak hozzá a nappaliban, ill. az ebédlőben.
Néha szoktam CD-t hallgatni. -
válasz
fekete.puma #106177 üzenetére
Köszönöm!
-
válasz
fekete.puma #106175 üzenetére
akkor úgy kérdezném, hogy melyikek használhatóak (nem mind a népszerűek) még nem döntöttem distro mellett, sőt még a dualboot is kérdéses.
-
Normi™
őstag
válasz
fekete.puma #106132 üzenetére
Én mondjuk pont nem ebbe tartozom,remélem,hogy nem nekem szólt. Külső lemezre tolom a mentéseket veracrypt-el,de tervben van egy hardveres pendrive is,mellette protondrive-ba szinkronizálok. 2fa- nak a Proton Pass előfizetéses TOTP-t használtam mielőtt vettem Yubikey-t .A Proton Vpn-ről ne is beszéljek. A home mappa vagy a “beépített” teljes lemez azért kell nekem mert egyik frissítés után a veracrypt nem fogadta el a jelszót és ugrott sok dokumentumon(szerencse ugye a mentés)ami fontos volt,és elég kényelmetlen is volt,de a mentéseknél hibátlanul működik. Az e-mailem maszkolva van minden egyes bej. helyen ahol csak lehet,főleg,higy néhány hónapja válaszolni is lehet velük nem csak fogadni. Nincs tikolni valóm a családom és a hatósággok előtt sem,de kb. 10felelőtlen ismerősöm bukott pénzt,emléket,személyazonosságot,és én nem szeretnék,legalább megnehezíteni szeretném ha kivédeni teljesen nem is tudom.
-
válasz
fekete.puma #106129 üzenetére
A lényeg, hogy ne vegyünk kínai telefont, max kínában gyártott Szifont.
Amúgy a biztonságtudat is fontos a pszichés állapotunk miatt.
Politikusokról is jönnek azért disznóságok szépen, bűncselekmények esetén meg borul a privacy.
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #106132 üzenetére
Hagyjuk már a mellébeszélést.
Szerintem is. Nem nekem kell elmagyaráznod. Hány ismerősöd van, a közvetlen környezetedből, akik titkosítva töltenek fel bármit is, a fizetett, bővített tárhelyére? Na ugye. Az, hogy te így csinálod, az a kivétel. Teljesen élhető, hogy elmegyek kirándulni, azután leszedem a telefonról, berakom egy .7z-be, és utána feltöltöm. Ugyanmár.
Adat és adat között is van különbség. Ami olyan, az úgysem hagyja el a gépet soha. Céges adatok, könyvelés, és egyebek. Az meg, hogy ki, hogyan használja titkosítást,.....ez miért zavar téged ennyire?
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #106129 üzenetére
Úgy tudom, hogy a Google, MS, Apple esetében minden esetben vizsgálják a felhőben tárolt adatokat. A dokumentumokat, a levelezést, a fotókat is. Törvénysértő tartalmak esetén pl. az USA-ban kötelező kiadni az adatokat az FBI-nak feltételezett bűncselekmény esetén. Ez nyilván pro és kontra, valahol jó és szükséges, valahol nem, mert sérül a privacy. Ott ez a törvény és kész. Még a 2000-es évek elején egy amerikai multihoz mentem melózni. Millió papírt aláírattak, hogy az adataimat mire használhatják az USA-ban. Ez most is ott van, csak sokan el sem olvassák, az MS a minap adott ki frisssítést a ÁSZF-ről. Érdemes elolvasni, érdekes dolgok vannak benne......
Ezek a szolgáltatások ilyenek. Amikor feltölt valamelyik eszközöd valalmit, onnantól gyakorlatilag már nem a te tulajdonod az adott fájl. Nincs ingyen vacsora. Több milliárd eszközről érkező adathalmaz iszonyatos erőt ad ezeknek a vállalalatoknak. Lehet minimalizálni nyilván, de sokan a kényelem oltárán feláldozzák ezeket. Én is. Fotóim mennek az iCloudba, és a Megába, onnan szinkronizálódik az eszközökkel.
Nézegettem a MS fiókomat a minap, hogy milyen adatokat küldött el addig az a gépem, amin játszani szoktam, és semmi mást. Egész szép kis adathalmaz gyűlt össze.
Nem tudod ezeket kikerülni, különben élhetetlen lesz az egész. -
válasz
fekete.puma #106053 üzenetére
De aki tök kezdőként rakja fel, annak a pár napos rendszere mitől jobb mentésből felrakva, mint egy új install? Egy belakott rendszernél lehet értelme mentésnek.
Mondjuk én nem csináltam még, pár csomagot felrakni két perc, a böngésző sync meg elintézi, amit kell. A pár napja felrakott Linux Mint 22.2 béta install pár csomag+FF sync kb 10 perc ha volt. Friss ropogós és gyors a rendszer amúgy, valamit csiszoltak megint, mert a 22.1-hez képest pörgősebb lett a rendszer.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #106053 üzenetére
Az OpenSuse sem megborulós egyáltalán... de itt nem is a megborulásról volt szó, hanem arról, ha a kezdő elkefél valamit, és mondjuk nem bootol a rendszer. Vagy bootol, csak valami nem működik. Ha kellően nagyra van állítva a snapshotok száma, akár hónapokkal korábbi állapotra vissza tud állni.
-
válasz
fekete.puma #106049 üzenetére
Érdemes rendszer mentést végezni főleg eleinte. Ismerkedik az ember a rendszerrel, tesztelgeti és ha nagyon elállít valamit, utána csinál egy visszaállítást és folytatja tovább.
Ez érdekes kérdés, pár verzióval ezelőtt a rendszer első indításakor felajánlotta a TimeShift-es mentést. Ennek viszont nulla értelme van gyakorlatilag, mert ha oda jut a kezdő, hogy nagyon nem tud mit kezdeni a fennálló hibás helyzettel, akkor sokkal gyorsabb újra bedugni a pendrive-ot és egy új telepítést csinálni.
Amikor már van értelme, az az új alverzióra való upgrade, mert itt már belakott rendszerről van szó, de a legutóbbi alverzió upgrade előtt már alapból kiírta a rendszer, hogy TimeShift mentést kell csinálni, addig nem is ment tovább az updater.
Pl A kérdésben benne volt értelem szerűen az is, hogy miért lenne érdemes váltani, ha kipróbálják utána már teljesen átlátja és már nincs mit keresgélni.
Igen ez túl egyszerű volt, mert azonnal egyértelmű válasz volt a felugró értesítésben, nem is értem, mit lehet ezen gondolkodni! Sok esetben menet közben is hasznos lehet a kézikönyv, de nyilván ezt az elején érdemes legalább átfutni egyszer. De megnyitva a .pdf fájlt lehet kulcsszóra is keresni, kb 3 másodperc volt a tükör szóval megtalálni, amit imént beraktam hsz-ba.
De a lényeg az, ha valaki megkérdezi kezdőként, mit érdemes felraknia és kap egy magyar nyelvű teljeskörű leírást az adott Linux disztróról és nem foglalkozik vele, az magára vessen.
Ennél már csak az lenne hatékonyabb segtítség, ha valaki elmenne és feltelepítené a rendszert. De nyilván sok dolgot meg lehet menet közben kérdezni, de nem ilyen evidens dolgot, ahol egy mondatban egyetlen szóval meg van válaszolva, a mit miért.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
fekete.puma #106038 üzenetére
köszi, hasznos oldal. netgear (40-70k között) kivételével mind csak külföldről lehet rendelni.
ViZion
Sajnos router bizonyos körülmények miatt nem jó. csak USB-s wifi dongle. -
cami][us
senior tag
válasz
fekete.puma #106018 üzenetére
Pedig simán csak a HDD-t kell kukázni, hogy ne legyen tortúra.
-
válasz
fekete.puma #106015 üzenetére
Ha Core 2 duo, akkor lehet hogy csak legacy telepítés van és UEFI nincs.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105934 üzenetére
Neked nem a tanpályán kezdték oktatni a vezetést, hanem egyből kivittek közterületre bénázni?
Ha telepítéskor valamit félreért, elront, könnyen megeshet, hogy Windows még nincs, Linux már nincs. Mobilon még pötyöghet valamit az interneten, de hogyan készít mondjuk egy új felépítő pendrive-ot? Gondolt arra, hogy első lépésként lementse az egész lemezt egy image fájlba, de ahhoz hogy visszatöltse kell egy botolható pendrive-ot is készítenie.
Nagy mellény a mostani tudásoddal, de abszolút kezdőként, amikor azt se tudod eszik-e vagy isszák az MBR/GPT sémát, hogy hogyan kell kikapcsolni a Secure boot-ot, nagy kihívás és izzad a tenyere.
N+1 dolog közbejöhet, és ha nincs mellette egy gyakorlott kéz, könnyen az a vége, hogy inkább nem tanul, visszamegy Windows-ra. -
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105939 üzenetére
Én sem értek ezzel egyet, de vitatkozni nem fogok!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105934 üzenetére
Nem értek egyet. Elsőre a root fájlrendszer beállítása pont olyan meglepő tud lenni, mint mikor a Windows csinál magának még pár partíciót a C-n kívül és az elé, mert neki azok kellenek... Nem úgy születtünk, hogy ismerjük a UNIX fájlrendszer mibenlétét...
Meg az sem árt, ha nem hagyatkozik az "Egész lemez felhasználása" lehetőségre amelyik egyik-másik disztróban van, jobb az ha te állítasz be mindent és akkor tudod mi történik.Én azt mondom, hogy a felesleges frusztrációkat célszerű elkerülni és erre egy jó megoldás egy gyors próba a Virutalbox alatt, max 1 órát visz el az életéből.
-
válasz
fekete.puma #105896 üzenetére
A mérték. Egész jó megfogalmazás.
Én ezt veszem észre magamon hogy leáldozott már a harcos szellem bennem OS vonalon. Attól továbbra is agyf@szt kapok ha bármelyiket nekiállnak vehemensen szidni és ilyenkor bizony belepofázok a témába.
De amúgy teljesen lenyugodtam és gyakorlatilag észre se veszem mit használok.
Nálam úgy van beállítva a grub hogy a legutoljára használt rendszert indítsa.
Megy a W10 2-3-5 vagy akárhány napja. Kell valami linuxos dolog, reboot Ubuntu.
És ezután megy az Ubuntu 2-3-5 napig.
Valami bejön amihez Win11 kell, reboot és indul az akárhány napos W11 használat. Meg ezt amúgy se árt tanulgatnom.
És így tovább.
Már nem csinálok életre-halálra küzdelmet egyikért és egyik ellen sem.
Csak simán használom épp azt ami kell adott célfeladatra.
Sajnos mindenre egyik se jó ezért marad ez a felállás, én megszoktam és szeretem így.
Eljutottam lassan oda hogy az os az szinte mindegy. -
válasz
fekete.puma #105899 üzenetére
Win 11-en mi volt olyan fájdalmas, hogy 10 perc alatt kihozta?
Azon kívül, hogy használnom kellett, ill kíváncsi is voltam rá?Az azt megelőző notebookra meg több lépésben felkúszatta magát és többször újraindult közben, utána nem bírtam bootolni a Linux telepítőjével, csak valami arra a gépre jellemző hülye billentyűkombóval, de azt legalább első lehetőségnél likvidáltam.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105892 üzenetére
Ők a Windows-t se tudnák telepíteni. Nem mindenkinek való a telepítgetés/konfigurálgatás. Az emberek többsége csak használni szeretné kedvenc programjait. Nekik találták ki a (
macOS-t)zt, hogy elviszi szervízbe/vér Pistikéhez, és majd ő felrakja neki a Linux-ot.
Nem az oktató/útmutató anyagok mennyiségével van baj, hanem az emberekkel. Tippre még az összefoglalót sem olvassák el, csak egyből kérdeznek. Itt is már a sokadik melyik Linux-ot tegyem fel Ha Windows-ról váltanék kérdés jön, pedig ha csak a topikban rákeresne, visszaolvasna, megkapná a választ.humidbrush
Nincs vírus, nincs adatlopásAzért ez már a lónak a túlsó fele. Van, létezik. Szóval csak óvatosan.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105892 üzenetére
Az észrevételed jogos! Azonban felhasználói oldalról is szüskéges egy kis türelem, kitartás, mert a Linux nem Windows. Szükséges tanulni. Ha ezt a felhasználó már az elején feladja, arra a felhasználóra nem érdmes időt pazarolni!
-
ViZion
félisten
válasz
fekete.puma #105883 üzenetére
Neten annyi de annyi videó és írott anyag van erről (is)... Mondjuk angol és/vagy német tudás nem árt.
Pl. Proxmox új főverzió kb. a múlt héten jött, már tele a net használható anyagokkal a frissítéshez, telepítéshez. Linux Mint az egyik legnépszerűbb disztró (okkal szerintem), ahhoz is van fent minden IS...jah, kérdésem is van...
Windows 11 VM, megosztanám a dokumentumok mappát. Ezt a megosztást Debian LXC-be mountolnám, de úgy, hogy a Debianban samba megosztott mappába... tehát samba a samba megosztásban... Valaki csinált ilyet?
OK: a debian megosztás elérhető távolról, be van konfigolva. A win megosztást kiengedni "csak úgy" nem szeretném, két megosztást csinálni sem annyira szeretnék... -
válasz
Lehet, hogy nem ártana összedobni egy használhatóbb és nem átfogó összefoglalót.
Lehet, ráadásul bárki bármikor megteheti. Persze kivételek vannak, mint például én is...én már az alábbi indításnál ledobtam a láncot. Ja és cigam fórumtárs legyen aki keresi, mibe lehet belekötni!
Windows alatt készít...
Fura, hogy ma már semmi nem jó senkinek, anno 11 éve supernulla tudással lehet tudtam volna örülni egy ilyen nemhasználható Kézikönyvnek!
Minden nap elfelejtem, hogy én már kiöregedtem ebből az egészből, azt veszem észre, hogy több ellenvélemény van, mint segítő hozzászólás. Megyek is törpenyulazni inkább...
-
I02S3F
addikt
válasz
Ezért hoztam fel a Flatpak-ot. Karnyújtásnyira van Mint-en.
-
GEPESZ66
veterán
válasz
fekete.puma #105872 üzenetére
Köszönöm!
Úgy olvastam, hogy ez a Mate környezet hasonlít legjobban a Windows-hoz.
Így van? -
Rimuru
veterán
válasz
fekete.puma #105860 üzenetére
virt-manager csak egy front-end es tobb kulonbozo backendet is tamogat.
Nem annyira bonyolult de azert abban egyetertek hogy nem kezdonek valo.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105860 üzenetére
Ejha!
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105850 üzenetére
Egyetértek! Nálam is így megy. Vagy Virtuálisan is mehet.
-
válasz
fekete.puma #105795 üzenetére
Szerintem leesett, csak játszottam a debilt, ezek szerint sikeresen! Sokat nem lehet kezdeni egy consumer és egy üzleti kategóriás gép összehasonlításával, kb olyan, mintha egy MX500 SSD-t hasonlítanánk a Samsung SM883-hoz(vagy legyen csak PM883). Mindkettő jó, de nem egy géposztályban játszanak!
-
válasz
fekete.puma #105791 üzenetére
Mióta használom a Linux Mintet(11 év), azóta a DW lista dobogós helyén van, de ez amúgy nem a userek száma, max az érdeklődőket számolja. Ha valami évtizede sokak által megelégedettséggel használt, azt minek kéne hájpolni? A CachyOS az inkább hájpolt disztró szerintem.
Utóbbi hetekben sokat emlegetik a Debian Trixie-t, akkor a Debian is hájpolt disztró?
-
válasz
fekete.puma #105785 üzenetére
Úgy érti cigam ft, hogy ez is olyan hype...mármint ahogyan a lassan 20 éve stabilan működő Linux Mint viszonyul ehhez a PCW által említett ismeretlen kínai disztróhoz. Nyilván a Linux Mintre sem igazán érvényes a hype kifejezés, ahogy egy üzleti notebookra sem. Mondjuk miért ne viccelhetne cigam kolléga is 5 évente 1*!?
-
válasz
fekete.puma #105749 üzenetére
Nyilván ha még nagyobb teljesítmény kell, akkor nem G5, de mivel a fórumtársunk G4-ben gondolkodik, így amiket írtam, arra is érvényes. Nekem általános használatra kell, ami évekig gond nélkül bírja és a fizikai felépítése is 6000 fényévre elhagyja a consumer biliműanyag vackokat! A Zbook pont ilyen. Szerencsére Inteles a hálózati hardver benne, viszont sose volt gondom a nVidia dVGA-val sem. Dell Precision M4700 meg egy desktop is nVidiás meg a Zbook is.
-
válasz
fekete.puma #105694 üzenetére
Nem irom le meg egyszer, amit mar leirtam. Standalone office csomagot hasznalni meg osi roman szokas manapsag, illetve irtam valamit a gyartoi szoftverekrol is. Probald meg ertelmezni is, amit masok ide irnak.
-
válasz
fekete.puma #105665 üzenetére
Ne ertsd felre, nem allitom, hogy altalanos jelenseg: Debian 12-n eppen nyitva van a VLC, verzioszama 3.0.21. Megnezve az oldalat, ott ez a legfrissebb elerheto verzio es jelenleg nincs ismert es regisztralt biztonsagi hiba benne. Mivel Debianek csak biztonsagi frissiteseket adnak ki stable-hoz, valoszinuleg az tortenhetett, hogy a tavalyi 8.0-s pontszamot kapott serulekenyseget igy javitottak. Tehat valoszinusitheto, hogy a Debian sem annyira elmaradott bizonyos csomagokban, mint ahogy a nagykozonseg - aki nem hasznalja - beallitja.
Ezen felul tenyleg kivancsi vagyok arra, mi az, amit egy megjeleneskori Debiannal meg tudsz csinalni, fel ev mulva meg mar nem - vagy csak kantalni kell a nagykozonseggel, hogy "Debian szar, mert Debian regi"?
-
válasz
fekete.puma #105636 üzenetére
Oke, kimaradt a hsz-embol, de a gyartoi szoftverek pont ugyanolyan megbizhatoak, mint a Debian repokban levok - a gyartoi honlaprol, nem PPA-kbol, meg kutyafule tudja honnan.
Azt kellene megerteni, hogy az otthoni es a vallalati PC uzemeltetes biztonsagi szempontbol nem kulonbozik nagyon. Nyilvan otthon nem raksz WAF-ot (amennyiben nem otthon fut a website-od), de jelszot allitasz be, tuzfalat hasznalsz, megnezed, hogy az uzenetben kapott link hova mutat. Ha Windows-t hasznalsz, akkor raksz viruskeresot is, ha meg Linuxot, akkor nem, de ha nelkulozhetetlen szukseget erzi valaki, a VT-n ~60-70 engine van, lehet hasznalni oket, nem egy esetben jobbak is, mint a ClamAV. Laborkorulmenyek kozott vannak virusok, geprol gepre terjedo - mint Windows-on - meg nincs. Legalabbis azokon a tisztesseges helyeken, ahol van biztonsagi ellenorzes.
# tordaitibi
Opera - kinai bongeszot nem hasznalunk
Chrome - gyartotol toltheto
Edge - gyartotol toltheto
Megasync - GDrive
Media-downloader - minek, ha van yt-dlp?
4Kvideodownloader - minek, ha van yt-dlp?
Viber - telefonon a helye
stb.stb. stb. kilométer hosszan
Naprakész, nem 2 éves
Smplayer - VLC, gyarilag benne van szinte minden DE-ben
yt-dlp - erre nincs megoldas - pontosabban olyan megoldas nincs, ami az atlagusernek valoLehet mindenfele appimage nelkul elni, mi tobb, dolgozni is - a kerdes csak az, megvan-e az emberben a kello akarat? Lehet nehany enyhe biztonsagi szabalyt betartani, kerdes, elfogad-e valaki nemi kenyelmetlenseget cserebe a sokkal nagyobb biztonsagert?
Tudom, jonni fog a kerdes: miert eppen Te lennel az aldozat, en meg azt mondom, hogy erdemes kinyitni a szemedet, mert mar itt a forumon is vannak aldozatok, akik nem gondoltak, hogy azok lesznek.
Egyebkent meg az, hogy egy alkalmazas 2-3 eves, nem jelenti azt szuksegkeppen, hogy malware-mentes.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105658 üzenetére
Írtam egy cikket korábban a flatpakról: A Flatpak
Ha a cikket nem is olvasod el, a kommentekben elég sok mindent kibeszéltünk a flatpakról.
Röviden: természetesen lehet a flatpakban is kártékony kód, és a gyártó nem felügyelt, de ha olyan helyről szeded le a flatpak csomagot, mint pl. a Flathub, ott a webes felületen jelzik, hogy melyik programot töltötte fel maga a gyártó, és melyiket harmadik fél.
Továbbá, a Flathubos programoknál a flatpak csomag készítése nyílt és automatikus. Minden programhoz tartozik egy manifest fájl (ez be van linkelve az adott program oldalára), abban vannak leírva azok az utasítások, ami alapján a Flathub infrastruktúrája elkészíti a programból a flatpak csomagot. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105658 üzenetére
A csomagokat a Flathub adminisztrátorai és maguk a programok fejlesztői is hozzáadhatják (bár az adminisztrátorok a fejlesztők által feltöltött alkalmazásokat preferálják)
Plusz az alkalmazások gyakran megkapják az "Unverified" cimkét. Pl. az Avidemux is ilyen, de a LibreOffice megkapta a plecsnit.Kérdés hogy ez az ellenőrzés miből ál. Pl. a megbízható matricához elég volt az, hogy a libreoffice.org-ról jött a csomag, vagy ténylegesen átnézték. Szerintem nem megy át komoly ekkenörzésen, megelégszenek a cimkézéssel. A program készítőjétől jött a csomag, vagy valaki más készítette.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105640 üzenetére
Ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok, egér meg billentyűzet szempontjából eléggé béna mind az OS, mind az alkalmazások és játékok ehhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105636 üzenetére
Ez egy állandó ellentét azok között akik a Linuxra a munka és megélhetés eszközeként tekintenek, meg azok között akik otthoni OS-ként fimezésre, játékra, stb. használják. Azt nem szoktam látni, hogy valaki mindkét oldalt űzné, pedig mondjuk egy Debianon mindkettő lehetséges.
-
válasz
fekete.puma #105398 üzenetére
Vegyél több ramot, abból már állítólag a 90-es években sem volt soha elég.
-
Lali-213
senior tag
válasz
fekete.puma #105398 üzenetére
Azért azt nem állítanám, hogy az Ubuntu a szívem vágya.
A jelenlegi szűkös ismereteim csak a legelterjedtebb disztribúció(k)ra terjednek ki. De nem akarok vitázni, nem ezért jöttem.
Ezért is köszönök minden építő jellegű kommentárt. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105390 üzenetére
A felület gyorsaságát ne keverd(mosd össze) össze az erőforrás (RAM) használattal, mert a végén kiderül hogy te néztél be valamit.
Most mit számít hogy 3 vagy 5mp alatt indul el a böngésző? Egyszer elindítom, és hetekig(hónapokig) megy, mert csak altatom a gépet, és max frissítéskor kell újraindítani a gépet. (Kár hogy fizetős lett a livePatch)
Az zavar téged, hogy engem nem zavar?
Mint említettem több kliens program is fut, ami _nem_az_op.rendszer_része, de ettől függetlenül miért lenne nekem jobb, ha 3.8 helyett csak 1.5-öt foglalna? Jobb híreket kapnék a világ alakulásáról? Tényleg nem értem miért rugózol ~2GB-on.Had fejezzem be Ronin stílusában. Zárjuk le ezt a fing reszelést, mert úgyse győzzük meg egymást, a többieknek sem jön semmi plusz információk belőle,
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105388 üzenetére
Mit néztem be pontosan?!
Amúgy meg nem szoktam szépítgetni, ha valamit rosszul tudtam azt be szoktam ismerni. Tudod én a hibáimból is szoktam tanulni.
Hol írtam, hogy a cinnamonn ugyanannyi vagy egyforma erőforrást használ? Csak annyit írtam, hogy elhanyagolható a difi.Nem mellesleg a kapanyányi monyókot nem érdekli, hogy üresjáratban mennyit eszik az OS, ha a többszöröse van a gépedben.
Amúgy érdekes, hogy a linkelt videóban 89MB-ot eszik a cinnamomn, míg a live rendszeren majdnem 100-at. Biztos az OBS verziója is ugyanaz volt, legalábbis memóriahasználatot tekintve. Egyik videón sem látszik a pontos szám.
Bezzeg a warez Windows... Ugyan már, bele se kezdj ennek a kifejtésébe!
Nálam a W11Pro 3.8GB-ot eszik (De itt fut az Edge, a BOINC kliens,....) Mégsem érdekel. Annyi memória van benne, hogy az alkalmazásaim nem igénylik a SWAP-olást, jut memória mindenkinek.Te vagy Ronin, vagy miért vagy így bele szerelmesedve a videóiba? (Emlékezned kellett hogy itt és itt volt szó a memóriahasználatról)
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105386 üzenetére
Milyet?
Már ez a káromokódós, jólmegmondomnekedatutit "stílus" sem tetszik. Nem beszélve arról, hogy ennyi információ alapján, kb. semmit nem tud a Linux memóriakezeléséről.
Nem azt mondom, hogy nagyon képben vagyok, de azért ennél többet, és kicsit a számok mögé tudok nézni. De ha nem akkor mi van? Azért vettél 8-16-32-...GB RAM-al szerelt gépet hogy a RAM cellák kongjanak az ürességtől?
Most akkor nem csinál semmit, vagy megy közben az OBS felvétel? Nem, az nem lehetséges hogy az OBS is memóriát használ a képernyőfelvétel közben.A belinkelt rész inkább divatfika, mint szakmai megállapítás. Kíváncsiságból elindítottam egy live rendszert (bocs hogy nem telepítettem egy szűz rendszert), de az Ubuntu ~2GB RAM-ot foglalt, a legnagyobb memóriafoglalása a Gnome-Shell-nek volt, a maga 165MB-jával. Egy live Cinnamonn 1.5GB-ot evett, és a cinnamonn volt a legnaggyobb fogyasztó a maga 99MB-jával. De nem 3+GB! Ha korrekt akart volna lenni, megnézi, hogy abból mennyit eszik az OBS, és levonja. Természetesen érzékelhető a különbség, de pl. Lali-213 8GB-jába bőven belefér bármelyik rendszer.
Micsoda hibák, pl. alapból nem játssza le a flashvideókat? Jóember! Az nem tűnt fel, hogy 5 éve(!) már a kitalálója sem támogatja? Miért lenne egy operációs rendszer feladata, hogy egy kihalt formátum támogasson? (Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy ebből semmit nem látni a felvételen!)
És ettől egy rakat "kaki"? Elhiszem hogy neki ez a véleménye, de ugye az mindenkinek van...
-
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
nos,...nagyon elmentünk más irányba, áruld el nekem, minek egy atomerőmű a telefonba..? telefonról beszélünk...egy kommunikációs eszközről...mondj olyan " kommunikációt " amihez nem elég egy átlag telefon..most arról nem is beszélek hogy a fene sem akar hosszabb dolgokat egy 6,5 colos képernyővel megoldani..sosem értettem hogy miért kell egy telefonra félmilliót kiadni, ha nem sznob az ember...?
-
válasz
fekete.puma #105348 üzenetére
Nyilván ha kell az erősebb akkor kell.
De ha megfelel az a teljesítmény, akkor minek adj ki egy rakás pénzt valamire? Ezt mondtuk neked korábban is.
Ha szoftveresen megoldható, hogy megfeleljen,akkor meg hülyeség nem meglépni. -
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
De nem valami "ellen".
Ha olcsón van egy ilyen telefonod, amire van hosszú supportos custom ROM, akkor nem kell megvenni egy kva drágát. Ugyanez gépre is.
Okos ember akkor sem pazarolja a pénzt, ha amúgy van. -
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105340 üzenetére
" Custom rom ami nyílt forráskódú. "...így van frissítése...
-
válasz
fekete.puma #105331 üzenetére
A fizetős dettó. Jellemzően annyi az eltérés hogy vagy használhatom a trial lejárta után, vagy végre reklámmentes.
Szó sincs seggnyalásról.
Jól fogalmaztál, a letöltés ingyenes. Mint bárminél.
A használat már kevésbé. -
válasz
fekete.puma #105328 üzenetére
Én sem teszek fel bármit, de ennek utánanéztem, semmi baj vele.
@tordaitibi : "Szerintem pár nap után ha belevetném magam én is tudnék apk-t írni.
Úgy működik hogy vannak sablonok, kismillió, és ezeket összegyúrva elkészült az apk 70%-a."
Ja, így jóhogy 500MB lesz.
Írd meg Java-ban vagy Kotlinban, és akkor kicsi lesz. -
válasz
fekete.puma #105326 üzenetére
Fel kell tenni. Csomagból felmegy.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105313 üzenetére
Ez ilyen - nekem meg annak elveim, ráadásul hülye sz*r régimódi informatikus elveim ;-)
(Egyébként valószínűleg a szoftverfejlesztőkkel van a baj...
A nagyobbik lányomnak már két ilyen pasija is volt, mindkettővel próbáltam egy kicsit IT-s dolgoktól beszélgetni az elején, veszett fejsze nyele. Szerintem kapnak egy mini részfeladatot valamiből, összevakarják, azt sem tudják mi az, mi lesz, meg úgy általában fogalmuk sincs a dolgokról, csak biorobotok.) -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Nem sajnálom a tárhelyet, van itthon elég.
De szerinted az normális, hogy egy pár MB-os program csak kb. 3GB-nyi "szemét" - vagy nevezzük függőség, futtatókörnyezet, nekem mindegy - feltelepítése nélkül nem működik?!
Akkor legyen minden programhoz külön 5GB-nyi körítés!
Vagy futtassunk minden programot egy külön virtuális gépen!
Sőt, külön fizikai gépen ;;-)
Néha elgondolkodok, hogy tényleg ennyire bonyolult lett ez az op.rendszeres - alkalmazásos világ, vagy ennyire nyomik lettek a programfejlesztők?
Amikor kezdtem, a 20MB-os merevlemezen elfért egy dos, egy windows, az office, mindenféle program, játék, és még hely is maradt bőven. Most a telefonomon egy fapados sudoku 34MB-ot használ. Annyival szerintem nem jobb annál, mint ami egy XT-n futott, és talán 50-100kB volt... -
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Egyetértek. Szépen működik ez a Video downloader flatpakból. Én egyébként a Parabolicot szoktam használni, bár nagyon ritkán töltök le Youtube-ról.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105298 üzenetére
Biztos, hogy nem 10bit RGB 4:4:4-el megy.
"A HDMI 2.0 18 Gbps-os átviteli sebessége HDR, 4:4:4:4 chroma és 10 bites színkódolású videók továbbítását feltételezi. Ez 3840 x 2160-as felbontásnál a teljes sávszélességet kitöltené 60 Hz-es maximális képfrissítési sebességgel, és gyakran a 4:4:4:4 nem lesz lehetséges, csak a 4:2:2. Ha azonban 8 bites színkódolást (16,7 millió szín), HDR nélkül és 4:2:0 chroma alulmintavételezést tudunk kikényszeríteni, akkor a 4K 120Hz valójában körülbelül 16 Gbps-ba „kerül”, ami technikailag lehetséges a HDMI 2.0-nál." [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105296 üzenetére
Ezzel ellentétes infót találtam tegnap. Meg egyéb módon nem tudom megmagyarázni, hogy Zo-nál miért működik, pedig az Xrandr alapján is egyértelműen 4k120-ban megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105293 üzenetére
A jelek szerint ha megfelelő kábeled van, akkor a a 2.0 is tudja ezt.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105265 üzenetére
Nem is megváltást vártam! ;-) Csak kíváncsi voltam régóta (már akkor is, amikor még nem szívatott a linux + 4k ;-) , hogy milyen egy ilyen kütyü: vadásztam is egy ideje ilyen boxot, és éppen most találtam egy jót, jó áron. Úgyhogy kipróbáltam ezt is ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105262 üzenetére
Csak "netezni" szuper. De nekem az, mint rájöttem, kevés...
Kell egy rendesebb Office, mert az online vackokat nem szeretem (OK, felmegy egyszerűen a LibreOffice, de elég vacakul néz ki) , hiányzott a megszokott fájlkezelés, nem működött a nyomtatóm, stb. stb., sok apróság, ami miatt nem jött be nekem.
Két gépet meg nem akarok az asztalra, még akkor sem, ha a Chromebox nagyon kicsi ;-) Inkább vissza a Mint, 200%, és úgy néz ki, hogy így most működik akadozás meg csíkozás meg ablakkeret vibrálás és hasonló szórakoztató effektek nélkül ;-)
...ugyanitt Acer Chromebox hamarosan eladó ;-) -
válasz
fekete.puma #105238 üzenetére
Nem, de buildelni akkor buildelsz ha nincs más KHMM GUACAMOLE
(Na jó, az is talán csak a Testingben nincs
)
@tordaitibi : A tárolók olyan szinten (legalábbis az apt) ellenőrzöttek, hogy abba nincs belepiszkálva. A launchpad-es tárolókkal csak a közösség véd, ha valaki feltesz valami kártékonyat, azt riportolni fogják, és le lesz lőve az a tároló.
Debianon ilyen nincs. A központi repok hitelesítettek, más meg nem. -
válasz
fekete.puma #105239 üzenetére
Értelek de elviekben a linuxos közösség kezéből nem kerülhet ki rossz, mindegy hogy milyen formátum.
Arról egyébként tényleg gőzöm nincs hogy a Snapet mennyire ellenőrzi az Ubuntu, pardon a Canonical. Elméletileg szigorúan kéne nekik, vagy tévedek?
Flatpakról semmit nem tudok, nem használom.
-
válasz
fekete.puma #105235 üzenetére
Így van ahogyan leírtad.
Csak elvi síkon,
nem ajánlott, ez nagyon érdekes mert ugye mindegyik natív debes program pont azt csinálja alapból amit egy minden joggal felruházott Flatpak program.
Akkor...? Nem mindegy? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
fekete.puma #105122 üzenetére
Nagyon szomorú vagyok ha ez a valóság:
"Realtek does not support their WiFi 6 USB WiFi chipsets with in-kernel drivers and it does not currently provide any Linux support for its WiFi 7 USB WiFi chipsets. My current recommendation is for Linux users to avoid Realtek WiFi 6 and 7 based USB WiFi adapters and modules" -
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #105174 üzenetére
Igen, Nobara lett végül.
Illetve NotepadQQ-t is, remélem hamarosan lesz időm tesztelni.
Már csak valami TotalCommander féleség kellene, amivel ftp-zni is lehet. A fentebb ajánlottakat nem találtam, bár még csak gyors keresésre volt időm, igyekszem este jobban utánajárni. (wine-ozni nem szeretnék, ha egy mód van rá)
Levelezőnek Thunderbird, ami win-en is volt.
Videolejátszásra VLC, ugyancsak win alapján... :-)
Böngésző Chrome, főleg a kismillió könyvjelző, meg egyéb szinkronizálható dolog miatt. -
válasz
fekete.puma #105135 üzenetére
Deh, Fluxbox... nem élvezem én a fájdalmat...
-
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
Amíg támogatott, addig támogatott. Összehasonlításnak pont jó.
Felőlem mindenki arra vált amire akarItt Debian van meg Alpine.
"A mai világban olyan kirívó dolog?"
Csak nem életszerű egy C2D-n.
Olyannal hasonlíts össze ilyesmit, ami a Core2-n nem CPU limit. Meg amire használnak is egy ilyet.
Egy irodai gépen böngészés, némi kisebb felbontású Youtube, meg produktív alkalmazások az érdekesek. És az sem érdekes annyira, ha a C2D lassabb valamivel, ha a gazdájának megéri, hogy nem kellett pár száz darab ezrest elkölteni egy másik gépre.@cigam : ?
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
4k-hoz kijelző se ártana
A mai világban olyan kirívó dolog?
Az. Kérdezd csak meg Vasti74-et -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Megvolt, dualbootot csináltam az új gépen anno mert mindig is Linuxoztak, de aztán erre megsértődött a gép ajándékozója, úgyhogy kénytelen voltam visszacsinálni és marad csak a Win11... Amíg volt a dualboot, addig igen, a Debian érezhetően gyorsabb volt.
A fordított összehasonlításnak meg nincs értelme, arra a gépre egy Windows 10 is sok lenne, még ssd sincs benne.
Nyilván nem 4K videókról meg hasonlókról beszéltem a böngészés alatt, hanem arról, hogy kivárható időn belül megnyílik a telex vagy az időkép honlapja.
-
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Minek
A 10 még támogatott. 4k-hoz kijelző se ártana.
Core2-re nem tudod tenni a 11-et. -
gregory91
senior tag
válasz
fekete.puma #105108 üzenetére
Írtam is egy szóval hogy a fb-ben megbízom? Azt is igyekszem mellőzni....
Ne írj már hülyeségeket....trollkodásból se!
Amúgy megnyugodhatsz a letöltők is,adathalászattal,vagy dekodoló vírussal karöltve.... -
gregory91
senior tag
válasz
fekete.puma #105092 üzenetére
"Valószínű, hogy online letöltővel is le lehet szedni, meg meg más módon is."
Az online letöltőkben nem bíznék meg... -
válasz
fekete.puma #105092 üzenetére
no problemo
-
válasz
fekete.puma #105035 üzenetére
HDD-re mondták...
AKkor ma jobbnak kéne lennie a helyzetnek.
Előző melóhelyen (is) kötelező volt a BL, policyből. Azért észre lehetett venni ha valamin ki kellett kapcsolni. -
válasz
fekete.puma #105031 üzenetére
Akár azt is lehet.
UEFI megtalálja azokat az EFI system partíciókat (vagy akár Vfat) amin van EFI loader (vagy hát így kéne).
Ennyiben volt kényelmesebb a BIOS, hogy ott rámutattál bármire, hogy bootoljon, és ha volt az eszköz elején MBR, akkor elkezdett bootolni róla -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105021 üzenetére
Megnéztem ezeket, az első kettő a disk encryption, vagy legalább a /home encryption hiányát veti fel. Nos ez jogos lehet, már ha zavar az ilyesmi, én inkább nem hagyom ellopni a dekkemet. Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ... Amúgy cserébe amit a Debian nem tud, a SteamOS egy Immutable disztró.
A 3. link meg egy általános AMD sebezhetőséget ír le, az nem kifejezetten SteamOS problémája.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105012 üzenetére
Már miért veszítene a biztonságon?
*Jelenleg kétféle hardverre fókuszálnak, a Deck-re és az ROG Ally-re. De ettől függetlenül az összes AMD-s konfigon működik.
-
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Olyan hatalmas tanulási folyamata azért nincs arra, amire egy otthoni nem power user használná. Felrakod, ott a böngésző, megy a Spotify, Netflix, Steam, utóbbiból a játékok 70-80%-a tökéletesen megy szó szerint 1 kattintásra. Az auto updater megoldja a naprakészen tartást az LTS végéig. Kész. Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza. Ehhez a kiforrottabb és normálisabb működéshez biztosan hozzájárulna egy szűkebb, ajánlott hardverlista, esetleg néhányféle fix konfig, amin kifejezetten alaposan tesztelik a fő disztrókat. A SteamOS se azért annyira jó, mert az elmúlt 40 évben megjelent összes hardver összes kombinációján működik. Néhányfélén működik, de azon tökéletesen. Ha lenne hasonló desktop vonalon a handheld mellett, attól még a többi disztro és a választás szabadsága nem szűnne meg.
Sokaknak (neked attól még lehet nem) pont az volt a fő baja a Linux-al, hogy gamingre borzasztó kompromisszumos volt. Ez az elmúlt 5-10 évben óriásit javult.Wine-ben futtatják a Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve vagy a letöltött játékaikat és ott megy rá a (crack patch)?
Mi akadályoz meg ebben bárkit? Ezt csak Windowson lehet?
Kicsit túlliheged ezt a warezt témát, nem is értem minek hoztad ide. Rendszeresen olvasom az X millió eladott példányos kasszasikeres kiadások hírét Steamen. 10-ből 9 ismerősöm aki régen warezolt, ma már nem, mert annyira kiforrott, egyszerű, és akciók során olcsó a Steam vagy GOG. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Úgy általánosságban, mert a warez tiltott téma, a Linux mint warez gaming platform eléggé ott van. Ennek az az oka, hogy nem lehet rajta olyan kernel szintű védelmi megoldásokat csinálni, mint Windows alatt, elég gyakori, hogy bele sem kerül ilyen Denuvo vagy hasonló megoldás a játékba a Linuxos kiadásban.
Az ilyen creative appok más tészta, azoknál úgy is a havidíjas modell most a menő...
-
válasz
fekete.puma #105002 üzenetére
Téged mi piszkált fel abban a véleményben ennyire, hogy egy célzott(abb) hardver és rászabott, azon tesztelt disztro jó dolog lenne? A Steam Deck szar lett, mi? Tök rossz, hogy van? Gondolom nem tett jót a Linux és open source közösségnek, bezzeg az ilyen hozzászólások mint a tiéd rengeteget segítenek.
még akkor is ott lenne a warez
Hogy mi van? Hogy jön ide a warez? Mindegyik OS-en lehet warezolni.Lehet, hogy neked sem való a Linux? Vissza lehet fáradni Windows-ra ahol mindig süt a nap...
Ki mondta, hogy Windowsról jöttem? Majd pont te fogod itt megmondani kinek mi való vagy hova fáradjon? Főleg ebben a stílusban? Mind a három fő OS-t használom rendszeresen itthon vagy munkában, itt legfeljebb az asztali környezet és a gaming az újdonság számomra Linuxon.
Csak azért mert Linuxon nézed a poreszt ne legyen már ilyen felsőbbrendűségi érzésed, és ne feltételezd, hogy mindenki Windowsról jön, vagy feltétlen valamilyen oldalra akar állni. -
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #104981 üzenetére
Gondolom mert a video készítője a legalapabb összetevőkkel telepítette... De installnál lehet választani:
Vagy ettől függetlenül sem ajánlott mindennapi használatra + esteleg játékra?Kifejezetten játékra van esetleg erősen ajánlott megoldás?
-
válasz
fekete.puma #104965 üzenetére
Nem mosom, tisztában vagyok ezzel.
"Linux alatt is vannak célhardverre kiadott disztrók"
Igen, pont ezért hoztam fel a Steam Deck-et is. Csak tök jó lenne egy hasonló desktop PC megoldás is. Viszonylag fix hardver (vagy ajánlás, hogy mit vegyél), és egy azon mindig letesztelt stabil distro, ami gaming fronton is hozza azt, amit a SteamOS vagy a Bazzite.
Szerk.: a System76-ot nem vágtam, hogy otthoni consumer célra desktop PC-t is raknak így össze előre. Ez tök jó. Bárcsak a Steam is csinálni egy asztali deck-et.
Szerintem ma vagy holnap kicserélem a kernelt a Mint alatt arra, ami Bazzite alatt hozta a fenti hibát. Kíváncsi vagyok így is se jön-e elő Mint-en ez a jelenség.
-
daninet
veterán
válasz
fekete.puma #104938 üzenetére
az összes disztrónak van valami furasága, ezért van ennyi disztró
Párat ki kell próbálj addig úgysem érted, illetve a különbségek elsőre lehet nem is számítanak majd neked csak a külsőségek.
Ne menj nagyon ezoterikus irányokba, maradj a fő csapásvonalon: Mint, Ubuntu/Kubuntu, Fedora -
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104947 üzenetére
Olyan dolgoknál leragadsz, hogy driverek kézzel való telepítése amit egyszer felraksz és utána évekig nem tényező?
Nem ragadok le. Csak már sem időm, sem kedvem nincs efféle sufni, kokány megoldásokhoz.... Van egy LM,Ubuntu, Zorin stb., ami küllőre megy a régi gépekkel, akkor mit erőlködjek mással? Ezért írtam, hogy ez volt az utolsó gép. Vagy jó valamelyik linux, vagy marad minden a régiben..... egészen addig, amíg össze nem szed egy ramsomware-t valahonnan és a digitális élete egy része ment is a kukába(mertbackupazminek). Vagy lefosztják a bankszámláját....
A DW első 10-15 listája bármelyik felhasználónak, átlagos feladatra megfelel.
És csak nem kell....mert nem Windows... az MS meg bekap....ja, hogy ilyen gusztustalan üzletpolitikát követ, miközben megpróbálnak zöldnek látszani. Hazudoznak össze-vissza.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch 2
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Sorozatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ingatlanos topic!
- OFFTOPIK: Earfun-lányok Magyarországon
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone Xs Max 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3315, 90% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO IdeaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 5500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2050 4GB WIN11
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest